جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

آموزش صادرات زرشک ، فرصت ها و بازارهای جدید پیش رو

استان خراسان جنوبی منبع تولید و تامین زرشک صادراتی است

✍ در این متن سعی داریم شما را با صادرات زرشک و فرآورده‌های آن، اصول بازاریابی و بازارهای نوظهور صادراتی آن آشنا کنیم.

زرشک درختچه‌ای خاردار با برگ‌های نازک و پوست زرد تا قهوه‌ای است که در پاییز به رنگ قهوه‌ای در می‌آید. ارتفاع این درخت حدود ۲ تا ۵ متر است. برداشت میوه آن که زرشک نام دارد از اواسط مهرماه آغاز و تا اواخر آبان ادامه دارد.

زرشک بومی بخش‌هایی از اروپا، آفریقا و آسیا است و قدمت آن در ایران و هند حداقل به ۳۰۰۰ سال پیش برمی‌گردد. این گیاه به آب کمی احتیاج دارد و با زمین‌های کم بهره و شرایط نامساعد سازگار شده است. آب‌وهوای خشک و سرد مناسب کشت و پرورش زرشک است.

در گرجستان زرشک را با نمک در هاون له می‌کنند و برای مزه‌دار کباب استفاده می‌کنند. این معجون جایگزین مناسب آب‌لیمو است؛ زیرا طعم ترش را به گوشت اضافه می‌کنند. در هند از انواع زرشک برای تزئین دسرها استفاده می‌شود و در ایران در تهیه آب‌میوه زرشک و همچنین تزئین برنج همراه با زعفران بکار برده می‌شود.

کشورهای ایران، هند و چین جزو سه کشور با سابقه تاریخی بسیار طولانی در طول تاریخ هستند. این سه کشور از بهترین‌ تولیدکنندگان و عرضه کنندگان زرشک در بازارهای بین‌المللی اند.

این سه کشور بازار صادراتی زرشک را در اختیار دارند و به دلیل خواص دارویی این محصول تولید خود را افزایش داده‌اند. زیرا کیفیت و نژاد درختان زرشک در ایران بسیار قدیمی و معروف است و همچنین می‌توان گفت که نژاد زرشک ایرانی در هند و چین یافت نمی‌شود و منحصر به خود ایران است.

اگر آگاهی سایر کشورها نسبت به خواص ویژه زرشک افزایش پیدا کند می تواند امیدوار بود ایران به یکی از کشورهایی که از صادرات زرشک به درامدهای ارزی بالایی دست پیدا کند، تبدیل شود.

زرشک یکی از باارزش‌ترین محصولات کشاورزی ایران است. روی بوته‌هایی با خارهای سوزنی شکل می‌روید و چوب آن قهوه‌ای مایل به قرمز پوشیده از برگ‌های ریز بیضی‌شکل است. بوته در اواخر بهار و اوایل تابستان شکوفا می‌شود. جوانه‌های گل زرد است که در پاییز به قرمز تیره تبدیل می‌شود. در اواخر پاییز میوه ریز و ترش آماده برداشت است.

ایران با تأمین بیش از ۹۸ درصد بزرگ‌ترین تولیدکننده زرشک جهان است. این زرشک بدون استفاده از کود و آفت‌کش تولید می‌شود و نتیجه آن یک محصول طبیعی و ارگانیک است.

عمده باغات این محصول در استان خراسان جنوبی و شهرستان قائنات است. مساحت باغ‌های استان حدود ۱۸ هزار هکتار است و در سال حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار تن زرشک تازه از این باغ‌ها برداشت می‌شود که حدود ۳۰ هزار تن زرشک خشک می‌دهد.

بیرجند، سربیشه، حاجی‌آباد، آرین شهر، زیرکوه، درمیان، گازار و مهموئی از شهرهای دیگر تولیدکننده زرشک این استان‌اند. روستای افین شهرستان قائن با ۶ هزار هکتار سطح زیر کشت زرشک بین روستاهای استان سرآمد است!

ازآنجایی‌که قوانین واردات کشورهای اتحادیه اروپا بازرگانان را مجبور به واردات میوه‌های ارگانیک می‌کند، این موضوع زرشک ایرانی را به محصولی جذاب برای بازار اتحادیه اروپا تبدیل می‌کند.

⚡ باوجوداینکه ۹۸ درصد زرشک جهان را تولید می‌کنیم، صادرات به اندازه تولید آن رشد نکرده است. دلیل آن عدم مهارت‌های صادراتی تولیدکنندگان و عدم مشارکت بازرگانان خبره در این حوزه است. ضمن اینکه خیلی از کشورها از زرشک و خواص ارزشمند آن اطلاع کافی ندارند.

بنابراین، تقاضا برای زرشک و صادرات آن پایین است. در صورت رونق بخشیدن به بازار زرشک (با تبلیغات و آگاهی دادن) صادرات این محصول می‌توانیم به برترین صادرکننده زرشک در جهان تبدیل شویم و این صادرات می‌تواند از نظر اقتصادی برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان بسیار سودآور باشد.

انواع زرشک

 تقریبا تمام زرشک های خراسان جنوبی از یک رقم درخت برداشت می شود و تنوع خشک کردن و فرآوری باعث تنوع زرشک در بازار است. زرشک پفکی، دانه اناری و زرشک زیرتالاری مهمترین تقسیم بندی تجاری زرشک در ایران است.

زرشک پفکی بهترین نوع از نظر کیفیت و اندازه است و بیشتر حجم صادرات به این نوع تعلق دارد. این نوع زرشک با شاخه چیده می‌شود و دور از نور خورشید خشک می‌شود که باعث عدم تغییر رنگ آن می‌شود و و ازآنجایی‌که روی درخت خشک می‌شود پف می‌کند. رطوبت زرشک پفکی بین ۱۲-۱۴ درصد است. زرشک پفکی دارای رنگ روشن و دانه‌های پفکی خوبیست و ظاهر بهتری نسبت به زرشک دانه اناری دارد.

مشتریان زرشک پفکی را به دلیل رنگ آن که براق، زنده، شاداب و قرمز روشن است، بیشتر می پسندند. ظاهر این زرشک بهتر از سایر انواع زرشک است.

زرشک دانه اناری دارای دانه های ریز اما مرغوب ترین نوع پفکی است که مناسب صادرات زرشک است
زرشک دانه اناری زرشک دانه پفکی

زرشک دانه اناری به نسبت زرشک پفکی اندازه کوچک‌تری دارد و با قیمت کمتری در بازار عرضه می‌شود و عمدتاً زیر نور مستقیم خورشید خشک می‌شود که می‌تواند ظاهر محصول را تغییر دهد. این نوع زرشک نسبت به پفکی ارزان‌تر است و یکی از دلایلی که برخی شرکت‌های غذایی این نوع را انتخاب می‌کنند قیمت مناسب آن است.

بسیاری از کشاورزان محصولات خود را به صورت تازه به فروش نمی‌رسانند. بلکه ترجیح می‌دهند آن را به صورت‌های پفکی یا دانه اناری خشک کنند تا سود بیش‌تری عایدشان شود.

انبارهای خشک کردن زرشک زیر تالاری مخلوط هر دو نوع پفکی و اناری را دارد
تالار خشک کردن زرشک

به دلیل اینکه در خشک کردن و نگهداری زرشک در انبار (تالار) این دو نوع زرشک گاهی با یکدیگر مخلوط می‌شوند زرشک زیر تالاری شکل می‌گیرد. در بازارهای بین‌المللی زرشک زیر تالاری چندان شناخته شده نیست و اغلب خریداران دنبال زرشک دانه اناری یا پفکی‌اند.

زرشک کوهی گونه وحشی این گیاه است و در مناطق کوهستانی، در کنار رودخانه و مناطق مرطوب به‌صورت خودرو می‌روید و رنگ آن در زمان رسیدن سیاه است که با انواع باغی متفاوت است. زرشک کوهی بر خلاف زرشک‌های کشاورزی بسیار آبدار است و برای آبگیری مناسب است. این نوع زرشک به دلیل خودرو بودن و عدم دخالت انسان بسیار سالم و ارگانیک است.

فرآوری زرشک

یکی از مهم‌ترین عوامل مؤثر بر بازار صادراتی زرشک، نحوه خشک‌کردن زرشک است.

خشک‌کردن زرشک برای محصول کاملاً ضروری است؛ زیرا اگر زرشک خشک نشود باعث افت کیفیت محصول و صادرات آن به کشورهای مصرف‌کننده چالش‌انگیز و غیرممکن می‌شود.

یکی از ویژگی‌های زرشک مرغوب، درصد کم له شدن دانه‌ها در حمل‌ونقل است. پروسه تولید زرشک پفکی نسبت به انواع دیگر طولانی‌تر است. تولید زرشک پفکی بسته به شرایط آب‌وهوایی حدود ۳ تا ۵ ماه زمان نیاز دارد.

اما برای خشک‌کردن زرشک بهتر است از ماشین‌آلات صنعتی استفاده شود؛ زیرا با کیفیت بسیار بهتری نیز تولید می‌شود. همچنین استانداردهای لازم را دارد و از نظر بهداشتی برای صادرات مناسب تر است( اما الزام نیست)

زیرا زمانی که بخواهید در هر کشوری زرشک تولید و صادر کنید، باید مجوزهای لازم را از سازمان‌های بهداشتی آن کشور دریافت کنید که معمولا می توانید مجوزهای مورد نیاز را از خریداران سوال کنید!

زرشک در ایران بیشتر به‌عنوان چاشنی غذاست اما در سایر کشورها عمدتاً به عنوان گیاه دارویی خریداری و مصرف می‌شود!

این گیاه دارای ۲۲ آلکالوئید است که اهمیت دارویی فوق‌العاده‌ای دارد. آلکالوئیدها از ریشه، ساقه، برگ‌ و گل‌های این گیاه زاستخراج می‌شوند. در بین قسمت‌های مختلف این گیاه، پوست ریشه زرد به عنوان منبع غلیظ مواد فعال شناخته شده است و محققان از آن به عنوان منبع ترکیبات درمانی جدید نگاه می‌کنند.

از نظر طب سنتی میوه این گیاه طبع سرد و خشک دارد. مصریان باستان از زرشک و دانه رازیانه برای درمان تب استفاده می‌کردند. پزشکان ایرانی از آن به عنوان آرام‌بخش استفاده می‌کردند و در هند هم پزشکان آن را در درمان بیماری‌های کبدی و کیسه صفرا استفاده می‌کردند.

استفاده پزشکی زرشک محدود به این کشورها نبوده است و در روسیه، بلغارستان و کشورهای امریکای جنوبی هم شواهد زیادی از کاربرد زرشک در طب سنتی وجود دارد!

واحدهای بسته‌بندی و فراوری زیادی در استان خراسان جنوبی و سایر استان‌ها وجود دارد که می‌توانند از ظرفیت‌های دارویی و غذایی آن استفاده کنند و با فراوری آن را به محصولاتی با چندین برابر ارزش افزوده تبدیل کنند.

کارخانجات بسته بندی و فرآوری زرشک را نشان می دهد که بسته بندی و سورتینگ به صادرات موفق زرشک کمک می کند
محل فرآوری زرشک

کارخانجات می‌توانند زرشک را به صورت آب زرشک به بازار عرضه کنند یا اگر به خاطر ترشی با مذاق همه خوش نیاید با ترکیب زرشک با افزودنی‌های دیگر می‌توان طعم آن را تعدیل و به فرمول‌های بی‌نظیر و پرفروشی رسید.

تولید آب‌میوه‌های تخمیری از آب زرشک هم ایده بسیار خوبی است که می‌تواند باعث ایجاد طعم‌های طبیعی و بی‌نظیری شود که جایگزین بسیار خوبی برای نوشابه‌های گازدار است.

تولید آب‌نبات فراسودمند زرشک با خاصیت خون‌سازی و تصفیه خون هم موضوع دیگری است که می‌تواند توسط واحدهای فرآوری و تولید شکلات مورد توجه قرار گیرند. در فرمولاسیون آب‌نبات فراسودمند عصاره زرشک به عنوان رنگ‌دهنده و طعم‌دهنده طبیعی استفاده می‌شود این آب‌نبات‌ها می‌توانند جایگزین آب‌نبات‌های معمولی شوند.

فرآورده های متنوع زرشک می تواند وارد بازارهای صادراتی بخصوص اروپا شوند. عصاره و کنسانتره زرشک هم بسیار مفید است.

سس، ژله، آب‌میوه، مربا، مارمالاد و نوشیدنی گازدار سایر محصولاتی هستند که قابلیت استفاده از کنسانتره یا عصاره زرشک را دارند.

فرآورده های زیادی از زرشک تهیه می شود که می توان به  سس، ژله، آب‌میوه، مربا، مارمالاد و نوشیدنی گازدار اشاره کرد
فرآوری و تولید فرآورده های مختلف می تواند ارزش افزوده زرشک را چندبرابر کند

با توجه به افزایش دما در بسیار کشورها بخصوص کشورهای عربی مصرف نوشابه و آبمیوه‌ها رو به افزایش است و زرشک می‌تواند با طعم ترش بهتر از نوشابه‌های قندی عطش مصرف‌کنندگان را رفع کند و جایگزین بسیار خوبی برای این محصولات باشد.

خیلی اوقات مشکل ما این است که به مشتری می‌گوییم ما این محصول را تولید کرده‌ایم و انتظار داریم آن را بپسندد و بخرد در صورتی که معادلات در بازارهای جهانی تغییر کرده است و توجه به سلیقه مشتری از الزامات تجارت موفق است.

توجه به سلیقه مشتری تأثیر زیادی در رضایت مشتری و موفقیت فروش در بازارهای داخلی و صادراتی دارد. این کار نیاز مصرف‌کننده را برآورده می‌کند و مشتری حاضر به پرداخت قیمت آن هم هست.

این کار هم زیاد سخت و پیچیده نیست. تنها کافی است با شناخت سلیقه و فرهنگ کشور هدف و تطابق کالا با سلیقه و نیاز خریداران که خیلی اوقات فقط تغییرات جزئی است اصطلاحاً آن کالا را برای آن بازار اختصاصی و سفارشی کنیم و بعد از آن است که معجزه تحقیقات بازار و سفارشی‌سازی کالا را در فروش صادراتی خواهیم دید.

در مجموع با نوآوری روی زرشک می‌توان به محصولاتی رسید که علاوه بر ارزش افزوده چند برابری کاری کرد که حتی یک گرم از زرشک استان خراسان جنوبی روی زمین باقی نماند!

ظرفیت های صادرات زرشک در ایران

 تاکنون زرشک ایرانی به دلیل مرغوبتی که داشته است به کشورهای مختلف آسیایی و اروپایی صادر شده است. در سال ۱۳۹۹، مهم‌ترین مقاصد صادراتی زرشک ایرانی به ترتیب ارزش صادرات کشورهای ترکیه، قزاقستان، امارات متحده عربی، کانادا، کویت، عراق، آلمان، روسیه، استرالیا و بحرین بوده‌اند.

بازارهای صادراتی خوبی برای زرشک ایران وجود دارد که با بسته بندی و برندینگ می توان سود صادرات زرشک را حتی جندبرابر کرد
بسته بندی متناسب بازار هدف می تواند ارزش افزوده زرشک را افزایش و به کالا جذابیت بدهد

ایران در این سال تنها ۴۳۵ تن معادل ۳۲۰ هزار دلار صادرات داشته است که عدد بسیار ناچیزی است. مهم‌ترین کشورهای صادرکننده زرشک در دنیا کانادا، تایلند، پرو، لهستان و شیلی هستند. ایده خوب این است که ببینید این کشورها صادرات زرشک را به چه کشورهایی انجام می دهند و نزدیک ترین بازارهایی که شما می توانید دسترسی داشته باشید کدام کشور یا کشورهاست و بازاریابی را از آنجا شروع کنید!

احتمالاً نقش کشورهای ترکیه و امارت در واردات زرشک ایران مثل بسیاری از کالاهای دیگر ایرانی بیشتر نقش واسطه و نه مصرف‌کننده را داشته‌اند. این دو کشور عمدتاً به دلیل ضعف بازاریابی و برخی مشکلات دیگر، کالای ایرانی را به صورت فله وارد می‌کنند و با برندینگ و بسته‌بندی به کشورهای مصرف‌کننده صادرات مجدد می‌کنند.

زرشک دانه اناری از زرشک پفکی ارزان‌تر است و در روسیه، اوکراین و ترکیه بیشتر مصرف دارد. این نوع زرشک عمدتاً در تولید دارو، آب‌نبات و شیرینی‌های مختلف استفاده می‌شود. اما زرشک پف‌دار به دلیل رنگ روشن و رطوبت کمتر خریداران بیشتری در کانادا، آلمان، ایتالیا، استرالیا، عراق، کویت و فرانسه دارد.

⚡ باوجوداینکه کشور آلمان یکی واردکنندگان عمده زرشک است در سال ۱۳۹۹ تنها توانسته‌ایم ۱۷ هزار دلار به این کشور صادرات داشته باشیم که عدد بسیار ناچیزی است.

زرشک در آلمان مصارف تغذیه‌ای و دارویی دارد. در این کشور زرشک دانه اناری بیشتر در داروسازی، تولید انواع نوشیدنی و تنقلات استفاده می‌شود. اما زرشک پفکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و رستوران‌های ایرانی، افغانستانی و عربی استفاده می‌شود.

ایالات متحده، چین، آلمان، فرانسه، ژاپن، هلند، کانادا، استرالیا، لهستان و انگلستان ۱۰ کشور عمده واردکننده زرشک در جهان‌اند. طی ۵ سال اخیر بازار چین با ۲۰۵ درصد رشد بیشترین رشد واردات را داشته است. عمده مصرف زرشک به صورت خشک است اما در سال‌های اخیر فروش زرشک تازه هم انجام می‌شود.

خشک کردن و بسته‌بندی زرشک برای صادرات

زرشک پس از برداشت عمدتاً با روش‌های سنتی خشک می‌شوند و ممکن است در بارگاه‌ها، انبارها و واحدهای بوجاری در معرض آلودگی‌های میکروبی و قارچی قرار گیرند. یکی از علل عدم موفقیت در صادرات این محصول می‌تواند میزان بالای آلودگی از روش‌های نادرست فرآوری و خشک کردن باشد.

خشک کردن و بسته بندی زرشک صادراتی بسیار اهمیت دارد به نحوی که باعث آلودگی و فساد نشود
رعایت شرایط بهداشتی در خشک کردن و بسته بندی تاثیر بسیار مثبتی در صادرات موفق زرشک دارد

در ضمن هرچه از زمان برداشت و خشک شدن زرشک فاصله بگیریم کیفیت محصول کمتر می‌شود. تمیزی ظاهری هم از لحاظ یکنواختی شکل و اندازه، رنگ، مقدار نارسی، وجود دم، شاخه، برگ و مواد خارجی در صادرات بسیار بااهمیت است. زرشک خشک شده اعلاء رنگ روشن دارد، و قیمت بالاتری هم نسبت به زرشک‌های سیاه شده یا نامرغوب دارند.

در بسته‌بندی نباید امکان نفوذ رطوبت و هوا وجود داشته باشد زیرا باعث تغییر رنگ و کیفیت آن می‌شود. جلوه و ظاهر بسته‌بندی هم نقش زیادی در فروش محصول دارد.

استفاده از ترفندهای روان‌شناسی در طراحی بسته‌بندی زرشک بسیار مفید است. مثلاً استفاده از رنگ سبز می‌تواند حس ارگانیک و طبیعی بودن محصول را به مشتری القاء کند و درج مجوزهای بهداشتی مرغوبیت و اصالت کالا را القاء می‌کند.

فرصت ها و بازارهای جدید صادرات زرشک

ایران از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان زرشک جهان است و بیش از ۹۸ درصد زرشک بی‌دانه جهان در ایران و بخصوص استان خراسان جنوبی تولید می‌شود اما علی‌رغم شایستگی و کیفیت زرشک تاکنون تقاضای زیادی برای این محصول از طرف شرکت‌های خارجی نداشته‌ایم و فرصت‌های صادراتی زیادی را به خاطر ضعف‌های بازاریابی و معرفی از دست داده‌ایم.

مردم جهان شناخت کمی از این محصول دارند و همین موضوع از دلایل کم بودن تقاضای خرید این محصول و کم‌رنگ بودن صادرات آن است. اگر صادرکننده و تولیدکننده ایرانی می‌دانست وقتی یک محصول کشاورزی یا صنعتی در انحصار یک کشور باشد چه مزیت بزرگی است تاکنون این مزیت صادراتی را این‌گونه هدر نمی‌دادیم.

خیلی کشورها تنها با یک کالای انحصاری توانسته‌اند کشور را اداره کنند اما متأسفانه برای زرشک ایرانی این اتفاق نیفتاده است چرا که تاجران ایران نتوانستند مزایای این محصول استراتژیک خراسان جنوبی را به دنیا معرفی کنند.

تقریباً تمام زرشک بی‌دانه موجود در بازارهای جهانی از ایران می‌آید. اما متأسفانه تولیدکنندگان و شرکت‌های تولیدکننده و بسته‌بندی زرشک تخصص کافی درباره رقابت در بازار بین‌المللی ندارند و خیلی از این شرکت‌ها معتقدند دولت عامل موفقیت و هدایت آنها در بازارهای صادراتی است و منتظر اقدامات دولت می‌نشینند.

درصورتی‌که تجربه نشان داده است تخصص صادرات و بازاریابی عامل موفقیت صادرکنندگان بوده است. اکثر شرکت‌هایی که در صادرات ناموفق‌اند نیاز به بازاریابی حرفه‌ای و مهارت های نوین صادراتی را که برای هر صادرکننده موفق مورد نیاز است را نمی بینند

برآوردها نشان می‌دهد این بازار یکی از جذاب‌ترین بازارهای صادراتی پیشِ روی صادرکنندگان و تولیدکنندگان است و با کسب مهارت‌های نوین صادراتی می‌توان از این بازار روبه‌رشد بیشترین بهره‌برداری را نمود!

صادرات گیاهان دارویی من جمله صادرات زرشک می تواند به یکی از تجارت های پر سود بخصوص برای خراسان جنوبی تبدیل شود

بر اساس پیش‌بینی فائو (سازمان جهانی خواربار و کشاورزی) حجم تجارت گیاهان دارویی تا سال ۲۰۵۰ با رشد ۱۰۰ برابری به عدد باورنکردنی پنج هزار میلیارد دلار می‌رسد و تصور کنید زرشک به عنوان یک گیاه داروئی در صنایع مختلف معرفی شود. اگر زرشک به عنوان یک گیاه داروئی به‌درستی به شرکت‌های داروئی، آرایشی و بهداشتی، صنایع غذایی و طب سنتی معرفی شود اگر همه ایران هم زیر کشت زرشک برود جوابگوی نیاز بازارهای صادراتی نخواهد بود.

با توجه به ویژگی‌های بی‌نظیر زرشک و اتفاقاً خواص پیشگیری و درمانی آن می‌توان با یک برنامه بازاریابی اصولی و بخصوص استفاده از ابزارهای نوین بازاریابی با ایجاد تقاضا در کشورهای مستعد، فروش محصول را چندبرابر کرد.

یادمان باشد محصولات به دلیل ویژگی‌هایی که دارند به فروش نمی‌رسند بلکه بیشتر مزایا آنهاست که محصولات را به فروش می‌رساند. بخصوص در مورد زرشک، مزایایی که باعث فروش زرشک از دیدگاه مشتری می‌شود شناخته شده نیست و به اندازه کافی معرفی نشده است.

پس برای موفقیت صادرات زرشک باید مزایای زرشک را به مشتری منتقل کنیم و از طریق محتوای مناسب به شرکت خریدار بگوییم چگونه این محصول به نیازهای آنها پاسخ می‌دهد.

مزایا چیزی است که درد یا مشکل مشتری را رفع می‌کند اما خیلی از ویژگی‌ها به درد مشتری نمی‌خورند و ممکن است توجه آنها به محصول جلب نشود. زرشک ویژگی‌های زیادی دارد اما باید کشف کنیم از بین ویژگی‌های بی‌شمار آن کدام ویژگی مناسب چه صنعتی و چه مصرف‌کننده‌ای است و چه مزایایی می‌تواند برای آن صنعت یا شخص داشته باشد؟

مربای زرشک از فرآورده های بی نظیر این گیاه دارویی است و در مجموع حتی فرآورده های زرشک هم قابلیت صادرات دارند

به افرادی که قصد صادرات و تجارت بین‌المللی زرشک ایرانی را دارند پیشنهاد می‌شود به صورت عمده فعال باشند زیرا این محصول پتانسیل صادراتی خوبی به کشورهای اروپایی و کشورهای همسایه ایران دارد.

سود حاصل از تولید و صادرات زرشک در بازارهای صادراتی درصورتی‌که هوشمندانه و حرفه‌ای رفتار کنیم می‌تواند بسیار زیاد باشد؛ زیرا این محصول در شرایط آب‌وهوایی خاص رشد می‌کند و کشورهای بسیار کمی در دنیا وجود دارند که بتوانند زرشک را برای صادرات تولید و به بازار عرضه کنند.

در نتیجه به دلیل کمیاب بودن این محصول در دنیای تجارت، بسیار جذاب و کاربردی است.

کیفیت و قیمت زرشک صادراتی برای خریداران عمده این محصول بسیار مهم است. زیرا انتظار واردکنندگان زرشک در هر کشوری این است که هنگام خرید زرشک فله، محصول از کیفیت و قیمت مناسبی برخوردار باشد تا بتوانند به‌راحتی زرشک را در بازارهای داخلی به فروش برسانند و سود ببرند.

بنابراین، اگر تولیدکننده هستید به کیفیت و قیمت زرشک توجه ویژه‌ای داشته باشید یا اگر عرضه‌کننده هستید حتماً از تولیدکننده‌ای خرید کنید که به کیفیت زرشک اهمیت می‌دهد و قیمت آن هم مناسب باشد.

⚡ از جمله بزرگ‌ترین واردکنندگان عمده زرشک در جهان کشورهایی مانند اتحادیه اروپا، کشورهای حوزه خلیج‌فارس از جمله عمان، امارات متحده عربی، قطر و بحرین هستند. بسیاری از کشورها از جمله انگلیس، کانادا، استرالیا و اتریش زرشک ایران را به طور غیرمستقیم از کشورهای واسطه مثل ترکیه و آلمان خریداری می‌کنند. در بین کشورهای اروپایی آلمان بیشترین میزان واردات این محصول را دارد.

زرشک در آلمان یا به مصارف شرکت‌ها و کارخانه‌های دارویی و صنایع غذایی می‌رسد یا با بسته‌بندی مجدد به سایر کشورها صادر می‌شود. زیرا آلمانی ها ” واسطه گری در صادرات “ را به صورت حرفه ای انجام می دهند!

صادرات مجدد کالای ایرانی من جمله صادرات زرشک از کشورهای ترکیه امارات ترکیه و آلمان
صادرات مجدد محصولات ایرانی گاهی بدون هیچ فرآیند اضافه به سایر کشورها

⚡ آلمان‌ها زرشک تازه ایرانی را به کشورهایی مانند اتریش، استرالیا، امارات، بریتانیا، بلژیک، شیلی، کانادا، نیوزلند و هلند صادر می کنند و همچنین ایالات متحده آمریکا و برخی کشورهای آسیایی هم زرشک ایران را از طریق واسطه های مختلف خریداری می‌کنند!

بازاریابی نوین در صادرات زرشک

تقویت مهارت های صادراتی عامل افزایش صادرات استان لرستان
دیجیتال مارکتینگ صادراتی می‌تواند تأثیر زیادی در فروش و بازاریابی شرکت‌های صادراتی ایجاد کنند

در حال حاضر استفاده از فضای دیجیتال از خریدهای جزء به خریدهای عمده و بین‌المللی کشیده شده است و خریداران در سراسر جهان با این فضا خو گرفته‌اند و شرط موفقیت صادرکننده هم حضور در این فضاها مطابق خواسته و نیاز خریداران عمده است.

ابزارهای بازاریابی نوین به نحوی کالا یا خدمات را به خریدار عمده معرفی می‌کنند که حتی در صورت سفر به ایران هم نمی‌توانند به این اطلاعات دست پیدا کنند و این همان چیزی است که دقیقاً خریداران عمده دنبال آن‌اند.

یادمان نرود تأمین و خرید عمده تفاوت‌های زیادی با گذشته کرده و خریداران امروزی ترجیح می‌دهند تحقیقات را خودشان انجام دهند و خودشان انتخاب کنند چه بخرند و از چه کسی بخرند، و دخالت مستقیم فروشنده را نمی‌پسندند.

دادن غیرمستقیم اطلاعات به مشتریان بالقوه اجازه می‌دهد تا بدون نیاز به تعامل با فروشنده، فرایند فروش را با خیال راحت طی کنند و به ما برسند.

هنگامی که مشکل اصلی مخاطب را شناسایی کردید و متوجه شدید محصول مناسب کشور هدف است، نحوه جستجوی خریداران عمده را برای راه‌حل‌ها پیدا می‌کنیم و اینکه از چه رسانه‌هایی برای دریافت اطلاعات استفاده می‌کنند خودمان را در محل جستجوی مشتری قرار می‌دهیم و با یک برنامه بازاریابی محتوا بازار را در معرض طوفان قرار می‌دهیم! موضوع به همین سادگی است.

البته برای بازاریابی و صادرات از طریق ابزارهای نوین من‌جمله صادرات زرشک باید مهارت های صادراتی را آموخت و کار با ابزارهای نوین صادرات را به یک متخصص سپرد!

صادرکننده‌ای که همچنان با روش‌های قدیمی و سنتی عمل می‌کند یا در چرخه واسطه گران داخلی و خارجی می‌افتد یا در زمان کوتاه و با سود ناچیز از بازار خارج می‌شود.

چرا برای ورود به هر بازاری باید از مشاور صادرات استفاده کنم؟

تقویت مهارت های صادراتی عامل کلیدی موفقیت صادرکنندگان ایرانی

باوجوداینکه کشورمان پتانسیل‌های صادراتی زیادی دارد؛ اما آنچه که ” سود واقعی صادرات” است نصیب تجار و تولیدکنندگان ایرانی نمی‌شود. شاید تجار ما مهارت‌های خوبی در واردات داشته باشند؛ اما ما هرگز صادرکنندگان خوبی نبوده‌ایم!

شاهد آن وجود واسطه‌های زیاد و فروش به کشورهای ساده و آسانی است که در همسایگی ما قرار گرفته‌اند.

در خیلی از موارد من‌جمله زرشک، کشورهای واسطه کالا ایرانی را به مصرف داخلی نمی‌رسانند؛ بلکه گاهی بدون هیچ فرایند اضافه‌ای محصولات با کیفیت ایرانی را به سایر کشورها مجدداً صادر می‌کنند و دردناک‌تر اینکه سود آنها صرفاً به‌خاطر واسطه‌گری بیش از سود تجار و تولیدکنندگان ایرانی است.

یکی از دلایلی اصلی وجود واسطه‌های فراوان و حتی چندلایه خلأ مهارت‌های صادراتی در بین صادرکنندگان ایرانی است.

جلب اعتماد خریدار یکی از مهم‌ترین چالش‌های صادرکنندگان و فروشندگان ایرانی است. این جلب اعتماد فقط و فقط با رفتار حرفه‌ای در صادرات به دست می‌آید و رفتار حرفه‌ای نیاز به کسب مهارت‌های صادراتی دارد.

⚡ مهارت‌های صادراتی در سه دسته قرار می‌گیرند (مهارت‌های فنی، مهارت‌های ارتباطی و مهارت‌های نوین بازاریابی صادراتی). این مهارت‌ها در هر یک از مراحل صادرات وارد می‌شوند نقش خود را ایفا می‌کنند و تأثیرات مثبت (ایجاد اعتماد، ارتباط مؤثر، سود بیشتر و پایداری در صادرات) را برای صادرکننده باقی خواهند گذاشت. ضمن اینکه این مهارت ها باعث می شوند صادرکنندگان به خریداران اصلی و دست اول دست پیدا کنند و به سود واقعی صادرات برسند!

  • اینجاست که یک صادرات پایدار، سوده ده و حرفه‌ای شکل می‌گیرد و می‌تواند باعث رشد و توسعه واقعی یک کسب‌وکار شود.
  • جالب‌تر اینکه حتی صادرکنندگانی که سال تجربه دارند بارها اذعان کرده‌اند که اگر قبلاً این مهارت‌ها را داشته‌اند نتایجی به‌مراتب مطلوب‌تر از وضعیت فعلی خود داشتند! این نشان می‌دهد که این مهارت‌ها نه‌تنها برای صادرکنندگان جدید نیاز است؛ بلکه تجار و صادرکنندگانی که قبلاً تجربه صادرات را داشته‌اند، باز هم به این مهارت‌ها نیاز دارند!

دیدگاه‌ها (0)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

error: Content is protected !!