جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات به ترکمنستان، فرصت ها و ظرفیت های خالی

یکی از اهدف شرکت های بازرگانی بخصوص خراسانی ها صادرات به کشور ترکمنستان است که باید صادرکنندگان ایرانی برای انواع محصولاتی که می توانند برای صادرات در نظر بگیرند صادرات به ترکمنستانرا انجام دهند

✍ اگر با پتانسیلی که در ایران وجود دارد صادرکنندگان ایرانی بتواند ۲۰ درصد واردات ترکمنستان آن هم فقط در کالا و نه خدمات را از آن خود کند، حدود ۶۰۰ هزار دلار نصیب تاجر و تولیدکننده ایرانی خواهد شد. برای کشف این موضوع مقاله اختصاصی صادرات به ترکمنستان را تا انتها بخوانید

معرفی کشور ترکمنستان

ترکمنستان کشوری در آسیای میانه است که تا سال ۱۹۹۱ با نام جمهوری شورایی ترکمنستان یکی از جمهوری‌های شوروی بود. ترکمنستان از جنوب با افغانستان و ایران، از شمال با ازبکستان و قزاقستان و از غرب به دریای خزر مشرف است و از طریق دریا با کشورهای جمهوری آذربایجان و روسیه همسایه است.

کشور ترکمنستان همسایه شمال شرقی ایران است و صادرات به ترکمنستان می‌تواند برای ایرانی‌ها به یک صادرات سودده تبدیل شود
مرز طولانی ایران و ترکمنستان می‌تواند ترکمنستان را به یک شریک تجاری ایران تبدیل کند

⚡ بیشتر مردم این کشور ترکمن و به زبان ترکمنی (شاخه‌ای از زبان‌های ترک‌تبار) صحبت می‌کنند. انگلیسی و روسی هم تا حدودی در این کشور صحبت می شود.

۸۰ درصد مساحت ترکمنستان بیابان قره‌قوم است. در این بیابان هر جا آب وجود داشته روستاها و شهرهای بزرگ و پرجمعیت به وجود آمده است.

آب‌وهوا خشک است ولی ناحیه رشته‌کوه کپه داغ در جنوب کشور و نزدیک مرز ایران آب‌وهوای مناسبی دارد! عشق‌آباد، مرو و سایر شهرهای مهم در این ناحیه هستند.

ترکمنستان آب‌وهوای بیابانی نیمه‌گرمسیری دارد و بیشتر این سرزمین خشک است. در فصل زمستان، هوا معتدل و خشک بوده و بیشترین بارندگی در ماه‌های دی و اردیبهشت اتفاق می‌افتد. پرباران‌ترین بخش ترکمنستان کوهپایه‌های کوپه داغ است.

طول خط ساحلی ترکمنستان در دریای خزر ۱٬۷۶۸ کیلومتر بوده و مهم‌ترین بندر آن شهر ترکمن‌باشی (کراسنووُدْسْک) است.

⚡ بیشتر مردم ترکمنستان، ترکمن هستند و اقلیت روس و ازبک هم در این کشور حضور داند. سایر اقوام قزاق، تاتار، اوکراینی، کردها، ارمنی، آذربایجانی و بلوچ هم در این کشور زندگی می کنند.

بر اساس آمار سال ۲۰۰۳ ترکیب جمعیتی ترکمنستان ۸۵% ترکمن، ۵% ازبک ، ۴% روس و ۶% اقوام دیگر است.

جمعیت ترکمن‌ها در ترکمنستان از ۱۹۸۹ تا ۲۰۰۱ حدود دو برابر (از ۲٫۵ میلیون به ۴٫۹ میلیون نفر) رسیده است. اما شمار روس‌ها به کمتر از یک‌سوم (از ۳۳۴ هزار به ۱۰۰ هزار نفر) کاهش یافته‌است.

اسلام مذهب اکثر مردم است و ۸۹% ترکمن‌ها مسلمان (اهل‌سنت حنفی) و ۹% پیرو کلیسای ارتدوکس روسیه‌اند.

جمعیت ترکمنستان حدود ۶،۲۰۰،۰۰۰ نفر است.

ایران و ترکمنستان مرزهای مشترک زیادی دارند و یم تواند تجارت بین دو کشور را حتی تا ده برابر وضعیت کنونی افزایش داد

⚡ این کشور با استان خراسان ۷۸۶ کیلومتر مرز خشکی و در شمال بواسطه راه آبی دریای خزر ۴۰۹.۹ کیلومتر یعنی در مجموع ۱۱۸۹.۹ کیلومتر با ایران مرز مشترک دارد.

ترکمنستان 7 ولایت و 5 شهر اصلی دارد که می‌توان برای هر بخش و منطقه جداگانه برنامه‌ریزی کرد
ترکمنستان متشکل از ۵ ولایت اصلی است

ترکمنستان پنج ولایت (آخال ، بالکان ، داشوگوز ، لباپ و ماری) دارد که حدود ۶ میلیون جمعیت را در خود جای داده اند.

شهرهای اصلی ترکمنستان بر اساس جمعیت

  • ۱ عشق‌آباد با جمعیت ۷۲۷،۷۰۰ پایتخت ترکمنستان است.
  • ۲ ترکمن‌آباد ۲۳۴ ۸۱۷
  • ۳ داسوگوز ۱۶۶،۵۰۰
  • ۴ مری ۱۱۴،۶۸۰
  • ۵ بالکان آباد ۸۷۸۲۲
  • ۶ بایرامالی ۷۵،۷۹۷
  • ۷ ترکمن‌باشی ۶۸،۲۹۲
جمعیت ترکمنستان از سال 2016 و پیش‌بینی آن تا سال 2026 این جمعیت شش میلیونی بازار خوبی برای کالاهای ایرانی‌اند
جمعیت ترکمنستان از سال ۲۰۱۶ و پیش بینی آن تا سال ۲۰۲۶

اقتصاد کشور ترکمنستان

اقتصاد ترکمنستان عمدتاً بر پایه نفت است و این اقتصاد فرصت‌های وارداتی زیادی برای تولیدکنندگان ایرانی می‌تواند داشته باشد
گاز صنعت عمده کشور ترکمنستان

⚡ ترکمنستان در فهرست چهار کشور بزرگ تولیدکننده گاز طبیعی است. در سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری‌های قابل‌توجهی در تولید گاز مایع (LPG) صورت‌گرفته و این کشور قصد دارد، صادرات گاز را به‌ عنوان محصول استراتژیک افزایش دهد و تولید محصولات پتروشیمی با پایه گازی من‌جمله تولید پلی‌پروپیلن و انواع پلی‌اتیلن در حال افزایش می‌باشد.

نفت، گاز، پنبه، پارچه‌های نخی، پوست و قالی از مهمترین اقلام صادراتی ترکمنستان است. این کشور از معادن، نفت ، گاز و نمک طبیعی ذخایر سرشاری دارد. در کشاورزی در تولید پنبه و در دامپروری در تولید پوست، کرم ابریشم و پرورش اسب، پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای دارد.

ترکمنستان با فراوری پنبه ، صنعت نساجی پیشرفته‌ای دارد که از بازار فروش بالایی در سطح جهان برخوردار است.

شغل بیش‌تر مردم ترکمنستان کشاورزی و دامپروری است. این کشور از نظر تولید پنبه در جهان معروف است. قالی‌بافی از صنایع‌دستی مهم ترکمنستان است.

معادن نمک کلسیم در منطقه قویرداق وجود دارد. ذخایر نمک‌های طبیعی دریایی در خلیج قره‌بوغاز متمرکز است. در این منطقه موادی همچون میرابیلیت و دیگر مواد پر ارزش وجود دارد.

بیشتر زمین‌های کشاورزی ترکمنستان را دشت قره قوم تشکیل می‌دهد که اغلب برای چراندن گوسفند مناسب است.

در این کشور محصولاتی همچون پنبه، میوه‌وتره‌بار و انگور و پرورش کرم ابریشم رونق دارد و در طی سال‌های اخیر، تولید گندم نیز افزایش خوبی داشته است.

خط راه ایران سرخس لطف آباد ترکمنستان از ظرفیت های بی نظیر توسعه صادرات ایران و ترکمنستان است

⚡ خط آهن ترکمنستان به شهر سرخس (در شمال شرق ایران) متصل است و از آنجا تا بندرعباس امتداد دارد. پنبه، پارچه‌های نخی، پوست، قالی، نفت و بعضی فراورده‌های نفتی کالاهایی هستند که این کشور صادر می‌کند.

چهار دلیل اصلی که شرکت‌ها بخواهند صادرات به ترکمنستان را توسعه دهند شامل آمادگی ترکمنستان برای ورود به فن آوری و تجهیزات نوآورانه، برنامه‌های تنوع دهی به اقتصاد ، کسب موقعیت بهتر استراتژیک و ثبات سیاسی است.

رئیس‌جمهور قربانقلی بردیموحمدوف، اولین‌بار در سال ۲۰۰۷ انتخاب شد و در سال‌های ۲۰۱۲ و ۲۰۱۷ مجدداً انتخاب شد، در ابتدا قول داد درب‌های کشور را گشوده و فضای سرمایه‌گذاری را بهبود بخشد، اما این وعده‌ها هنوز محقق نشده است.

⚡ واردات ترکمنستان عمدتا فرآورده های غذایی فرآوری شده و تازه، مواد شیمیایی صنعتی مانند کودها ، ماشین آلات کشاورزی و فلزات برای صنعت کشاورزی است و عمده صادرات پنبه، گاز طبیعی و فرآورده های نفتی است.

مهمترین شاخص های اقتصادی ترکمنستان:

جزئیات شاخص های ترکمنستان
مهمترین شاخص های اقتصادی ترکمنستان
مهمترین شاخص های اقتصادی کشور ترکمنستان که در انتخاب کشور هدف صادراتی کالای ایرانی مهم است
مهمترین شاخص های اقتصادی ترکمنستان

فرصت های صادرات به ترکمنستان

درآمدهای ارزی زیادی در صادرات به ترکمنستان نهفته است
ترکمنستان بازر مصرفی و هدف صادراتی خوبی برای کالاای ایرانی است

ترکمنستان از لحاظ اقتصادی در قیاس با سایر همسایگان خاکی ایران (به‌جز ترکیه) کشور مرفه‌تری محسوب می‌شود اما به دلیل جمعیت کم، بازار واردات آن چندان بزرگ نیست. البته این کشور اشتراکات فرهنگی زیادی با ایران دارد و ایران می‌تواند سهم خود از بازار این کشور را با تکیه بر مزیت هایش افزایش دهد.

⚡ مرز مشترک و همسایگی، فرهنگ مشترک، روابط خوب سیاسی و محصور بودن ترکمنستان در خشکی مجموع عواملی است که نشان از وجود پیش زمینه مناسب توسعه تجارت ایران و ترکمنستان دارد.

از آنجا که ساختار اقتصاد ترکمنستان دولتی است و به تدریج به ‌طرف خصوصی‌سازی حرکت کرده است و در ۲۰۱۷ میلادی نیز قانون مناطق آزاد در این کشور صادر شد و از ۲۰۲۰ میلادی فضا برای سرمایه‌گذاری‌های مشترک به‌طورقطع روبه‌رشد خواهد بود، این کشور به یکی از بازارهای هدف برای صادرات ایران بدل شده است.

تجار و بازرگانان ایرانی در هشت گروه کالا از جمله کالاهای اساسی، خدمات فنی مهندسی، مواد غذایی و پوشاک می‌توانند در ترکمنستان فعالیت داشته باشند.

صادرات سنگ به ترکمنستان از تجارت های پر سود است
ترکمنستان از کشورهای مساعد صادرات مصالح ساختمانی ایران است

⚡ در سال‌های اخیر برخی از مهم‌ترین مزیت‌های صادراتی ایران به ترکمنستان، صنعت ساختمان، کشاورزی و مواد غذایی، دارو و سلامت و لوازم‌خانگی است که به شدت مورد استقبال ترکمن‌ها قرار گرفته است.

صادرات مواد غذایی و میوه از تجارت های پرسود بخصوص در صادرات به ترکمنستان است
ترکمنستان از بازارهایی است که از صمایع غذایی ایران استقبال می کند

⚡ بیشترین صادرات ایران به ترکمنستان، مواد غذایی، فلز، محصولات فلزی، وسایل نقلیه، صنایع سبک، تجهیزات، لوازم‌خانگی، محصولات شیمیایی، لوازم برقی، مصالح ساختمانی و نیز صادرات لوله و پروفیل، سیب‌زمینی، لوله و شیلنگ‌های پلی‌اتیلن، سیمان سفید، سیب، پیاز، موسیر، رنگ و عایق‌های ساختمانی را در برمی‌گیرد.

ترکمنستان به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی در آسیای مرکزی، در زمینه توسعه خطوط ارتباطاتی (جاده‌ای، راه‌آهن و دریایی) تلاش مضاعفی داشته است تا به قطب حمل‌ونقل کالا منطقه تبدیل شود.

در این زمینه می‌توان به افتتاح راه‌آهن سه‌جانبه (قزاقستان، ترکمنستان، ایران) در سال ۲۰۱۴ اشاره نمود.

آسیای میانه پس از فروپاشی شوروی سابق تکنولوژی، دانش فنی و رفاه نسبی را بیشتر در روسیه و تا حدودی در قزاقستان بجا گذاشت و کشورهایی مثل ترکمنستان از دارایی های بجامانده و تکنولوژی بی نصیب ماندند.

ترکمنستان به جز حوزه کشاوزی آن هم در برخی اقلام، در سایر زمینه ها به واردات وابسته است و باید نیاز خود را از سایر کشورها تامین کند.

ترکمنستان عضو سازمان تجارت جهانی (WTO) نیست. واردات کالا به ترکمنستان ۲٪ عوارض گمرکی دارد و مبنای مشمول مالیات به عنوان ارزش گمرکی کالاهای وارداتی تعیین می شود.

لیستی از موارد خاصی وجود دارد که مشمول حقوق گمرکی خاص هستند (حدود ۵۰ قلم کالا)، که نرخ عوارض گمرکی در این گروه بسته به نوع کالا از ۵٪ (برای محصولاتی مانند سیمان) تا ۱۰۰٪ (به عنوان مثال ، برای اسید کربنیک) متفاوت است.

ترکمنستان یک برنامه توسعه ۷ ساله دارد که بر توسعه بخش انرژی، بهبود حمل و نقل و ترانزیت، ایجاد رقابت در حوزه ملی، پیاده سازی اقتصاد دیجیتالی، رشد صادرات و کاهش واردات و خصوصی سازی اشاره کرد.

ترکمنستانی‌ها در بخش سوخت و انرژی هد‌ف‌گذاری ۶۳ میلیارد دلاری برای سرمایه گذاری را درنظر دارند.

در بحث توسعه زیرساختی هم به دنبال تغییر مسیر ترانزیتی به جای شمال- جنوب به شرق- غرب و از طریق دریای خزر هستند.

احداث فرودگاه های بین المللی و دریایی، بهره برداری از بندر جدید ترکمن باشی، احداث بزرگراه عشق آباد– ترکمن آباد و توسعه بخش کشاورزی را هم در دستور کار دارند.

تمرکز بر اقتصاد دیجیتالی از دیگر اهداف و برنامه‌های توسعه‌محور این کشور است.

گمرک سرخس از مبادی های ورودی در صادرات به ترکمنستان است
مرز زمینی لطف آباد از مبادی های ورودی به ترکمنستان است که در صادرات به ترکمنستان استفاده می شود

ترکمنستان به دو دلیل در حوزه حمل‌ونقل و تجارت ما حائز اهمیت است؛ اول همسایگی و مرزهای طولانی و دیگر نقش گلوگاهی در دستیابی به آسیای میانه.

⚡ استان خراسان رضوی در شمال شرق کشور به عنوان چهارمین استان پهناور ایران بیشترین مرز مشترک با ترکمنستان به طول ۵۳۱ کیلومتر را دارد. ۴ مرز فعال استان خراسان رضوی شامل پايانه هاي مرزي سرخس ، باجگيران ، پايانه مرزي لطف آباد و دوغارون است. که از این میان پایانه های مرزی سرخس، باجگیران و لطف اباد در جوار کشور ترکمنستان قرار گرفته اند و پایانه مرزی اینچه برون در استان گلستان هم مرز با ترکمنستان قرار گرفته است.

پایانه مرزی باجگیران با شهرستان قوچان فقط ۸۱ کیلومتر و با مشهد ۲۱۱ کیلومتر فاصله دارد از مزایای دیگر این پایانه نزدیکی به عشق آباد مرکز کشور ترکمنستان است.

پایانه مرزی لطف اباد با شهرستان درگز تنها ۲۲ کیلومتر و با مشهد ۲۸۰ کیلومتر فاصله دارد . این پایانه مرزی دروازه ورود ناوگان خارجي به كشورهاي آسياي ميانه است و  فعال ترين مرز در بخش كارنه تير وتشريفات ناوگان خارجی است.

گمرک اینچه برون در استان گلستان

⚡ نزدیکترین پایانه به مرکز استان خراسان رضوی پايانه مرزي سرخس است که ۱۸۶ کیلومتر با مشهد فاصله دارد.  از ویژگی های خاص آن دروازه ورودي به آسياي ميانه وحلقه ارتباط چند كشور عضو كريدور شمال وجنوب است – نزديكي به شبكه ريلي ايران به آسياي ميانه وحلقه ارتباطي ريلي ايران به اروپا و دارا بودن موقعيت مناسب در عملياتي كردن حمل ونقل تركيبي است.

بازارچه اینچه برون در ۲۰ کیلومتری شهر مرزی اینچه برون در شهرستان گنبد کاووس، استان گلستان قرار دارد و یکی از پربازدیدترین جاذبه‌‌های گردشگری منطقه به‌شمار می‌رود.

این پایانه به لحاظ قرار گرفتن در موقعیت خاص استراتژیکی با توجه به اینکه در کریدور شمال جنوب قرار گرفته است به عنوان دروازه ورود به کشورهای آسیای میانه محسوب می شود. مسافت اینچه برون تا گرگان ۸۱ کیلومتر است.

کاشی و سرامیک، ظرف شیشه ای، سیمان،رول پلاستیک، وسایل پارک بازی، میلگرد و سنگ معدن و بسیاری از کالاهای دیگر از این مرز از طریق حمل و نقل بین المللی ریلی به مقصد ترکمنستان، قزاقستان ، ازبکستان و قرقیزستان حمل می شوند.

صادرات به ترکمنستان از طریق مرز دریایی

⚡ منطقه آزاد گلستان به لحاظ اینکه همزمان دارای ریل راه آهن، راه شوسه یا زمینی، راه هوایی و دریایی است جزء بی نظیرترین مناطق آزاد کشور محسوب می شود.

⚡ البته در حمل کالا به ترکمنستان همیشه چالش هایی وجود داشته است که بهتر است قبل از حمل کالا به این کشور، از مشاورین حمل و نقل صادراتی، کمک بگیرید!

پروژه های نفت و گاز ترکمنستان و فرصت های صادراتی شرکت های ایرانی:

صنایع نفت و گاز فرصت های صادراتی زیادی برای صنایع سنگین ایران فراهم می کنند
فرصت‌های صادراتی برای تأمین قطعات صنعت نفت و گاز کشور ترکمنستان

⚡ در گذشته ترکمنستان مقصد ایده¬آلی برای صادرات محصولات معدنی و … بود؛ اما اکنون میتواند به مقصد صادرات کالا و دانش مهندسان ایرانی تبدیل شود.

با پیشرفت‌های اقتصاد دانش‌بنیان؛ شرکتهای دانش‌بنیان زیادی در صنایع نفت، گاز و تولید قطعات نیروگاهی و پالایشگاهی پا گرفته‌اند که با سپردن بازاریابی به متخصصان بازارهای بین‌المللی، می‌توانند به راحتی در این بازارها ورود کنند و به سود بالایی دست یابند.

ترکمنستانی‌ها در بخش سوخت و انرژی هد‌ف‌گذاری بلند مدت ۶۳ میلیارد دلاری برای سرمایه گذاری درنظر گرفته اند که صنعتگر و شرکت های دانش بنیان ایرانی باید از سهمی از این بازار جذاب بگیرند.

گرچه ایران و ترکمنستان هر دو از دارندگان ذخایر نفت و گاز اند، اما سابقه دیرینه ایران در اکتشاف، حفاری، ساخت قطعات، بهره برداری و توانائی‌های علمی و فنی ساخت پالایشگاه و خطوط انتقال می‌تواند ارتباط تنگاتنگی بین ترکمنستان و شرکت های ایرانی ایجاد کند.

خواسته‌ای که مقامات ترکمنستان همواره برآن تاکید داشته و از صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران استقبال کرده اند.

سایر زمینه های همکاری:

ترکمنستان کشوری است که اقتصاد رو به رشد دارد و برای توانمندسازی و رسیدن به اقتصاد نوین برنامه‌های بلند مدت طراحی کرده است که شرکت‌های دانش بنیان و استارتاپ‌های ایرانی باید بازار‌هایی همچون ترکمنستان را جدی بگیرند.

از جمله فرصت های دیگر، توریسم درمانی و ارائه خدمات بهداشتی به مردم ترکمنستان است.

فرهنگ تجاری ترکمن ها

با شناخت فرهنگ تجارت در ترکمنستان فرصت های صادراتی زیادی را می توان در تجارت با ترکمن ها بدست آورد
شناخت فرهنگ تجاری مردم ترکمنستان شانس موفقیت در مذاکرات تجاری با آنها را افزایش می دهد

⚡ تاجرهای ترکمن معمولا در ملاقات های رسمی کت و شلوار و گاهی کراوات استفاده می کنند و در ملاقات های معمولی تر لباس ملی ترکمن ها را می پوشند.

زنان نیز کت و شلوارهای شیک و پوشیده و در ملاقات های غیر رسمی لباس ملی ترکمن ها را می پوشند. ترکمن ها به آراستگی و لباس آراسته در تجارت بسیار ارزش قائلند.

اما در عین حال شلوار جین، تی شرت و سایر لباس های معمولی ممکن است به عنوان یک تاجر مناسب باشد.

ترکمن ها هنگام خطاب به بزرگان یا رئیس از نام کوچک و نام پدر استفاده می کنند اما در شرایط غیر رسمی از نام کوچک هم استفاده می کنند.

در تعامل با ترکمن ها همیشه کارت داشته باشید و کارت خود را با انها رد و بدل کنید

⚡ برای دادن و دریافت کارت ویزیت بهتر است از دست راست یا هر دو دست خود استفاده کنید هر چند رد بدل کردن کارت ویزیت در بین تجار ترکمن چندان رایج نیست!

در جلسات تجاری برای ایجاد ارتباط بهتر معمولاً خیلی کوتاه به مسائل جانبی پرداخته می‌شود و سپس مسائل تجاری موردبحث قرار می‌گیرد. نشان‌دادن برخی احساسات در حین مذاکرات اشکالی ندارد، اما خیلی زیاد نیست.

بهتر است درمورد قیمت صادق باشید، اگرچه انتظار رود معامله‌ای انجام نشود. صداقت شما شانس برگشتن تاجر ترکمن را زیاد می‌کند.

تماس چشمی مستقیم در هنگام مکالمه قابل‌قبول است و انتظار می‌رود. بااین‌حال، در حالی که با جنس مخالف صحبت می‌کنید؛ تماس چشمی طولانی برقرار نکنید.

برخی از تعطیلات رسمی منعکس کننده محیط فرهنگی ترکمنستان است، در این کشور مانند بسیاری از کشورهای منطقه، نوروز را جشن می گیرد. تعطیلات اسلامی عید فطر و عید قربان هم به عنوان تعطیلات رسمی در نظر گرفته می شوند.

فرهنگ تجارت در ترکمنستان از موارد مهمی است که باید در هنگام تجارت با ترکمن ها رعایت شود و از عوامل موفقیت در صادرات با این کشور است

⚡ ترکمن ها بیشتر در محیط های کاری ارتباط می گیرند و در میان دوستان و خانواده کمتر ارتباط برقرار می کنند. برای ترکمن ها به موقع بودن در ملاقات های تجارت کاملاً مهم است و در زندگی شخصی و اجتماعی اهمیت کمتری دارد. عزت نفس بخش مهم فرهنگ مردم ترکمنستان است بنابراین مردم به ندرت با “نه” مستقیم پاسخ خواهند داد.

صادرات ترکمنستان:

چرا دانستن صادرات ترکمنستان برای یک صادرکننده ایرانی مهم است؟

اول اینکه دید و شناخت کافی از کشور هدف به دست بیاوریم و دوم اینکه وقتی کشوری کالایی با حجم بالا به کشور ثالث صادر می‌کند به مزیت و استادی تجارت و تولید آن دست‌یافته است که می‌تواند الگوی صادراتی تاجر و صنعتگر ما باشد!

سوم اینکه بررسی کالای صادراتی کشور هدف ما را به یاد مواد اولیه یا کالای واسطه‌ای یا حتی محصول نهایی می‌اندازد که احیاناً می‌تواند پتانسیل خوب صادرات باشد!

صادرات ترکمنستان به جهان
صادرات ترکمنستان به جهان

⚡ در سال ۲۰۱۹ ، ترکمنستان در مجموع ۹٫۳۳ میلیارد دلار صادرات داشته است و این کشور را به رتبه ۹۲ صادر کننده جهان تبدیل کرده است. طی پنج سال گذشته صادرات ترکمنستان با ۱٫۳۳ میلیارد دلار از ۱۰٫۷ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۴ به ۹٫۳۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ تغییر یافته است.

صادرات اخیر نفت گاز (۷٫۵۹ میلیارد دلار) ، نفت تصفیه شده (۶۰۲ میلیون دلار) ، نفت خام (۳۳۹ میلیون دلار) ، نخ پنبه خالص غیر خرده فروشی (۱۴۶ میلیون دلار) و کودهای ازته (۱۰۷ میلیون دلار) بوده اند.

بیشترین مقصد صادرات ترکمنستان چین (۷٫۶۵ میلیارد دلار) ، ازبکستان (۳۷۴ میلیون دلار) ، ترکیه (۳۲۹ میلیون دلار) ، آذربایجان (۱۸۴ میلیون دلار) و رومانی (۱۴۷ میلیون دلار) بوده است.

رتبهکشوردرصد
۱چین۸۲%
۲ازبکستان۴%
۳ترکیه۴%
۴آذربایجان۲%
۵رومانی۲%
۶روسیه۲%
۷گرجستان۱%
۸ایتالیا۱%
۹سایر کشورها۳%
مهمترین مقاصد صادراتی کشور ترکمنستان

ترکمنستان چه کالاهایی را وارد می‌کند (واردات ترکمنستان چیست)؟

ترکمنستان ذاتا یک کشور وارداتی است و در نتیجه فرصت های صادراتی زیادی برای تجار ایرانی دارد

ترکمنستان در سال ۲۰۱۹، ۳٫۰۲ میلیارد دلار واردات داشته است.

واردات ترکمنستان از جهان و فرصت های صادرات از ایران به ترکمنستان
مهمترین اقلام وارداتی ترکمنستان

⚡ عمده واردات ترکمنستان لوله های بزرگ آهن (۱۳۶ میلیون دلار) ، ماشین آلات برداشت (۱۲۱ میلیون دلار) ، داروهای بسته بندی شده (۸۶٫۶ میلیون دلار) ، تجهیزات مخابراتی و ارتباطی (۶۶٫۷ میلیون دلار) و تراکتورها (۶۳٫۶ میلیون دلار) است

عمده شرکای تجاری وارداتی ترکمنستان در سال ۲۰۱۹ ترکیه ( ۷۴۴ میلیون دلار) ، روسیه (۵۴۳ میلیون دلار) ، چین (۴۳۱ میلیون دلار) ، امارات متحده عربی (۲۶۷ میلیون دلار) و آلمان (۱۸۰ میلیون دلار) بوده اند.

مهم‌ترین کالاهای وارداتی ترکمنستان در سال ۲۰۱۹:

رتبهشرح کالا ارزش تجاری(میلیون دلار)HS6 ID
1سایر لوله های بزرگ آهنی۱۳۵٫۷۱۵۷۳۰۵
۲ماشین آلات برداشت۱۲۰٫۷۱۶۸۴۳۳
۳داروهای بسته بندی شده۸۶٫۶۶۳۰۰۴
۴تجهیزات پخش۶۶٫۷۱۶۸۵۲۵
۵تراکتور۶۳٫۶۱۷۸۷۰۱
۶کامیون های تحویل۶۳٫۴۱۷۸۷۰۴
۷گندم۴۸٫۱۲۱۰۰۱
۸نفت تصفیه شده۴۶٫۲۵۲۷۱۰
۹ماشین آلات دارای عملکردهای فردی۵۸٫۵۱۶۸۴۷۹
۱۰لوله های آهنی۵۲٫۸۱۵۷۳۰۴
۱۱ساختمانهای پیش ساخته۴۰٫۱۲۰۹۴۰۶
۱۲سازه های آهنی۴۶٫۲۱۵۷۳۰۸
۱۳الکترونیک مبتنی بر کربن۳۷٫۷۱۶۸۵۴۵
۱۴هواپیماها ، هلیکوپترها و / یا فضاپیماها۴۰٫۶۱۷۸۸۰۲
۱۵شکر خام۳۳٫۳۴۱۷۰۱
۱۶جواهرات۳۳٫۳۱۴۷۱۱۳
۱۷میله های آهنی خام۴۳٫۵۱۵۷۲۱۴
۱۸توتون و تنباکو۳۰٫۱۴۲۴۰۲
۱۹لاستیک لاستیک۴۵٫۲۷۴۰۱۱
۲۰سایر محصولات آهن۲۵٫۰۱۵۷۳۲۶
۲۱نمایش فیلم۲۱٫۶۱۶۸۵۲۸
۲۲سیم عایق بندی شده۳۱٫۹۱۶۸۵۴۴
۲۳کودهای ازته۲۰٫۹۶۳۱۰۲
۲۴تابلوهای کنترل برق۲۳٫۶۱۶۸۵۳۷
۲۵آفت کش ها۲۶٫۵۶۳۸۰۸

برای بررسی دقیق پتانسیل صادراتی کالای شما به ترکمنستان با ما تماس بگیرید.

ظرفیت‌های خالی که در بازار ترکمنستان وجود دارد

کل پتانسیل وارداتی استفاده نشده بازار ترکمنستان ۳٫۷ میلیارد دلار است. ببینید کدام محصولات و صادر کنندگان بیشترین پتانسیل استفاده نشده را دارند.

امکان صادرات چه کالاهایی به ترکمنستان بیشتر فراهم است و می توان در صادرات به این کشور موفق عمل کرد
مهمترین گروهای کالایی که قابلیت صادرات به ترکمنستان را دارند و برای آن ظرفیت خالی وجود دارد – ( پتانسیل وارداتی ترکمنستان از کشورهای جهان )

محصولات با بیشترین پتانسیل صادرات از جهان به ترکمنستان ، سازه ها و بخشهایی از سازه ها ، داروهایی متشکل از محصولات مخلوط یا مخلوط نشد، دستگاه های تلفن و سایر دستگاه های انتقال صدا / تصویراند.
سازه ها و بخشهایی از سازه ها( ستون ها – استراکچرها – پروفیل ها و غیره)، بیشترین اختلاف مطلق صادرات بالقوه و واقعی را از نظر ارزشی نشان می دهند ، و این امکان را برای تحقق صادرات مازاد به ارزش ۹۷٫۱ میلیون دلار فراهم می کند.


مهم‌ترین ظرفیت خالی صادرت به ترکمنستان:


جدول زیر مهم‌ترین گروهای کالایی ترکمنستان که ظرفیت خالی واردات را دارند فهرست شده است که این ظرفیت خالی می‌تواند توسط کشورها پر شود.

مهمترین ظرفیت خالی صادرت به ترکمنستان
مهمترین محصولاتی که قابلیت صادرات به ترکمنستان را دارند و برای آن ظرفیت خالی وجود دارد

ماشین آلات ، برق – محصولات فلزی – وسایل نقلیه موتوری و قطعات – فلزات آهنی-فولاد – تجهیزات الکترونیکی – اجزای دارویی – مواد شیمیایی – قند – محصولات تولیدی متفرقه – سبزیجات – گوشت (به جز پرندگان) – میوه ها – چوب – روغن و چربی های گیاهی – بقایای گیاهی و خوراک دام – پلاستیک و لاستیک – جواهرات و مقالات فلزات گرانبها – محصولات سرامیکی.


⚡ فکر می‌کنید کشور ما در کدام یک از گروهای زیر پتانسیل صادراتی خوبی دارد؟ ما طبق آمار و تجربه به هر یک از گروهای کالایی، پتانسیل صادراتی ایران به ترکمنستان را از خیلی زیاد تا خیلی کم درجه‌بندی کرده‌ایم. اگر فکر می‌کنید در گروهایی بازهم ظرفیت صادراتی کشور بیش از مقداری است که در نظر گرفته‌ایم برایمان بنویسید.


⚡ چیزی حدود ۳٫۷ میلیارد دلار پتانسیل واردات ترکمنستان که منتظر صادرکننده جهانی است. به نظر شما نقش بازاریابی صحیح و هوشمند چه مقدار از این بازار بالقوه و جذاب را نصیب ما خواهد کرد؟

کالاهای صادراتی ایران به ترکمنستان:

مهمترین کالاهای صادراتی از ایران به ترکمنستان

ایران سالیانه بین ۴۰۰ میلیون تا یک میلیارد دلار به ترکمنستان صادرات دارد.

صادرات ایران به ترکمنستان
مهمترین گروهای کالایی صادراتی ایران به ترکمنستان

⚡ عمده کالاهای صادرات ایران به ترکمنستان در سال‌های اخیر سیب‌زمینی، سیب، شکر، سیمان، محصولات پلاستیکی، مصالح ساختمانی، کاشی و سرامیک بوده است.

فهرست مهم‌ترین کالاهای صادراتی ایران به ترکمنستان:

رتبهHS4ارزش تجاریدرصد
۱سیب زمینیها۳۲۹۹۴۸۲۴۸%
۲سایر لوله های آهنی کوچک۲۵۸۱۵۷۴۵۶%
۳شکر خام۲۰۲۳۱۱۱۷۵%
۴سازه های آهنی۱۸۳۸۵۵۱۷۵%
۵سیب و گلابی۱۵۹۶۷۳۹۶۴%
۶پلیمرهای اتیلن۱۲۲۷۴۸۰۰۳%
۷غذای حیوانات۱۲۰۱۷۸۸۰۳%
۸محصولات پاک کننده۱۱۹۷۰۹۷۷۳%
۹تخته خرده چوب۱۰۸۷۷۳۵۳۳%
۱۰درب پلاستیکی۱۰۲۸۷۱۱۳۳%
۱۱میله های آهنی خام۱۰۲۷۹۹۱۶۳%
۱۲کیف های بسته بندی۷۴۸۷۷۶۶۲%
۱۳سرامیک بدون لعاب۷۲۴۸۶۷۰۲%
۱۴قند قنادی۷۱۱۵۷۲۲۲%
۱۵ورق پلاستیک خام۷۰۱۱۸۰۲۲%
۱۶فرش دستبافت۶۶۵۰۵۴۲۲%
۱۷میله های آهنی نورد گرم۶۴۵۸۶۹۲۲%
۱۸ماشین آلات پردازش سنگ۴۷۴۹۸۸۱۱%
۱۹Nonaqueous Paints44477401%
20سیمان۴۱۹۰۰۲۳۱%
۲۱ظروف تزئینی داخلی۴۱۷۲۶۱۹۱%
۲۲کالاهای پخته شده۳۹۷۲۵۹۰۱%
۲۳سایر محصولات پلاستیکی۳۸۵۶۷۱۵۱%
۲۴گلها را ببرید۳۶۲۵۷۲۷۱%
۲۵پیازها۳۲۶۶۷۲۷۱%
۲۶رنگهای آبی۳۱۷۷۴۵۶۱%
۲۷میوه های دیگر۳۱۶۳۰۳۰۱%
۲۸نفت تصفیه شده۳۰۷۶۴۳۹۱%
۲۹چای۳۰۴۵۳۶۲۱%
۳۰طیور۲۸۰۳۴۴۳۱%

فضای خالی صادرات محصولات ایرانی به ترکمنستان

محصولات با بیشترین پتانسیل صادرات از ایران به ترکمنستان، سیب زمینی، سیب تازه و لوله های آهن یا فولاد، برخی توربین های بخار و غیر بخار و قطعات جانبی آن است.

پتانسیل صادراتی  ایران به ترکمنستان
محصولات ایرانی که برای صادرات به ترکمنستان جای خالی وجود دارد

مهم‌ترین پتانسیل صادراتی ایران به ترکمنستان به شرح ذیل است:

سبزیجات – پلاستیک و لاستیک – فلزات آهنی-فولاد – میوه ها – مواد شیمیایی – فرش ها – محصولات معدنی – محصولات سرامیکی – محصولات فلزی – ماشین آلات ، برق – محصولات غذایی (پردازش شده یا حفظ شده) – محصولات نساجی – بقایای گیاهی و خوراک دام – قند – گیاهان زنده ، گلها ، شاخ و برگ ها – محصولات شیشه ای – حیوانات زنده (به جز مرغ) – آجیل – محصولات تولیدی متفرقه.

مهمترین محصولاتی که می توان برای صادرات به ترکمنستان از ایران برنامه ریزی کرد
مهم‌ترین محصولات که می‌توانند ظرفیت خالی بازار کشور ترکمنستان را بلافاصله با محصولات ایرانی پر کرد

البته ظرفیتی‌های صادراتی ایران به ترکمنستان بسیار فراتر از اینهاست اما در این مقاله تنها به همین نوزده گروه بسنده می‌شود.

⚡ برای اینکه ببینید کالای شما امکان صادرات به ترکمنستان را دارد و آیا این کشور بازار مناسبی برای کالای شماست، موضوعات صادراتی خود را با ما در میان بگذارید!

⚡ اگر با پتانسیلی که در ایران وجود دارد ایران بتواند ۲۰ درصد واردات ترکمنستان آن هم فقط در کالا و نه خدمات را از آن خود کند، حدود ۶۰۰ هزار دلار نصیب تاجر ایرانی خواهد شد (در جدول، ظرفیت خالی به معنی این است که این ظرفیت توسط سایر کشورها پر نشده است و بلافاصله می‌تواند به‌وسیله تاجر ایرانی پر شود زیرا ایران در این گروها، مزیت رقابتی دارد.

با وجود هزار کیلومتر مرز مشترک بین ایران و ترکمنستان و ظرفیت‌هایی که در کشور وجود دارد متأسفانه در صادرات به کشور ترکمنستان چندان موفق نبوده‌ایم و بیشتر خرید ترکمن‌ها از ایران به خاطر قیمت پایین کالاهای ایرانی است!

برای موفقیت در بازار‌هایی مثل ترکمنستان نیاز به تقویت‌های مهارت‌های صادراتی بخصوص مهارت‌های ارتباطی و استفاده از مشاوران آن بازار است تا بتوان در صادرات موفق عملکرد!

رمز موفقیت صادرکنندگان کشورهایی که پایه و مهارت صادراتی دارند بیشتر بر همین اساس است! ایران به دلیل درآمدهای نفتی، سال‌ها یک کشور وارداتی بوده است و مهارت‌های صادراتی در بین صادرکنندگان هرگز اهمیت نداشته است!

دیدگاه‌ها (15)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

    کرمی مهمان 23 دی 1402 پاسخ

    سلام
    وقتتون بخیر
    شرکت کاغذ سازی هستیم
    چطوری میتونم ارسال داشته باشیم به ترکمنستان؟

      موسی رسولی راد مدیر کل 23 دی 1402 پاسخ

      با سلام . حقیقت قضیه منظورتون رو از ارسال متوجه نمی شم! آیا مشکل لجستیک دارین؟ یعنی موضوع حمل و نقل براتون مشکله؟

    محمدامین آصفی مهمان 25 آبان 1402 پاسخ

    سلام درود.امکان صادرات سنگ آهن به ترکمنستان وجود دارد.با تشکر.پیگیر تاجر این ماده معدنی هستم.

    غلام رضا وحدت پور مهمان 31 شهریور 1402 پاسخ

    با سلام واحترام
    وحدت پور از مرز لطف اباد
    درود بر جصتا
    بسیار عالی بود و روشنگر و قابل ایده پدازیست

      کاظم نیا مهمان 19 دی 1402 پاسخ

      سلام جناب میتونم شمارتون رو داشته باشم برایه همکاری

        موسی رسولی راد مدیر کل 22 دی 1402 پاسخ

        با سلام مستقیم به 09155605822 یا 09120865285 تماس بگیرید.

    کسری مهمان 8 شهریور 1402 پاسخ

    سلام سنگ چطور؟

    عبدالصالح قزاقی مهمان 28 تیر 1402 پاسخ

    فروشنده کالاهای ایرانی در ترکمنستان

    عبدالصالح قزاقی مهمان 28 تیر 1402 پاسخ

    بنده مشاور فروش کالاهای ایرانی در ترکمنستان هستم

      محمد صابرنیا مهمان 4 دی 1402 پاسخ

      سلام لطفا شماره تماس خودتون رو ارئه میدید برای برقرای تماس

      رضا رضایی مهمان 6 بهمن 1402 پاسخ

      سلام عرض ادب
      تولید کننده محصولات لوازم خانگی
      هستیم ..ایا بازار فروش این محصولات در
      ترکمنستان وجود دارد
      09991178866 رضایی
      متشکرم
      شرکت لوازم خانگی فادر

    سعید ابوالحسنی مهمان 25 تیر 1402 پاسخ

    با سلام مقاله بسیار جالب بود و مفید
    در حوزه چادر با ستون های بادی مشابه روفی آمریکا مناسب برای بحران ها و سوله های موقت و انبار و گردشگری و هتل چادری آیا فضا کار هست یا خیر ؟

      موسی رسولی راد مدیر کل 25 تیر 1402 پاسخ

      تقریبا برای تمام کالاهای ایرانی فضای کار وجود دارد. انتخاب بازار با بیشترین بازده معمولا بهترین نتیجه را به بار می آورد.

    آرمان بیدگلی مهمان 1 دی 1401 پاسخ

    درود به جتصا با این مقاله مفید. آیا امکان صادرات ماشین الات بسته بندی مواد غذایی به کشور ترکمنستان وجود دارد؟

      جتصا مدیر کل 2 دی 1401 پاسخ

      سلام. بلی صادرات ماشین آلات ایرانی به دلیل قیمت تمام شده پایین و سادگی ماشین آلات مشتریان خوبی در این کشور دارد. البته باید پشتیبانی هم برای محصولات خود بگذارید تا از کالاهای شما استقبال شود. در مجموع اگر کیفیت قابل قبولی ارائه دهید نه تنها ترکمنستان بلکه خیلی از کشورهای آسیای مرکزی طرفدار ماشین الات صنایع غذایی ایرانی اند. موفق باشید.

error: Content is protected !!