دریافت ارز صادراتی
دریافت ارز صادراتی
برای صادرکنندگان دریافت وجه صادرات بخصوص در شرایط تحریم شاید بیش از هر موضوع دیگری مهم باشد.
نحوه انتخاب روش دریافت ارز صادراتی و توافق با خریدار و آشنایی با ابزارهای تراکنش مالی از موضوعات دیگری است که صادرکنندگان باید اطلاعات دقیقی از آن داشته باشند!
بد نیست بدانید روشهای پرداخت با ابزارهای مالی دو موضوع متفاوتاند و باید در هر یک از این موضوعات اطلاعات کافی داشت!
در مجموع چهار روش پرداخت وجود دارد که باتوجهبه نوع کالا، اعتبار خریدار نزد صادرکننده، پذیرش ریسک طرفین و سایر عوامل یکی از روشهای پرداخت توافق و معامله انجام شود.
( دریافت پیش پرداخت – روش حساب باز – پرداخت براتی و اعتبار اسنادی (LC) ) .
فرصت های صادراتی در کجا قرار دارند؟
نقش تحریم ها در تراکنش های مالی و تاثیر آن بر صادرکنندگان:
تحریمها دو اثر بر سیستم بانکی کشور باقی می گذارند:
۱- کاهش یا عدم دسترسی بانکهای ایرانی به سوئیفت
۲- محدودیت روابط کارگزاری بانکهای ایرانی با بانکهای خارجی
اما سوئیفت چیست؟
سوئیفت شبکهای است که پیامهای مالی بین اعضاء و کاربران را در بیش از ۹۷۰۰ بانک و مؤسسه مالی در ۲۰۹ کشور منتقل میکند.
هرچند سوئیفت در کشور ما بسته است اما سایر ابزارها و کانالهای پرداخت بینالمللی وجود دارند که حجم زیادی از مبادلات تجاری ایران با سایر کشورها از این طریق انجام میشود!
نه تنها کشورهای همسایه بلکه بسیاری از کشورهای دوردست فرصت های صادراتی خوبی برای صادرکنندگان ایرانی ایجاد می کنند
موضوع دیگر تجارت با ارزهای معتبر است. در صادرات ممکن است خریدار ارز کشور خودش را برای دادوستد پیشنهاد دهد اما در مجموع توصیه میشود یکی از چهار ارز اصلی در تجارت بینالملل (دلار – یورو – ین و پوند انگلیس) پایه محاسباتی قرار بگیرد و بر اساس آن معامله انجام شود. البته در کنار چهار ارز کلیدی ارزهای لیر ترکیه، روبل روسیه و یوان چین هم بر حسب شرایط ممکن است ارزهای مناسبی برای مبادله باشند!
در کشور ما نرخ ارز به دو دسته بانکی (سامانه CBI.ir) و نیمایی (سامانه sanarate.ir) تقسیم میشوند و البته در سامانه Sanarate دو نرخ برای هر ارز وجود دارد، نرخ حواله (پول با منشأ خارجی) و نرخ اسکناس (منشأ داخلی)! که صادرکنندگان باید در تعیین قیمت کالای صادراتی خود این موضوع را لحاظ کنند!
می خواهید از فرصت های صادراتی که برای کالای شما وجود دارد آگاهی پیدا کنید؟
سؤال اصلی: صادرکننده چگونه میتواند وجه صادراتی خود را دریافت کند؟
۱- صادرکننده در خارج کشور شرکت ثبت شده و حساب بانکی دارد.
(اما آیا هر حسابی را میتوان برای دریافت پول به خریدار خارجی معرفی کرد؟ این خود جای بحث دارد مثلاً بانکهایی وجود دارند که توصیه میشود در آنها حساب باز نکنید)
۲- صادرکننده در خارج کشور شرکت ثبت شده ندارد! که در این صورت صادرکننده میتواند از سایر ابزارها و کانال ها وجه صادراتی خود را دریافت کند!
سایر روشهای دریافت ارز صادراتی:
۱- سامانه سپام:
سامانه پیامرسانی الکترونیکی مالی که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی به عنوان جایگزین سوئیفت برای مخابره پیامهای داخلی/خارجی مالی بین اعضاء بر اساس فرمت استاندارد سوئیفت ارائه شد. این سامانه بین ایران و برخی کشورها برقرار است.
۲- صرافیهای مجاز:
بیش از ۷۰۰ صرافی از بانک مرکزی مجوز فعالیت دارند! که حتی برخی از آنها بانکی و اعتبار آنها بیش از صرافیهای خصوصی است – هر چند که تقریباً همه صرافیهای خصوصی مجاز هم معتبر و بخش زیادی از تراکنشهای مالی کشور توسط این بخش انجام میشود.
اما صرافیها چگونه کار میکنند؟
صرافیها فعالیت خود را از طریق کارگزاریها (تراستیها) و شرکتهایی که در خارج از ایران دارند انتقال پول را به صورت قانونی و مدون انجام میدهند و با ساز و کارهایی پول را به دست صادرکننده میرسانند.
البته نیازی به شناخت این مسیرها و جزئیات نیست و صادرکننده باید یکی از روشهای دریافت وجه صادراتی را بر حسب شرایط انتخاب کند.
صادرکننده بعد از دریافت وجه باید در سامانه نیما (سامانه نظام معاملات ارزی) رفع تعهد نماید! که معمولاً به سه صورت انجام میشود.
سه روش معمول رفع تعهد ارزی:
۱- فروش ارز صادراتی در سامانه نیما به صرافیها و دریافت معادل ریالی آن.
۲- استفاده از ارز صادراتی برای واردات خود
۳- استفاده از ارز صادراتی برای واردات دیگران
دیدگاهها (0)