جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

۵ تجربه‌ تاثیرگذار ترم حمل FCA در اینکوترمز ۲۰۲۰

ترم FCA اینکوترمز 2020 بر اساس تجربه های صادرکنندگان ایرانی که جمع اوری شده است توسط تیم جتصا

ترم FCA چیست و تجربه‌هایی از این قاعده؟

در تعریف ترم FCA هیین بس که فروشنده به صورت آزاد ان را در اختیار خریدار قرار می دهد تا خریدار خودش حمل کالا را به مقصد انجام دهد
ترم بازرگانی FCA از قواعد ترکیبی یا ترم های ترکیبی اینکوترمز است و در هر حمل و نقلی کاربردی است

این قاعده به خریدار انعطاف‌پذیری می‌دهد، زیرا می‌تواند حمل‌ونقل را با قیمتی بهتر از آنچه فروشنده‌ می‌گوید ترتیب دهد. از طرفی فروشنده بعد از اظهار گمرکی هیچ مسئولیت یا هزینه‌ای در قبال محموله ندارد.

حالت‌های مختلف ترم FCA

FCA از قواعد پرکاربرد است؛ اما برای آن حالت‌های مختلف متصور است و در تجارت ایران همه حالت ها اجرا می شود
مزیت‌های زیادی برای قاعده  FCA ذکر کرده‌اند؛ اما مهم‌ترین مزیتش پایان مسئولیت‌ها و هزینه صادرکننده است.

حالت سومی هم وجود دارد که هم به نفع خریدار و هم فروشنده است و بیشتر از روی تجربه به دست آمده و در منابع اینکوترمز به آن اشاره‌ای نشده است! دلیل عدم اشاره این حالت این است که این شیوه هیچ تغییری در جابه‌جایی‌های ریسک و هزینه ایجاد نمی‌کنند!

در این حالت وقتی نماینده خریدار یعنی متصدی حمل با فروشنده برای تحویل کالا تماس می‌گیرد فروشنده از شرکت حمل می‌خواهد تا بارگیری کالا از محل کار تا گمرک تعیین شده را نیز همین متصدی حمل انجام دهد و همان وسیله حمل هم به عنوان نماینده فروشنده و هم نماینده خریدار خواهد بود!

مزیت این روش این است که فرآیند جابه‌جایی کالا از وسیله نقلیه فروشنده به وسیله نقلیه خریدار از بین رفته و خطر آسیب‌دیدن کالا بسیار کاهش می‌یابد.

البته این روش زمانی کاربردی است که خریدار بخواهد حمل خود را از طریق جاده یعنی حمل زمینی انجام دهد و چنانچه خریدار بخواهد حمل اصلی را با وسیله نقلیه دیگری مثل قطار، هواپیما یا کشتی انجام دهد این شیوه به کار نمی‌آید!

ترم خرید FCA حالت‌های بسیاری دارد و تجربه نشان داده است که صادرکنندگان ایرانی علاقه زیادی به این قاعده دارند و دلیل عمده آن این است که تعهد، مسئولیت و هزینه فروشنده در ایران و نهایت گمرک تعیین شده بعد از اظهار کالا پایان پیدا می‌کند.

البته حجم زیادی از تجارت ایران با کشورهای همسایه است و تحویل معمولاً به‌جای اینکه در گمرک انجام شود در مرز انجام می‌شود و قاعده مناسب تحویل در مرز (بخصوص شهرهای غیر مرزی) قاعده DAP است! هر چند که ترم FCA نیز قابل‌استفاده است. علت مناسب‌بودن قاعده DAP در این صورت تحویل کالا در مرز و تسویه ارزش کالا در مرز از طریق صرافی‌هاست.

هم اکنون متخصصان جتصا این قاعده قدیمی را پیشنهاد نمی‌دهند و معتقدند اینکوترمز ۲۰۲۰ به‌اندازه‌ای پیشرفته است که جوانب کار یعنی تقسیم مسئولیت و هزینه را بین خریدار و فروشنده به‌گونه‌ای بهتر از نسخه‌های قدیمی اینکوترمز انجام می‌دهد.

مزیت ترم FCA برای صادرکنندگان ایرانی

ترم حمل FCA مزیت هایی شامل ارتباط مستقیم با خریدار و کسب درآمد ارزی دارد و تفاوت هیا اساسی با قاعده EXW دارد

۱- صادرکننده خود مستقیم با خریدار در ارتباط است و کالا را به واسطه‌ها نمی‌فروشند هر چند خریدار ممکن است خود یک واسطه باشد؛ اما حداقل یک واسطه داخلی که ارزش‌افزوده‌ای ایجاد نمی‌کند از چرخه معامله حذف می‌شود.

۲- اطلاعات خریدار توسط دیگران لو نمی‌رود (در صورت استفاده از کارت بازرگانی خود فروشنده)

۳- فروشندگان از ارز حاصل از صادرات می‌توانند جهت واردات خود استفاده کنند.

۴– ریسک و هزینه فروشندگان بلافاصله بعد از اظهار کالا پایان می‌یابد

۵- کارکنان فروشنده وارد پروسه‌های صادرات (ترخیص صادراتی و اخذ مجوزات می‌شوند) و حسن آن این است که کارمندان نسبت به تغییر احتمالی یا اصلاح قوانین به‌روز می‌شوند.

۶- تشریفات گمرکی یا اظهار صادراتی یعنی خدمات صادرات و این باعث رضایت خریدار می‌شود.

۷- فروشنده نیازی به استفاده از بیمه‌های باربری بین‌الملل ندارد و در صورت نیاز می‌تواند از بیمه‌نامه‌های باربری داخلی استفاده کند

۸- بر اساس آپدیت اینکوترمز ۲۰۲۰ فروشندگان به محض تحویل کالا به نماینده خریدار یعنی متصدی حمل می توانند درخواست بارنامه on-board کنند تا بتوانند وجه صادراتی خود را بلافاصله از طریق LC دریافت کنند! ( فعلا این امکان برای صادرکنندگان ایرانی در داخل ایران محیا نیست)

۹- صادرکننده کنترل بهتری بر قیمت دارد زیرا نیاز نیست هزینه‌های حمل‌ونقل به کل هزینه اضافه شود. (با سرعت بیشتری می‌توانند پیش‌فاکتور صادر کنند و نیازی به استعلام قیمت حمل، بیمه و سایر تشریفات احتمالی را ندارند)

معایب قاعده FCA و جوانب آن برای صادرکننده ایرانی

ممکن است مشتریان خدمات بیشتری مانند حمل‌ونقل و بیمه درخواست کنند و صادرکنندگان ایرانی نتوانند خدمات بیشتری ارائه دهند.

۱- مشتریان ممکن است خدمات بیشتری مثل حمل‌ونقل و بیمه را درخواست کنند و صادرکنندگان ایرانی ممکن است به دلیل برخی محدودیت‌های بین‌المللی نتوانند خدمات بیشتری به خریدار ارائه کنند.

۲- صادرکننده ایرانی در صورت استفاده از کارت بازرگانی خود متعهد به برگرداندن ارز حاصل از صادرات به سیستم بانکی و انجام رفع تعهد ارزی است.

۳- در ترم بازرگانی FCA بخصوص برای صادرکنندگان ایرانی دریافت ارز فقط باید توسط ارزهای خارجی بخصوص ارزهای معتبر انجام شود و صادرکننده نمی باید ریال یا ارزهای بدون پشتوانه دریافت نماید و الا دچار ضرر و زیان می‌شود و از طرفی برای صادرکنندگان جدید که با پروسه‌های دریافت ارز با منشأ خارجی یا به صورت اسکناس را ندارد چالش‌برانگیز است!

۴- خدمات صادرات در ترم FCA حداقل است؛ زیرا برخی خریداران اعتماد کمتری به استفاده از این قاعده دارند و معتقدند فروشنده باید کالا را تا کشور مقصد حمل نماید.

۵- کنترل قوانین و مقررات یا بررسی عوارض صادراتی احتمالی به عهده صادرکننده است و اشتباه در آن می‌تواند به صادرکننده ایرانی ضربه وارد نماید.

۶- ارائه برخی خدمات صادرات مثل حمل‌ونقل برای صادرکننده سودآور است؛ اما صادرکنندگانی که از این قاعده استفاده می‌کنند نمی‌توانند به سود حاصل از سایر خدمات صادراتی دست پیدا کنند.

تفاوت‌های ترم‌های EXW و FCA

اگرچه ممکن است فروشنده در این قاعده مسئول هزینه‌ها یا مسئولیت‌هایی باشد. اما در مقابل، مزایای اصطلاح FCA کمتر از EXW نخواهد بود!

بر همین اساس هر چند ممکن است در این قاعده هزینه یا مسئولیت‌هایی به عهده فروشنده باشد؛ اما در عوض مزایای ترم FCA بر EXW کم نخواهد بود!

قراردادهایی که یک صادرکننده ایرانی بر اساس قاعده FCA می‌بندد نسبت به ترم Exw اعتبار بیشتری به عنوان سابقه صادراتی برای مشتریان بالقوه محسوب می‌شود درحالی‌که از نظر بسیاری از متخصصان تجارت بین‌الملل من‌جمله کارشناسان جتصا صادرات با ترم EXW صادرات واقعی به حساب نمی‌آید و دقیقاً شبیه فروش‌های داخلی است.

در این قاعده از نظر گمرک هم آمار صادرات مربوط به شرکت یا شخصی است که از آن کارت بازرگانی استفاده می‌کند و اصطلاحاً صادرکننده کسی است که کالا را به گمرک اظهار می‌کند (اظهار معادل اعلام رسمی به گمرک از لحاظ نوع کالا، حجم و ارزش کالاست).

 تفاوت ترم‌های FCA و CPT

مهمترین تفاوت ترم FCA و CPT در پرداخت هزینه حمل تا مقصد است

در قاعده CPT فروشنده علاوه بر محاسبه هزینه کالا، هزینه حمل تا مقصد را هم محاسبه و به شرکت حمل پرداخت می‌کند!

این مقصد ممکن است یک مقصد میانی مثل یک کشور ثالث یا کشور خریدار باشد. این نقطه حتی زمانی که نقطه تعیین شده کشور مقصد باشد در بیشتر موارد یکی از گمرکات کشور مقصد است.

بر خلاف تصور خیلی‌ها که چون هزینه حمل در ترم CPT به عهده فروشنده است پس ریسک و مخاطرات کالا تا زمانی که محموله به مقصد معین برسد با خود اوست خیلی از فروشندگان را به‌اشتباه انداخته و در مواقع بروز خسارت مسئولیت کالا را هم به عهده می‌گیرند درصورتی‌که انتقال ریسک در قاعده CPT و FCA دقیقاً مشابه هم‌اند و فقط فروشنده به نیابت از خریدار هماهنگی حمل را انجام می‌دهد و هزینه را هم خود پرداخت می‌کند.

هزینه تمام شده باید در قاعده CPT محاسبه شود یعنی هزینه کرایه حمل افزوده شود

موضوع مهمی که جتصا هم بر آن تأکید دارد این است که چنانچه توافق قاعده اینکوترمز بین خریدار و فروشنده CPT باشد فروشنده می‌بایست استعلام هزینه حمل را از شرکت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی معتبر دریافت کند که یک نرخ ثابت و بدون تغییر را ارائه می‌دهند و بعداً هزینه‌های اضافه را از صادرکننده طلب نمی‌کنند!

ترم تحویل FCA از قواعد پرکاربرد اینکوترمز است که در نسخه اینکوترمز ۲۰۲۰ هم مفصل به آن پرداخته شده است و شاید مهم ترین نکته مثبت آن پایان یافتن تعهدات، مسئولیت‌ها و هزینه‌های این قاعده نسبت به قاعده CPT یا DAP است و نکته منفی آن این است که خدمات صادراتی آن محدود است و خریدارن ممکن است مسئولیت یا کارهای بیشتری را از فروشنده درخواست کنند!

قاعده FCA مناسب چه صادرکنندگانی است؟

ترم حمل FCA مناسب آن دسته  از خریدارنی است که بخواهند مستقیم وارد پروسه های فروش مستقیم و اظهار کالا شوند

۱- کار صادرات را به‌تازگی شروع کرده‌اند و نمی‌خواهند با قاعده EXW ادامه دهند.

۲- قصد ندارند ریسک، مسئولیت و وظایفی را خارج از مرزهای ایران به عهده بگیرند.

۳- قصد دارند با استفاده از کارت بازرگانی خود و ارزی که از صادرات حاصل می‌شود در واردات کالا ورود پیدا کنند.

۴- قصد دارند تا کالا واسطه‌های احتمالی که ارزش‌افزوده‌ای ایجاد نمی‌کنند را کنار بزنند و مستقیم صادرات نمایند.

۵- کارمندان . مدیریت این شرکت‌ها آمادگی لازم برای ورود به قواعد پیچیده‌تر اینکوترمز را ندارد یا تمایلی برای ورود به سایر قواعد را ندارند.

دیدگاه‌ها (0)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

error: Content is protected !!