جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات به عمان، فرصت ها و مشاوره ورود به بازار

به دلیل ارتباط خوب ایران با کشور عمان و مزیت هایی که این کشور در تجارت بین الملل دارد عمان می تواند یکی از کشورهای هدف بسیار جذاب برای صادرات انواع محصولات ایرانی باشد

⚡ با پتانسیلی که در ایران وجود دارد، اگر تاجر و صنعتگر ایرانی تنها ۵ درصد واردات عمان آن هم فقط در کالا و نه خدمات را از آن خود کند، هرساله ۱٫۵ میلیارد دلار نصیب تاجر ایرانی خواهد شد. برای درک این موضوع توصیه می شود مقاله اختصاصی صادرات به عمان را تا انتها بخوانید!

معرفی کشور عمان

کشور پادشاهی عمان دومین کشور بزرگ شبه جزیره عربستان از نظر مساحت است. این کشور در منتهی الیه شرق و جنوب شرقی شبه جزیره عربستان واقع شده است.

سرزمین عمان به صورت یک کمربند ساحلی در حد فاصل بین «ربع الخالی» و دریای عرب قرار گرفته است.

کشور عمان به مساحت ۳۰۹،۰۰۰ کیلومتر مربع دارای ۱،۷۰۰ کیلومتر خط ساحلی مشرف به دریای عمان و دریای عرب است. عمان از همسایه‌های آبی ایران است که در جنوب شرق خلیج فارس و تنگه هرمز ایران قرار گرفته است.

این کشور از شرق به دریای عرب، از شمال به دریای عمان از جنوب با یمن و از غرب با عربستان سعودی و امارت متحده عربی همسایه است.

عمان همسایه جنوبی ایران است و هم اکنون فرصت های بی نظیر سرمایه گذاری و صادرات مجدد، صادرات به عمان را سودآور می کند

عمان از قدیم، نام‌های متنوع داشته که مهم‌ترین و معروف‌ترین آن ها ” مگان ” یا ” مجان ” است، مجان در گذشته نام یکی از ایالت‌های جنوبی ایران بوده که مکران هم نامیده می‌شد.

این کشور از زیباترین کشورهای خاورمیانه است که به برقراری رابطه با ایران علاقه زیادی دارد. به این منظور، این کشور هتل‌هایی به زبان فارسی برای توریست‌ها بنا کرده است.

ایران و عمان از زمان سلطان قابوس روابط خوبی با هم داشته اند

⚡ پادشاه عمان حکومت و قدرتش را مدیون ایرانی‌هایی می‌دانست که در روزهای سخت جنگ ظفار کمکش کردند و اولین کشوری که حکومتش را به رسمیت شناخت ایران بود و به همین دلیل این کشور همواره روابط خوبی با ایران داشته است.

این کشور به دلیل قرار گرفتن در گذرگاه راهبردی هرمز، دارای ارزش استراتژیک است و به دلیل قرار گرفتن در منطقه خلیج فارس، از منابع انرژی این حوزه از جمله نفت بهره‌مند است.

از سوی دیگر، این کشور در مسیر آبراه‌های حمل و نقل انرژی و کالاهای تبدیلی آسیا – اروپا قرار دارد و دارای نقش ارتباطی است.

در کشور عمان گروه های مختلفی از مردم زندگی می کنند

⚡ جمعیت این کشور حدود ۴ میلیون و ۵۷۰ هزار نفر است که ۸۸ % اعراب، ۴% بلوچ‌ها، ۳% ایرانی و ۲% زنگباری تشکیل شده‌اند. البته در سال های اخیر مهاجران زیادی از هند و پاکستان وارد این کشور شده اند که ترکیب جمعیت را کمی تغییر داده اند!

البته تنها جمعیت مصرفی عمان نیست که این بازار را برای صادرات کالای ایرانی جذاب می کند! بلکه بسیاری از مزیت های دیگر در پشت صادرات به عمان وجود دارد که شاید مهمترین آن صادرات مجدد کالای ایرانی از عمان به بسیاری از کشورهای دیگر است!

جمعیت عمان از سال 2016 تا انتهای 2026 اما بیشتر جمعیت این کشور مهاجر هستند

⚡ جمعیت عمان از سال ۲۰۱۶ و پیش بینی آن تا سال ۲۰۲۶

از لحاظ توزیع مذهبی، حدوداً ۶۶% پیرو مذهب اباضیه، ۲۲% پیرو مذهب حنبلی و ۱۲% را شیعیان تشکیل می‌دهند. از این جمعیت حدود ۶۰۰۰۰۰ خارجی وجود دارد که عمدتاً کارگران مهمان از مصر، پاکستان، هند، بنگلادش و فیلیپین هستند.

۷۱٪ از جمعیت عمان در یک منطقه شهری زندگی می‌کنند و شهرهای زیادی وجود دارد که این تعداد بین آنها پخش می‌شود.

زبان رسمی کشور عمان عربی است و با توجه به تسلط اکثر شهروندان عمانی به زبان انگلیسی، انگلیسی، زبان دوم این کشور است.

با توجه به موقعیت جغرافیای عمان، هوای این سرزمین گرم و به‌ویژه در ساحل دریا سوزان است. در نواحی ساحلی ریزش باران بسیار کم ولی در ارتفاعات میزان بارندگی قابل ملاحظه است.

خاک کشور عمان به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم می‌شود: ناحیه شمالی به نام شبه جزیره «مسندم» معروف است و جنوبی‌ترین قسمت خاک عمان را ایالت «خلفا» تشکیل می‌دهد.

پایتخت و بزرگ‌ترین شهر عمان، مسقط با جمعیتی حدود ۸۰۰،۰۰۰ نفر است. مسقط شهری ساحلی است و شاید یکی از جالب‌ترین بنادر جهان باشد.

این بندر به شکل خلیج مدوری است که دور آن را کوه‌های خشک و بدون هیچ‌گونه پوشش نباتی با صخره‌های درشت و درخشنده احاطه کرده و به زحمت از ساحل مشاهده می‌شود.

مسقط مرکز سیاسی و تجاری کشور عمان است که می توان با هدف قرار دان آن به عنوان به مهمترین بخش جذاب ورود به این بازار برنامه ریزی کرد

مسقط مهم‌ترین شهر سیاسی و اقتصادی کشور عمان است. اقتصاد این شهر بر پایه تجارت، صنایع مختلف و ماهیگیری است، در این شهر مردم به شغل‌هایی نظیر طلا و نقره‌سازی و صنایع‌دستی مشغول هستند و از این طریق امرار معاش می‌کنند.

عمان شامل 9 استان است که بخشی از مناطق فرصت های سرمایه گذاری بی نظیری برای صادرات مجدد کالای ایرانی فراهم می کنند

⚡ این کشور از ۴ استان مَسقط (پایتخت عمان)، مسندم، بریمی و ظُفار و ۵ منطقه تشکیل شده و عمده خاک آن در جنوب دریای عمان و غرب اقیانوس هند قرار دارد.

در عین حال تولید صنایع دستی (مانند نقره و طلا کاری، کوزه‌گری و بافندگی) رو به کاهش رفته است و شاید این موضوع بتواند صادرات جواهرات و سنگ های قیمتی ( البته به صورت زیورآلات) برای صادرکنندگان ایرانی جذاب کند!

مسقط مهمترین شهر سیاسی و اقتصادی کشور عمان و پتانسیل خوب صادرات محصولات گران قیمت ایرانی به این کشور است

⚡ محافظة (استان) مسقط و بخش‌های توابعش قلب کشور عمان را تشکیل می‌دهند و تمام نهادهای بزرگ دولتی در مسقط قرار دارند. مسقط پایتخت عمان و مهتریت شهر عمان است.

علاوه بر مسقط دو شهر صلاله واقع در مرکز استان ظفار و شهر صحار در استان باطنه از شهرهای مهم عمان به شمار می‌روند. شهرهای بوشر، شهر خصبو و شهر مرباط از دیگر شهرهای مهم این کشور است.

ریال عمان، ارز رسمی کشور عمان است. ریال عمان به ۱۰۰۰ بیسه (baisa) تقسیم می‌شود. یک ریال عمان معادل ۲٫۶۰ دلار آمریکا است.

اقتصاد عمان

اقتصاد عمان در حال اوج گیری است و شاید تا 10 سال آینده جای امارات در اقتصاد منطقه را بگیرد

⚡ عمان تا اوائل قرن شانزدهم از آبادترین و مهم‌ترین منطقه شبه جزیره عربستان بود ولی در اثر منازعات قبیله‌ای و نفوذ استعمارگران در منطقه خلیج فارس عظمت و رونق اقتصادی این سرزمین در طول قرون نوزدهم و بیستم سیر به تدریج فروکش کرد.

اما اقتصاد عمان به کمک فروش نفت مجدد احیاء شد و در حال حاضر عمان کشوری با درآمد بالاست این کشور طی سال‌های اخیر رشد بالایی در اقتصاد و صادرات خود تجربه کرده است. با این حال اقتصاد عمان همچنان، وابسته به درآمدهای نفتی است.

از مشخصات اصلی اقتصاد عمان، وابستگی به درآمد نفت و نظام مصرفی است. نفت خام، نفت تصفیه شده و گاز طبیعی بیشترین سهم صادرات عمان را به خود اختصاص می‌دهند. در کنار نفت، ماهی گیری و کشاورزی دو منبع درآمدی دیگر این کشور هستند.

از سال ۱۹۷۰ سعی شد درآمدهای نفتی صرف برنامه‌های عمرانی شود و دولت عمان سعی کرده است که وابستگی خود را به درآمدهای نفتی کاسته و به صنایع داخلی و زیر بنایی بپردازد و در این راستا مسئله بازار آزاد و خصوصی سازی در این کشور مطرح شد.

کشور عمان به واسطه عضویت در سازمان تجارت جهانی امکانات بسیار وسیعی برای صادرات انواع محصولات به سایر کشورها دارد

⚡ عمان از سال ۲۰۰۰ به عضویت سازمان تجارت جهانی درآمده است. این کشور از اعضای اتحادیه گمرکی شش‌جانبه شورای همکاری خلیج فارس است که بر اساس آن، از سال ۲۰۰۳ میلادی عوارض گمرکی یکسانی در مبادلات کالا و خدمات بین کشورهای عضو، شامل عربستان، امارات عربی متحده، قطر، کویت، بحرین و عمان اعمال می‌شود.

عمان با ثبات اقتصادی خود جزو کشورهایی است که در ۵۰ سال گذشته درآمد سرانه‌اش را از ۹۵۰ دلار به ۲۰ هزار دلار رسانده است که این مهم جز با تفکر بین‌المللی، دانش جهانی و تخمین درست نیازهای بین‌المللی به دست نمی‌آید.

مهمترین شاخص های اقتصادی عمان که در انتخاب این کشور برای صادرات مهم اند
شاخص های اقتصادی کشور عمان

مهم‌ترین شاخصه‌ها و فرصت‌های بازار عمان

پایداری شرایط سیاسی و اقتصادی دو کشور ایران و عمان سبب ایجاد زمینه تجاری مناسب بین دو کشور شده است، تا جایی که می‌توان از عمان به عنوان یکی از شرکای تجاری همیشگی و بدون دردسر ایران یاد کرد.

بازار عمان به دلیل اشتراکات فرهنگی و آینده ای که برای آن متصور است می تواند دروازه تجارت ایران باشد

⚡ سال‌هاست که عمان به عنوان کشوری واردکننده می‌توانست پایگاه صادراتی مناسبی برای ایران باشد، اما صنعتگر، سرمایه گذار، تجار و بازرگانان ما نتوانسته‌اند آن‌چنان که شایسته است در بازار کشور عمان حضور پیدا کنند در حالی که بازار این کشور ویژگی‌های مثبت و مناسبی در تجارت بین‌الملل برای ایرانی ها دارد.

علی رغم توانمندی‌ها و ظرفیت‌های بالقوه قابل توجه می‌تواند دو کشور را به بزرگ‌ترین قطب تجاری منطقه تبدیل کند، این روابط در سطح بالایی قرار نداشته و تاکنون بخش عمده این پتانسیل هدر رفته است.

نزدیکی به یمن، آفریقا و معاده های تجاری عمان با کشورهای آمریکایی و اروپایی این کشور را به یکی از کشورهای مساعد صادرات مجدد کالاهای ایرانی تبدیل کرده است

⚡ در مجموع علاوه بر فرصت‌های مصرفی بازار عمان، بازار این کشور می‌تواند دروازه تجار ما برای ورود به کشور یمن، منطقه شرق، آفریقا و کشورهای حوزه عراق باشد.

عمان ۲۰۴۰

برنامه های اقتصادی عمان و دورنمای این کشور تا سال 2040 که نشان می دهد

⚡ کشورعمان چشم‌انداز بیست ساله «عمان ۲۰۴۰» دارد که در آن برنامه‌های بهبود جایگاه اقتصادی تدوین شده است و به نظر می‌رسد سلطان جدید پس از سلطان قابوس بر بهبود روابط تجاری با همه کشورها به خصوص کشورهایی که روابط دیرینه حسنه با آنها داشته‌اند (من جمله ایران) ، تاکید جدی خواهد داشت. چشم انداز ۲۰ ساله عمان روی ۶ بخش یا کتگوری متمرکز است.

علاوه بر آن پس از کاهش چندین باره قیمت نفت در سال های پیش (هر چند قیمت نفت هم اکنون در حد بسیار بالایی است)، عمان با کسری بودجه مواجه شد و به همین دلیل نگاه خود را از درآمد نفتی به درآمد غیرنفتی تغییر داد و نهمین برنامه پنج‌ساله توسعه را بر پنج محور معدن، شیلات، حمل و نقل و لجستیک، صنعت و گردشگری استوار کرده است و از طرفی تسهیل قوانین سرمایه گذاری خارجی را در برنامه دارد.

حمل و نقل بین ایران و عمان

حمل و نقل هوایی و پورت های زیادی برای حمل و نقل مسافر بین ایران و عمان وجود دارد

در رابطه با حمل و نقل هوایی، ۹ خط حمل و نقل هوایی مستقیم از شهرهای تهران، اصفهان، شیراز، چابهار، قشم، کیش، مشهد، لار و لامرد به مسقط وجود دارد که حمل و ارسال انواع بار را از قبیل فریت مسافری، کارگو، چارتر و…از ایران به عمان به‌صورت هوایی امکان‌پذیر است.

از بنادر مختلفی از ایران می توان کالا ایرانی را آماده و به کشور عمان حمل کرد

⚡ در حمل و نقل دریایی، خطوط حمل دریایی کانتینری یخچالی، خشک و فله بر از بنادر جاسک، شهید باهنر، شهید رجایی و خرمشهر به بنادر سویق (صویق)، شناس، صحار و سلطان قابوس به این کشور برقرار است که فقط کافی است با شرکت حمل‌ونقل بین‌المللی داخلی تماس گرفته شود تا به‌راحتی حمل مستقیم از درب کارخانه یا انبار شرکت‌های ایرانی به مقصد عمان امکان‌پذیر شود.

 پس از شهر مسقط، «صلاله»، مرکز استان ظفار، بزرگ‌ترین بندر و دومین شهر بزرگ کشور عمان است. صلاله در جنوب عمان قرار دارد و پروازهای زیادی در روز توسط عمان ایر و سلام ایر بین این ۲ مسیر تردد می‌کنند. مسقط تا صلاله حدود ۱۰۰۰ کیلومتر و یا ۹ ساعت و نیم فاصله زمینی دارند.

بندر صلاله کشور عمان سومین بندر بزرگ خاورمیانه امکانات زیادی برای واردات و صادرات مجدد دارد

بندر صلاله عمان رتبه ۵۱ رتبه بندی بین‌المللی را دارد و سومین بندر بزرگ خاورمیانه از نظر تجهیزات، وسعت و خطوط حمل بین‌المللی است به گونه‌ای که دارای خطوط مستقیم دریایی هفتگی به بنادر بزرگ دنیا از جمله امریکا، دریای سرخ، خلیج فارس، اروپا و هند می‌باشد.

منطقه لجستیکی باطنه انبار دپوی کالاهای ایرانی

منطقه لجستیکی باطنه انبار دپوی کالاهای ایرانی خواهد بود و می توان با سرمایه گذاری از مناطق ویژه و آزاد عمان در صادرات مجدد استفاده کرد

⚡ قرار است محوطه صد هزار متری در فاصله ۴۰ کیلومتری مسقط به فعالان تجاری ایرانی با مالکیت صد درصدی و اخذ اقامت و افتتاح حساب بانکی، جهت ایجاد انبارهای بزرگ جهت توزیع محصولات ایرانی به شرکت‌ها و تجار ایرانی اختصاص یابد که شرکت‌ها و بازرگانان ایرانی می‌توانند از این فرصت به خوبی استفاده کنند.

دسترسی مناسب به بندر، فرودگاه و اتوبان و نزدیکی به پایتخت و خارج بودن منطقه مذکور از مناطق آزاد، از مهم‌ترین مزیت‌های آن است، ساخت سوله‌ها و انبارهای ده هزار متری برای انواع مصالح ساختمانی، مواد غذایی، خشکبار، میوه و تره بار مبلمان و … از کاربری‌های قابل توصیه است.

نقش عمان در صادرات مجدد کالاهای ایرانی

کشور عمان مرکز صادارت مجدد کالای ایرانی خواهد بود و عمان مزیت های بی نظیر تولید و صادرات مجدد کالای ایرانی را دارد.

⚡ عمان از سه جهت به عنوان پایگاه پراهمیت صادرات مجدد کالای ایرانی اهمیت دارد.

  1. ۱- امکان صادرات محصولات ایرانی به کشورهایی که رابطه سیاسی خوبی با ما نداشته، اما بازارهای مصرف بسیار خوبی برای کالاهای ایرانی اند.
  2. بازرگان و صنعتگر ایرانی می‌تواند به‌راحتی از طریق عمان به این بازارها دست پیدا کند.
  3. می‌توان از طریق عمان، به بازارهای جدید مصرفی نظیر یمن و کشورهای آفریقایی دسترسی پیدا کنیم. یمن با ۲۸ میلیون نفر جمعیت، بازار مناسبی برای کالاهای ارزان قیمت ایرانی است. هم اکنون مایحتاج این کشور از طریق بندر صلاله و مرز عمان به یمن تامین می شود.
  4. ۲- از طرف دیگر سال‌هاست که کشورهای آفریقایی اقدام به خریدهای مدت دار از تجار عمانی می‌کنند.
  5. زیرا تجار عمان رابطه تاریخی خوبی با کشورهای آفریقایی دارند که می‌توان از تجار عمانی یا ثبت شرکت عمانی در صادرات مجدد کالای ایرانی به این کشورها استفاده کرد. این موضوع می‌تواند یک رابطه برد، برد برای تجار عمانی نیز باشد تا با بسته‌بندی و فروش مجدد کالا به کشورهای آفریقایی، به سهمی از این درآمد دسترسی پیدا کنند.
  6. ۳- در وهله سوم، عمان قرارداد تجارت آزاد (FTA) با ۱۶ کشور عربی – آفریقایی و چهار کشور اروپایی، سنگاپور و امریکا دارد.
  7. به موجب این قرارداد، کالاها با گواهی مبدأ عمان می‌تواند با تعرفه گمرکی صفر به این کشورها صادر شود و با توجه به تعرفه گمرکی بالای بسیاری از این کشورها، ما می‌توانیم کالاهای خود را در صورت ایجاد ۳۰ درصد ارزش افزوده در مناطق آزاد عمان، به کالاهای عمانی تغییر داده و گواهی مبدأ عمان را دریافت نموده و به این کشورها صادر کنیم.
استخراج و صادرات مواد معدنی به صنایع کشور عمان از ایران می تواند هدف صادراتی خوبی برای معادن مواد معدنی ایران باشد

⚡ در حوزه معدن با توجه به ظرفیت‌های مناسب معادن کشور عمان و تجربه و دانش فنی شرکت‌های ایرانی در این حوزه، اگر ما در این بخش در این کشور فعالیت کنیم، می‌توانیم دانش فنی، تکنولوژی، خدمات فنی مهندسی خود را منتقل نموده و همکاری مشترک بسیار خوبی در این حوزه داشته باشیم.

در حال حاضر گردشگری بخش بسیار کوچکی از تولید ناخالص داخلی عمان است اما کشور عمان در سال‌های اخیر با اجرایی کردن برنامه‌های توسعه خود در پی رسیدن به اهدافی همچون ایجاد قطب گردشگری، تجاری و صنعتی در کنار اقیانوس هند است.

در گردشگری، کشور عمان قصد دارد تا با جذب سرمایه و احداث هتل‌ها و مراکز تفریحی، این کشور را به منطقه توریستی تبدیل کند. در اینجا سه فرصت برای ایرانیان پیش می‌آید. اولین فرصت مشارکت و سرمایه گذاری در احداث هتل‌ها و مراکز تفریحی عمان و دومین فرصت برای صادر کننده ایرانی در تأمین مصالح ساختمانی و هرآنچه که صنعت ساختمان به آن نیاز دارد و سومین فرصت زمانی است که عزم جدی به خرج داده و از قرابت جغرافیایی ایران و عمان بهره برداری کرده و به عنوان پلی در تبادل گردشگران (توریست، سلامت، مذهبی و گردشگری) استفاده کنیم.

در حوزه صنعت، صنعتگر و سرمایه گذار ایرانی می‌تواند در پروژه‌هایی که دارای تکنولوژی و دانش فنی خوبی هستیم، نقش توسعه دهنده را داشته باشند.

⚡ با توجه به اینکه عمان کشوری بکر در حوزه‌های فناوری‌های نوین، استارت‌آپ‌ها، تکنولوژی‌های پیشرفته، آی تی و آی تی سی است و عمیقاً به دانش فنی و توانمندی شرکت‌های ایرانی نیازمند می‌باشد، بنابراین ورود به چنین حوزه‌هایی فرصت بسیار مناسبی جهت حضور پررنگ شرکت‌های ایرانی است.

صادرات محصولات غذایی به عمان

کشور عمان ظرفیت بالایی در واردات مواد غذایی از ایران دارد و بازار جذابی برای محصولات غذایی ایرانی است

⚡ با اینکه کشاورزی تا حدی پاسخگوی نیاز داخلی کشور عمان است اما بیشتر غذاها باید به این کشور وارد شوند. کشور ما ایران ظرفیت بسیار بالایی در تولید و فرآوری محصولات غذایی متنوع بخصوص محصولات فرآوری شده و کنسرو شده دارد و می‌تواند با کمی نواوری، بسته بندی صحیح و تبلیغات هوشمندانه از این بازار به نفع خود بهره برداری کند.

صادرات میوه به عمان

میوه های مرغوب ایرانی گزینه های مناسب صادرات به عمان است
به دلیل جغرافیای کشور عمان، این کشور به شدت به واردات میوه و سبزی تازه احتیاج دارد

⚡ عمان از لحاظ میوه‌وتره‌بار عمدتاً کشوری مصرفی است و به دلیل کوهستانی بودن و نبود رودخانه، کشاورزی سهم قابل‌توجهی در اقتصاد این کشور ندارد، البته صرفاً در شهر صلاله خرما و موز به صورت محدود کشت می‌شود و ایران با توجه به مزیت‌هایی مثل نزدیکی و غیره فرصت خوبی برای صادرات محصولات کشاورزی بخصوص از بندر چابهار و سایر بندرها به این کشور دارد.

یکی از چالش‌های صادرات این نوع محصولات، کمبود خط کشتیرانی یخچال‌دار منظم بین بنادر دو کشور با هزینه رقابتی است و دوم عدم بسته بندی مناسب کالای صادراتی ماست. با پوشش این دو مشکل بازار بسیار خوبی در انتظار محصول میوه ایرانی است.

خریدارن میوه در این کشور عمدتا حق العملکاران گمرکی اند که حدود ۵-۱۵ درصد سود می گیرند و کار فروش میوه و سبزیجات در عمان را خودشان انجام می دهند!

اگر دنبال سود بیشتر در صادرات هستید توصیه می شود، خودتان در عمان دفتر بزنید و مدیریت توزیع را خودتان به عهده بگیرید که قطعا بازار بسیار خوبی خواهد بود!

مناطق آزاد و ویژه عمان

عمان ۳ منطقه آزاد به نام‌های صلاله، صحار و المزیونه و یک منطقه آزاد اقتصادی ویژه به نام دقم دارد که هر منطقه ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود را دارد:

منطقه آزاد صلاله

منطقه آزاد صلاله دروازه ورود کالاهای ایرانی به بازار هند، یمن و آفریقاست!

⚡ منطقه آزاد صلاله در جنوب عمان به مساحت دو میلیون متر مربع از بنادر قوی دریای عمان و اقیانوس هند است.
دست یابی به بازار کشورهای یمن و آفریقا از برنامه‌های پیش بینی شده برای منطقه آزاد صلاله عمان است.

در این منطقه امکانات ثبت شرکت با ملیت ایرانی، ۳۰ سال معافیت صادرات و واردات، عدم پرداخت عوارض گمرکی در واردات ماشین‌آلات و تجهیزات و واردات مواد اولیه به سرمایه‌گذار داده می‌شود.

با سرمایه‌گذاری در این منطقه می‌توان از مزایای قراردادهای تجارت عمان با آمریکا – کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس (GCC)، و کشورهای آفریقایی، بهره‌مند شد.

سه روش سرمایه گذاری در این منطقه از طریق‌های ایجاد شرکت تجارت آزاد، اجاره انبار و سوله و گرفتن زمین برای احداث کارخانه نام برد. منطقه آزاد صلاله عمان بهترین فرصت حضور کالاهای ایرانی در دنیاست که تجار و بازرگانان ایرانی می‌توانند با حضور در این منطقه کالاهای خود را با نشان تجاری کشور عمان به کل دنیا صادر کنند.

منطقه آزاد صحار

منطقه آزاد صحار هم منطقه مناسبی هم برای سرمایه گذاری و هم مناسب صادرات مجدد کالاهای ایرانی است.

⚡ صحار از شهرهای استان باطنه شمالی عمان است. این شهر یکی از مراکز مهم منطقه باطنه است و در ۲۴۰ کیلومتری شمال شهر مسقط، قرار گرفته است. جمعیت این شهر ۱۰۴٬۳۱۲ نفر است. روابط تجاری ایران با این بندر بیشتر از طریق بندر چابهار است و امکانات خوبی برای سرمایه گذاری و تجارت دارد. روابط تجاری ایران با منطقه آزاد صحار بیشتر از طریق بندر چابهار است.

منطقه آزاد المزیونه

منطقه آزاد المزیونه طبق فرمان سلطان قابوس در سال ۲۰۰۵ تأسیس شد و از مزایایی همچون هزینه پائین نیروی کار ماهر امکانات مدرن و اشخاص ماهر و متخصص و ساختار قابل اطمینان و خدمات مناسب برخوردار است. این منطقه به منظور ایجاد شرکت مشترک بین عمان و یمن در نظر گرفته شده است.

فرهنگ تجارت عمانی ها

شناخت فرهنگ عمانی ها در تجارت باعث موفقیت در تجارت با تجار عمانی می شود

⚡ در عمان افراد و روابط مهم‌تر از برنامه‌ها و وقت‌شناسی و نگرش به مدیریت زمان در عمان وجود ندارد؛ لذا در جلسات تجاری از دیر رسیدن همتای عمانی تعجب نکنید اما همیشه سعی کنید در جلسات به موقع حاضر شوید.

شروع هفته در عمان از شنبه است و روزهای تعطیل پنجشنبه و جمعه‌اند.

جلسات باید از قبل برنامه‌ریزی شده و چند روز قبل به اطلاع و تأیید طرف عمانی برسد. جلسات اغلب بدون اطلاع قبلی لغو یا برنامه ریزی می‌شوند، بنابراین همیشه برنامه ریزی کنید تا حد امکان با برنامه آنها انعطاف‌پذیر باشید.

تصمیمات در شرکت‌های عمانی معمولاً توسط مقام بالایی گرفته می‌شود؛ لذا در مناسبات خود به این موضوع توجه داشته باشید.

سلسله‌مراتب در عمان بر اساس مقام و سن و … مشخص می‌شود لذا در هنگام ورود به یک اتاق با همتایان عمانی سعی کنید اول به بالاترین فرد ابراز احترام کنید.

جلسات حضوری باعث نتیجه بهتر در تجارت با عمانی ها خواهد شد

⚡ روابط و اعتماد متقابل برای هر تعامل موفق تجاری از اهمیت بالاتری برخوردار است و بهتر است از طریق جلسات حضوری ایجاد شود؛ بنابراین مهم است که وقت خود را با همتایان تجاری عمانی خود بگذرانید و جلسات مکرر داشته باشید تا اطمینان حاصل شود که رابطه ادامه دارد.

جلسات اولیه تجاری اغلب راهی برای شناخت طرفین است و در جلسات اول معمولاً به خرید و قرارداد ختم نمی‌شود مگر اینکه نظر طرف عمانی واقعاً جلب شده باشد.

طول مدت جلسات عموماً طولانی است و تقریباً همیشه با قهوه و شیرینی‌های سنتی عمانی همراه است. باید زمان را برای چنین جلساتی تجاری اختصاص داد زیرا این بخش اساسی فرهنگ تجارت با عمانی‌هاست.

کارت ویزیت در فرهنگ تجاری عمانی رایج است اما ضروری نیست.

به جهت تقویت اعتماد و درک مناسب در مذاکره ارتباط چشمی را حفظ کنید.

از لباس مناسب در مذاکرات استفاده کنید. از پوشیدن لباس‌های غیر رسمی یا غیر پوشیده خودداری کنید.

جلسات کاری را در زمان نماز یا تعطیلات رسمی مثل ماه رمضان یا عید و غیره برنامه ریزی نکنید. این زمان‌ها برای اکثر مردم عمان که مسلمان هستند بسیار مهم است.

در مذاکره با عمانی ها صبر به خرج دهید جواب خواهید گرفت به شرطی مه اصول مذاکره برد برد را رعایت کنید

در جریان مذاکرات تجاری با همتایان عمانی خود عجله نکنید. صبر و انعطاف پذیری کلید اصلی تعاملات تجاری در عمان است.

سایر توصیه‌ها در تعامل با تجار عمانی

  • به عمان به عنوان بازار کوتاه مدت نگاه نکنید
  • به بازرگان عمانی، اطمینان دهید به طور طولانی مدت کالای خود را برای فروش عرضه خواهید کرد و در تحویل کالا خوش قول باشید.
  • صرفاً قصد فروش یک بار محصولتان را نداشته باشید و نگاه بلند مدت به بازار داشته باشید. کاری کنید مشتری برای خرید مجدد به شما برگردد.
  • افزودن خدمات را در کنار فروش کالا در نظر بگیرید.
  • کیفیتی که ادعا می‌کنید را به مشتری تحویل بدهید و حتی بالاتر. اعتماد یکباره به دست نمی‌آید. پله‌های صعود صادراتی را به تدریج برای خود بسازید آنگاه از طعم فروش صادراتی لذت برد.

صادرات عمان

بخش زیادی از صادرات عمان کالای نفتی است اما تعرفه های ترجیحی نقطه قوت این کشور برای صادرات کالای ایرانی به سایر کشورهاست

چرا دانستن صادرات عمان برای من مهم است؟

اول اینکه دید و شناخت کافی از کشور هدف به دست بیاوریم و دوم اینکه وقتی کشوری کالایی با حجم بالا به کشور ثالث صادر می‌کند به مزیت، استادی تجارت و تولید آن دست‌یافته است که می‌تواند الگوی صادراتی تاجر و صنعتگر ما باشد!

سوم اینکه بررسی کالای صادراتی کشور هدف ما را به یاد مواد اولیه یا کالای واسطه‌ای یا حتی محصول نهایی می‌اندازد که احیاناً می‌تواند پتانسیل خوب صادرات ما باشد!

مثلاً ممکن است بخشی از صادرات کشور ما به کشور هدف مجدد به سایر کشورها صادر شود (صادرات مجدد).

شناسایی مقاصد صادراتی کشورهایی که صادرات مجدد دارند و هدایت صادرات به مقصد اصلی موجب کسب منافع بیشتر برای صادرکننده ایرانی خواهد بود.

مجموع صادرات عمان در سال ۲۰۱۹، ۳۷٫۵ میلیارد دلار بوده است. این کشور در سال ۲۰۱۹ از نظر تولید ناخالص داخلی ۶۹ مین اقتصاد جهان و ۵۷ مین صادرکننده بزرگ جهان و مقام ۶۷ مین واردکننده جهان را به خود اختصاص داده است. از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی ۵۸ مین اقتصاد است و ۸۱ مین اقتصاد پیچیده جهان را مطابق شاخص پیچیدگی اقتصادی (ECI) به خود اختصاص داده است.

بیشترین صادرات عمان نفت خام (۱۷٫۹ میلیارد دلار) ، گاز نفت (۵٫۴۲ میلیارد دلار) ، نفت تصفیه شده (۲٫۶۱ میلیارد دلار) ، آهن نیمه‌تمام (۸۹۹ میلیون دلار) و کودهای ازته (۸۶۰ میلیون دلار) است که بیشتر به چین (۱۷٫۳ میلیارد دلار) ، هند (۲٫۹۹ میلیارد دلار) ، ژاپن (۲٫۴۳ میلیارد دلار) ، کره جنوبی (۲٫۳۹ میلیارد دلار) و امارات متحده عربی (۲٫۰۸ میلیارد دلار) صادر شده‌اند.

صادرات عمان به جهان
صادرات عمان بیشتر بر پایه نفت خام بنیان گذاشته شده است

در جدول زیر مهم‌ترین مقاصد صادراتی عمان در سال ۲۰۱۹ را می‌بینید:

چین، هند و ژاپن مهمترین مقاصد صادراتی عمان اند اما مزیت عمده تعرفه های ترجیحی با سایر کشورها بخصوص آمریکا، اروپا و کشورهای عربی است
مهمترین مقاصد صادراتی کشور عمان

ایران در فهرست مقاصد صادراتی عمان جایگاهی ندارد.

واردات عمان

عمان در سال ۲۰۱۹، ۳۰ میلیارد دلار واردات داشته است.

 با شناخت واردات عمان مهمترین ظرفیت های واردات عمان را تشخیص می دهیم و می توانیم برای صادرات به عمان برنامه ریزی کنیم
مهمترین کالاهایی که وارد عمان می شوند و مهمترین کشورهای صادرکننده کالا به عمان

محصولات با پیش‌ترین پتانسیل صادراتی از جهان به عمان

کل پتانسیل وارداتی استفاده نشده بازار عمان در حدود ۱۵٫۶ میلیارد دلار است. دریابید کدام محصولات و صادر کنندگان بیشترین پتانسیل استفاده نشده را دارند.

محصولات با پیش ترین پتانسیل صادرات از جهان به عمان که با شناخت و آشنایی با این ظرفیت می توان برای صادرات به عمان برنامه ریزی کرد
مهمترین گروهای کالایی که قابلیت صادرات به عمان را دارند و برای آن ظرفیت خالی وجود دارد (محصولات با پیش‌ترین پتانسیل صادراتی از جهان به عمان)

ظرفیتهای خالی صادرت به عمان

وسایل نقلیه موتوری و قطعات – ماشین‌آلات، برق – تجهیزات الکترونیکی – هواپیما، فضاپیما و قطعات – فلزات آهنی – فولاد – جواهرات و فلزات گران‌بها – فلزات (به جز آهن و گران‌بها) – اجزای دارویی – محصولات فلزی – برنج – مواد شیمیایی – گوشت (مرغ) – محصولات لبنی – پلاستیک و لاستیک – گندم – روغن و چربی‌های گیاهی – محصولات سرامیکی – محصولات معدنی – نوشیدنی‌ها (غیرالکلی) – محصولات غذایی (پردازش شده یا حفظ شده).

ایران کالاهای بسیار متنوعی برای صادرات به عمان دارد که می توان بر حسب ظرفیتی که این کشور دارد برای صادرات به عمان برنامه ریزی کرد

⚡ فکر می‌کنید کشور ما در کدام یک از گروهای زیر پتانسیل صادراتی خوبی دارد؟ ما طبق آمار و تجربه به هر یک از گروهای کالایی، پتانسیل صادراتی ایران به عمان را از خیلی زیاد تا خیلی کم درجه‌بندی کرده‌ایم. اگر فکر می‌کنید در گروهایی بازهم ظرفیت صادراتی کشور بیش از مقداری است که در نظر گرفته‌ایم برایمان بنویسید.

کالاهایی که در ایران ظرفیت صادراتی بالایی دارند و از طرفی بازار عمان هم بازار جذابی برای این کالاهاست عمدتا شامل: انواع فلزات و فرآورده های فولادی، صنایع ساختمان بخصوص انواع سنگ های ساختمانی و کاشی و سرامیک، انواع شیرآلات و کلید و پریز، انواع میوه مثل انار، انواع شیرینی ها، سنگ های قیمتی، زعفران – انواع خشکبار ( پسته – بادام زمینی – بادام درختی – گردو و انجیر ) و فرش های مرغوب دستبافت و ماشینی است.

به‌هرحال در جدول زیر مهم‌ترین گروهای کالایی عمان که ظرفیت خالی واردات را دارند فهرست شده است که این ظرفیت خالی می‌تواند توسط کشورها پر شود.

مهمترین ظرفیت های خالی صادرات به عمان و اینکه می توان چه کالاهایی را به این کشور صادر کرد
مهم‌ترین محصولات که می‌توانند ظرفیت خالی بازار کشور عمان را بلافاصله با محصولات ایرانی پر کرد

⚡ چیزی حدود ۱۵٫۶ میلیارد دلار پتانسیل واردات عمان که منتظر صادرکننده جهانی است. به نظر شما نقش بازاریابی صحیح و هوشمند چه مقدار از این بازار بالقوه و جذاب را نصیب ما خواهد کرد؟

صادرات ایران به عمان

ایران در سال ۲۰۱۸، ۸۰۷ میلیون دلار به عمان صادرات داشته است.

مهمترین کالاهای صادراتی ایران به عمان
مهمترین گروهای کالایی صادراتی ایران به عمان
رتبهHS4ارزش تجاری (هزار دلار)درصد
۱آهن نیمه‌تمام             215,33027%
2گاز نفتی             120,10315%
3شمش آهن               84,53410%
4کاهش آهن               71,6269%
5آهن گرم               61,7208%
6هیدروکربن‌های حلقوی               55,8777%
7آسفالت               50,8966%
8نفت تصفیه شده               26,6563%
9میله‌های آهنی نورد گرم               14,3092%
10کک نفتی               13,2312%
11هیدروکربن‌های حلقوی               13,0452%
12گندم               10,0301%
13سیمان                  6,2031%
14گوسفند و بز                  6,1331%
15خربزه                  4,3721%
16کک                  4,1481%
17توتون و تنباکو                  2,6720.3%
18کلم‌ها                  2,2810.3%
19کاهو                  2,2730.3%
20سازه‌های آهنی                  2,2010.3%
21شیشه شناور                  1,5830.2%
22فرش دستبافت                  1,5400.2%
23سبزیجات دیگر                  1,4850.2%
24سخت پوستان                  1,4680.2%
25روی خام                  1,4620.2%
26سنگ ساختمانی                  1,4120.2%
27عصاره مالت                  1,3260.2%
28سیب و گلابی                  1,1850.1%
29میوه‌های دیگر                  1,1440.1%
30دولومیت                     ۹۹۴۰٫۱%
مهمترین گروهای کالایی صادراتی ایران به عمان

بیش‌ترین پتانسیل صادرات ایران به عمان

فلزات آهنی – فولاد – محصولات غذایی (پردازش شده یا حفظ شده) – محصولات لبنی – پلاستیک و لاستیک – محصولات سرامیکی – میوه‌ها – مواد شیمیایی – سبزیجات – محصولات معدنی – محصولات فلزی – حیوانات زنده (به جز مرغ) – دانه و محصولات دانه کاکائو – آجیل – فلزات (به جز آهن و گران‌بها) – ادویه‌ها – نوشیدنی‌ها (غیرالکلی) – محصولات شیشه‌ای – فرش‌ها – ماشین‌آلات، برق.

پتانسیل صادراتی  ایران به عمان 2019
پتانسیل صادراتی ایران به عمان ۲۰۱۹
19 گروه از مهمترین گروهای کالایی که قابلیت صادرات از ایران به عمان را دارند
مهمترین محصولاتی که قابلیت صادرات از ایران به عمان را دارند

⚡ البته ظرفیتی‌های صادرات ایران به عمان بسیار فراتر از اینهاست اما در این مقاله تنها به همین نوزده گروه بسنده می‌شود. اگر با پتانسیلی که در ایران وجود دارد، تاجر و صنعتگر ایرانی بتواند ۵ درصد واردات عمان آن هم فقط در کالا و نه خدمات را از آن خود کند، هرساله ۱٫۵ میلیارد دلار نصیب تاجر ایرانی خواهد شد.

در جدول، ظرفیت خالی به معنی این است که این ظرفیت توسط سایر کشورها پر نشده است و بلافاصله می‌تواند به‌وسیله تاجر ایرانی پر شود زیرا ایران در این گروها، مزیت رقابتی دارد.

استفاده از مشاورین عالی برای صادرات به عمان می تواند بسیار کارگشا باشد

⚡ قطعا برای ورود به بازار عمان نیاز به استفاده از مشاوران و کسب مهارت های صادراتی است و البته استفاده از ابزارهای نوین صادراتی هم می تواند در موفقیت صادرات به عمان کمک زیادی به صادرکنندگان کند!

برای اینکه ببینید کالا یا خدمات شما برای ورود به بازار عمان چقدر مناسب است از جتصا مشورت بگیرید!

دیدگاه‌ها (3)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

    بابک مهمان شهریور 18, 1402 پاسخ

    سلام ، وقتتون بخیر
    در مورد صادرات به عمان یا کشورهای خارجی سوال داشتم،چون من کالایی رو که عرضه میکنم،در داخل کشور بوده و تا الان به کشوری صادر نکردم،میخواستم کمی راهنماییم کنید و از مزیت و معایب صادرات بهم بگید و چه مدارک و مراحلی رو باید طی کرد برای اینکه شخصی بخواد صادرات کالا انجام بده؟ممنون میشم راهنماییم کنید.

    مسلم مهمان فروردین 5, 1402 پاسخ

    چطور می تونیم در عمان دفتر داشته باشیم یا بخواهیم در عمان تولید کنیم چه کار باید بکنیم. تولیدکننده مبلمان هستیم امکانات بسیار خوبی داریم! کارگاه کوچک نیستیم. لطفا راهنمایی کنید. متشکرم.

    یادگاری محمد حسن مهمان فروردین 5, 1402 پاسخ

    سلام. آیا صادرات خشکبار و زعفران به کشور عمان سود داره؟ می تونیم برای این گروه محصولات مشتری پیدا کنیم؟

error: Content is protected !!