جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

بازاریابی در چین نحوه ورود و فرصت های پیش رو

یکی از بازارهای بسیار جذاب برای تجار ایرانی و کشور هدف ایران صادرات و بازاریابی در چین به شیوه استفاده از ابزارهای نوین است

پتانسیل صادرات و بازاریابی در چین

⚡ سال‌ها فرهنگ تولید و تلاش در چین نتیجه داده و هم اکنون این کشور به دومین اقتصاد بزرگ جهانی تبدیل شده است! ضمن تولید بالا، چین به یک بازار بزرگ مصرفی هم تبدیل شده است که صادرکنندگان ایرانی باید برای ورود و بازاریابی در چین برنامه‌ریزی کنند!

حقیقتی که در مورد چین وجود دارد این است که حتی بازرگانان و تجار حرفه‌ای هم بازار چین را به‌خوبی نمی‌شناسند و اکثر ایرانی‌ها به چین به یک کشور تولیدکننده نگاه می‌کنند؛ اما حقیقت بازار چین بخصوص در امروز کاملاً متفاوت است.

⚡ اخیراً سفرا، اتاق‌های بازرگانی، رایزن‌های بازرگانی، کنسول گری‌ها و سرکنسول گری‌های ایرانی تلاش‌هایی برای معرفی بازار چین به تجار و تولیدکنندگان ایرانی انجام داده‌اند؛ اما این تلاش‌ها کافی نبوده است و هنوز بازار چین برای بیشتر تولیدکنندگان و تجار ایرانی یک بازار ناشناخته و پر از سؤال است!

چین کشوری پهناوری است که با جمعیت ۱٫۴ میلیارد نفر حدود ۱۶ برابر ایران جمعیت دارد. به دلیل تنوع فرهنگی و بزرگی اقتصاد، هر استان داستان بازاریابی خودش را دارد و باید به طور جداگانه فرصت‌ها بازاریابی هر استان را جداگانه دید و از آن بهره‌برداری کرد.

خریداران چینی برندهای بین المللی را ترجیح می دهند که دارای هویت خاصی هستند

⚡ امروز چین را نباید به‌عنوان یک تولیدکننده بلکه باید آن را یک بازار بسیار بکر، شگفت‌آور و مصرفی دید. بازاری که شاید در گذشته کمتر مصرفی بوده است؛ اما امروز با تغییر نسل در این کشور، افزایش درآمد خانوارهای چینی و تأثیرپذیری آنها از فرهنگ غرب به بزرگ‌ترین بازار کالاهای مصرفی جهان تبدیل شده است.

در حال حاضر چین بزرگ‌ترین قشر متوسط جهان با جمعیت ۶۰۰ میلیونی است (بزرگ‌ترین جامعه قشر متوسط در یک منطقه) که با الگوبرداری از فرهنگ غرب، علاقه زیادی به مصرف بخصوص کالاهای باکیفیت دارند.

چین کشور ثروتمندی است و ذخایر ارزی بالایی دارد این کشور اوراق قرضه دولت آمریکا که حدود ۱٫۸ تریلیون دلار است را خریداری کرده است یعنی بزرگ‌ترین کشور دارنده اوراق قرضه آمریکا است که نشان دهندهٔ اقتصاد قوی و پویای این کشور است.

بهره‌وری بالا در تولید از شاخصه‌های اقتصادی کشور چین است که این کشور را به یک کارخانه بزرگ در جهان تبدیل کرده است. در چین چیزی حدود ۴۰۰ میلیون نیروی کار متوسط با درآمد بین ۱۵ تا ۷۵ هزار دلار وجود دارد که تأثیر زیادی در تولیدات این کشور دارند این نیروی کار فعال تمایل زیادی به دریافت شغل با دو شیفت کاری دارند و بیشتر خواهان شغل‌های long shift هستند.

هم اکنون بازار چین به یکی از جذاب ترین بازارهای صادراتی جهان تبدیل شده است

چین سالانه چیزی حدود ۲٫۷ تریلیون دلار واردات کالا از سراسر جهان دارد که این میزان HS کدهای زیادی را شامل می‌شود؛ بنابراین می‌توان با بررسی و شناسایی کالاهای موردنیاز در این کشور چه به صورت مواد اولیه موردنیاز کارخانه‌ها و چه کالاهای مصرفی بخش از نیاز مردم و صنایع این کشور را تأمین کرد.

شکی نیست که بازاریابان باید از این فرصت طلایی بهترین استفاده را ببرند و مؤثرترین استراتژی‌های بازاریابی را به کار گیرند تا موقعیتی محکم در بازار چین ایجاد کنند. برخی از ملاحظات باید در روند راه‌اندازی استراتژی‌های بازاریابی چین در نظر گرفته شود.

چین بازار فرصت‌های طلایی است اما لازم است بدانیم با چه اصول و قواعدی وارد این بازار هیجان‌انگیز شویم. اکثر نگاه ایرانی‌ها به صادرات به کشور چین بر روی چند کالای استراتژیک مثل محصولات نفتی و پتروشیمی، زعفران، پسته و خرما است درحالی‌که ظرفیت صادرات محصولات ایرانی بسیار فراتر از این گروه‌های کالای است.

برای صادرات به چین می‌توان از کالاهای FMCG( کالاهای مصرفی) شروع کرد. به دلیل مصرف سریع این کالا و مشتریان زیادی که برای این کالاها وجود دارد شانس موفقیت در این بازار بیش از سایر کالاهاست.

چینی‌ها اتفاقاً به برخی از کالاهای وارداتی مثل کالاهای بهداشتی و غذایی به نوع وارداتی علاقه بیشتری نسبت به کالاهای ساخت چین نشان می‌دهند.

⚡ قبل از صادرات باید شناخت کامل از بازار چین، فرهنگ و سلایق مردم و آداب رسوم این کشور داشته باشیم.

انجام یک تحقیق جامع در بازار قبل از سرمایه‌گذاری زمان و منابع قابل‌توجه برای تبلیغ برندها در بازار چین حیاتی است. یافتن اطلاعات عمومی در مورد بازار چین از طریق شبکه بسیار آسان است، دفاتر آماری محلی، وب‌سایت‌های دولتی، انجمن‌های صنعتی، تجربیات و استفاده از مشاوران و آژانس‌های تحقیقاتی همگی مواد مفیدی هستند.

از اطلاعات مربوط به جمعیت‌شناسی، الگوهای رفتاری، ترجیحات مخاطبان چینی و غیره برای درک مخاطبان چینی هدف خود استفاده کنید و مهمتر از همه فرهنگ مصرفی چینی ها در مورد کالای خود را کاملا کشف کنید.

اگر به برند معروف monster نگاهی بیندازیم خواهیم دید که چگونه این تولیدکننده نوشابه‌های انرژی‌زا در مقابل رقیب اصلی خود یعنی redboll که از شهرت بیشتری در دنیا برخوردار است با دقت و مهارت زیادی وارد بازار چین شد.

این شرکت برای رقابت با رقیب دیرینه خود یعنی رد بول در بازار چین این بار بر خلاف تصور همه با حجم ۳۱۰ میلی‌لیتر وارد می‌شود (نه با حجم‌های بیشتر) و این نشان می‌دهد که تیم بازاریابی مانستر این بار با تغییر طرح بسته‌بندی و استفاده از رنگ‌ها وارد بازار چین می‌شود (رنگ زرد اژدها که نماد و هویت کشور چین) و نه افزایش حجم نوشابه!

برند مانستر در چین یک نمونه بسیار خوب در بازاریابی است این برند با اهمیت به سلیقه و فرهنگ مردم چین جایگاه خوبی در بازار به دست آورد

لوگوی مانستر عمدتاً مشکی بروی زمینه سبز است؛ اما در بازار چین به رنگ قرمز روی زمینه زرد ظاهر می‌شود. ضمن اینکه این برند این بار با نام چینی مانستر وارد بازار چین می‌شود و می‌تواند در مدت‌زمان کوتاهی در کنار رد بول در بازار چین قرار بگیرد و حتی سهم بیشتری از بازار نوشابه‌های انرژی‌زای چین تصاحب کند.

برند moster به‌خوبی از تأثیر رنگ در بازاریابی آگاهی دارد و می‌داند رنگ زرد و قرمز و نماد اژدها در فرهنگ چین مقدس و با ارزش است و به جای وارد شدن با طرح‌های غربی با تغییر کوچک در بسته‌بندی احساس بهتری به مصرف‌کنندگان چینی می‌بخشد! و اینجاست که بازی را به راحتی در بازار چین می‌برد!

توصیه می شود مقاله ” بسته بندی صادراتی” از جتصا را که با جزئیات بیشتری به موضوع بسته بندی در صادرات پرداخته است را ببینید.

بازار چین:

چین چیزی حدود ۲٫۷ تریلیون دلار واردات کالا و حدود ۲٫۲ تریلیون دلار صادرات کالا به جهان را دارد. نقش ایران در این بازار بزرگ بین ۵ تا ۴ میلیارد دلار یعنی کمتر از ۰٫۱ % است که بخش زیاد آن مواد پتروشیمی است. این در حالی است که طبق بررسی‌های انجام گرفته بر روی کالاهای وارداتی چین، ایران تا ۱۰۰ میلیارد دلار قابلیت صادرات کالا به چین را دارد.

طبقه متوسط در چین به شدت در حال افزایش و چین در حال تبدیل شدن به یک بازار بزرگ مصرفی است

محصولات تولیدی در ایران در برخی از موارد دارای کیفیت بالای هستند و قابلیت حضور در بازار چین را دارند. یکی از دلایل عدم موفقیت ایران در صادرات به چین، عدم شناخت خوب و کافی تجار و بازرگانان ما از بازار چین است در حقیقت در تجارت با چین یک جاده یک‌طرفه داریم و این کشور چین است که توانسته بازارهای خوبی در ایران ایجاد کند.

چین ۲۳ استان دارد که هر کدام به نوعی مانند یک کشور مستقل هستند و دارای فرهنگ و محصولات متنوعی‌اند به طور مثال زعفران فقط در ۱۰ استان این کشور قابلیت فروش را دارد.

⚡ بنابراین باید بدانید محصول شما برای چه بخشی از بازار چین مناسب است. اما سه استان بزرگ این کشور یعنی گوآنجو، شانگهای و پکن از مراکز اصلی و مهم چین هستند و می‌توان در شروع صادرات این سه استان را برنامه صادراتی خود قرار داد.

به طور مثال استان گوآنجو دارای ۱۱۰ میلیون جمعیت است و ۹۳% HS کدهای صادراتی را دارد. استان‌ها شیانگ های ۱۰۰% و پکن ۹۰% HS کدهای صادراتی را دارند. این اعداد و ارقام نشان دهنده بزرگی باز در این سه استان چین است که هرکدام به تنهایی می‌توانند به عنوان بازار هدف صادراتی انتخاب شوند.

بازاریابی آنلاین در چین:

چین، کشوری با بزرگ‌ترین تعداد کاربران اینترنت به شمار می‌رود که بزرگ‌ترین بازار تجارت الکترونیک در جهان را داراست. بخش دیجیتال چین، فرصت‌هایی را به همراه دارد اما درعین‌حال چالش‌هایی را پیش روی شرکت‌های خارجی می‌گذارد

ورود موفقیت‌آمیز به بازار چین به این معنی است که شرکت‌های موفق، محصولات خود را از محصولات مشابه موجود بازار به نوعی متمایز می‌کنند.

فرایند برندسازی در چین با سایر نقاط جهان کمی متفاوت است برخلاف خیلی از بازارهای دیگر که برندسازی همچنان به روش‌های سنتی انجام می‌شود اما در چین برندسازی به شیوه دیجیتال کلید فروش موفق در این کشور است.

امروزه هرگونه صحبت در مورد توسعه آگاهی از برند در چین مستلزم هدف قرار دادن محیط دیجیتال به عنوان یک استراتژی در اولویت است.

در چین حدود ۸۰۰ میلیون کاربر آنلاین وجود دارد که بیشترین تعداد کاربران آنلاین در یک کشور است.

امروزه، مردم چین به طور متوسط روزانه سه ساعت را در فضای اینترنت می‌گذرانند که عمدتاً در شبکه‌های اجتماعی و پلت فرم‌های تجارت الکترونیک سپری می‌کنند؛ بنابراین، حضور قدرتمند تلفن همراه برای ادامه رشد، توسعه و حضور یک برند در بازار چین حیاتی است.

نفوذ اینترنت در چین بی نظیر است

آمارها در چین نشان می‌دهند که نفوذ و تأثیر اینترنت بر زندگی چینی‌ها بیش‌ازپیش بینی‌ها بوده است و شرکت‌های خارجی که نسبت به روند دیجیتال واکنش نشان نمی‌دهند، می‌توانند خیلی سریع عقب بمانند.

مدیران برند همچنین باید در نظر داشته باشند که چین یک جایگزین داخلی برای اکثر وب‌سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی بین‌المللی دارد.

چینی‌ها از پلتفرم‌های اختصاصی و متفاوت از آنچه که سایر کشورها بهره می‌برند، استفاده می‌کنند

به طور مثال ۷۰ درصد آپلودها در Youku و Tudou انجام می‌شود که پلت فرم‌های جایگزین یوتیوب‌اند.

طراحی سایت با هدف صادرات و بازاریابی در چین

اگر سؤال شود مهم‌ترین سایت شرکت شما به عنوان صادرکننده و فروشنده کالا عمده چیست؟ چه جواب می‌دهید؟

جواب خیلی ساده است “سایت خودتان”! بلی وب سایت خودتان مهم‌ترین منبع اطلاعاتی، عامل اعتبار و ارتباط با خریداران عمده سایر کشورها برای صادرکنندگان امروزی است!

مهمترین وب سایت برای صادرکننده وب سایت خود اوست

آمارها نشان می‌دهند که امروزه به دلیل تأثیر فضای مجازی بر رفتار خریداران B2B، ۹۴ درصد این خریداران قبل از تصمیم‌گیری خرید، تحقیقات آنلاین انجام می‌دهند و ۴۰ درصد مشتریان از کسب و کاری‌هایی که وب‌سایت ندارد خرید نمی‌کنند. این موضوع در خریدهای بین‌المللی بیش از ۵۰ درصد است.

بنابراین، اولین زیرساخت فروش صادراتی و بازاریابی، وب‌سایت خود شرکت صادرکننده است و اگر صادرات و بازاریابی در چین را مدنظر داشته باشید این موضوع اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. زیرا سلیقه، نیاز و حتی رفتار خریداران چینی هم تفاوت‌های عمده‌ای با خریداران سایر کشورها دارد.

اگر قصد بازاریابی و فروش خرد در چین را داشته باشید داشتن وب‌سایت اختصاصی به زبان چینی ضرورت است! اما اگر قصد صادرات به چین و فروش کالا به فروشندگان عمده چینی را دارید داشتن وب‌سایت به زبان چینی یا افزودن این زبان به وب‌سایت فعلی‌تان ضروری نیست.

⚡ زیرا بسیاری از خریداران چینی می‌دانند که برای یافتن مشتریان، خارج از مرز‌های چین نیاز به استفاده از موتورهای جستجویی مثل گوگل دارند و ضمن اینکه این جستجو را باید به زبان انگلیسی انجام دهند. اما رعایت برخی از مسائل به‌شدت می‌تواند روی فروش صادراتی تأثیرگذار باشد!

نکات مهم طراحی سایت برای خریدار عمده چینی

۱- سازگاری با موبایل

به دلیل ضریب بالای نفوذ اینترنت در چین ریسپانسو بودن وب سایت و رضایت کاربران چینی در رشد بازاریابی در چین اهمیت زیادی دارند

هرچند که این معیار برای تمام وب‌سایت‌ها در تمام جهان صدق می‌کند؛ اما این موضوع در چین اهمیت بیشتری دارد؛ زیرا درصد کاربرانی که از طریق تلفن همراه به وب‌سایت شما متصل می‌شوند بیش از سایر نقاط جهان است.

کدهای QR اغلب برای اتصال به محتوای تلفن همراه در مکان‌های مختلف قرار گرفته‌اند تا اتصال تعداد زیادی از کاربران چینی که با دستگاه‌های تلفن همراه خود به اینترنت دسترسی دارند تسهیل شود. کدهای QR تجربه یکپارچه و کارآمد را در اختیار آنها قرار می‌دهد.

۲- هاست و دامنه

خرید هاست چینی باعث تجربه کاربری بهتر و رضایت مشتریان چینی را در پی دارد

هاست خود را در چین یا یکی از کشورهای همسایه بگیرید تا کاربران سرعت قابل قبولی شبیه آنچه در سایت‌های محلی را دارند در سایت شما هم تجربه کنند. زیرا سرعت بارگذاری و پیمایش سریع از مهم‌ترین مؤلفه‌های یک وب‌سایت خوب برای چینی‌هاست!

ضمن اینکه دامنه‌ای انتخاب کنید که معنا و مفهوم نامناسبی در چین نداشته باشد! زبان چینی زبان آواهاست و ممکن است ندانسته بخش یا تمام آدرس سایت شما در فرهنگ چینی معنا و مفهوم درستی نداشته باشند.

برای راه‌اندازی یک وب‌سایت با پسوند cn، باید مجوز ICP دریافت کنید که اگر کارمند یا همکار چینی در این کشور داشته باشید می‌توانید به‌راحتی این کار را انجام دهید. دامنه‌های cn برای بازاریابی و فروش‌های مستقیم مناسب‌ترند اما برای فروش‌های بین‌الملل استفاده از دامنه‌های معتبر بین‌المللی هم مناسب‌اند!

۳- گرافیک سایت را مطابق روحیه کاربران چینی توسعه دهید

گرافیک سایت های چینی عمدتا شلوغ، رنگارنگ با بلوک های کوچک است

وب‌سایت‌هایی که برای کاربران چینی ساخته شده‌اند از بسیاری جهات از وب‌سایت‌هایی که برای سایر نقاط جهان تهیه می‌شوند متمایزند. محیط اینترنت منحصربه‌فرد و عادات کاربر چینی به این معنی است که کارها اغلب به طور متفاوت انجام می‌شود. طراحی وب‌سایت به زبان چینی که نیاز و ترجیحات کاربران چینی را برآورده کند، نیازمند کمی تحقیق و درک است.

اگر تابه‌حال سری به وب‌سایت‌های معروف چینی مثل Taobao، Sina و QQ.com زده باشید. اولین سؤالی که ممکن است از خود بپرسید این است که چرا وب‌سایت‌های چینی تا این اندازه فشرده و درهم‌وبرهم به نظر می‌رسند؟

وب‌سایت‌های غربی عمدتاً از فضای خالی و گرافیک به طور آزادانه برای جلب‌توجه استفاده می‌کنند. پارتیشن‌ها و بخش‌ها هر صفحه بزرگ با فاصله‌های زیاد که به کاربران اجازه می‌دهند مطالب را سریع اسکن و صفحه را اسکرول کنند!

⚡ اما وب‌سایت‌های چینی تمایل دارند به طور کامل از فضای صفحه برای محتوا استفاده کنند. اطلاعات به بلوک‌های کوچک‌تر تقسیم می‌شوند تا کاربران به گزینه‌ها و بلوک‌های بیشتری دسترسی داشته باشند

نمایش به‌ظاهر آشفته و متراکم وب‌سایت‌های چینی را می‌توان به موارد زیر نسبت داد:

وب‌سایت‌های چینی ناوبری، نمایش آیکون‌ها و اسکرول کردن را بر جستجو در اولویت قرار می‌دهند. تایپ نوشته‌های چینی در قسمت جستجو گاهی زمان بیشتری نسبت به کلیک کردن یا پیمایش قسمت‌های مختلف سایت می‌گیرد.

حتی برای راحتی نوارهای جستجوی وب‌سایت‌های چینی اغلب برچسب‌ها یا کلمات کلیدی را برای انتخاب پیشنهاد می‌دهند تا زمان کمتری از کاربر گرفته شود.

وب‌سایت‌های چینی تاحدامکان محتوا را در صفحه اصلی نمایش می‌دهند تا نیاز به جستجو و اسکرول در حداقل باشد و بخش زیادی از آنها به کاربر آموزش می‌دهند تا چگونه در هر وب‌سایت یا برنامه پیمایش کنند.

این نوع طراحی‌ها باعث شده است تا چینی انتظارات مشابهی از سایت‌های بین‌المللی داشته باشند. آنها در سایت‌های بین‌المللی هم به دنبال آیکون‌ها، دکمه‌ها و مگا منوهای پیشرفته می‌گردند تا همه امکانات سایت را در یک نظر ببینند!

⚡ بنابراین، در طراحی سایت با هدف صادرات یا فروش مستقیم به خریداران چینی (حتی در سایت‌های غیر چینی) باید به نیاز، سلیقه و رفتار کاربر چینی توجه کرد تا بهترین نتیجه را گرفت.

فاصه زیاد بین آیکون ها و المان ها ظاهر سایت ساده و به دور از شلوغی است
در الگوی سایت های غربی فاصله بین آیکون ها زیاد است

برخلاف الگوی طراحی سایت‌های غربی که از فضای خالی بیشتری استفاده و اجازه اسکرول آزاد و گسترده‌تری به کاربران می‌دهد بر اساس الگوی طراحی سایت‌های چینی باید از فضاهای موجود نهایت استفاده را کرد تا در فضای کمتر امکانات بیشتری را در جلوی چشم مخاطب قرار داد. این شاخصه از معیارهای اصلی کیفیت تجربه کاربری سایت از نگاه کاربر چینی است.

موضوع بعدی تنوع رنگ وب‌سایت‌های چینی است. رنگ‌های متنوعی در وب‌سایت‌های چینی استفاده می‌شوند که باعث می‌شود ظاهر سایت برای این کاربران جذاب‌تر و کاربرپسندتر به نظر برسد.

در چین اکثر کاربران حوصله یا زمان لازم برای خواندن نسخه طولانی وب‌سایت را ندارند، بنابراین ویدئوها روشی عالی برای انتقال سریع و مؤثر یک پیام یا ایده‌اند. لازم نیست ویدئو طولانی باشد که ممکن است بر سرعت بارگذاری تأثیر منفی بگذارد (مخصوصاً در تلفن همراه).

⚡ حتی یک ویدئوی ۲۰ ثانیه‌ای هم اگر به‌خوبی طراحی شود، می‌تواند جلوه دلخواه را ارائه دهد. همچنین قابل‌توجه است که بسیاری از ویدئوهای نمایش‌داده‌شده در صفحه اصلی به‌عنوان پس‌زمینه استفاده و در یک حلقه پخش شوند.

ارتقاء وب سایت با سئو بایدو

بایدو موتور جستجوی اصلی چین است و دیده‌شدن در آنجا برای موفقیت شما بسیار مهم است.

بسیاری از مردم در غرب هرگز نام بایدو را نشنیده باشند، اما این موتور جستجو محبوب‌ترین در چین و یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های جهان است،

چیدمان و قابلیت‌های این سایت (موتور جستجو، سرویس ایمیل، مترجم زبان و سرویس نقشه‌برداری) نام «گوگل چینی» را به آن داده است و درست درست مانند گوگل، یک استراتژی سئو قوی به شما کمک می‌کند رتبه بالاتری کسب کنید.

رشد مداوم این موتور جستجو در کنار امکانات جانبی‌اش در طول دو دهه، و شهرت آن به‌عنوان یکی از مؤثرترین ابزارهای فناوری چین، بایدو را به یک پلت فرم تبلیغاتی ضروری برای برند شما تبدیل کرده است.

بایدو یکی از ۱۰ شرکت برتر اینترنت در جهان و چهارمین شرکت بزرگ فناوری در چین پس از Tencent، Alibaba و China Mobile است.

بایدو در حال حاضر بیش از ۷۶ درصد بازار موتورهای جستجوی چین را در اختیار دارد و قبل از اینکه الکسا به کار خود پایان دهد چهارمین سایت پربازدید جهان بعد از گوگل، فیس‌بوک و یوتیوب بود.

اگر دنبال بازار سریع و زودبازده برای صادرات خود هستید، ممکن است چین انتخاب درستی نباشد

وی چت

وی چت شبکه اجتماعی موبایلی بسیار محبوب چینی‌هاست که مدیریت زندگی کاری و شخصی تقریباً یک میلیارد کاربر در این کشور را متحول کرده است.

چینی‌ها وی چت را به خاطر قابلیت‌های متنوعش یک «اپلیکیشن همه‌کاره» می‌دانند و برای انجام بسیاری از کارهای خود مثل تماس صوتی و تراکنش‌های مالی به آن تکیه می‌کنند
وی چت آچار فرانسه چینی‌هاست که تقریباً تمام نیازهای اینترنتی این کشور پرجمعیت را پاسخ می‌دهد

اگرچه وی چت را می‌توان با پلتفرم پیام‌رسان جهانی، واتس‌اپ مقایسه کرد، اما قابلیت‌ها و خدماتی که این شبکه اجتماعی در اختیار کاربران قرار می‌دهد با واتس‌اپ قابل‌مقایسه نیست!

به‌عنوان‌مثال، وی چت دارای یک کیف پول دیجیتالی است و کاربران می‌توانند هزینه کالا و خدمات فروشگاهی را پرداخت کنند

این برنامه همچنین به آنها اجازه می‌دهد تا سفارش‌ها را ردیابی کنند و بارکدها را در فروشگاه‌ها اسکن کنند تا ببینند آیا همان محصول به صورت آنلاین ارزان‌تر است یا خیر.

با این حال، کسب‌وکارهای اینترنتی در چین باز هم جای رشد دارد و پلتفرم‌های جدیدی دائماً در حال ظهورند.

مکانسیم بازاریابی و فروش آنلاین در چین

بیش از ۷۰ درصد از خریداران چینی خرید را یک فعالیت سرگرم‌کننده می‌دانند، علاوه بر این، خریداران چینی به توصیه‌های مصرف‌کنندگان، بررسی‌ها و اینفلوئنسرها بیشتر از سایر عواملی که در تصمیم خرید نقش دارند، اهمیت می‌دهند.

در خریدهای باارزش‌تر و خریدهای عمده، مشتری با شما در لینکدین، وی چت، بایدو، یوکو یا ژیهو مواجه می‌شود و به صفحه فرود شما می‌رسد. صفحه فرود شما علاقه آنها را جلب می‌کند و آنها تحقیقات بیشتری در مورد آنچه ارائه می‌دهید کسب می‌کنند.

اکنون آنها می‌خواهند بدانند که مصرف‌کنندگان و خریداران در مورد شما چه می‌گویند. آنها نام شما را در سایت‌ها و پلتفرم‌های مختلف جستجو می‌کنند، یا حتی برای اطلاعات بیشتر در Zhihu (بزرگ‌ترین پلتفرم پرسش‌وپاسخ در چین) سؤالاتی ارسال می‌کنند. اگر نتیجه مثبت دریافت کردند، برای اطلاعات بیشتر به سایت شما باز می‌گردد.

قبل از اینکه تصمیم به حضور در بازار چین بگیرید، باید بدانید که این یک سرمایه‌گذاری بلندمدت خواهد بود زیرا ورود به بازار چین به زمان و سرمایه نیاز دارد و البته اگر تلاش‌های بازاریابی شما به نتیجه برسد سود بسیار خوبی از حضور در بازار چین خواهید گرفت.

سیاست های تک‌فرزندی و دو فرزندی در چین باعث شده است تا مردم به فرزندان خود اهمیت زیادی بدهند و این موضوع باعث رشد طبقه پرمصرف در چین شده است

بازار چین (در بسیاری از بخش‌ها) پردرآمدترین تجارت‌ها و کسب‌وکارها در خود جای‌داده است. چین با بیش از ۵۰۰ میلیون مصرف‌کننده طبقه متوسط، رشد تولید ناخالص داخلی ۷ درصدی و اکوسیستم آنلاین قدرتمند در بازاریابی و فروش، پتانسیل بالایی برای تجارت هوشمند ارائه می‌دهد.

چین به عنوان کشوری با بیشترین تعداد کاربران اینترنت، آینده تبلیغات دیجیتال در سراسر جهان را رهبری خواهد کرد!

آمازون چینی یکی از قدیمی‌ترین پلتفرم‌های فروش آنلاین در چین است که تاکنون به موفقیت‌های بالایی رسیده بود. اما آمازون فراموش کرده بود که چین آمریکا نیست و ظهور پلت فرم‌های نوین با سرعت و خلاقیت بیشتر که تناسب بیشتری با فرهنگ چینی داشتند، به‌تدریج جای این پلت فرم در چین را گرفتند و هم اکنون یکی از ضعیف‌ترین پلت فرم‌های فروش آنلاین در چین است.

آمازون هرگز یک پلتفرم موفق در چین نیست

سهم بازار این ابر پلتفرم در چین فقط یک درصد است که عملاً رو به نابودی است! تجربه نشان داده است هر شرکتی با استراتژی غربی وارد بازار چین شده است شکست خورده است و این موضوع نشان می‌دهد حتی در بازارهای نوین و فروش آنلاین توجه به فرهنگ چینی عامل مهمی در موفقیت محسوب می‌شود.

پلت فرم‌هایی مثل تائو بائو و علی‌بابا به دلیل رعایت تطابق فرهنگی در وضعیت بهتری قرار گرفتند. تائو بائو به‌نوعی تمام کالاها را پوشش می‌دهد و شگردهای و مزیت‌های خاصی برای راحتی خریداران ایجاد می‌کند.

جینگ دونگ (JD) و تیمال ( Tmall ) هم از سایر ابزارهای موفق فروش اینترنتی در چین هستند که کالاهایی با کیفیت بیشتری در چین عرضه می‌کنند. ضمن اینکه دسترسی، تنوع کالاها و تطابق فرهنگی این پلتفرم‌ها هم بی‌نظیر است!

اگر می‌خواهید کالاهای خود را در Tmall بفروشید، توجه داشته باشید که کارمزدها بسیار بالا هستند (اگرچه، در بیشتر موارد و با استراتژی مناسب کاملاً ارزشش را دارد)

به‌علاوه بسیاری از شرکت‌های خارجی در چین، سعی می‌کنند کالاهای خودشان را در این دو پلتفرم بخصوص جبنگ دونگ عرضه کنند!

JD.com بزرگترین خرده‌فروش آنلاین چین و بزرگترین خرده‌فروش کلی آن و بزرگترین شرکت اینترنتی این کشور از نظر درآمد است.
جبنگ دونگ بزرگترین پلتفرم فروش آنلاین چینی از لحاظ درآمد

در ضمن برخی شرکت‌های ایرانی بخصوص شرکت‌های تولیدی یک همکار چینی را شناسایی و از طریق این همکار کالای خودشان را در معرض خرید ۱٫۴ میلیارد انسان چینی قار می‌دهند (جمعیتی حدود بیش از ۱۶ برابر ایران) اما چگونه؟

راه ورود ایرانی‌ها به پلتفرم‌های فروش آنلاین در چین:

در مجموع نگاه تجار، دولت، کارآفرینان، کارخانه‌داران و مصرف‌کنندگان چینی نسبت به ایرانی‌ها کاملاً مثبت است.
در حال حاضر چین بزرگ‌ترین شریک تجاری ایران برای کالاهای پتروشیمی و برخی کالاهای مواد غذایی است. ضمن اینکه با تمام محدودیت‌هایی که ایران در زمینه تجارت بین‌الملل وجود دارد نگاه مثبت چینی‌ها در تعرفه‌گذاری کالاهای ایرانی نوید یک آینده مثبت برای تجارت با چین را می‌دهد.

برای ورود به پلتفرم‌هایی مثل جینگ دونگ یا تائو بائو (مثل مواد غذایی ایرانی)، در اولین قدم شما نیاز به یک همکار (نماینده چینی) در این کشور دارید.

این شخص یا همکار باید برای کالای شما درخواست لیبل چینی کند که بر حسب کالای مورد نظر (مثلاً پسته ایرانی) باید مدارک بهداشتی مثل آنلاین مورد تأیید به زبان انگلیسی را به نماینده خود در چین تحویل می‌دهید!

نماینده شما در چین آنالیز مربوطه را به مقامات بهداشتی کشور چین تحویل می‌دهد (گاهی از شرکت‌های حمل‌ونقل می‌توان در این مسیر استفاده کرد)! بعد از آن شما باید عکس واقعی از محصول و سایر مدارک (ترکیبات تشکیل‌دهنده)، فرمت یا قالب لیبل چینی را دریافت خواهید کرد!

این قالب فرمت ثابت لیبل چینی است و شما حق تغییر این فرمت را ندارید و فقط باید اطلاعات محصول خود را در این قالب جای‌گذاری کنید تا جائیکه حتی سایز کاراکترهای انگلیسی و چینی در این فرمت قابل تغییر نیستند!

مقامات بازرسی واردات چین به برچسب زدن به عنوان یکی از دلایل اصلی گزارش های عدم انطباق اشاره می کنند. الزامات برچسب گذاری و علامت گذاری عمدتاً توسط مقامات مختلف صنعت انجام می شود.
تمام محصولات فروخته شده در چین باید به زبان چینی علامت گذاری و با برچسب چینی باشند

(اسم کالا – ترکیبات کالا – نام شرکت واردکننده – شماره‌تلفن – آدرس، جدول مواد غذایی برای کالاهای مواد غذایی – وزن کالا) مهم‌ترین اطلاعاتی‌اند که باید بروی این فرمت درج شود!

این لیبل در ایران چاپ می‌شود و بروی محصول شما قرار می‌گیرد و الا مجبورید لیبل‌گذاری کالای خود را در گمرک‌های چین بعد از صادرات در انبارهای مخصوصی که برای این کار تدارک دیده شده‌اند با هزینه‌های چند ده برابری نسبت به هزینه‌های ایران انجام دهید. زیرا کالا بدون لیبل چینی اجازه خروج از گمرک و واردشدن به بازار را ندارد.

زمانی که لیبل را روی کالا چسباندید، تصویری از آن تهیه می‌کنید و از طریق سایت‌های مرتبط به مقامات چینی اعلام می‌کنید که قرار است کالای موردنظر با شکل و ظاهری که شما به اشتراک گذاشته‌اید وارد این کشور شود.

توجه کنید از قبل برند شما هم باید در کشور چین رجیستر شود که تقریباً بین ۶-۴ ماه زمان می‌برد. (این موضوع به شما کمک می‌کند تا برند شما در کل کشور چین محافظت شود)

در این مرحله، شریک چینی شما به سایت جینگ دونگ یا سایت‌های مشابه درخواست عرضه و فروش کالا را می‌دهد! سپس سایت صفحاتی را در اختیار شما قرار می‌دهد که می‌توانید کالای خودتان را در آنجا عرضه کنید.

طراحی صفحات محصولات شما می‌تواند توسط خود شما یا متخصصان سایت انجام شود!

کارشناسان چنین سایت‌هایی باید مطمئن شوند که شما به اندازه کافی کالای موردنظر را وارد چین کرده‌اید! بنابراین اطلاعات گمرکی را از شما درخواست می‌کنند که بعد از فراهم آوردن این اطلاعات به کارشناسان مربوطه امکان فروش آنلاین در چنین سایتی‌هایی فراهم می‌شود.

توجه کنید سایت جینگ دونگ فقط به شرکت‌ها اجازه ثبت شدن را می‌دهد؛ اما در سایت تائو بائو اشخاص هم امکان ثبت‌نام دارند!

ضمن اینکه کالای ایرانی به‌هیچ‌عنوان در چین تحریم نیست و می‌توانید به‌راحتی کالای ایرانی را در چنین پلتفرم‌هایی به فروش برسانید!( برای اطلاعات بیشتر با جتصا- مشاور عالی صادرات تماس بگیرید)

تقویت مهارت های صادراتی در صادرات به چین:

تقویت مهارت های صادراتی عامل افزایش صادرات استان لرستان

سال‌ها فرهنگ واردات در کشور باعث شده است تا پایه و اساس تجارت خارجی ایران بر پایه واردات شکل بگیرد وصادرات در اولویت های بعدی هم تجار و هم کشور باشد! شاید تجار ما مهارت‌های خوبی در واردات داشته باشند اما ما هرگز صادرکنندگان خوبی نبوده‌ایم و حتی در بعضی بازارها که نام ایران را با نام کالاهایش می‌شناخته‌اند، صرفا به دلیل ضعف مهارت های صادراتی، چنین بازارهای سنتی را از دست داده ایم!

شناسایی خریداران بالقوه، تأثیرگذاری اولیه، معرفی کالا و خدمات، نحوه چگونگی تخفیف و مهم‌تر از همه جلب‌توجه خریداران و مجاب کردن آنها به خرید مهم‌ترین مهارت‌های ارتباطی صادرکنندگان است!

موضوع دوم تقویت مهارت‌های فنی است. هر صادرکننده باید در مورد حمل‌ونقل، اینکوترمز، نحوه دریافت ارز صادراتی، تشریفات و مدارک گمرکی اطلاعاتی داشته باشد! خیلی اوقات به دلیل ضعف اطلاعات فنی در زمینه تجارت بین الملل، صادرکنندگان دچار ضرر و زیان‌های غیر قابل جبرانی می‌شوند که ممکن است اصل سرمایه خود را هم به خطر بیندازند!

بنابراین تقویت مهارت‌های صادراتی می‌تواند تا حد زیادی، چالش‌های پیش روی صادرکنندگان را رفع کند و باعث شوند صادرکنندگان با اقتدار در بازارها ظاهر شوند و به سود و درآمدهای ارزی واقعی دست پیدا کنند!

موضوع دیگر اهمیت استفاده از مشاوران در بازارهای صادراتی است! هر چند اصول تجارت بین‌الملل تا ۷۰ درصد چالش‌های صادرکنندگان را پوشش می‌دهد اما از آنجایی که هر بازار، ممکن است قوانین، مقررات و اصول خاصی داشته باشند، استفاده از مشاورین عالی بازارهای صادراتی می‌تواند حلقه یک صادرات امن، پرسود و کم‌ریسک را رقم بزند!

دیدگاه‌ها (0)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

error: Content is protected !!