جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات به سوریه، فرصت‌ها و ظرفیت‌های خالی

صادرات به سوریه یکی از اهداف صادرکنندگان ایرانی بوده همیشه زیرا به دلیل حسن همجواری و ارتباطات فرهنگی و تاریخچه قبلی می توان روی آن حساب کرد

✍ با پتانسیلی که در ایران وجود دارد اگر تولید کنندگان و صادرکنندگان ایرانی بتوانند تنها ۱۰ درصد صادرات به سوریه آن هم فقط در کالا و نه خدمات را از آن خود کنند، بیش از ۶۰۰ میلیون دلار نصیب تاجر ایرانی خواهد شد! برای فهمیدن این موضوع مقاله اختصاصی فرصت های صادرات به سوریه را تا انتها ببینید.

معرفی کشور سوریه

اطلاعات تجار ما متاسفانه در مورد کشور سوریه بسیار پایین است و باید اطلاعات مان در مورد این کشور به شدت افزایش پیدا کند تا بتوانیم تجارت خوبی با این کشور داشته باشیم

⚡ مساحت سوریه ۱۸۰.۱۸۵ کیلومترمربع است و از نظر وسعت رتبه ۸۸ دنیا را دارد. در جنوب غرب آسیا و دقیقاً کنار دریای مدیترانه است. سوریه از شمال با ترکیه، از شرق و جنوب شرق با عراق و جنوب با اردن همسایه است.

بخش زیاد کشور بیابانی است و مهم‌ترین ارتفاعات آن کوه‌های لبنان شرقی است. جلگه‌ها در کناره و نواحی جنوب غربی دیده می‌شود. آب‌وهوا در بخش‌های جنوب غرب معتدل و مرطوب مدیترانه‌ای است. سایر نقاط گرم و خشک است.

صادرکنندگان ایرانی برای هر بخش و استان سوریه می توانند در صادرات به سوریه برنامه ریزی کنند

⚡ سوریه از چهار منطقه بزرگ آب و هوایی تشکیل شده است.

۱ – منطقه ساحلی که دارای آب و هوای معتدل مدیترانه‌ای است و طول آن ۱۸۳ کیلومتر است.

۲- منطقه کوهستانی از دو رشته‌کوه تشکیل شده است: کوه‌های لاذقیه و کوه زاویه (بین رشته‌کوه‌ها دره جنگلی و رودخانه عاصی جاری است) و دیگری کوه‌های لبنان شرقی و کوه حرمون که جلوه خاصی به منطقه داده است.

۳- دشت داخلی: دشت‌های حلب و منطقه الجزیره (رودخانه فرات در آنجا جاری است) و دشت‌های حماه، حمص، حوران

۴- صحرای سوریه که مناطق مرکزی و شرق سوریه است.

آب و هوای سوریه تنوع خاصی دارد به طوری که مناطق ساحلی معتدل و مناطق مرکزی گرم و خشک است.

تراکم جمعیت در امتداد ساحل مدیترانه و بیشتر در شهرهای بزرگ دمشق، حلب (بزرگ‌ترین شهر کشور) و حمص یافت می‌شود.

بیش از نیمی از جمعیت در دشت ساحلی، استان حلب و دره رود فرات زندگی می‌کنند.

بعد از جنگ داخلی عده ای زیادی از پناهجویان به کشور سوریه بازگشتند و هم اکنون این بازار یکی از بازارهای بسیار جذاب مصرفی بخصوص برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایرانی است

⚡به دلیل جنگ داخلی، جمعیت سوریه بین سال‌های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۸ کاهش یافت. زیرا بیش از ۵ میلیون نفر به کشورهای دیگر پناهنده شده اند. از سال ۲۰۱۸ ، جمعیت دوباره افزایش یافت و انتظار می‌رود تا پایان سال ۲۰۲۳ دوباره از ۲۰ میلیون نفر تجاوز کند.

با توجه به مقبولیت ایرانی‌ها و کالای ایرانی در سوریه و از طرفی کشوری که به‌شدت به بازسازی نیاز دارد، سوریه می‌تواند یکی از جذاب‌ترین بازارهای صادراتی ایران باشد!

انتظار می رود جمعت سوریه به شدت در حال افزایش باشد. و این به معنی افزایش فرصت های صادراتی به سوریه است

⚡ جمعیت سوریه هم اکنون بیش از ۱۸ میلیون نفر است و گروه‌های قومی عرب ۵۰٪ ، علوی ۱۵٪ ، کرد ۱۰٪ ، شام ۱۰٪ و دیگران ۱۵٪ (از جمله دروزی، اسماعیلی، امامی، نصیری، آشوری، ترکمن، ارمنی) در سوریه زندگی می‌کنند.

از این جمعیت ۸۷% مسلمان (۷۴٪ سنی و ۱۳٪ علوی، اسماعیلی و شیعه) ، ۱۰٪ مسیحی (ارتدکس، متحد و نسطوری) ، ۳٪ دروزی و درصد بسیار پایینی یهودی (بیشتر در دمشق و حلب)، زندگی می‌کنند.

سوریه ۱۴ استان دارد و دمشق خود یک استان به شمار می‌آید دمشق بزرگ‌ترین شهر و پایتخت سوریه است. حلب دومین شهر پرجمعیت سوریه است. دیگر شهرهای مهم و پرجمعیت سوریه، لاذقیه، حمص، حماه، دیر الزورو معره النعمان است.

نرم تورم در سوریه بالاست. اما صادرکنندگان ایرانی با ارزهای معتبر با سوریه تجارت و داد و ستد می کنند

⚡ واحد پول سوریه، پوند یا لیر سوریه است و توسط بانک مرکزی سوریه ضرب می‌شود. پوند به ۱۰۰ قیرش تقسیم می‌شود اگرچه سکه‌های قیرش دیگر ضرب نمی‌شوند. مخفف استاندارد پوند سوریه SYP است.

اقتصاد سوریه

کشور سوریه از کشورهایی است که باید آن را شناخت و پتانسیل هایی که برای صادرات دارد را کشف کرد

⚡ اقتصاد سوریه دولتی است و منابع مالی قدرتمند و زیرساخت‌های لازم بخش خصوصی ضعیف است. اقتصاد در اختیار دولت است و قانون سرمایه‌گذاری در این کشور به تصویب رسیده است.

سهم کشور ما از اقتصاد سوریه با تمام نفوذ و مزیت‌های صادراتی که داریم تنها سه درصد است اما ترکیه ۳۰ درصد تجارت این کشور را در اختیار گرفته است

⚡ اقتصاد سوریه وابسته به نفت و کشاورزی است. به طوری که بیش از نیمی از تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌دهد. در گذشته گردشگری و خدمات زیارتی بخشی از اقتصاد سوریه بود به طوری که ۶۰ درصد نیروی کار کشور در بخش خدمات فعال بودند.

صادرات از دیگر بخش‌های اقتصادی کشور محسوب می‌شد. نفت خام، محصولات پتروشیمی، میوه و سبزی‌ها از محصولات خوبی بودند که بیشتر به عراق، آلمان و لبنان صادر می‌شد. صادرات به عربستان هم بخشی از اقتصاد سوریه را تشکیل می‌داد.

قبل از جنگ داخلی دو رکن اصلی اقتصاد سوریه کشاورزی و نفت بود که مجموعاً نیمی از تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌داد.

در آن زمان کشاورزی ۲۶٪ تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌داد و ۲۵٪ کل نیروی کار را به کار می‌گرفت. با این حال، شرایط آب‌وهوایی نامناسب و خشکسالی بر بخش کشاورزی تأثیر بدی گذاشت!

سوریه دائم تحت تحریم های بین المللی بوده است و ایران می تواند از این فرصت ها استفاده کند تا صادراتش را افزایش دهد

⚡ از زمان آغاز جنگ داخلی سوریه، اقتصاد سوریه تحت تأثیر تحریم‌های گسترده اقتصادی قرار گرفته است که تجارت با اتحادیه عرب را محدود می‌کند. استرالیا، کانادا، اتحادیه اروپا، (و همچنین) کشورهای اروپایی آلبانی، ایسلند، مولداوی، مونته نگرو، مقدونیه شمالی، نروژ، صربستان و سوئیس، گرجستان، ژاپن، کره جنوبی تایوان، ترکیه، و ایالات متحده. تحریم‌ها علیه سوریه با قانون حمایت غیرنظامی سزار سوریه که از ژوئن ۲۰۲۰ به اجرا درآمد، تمدید شد.

اقتصاد سوریه از ابر تورم رنج می‌برد. نرخ تورم سالانه یکی از بالاترین نرخ‌های جهان است. واحد پول ملی، پوند سوریه در اواسط سال ۲۰۲۰ در برابر دلار آمریکا سقوط کرد. قبل از ۲۰۱۱ هر دلار با ۴۷ پوند سوریه معامله شد، این نرخ برابری اکنون به بالای ۳۰۰۰ دلار رسیده است. برخی مقاطع قیمت کالاهای اساسی سر به فلک می‌کشند و در بازار یافت نمی‌شوند.

فرصت های صادراتی زیادی برای صادرکنندگان در صادرات به سوریه است

⚡ اخیراً گشایش‌های تجاری در سوریه اتفاق افتاده که به خاطر قرار گرفتن کشور در منطقه آزاد تجاری است. پیوند صادرات و واردات و تشویق صادرکنندگان سبب شده است تبادل ارزهای صادراتی منطقه بیشتر شود. تعرفه‌های گمرکی هم بر بسیاری از مواد غذایی و صنعتی کشور محرک تجارت بوده است.

مهم‌ترین شاخصه‌ها و فرصت‌های بازار سوریه

بعد از پایان بحران و جنگ داخلی، اینک این کشور دوران بازسازی را شروع کرده است و طی سال‌های پیش همواره خواستار تأمین کالا از کشورهایی بوده است که از بازار تولید و قدرت تأمین بالایی برخوردار باشد.

مقامات و مردم سوریه از سرمایه گذاری های ایرانی و همچنین کالاهای ایرانی در سوریه حمایت می کنند

⚡ از طرفی سوری‌ها علاقه زیادی به مردم ایران، و تجارت با ایرانی‌ها دارند که باید از این فرصت صادرات به سوریه را تا حد امکان تقویت کرد.

تا حد زیادی تعرفه های ترجیحی خوبی بین ایران و وریه بسته شده است
تعرفه های ترجیحی زیادی برای کالاهای ایرانی وجود دارد

⚡ تعرفه‌های رسمی گمرک بین ایران و سوریه در برخی اقلام بین ۱ تا ۴ درصد است ( البته بر اساس زمان این تعرفه ها برای یکسری کالاها تغییر می کند) و در زمینه مواد اولیه صنایع به صفر درصد هم رسیده است.

بنابراین بازار پتانسیل بالایی برای تاجر و صنعتگر ایرانی دارد تا بتواند از این بازار ناب بهره‌برداری کند.

نکته این است که در صادرات به سوریه با توجه به تغییر قوانین باید بسیار مراقب بود و صادرکننده باید این موضوع را با مشاور صادرات سوریه حل و فصل کند تا متحمل ضرر نشود.

⚡ نکته اینکه در صادرات به سوریه به دلیل تغییر قوانین باید بسیار هوشیار عمل کرد زیرا قوانین هر چند از گاهی تغییر می کنند و صادرکننده این موضوع را باید با مشاور صادرات سوریه کنترل کند تا زیان و ضرری متوجه او نشود!

با اینکه ایران و سوریه مرز مشترک ندارند اما تشابهات دینی و مسائل تاریخی باعث برتری موقعیت صادراتی کالای ایرانی به این کشور است

⚡ در بسیاری موارد، به دلیل اخوت دو کشور، سوری‌ها از مشاوران ایرانی برای اداره بخش‌هایی از تجارت خارجی استفاده می‌کنند

صنایعی با بیشترین پتانسیل صادرات به سوریه

انرژی و صنعت ساختمان سوریه

سوریه به شدت به واردات مصالح ساختمانی نیاز دارد و ایران می تواند این نیاز را پاسخگو باشد

⚡ با توجه به اینکه صنعت نفت سوریه با مشکل مواجه شده، یکی از بخش‌های وسوسه‌انگیز سرمایه‌گذاری، نیروگاه‌های برق سوریه است چرا که در حال حاضر دولت در تأمین برق کشور حمایت‌های خوبی برای سرمایه‌گذاری این بخش در نظر گرفته است. نیروگاه‌های تولید بنزین و گازوئیل نیز در صدر نیازهای دولت سوریه قرار دارد.

در صنعت ساختمان پتانسیل رشد بالا و بی نظیری وجود دارد. با توجه به ویرانی‌های ساختمان‌ها و بناها در دوران جنگ داخلی، نیاز شدیدی به تأمین مواد اولیه و صنایع مرتبط با بازسازی وجود دارد.

در صنت ساختمان سازی تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایرانی می تواند در تامین انواع سنگهای ساختمانی – کاشی و سرامیک – انواع آهن آلات – یرقالات – شیرهای ساختمانی – پکیج های کرمایشی – سیستم های سرمایشی انواع کف پوشها و تزئینات داخلی تا حد زیادی به پیمانکاران و سازندگان سوری کمک کنند.

در ضمن سوری ها علاقه زیادی به دریافت خدمات فنی و مهندسی در اجرای سازه های مسکونی و تجاری دارند.

کشاورزی سوریه:

کشاورزی سوریه نیاز به بازسازی دارد و تامین کنندگان قطعات کشاورزی می توانند کشاورزان سوری را ساپورت کنند.

⚡ صنعت کشاورزی سوریه نیازمند نوسازی است. خسارت بخش کشاورزی سوریه پس از هفت سال جنگ، به دلیل از بین رفتن تولید و تخریب دارایی‌ها و زیرساخت‌ها، به ۱۶ میلیارد دلار رسیده است و بین ۱۱ تا ۱۷ میلیارد دلار برای احیای این بخش نیاز است.

در کنار کشاورزی، زنبورداری، دامداری و پرورش کرم ابریشم نیاز به احیاء و سرمایه‌گذاری دارد.

زیتون در کنار گندم و پنبه از جمله محصولات مهم تولیدی سوریه است. این کشور بیش از ۵۰۰ هزار تن زیتون و حدود ۱۱۵ هزار تن روغن زیتون تولید می‌کند که ۷۰ هزار تن آن قابلیت صادراتی دارد.

در سال ۲۰۱۹، سوریه ۱۲۲ میلیون دلار روغن زیتون و عمدتاً به کشورهای ترکیه، عربستان سعودی، امارات و قطر صادر کرده است.

تنوع آب‌وهوا و دام، از جمله امتیازهای دیگر سوریه در رونق کشاورزی است.

لازم به ذکر است در روزهای پس از جنگ، کشت گلخانه‌ای در سوریه رونق فراوانی گرفته است و بسیاری از کشاورزان به این نوع از کشت رو آورده‌اند.

بااین‌حال، چه در خصوص کشت گلخانه‌ای و چه در مورد زمین‌های کشاورزی، نیازهایی وجود دارد که توسعه این بخش را با چالش‌های متعددی همراه کرده است.

صادرات حصولات اداوات کشاورزی و سم پاشی مزارع سوریه می توان به موفقیت های خوبی رسید

⚡ از جمله این نیازها می‌توان به کمبود انواع سم، کود و بذر اشاره کرد. همچنین نبود فناوری‌های نوین کشاورزی، آب‌پاش و سایر ابزارها و ماشین‌آلات مورد نیاز، باعث شده تا سوریه در بخش کشاورزی نتواند با حداکثر ظرفیت کار کند و ظرفیت‌های خالی بسیار زیادی دارد.

ادوات کشاورزی در ایران بی نظیر است و می توان بخش زیادی از صادرات محصولات کشاورزی در ایران را مدیریت کرد و به کشور سوریه صادرات کرد

⚡ ظرفیت‌های متعدد ایران در صادرات محصولات کشاورزی و همچنین ماشین‌آلات و فناوری‌های مرتبط با این بخش تولیدی بر کسی پوشیده نیست.

کشور سوریه مدت‌هاست در کنار واردات برخی محصولات زراعی، به تأمین ماشین‌آلات کشاورزی و فناوری‌های جدید آبیاری و زهکشی نیاز مبرم دارد.

بااین‌حال به علت تعلل‌های متعدد بازرگان ایرانی و عدم حضور مؤثر، تاکنون تجار سوری برخلاف میلشان، مجبور شده‌اند حجم قابل‌توجه نیاز خود را از دیگر کشورها نظیر ترکیه برطرف کنند!

دامپروری و محصولات دامی سوریه

تامین قطعات دامداری با صادرات تجهیزات و ادوات به سوریه

⚡ مراتع حاصلخیز ظرفیت و جذابیت پرورش دام در سوریه را بالا برده است. دامدار و صنعتگری ایرانی که در تأمین ابزارهای نوین این صنعت فعالیت می‌کند، می‌تواند تجربیات و روش‌های نوین دامداری را به سوریه ببرد و بخشی از بازار جذاب سوریه را از آن خود کند. ضمن اینکه صنایع غذایی سوریه بخصوص صنعت لبنیات این کشور در حال رشد و نیازمند نوسازی است

دوم اینکه در کنار دامپروری، همیشه نقش صنایع تبدیلی مانند صنایع لبنی و صنایع گوشت و فرآورده های گوشتی و کنسروجات که پیشرفت قابل‌توجهی در ایران داشته است، می‌تواند چراغ سبز صنعتگر صنایع تبدیلی ایران در بازار سوریه باشد تا با تأمین تجهیزات و ابزارهای لازم به ظرفیت خالی سوریه، پاسخ دهد.

ظرفیت صادرات به استان حلب

استان حلب سوریه از مهمترین استان های این کشور است که می توان برای صادرات انواع محصولات مصرفی و صنعتی به آن برنامه ریزی و هدف گیری کرد

⚡ یکی از شهرهای قدیمی جهان به‌حساب می‌آید و ۱۰% مساحت سوریه را شامل می‌شود، جمعیت استان بیش از چهار میلیون است و در حال حاضر از دمشق هم بزرگ‌تر است.

حلب پایتخت اقتصادی و صنعتی سوریه است و صنعت نساجی در این استان رونق دارد. صابون معروف به غار، صنایع‌دستی، روغن زیتون و پسته این شهر از شهرت جهانی برخوردار است.

اکثر ساکنین شهر اعراب مسلمان اهل‌سنت و دو شهرک شیعه‌نشین “نبل” و “الزهرا ” نزدیک شهر قرار دارد.

کشاورزی در این استان از رونق فراوان بر خوردار است و دلیل آن خاک حاصلخیز و آب زیاد است. فاصله حلب با دمشق ۳۵۵ کیلومتر و با مرز ترکیه در منطقه باب الهوی ۴۵ کیلومتر است.

حلب در صنایع نساجی، پنبه‌زنی، تولید روغن زیتون، صابون‌سازی و صنایع غذایی زبان زد است.

صنعت نساجی سوریه و حلب بسیار معروف است و در جهان بسیار معروف است

⚡ صنعت نساجی حلب به ‌قدری قدرتمند و شکوفا بود که در سال‌های بحران بسیاری از دستگاه‌های پیشرفتهٔ نساجی توسط ترکیه به تاراج برده شد.

در واقع توقف چندسالهٔ نساجی سوریه و سرقت دستگاه‌های نساجی توسط ترکیه باعث شد نساجی ترکیه در این سال‌ها پا بگیرد.

حلب مرکز اصلی کشاورزی سوریه است. محصولی مثل پنبه که در وسعت زیادی کاشت می‌شود تامین کنندهٔ صنعت نساجی این استان شده است که یا به صورت خام و یا به صورت محصولات جانبی به اروپا صادر می‌شود.

اگر با تاجرانی که تا سال ۲۰۱۰ در سوریه فعالیت می‌کردند گفت‌وگو کنید، به شما خواهند گفت که شهرک صنعتی شیخ نجار از عجایب اقتصاد سوریه بوده است.

شهرک صنعتی شیخ نجار در حال بازسازی است و می توان در صادرات به این شهرک برنامه ریزی کرد

⚡ این شهرک بزرگ‌ترین و مجهزترین شهرک صنعتی خاورمیانه بوده که تحسین تجار و سرمایه‌گذاران را برانگیخته است. این شهرک در حال بازسازی است و ظرفیت‌های خالی زیادی برای راه‌اندازی خط تولید دارد.

این شهرک در فاصلهٔ ۱۵ کیلومتری شمال شرقی حلب در مساحتی ۲۹۳۷ هزار متری ساخته شده. گرچه در سال‌های بحران آسیب زیادی به این شهرک صنعتی وارد شد اما در شرایط حاضر که آرامش نسبی حکم‌فرما شده بیش از ۲۰۰ سرمایه‌گذار بزرگ در حال فعالیت در این شهرک صنعتی هستند.

 غیر از شهرک صنعتی شیخ نجار که در بالا ذکر شد، شهرک‌های مهمی همچون الراموسه، اللیرمون، العرقوب در حلب واقع شده اند.

صنایع مختلف و شهرک های صنعتی زیادی در سوریه وجود دارند که می توانند هدف صادراتی و سرمایه گذاری محصولات ایرانی باشند

⚡ صنایع شیمیایی، ماشین‌آلات، آهن و فولاد، چرم، شیشه و چوب، پتروشیمی و لوازم‌خانگی جزو صنایع مهم دیگر سوریه بوده‌اند که سوریه نقش فعالی در آنها ایفا می‌کرده است.

صادرات به سوریه - سوری ها در حل بازسازی کشورشان هستند و نیاز به واردات بسیاری از کالاها دارند

⚡ دولت سوریه بر این باور است استان حلب، در شکوفایی اقتصاد سوریه نقش اساسی خواهد داشت چرا که شهرک‌های صنعتی و زیرساخت‌های باقی مانده و مزایای گردشگری، می‌تواند کمک زیادی به بهبود شرایط اقتصادی کند. بسیاری از بازارچه‌های این استان بازسازی شده‌اند و جادهٔ الخندق که جزو راه‌های حمل‌ونقل مهم حلب است تعمیر و بازگشایی شده است.

فرصتی که برای تجار ایرانی در این منطقه است این است که تجار و تولیدکنندگان ایرانی با شناسایی نیاز واحدهای صنعتی چنین مناطقی در سوریه، می‌توانند به تأمین مواد اولیه این واحدهای صنعتی بپردازند!

اما مشکلی که وجود دارد این است که بیشتر اوقات تولیدکنندگان و تجار کمتر تحقیق و کاوش می‌کنند و منتظرند تا دیگران به آنها پیشنهاد همکاری دهند!

استفاده از تحقیقات و مطالعه بازار می تواند کمک زیادی به بهبود صادرات محصولات ما کند

⚡ کم‌کاری بسیاری از تجار، نبود مهارت‌های صادراتی بخصوص مهارت‌های ارتباطی- تجاری و عدم استفاده از مشاوران در ورود به بازارهای جذابی مثل سوریه باعث شده است تا حداقل استفاده از فرصت‌های صادراتی را ببریم و به‌نوعی در صادرات بارهاوبارها فرصت‌سوزی کنیم!

فرهنگ تجارت سوری ها

با شناخت فرهنگ تجاری مردم سوریه، می توان موفقیت های تجاری بیشتری در مذاکرات با آنها کسب کرد

⚡ شناخت فرهنگ تجاری مردم سوریه شانس موفقیت در مذاکرات تجاری را افزایش می دهد.

برای شرکت در جلسات تلاش کنید به موقع برسید. بااین‌حال، سوری‌ها خیلی وقت‌شناس نیستند و ممکن است دیر به جلسه برسند! انتظار می‌رود با همه افراد در اتاق استقبال و احوالپرسی کوچکی داشته باشید.

برای گرفتن کارت ویزیت از دست راست استفاده کنید زیرا گرفتن چیزها با دست چپ وجهه خوبی در بین سوری‌ها ندارد و کارت را فوراً کنار نگذارید.

سعی کنید قبل از بحث اصلی در مورد تجارت، یک گفتگوی ساده اجتماعی ساده باشید.

فرهنگ مذارکره با سوری ها از مهمترین چیزهایی است که باید در مذاکره ببا تجار و خریداارن بین المللی در هنگام بستن قراداد استفاده کرد و شناخت این ویژگی ها به قراداد موفق منجر می شود

⚡ سوری‌ها معمولاً جلسات تجاری بسیار متحرکی برگزار می‌کنند. بسیاری از وقفه‌ها و مماس‌ها را با موضوعات غیرمرتبط پیش‌بینی کنید زیرا آنها هنگام مکالمه در یک گروه اغلب مکالمه‌های مختلفی را هم‌زمان انجام می‌دهند. صبور باشید، زیرا موضوع بحث مجدد به موضوع اصلی بر می گردد.

اعتماد و اعتبار نقش بسزایی در فرهنگ تجارت سوریه دارد. سوری‌ها ترجیح می‌دهند با کسانی که می‌شناسند کار کنند یا آنهایی که به نحوی خودشان را اثبات کنند و اعتماد انها را جلب کرده اند!

از نظر آنها اعتماد در تجارت خوب است اما این اعتماد یا باید ساخته شود یا دیگران شما را تائید کنند!

در تجارت با سوری ها اعتبار فرد بر اساس خصوصیات شخصی است تا استعدادهای مالی، و بنابراین به دنبال تعهد صادقانه در شما خواهند گشت.

اولویت آنها گسترش شبکه خود با افرادی است که می‌توانند به آنها اعتماد کنند و اغلب برای انجام این کار با شرکای بالقوه دوستی محکم برقرار می‌کنند!

با توجه به این موضوع، آنها به‌طورکلی می‌خواهند در مورد شرکای خود چیزهای زیادی بدانند تا اعتماد و وفاداری لازم را به دست بیاورند!

بنابراین چنانچه سؤالاتی می‌پرسند که فکر می‌کنید غیرمرتبط است نگران نباشید، آنها فقط برای اغنا و متقاعدکردن خودشان و رسیدن به نتیجه که آیا شما فرد مورد اعتمادی هستید، ممکن است سؤالات غیرمرتبط هم بپرسند.

سوری‌ها تصمیم‌گیری نهایی را به افراد مسن شرکت که بیشترین قدرت را دارند، موکول می‌کنند.

این فرد تمام مسئولیت و عواقب را از طرف شرکت به دوش می‌کشد. معمولاً تصمیم‌های جمعی و مشارکتی در سوریه کمتر گرفته می‌شود.

دریافت پاسخ در مورد تصمیمات ممکن است روزها یا هفته‌ها طول بکشد. از لحاظ زمانی با آنها منعطف باشید و هر روز موضوع را پیگیری نکنید و انعطاف زمانی را در دادن مهلت به آنها نشان دهید.

سوری ها معمولا کند تصمیم می گیرند و در مذاکرات باید با دقت عمل کرد و اگر محصول شما قابل عرضه باشد بسیار خوب است

⚡ هنگام بحث در مورد تجارت، سوری‌ها – به ویژه سوری‌های عرب – گاهاً احساسات و عاطفه را با موضوعات تجاری در هم می‌آمیزند، همدردی و نمایش احساسات عاطفی می‌تواند به فرد احترام یا اهرم فشار در مذاکرات را بدهد.

با این حساب تمام تلاش خود را در کنترل اوضاع به کار بگیرید، منطقی صادقانه و صبور باشید.

شناخت فرهنگ سوری ها کمک زیادی به نهایی شدن قراردادهای تجاری با سوری ها می شود

⚡ در سوریه، مردم ترجیح می‌دهند با قرارداد توافق کنند و به آن پایبند باشند. قدرت توافقنامه‌های شفاهی در تجارت با سوری‌ها را دست‌کم نگیرید. سوری‌ها با صداقت صحبت می‌کنند و به طور کل به قول‌هایی که می‌دهند، عمل می‌کنند اما سعی کنید موضع‌تان را مکتوب کنید.

صادرات سوریه

چرا دانستن صادرات سوریه برای یک صادرکننده ایرانی مهم است؟

⚡ اول اینکه دید و شناخت کافی از کشور هدف به دست بیاوریم و دوم اینکه وقتی کشوری کالایی با حجم بالا به کشور ثالث صادر می‌کند به مزیت و استادی تجارت و تولید آن کالا دست یافته است که می‌تواند الگوی صادراتی تاجر و صنعتگر ما باشد!

سوم اینکه بررسی کالای صادراتی کشور هدف ما را به یاد مواد اولیه یا کالای واسطه‌ای یا حتی محصول نهایی (با کیفیت پایین‌تر مثلاً به‌صورت فله) می‌اندازد که احیاناً می‌تواند پتانسیل خوب صادرات ما باشد.

این کشور در سال ۲۰۱۹، ۶۳۰ میلیون دلار صادرات داشته است، ۱۶۴ مین صادرکننده بزرگ جهان و مقام ۱۲۷ مین واردکننده جهان را به خود اختصاص داده است.

بیشترین صادرات سوریه روغن زیتون خالص (۱۲۲ میلیون دلار) ، ادویه (۷۰٫۶ میلیون دلار) ، سایر مغزها (۴۲٫۴ میلیون دلار) ، گوجه‌فرنگی (۲۵٫۳ میلیون دلار) و سیب و گلابی (۲۵٫۳ میلیون دلار) بوده است که بیشتر به عربستان سعودی (۱۴۵ میلیون دلار) ، ترکیه (۱۱۶ میلیون دلار) ، مصر (۹۰٫۴ میلیون دلار) ، امارات متحده عربی (۵۳٫۴ میلیون دلار) و اردن (۴۳ میلیون دلار) صادر شده است.

صادرات سوریه چیست. چگونه می توان در تامین مواد اولیه و واسطه ای مشارکت کرد؟
صادرات سوریه به جهان
بخشارزش تجاری (میلیون دلار)درصد کل صادراتHS۲ ID
محصولات زیستی حیوانی و گیاهی۱۲۲٫۷۱۹%۳۱۵
محصولات گیاهی۲۸۹٫۹۴۶%۲۰۹
محصولات شیمیایی۲۱٫۵۳%۶۳۰
محصولات معدنی۱۴٫۹۲%۵۲۵
سنگ و شیشه۱۵٫۳۲%۱۳۶۸
مواد غذایی۴۹٫۴۸%۴۲۰
منسوجات۴۷٫۸۸%۱۱۵۱
محصولات حیوانی۱۶٫۴۳%۱۰۴
فلزات گران‌بها۵٫۶۱%۱۴۷۱
فلزات۱۳٫۴۲%۱۵۷۶
حیوانات۹٫۸۲%۸۴۳
کفش و سرپوش۷٫۰۱%۱۲۶۵
کالاهای کاغذی۳٫۱۰٫۵%۱۰۴۸
پلاستیک و لاستیک۲٫۹۰٫۵%۷۳۹
ماشین‌آلات۴٫۵۱%۱۶۸۵
هنر و اشیاء عتیقه۱٫۷۰٫۳%۲۱۹۷
متفرقه۲٫۷۰٫۴%۲۰۹۶
محصولات چوبی۰٫۷۰٫۱%۹۴۴
حمل‌ونقل۰٫۸۰٫۱%۱۷۸۹
سازها۰٫۴۰٫۱%۱۸۹۰
جمع کل۶۳۰٫۵۱۰۰٫۰%
جدول مهم‌ترین اقلام صادراتی سوریه به جهان

مهم‌ترین اقلام صادراتی سوریه به ایران:

HS۴ IDمهم‌ترین اقلام صادراتی سوریه به ایران
۳۱۵۰۹روغن زیتون
۵۲۵۱۰فسفات کلسیم
۵۲۵۱۵سنگ مرمر، تراورتن و آل باستر
۲۱۲۱۱گیاهان معطر (کاربرد در تولید عطر)
۶۲۸۱۸اکسید آلومینیوم
مهمترین کالاهایی که سوریه به ایران صادر می کند

سوریه چه کالاهایی را وارد می‌کند؟

در سال ۲۰۱۹ سوریه ۵٫۹۵ میلیارد دلار واردات داشته است و این کشور را به ۱۲۷ مین مقصد تجاری جهان تبدیل کرد. طی پنج سال گذشته واردات سوریه از ۶٫۵۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۴ به ۵٫۹۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ تغییر یافت.

واردات سالیانه حدود ۶ میلیارد دلار برای این کشور که نه تنها شریک تجاری ایران است بلکه علاقه زیادی برای تجارت با ایرانی ها دارند، عدد بسیار قابل توجهی است.

⚡ ضمن اینکه داستان به همین جا ختم نمی شود و دورنمای بازسازی و افزایش واردات در این کشور بسیار روشن است!

واردات کشور سوریه- سوریه به چه کالاهایی بیش از سایر کالاها نیاز دارد و چگونه می توان بهترین کالاها را در صادرات به سوریه انتخاب کرد؟
سوریه چه کالاهایی و از چه کشورهایی وارد می کند

⚡ مهم‌ترین اقلام وارداتی سوریه، توتون رول شده (۴۴۱ میلیون دلار) ، تجهیزات مخابراتی و ارتباطی (۲۵۰ میلیون دلار) ، آرد گندم (۱۲۶ میلیون دلار) ، روغن بذر (۱۲۱ میلیون دلار) و نفت تصفیه شده (۱۱۸ میلیون دلار) بوده است.

مهم‌ترین شرکای وارداتی سوریه، (ترکیه ۱٫۶۱ میلیارد دلار) ، چین (۱٫۳۲ میلیارد دلار) ، امارات متحده عربی (۸۱۷ میلیون دلار) ، مصر (۲۸۰ میلیون دلار) و روسیه (۲۳۴ میلیون دلار) است.

با توجه به علاقه زیاد سوری‌ها در تجارت با ایرانی‌ها، متأسفانه جایگاه ایران، تاجر و صنعتگر ایرانی در این بازار جذاب خالی است.

فهرست مهم‌ترین کالاهای وارداتی به سوریه

ردیفHS۴ارزش واردات (میلیون دلار)HS Code
۱تجهیزات مخابراتی – ارتباطات۵۷۶٫۸۱۶۸۵۲۵
۲توتون و تنباکو۳۳۹٫۶۴۲۴۰۲
۳شکر خام۱۷۴٫۴۴۱۷۰۱
۴روغن بذر۱۱۸٫۶۳۱۵۱۲
۵آرد گندم۱۰۸٫۷۲۱۱۰۱
۶غذای حیوانات۸۳٫۳۴۲۳۰۹
۷پلیمرهای اتیلن۸۲٫۹۷۳۹۰۱
۸داروهای بسته‌بندی‌شده۷۸٫۰۶۳۰۰۴
۹مات ©۷۱٫۷۲۰۹۰۳
۱۰لاستیک۷۰٫۷۷۴۰۱۱
۱۱شیر غلیظ۷۰٫۵۱۰۴۰۲
۱۲قطعات خودرو۶۹٫۳۱۷۸۷۰۸
۱۳پارچه تریکو لاستیکی سبک۶۸٫۰۱۱۶۰۰۲
۱۴لوله‌های آهنی۶۷٫۳۱۵۷۳۰۴
۱۵برنج۶۷٫۰۲۱۰۰۶
۱۶تمبر پستی۶۶٫۵۱۰۴۹۰۷
۱۷ماشین‌ها۶۴٫۸۱۷۸۷۰۳
۱۸کامیون‌های تحویل۵۱٫۳۱۷۸۷۰۴
۱۹حبوبات خشک۵۰٫۸۲۰۷۱۳
۲۰کامپیوترها۵۰٫۴۱۶۸۴۷۱
۲۱قهوه۴۶٫۳۲۰۹۰۱
۲۲ورق پلاستیک خام۴۵٫۹۷۳۹۲۰
۲۳کالاهای پخته شده۴۵٫۷۴۱۹۰۵
۲۴سیم عایق‌بندی‌شده۴۵٫۷۱۶۸۵۴۴
۲۵آهن نورد تخت اندود شده۴۵٫۵۱۵۷۲۱۰
۲۶نخ رشته مصنوعی غیر خرده‌فروشی۴۲٫۳۱۱۵۴۰۲
۲۷محصولات پاک‌کننده۴۲٫۲۶۳۴۰۲
۲۸مرغداری۴۲٫۲۱۰۱۰۵
۲۹تجهیزات پزشکی۴۱٫۳۱۸۹۰۱۸
۳۰سیمان۴۱٫۳۵۲۵۲۳
۳۱دیگر کالا۳۶۸۲٫۲ 

ظرفیت‌های خالی که در بازار سوریه وجود دارد

کل پتانسیل وارداتی استفاده نشده سوریه ۴٫۲ میلیارد دلار است. دریابید کدام محصولات و صادر کنندگان بیشترین پتانسیل استفاده نشده را دارند.

پتانسیل واردات سوریه- صادرات به سوریه از طریق شناخت پتانسیل ها و ظرفیت های خالی

⚡ ظرفیت های خالی بازار سوریه که می تواند به سرعت توسط سایر کشورها پر شود ( پتانسیل صادراتی جهان به سوریه)

مهم‌ترین محصولاتی که قابلیت صادرات به سوریه را دارند و برای آن ظرفیت خالی وجود دارد
برنج
گندم
غلات (به جز گندم و برنج)
غلات (فرآوری شده)
قهوه
محصولات لبنی
تجهیزات الکترونیکی
فلزات آهنی
محصولات غذایی (پردازش شده یا حفظ شده)
کفش
ماشین‌آلات، برق
محصولات معدنی
وسایل نقلیه موتوری و قطعات
محصولات کاغذی
اجزای دارویی
پلاستیک و لاستیک
قند
چای و جفت
روغن و چربی‌های گیاهی
بقایای گیاهی و خوراک دام

پیشینه تجارت ایران و سوریه و فرصت‌های صادراتی پیش رو:

سوابق همکاری اقتصادی و تجاری جدی دوجانبه ایران و سوریه به اردیبهشت ۱۳۷۵ برمی‌گردد که اولین اجلاس کمیسیون مشترک دو کشور در دمشق برگزار شد. ۱۴ سال بعد از آن نیز ۱۳ اجلاس کمیسیون مشترک ایران و سوریه برگزار شد، البته از اسفند ۱۳۸۹ به بعد، با شروع جنگ داخلی سوریه، برگزاری گردهمایی‌های کمیسیون مشترک متوقف شد!

صنایع ایران مزیت های زیادی در صادرات به سوریه دارند

⚡ مشکل اول تاجر ایرانی در تجارت با سوریه عدم شناخت ظرفیت‌های اقتصادی سوریه است و مشکل دوم عدم شناخت ظرفیت‌های اقتصادی ایران از سوی تاجر سوری. در مجموع طرفین شناخت درستی از یکدیگر ندارند؛ بنابراین تصور تجار ما از سوریه این است که این کشور به لحاظ ظرفیت‌های اقتصادی و صنعتی مانند عراق است درحالی‌که وضعیت سوریه کاملاً متفاوت است.

برخی از محصولات مثل شیرآلات و کاشی و سرامیک در بازار سوریه شناخته شده اند و می توان صادرات خوبی به سوریه داشت

⚡ با توجه به اقداماتی که تجار و فعالان اقتصادی ما از قبل در بازار و تجارت با سوریه انجام داده‌اند برخی محصولات تولیدی ما در زمینه تولید شیرآلات و کاشی و سرامیک در بازار سوریه شناخته شده است اما در زمینه‌های دیگر از جمله صنایع برق، ساختمان و سایر فناوری‌ها شناختی از ما ندارند! لازم است تا برای معرفی این ظرفیت‌ها و قابلیت‌ها اقدامات بیشتری در جهت تجارت با سوریه صورت گیرد.

راه‌حل اولیه دستیابی به شناخت طرفین برگزاری نمایشگاه‌ها و دیدار هیئت‌های تجاری طرفین است اما راه‌حل بهتر، آسان‌تر، ارزان‌تر استفاده از فضای مجازی و قابلیت‌های فوق‌العاده آن در شناساندن ظرفیت‌های تولیدی کشورمان به سوری هاست.

راه حل دیگر استفاده از مشاوران صادراتی است که اگر شبکه ای در بازار سوریه می شناسند، بتوانند علاوه بر آشنا کردن صادرکننده با تمام راهکارها و ریزه کاری ها، صادرکنندگان را به این شبکه ها متصل کنند!

متاسفانه در حال حاضر ترکیه ۲۷ درصد بازار سوریه را در دست دارد، این کشور به طور غیر رسمی شریک تجاری سوریه و رقیب اصلی ایران در تجارت با سوریه است و این در حالی است که مطابق قوانین سوریه عرضه محصولات ترکیه در بازار این کشورممنوع است.

با همه محدودیت‌ها، این کشور سهم ۲۷ درصدی بازار سوریه را دارد و معلوم نیست در صورت لغو ممنوعیت، ترکیه چقدر از بازار سوریه را از آن خود کند و ما چه جایگاهی در بازار سوریه خواهیم داشت!

کالاهای ایرانی در شلف فروشگاهای سوریه

⚡ اکنون در درودان طلایی تجارت با سوری‌ها قرار داریم و تاجر ایرانی تا زمانی که عرضه محصولات ترکیه در این کشور ممنوع است، فرصت‌های خوبی در این بازار دارد! یادمان نرود که سوری‌ها چقدر برای تجارت با ایرانی‌ها راغب و علاقه‌مند هستند!

صادرات ایران به سوریه

صادرات ایران به سوریه را باید افزایش داد که از آمارهای مختلف و منابع مختلف می توان استفاده کرد

⚡ ایران در سال ۲۰۱۸، ۱۵۶ میلیون دلار کالا به سوریه صادر کرده است که این مقدار با توجه به ظرفیت ایران بسیار ناچیز است. سوریه در سال ۲۰۱۹، ۵٫۹۵ میلیارد دلار واردات داشته است که سهم ایران بسیار ناچیز بوده است.

فهرست مهمترین کالاهایی که می توان به کشور سوریه صادر کرد بی نظیر است که توسط یک جدول ارائه شده است
مهم‌ترین محصولات که می‌توانند ظرفیت خالی بازار کشور سوریه را بلافاصله با محصولات ایرانی پر کرد

 در جدول ذیل مهم‌ترین گروهای کالایی صادراتی ایران به سوریه در سال ۲۰۱۸ آورده شده است.

بخشارزش (دلار)درصد
فلزات        ۷۲,۲۵۸,۱۳۴۴۶%
محصولات شیمیایی        ۱۹,۱۳۵,۴۸۶۱۲%
ماشین‌آلات        ۱۹,۲۲۳,۴۵۲۱۲%
محصولات حیوانی          ۷,۹۹۹,۸۷۹۵%
حمل‌ونقل          ۶,۵۱۸,۹۴۱۴%
سنگ و شیشه        ۱۱,۸۶۴,۴۶۸۸%
محصولات معدنی          ۴,۶۰۳,۳۳۷۳%
محصولات گیاهی          ۶,۵۳۷,۱۵۶۴%
مواد غذایی          ۳,۵۴۲,۹۳۹۲%
پلاستیک و لاستیک          ۲,۳۵۶,۳۹۳۲%
کالاهای کاغذی          ۱,۰۱۷,۳۰۲۱%
منسوجات              ۷۷۵,۶۶۸۰٫۵۰%
متفرقه              ۱۰۲,۸۰۰۰٫۰۷%
سازها                ۶۲,۰۱۶۰٫۰۴%
محصولات زیستی حیوانی و گیاهی                  ۸,۴۲۰۰٫۰۱%
محصولات چوبی                  ۱,۱۲۴۰٫۰۰۱%

مهم‌ترین ظرفیت‌های صادراتی ایران به سوریه:

پتانسیل صادراتی ایران به سوریه

⚡ مهم‌ترین پتانسیل صادراتی ایران به سوریه شامل محصولات لاستیک و پلاستیک، مواد شیمیایی، فلزات فولادی، محصولات غذایی (کنسرو شده و فرایند شده)، مواد معدنی، میوه‌ها، دانه‌ها، مواد سرامیکی، غذای حیوانات و باقی‌مانده گیاهی، سبزی‌ها، محصولات لبنی، محصولات نساجی، حبوبات، حبوبات (فرایند شده)، شکر، حیوانات زنده (پرندگان)، صنایع شیشه‌ای، کود، ماشین‌آلات و صنایع الکتریسیته‌اند.

البته ظرفیتی‌های صادراتی ایران به سوریه بسیار فراتر از اینهاست اما در این معرفی تنها به همین نوزده گروه بسنده می‌شود.

اگر با پتانسیلی که در ایران وجود دارد بتوان تنها ۱۰ درصد واردات سوریه را آن هم فقط در کالا و نه خدمات از آن خود کنیم، بیش از ۶۰۰ میلیون دلار نصیب تاجر ایرانی خواهد شد!

در جدول “ظرفیت خالی صادراتی سوریه” به معنی این است که این ظرفیت توسط سایر کشورها پر نشده است و بلافاصله می‌تواند به‌وسیله تاجر ایرانی پر شود زیرا ایران در این گروها برای کشور سوریه مزیت رقابتی دارد.

جدول ظرفیت‌های خالی سوریه برای تاجر ایرانی در بخش‌های:

سایر فرصت‌های صادراتی به سوریه:

هنوز بخش های زیادی در سوریه هستند که کار بازسازی شروع نشده است و شرکت های ایرانی می توانند در این بازار حضور یابند
سوریه در حال بازسازی است و این مبه معنب فرصت های صادراتی برای شرکت های ایرانی در صادرات به سوریه است

⚡ سوریه یکی از کشورهایی است که در لیست مقاصد اصلی صادرات ایران قرار دارد. در حال حاضر سوریه بازاری است که به شدت در حال بازسازی است و این بازسازی دهها سال طول خواهد انجامید و وقت آن است تا صادرکنندگان ایرانی از فرصت های بازار سوریه استفاده کنند و با حضور در این کشور از فرصت های این بازار استفاده کنند. حتی محصولات ایرانی می‌توانند از سوریه به سایر کشورها صادر شوند طوریکه که کشور سوریه می‌تواند به‌عنوان پل ارتباطی و سکوی پرتاب محصولات ایرانی، نقش استراتژیک را برای تاجر و صنعتگر ایرانی بازی کند.

در پایان بد نیست به این نکته اشاره کنیم که به دلیل منابع نفت و گازی که در ایران وجود داشته است، ایران سال ها یک کشور وارداتی بوده و عمده صادراتش به مواد نفتی و پتروشیمی خط می شده! در نتیجه های تجار هیچ گاه مهارت های صادراتی خود را تقویت نکرده اند و حقیقت این است که اکثر تجار ایرانی مهارت های کافی در بازارهای صادراتی ندارند!

رمز موفقیت صادرات بر اساس دو اصل استوار است. تقویت مهارت های صادراتی و استفاده از مشاوران زبده که سال ها در بازار یک کشور حضور داشته اند و از تمام زیر و بم آن بازار اطلاع دارند!

⚡ برای یک صادرات موفق و بررسی اینکه کالای شما قابلیت صادرات به سوریه یا هر کشور دیگری را دارد، خدمات جتصا را مشاهده کنید یا با ما تماس بگیرید!

دیدگاه‌ها (1)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

    سیدمجید مهمان 9 مرداد 1403 پاسخ

    سلام وعرض ادب،،مطالب بسیارارزنده وکاربردی بودند،،

error: Content is protected !!