تجربه های ترم DAP در اینکوترمز ۲۰۲۰
قاعده DAP در اینکوترمز ۲۰۲۰
تجربه ترم Delivered At Place (DAP) در اینکوترمز ۲۰۲۰
Aden خریدار از لبنان و Miguel فروشنده از پرتغال قرارداد فروش یک محموله محصولات دارویی را با یکدیگر منعقد میکنند (فروشنده پرتغالی و خریدار لبنانی).
قاعده مورد توافق آنها در قاعده مذکور DAP Beirut ‘Aden’s Warehouse address” است.
وقتی موعد تحویل است، میگل کالا را به حاملی که با آن قرارداد بسته تحویل میدهد. حامل کالا را به بندر میبرد و پس از پایان ترخیص کالا توسط کارگزار گمرک محموله روی کشتی بارگیری میشود.
هنگامی که کشتی به بندر بیروت میرسد، شرکت حمل بهعنوان نماینده فروشنده رسیدن کالا به گمرک را به خریدار اعلام میکند. سپس، آدن کالا را از طریق کارگزار گمرکی خود ترخیص میکند و ادامه ماجرا.
در این معامله، Miguel بهعنوان فروشنده هزینههای حمل اولیه یعنی حمل از محل کار یا انبار تا بندر مبدأ، تشریفات گمرکی و ضمن اینکه کالا را به نفع خودش هم بیمه میکند؛ اما بهمحض رسیدن کالا به مقصد و اعلامیه ورود شرکت حمل به خریدار مخاطرات و هزینه به خریدار منتقل میشود.
DAP مخفف «تحویل در محل» به این معنی است که صادرکننده موظف است کالا را روی وسیله حملی که خود تدارک دیده بارگیری کرده و در نقطه تحویل توافق شده یا مقصد بدون بارگیری به خریدار تحویل دهد.
DAP در هر نوع حملونقل استفاده میشود. ترخیص صادراتی به عهده صادرکننده است و ترخیص واردات و کلیه تشریفات گمرکی مربوط به آن توسط خریدار انجام میشود.
مهمترین وظایف فروشنده در ترمDAP
- فروشنده باید کالا، فاکتور، اسناد ترخیص در حد عرف را که مناسب ترخیص صادراتی یا وارداتی باشد را آماده نماید
- کالا را در تاریخ مشخص آماده تحویل نماید کالا را بارگیری نماید (بارگذاری – بارچینی و مهار بار) طور یکه تنشهای حین حمل را بهراحتی متحمل شود.
- حمل اولیه (از انبار یا محل کارش) تا محل اظهار کالا انجام دهد ترخیص صادراتی (تشریفات گمرکی صادرات) را به اتمام برساند و هزینههای محتمل یا مجوزات مربوطه را پرداخت کند.
- در صورت نیاز به بازرسی اجباری یا اختیاری (بسته به توافق با خریدار) بازرسی را انجام دهد.
- کالا را به متصدی حمل ثانویه تحویل نماید پیشبینی زمان رسیدن کالا به مقصد را به خریدار اطلاع دهد (اعلامیه حمل)
- هزینههای مرتبط تا مقصد معین را پرداخت نماید ریسک، مخاطرات و جابهجاییهای حین حمل را بپذیرد. (ترانسشیپمنت – کراس استاف – بازرسیهای اضافه محلی)
- هنگام رسیدن کالا به مقصد توافق شده به خریدار اعلام کند کالا آماده تحویل است (در قالب اعلامیه ورود)
- در صورت درخواست خریدار نیاز اطلاعاتی و اسناد مورد نیاز او را پوشش دهد( کمک و یاری در ترخیص مقصد)
- هر چند که الزام نیست اما کالا را از مبدا تا محل تحویل به نفع خودش بیمه کند ( بیمه باربری)
مهمترین وظایف خریدار در ترمDAP
- به محض دریافت اعلامیه ورود اقدام به تخلیه و تحویل کالا نماید
- نماینده اش با حتیاط کالا را تحویل و در محل مناسب قرار دهد
- در صورت نیاز کالا را به نقطه مورد نظر خود حمل کند
- تشریفات واردات را انجام دهد
- عوارض، حقوق ورودی و عوارض گمرکی را پرداخت نماید
- حمل کالا تا محل کار خود
- هر چند که الزام نیست اما توصیه می شود کالا را از گمرک تا محل کار خود بیمه نماید
DAP چه تفاوتی با CPT دارد؟
⚡ همانطور که قبلاً در قاعده CPT به آن اشاره کردیم در این قاعده زمانی که صادرکننده کالا را به اولین حامل تحویل دهد، همه خطرات به خریدار منتقل میشود، گر همچنان در این قاعده هزینه حملونقل توسط صادرکننده پرداخت میشود؛ اما در قاعده DAP صادرکننده ملزم است تا تمام خطرات را تا زمان تحویل/مقصد متحمل شود؛ بنابراین، خطرات و هزینه حملونقل تا نقطه تحویل / مقصد بر عهده صادرکننده است.
تفاوت مهم دیگر این قاعده با CPT در این است که نقطه بارگیری چندان اهمیتی ندارد؛ زیرا این خود فروشنده است که ریسک را تا نقطه مبدأ متحمل میشود. اما نقطه که معمولاً نقطهای در کشور ثالث یا کشور خریدار است بینهایت اهمیت پیدا میکند.
به همین دلیل است که طرفین باید محل تحویل/مقصد را دقیقاً مشخص کنند، زیرا از آن نقطه به بعد تمام خطرات و هزینههای مرتبط محموله (البته روی وسیله حمل) به خریدار منتقل میشود.
⚡ نکته مهم است این است که چه کسی قبض انبار گمرک را در اختیار دارد؟ کسی که این سند را در اختیار دارد نشان میدهد کالا را تخلیه کرده؛ بنابراین در این قاعده قبض انبار توسط نماینده خریدار از گمرک دریافت میشود.
قاعده DAP مناسب چه صادرکنندگانی است؟
۱- این قاعده بیشتر مناسب آن دسته از صادرکنندگانی است که دقیقاً از موضوع هزینههای و مخاطرات آن آگاهی کامل داشته باشند و البته از مزایای آن هم بهره خواهند برد.
2- شرکتهایی که ارتباط خوبی با شرکتهای حملونقل داشته باشند تا هزینه حمل برای آنها معقول و منطقی به دست بیاید.
۳- از ریسکها و خطرات احتمالی مسیر آگاهی داشته باشند. بخصوص اینکه مسیر عبوری قرار است از مسیرها و گذرگاههای پرخطر مثل برخی سواحل آفریقا عبور کند (مسیر حمل دریایی)
4- به بیمه کالا توجه کنند و حتماً برای کالای خود از بیمه باربری استفاده کنند.
5- بخواهند در کنار سود کالا از سود حملونقل نیز بهره ببرند.
⚡ نکته: این قاعده همیشه به معنای انتقال مسئولیت های فروشنده به خارج از مرزها نیست هر چند که در بیشتر موارد به همین معناست اما از قاعده DAP می توان برای تحویل کالا لب مرز هم استفاده کرد که جایگزین قاعده DAF است که هنوز توسط برخی تجار ممکن است استفاده شود. ( در سال ۲۰۲۰ قاعده DAT حذف و به جای آن قاعده DAP جایگزین شد و نام destination به معنی مقصد هم از انتهای آن برداشته شد. در نتیجه بر مبنای این قاعده تحویل کالادر هر نقطه ای می تواند اتفاق بیافتد).
چه کسانی باید از قاعده DAP برحذر باشند؟
o کسانی که تسلط خوبی روی مسیرهای حمل تا مقصد ندارند یا مخاطرات آن را نمیشناسند.
o کسانی که علاقهمند به فروشهای درب کارخانه یا نهایت قاعده FCA هستند.
o کسانی که حاضر نیستند مخاطرات این قاعده را علیرغم اطلاعات خوبی که از مسیر دارند بپذیرند.
o کسانی که معتقدند شرکتهای بیمه باربری در صورت حادثه حمایت خوبی انجام نمیدهند.
o کسانی که در شروع کار صادراتاند و نمیخواهند وارد قواعدی شوند که مربوط به کسانی است که تجربه بیشتری دارند.
دیدگاهها (0)