جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

آموزش صادرات به قطر، کشف فرصت‌ها و ظرفیت‌های خالی

برای صادرات به قطر فرصت های بسیار زیادی وجود دارد بخصوص مهمترین کالاها
پتناسیل های زیادی برای رود به کشور همسایه قطر برای ایرانی ها وجود دارد که باید استفاده شود

⚡ اگر با پتانسیلی که در ایران وجود دارد ایران بتواند تنها ۵ درصد صادرات به قطر آن هم فقط در کالا و نه خدمات را از آن خود کند، بیش از ۱٫۶۷ میلیارد دلار نصیب تاجر ایرانی خواهد شد. برای کشف این موضوع توصیه می‌شود مقاله اختصاصی فرصت‌های صادرات به قطر را تا انتها بخوانید.

معرفی کشور قطر

قطر کشوری در جنوب غربی قاره آسیا که توسط خاندان آل ثانی حکمرانی می‌شود. پیش از بهره‌برداری از منابع نفت و گاز خام این کشور به صید مروارید و تجارت در این زمینه معروف بود اما پس از استخراج نفت و گاز و فروش آن، از جمله ثروتمندترین کشورهای جهان می‌شود.

97 درصد جمعیت قطر در شهرها زندگی می کنند که به معنی اقتصاد مصرفی این کشور است

⚡ قطر ۲٫۸ میلیون جمعیت دارد. از این جمعیت، تنها ۴۰۰ هزار نفر تبعه اصلی این کشور هستند و بقیه مهاجرینی بوده‌اند که به دلیل فرصت‌های اقتصادی، این کشور را برای سکونت انتخاب کرده‌اند. جمعیت شهری قطر ۹۷ درصد در برابر ۳ درصدی روستایی است. قطر از طریق زمینی با عربستان سعودی و دریا با بحرین، ایران و امارات متحده همسایه است.

جمعیت قطر کم است اما ظرفیت های صادراتی بسیار بالایی دارد
جمعیت قطر از سال ۲۰۱۶ و پیش بینی ان تا سال ۲۰۲۶

⚡ قطر یک امارت مستقل در سواحل غربی خلیج‌فارس است. این کشور یک سر صحرای کوچک شبه‌جزیره بزرگ عربستان است. این سرزمین به‌اندازه ماقبل تاریخ و به طور مداوم اما جمعیت کم، تاریخچه دارد.

قطر کشور کوچکی است اما در بخش بندی ها به هفت استان طبقه بندی شده است که هر استان ظرفیت تجاری خاصی دارد
قطر ۷ استان اصلی دارد که پایتخت آن دوحه و شهر الریان و الخور از مهم‌ترین شهرهای آن است

⚡ این کشور ۸ شهرداری دارد الشمال، الخور، الشیحانیه، ام صلال، الدائین، دوحه، الریان و الوکره. پایتخت آن، دوحه، در ساحل شرقی واقع شده و محل زندگی اکثر ساکنان این کشور است.

قطر یکی از اعضای شورای همکاری خلیج‌فارس (GCC) است و مانند سایر کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس جمعیت غالب آن مهاجرند (بیشتر از هند، بنگلادش، نپال و مصر).

زبان رسمی قطر عربی است اما انگلیسی، اردو، فیلیپینی و فارسی نیز در آن رواج دارد. دین اصلی کشور اسلام اهل‌سنت و اقلیت‌های مذهبی رایج تشیع و مسیحیت است. اقلیت‌های قومی پاکستانی و هندو هم در قطر سکونت دارند.

قطر دارای ذخایر غنی نفت و گاز است و آن را در زمره ثروتمندترین اقتصادهای جهان قرار داده است. در سال ۲۰۱۹ ، سرانه تولید ناخالص داخلی قطر در رتبه ۸ جهانی بعد از سنگاپور قرار گرفت.

این کشور پنجمین تولیدکننده گاز جهان، دومین صادرکننده گاز و بزرگ‌ترین صادرکننده گاز طبیعی مایع (LNG) است.

در سال ۲۰۱۷ ، عربستان سعودی، امارات، بحرین و مصر با محاصره اقتصادی و سیاسی قطر روبرو شدند و این کشور را مجبور به تجدیدنظر در مورد سیاست اقتصادی و جذابیت خود برای تأسیس و سرمایه‌گذاری شرکت‌های خارجی کرد.

پس از بیش از ۳ سال تحریم، در ژانویه ۲۰۲۱ ، کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس توافق‌نامه “همبستگی و ثبات” را در اجلاس العولا امضا کردند که متعاقب آن اعلامیه احیای روابط چهار کشور عربی با قطر بود.

پس از آغاز محاصره در سال ۲۰۱۷ ، دولت قطر از طریق چندین طرح ابتکاری و افزایش خودکفایی در بخش مواد غذایی، به تلاش‌های خود برای تنوع بخشیدن به اقتصاد خود سرعت بخشید.

همچنین، برخی ابتکارات در جذب سرمایه‌گذاری خارجی و تسهیل فضای کسب‌وکار را اجرایی کرد! در کل وضعیت پیش آمده به خود کفایی کشور کمک کرد و تولیدات داخلی و کشاورزی را در کنار سرمایه گذاری مستقیم خارجی افزایش داد!

دوحه قصد دارد وضعیت اقتصادی دبی را به چالش بکشد و نسبت به امارات وضعیت تجاری بهتری از خود نشان دهد

⚡ دوحه قصد دارد در رابطه با تجارت و فضای سرمایه‌گذاری خارجی به یک رهبر تبدیل شود و دائماً در تلاش است تا موقعیت امارات (دبی) به‌عنوان مرکز تجارت منطقه‌ای را به چالش بکشد!

اقتصاد قطر

قطر از کشورهای مرفه جهان است که صادرات به این کشور بسیار پر بازده و به صرفه خواهد بود

⚡ آب‌وهوای گرم و خشک، نبود مواد اولیه غیرنفتی و کمبود متخصص در بسیاری از زمینه‌ها باعث شده است امکان تولید بسیاری از کالاها وجود نداشته باشد تا این کشور به شدت نیاز به واردات داشته باشد.

در سال ۲۰۱۹ ، قطر بزرگ‌ترین صادرکننده گاز نفت در جهان بود (۴۴٫۲ میلیارد دلار). منابع نفت و گاز سرشار کشور قطر را به یکی از اقتصادهای برتر جهانی تبدیل کرده است.

قطر به‌عنوان کشور کوچک اما ثروتمند در خاورمیانه شناخته شده است.

اقتصاد این کشور در اطراف منابع عظیم گاز طبیعی بنا شده است. این کشور قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ خود را به یک اقتصاد دانش‌بنیان تبدیل کند.

قطر یکی از بالاترین سطح تولید ناخالص داخلی جهان را دارد و یک بازار متمول با جمعیت روبه‌رشد، اقتصاد پویا و فضای مناسب تجارت است.

بااین‌حال، اقتصاد قطر هنوز به شدت تحت تأثیر نهادهای دولتی و شبه‌دولتی است.

در سال ۲۰۱۰ ، قطر میزبانی جام جهانی فیفا ۲۰۲۲ را که قرار است در نوامبر – دسامبر ۲۰۲۲ برگزار شود، برنده شد.

انتظار می‌رود این رویداد ۱٫۵ میلیون بازدیدکننده بین‌المللی و بیش از چهار میلیارد بیننده تلویزیونی را به خود جلب کند.

اقتصاد این کشور به شدت به صنعت گاز تنیده است، این محصول دو سوم تولید ناخالص داخلی و تقریباً ۸۰٪ درآمد صادرات این کشور را تشکیل می‌دهد.

قطر به شدت قصد دارد از اقتصاد تک محصولی خارج شود و وضعیت بهتری در بازارهای جهانی کسب کند

⚡ مانند دیگر سلطنت‌های خلیج‌فارس، قطر از سال ۲۰۱۴ تحت تأثیر کاهش جهانی قیمت نفت قرار گرفته است. بااین‌وجود، به دلیل تنوع اقتصاد، به‌خصوص از طریق توسعه پروژه‌های بزرگ، نتایج اقتصادی بهتر به نسبت همسایگان به دست آورده است.

مهمترین شاخص های اقتصادی قطر

⚡ با توجه به شاخص های بالا، چنین اقتصاد پویا و رو به رشدی می تواند محرک خوبی برای کالای ایرانی در صادرات به قطر باشد!

قوانین ارزی قطر

سیاست اقتصاد آزاد، استراتژی قطر است. در قطر کنترل ارزی وجود ندارد و ورود و خروج ارز آزاد است. برای جابه‌جایی پول محلی و ارزهای خارجی هیچ محدودیتی وجود ندارد و در بانک‌ها و صرافی‌های این کشور می‌توان ریال قطر را تبدیل کرد.

شناخت قوانین ارزی قطر در صادرت به قطر بسیار موثر است

⚡ اقتصاد آزاد و فضای سالم کسب‌وکار رشد سرمایه‌گذاری خارجی در این کشور کوچک را به‌شدت بالا برده است

مناطق آزاد قطر (QFZ)

QFZ در سال ۲۰۱۸ تأسیس شده است و جدیدترین منطقه آزاد منطقه است که هدف آن ارائه فرایندهای بدون مشکل و پیچیده ایجاد LLC یا شعبات خارجی با امکان مالکیت ۱۰۰٪ خارجی است.

شرکت‌های منطقه آزاد که توسط یک مرجع مستقل، سازمان منطقه آزاد قطر (QFZA) تنظیم می‌شوند، به مدت ۲۰ سال از مالیات‌بردرآمد شخصی و شرکتی مستقیم یا غیرمستقیم معاف هستند. Custom Duty برای یک شرکت منطقه آزاد اعمال نمی‌شود زیرا از نظر فنی یک شرکت خارج از کشور محسوب می‌شود. تجارت مستقیم با نهادهای سرزمین اصلی مجاز است.

 راس بوفونتاس (منطقه آزاد فرودگاه)

⚡ در حال حاضر، QFZA در دو مکان فعالیت می‌کند: ام الالهول (منطقه آزاد بندر) و راس بوفونتاس (منطقه آزاد فرودگاه). ثبت شرکت در این مناطق در ساده‌ترین حالت ممکن است ۲ هفته طول بکشد و برای موارد پیچیده‌تر یک جدول زمانی ۴-۸ هفته‌ای به‌شرط ارائه کلیه اسناد لازم، زمان می‌برد!

 ام الالهول (منطقه آزاد بندر)

⚡ شرکت‌هایی که مایل به ایجاد نهادی در QFZ هستند باید صادرات گرا باشند و برنامه صادراتی ارائه دهند. QFZ تأکید بیشتری بر بخش‌هایی مانند فن آوری های نوظهور، تدارکات، مواد شیمیایی، خدمات دریایی، فناوری انرژی پاک، غذا، مراقبت‌های بهداشتی، فناوری اطلاعات، ارتباطات و تجهیزات صنعتی دارد.

حقوق مالکیت در تجارت قطر

اشخاص حقیقی و حقوقی خارجی می‏توانند مسکن، اماکن تجاری و صنعتی را به مدت ۵۰ سال در قطر اجاره کنند. سرمایه‌گذار خارجی می‌تواند ۴۹ درصد مالکیت شرکت قطری را داشته باشد و ۵۱ درصد باقی‌مانده باید در مالکیت یک فرد با شهروندی قطر باشد.

قطر اخیراً با تصویب قانون سرمایه‌گذاری خارجی که به شرکت‌های خارجی اجازه می‌دهد تا ۱۰۰ درصد مالکیت در اکثر بخش‌های اقتصادی داشته باشند.

پروژه‌های کشاورزی، صنعتی، درمانی، آموزشی، گردشگری و بهره‌برداری از منابع طبیعی، انرژی و معادن از این قانون مستثنا هستند و در این موارد می‌توانند مالکیت ۱۰۰ درصدی را به یک فرد حقیقی یا حقوقی خارجی بدهند.

قوانین گمرکی قطر

قوانین صادراتی وارداتی گمرک قطر بسیار مهم است و هر صادرکننده بر حسب کالای صادراتی خود باید به بخش مربوطه تسلط داشته باشد

⚡ برای صادرات و تجارت‌های بزرگ در قطر معمولاً به یک اسپانسر محلی نیاز است. براین‌اساس، برای ثبت یک نهاد محلی کسب‌وکار، نیاز به تقسیم مشارکت ۴۹٪ تا ۵۱٪ به نفع ملیت قطری وجود دارد.

برای صادرات کالاهایی با حجم کمتر امکان فروش کالا به خریداران و تاجران قطری بخصوص برای صادرکنندگان ایرانی کاملاً محیاست. خوشبختانه، قطر قوانین پیچیده‌ای ندارد و ورود به آن نسبتاً ساده است.

حقوق گمرکی کالا در قطر بر مبنای ارزش سیف (CIF) کالا تعیین می‌شود؛ بنابراین، عوارض چندگانه از کالای ورودی دریافت نمی‌شود واردکنندگان کالا به قطر می‌توانند هزینه‌های واردات را به‌درستی تخمین بزنند.

قوانین گمرکی در صادرات به قطر بسیار سهل است بخصوص قوانین مناطق آزاد تسهیلات بسیار خوبی برای شرکت های خارجی می دهد

⚡ هدف از این پیمان‌ها، به‌وجودآوردن بازار مشترک برای گسترش تجارت قطر با سایر کشورها است. قوانین ثابت و پایدار، توان اقتصادی بالا و پیمان‌های اقتصادی با سایر کشورها فضای کسب‌وکار و صادرات را در این کشور تا حد زیادی تسهیل کرده است.

در راستای تجارت با قطر، گمرک ایران و قطر پیمان همکاری بستند و در این کشور یک منطقه آزاد تجاری با نام «پارک علم و فناوری قطر» وجود دارد.

دو کشور ایران و قطر یادداشت تفاهمی برای پرهیز از دریافت مالیات مضاعف امضا کرده‌اند. همچنین قطر پیمان همکاری اقتصادی با دیگر کشورهای شورای همکاری‌های خلیج‌فارس امضا کرده است.

در سال ۲۰۰۳ کشورهای عضو پیمان، حق گمرکی یکسانی را برای واردات کالا وضع کرده‌اند. این حق گمرکی برای تجارت با قطر مانند سایر کشورهای عضو برابر با پنج درصد ارزش کالا است.

البته مناطق آزاد تجاری مشمول پرداخت این حقوق گمرکی نیستند.

تولیدکنندگان می توانند با انجام 40 درصد فرآوری در کشور قطر گواهی " ساخت کشور قطر" را به دست بیاورند و صادرات مجدد داشته باشند

⚡ کالاهایی که به‌صورت مواد اولیه وارد شده‌اند و فرایند تولید و ایجاد ارزش افزوده آن‌ها در قطر انجام شده است و این ارزش افزوده بیش از چهل درصد ارزش اولیه کالا در هنگام ورود است، کالای داخلی به شمار می‌روند.

به دلیل داخلی بودن این کالاها، مالکان آن‌ها می‌توانند بدون پرداخت عوارض واردات، محصولات خود را به کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس صادر کنند.

بنادر قطر

در قطر ۶ بندر عملیاتی وجود دارد:

نزدیکی بنادر ایران به قطر مزیت عمده صادرات ایران به قطر است

⚡ بندر حمد یکی از بزرگترین بنادر خاورمیانه است و ترمینال کانتینری پیشرو در قطر محسوب می شود. این بندر در ساحل شرقی قطر قرار دارد. فاصله بندر حمد تا دوحه پایتخت قطر ۳۰ کیلومتر است. از دیگر بنادر حیاتی قطر می توان به بندر دوحه و بندر الرویس اشاره کرد. شش بندر مهم قطر به شرح ذیل است

  • بندر الرویس: دومین بندر تجاری واقع در منتهی‌الیه شمال کشور
  • بندر حمد: آخرین موارد اضافه شده به نمونه کارها، بندر اصلی تجاری قطر و مرکز حمل‌ونقل
  • بندر دوحه: قبلاً دروازه اصلی تجاری قطر بود و برنامه‌ریزی‌شده است که قبل از شروع جام جهانی فیفا ۲۰۲۲ به یک ترمینال اختصاصی کشتی کروز تبدیل شود.
  • بندر Ras Laffan: بزرگ‌ترین پایانه صادراتی LNG جهان
  • جزیره آل هالول: بندر صادرات نفت دریایی بندر Mesaieed: بندر اصلی خشکی صادرات نفت و میعانات

در هر صورت قطر یک فرصت عالی تجاری و اقتصادی برای ایرانیانی است که می خواهند با تجارت کالاهای مختلف از طریق مسیر دریایی ایران به قطر مبادلات اقتصادی خود را افزایش دهند.

۳ پورت آخر در بالا عمدتاً در ارتباط با محصولات نفتی است و تحت نظارت QP کار می‌کنند. سایر پورت‌ها کاربری عمومی دارند و مناسب صادرات محصولات از ایران اند!

 مهم‌ترین شاخصه‌ها و فرصت‌های بازار قطر

فرصت های سرمایه گذاری و فروش محصول برای کشورهای زیادی میسر شده است

⚡ دولت از گاز طبیعی و صادرات نفت در تأمین هزینه های بهبود اقتصادی متنوع مبتنی بر خدمات و استقلال و امنیت بیشتر در تأمین مواد غذایی استفاده می کند.

نوسازی زیرساخت های کشور، مدرنیزاسیون ، بهبود قوانین کار و قوانین سرمایه گذاری در حال به روزرسانی و بازسازی هستند ، طی چند سال آینده منطقی است که انتظار داشته باشیم اقتصاد قطر به اقتصادی تبدیل شود که معطوف به صنایع با فناوری بالاتر باشد. با این وجود ،این کشور تا حد زیادی تحت تاثیر قیمت های جهانی نفت و گاز باقی خواهد ماند.

جدا از بخش نفت و گاز ، این کشور سرمایه گذاری زیادی در زمینه بهداشت ، زیرساخت های آموزش و فناوری و ساخت و ساز دارد.

⚡ در کنار سرمایه گذاری قطر در صنایع دانش بنیان و پیشرفته، پیش بینی می شود ارزش بازار ساخت و ساز قطر تا سال ۲۰۲۲ به ۵۹ میلیارد دلار برسد که ناشی از سرمایه گذاری هنگفت دولت، فضای کسب و کار با ثبات و تقاضای روزافزون مصرف کننده گان در این کشور است.

این بازار سریع ترین رشد ساخت و ساز و زیرساخت خاورمیانه است، بنابراین قطر به عنوان بازار بالقوه محصولات مرتبط ساخت و ساز و مسکن است.

و از آنجا که ساخت و ساز محرک بسیاری از صنایع دیگر است، نوید رونق اشتغال و تقاضای واردات کالا و خدمات در این حوزه را می دهند.

قطر برای رهایی از صنعت نفت و گاز روی شرکت های دانش بنیان و ساخت و ساز تمرکز ویژه ای دارد

⚡ هر یک از کشورها با توجه ‌به نفوذ و توانمندی بازاریابی، کیفیت و مزایای رقابتی (تولید به صرفه-کیفیت-نزدیکی به بازار مصرف) و غیره خواهند توانست سهمی از این بازار جذاب را بدست آورند.

صادرات مواد غذایی و سبزیجات به قطر

ایران پتانسیل های بی نظیری در صادرات مواد غذایی به قطر دارد
قطر به‌شدت به واردات مواد غذایی و بخصوص میوه و سبزی تازه نیازمند است

⚡ امنیت غذایی قطر به دنبال بحران روابط این کشور با کشورهای عربی در سال ۲۰۱۷ که خطوط عرضه مواد غذایی را از عربستان سعودی ، بحرین ، مصر و امارات متحده عربی متوقف کرد، اهمیت یافت. قطر از آن پس شروع به توسعه و سرمایه گذاری صنعت لبنی کرده و به دنبال تقویت امنیت غذایی در سایر صنایع کشاورزی است.

از طرفی جمعیت قطر از سال ۲۰۰۰ بیش از چهار برابر شده است و این امر باعث افزایش وابستگی به واردات مواد غذایی و افزایش احساس ناامنی ملی در مواد غذایی شده است.

فرصت های بی شماری برای بهبود ذخایر غذایی قطر ، اجرای فن آوری های کشاورزی با صرفه جویی در مصرف آب ، بهبود استانداردهای غذایی محلی، ساخت و توسعه صنعت آبزی پروری و توسعه محصولات مقاوم در برابر آب و هوا در برنامه های آتی قطر وجود دارد که می تواند فرصت هایی برای صنایع ما در مشارکت طرح های توسعه ای قطر باشد.

تا سال ۲۰۱۵ ، قطر حدود ۸۰ درصد مواد غذایی خود را عمدتا از خاورمیانه و به میزان بسیار کمتری از ایالات متحده ، اروپا ، آسیا ، استرالیا و نیوزیلند وارد کرد.

قطر به واردات طیف وسیعی از محصولات غذایی از جمله غلات ، گوشت ، میوه ها و سبزیجات متکی است. عربستان سعودی تأمین کننده عمده مرغ و لبنیات بود ، در حالی که کشورهای لبنان و اردن بیشتر میوه ها و سبزیجات را تأمین می کردند.

در صادرات به کشور قطر باید به موضوع برچسب گذاری عربی و انگلیسی توجه شود

⚡ در سال ۲۰۱۹ معادلات کمی تغییر کرده است و سهم آسیا از ۸۰ درصد به ۴۶ درصد کاهش پیدا کرده است! سهم ایران از این بازار ۳ میلیارد دلاری فقط ۳٫۷% که معادل ۱۱۲ میلیون دلار می شود! تاجر ایرانی با کمی تلاش قادر خواهد به راحتی ۱۰ درصد بازار قطر آنهم فقط در بخش غذا را از آن خود کند، حجم تجارت فقط با قطر به بیش از سیصد هزار دلار خواهد رسید که عدد قابل توجهی است.

تجارت بین ایران و قطر زمانی شدت گرفت که این کشور عربی در ژوئن ۲۰۱۷ تحت محاصره عربستان سعودی و متحدانش قرار گرفت. دراین‌بین صادرکنندگان ایرانی، صادرات محصولات کشاورزی مختلف و همچنین مصالح ساختمانی به قطر را شدت دادند.

اما به دلیل نداشتن برنامه و مهارت‌های صادراتی خیلی از تجار و تولیدکنندگان ایرانی و همچنین فعالیت برخی کشورها مثل ترکیه این موج صادرات ادامه پیدا نکرد!

قارهدرصد
آسیا۴۶%
اقیانوسیه۸%
اروپا۲۸%
آمریکای شمالی۷%
آمریکای جنوبی۷%
آفریقا۵%
تامین کنندگان مواد غذایی قطر بر حسب قاره

⚡ قطر از جمله بازارهای صادراتی سنتی و قدیمی ایران در صادرات میوه است و برخی محصولات از جمله گیلاس، خشکبار، انواع سیب، کیوی، هندوانه و انار، رقابت اصلی از آن تجار و تولیدکنندگان ایرانی است.

می توان با ارائه غذهای رژیمی بخش زیادی از مصرف کنندگان این کشور را هدف قرار داد

⚡ قطر مشکل چاقی دارد. یکی از بالاترین نرخ‌های چاقی خاورمیانه با شیوع ۷۱-۷۳ درصد و از بالاترین نرخ‌های دیابت با شیوع ۱۳ درصد (۲۰۱۷) است؛ بنابراین تبلیغ و تولید غذاهای کم کالری هم یکی از بخش‌هایی است که می‌تواند برای صنایع غذایی ایران با توسعه فرمول‌های کم کالری و جدید این بخش از بازار قطر را هدف قرار داد!

استانداردها در قطر

استانداردهای ویژه‌ای در قطر روی محصولات ساختمانی، مکانیکی و غذایی این کشور اعمال می‌شود که سازمان “کل استانداردها و اندازه‌گیری‌ها” مسئول این استانداردها در این کشور است.

اداره استاندارد کشور قطر از مقررات استاندارد کشورهای عربی تبعیت می کند و همچنین به مقررات و استاندارهای روسیه هم بی شباهت نیست

⚡ بیشتر استانداردها بر اساس استانداردهایی است که توسط سازمان استانداردسازی خلیج‌فارس ایجاد شده‌اند و این استاندارها تا حدی بر اساس استانداردهای بین‌المللی‌اند اما لزوماً مطابقت ۱۰۰ درصد ندارند. در برخی موارد این استاندارها به استاندارهای کشور روسیه نزدیک اند!

برچسب‌گذاری مواد غذایی در صادرات به قطر

قطر قوانین نسبتا سختگیرانه برچسب‌گذاری و بسته‌بندی مواد غذایی و استانداردهای ماندگاری GCC را برای برخی محصولات اعمال می‌کند. محصولات باید با حداقل نیمی از ماندگاری باقی مانده  وارد این کشور شوند که قطعاً به دلیل نزدیکقطعاًًًرافیایی ایران با قطر یک چالش اساسی برای صادرکنندگان ایرانی نیست!

برچسب عربی و انگلیسی رو مواد غذایی صادراتی به قطر ضروری است و هر صادرکننده ای باید این موضوع را مد نظر قرار دهد
برچسب گذاری صنایع غذایی قطر

⚡ برچسب‌ها باید فقط به زبان عربی یا عربی و انگلیسی باشد. محصولاتی که فقط دارای برچسب انگلیسی هستند ممکن است به‌صورت موردی برای واردات تأیید شوند.

فرهنگ تجارت قطری ها

شناخت فرهنگ تجاری قطری ها باعث موفقیت بیشتر مذاکرات تجاری با قطری ها می شود
شناخت فرهنگ تجاری مردم قطر شانس موفقیت در مذاکرات تجاری با آنها را افزایش می دهد

برای تجارت با هر کشوری باید قواعد و قوانین آن را بدانیم و رعایت کنیم. تجارت با قطر نیز از این قاعده مستثنا نیست.

برای تجارت و بازاریابی در قطر بهتر است به زبان عربی مسلط باشید، هرچند می‌توانید از مترجمان زبان عربی نیز استفاده کنید. اما دانستن زبان انگلیسی کمک زیادی به شما می‌کند و نیاز شما را به متمرجم مرتفع می کند.

قطری‌ها اشتراکات فرهنگی خوبی با ایرانی‌ها دارند و این اشتراکات فرهنگی می‌تواند برگ برنده تاجر ایرانی باشد.

ضمن اینکه ایرانیان مقیم قطر می‌توانند در بازاریابی کالای ایرانی و اطلاع از قوانین و مقررات تجاری، به تجار کمک کنند.

نظام سیاسی قطر به‌صورت پادشاهی بوده و از یکپارچگی سیاسی در ساختار حکومت برخوردار است و سیستم حقوقی قطر ترکیبی از قوانین مدنی و اسلامی است.

ساختارها و شرکت های دانش بنیان و همچنین صنعت ساختمان به شدت در حال گسترشش در کشور قطر هستند

آداب معاشرت در قطر بیانگر نزدیکی بین زندگی شخصی و شغلی است كه بسیاری از قطری ها از آن محافظت می كنند.

مصافحه خوشامدگویی پذیرفته شده بین مردان است و ابتدا باید از سالخورده ترین فرد حاضر استقبال کرد. برای احترام باید در موارد مناسب از عناوین عربی مانند حاجی و شیخ استفاده شود.

ایجاد روابط شخصی پایه و اساس موفقیت در تجارت در قطر است. در حین شروع یک کار جدید و انجام تحقیقات ، شروع ارتباط خوب و حرفه ای رمز موفقیت است و دیدار حضوری شانس شما را در انجام تجارت افزایش می دهد و برای شروع می توان از تماس تلفنی یا ایمیل استفاده کرد.

هفته کاری در قطر از یکشنبه تا پنجشنبه است.

برخی سازمان ها روزهای شنبه هم فعالیت می کنند. زمان کار ادارات دولتی از ساعت ۶ صبح تا ۲ بعد از ظهر است. وقت شناسی در قطر بسیار محترم است و باید جلسات به موقع شروع شوند.

زبان رسمی قطر عربی است اگرچه انگلیسی در تجارت بیشتر استفاده می شود. بهتر است کارت ویزیت به دو زبان انگلیسی و عربی چاپ شود. نسخه ترجمه شده به زبان عربی باید کاملاً بررسی شود تا به احساسات مردم محلی آسیب نرسانید.

معاملات تجاری بیشتر به زبان انگلیسی انجام می شود. با این حال ، بخش دولتی گاهی اوقات زبان عربی را ترجیح می دهد.

در واقع مصرف کننده قطرى با شناخت خوب از انواع کالا به دنبال محصولی است، که بیشترین کیفیت را داشته باشد. مصرف کننده قطرى به تبلیغات اهمیت بسیارى می دهد و چنانجه بتوانید در تبلیغات بخوص تبلیغات اینترنتی خوب عمل کنید خواهید توانست آنها را متقاعد به خرید کنید.

محصولات صادراتی ایرانی یه قطر ظرفیت های زیادی بخصوص برای قشر مرفه این کشور دارد

⚡ یادتان نرود ایران در تولید بعضی کالاها مثل زعفران، پسته، فرش ایرانی و بعضی سنگ های قیمتی سرآمد است و با هوشمندی می توان درآمد خوبی از قبل صادرات به قطر بدست آورد.

با هر قطری باید به صورت جداگانه مصاحفه کرد و در ارتباط با خان های قطری با احتیاط برخورد کرد

به هر فردی در جلسه باید به صورت جداگانه خوش آمد گفت. برای سلام و احوالپرسی می توان از یک دست دادن استفاده کرد. هنگام سلام و احوالپرسی با یک زن محلی ، باید منتظر باشید تا او دست خود را برای مصافحه دراز کند.

بانوی قطری با حجاب اسلامی در جلسات تجاری شرکت می کند

⚡ دست دادن بیشتر در میان مردان متداول است. در ملاقات هاى تجارى، مردان از لباس رسمى تابستانى و خانم ها از لباس هاى متعارف با پوشش کامل استفاده مى کنند.

برای نشان دادن اختلاف نظر باید بسیار دقیق کلمات خود را که زیرکانه به نظر می رسند انتخاب کنید. حتماً جلسه را از طریق ایمیل پیگیری کنید.

توصیه می شود چندین نسخه چاپی از نکاتی که در جلسه بحث می شود تهیه کنید تا به سایر افراد حاضر در جلسه منتقل شود.

دادن و گرفتن اشیا با دست راست نشانه ادب است. برخی کارها که در قطر ناپسند تلقی می شود عبارتند از: خوردن آدامس در هنگام ملاقات ، روی پا انداختن پاها هنگام نشستن، خالکوبی، دامن های کوتاه خانم ها، با دست چپ یا انگشت اشاره به کسی اشاره کردن.

فرد باید از مباحث سیاسی یا مذهبی دور باشد. بهتر است در مورد تجارت صحبت کنیم. اطمینان حاصل کنید مکالمه مودبانه است.

اگر رفتارحرفه ای با قطری ها داشته باشید می توانید نتیجه بسیار خوبی بگیرید و البته یک رفتار تجاری حرفه ای با قطری ها دارای الزاماتی است

⚡در کل قطری ها انسان هایی با نزاکت، مورد اطمینان و با دیسیپلین اند و تجارت با آنها بسیار لذت بخش است.

سایر نکات مهم تجارت با قطر

  • عرضه ي محصولات باکیفیت و لوکس به مشتریان و  ارائه خدمات پس از فروش عالى
  • جذابیت بسته بندي ، درج اطلاعات کامل و زمان تولید و مصرف کالا بر روي آن
  • گردآوري اطلاعات به روز از گرایشهاي مردم،
  • بهره برداري از دانش و تجربه تجار محلی
  • اعتمادسازي و دادن اطمینان به خریداران و تجار در بازار قطر
  • ارایه ي گواهی هاي استاندارد دریافت شده در تولید محصول، به مشتریان و درج استاندارد یادشده در کاتالو گها، بروشورها و دیگر ابزارهاي تبلیغاتی.
  • توجه به اصول و اعتقادات دین اسلام در همه ي فرایندهاي بازرگانی، بازاریابی و فروش، با توجه به اعتقاد بیشتر مردم و بازرگانان به دین اسلام و رسمیت این دین در قطر.
  • استفاده از تلاش ها و تبلیغات هوشمند اینترنتی مطابق با ذائقه مشتری قطری.
  • بازرگانان باید توجه داشته باشند که عرضه ى کالاها و خدمات باکیفیت مى تواند سود بسیارى را در این کشور نصیب آنها کند. تبلیفات صحیح در کنار کیفیت عامل اساسی و تعیین کننده خرید قطری ها از شماست!

صادرات قطر

چرا دانستن صادرات قطر برای یک صادرکننده ایرانی مهم است؟

قطر در صادرات مجدد برخی محصولات به استای رسیده است و می توان برای صادرات محصولات ایرانی برنامه ریزی کرد

⚡ اول اینکه دید و شناخت کافی از کشور هدف به دست بیاوریم و دوم اینکه اینکه مطمئناً وقتی کشوری کالایی با حجم بالا به کشور ثالث صادر می‌کند به مزیت‌ و استادی تجارت و تولید آن کالا دست یافته است که می تواند الگوی صادراتی تاجر و صنعتگر ما باشد!
سوم اینکه بررسی کالای صادراتی کشور هدف ما را به یاد مواد اولیه یا کالای واسطه‌ای یا حتی محصول نهایی( با کیفیت پایین‌تر مثلا به صورت فله ) می اندازد که احیانا می تواند پتانسیل خوب صادرات ما باشد.

این کشور در سال ۲۰۱۹ از نظر تولید ناخالص داخلی ۵۳ اقتصاد جهان است، ۴۲ مین صادرکننده بزرگ جهان و مقام ۶۴ مین واردکننده جهان را به خود اختصاص داده است.

از منظر سرانه تولید ناخالص داخلی ۱۰ اقتصاد است و ۷۱ مین اقتصاد پیچیده جهان را مطابق شاخص پیچیدگی اقتصادی (ECI) به خود اختصاص داده است.
صادرات: بیشترین صادرات قطر عبارتند از: گاز طبیعیPetroleum Gas) 44.2 میلیارد دلار) ، نفت خام (۱۵٫۴ میلیارد دلار) ، نفت تصفیه شده (۸٫۲۴ میلیارد دلار) ، پلیمرهای اتیلن (۱٫۹۲ میلیارد دلار) و کودهای ازته ای (۱٫۲۹ میلیارد دلار) ، مهمترین مقاصد صادراتی ژاپن (۱۳٫۱ دلار) کره جنوبی (۱۲ میلیارد دلار) ، هند (۱۰٫۵ میلیارد دلار) ، چین (۱۰٫۳ میلیارد دلار) و سنگاپور (۵٫۴۲ میلیارد دلار) بوده است.

در سال ۲۰۱۹ ، قطر بزرگترین صادر کننده گاز طبیعی Petroleum Gasدر جهان بود (۴۴٫۲ میلیارد دلار).

چارت اقلام صادراتی قطر به جهان

صادرات قطر
صادرات قطر که عمدتاً نفت، گاز و فرآورده‌های نفتی است

مهمترین مقاصد صادراتی کشور قطر و رتبه ایران

رتبه کشورها به عنوان شریک صادراتی قطرکشورارزش تجاری(میلیارد دلار)
۱ژاپن۱۳٫۱
۲کره جنوبی۱۲٫۰
۳هند۱۰٫۵
۴چین۱۰٫۳
۵سنگاپور۵٫۴
۶تایلند۲٫۹
۷چین تایپه۲٫۵
۸پاکستان۲٫۰
۹انگلستان۱٫۹
۱۰ایتالیا۱٫۳
۱۱ایالات متحده۱٫۳
۱۲بنگلادش۱٫۲
۱۳امارات متحده عربی۱٫۱
۸۹ایران۰٫۰۰۰۷۸۷

همانطور که ملاحظه می کنید ایران ۷۹مین مقصد صادراتی قطر است که معادل ۷۸۷هزار دلار کالا به ایران صادر کرده است.

کل صادرات قطر در سال ۲۰۱۹ به جهان حدود ۷۷ میلیارد دلار بوده است که بخش عمده آن محصولات معدنی شامل نفت، گاز و پتروشیمی بوده است.

قطر چه کالاهایی را وارد می‌کند (واردات قطر چیست)

قطر در سال ۲۰۱۹، ۳۳٫۹ میلیارد دلار واردات داشته است. بیشترین واردات قطر هواپیما ، هلیکوپتر و / یا فضاپیما (۳٫۵۷ میلیارد دلار) ، توربین گاز (۲٫۷۴ میلیارد دلار) ، اتومبیل (۱٫۷۱ میلیارد دلار) ، جواهرات (۱٫۴۹ میلیارد دلار) و سایر لوله های بزرگ آهنی (۵۳۸ میلیون دلار) بوده است.

واردات قطر
مهم‌ترین واردات قطر از جهان و کشورهای عمده صادرکننده کالا به این کشور

⚡ واردات بیشتر از ایالات متحده (۴٫۹۵ میلیارد دلار) ، فرانسه (۴٫۳۲ میلیارد دلار) ، انگلستان (۳٫۱۷ میلیارد دلار) ، چین (۲٫۹ میلیارد دلار) و آلمان (۱٫۷۱ میلیارد دلار)است.

در سال ۲۰۱۹ ، قطر بزرگترین وارد کننده سلاح های نظامی (۱۶۷ میلیون دلار) ، Pitch Coke (154 میلیون دلار) ، ذرات سنگ های قیمتی (۴۸٫۸ میلیون دلار) در جهان بود.(کک پیچ از قطران ذغال سنگ تولید می شود که در هنگام تولید کک ظاهر می شود)

مهمترین کالاهای وارداتی به قطر

ردیفگروه کالاییارزش واردات(میلیون دلار)
۱ماشین آلات و لوازم خانگی۵۹۶۰
۲هواپیما ، فضاپیما و قطعات آن۳۹۹۷
۳ماشین آلات و تجهیزات الکتریکی۳۷۸۰
۴وسایل نقلیه و قطعات آنها۲۳۴۴
۵فلزات گرانبها ، گوهرها و جواهرات۱۹۴۴
۶مقالات آهن یا فولاد۱۵۶۶
۷سوخت های معدنی ، روغن های معدنی و محصولات تقطیر آنها۹۰۹
۸مبلمان۸۰۰
۹دستگاه ها و دستگاه ها۷۹۲
۱۰محصولات دارویی۶۷۳
۱۱پلاستیک و مواد آن۶۱۹
۱۲سنگ معدن ، سرباره و خاکستر۵۱۰
۱۳مواد شیمیایی غیر آلی ؛ ترکیبات آلی و معدنی فلزات گرانبها ؛ فلزات خاکی کمیاب ، عناصر فعال رادیویی و ایزوتوپ ها۴۷۲
۱۴گوشت و احشا گوشت خوراکی۴۵۲
۱۵محصولات شیمیایی۴۱۸
۱۶پوشاک و لباس های غیر گره ای و قلاب بافی۴۰۹
۱۷آهن و فولاد۳۶۵
۱۸اسلحه و مهمات۳۵۴
۱۹کشتی ها ، قایق ها و سازه های شناور۳۰۵
۲۰غلات۳۰۳
۲۱روغنهای اساسی و رزینوئیدها ؛ آماده سازی عطر ، لوازم آرایشی یا توالت۲۹۲
۲۲نمک؛ گوگرد؛ زمین ، سنگ؛ مواد گچ کاری ، آهک و سیمان۲۸۱
۲۳لاستیک و مواد آن۲۸۱
۲۴ساعت و ساعت۲۷۰
۲۵میوه و آجیل ، خوراکی ؛ پوست میوه مرکبات یا خربزه۲۶۸
۲۶سنگ ، گچ ، سیمان ، آزبست ، میکا یا مواد مشابه. مقالات آن۲۶۱
۲۷محصولات لبنی و سایر محصولات خوراکی با منشا of حیوانی۲۵۷
۲۸کاغذ و مقوا مقالات کاغذ خمیر کاغذ ، کاغذ یا مقوا۲۵۲
۲۹پوشاک و لوازم جانبی لباس بافتنی یا قلاب بافی۲۴۵
۳۰سبزیجات و برخی از ریشه ها و غده ها. خوراکی۲۲۴
۳۱مس و مواد آن۲۰۹
۳۲آماده سازی غلات ، آرد ، نشاسته یا شیر ؛ محصولات شیرینی پزی۲۰۱
۳۳چوب و مواد چوبی ذغال چوب۱۹۸
۳۴محصولات سرامیکی۱۸۹
۳۵کفش گتر و مانند آن؛ بخشهایی از این مقالات۱۸۰
۳۶مواد شیمیایی آلی۱۶۹
۳۷آماده سازی های خوراکی متفرقه۱۶۷
۳۸حیوانات زنده۱۶۰
مهمترین کالاهای وارداتی به قطر

مهم‌ترین کالاهای صادراتی قطر به ایران:

HS4 IDمهم‌ترین اقلام صادراتی قطر به ایران
۱۰۱۰۶دیگر حیوانات
۴۱۶۰۱سوسیس و کالباس
۵۲۷۱۰نفت تصفیه شده
۵۲۷۱۵مخلوط های آسفالت
۱۵۷۳۱۱ظروف گاز آهنی
۱۵۷۶۰۲قراضه آلومینیوم

نقش استان بوشهر در صادرات به قطر

صادرات استان بوشهر به قطر
نقش استان بوشهر در تجارت و صادرات با قطر بی‌بدیل و منحصربه‌فرد است

⚡ قطر فاصله کمی تا بنادر استان بوشهر دارد و از گذشته دور تجار و بازرگانان قطر و بوشهر مراودات تجاری گسترده‌ای با هم داشته‌اند. بوشهری‌ها هم از دیرباز با قطری‌ها ارتباط نزدیکی داشته‌اند و گاهی روابط خانوادگی و فامیلی هم شکل‌گرفته است و باید با تحکیم روابط دوستانه، زمینه توسط مراودات تجاری نیز ایجاد شود تا این پیوند محکم‌تر شود.

بندر دیر و سایر بنادر امکانات بسیار خوبی برای صادرات انواع محصولات ایرانی به قطر دارند و می توان با یک برنامه ریزی اصولی صادرات به قطر را توسعه داد

⚡ بوشهر و قطر در نزدیکی هم قرار دارند و ازنظر جغرافیایی همسایه هستند و به لحاظ فرهنگی اشتراکات زیادی بین مردم قطر و استان بوشهر وجود دارد که باید از این فرصت در توسعه ارتباطات استفاده شود.

استان بوشهر در همسایگی قطر و شرایط مناسبی صادرات به قطر را دارد!

قطری‌ها هم استقبال خوبی از واردات کالا از بوشهر دارند و از گذشته فرصت خوب توسعه روابط اقتصادی بین بوشهر و قطر فراهم بوده که لازم است با ایجاد زیرساخت‌های موردنیاز و رفع موانع پیش رو فعالیت تجاری، زمینه توسعه صادرات به کشور قطر بیش از پیش فراهم شود.

برنامه مشخص قطر در حمل‌ونقل دریایی گسترش ترانزیت و صادرات مواد غذایی ایران و ترکیه از فضای دریایی ایران است.

نکته مهم استفاده بهینه از صادرات به قطر، پیوند بخش خصوصی فعال و توانمند دو کشور در اجرا و عملیاتی کردن برنامه هاست!

مهم‌ترین موضوع در حوزه سرمایه‌گذاری مدیریت نوین علمی، عملیاتی و توانمندی مالی است که به نظر می‌رسد کشور قطر در این زمینه از مزیت‌های لازم برخوردار باشد و اولویت اول سرمایه‌گذاری، می تواند استفاده از تجهیزات جدید و سیستم‌های هوشمند بندری در بنادر باشد و کمبود فضا و مشکلاتی از این قبیل در اولویت بعدی باشد.

نقش دولت در توسعه صادرات به قطر و گهگاه هیئت‌های تجاری و یا مقامات قطری برای تفاهم‌نامه‌های تجاری به ایران سفر می‌کنند

⚡ نقش دولت هم می تواند رایزنی در مورد اخذ تخفیف هزینه‌های بندری کشور قطر برای بازرگان ایرانی باشد تا به مزیت رقابتی تاجر ایرانی و کاهش هزینه کمک شود، علاوه بر آن ایجاد خطوط منظم هوایی و دریایی بوشهر و قطر هم می‌تواند نقش مهمی در توسعه مراودات تجاری داشته باشند!

دیگر موضوعات، توسعه روابط بانکی بوشهر و قطر، کاهش تشریفات اداری ، فعال‌سازی بندر ام‌السعید قطر در تخلیه کالای فله و فراهم‌سازی نیرو و تجهیزات کارگری موردنیاز در تخلیه شناورهای تجاری است، که می تواند در صدر موضوعات مورد بحث با مقامات کشور قطر باشد.

به‌واسطه مستقر بودن ادارات کل در این استان، این اداره کل می تواند نقش مهمی در این عرصه ایفا کند. یادمان نرود افزایش تجارت بین دو کشور نیازمند تسهیل در استانداردهای بین‌المللی است.

اهمیت راه‌اندازی پایانه صادرات مواد معدنی:

⚡ ایران در زمینه صادرات مواد معدنی و مصالح ساختمانی فعالیت بسیار زیادی دارد و سالانه مقادیر زیادی سنگ آهن، خاک سرخ، سنگ مس، سنگ مرمر، سنگ روی، سنگ گچ، کرومیت، نمک طعام، سرامیک، شن و ماسه، سیمان، استرانسیوم و آجرهای تزئینی به کشورها دیگر صادر می کند و درآمد قابل توجهی از آن به دست می آورد.

متاسفانه از ظرفیت های صادراتی مواد معدنی ایران، توفیق چندانی در صادرات به قطر کسب نشده است و در سال ۲۰۱۹ فقط 33,366,530 دلار توانسته ایم از این گروه صادراتی با ارزش به قطر صادرات کنیم! که فهرست و HS کد شش رقمی آن در پایین آورده شده است!

صادرات مواد معدنی به قطر
مهم‌ترین فهرست صادراتی محصولات معدنی به قطر
مهمترین فهرست صادراتی محصولات معدنی به قطرکد تعرفه شش رقمی
قیر۵۲۷۰۸۱۰
گچ ، انیدرید۵۲۵۲۰۱۰
سیمان پرتلند ، غیر از سیمان سفید۵۲۵۲۳۲۹
سیمان پرتلند ، سفید یا سفید با رنگ مصنوعی۵۲۵۲۳۲۱
کلینکرهای سیمانی۵۲۵۲۳۱۰
مخلوط قیر ، ماستیک از آسفالت ، قیر / تار / گودال۵۲۷۱۵۰۰
سنگ آهن ، کنسانتره ، نه پیریت های آهن ، آنگلومرات۵۲۶۰۱۱۱
سنگریزه ، سنگ ریزه ، سنگ شکسته و خرد شده برای جمع۵۲۵۱۷۱۰
گرانول مرمر ، خرد کردن و پودر۵۲۵۱۷۴۱
سرباره گرانول (شن و ماسه سرباره) از صنعت آهن ، فولاد۵۲۶۱۸۰۰
خاکستر یا بقایای حاوی عمدتا مس۵۲۶۲۰۳۰
آهک زنده۵۲۵۲۲۱۰
گچ (گچ کلسیم یا سولفات کلسیم) و غیره۵۲۵۲۰۲۰
سنگ مرمر و تراورتن ، خام یا تقریباً تراش خورده۵۲۵۱۵۱۱
نمک (کلرید سدیم) شامل محلول ، آب نمک۵۲۵۰۱۰۰
ذغال سنگ به جز آنتراسیت یا قیر ، نه جمع۵۲۷۰۱۱۹
Ecaussine ، سنگهای آهکی ساختمان ، سنگ آلاباستر۵۲۵۱۵۲۰
سنگ معدن و کنسانتره آلومینیوم۵۲۶۰۶۰۰

یکی از مهم‌ترین زیرساخت‌های توسعه صادرات به قطر، راه‌اندازی پایانه صادرات مواد معدنی استان بوشهر است که می‌تواند شرایط خوب توسعه تولیدات استان را فراهم کند.

استان بوشهر ظرفیت بالایی درزمینهٔ مواد معدنی دارد و با توجه به نیاز کشور قطر به این محصولات، باید شرایط مناسب صادرات در استان فراهم شود.

ایران و بخصوص استان بوشهر ظرفیت های زیادی برای صادرات انواع محصولات مواد معدنی به قطر و سایر کشورها دارد

⚡ بوشهر جزو سه استان برتر تولید، تأمین و صادرات مواد معدنی است. بنادر استان بوشهر فاصله کمی با بنادر کشور قطر دارند و این فاصله کم می‌تواند زمینه توسعه فعالیت‌های بندری باشد.

⚡ بنادر جنوبی استان بوشهر از جمله عسلویه، نخل تقی و بندر دیر شرایط مناسبی برای ارسال کالا به قطر دارند.

فاصیه بندر دیر تا قطر فرصت های صادراتی زیادی در اختیار صادرکننده ایرانی می گذارد

⚡ بعنوان مثال بنادر عسلویه و نخل تقی استان بوشهر کمترین فاصله با قطر را دارند و در فاصله ۱۴۸ کیلومتری این کشور هستند و فاصله بندر دیر تا قطر فقط ۱۹۰ کیلومتر است. بندر بوشهر با بندر الرویس قطر هم فاصله حدود ۱۵۰ کیلومتری دارد و با بزرگ‌ترین بندر قطر(حمد) ۴۳۰ کیلومتر فاصله است. این فاصله ها در مسافت های دریایی، فواصل بسیار کمی است و اینکه در مقایسه با رقبا، تقریبا هیچ کشوری جز امارات و عربستان چنین مزیت جغرافیایی با قطر ندارند.

نقش بندر دیر در صادرات به قطر

نقش بندر دیر در صادرات به قطر بسیار چشمگیر است و می توان بسیاری از کالاها را از طریق دریا به قطر صادر کرد

⚡ مهم ترین بندر تجارتی در صادرات کالا به قطر، بندر دیر بوشهر است که در نزدیکی بندر کنگان قرار گرفته است، در سالهای اخیر، این بندر بالاترین درآمد صادرات به قطر را به خود اختصاص داده است، همکنون رتبه اول کشور در صادرات به قطر در اختیار استان بوشهر است که این موضوع به دلیل اهمیت و تقویت زیرساخت های بندر دیر اتفاق افتاده است.

این بندر توسط سرمایه‌گذاری خصوصی جهت صادرات تجهیز شده است. به گونه‌ای که امروزه هزاران تن کالای غیرنفتی جهت صادرات به قطر از بوشهر و بندر دیر انجام می‌گیرد.

این بندر فاصله نزدیکی با قطر قرار دارد. ازاین‌رو دولت تلاش می کند تا با کمک سرمایه‌گذاران خصوصی زیرساخت‌های آن را توسعه دهد.

در استان بوشهر به‌ویژه بندر دیر ظرفیت‌های خوبی در زمینه‌ معدن وجود دارد. برای آزادسازی چنین ظرفیتی لازم است دستگاه‌های مختلف به هم افزایی باهم بپردازند.

بنابراین دولت باید قبل از اشباع بازار قطر توسط رقبا از ظرفیت استان بوشهر استفاده کند و زیرساخت های این استان را همچنان بهبود دهد.

بوشهر راه طولانی تبدیل شدن به یکی از هاب های صادراتی قطر را در پیش دارد و مهمترین آن سرمایه گذاری زیرساختی است.

صادرات محصولات کشاورزی به قطر

صادرات محصولات کشاورزی به قطر فرصتی برای صادرات به قطر
صادرات میوه و سبزی تازه از ایران به قطر

⚡ در بخش کالاهای کشاورزی میوه، تره‌بار و سبزیجات ، مغز پسته تازه یا خشک، زعفران خرده نشده و ساییده نشده پتانسیل های خوبی برای صادرات به این کشور دارند.

مهمترین اقلام صادراتی کشاورزی ایران به قطر در سال ۲۰۱۹ به قرار زیر بوده است:

صادرات اقلام کشاورزی به قطر
محصولات کشاورزی مهم‌ترین صادرات ایران به قطر
مهمترین فهرست صادراتی محصولات کشاورزی به قطرکد تعرفه شش رقمی
گوجه فرنگی ، تازه یا سرد۲۰۷۰۲۰۰
خربزه (از جمله هندوانه) ، تازه۲۰۸۰۷۱۰
جوانه بروکسل ، تازه یا سرد۲۰۷۰۴۲۰
پسته ، تازه یا خشک۲۰۸۰۲۵۰
گل کلم و کلم بروکلی سرخ شده ، تازه یا سرد۲۰۷۰۴۱۰
کاهوی کلم (سر کاهو) تازه یا سرد۲۰۷۰۵۱۱
سبزیجات ، غذاهای تازه یا سرد۲۰۷۰۹۹۰
خیار و قره قاط ، تازه یا سرد۲۰۷۰۷۰۰
پیاز و موسیر ، تازه یا سرد۲۰۷۰۳۱۰
زعفران۲۰۹۱۰۲۰
فلفل (فلفل دلمه ای ، فلفل قرمز) تازه یا سرد۲۰۷۰۹۶۰
نی و پوسته غلات ، آماده نیست۲۱۲۱۳۰۰
بادمجان (گیاه تخم مرغ) ، تازه یا سرد۲۰۷۰۹۳۰
انگور ، خشک شده۲۰۸۰۶۲۰
خرما ، تازه یا خشک۲۰۸۰۴۱۰
سیب تازه۲۰۸۰۸۱۰
دانه سیب زمینی ، تازه یا سرد۲۰۷۰۱۱۰
مهمترین اقلام صادراتی کشاورزی ایران به قطر در سال ۲۰۱۹

محصولات با پیشترین پتانسیل صادراتی به قطر

محصولات با بیشترین پتانسیل صادرات از جهان به قطر هواپیما، وسایل نقلیه موتوری ،جواهرات ، سنگ های قیمتی، فلزات گرانبها، تجهیزات الکترونیک، مواد شیمیایی، محصولات آهنی، گوشت پرندگان، محصولات چوبی، محصولات زیبایی، برنج ، تجهیزات ابزار دقیق نوری، گوشت(بجز پرندگان)، قطار و اجزای آن، سرامیک، قایق و متعلقات آن خواهد بود.

محصولات با پیشترین پتانسیل صادراتی به قطر- صادرات به قطر

⚡ مهم‌ترین گروهای کالایی که قابلیت صادرات به قطر را دارند و برای آن ظرفیت خالی وجود دارد – پتانسیل صادراتی جهان به قطر

اختلاف قطر با عربستان و امارات در سال ۲۰۱۷، موجب رشد صادرات به قطر از سمت برخی کشورها از جمله ایران شد. آب‌وهوای خشک و کمبود زمین‌های مساعد کشاورزی و مصرف بالای شهروند قطری باعث شده است به یکی از بزرگ‌ترین واردکنندگان محصولات کشاورزی تبدیل شود.

گردشگری در قطر به معنی افزایش فرصت برای بنادر جنوبی ایران و افزایش صادرات به این کشور است

⚡ ثروت این کشور از صادرات نفت و گاز به دست می‌آید و البته گردشگری در سال‌های اخیر درآمد قابل‌توجهی نصیب این کشور کرده است.

دولت به عنوان بخشی از یک برنامه بلندمدت برای تبدیل شدن به یکی از جذاب‌ترین کشورهای حوزه گردشگری، در زیرساخت‌ها سرمایه‌گذاری کرده است و این سرمایه‌گذاری‌ها همچنان ادامه دارد.

⚡ قطر علاوه بر میزبانی جام جهانی فوتبال در سال ۲۰۲۲، شرایط ویزای آسان‌تر را در سال ۲۰۱۷ اعلام کرد. سرمایه‌گذاری‌های بخش گردشگری و همچنین سهولت ورود به این کشور این نوید را می‌دهد که کشور قطر همچنان بعد از جام جهانی ۲۰۲۲، به عنوان یک کشور با ترافیک و مسافران زیاد همچنان یک کشور مصرفی بخصوص در حوزه کالاهای زیرساختی و FMCG، باقی خواهد ماند.

تنوع اقتصادی قطر به نفع بخش غذا و نوشیدنی است. قطر که کشوری نفت‌خیز است، مخارج مالی خود را گسترش داده و تمرکز خود را به طیف وسیع‌تری از بخش‌ها از جمله غذا و نوشیدنی معطوف کرده است.

گردشگری در قطر به معنی افزایش مصرف بخصوص در بخش غذاست و این فرصت هایی برای صادرکنندگان ایرانی فراهم می کند

⚡ گردشگری و زیرساخت‌های شهری مورد توجه دولت و جمعیت هم در حال افزایش است. میانگین سنی ۳۱ سال است و بخش بزرگی از این مصرف‌کنندگان هم جوان و هم ثروتمندند!

ثابت شده است که این ترکیب احتمالاً منجر به افزایش تقاضای محصولات و تجربیات غذایی سالم و کالاهای درجه یک مانند غذاهای ارگانیک و رژیمی می‌شود.

قطر بازار بسیار خوبی برای صادرات محصولات درجه یک ایرانی مانند آجیل خرما، زعفران، پسته و غیره است

⚡ دراین‌بین محصولات غذایی درجه یک ایرانی مانند خرمای ایرانی، عسل‌های درجه یک ایرانی، شکلات، پسته، زعفران و بسیاری از محصولات غذایی درجه‌یک و باکیفیت ایرانی همچنان برای قطری‌ها جذاب خواهند ماند. علاوه بر این، این ترکیب جمعیتی تشنه تجربیات غذایی جدیدند و بودجه لازم برای پرداخت آن را هم دارند.

محصولات ممتاز و همچنین مراکز خرید و فروشگاه‌های بزرگ در این کشور به‌شدت در حال رشدند. این فروشگاه‌ها نه‌تنها مردم محلی این کشور را هدف گرفته‌اند؛ اما بیشتر با هدف قراردادن مسافران و توریست‌های خارجی که در آینده از این کشور بازدید خواهند کرد، راه‌اندازی شده‌اند.

مهمترین پتاسیل های صادراتی ایران به قطر

میوه – سبزیجات – محصولات معدنی – فلزات آهنی – آجیل ها( پسته – بادام – فندق – گردو و غیره)-محصولات غذایی ( فرآیند شده و کنسرو شده)، لاستیک و پلاستیک – فرش – ادویه جات- حیوانات زنده( غیر از پرندگان)-محصولات سرامیک – محصولات فلزی – خوراک حیوانات – ماهی و صدف- الکتریسته ماشین الات و محصولات شیشه ای.

البته ظرفیتی‌های صادراتی ایران به قطر بسیار فراتر از اینهاست اما در این مقاله تنها به همین شانزده گروه بسنده می‌شود.

⚡ اگر با پتانسیلی که در ایران وجود دارد ایران بتواند تنها ۵ درصد واردات قطر آن هم فقط در کالا و نه خدمات را از آن خود کند، بیش از ۱٫۶۷ میلیارد دلار نصیب تاجر ایرانی خواهد شد.

  • در جدول بالا ظرفیت خالی به معنی این است که این ظرفیت توسط سایر کشورها پر نشده است و بلافاصله می‌تواند به‌وسیله تاجر ایرانی پر شود زیرا ایران در این گروها، مزیت رقابتی دارد.

در انتها باید بگوییم صادرات به قطر فرصت‌هایی زیادی برای صادرکنندگان ایرانی فراهم می کمد اما متأسفانه تاکنون بخش کوچکی از این ظرفیت‌ها استفاده شده است.

در حال حاضر به دلیل افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل، هزینه تمام شده محصولات ترکیه‌ای و خیلی از کشورهای غربی گران‌تر از قبل تمام می‌شوند و از طرفی نزدیکی جغرافیایی ایران و قطر فرصت‌های بسیار خوبی برای صادرکنندگان ایرانی فراهم می‌کند.

اما ضامن حضور پایدار در این کشور همچنان تقویت مهارت‌های صادراتی و حضور قدرتمند در این بازار است.


یکی از دلایل عمده آن فقدان مهارت‌های صادراتی در بین صادرکنندگان ایرانی است.

صادرکنندگان ما به اندازه کافی مهارت‌های صادراتی ندارند و در خیلی جاها علی‌رغم اینکه کالای ایرانی نسبت به کالای سایر کشورها مثل هند و ترکیه هم در کیفیت و قیمت مزیت رقابتی دارد.

اما به دلیل اینکه مهارت کافی در معرفی محصول، ارتباط‌گیری و بازاریابی نداریم آن‌طور که بایدوشاید نمی‌توانیم از کالای خود دفاع کنیم!

قطر سرزمین فرصت‌هاست اما برای ورود، استفاده از مشاوران خبره موفقیت صادرات به این بازار را تا حد زیادی تضمین می‌کند
قطر سرزمین فرصت‌هاست اما برای ورود، استفاده از مشاوران خبره موفقیت صادرات به این بازار را تا حد زیادی تضمین می‌کند

⚡ موضوع دیگر عدم استفاده از مشاوران در بازارهای صادراتی است! هر بازار پیچیدگی‌ها، قوانین و مقررات خاص خودش را دارد که صادرکنندگان باید قبل از ورود و هنگام معامله با تجار کشور هدف یک مشاور زبده را در فروش صادراتی در کنار خود داشته باشند تا علاوه بر اینکه دچار خطا و اشتباه نشوند، با رفتار حرفه‌ای باعث جلب اعتماد خریدار شوند به‌طوری که در نظر خریدار به عنوان یک تاجر حرفه‌ای به نظر برسند و اساس یک تجارت پایدار و سوده ده شکل بگیرد!

⚡ یک مشاور و متخصص صادرات به قطر در موضوعات نحوه مذاکره و تعامل با قطری‌ها، قراردادنویسی (در صورت نیاز)، بهترین مسیرهای حمل‌ونقل، فرصت‌های موجود، نحوه دریافت ارز صادراتی و مشکلات احتمالی در تجارت با قطری ها را مشاوره و آموزش می دهد تا کمترین ریسک متوجه صادرکننده شود!

دیدگاه‌ها (2)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

    رامین مهمان 13 اسفند 1401 پاسخ

    شاید کاملترین مطلبی بود که در اینترنت در مورد صادرات به کشور قطر تونستم پیدا کنم و ممنون از شما بابت این مقاله کامل. من صادر کننده کاشی و سرامیک هستم و بهترین تامین رو می تونم از شرکت های معروف کاشی و سرامیک در یزد و سمنان باهاشون قراداد ببندم و به قطر و سایر کشورها حمل و صادر کنم. اگه ممکنه تو این زمینه به من مشاوره بدین. متشکرم.

      میثم رسولی راد مدیر کل 13 اسفند 1401 پاسخ

      باعث خوشحالی ماست از مقالات سایت استفاده می کنید. همانطور که در مقاله ذکر شده مصالح ساختمانی بخشی از صنایعی هست که قابلیت صادرات به کشور قطر را دارند . بخصوص صنعت کاشی و سرامیک در ایران محصولات بسیار خوبی را تولید می کنند در صورتی که مشابه محصولات ایتالیایی یا اسپانیایی تا سه برابر کاشی و سرامیک ایرانی قیمت می خورند که تفاوت بسیار زیاد است و می تونه محصول ایرانی نه تنها در قطر بلکه در خیلی کشورهای دیگه رقابت پذیر باشه! منتها با اطلاعات و هوشمندی باید وارد شد.

error: Content is protected !!