جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات به پاکستان – فرصت ها و ظرفیت های خالی

صادرات به پاکستان و فرصت هایی که برای صادرکنندگان ایرانی محیاست

بازار جذاب پاکستان برای صادرات محصولات ایرانی

مرز مشترک این کشور با ایران حدود ۸۹۱ کیلومتر است و با بخش‌هایی از ایران از لحاظ فرهنگی و زبانی و جمعیتی ارتباط نزدیکی دارد.

پاکستان چهار فصل دارد: یک زمستان خشک و خنک که از آذر تا بهمن با دمای معتدل همراه است. هوای خشک و گرم از اسفند تا خرداد؛ فصل بارندگی تابستان، دوره موسمی جنوب غربی، از ژوئن تا سپتامبر؛ و دوره عقب‌نشینی موسمی از اکتبر و نوامبر شروع و مدت‌زمان این فصول با توجه به موقعیت مکانی تا حدودی متفاوت است.

⚡ پاکستان پرجمعیت‌ترین کشور همسایه‌مان است، طبق برآورد سال ۲۰۲۱ جمعیت پاکستان بیش از ۲۲۵ میلییون نفر و پنجمین کشور پرجمعیت جهان است.

کشور پاکستان با بیش از 200 میلیون جمعیت از کشورهای مساعد صادرات محصولات ایرانی به این کشور است
تراکم جمعیت در پاکستان بازار مصرفی مناسبی بخصوص برای کالای ایرانی ایجاد می کند

⚡ اکثر جمعیت جنوب پاکستان در کنار رود سند زندگی می‌کنند. مورخ و جغرافی‌دان دو بلیج مولر می گوید: «اگر آنگونه که می‌گویند مصر موهبتی از سوی نیل است، پاکستان نیز موهبتی از سند است.».

پاکستان جامعه‌ای چندفرهنگی و چندقومی دارد و از بزرگ‌ترین کشورهای پذیرنده پناهنده جهان است. این کشور از نظر قومی و نژادی ساختاری متنوع داشته و بیش از ۶۰ زبان زنده دنیا در آن رواج دارد. ۹۶ درصد آن مسلمان بوده و بعد از اندونزی بالاترین جمعیت جهان اسلام را دارد.

اتفاق نظر بر این است که پنجابی‌ها بزرگ‌ترین گروه قومی هستند که تقریباً نیمی از جمعیت ملی را تشکیل می‌دهند. پشتوها دومین گروه بزرگ قومی و سندی سومین گروه بزرگ قومی را تشکیل می‌دهند.

 97% دین مردم پاکستان مسلمان (اهل تسنن ۷۷٪، شیعه ۲۰٪)، و ۳% هندو، بوایی و غیره اند!

وضعیت توزیع اقوام در کشور پاکستان

پشتون و بلوچ نماینده دو تیره اند که به یک نوع زبان فارسی صحبت می‌کنند (پشتو و بلوچی) ، در حالی که اکثریت جمعیت پنجابی، هندکووان، سندی و سارایکی از لحاظ زبان هندوآریایی هستند.

۳۵ درصد شهرنشین و ۶۵ درصد روستانشین اند. متوسط سنی در این کشور  22 تا ۲۴ سال است.

پایتخت پاکستان شهر اسلام اباد و کراچی با جمعیتی ۱۱ میلیون و ۶۰۰ هزار نفری پرجمعیت‌ترین شهر پاکستان است و شهرهای لاهور و فیصل آباد به ترتیب در رتبه‌های دوم و سوم اند.

ایالات لاهور از ایالت‌های اروپایی نشین کشور پاکستان است و بافت فرهنگی و شهری آن کاملاً با سایر نقاط پاکستان متفاوت است؛ زیرا اکثر اروپائی‌های مقیم پاکستان در این ایالت زندگی می‌کنند. این ایالت بیشتر مناسب صادرات محصولات باکیفیت و لوکس ایرانی است!

پاکستان پنجمین کشور پرجمعیت جهان است که تقریباً 242 میلیون نفر جمعیت دارد و دومین کشور مسلمان جهان است که بیشتر جمعیت در حاشیه رود سن زندگی می کنند
نقشه پراکندگی (تراکم) جمعیت پاکستان

در پاکستان چهار زبان عمده وجود دارد: پنجابی (۵۹%) پشتو (۱۵%) اردو زبان(۱۴%) و سندی (۱۲%).

اردو تنها زبان ملی و یکی از دو زبان رسمی پاکستان (همراه با انگلیسی) است. این زبان در سراسر کشور گفتگو می‌شود و قابل فهم است. اما زبان اول نیست و هر ایالت ممکن است از زبان محلی در گویش خود استفاده کند.

 از اردو در آموزش، ادبیات، اداره کشور و تجارت استفاده می‌شود ولی در عمل، انگلیسی به جای اردو در رده‌های بالاتر دولتی استفاده می‌شود. در این کشور روزنامه‌ها با زبان انگلیسی نیز منتشر می‌شود. به عبارتی انگلیسی زبان تحصیل‌کرده‌ها و روشنفکران پاکستانی است. ضمن اینکه زبان تجارت پاکستانی ها انگلیسی است و می توان به راحتی با آنها ارتباط برقرار کرد.

واحد پول این کشور روپیه برابر با ۱۰۰ پیسه می‌باشد در آگوست سال ۲۰۱۹ هر دلار با ۱۶۰ روپیه و هر روپیه با ۲۷۰ ریال ایران برابری می‌کرد.

پاکستان دارای منابع انرژی گسترده‌ای است، از جمله ذخایر قابل‌توجه گاز طبیعی، میدان‌های نفتی، معادن زغال‌سنگ و پتانسیل بزرگ برق‌آبی.

حدود ۲۶٪ از کل سطح زمین زیر کشت است و توسط یکی از بزرگ‌ترین سیستم‌های آبیاری جهان آبیاری می‌شود. مهم‌ترین محصولات: پنبه، گندم، برنج، نیشکر، ذرت، سورگوم، ارزن، حبوبات، دانه‌های روغنی، جو، میوه‌ها و سبزی‌ها است که مجموعاً بیش از ۷۵٪ ارزش کل محصول تولیدی را تشکیل می‌دهد.

صنعت شیلات و ماهیگیری نقش مهمی در اقتصاد ملی پاکستان دارد. با خط ساحلی حدود ۱۰۴۶ کیلومتر، پاکستان دارای منابع ماهیگیری کافی است که برای توسعه کامل باقی‌مانده است. همچنین منبع اصلی درآمد صادراتی است.

تقریباً ۴٫۱٪ از سرزمین پاکستان پوشیده از جنگل است. که منبع اصلی غذا، الوار، کاغذ، چوب سوخت، لاتکس، دارو و همچنین برای اهداف حیات‌وحش و گردشگری بومی استفاده می‌شود.

فلات Potwar دارای ذخایر زیادی سنگ نمک است. پاکستان منابع غنی معدنی، گچ، سنگ آهک، کرومیت‌ها، سنگ‌آهن، سنگ نمک، نقره، طلا، سنگ‌های قیمتی، سنگ‌های قیمتی، سنگ مرمر، کاشی، مس، گوگرد، خاک رس آتش و ماسه سیلیس دارد.

بندرها مهم پاکستان

بندر کراچی و بندر محمد بن قاسم از مهمترین بنادر پاکستان است که می تواند تبادلات تجاری خوبی با بندر چابهار ایران داشته باشند
پیشروی بندر گوادر در دریا

پاکستان دارای سه بندر بزرگ دریایی به نام بندر کراچی، بندر محمد بن قاسم و بندر گوادر است. بندر محمد بن قاسم قدیمی‌ترین بندر و کراچی پرترددترین بندر است. این بندر یکی از مهم‌ترین بندرهای تجمیع و خواب کانتینری ارسال کالا به کشورهای آفریقایی است! این بندر یکی از بزرگ‌ترین بنادر دریایی عمیق پاکستان است که متعلق به وزارت امور دارایی این کشور است و توسط سازمان TPK اداره می‌شود.

بندر گوادر به‌تازگی در دریای عمیق توسعه‌یافته و یکی از عمیق‌ترین بندرهای جهان است که دارای عمق قابل‌حمل کشتی باری با عمق ۱۶ متر است. این بندر دومین بندر بزرگ پاکستان است که در نزدیک بندر کراچی و در کنار رودخانه سند قرار گرفته است. این بندر به منطقه صنعتی کورنگی و منطقه صادراتی لاندی متصل است.

بندر کتی از قدیمی‌ترین بنادر پاکستان اما بسیار کوچک است و اهمیت چندانی در تجارت بین‌الملل پاکستان ندارد! کاربری اصلی این بندر خدمات ماهیگیری برای مناطق منصوره و تتا است. کراچی بزرگ‌ترین مقصدی است که این ماهی‌ها برای صادرات ارسال می‌شود.

پاکستان مسیرهای استراتژیک به چند کشور و مناطق کشمیر، چین غربی، افغانستان و جمهوری‌های آسیای میانه مانند قزاقستان، ازبکستان، تاجیکستان و ترکمنستان دارد.


اقتصاد پاکستان

 سالیانه بیش از 40 میلیارد دلار از جهان واردات داشته است و سهم ایران علی ارغم همسایگی با این کشور بسیار ناچیز است
با پیشرفت شاخص‌های اقتصادی در پاکستان، واردات و مصرف هم در این کشور رو به افزایش است

اقتصاد کشور پاکستان تا حد زیادی به کشاورزی وابسته است! اما به دلیل جمعیت و ماهیت مصرفی مردم پاکستان، تا حد زیادی به واردات مواد غذایی وابسته است!

اما در بخش سرمایه‌گذاری به‌خصوص در سال‌های اخیر به دلیل رشد اقتصادی این کشور موقعیت مناسبی برای سرمایه‌گذاری پیدا کرده است که اتفاقاً برای سرمایه‌گذاران ایرانی هم روی خوشی نشان داده است!

⚡ پاکستان در سال ۲۰۲۰ حدود ۴۵٫۸ میلیارد دلار کالا از سراسر جهان وارد کرده است که از سال ۲۰۱۶

در بین کشورهای آسیایی چین با حدود ۲۴ درصد بیشترین میزان صادرات به این کشور را  دارد . ایران با وجود مرز مشترک تنها حدود یک درصد واردات پاکستان را به خود اختصاص داده است.

علی الرغم ظرفیت بالای صادرات در حوزه‌های مختلف، کم‌کاری‌های زیادی در حوزه صادرات به کشور پاکستان شده است و تجار ایرانی هنوز نتوانسته‌اند این بازار را به‌خوبی شناسایی کنند.

البته بخشی از مبادلات تجاری ایران و پاکستان از طریق بازارچه‌های مرزی بین دو کشور انجام می‌شود. مهم‌ترین این بازارچه‌ها (کوهک -گمشاد – میلک – میرجاوه – پیشین – ریمدان – جالق) اند.

مهم‌ترین شاخص‌های اقتصادی پاکستان:

مهمترین شاخص های اقتصادی کشور پاکستان که در انتخاب کشور هدف صادراتی کالا ایرانی مهم است
مهمترین شاخص های اقتصادی کشور پاکستان

پاکستان در چه سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای عضو است؟

۱- صندوق بین‌المللی پول
۲- سازمان کنفرانس اسلامی
۳- سازمان تجارت جهانی
۴- آنکتاد
۵- ECO
6- اتحادیه جنوب شرق آسیا
۷- سازمان جهانی خواروبار
۸- D8

پتانسیل صادرت ایران به پاکستان

پاکستان از کشورهای همسایه ایران ظرفیت های وارداتی بسیار بالایی دارد و ایران می تواند برای صادرات بلند مدت به این کشور برنامه ریزی کند

با توجه به مرز زمینی مشترک دو کشور و نزدیکی فرهنگی و اقتصادی صادرات ایران به این کشور بسیار ناچیز است. بررسی اصلی‌ترین شرکای تجاری پاکستان نشان می‌دهد ایران بین آنها، جایگاه قابل توجهی ندارد.

بازار ۲۰۰ میلیون نفری پاکستان که دومین کشور پرجمعیت مسلمان بعد از اندونزی است و تقریباً دو برابر صادرات، واردات دارد در کنار مسائل فرهنگی و هم مرز بودن پتانسیل بسیار زیادی برای صادرات کالا و خدمات ایرانی وجود دارد.

از جمله دلایلی که صادرات به پاکستان را مقرون به‌صرفه می‌نماید، نگرش مردم پاکستان به ایران و کالای ایرانی، نزدیکی فرهنگی در زبان، ادبیات، غذا و همسایگی و مرز مشترک بین دو کشور ضمن کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل، رقابت‌پذیری کالاها را افزایش می‌دهد.

مهم‌ترین رقبای تجاری ایران در پاکستان چهار کشور امارات متحده عربی، عربستان سعودی، چین و امریکا است که ایران نسبت به همه این کشورها مزیت رقابتی در بسیار از کالاها دارد.

البته با توجه به عضویت بیش از ۲۰ ساله پاکستان در سازمان تجارت جهانی و داشتن تجارت آزاد با کشورهای جنوب آسیا، چین و مالزی، سبب شده است رقابت و ورود به بازار پاکستان نسبت به دیگر کشورهای همسایه کمی سخت‌تر باشد.

اما مزیت ایران در صادرات برخی اقلام به قدری است که بر تمام محدودیت‌ها و موانع غلبه کند و بتواند براحتی سهمی بیشتری از این بازار جذاب را از آن خود کند.

اختلاف بین هند و پاکستان موضوع دیگری است که فرصت زیادی پیش روی کشورهای همسایه بخصوص ایران می گذارد. بیش از ۲۰ سال است که پاکستان بر کالاهای هندی تعرفه‌های بالاتری اعمال می‌کند. ضمن اینکه صادرات ۱۲۰۹ قلم کالا از هند به پاکستان ممنوع است.

در حال حاضر بیشترین استفاده از محدودیت‌های صادرات هند به پاکستان را چینی‌ها می برند. چین با اختلاف زیاد نسبت به دیگران اولین شریک تجاری و مبدا واردات پاکستان محسوب می‌شود؛ به نحوی که ۲۸ درصد واردات پاکستان از چین بوده است و متاسفانه ایران براحتی از قافله صادراتی عقب می‌ماند!

در زمینه انرژی و تولید برق، ایران به عنوان یک کشور سرآمد و متخصص نیروگاهی، تجربیات بسیار ارزنده ای در ساخت و نگهداری نیروگاه‌ها و مراکز توزیع برق دارد. شرکت‌های ایرانی می‌توانند با صدور خدمات فنی – مهندسی و مشاوره‌های تخصصی به شرکت‌های پاکستانی، جایگاه خود را در بازار این کشور تثبیت و درآمد ارزی سرشاری نصیب خودشان کنند.

علاوه بر بازاریابی سنتی و مستقیم که روز به روز در بازار پاکستان در حال کم رنگ شدن است بازاریابی نوین به تدریج در حال شکل گرفتن در این بازار جذاب صادراتی است و همکنون در مرحله طلایی بازریابی اینترنتی بین المللی در این بازار هستیم و اگر شرکت‌هایی به موقع وارد این بازار شوند سود زیادی نصیب آنها خواهد شد.

در صادرات به پاکستان ابتدا تحلیل تقاضای کالای مورد نظر انجام می‌شود و میزان موفقیت آن در بازار بررسی می‌شود و با انجام بازاریابی هوشمندانه و معرفی محصول از چندین کانال بازاریابی، مشتری به سوی بازرگان یا تولید کننده هدایت خواهد شد.

ایران می تواند از اختلاف هند و پاکستان استفاده کند و ظرفیت خودش را برای صادرات به این کشور بکار بگیرد
ایران با داشتن مرز مشترک با کشور پاکستان می تواند صادرات گسترده ای به این کشور داشته باشد

روش‌های بازاریابی در پاکستان

صادرات و بازاریابی در پاکستان مشتمل تکنیک هایی است که هر صادرکننده ایرانی باید به آنها مسلط شود

ورود به بازار پاکستان کمی سخت اما به دلیل سود زیادی که برای تجار دارد بسیار جذاب است و معمولاً شرکت‌ها بعد از ورود به این بازار به دلیل جذابیت‌های سودآوری آن حاضر به خروج از این بازار نیستند و کمتر تاجری پیدا شده است که بعد از ورد به این بازار بخواهد آن را به این راحتی‌ها ترک کند!

اما عاملی که باعث سود حداقلی یا در مواردی ضرر و زیان به تجار ایرانی شده است فقدان مهارت‌های صادراتی و عدم آگاهی آنها در اجرای صادرات و نحوه تعامل با تاجر پاکستانی است که کار صادرات به این کشور را با دشواری همراه می‌کند.

بازار پاکستان یک بازار همگن نیست و ایالت‌های مختلف در پاکستان نیازهای متفاوتی دارند و وقتی یک تقاضا در یک ایالت یا بخشی از بازار به وجود بیاید به معنی تقاضای مشابه در همه ایالت‌ها نیست!

⚡ ریزه‌کاری‌های زیادی در صادرات و بازاریابی در پاکستان وجود دارد که آگاهی از آنها می‌تواند تا حد زیادی صادرات به این کشور را روان کند!

صادرات مواد غذایی به پاکستان:

طبیعتا پاکستان یک کشور مصرفی با جمعیت زیاد است که پتانسیل های زیادی برای واردات بخصوص مواد غذایی دارد

پاکستان کشوری است که مردم آن به انواع ادویه‌جات بخصوص فلفل اهمیت زیادی می‌دهند و ترجیح می‌دهند با هر غذایی فلفل یا ادویه مصرف کنند!

به‌طوری که آب‌نبات‌های فلفلی، پاستیل‌های فلفلی و بستنی‌های فلفلی که در سایر کشورها کمتر دیده می‌شوند در این کشور به‌وفور یافت می‌شوند!

بنابراین، توجه به فرهنگ پاکستانی‌ها در صادرات بخصوص در بخش غذا اهمیت زیادی دارد. به‌عنوان‌مثال اگر قصد صادرات کنسرو ماهی به این کشور را دارید بدانید که بدون افزودن ادویه و بخصوص فلفل به فرمولاسیون خود هرگز موفق نخواهید بود.

در بحث نوشیدنی‌ها پاکستانی‌ها بر خلاف خیلی از ملل به نوشیدنی‌های گرم و نیمه گرم بیش از نوشیدنی‌های سرد اهمیت می‌دهند. در مجموع پاکستانی‌ها به نوشیدنی‌های سنتی بخصوص آنهایی که طبیعت گرم دارند علاقه شدیدی دارند!

صادرات میوه به پاکستان:

میوه تازه ایرانی از محصولاتی است که تجار ایرانی می‌توانند برای صادرات به پاکستان برنامه‌ریزی کنند. هندوانه، گوجه‌فرنگی، سیب و صیفی‌جات از محصولاتی است که می‌توان به این کشور صادر کرد.

صادرات انواع هندوانه و صیفی جات از ایران

صادرات میوه خشک به پاکستان

یکی از محصولاتی که به شدت قابلیت صادرات به پاکستان را دارد میوه خشک است

در مجموع صادرات میوه خشک به پاکستان مثل انجیر، زردآلو، آلو، پرتقال، کیوی، طالبی، توت‌فرنگی، سیب و سایر میوه‌ها به این کشور (چه به صورت ساده چه به صورت مخلوط) پررونق است و ظرفیت بسیار خوبی برای پذیرش چنین محصولاتی بخصوص از ایران وجود دارد. ضمن اینکه اتحادیه خشکبار پاکستان هم نسبت به خرید میوه خشک از ایران علاقه نشان می‌دهد.

قطعاً با ارزش‌افزوده‌ای که در تولید میوه خشک ایجاد می‌شود صادرات این محصول می‌تواند برای صادرکنندگان بسیار با صرفه باشد.

تعرفه سیب ایرانی برای صادرات به پاکستان ۵۰ درصد است که جزء بالاترین تعرفه‌های صادراتی محصولات ایرانی است و ضمن اینکه “مالیات بر فروش” هم بر این محصول تعلق می‌گیرد. در نتیجه سود صادرات سیب ایرانی به این کشور تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند!

صادرات سیب خشک به پاکستان چندین برابر ارزش افزوده ایجاد می کند

اما راه‌حل جایگزین صادرات میوه خشک آن به صورت “چیپس میوه سیب” است که نه‌تنها گاهی تا دوبرابر ارزش‌افزوده این محصول را می‌توان به پاکستان صادر کرد؛ بلکه با تعرفه‌های ورودی به‌مراتب پایین‌تری مواجه می‌شویم که سود آن نسبت به صادرات میوه تازه حتی تا چندبرابر خواهد بود.

پاکستان در مجموع کشور مصرف‌کننده‌ای است و باتوجه‌به افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل تجار آن تمایل زیادی به واردات از کشورهایی مثل ایران دارند.

⚡ کشوری که پنیر خود را از فرانسه، سس و مارمالاد خود را از آمریکا، و محصول گلابی خود را از آفریقای جنوبی تأمین می کند به دلیل افزایش هزینه های حمل و نقل در حال حاضر به فکر تأمین مایحتاج غذایی خود از کشوری مثل ایران است!

بنابراین، به‌جای تمرکز محض صادراتی به کشوری مثل عراق که رقابت در آن شدید است، صادرکنندگان ایرانی می‌توانند به‌طورجدی به بازار پاکستان فکر کنند.

⚡ توصیه می شود ” مقاله اختصاصی صادرات میوه خشک” جتصا را مطالعه کنید

صادرات کیک و کلوچه به پاکستان

ایران یکی از مساعدترین کشورهای تولیدکننده و صادرکننده بیسکوییت در جهان است

به دلیل جمعیت بالا و جوان این کشور، مصرف‌کنندگان مواد غذایی مثل شیرینی، کیک و کلوچه در پاکستان تقریباً بالاست. پاکستانی از محصولات کیک و کلوچه ایرانی استقبال خوبی داشته‌اند هرچند فقط شرکت‌ها و کارخانه‌های معدودی از ایران به این بازار ورود پیدا کرده‌اند.

استفاده از برخی ادویه‌ها  و گیاهان داروئی به صورت کنترل شده در فرمولاسیون کیک و کلوچه جذابیت دو چندانی به محصولاتی می‌دهد که قرار است وارد بازاری شوند که ۱۸۰ درجه ذائقه متفاوتی نسبت به ایرانی‌ها دارند.

همیشه در صادرات توجه به سلیقه و نیاز خریداران بین‌المللی، شانس موفقیت در آن بازار را افزایش می‌دهد. ضمن اینکه تولیدکنندگان کیک و کلوچه بسیار خوبی در ایران وجود دارند که در ابتدا می‌توانند با محصولات فعلی و به صورت محدود وارد می‌شوند؛ اما بعد از آزمایش بازار و شناخت فرهنگ، سلیقه و نیاز خریداران پاکستانی با تغییرات کوچکی در فرمولاسیون رشد بسیار خوبی در این بازار تجربه کنند.

صادرات شکلات به پاکستان

شیرینی، شکلات، گز و انواع پاستیل مناسب صادرات به پاکستان است؛ اما ازآنجائی‌که ذائقه پاکستانی‌ها بیشتر با مزه‌های تند تطابق دارد، برای صادرات شکلات و محصولات شیرین به این کشور باید درصد شیرینی را کنترل کرد! زیرا پاکستانی‌ها از محصولات به‌شدت شیرین استقبال نمی‌کنند.

صادرات انواع شکلات با طعم تند به کشور پاکستان

شاید کمی اغراق‌آمیز به نظر برسد که پیشنهاد دهیم بعد از مدتی برای تطابق کامل با ذائقه پاکستانی‌ها از طعم‌های ترکیبی تند و شیرین به عنوان محصولات نوآور در این بازار حضور پیدا کنید.

صادرات خرما به پاکستان

پاکستان از خریدارن اصلی خرمای ایرانی است که تولیدکنندگان خرما می توانند برای صادرات به پاکستان هدف گذاری کنند

خرمای مضافتی، پیارم و زاهدی از مهم‌ترین ارقام صادراتی خرمای ایرانی به پاکستان است. برخی از تجار پاکستانی خرمای ایرانی را به صورت فله خریداری و در پاکستان بعد از بسته‌بندی مجدد به سایر کشورها صادر می‌کنند.

صادرات گیاهان دارویی به پاکستان

هرچند که پاکستان در تولید و عرضه گیاهان دارویی تقریباً غنی است. اما به دلیل گستردگی و تنوع محصولاتی که در صنعت گیاهان دارویی ایران وجود دارد، می‌توان برای صادرات بخشی از گیاهان دارویی که در این کشور کشت نمی‌شود برنامه‌ریزی کرد.

گلاب و زعفران ایرانی از مهم‌ترین محصولاتی هستند که پاکستانی‌ها برای خرید از ایران علاقه نشان می‌دهند.

صادرات زعفران ایران از مهمترین مسیرهای انتقال امن زعفران ایرانی به چین است و سالیانه بخش زیادی از زعفران ایران به هنگ کنگ صادر می شود

صادرات فرآورده‌های لبنی به پاکستان

صادرات شیر ، شیر کم چرب، صادرات پودر شیر کم چرب از ایران به کشور همسایه پاکستان

پودر شیر کم‌چرب، پودر آب پنیر و حتی پنیر، ماست و دوغ ایرانی قابلیت بازاریابی و صادرات به پاکستان را دارند.

صادرات فرآورده‌های گوشتی

بخشی از سوسیس و کالباس پاکستان از اروپا می‌آید. اما به دلیل افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل و انرژی واردات از اروپا نسبت به گذشته توجیه کمتری دارد و از طرفی بخش زیادی از ظرفیت شرکت‌های تولیدی ایران در صنعت فرآورده‌های گوشتی خالی است که صادرکنندگان ایرانی می‌توانند بخشی از بازار پرمصرف پاکستان را هدف قرار دهند.

یادمان نرود ذائقه پاکستانی‌ها فرآورده‌هایی است که پرادویه و تا حدود زیادی تند است. اصلاح فرمولاسیون انواع سوسیس و کالباس و سایر فرآورده‌های گوشتی بر اساس ذائقه پاکستانی‌ها کاری است که تولیدکنندگان ایرانی می‌توانند به‌راحتی این تغییرات را اعمال و کالای خود را به این بازار معرفی کنند.

صادرات سوسیس و کالباس ایرانی به کشور پاکستان که می تواند ذائقه پاکستانی ها را ارضا کند

صادرات محصولات صنعت ساختمان:

به دلیل رشد صنعت ساخت‌وساز در پاکستان و بازسازی‌های گسترده‌ای که در این کشور در حال انجام است ظرفیت‌های بسیار زیادی برای صادرات انواع محصولات ساختمانی در پاکستان ایجاد شده است.

صادرات سنگ به پاکستان

شهرهای پیشاور و کویته مساعد صادرات انواع سنگ‌های ساختمانی ایرانی در پاکستان‌اند اما به دلیل وسعت و جمعیت کشور پاکستان هر شهر، ایالت و استان این کشور مساعد یافتن خریداران بالقوه زیادی برای بازاریابی و صادرات سنگ‌های ساختمانی ایرانی است.

صادرات کاشی و سرامیک به پاکستان

خریداران عمده پاکستانی در صنعت ساختمان علاقه زیادی به تأمین مصالح ساختمانی (در همه بخش‌ها) از ایران دارند. تنوع درخواست تاجران این کشور از تأمین مواد اساسی صنعت ساختمان مثل سیمان و آجر گرفته تا مواد نهایی و نیازمندی‌های نازک‌کاری و تزئینات داخلی مثل انواع وسایل الکتریکی، سیم و کلید و پریزها، لوازم روشنایی و غیره.

اما تجار و پیمانکاران ساختمان پاکستانی در بین مصالح ساختمانی، کاشی و سرامیک ایرانی را بیش از سایر محصولات می‌پسندند.

⚡ پاکستانی‌ها عمدتاً به دلیل قیمت بالای کاشی و سرامیک‌های برندهای اروپایی قادر به خرید از کشورهای مطرح این صنعت مثل ایتالیا و اسپانیا را ندارند و در حال حاضر به دلیل افزایش هزینه‌های تولید و هزینه‌های حمل‌ونقل حتی کاشی و سرامیک چینی هم قادر به رقابت با محصولات ایرانی نیست!

ضمن اینکه پیشرفت‌هایی که در صنعت کاشی و سرامیک ایران چه در تنوع و چه استحکام داشته‌ایم باعث علاقه‌مندی خریداران پاکستانی به خرید از ایران بیش‌ازپیش شده است!

⚡ توصیه می شود “مقاله اختصاصی صادرات کاشی و سرامیک به پاکستان” جتصا را مطالعه کنید!

صادرات رنگ و رزین ساختمانی

ظرفیت های صادراتی بسیار زیادی از ایران به پاکستان برای انواع رنگ ها وجود دارد

ایران از کشورهای پیشرو تولید رنگ و رزین منطقه است و شاید کمتر کشوری پیدا شود که از لحاظ قیمت و کیفیت توان رقابت با محصولات ایرانی در این صنعت را داشته باشد؛ بنابراین صنایع رنگ و رزین ایرانی به‌خوبی می‌توانند با بازاریابی در پاکستان صادرات موفقی داشته باشند.

صادرات محصولات صنعتی به پاکستان

صنعت ماشین سازی در ایران بسیار پیشرفته است

در بین محصولات صنعتی ایران، کشور پاکستان ظرفیت بسیار خوبی برای پذیرش کالای ایرانی دارد. در حال حاضر متخصصان صنایع برق و مکانیک ایران دستگاه‌های بسیار خوبی را برای صنایع مختلف تولیدی آماده می‌کنند که اتفاقاً مناسب صنایع کوچک پاکستان است.

حجم زیادی از نیروی کار در پاکستان متقاضی خرید انواع دستگاه‌های فرآیندی صنایع غذایی، بسته‌بندی و صنعتی‌اند و شاید جایگزینی بهتر از کارخانه‌ها و شرکت‌های تولیدی صنایع ماشین‌سازی ایران به دلیل عرضه محصولاتی با قیمت مناسب، کیفیت قابل‌قبول و دسترسی آسان وجود نداشته باشد!

تاکنون انواع قطعات یدکی، اتصالات، پیچ، مهره و محصولات فنی مانند انواع اورینگ‌ها به پاکستان صادر شده است. به‌علاوه پروژه شهر هوشمند در اسلام‌آباد می‌تواند ظرفیت‌های صادراتی محصولات صنعتی مثل پنل‌های خورشیدی را هم به این کشور باز کند.

صادرات لوازم‌خانگی به پاکستان

تولید و صادرات لوازم خانگی از ایران به سایر کشورها بخصوص کشور صادرات به پاکستان بسیار محیاست

لوازم‌خانگی برقی ایرانی تاکنون ورود موفقی به این کشور نداشته‌اند که عمدتاً به دلیل وجود محصولات کشور چین بوده است. اما در خیلی موارد لوازم‌خانگی برقی ایرانی مثل انواع ماشین لباسشوئی، یخچال فریزر و لوازم آشپزخانه که از لحاظ کیفیت و قیمت با لوازم‌خانگی کشور چین قابل‌رقابت‌اند، می‌توانند برای صادرات به ایالت‌های مرفه‌تر این کشور توسط تجار و تولیدکنندگان برنامه‌ریزی شود.

ضمن اینکه گران شدن انرژی و حمل‌ونقل قدرت رقابت محصولات چینی در بازار پاکستان را کاهش داده است؛ اما ازآنجائی‌که برق در پاکستان تقریباً گران است باید روی محصولاتی که مصرف برق پایینی دارند، برنامه‌ریزی شود.

⚡ صادرات محصولاتی مانند قابلمه به این کشور محدودیت‌هایی دارد؛ اما سایر محصولات آشپزخانه ایرانی بخصوص انواع ظروف چینی، آکروپات، کریستال، شیشه‌ای و سایر ظروف مصرفی آشپزخانه برای تجار پاکستانی‌ها بسیار جذاب است.

صادرات روغن موتور به کشور پاکستان

پاکستان بازار بسیار جذابی برای روغن موتورهای ایرانی به دلیل رشد مصرف در این کشور است

در حال حاضر به دلیل رشد اقتصادی که در کشور پاکستان در حال وقوع است تعداد اتومبیل در این کشور پرجمعیت با شیب بالایی در حال افزایش است. بخش زیادی از جوانان به تبع تاثیر فرهنگ غربی علاقه دارند تا اتومبیل داشته باشند و امروز داشتن یک اتومبیل خوب در این کشور باعث تمایز یک خانواده نسبت به سایرین است.

با همان سرعتی که واردات اتومبیل در این کشور رشد می کند با همان سرعت این کشور نیاز به واردات روغن موتور از کشورهای مختلف دارد و ایران یکی از بهترین کشورهایی است که می تواند این تقاضا را پاسخ دهد.

⚡ می توان در صادرات انواع روغن موتور به پاکستان موفق بود. ضمن اینکه ظرفیت های گسترده ای در این زمینه وجود دارد که شرکت های ایرانی باید قدر این همجواری را بدانند.

مراحل راه‌اندازی یک کسب‌وکار در پاکستان

مراحل ثبت یک شرکت در کشور پاکستان برای صادرکنندگان ایرانی و سرمایه گذاران ایرانی
  • ۱- انتخاب یک نام مناسب
  • ۲- ثبت شرکت که مستلزم پرداخت هزینه است
  • ۳- باز کردن حساب بانکی در بانک‌های مورد تأیید دولت پاکستان و سپرده‌گذاری اولیه
  • ۴- ارائه اسناد، مدارک و فرم‌های مربوط به ثبت و رهن
  • ۵- بازرسی و تغییرات
  • ۶- فرم درخواست از سازمان امنیت و تبادلات ارزی
  • ۷- گرفتن تابیده بیمه و سایر مراحل ثبت
  • ۸- ارائه سایر اسناد

قوانین ثبت شرکت در پاکستان

رعایت اصول صادرات به پاکستان و آشنایی با قوانین این کشور خیلی از موارد را برای صادرکنندگان ایرانی قبل از صادرات به این کشور تسهیل می کند

ممکن است بعد از چند سال صادرات به پاکستان ترجیح دهید در این کشور شرکت، دفتر یا انباری داشته باشید؛ بنابراین بهتر است، یک شرکت در پاکستان را به ثبت برسانید!

۱- ثبت شرکت و حساب بانکی: تجار ایرانی می‌توانند در کشور پاکستان حساب بانکی داشته باشند به‌شرط اینکه با یک پاکستانی در این کشور به صورت مشترک شرکتی را به ثبت رسانده باشند (۴۹% سهم مربوط به تاجر پاکستانی و ۵۱% سهم تاجر ایرانی) قطعاً بعد از چند سال کارکردن در بخش صادرات به این کشور می‌توانید شرکای تجاری خوبی را شناسایی کنید!

۲- ثبت برند: اگر قصد ثبت برند در این کشور را دارید باید از تناسب نام برند خود با فرهنگ پاکستانی اطمینان حاصل کنید و بهتر است ببینید نام برند مورد نظرتان معنای نامناسبی در زبان اردو نداشته باشد. برای این کار از یک شریک پاکستانی یا دوستانی که در آینده در پاکستان پیدا خواهید کرد استفاده کنید!

۳- شماره مالیات ملی یا NTN، هر صادرکننده یا واردکننده‌ای در پاکستان که شرکتی را ثبت می‌کند به این شماره مالیاتی نیاز دارد که توسط ” اداره مالیات‌بردرآمد” صادر می‌شود.

۴- عضویت در اتاق بازرگانی؛ همچنین باید در اتاق بازرگانی ثبت‌نام و عضو آن باشید.

۵- ثبت‌نام مالیات بر فروش (روی برخی کالاهای وارداتی مالیات بر فروش تعلق می‌گیرد و بروی کالاهایی که قصد صادرات مجدد را داشته باشید این نوع مالیات اعمال می‌شود) بنابراین هر شرکت ثبت شده باید این نوع ثبت‌نام را در کشور پاکستان انجام دهد.

تعرفه کالایی بین ایران و پاکستان

در حال حاضر تعرفه های ترجیحی بین ایران و پاکستان وجود ندارد و خیلی از کالاها به این کشور با تعرفه بالا صادر می شود

هیچ تجارت آزادی بین ایران و پاکستان وجود ندارد؛ اما برای ۶۶۷ قلم کالا تعرفه ترجیهی بین دو کشور موجود است که در برخی اقلام باعث جذابیت واردات کالای ایرانی از طرف تجار پاکستانی می‌شود!

اما صرف‌نظر از تعرفه‌ها، قیمت تمام شده برخی کالاهای ایرانی به‌اندازه‌ای پایین است که به‌راحتی با کالای برخی کشورها مثل چین، مالزی، ازبکستان و سریلانکا که پاکستان با آنها تجارت آزاد را دارد، قابل‌رقابت است!

رقابت کالای ایرانی با برخی کالای چینی در پاکستان به دلیل افزایش سرسام‌آور قیمت سوخت و هزینه‌های حمل‌ونقل جهانی است و مزیت همسایگی ایران فرصت‌های خوبی برای صادرات محصولات ایرانی فراهم کرده است.

رعایت استاندارها و مقررات الزماتی مثل نحوه ورد ، نحوه ثبت و نحوه برچسب گذاری

استانداردها و مقررات فنی برای صادرات به پاکستان

اداره استاندارد و کنترل کیفیت پاکستان مسئولیت استانداردها و الزامات کیفیت محصولات وارداتی به این کشور است. وزارت بهداشت پاکستان هم الزامات برچسب‌گذاری داروها، سیگار و غیره را ابلاغ و کنترل می‌کند!

برچسب‌ها در کشور پاکستان به زبان انگلیسی و اردو روی تمامی محصولات مصرفی الزامی است و باید توسط وزارت یا بخش مربوطه تأیید شود. حداقل اطلاعاتی که باید روی برچسب‌ها ذکر شود شامل اطلاعات زیر است!

• نام تجاری • فهرست مواد تشکیل‌دهنده • اطلاعات سازنده (آدرس) • نام و آدرس واردکننده • تاریخ تولید – انقضا و سری ساخت • محتویات بسته‌بندی بر حسب گرم و میلی‌لیتر

نحوه برچسب‌گذاری و علامت‌گذاری محصولات وارداتی به پاکستان

رعایت برچسب گذاری در صادرات محصولات به کشور پاکستان اهمیت زیادی دارد و مانع برگشت کالا از این کشور می شود
  • نام کشور سازنده به طور کامل روی بسته درج شود.
  • رنگ‌ها و مواد شیمیایی با توضیحات کامل، از جمله کیفیت و شماره کد علامت‌گذاری شده باشند.
  • رنگ‌ها و محتویات مواد غذایی باید دارای برچسب اطلاعات واقعی محصول باشند.
  • بسته‌های سیگار برگ، چروت و سیگارهای تنباکو یا جایگزین‌های تنباکو باید حاوی این هشدار باشد: «سیگار برای سلامتی مضر است».
  • حداقل شش ماه یا ۵۰ درصد از زمان ماندگاری محصول باقی‌مانده باشد و همچنین فاقد عناصر یا مواد تشکیل‌دهنده حرام باشند.
  • درصورتی‌که این شرایط روی بسته‌بندی درج نشده باشد، گواهی صادره از سوی در گمرک پذیرفته نمی‌شود.

سفر تجار ایرانی به پاکستان

حضور در نمایشگاه‌های تجاری پاکستان می‌تواند برای تجار و تولیدکنندگان ایرانی بسیار مفید باشد و از این طریق می‌توان واردکنندگان عمده‌ای که در حوزه کاری شما مشغول به فعالیت‌اند را شناسایی کرد!

ضمن اینکه پاکستانی ها هم به دلیل قرابت‌های فرهنگی، بومی و مذهبی با مردم ایران، به تجارت با ایرانی ها علاقه مندند!

شهرهای اصلی کشور پاکستان کراچی، لاهور، کویته، فیصل آباد و اولپندی است اما سفر تجار ایرانی به کشور پاکستان عمدتاً به شهرهای لاهور، کراچی و اسلام‌آباد و بیشتراز شهرهای مهم ایران مثل تهران، زاهدان و مشهد انجام می‌شود و اگر تجار بخواهند به سایر شهرهای این کشور سفر کنند با سفر به این شهرها به بیشتر شهرهای پاکستان با هزینه‌های بسیار کمتری دسترسی خواهند داشت!

راه بهتر اما گران‌تر برای سفر به پاکستان از طریق هوا، سفر به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس مثل قطر یا امارات است و از آنجا می‌توان به شهرهای بیشتری در پاکستان پرواز کرد.

برای سفرهای زمینی به این کشور عمدتاً از طریق شهرهای زاهدان و چابهار است. مرسوم‌ترین سفرهای زمینی ایرانی‌ها به پاکستان از طریق مرز زمینی میرجاوه است.

⚡ هم اکنون صادرات رسمی ایران به پاکستان در شرایط عادی ۱٫۵ میلیارد دلار است در حالی که ظرفیت صادرات ایران به پاکستان حدود ۱۶ میلیارد دلار است و ما ۱۴٫۵ میلیارد دلار عقب هستیم که می توان با دریافت مشاوره، تقویت مهارت های صادراتی و بازاریابی صحیح و هوشمند به چنین حجمی در صادرات به پاکستان برسیم!

اعتبارسنجی شرکت‌ها و بازرگانان پاکستانی

پاکستانی‌ها معمولاً کارت بازرگانی شبیه آنچه تجار و بازرگانان ایرانی را دارند، در اختیار ندارند. در واقع صادرکنندگان دارای یک کد منحصربه‌فردند که برای کارهای بانکی، بازرگانی و عملیات گمرکی از آن استفاده می‌کنند. این کد به NTN(National Tax Number) یا به “شماره مالیات ملی” معروف است.

این کدها ممکن است توسط شرکت‌ها به هم اجاره داده شوند؛ بنابراین برای صحت اعتبار شرکت‌های بازرگانی و اشخاص حقیقی بهتر است این کدها متعلق به شخص یا شرکت مورد معامله باشد.

در تجارت با پاکستانی‌ها بهتر است شماره ثبت شرکت آنها و درخواست همکاری ایشان را روی سربرگ رسمی‌شان از آنها درخواست کنیم! این موضوع در پاکستان امری رایج است و این اطلاعات را به‌راحتی در اختیار شریک تجاری خود قرار می‌دهند!

با دریافت NTNو تطابق صادرکننده پاکستانی با مشخصات او می توان تا حدود زیادی به این خریدار اعتماد کرد

اعتبارسنجی این کد را می‌توان در سامانه‌های الکترونیکی که دولت پاکستان در اختیار عموم قرار داده است را بررسی کرد.

قوانین مالیاتی پاکستان

مالیات در دولت پاکستان بر اساس قوانین دولت مرکزی از تمام منابع مالیات مستقیم و مالیات بر مصرف و فروش شامل حقوق و عوارض گمرکی، مصرف و فروش جمع‌آوری می‌گردد.

بااین‌وجود دولت‌های ایالتی مالیات بر زمین، مالیات‌بردرآمد کشاورزی، مالیات بر مستغلات و سایر مالیات‌های محلی هم وضع می‌نمایند. مالیات مستقیم معمولاً بر حقوق و دستمزد، مستغلات، مشاغل، سود سرمایه و درآمد سایر منابع را شامل می‌شود!

سال مالیاتی پاکستان ۱۲ ماه و در ۳۰ ژوئن هرسال به پایان می‌رسد! اما دولت مرکزی ۳۱ دسامبر هر سال را به عنوان پایان سال مالی در نظر می‌گیرد. پرداخت کننده مالیات شامل شخص حقیقی یا حقوقی است!

زیرساخت‌های تجارت بین دو کشور ایران و پاکستان

زیرساخت تجاری بین ایران و پاکستان بخصوص در مرز زمینی بسیار خوب است
دسترسی صادرکنندگان ایرانی از طریق دریا و زمین به کشور پاکستان فراهم است

مرز زمینی طولانی با پاکستان سبب شده تا بخش عمده‌ای از مبادلات تجاری بین دو کشور از طریق مرزهای زمینی صورت گیرد.

بندر چابهار در استان سیستان و بلوچستان نزدیک‌ترین بندر و تقریباً در مرز پاکستان است. فاصله این بندر تا بندر گادر ۴۱ مایل و تا کراچی ۳۹۱ مایل است.

با توجه به نزدیکی بندر چابهار ایران به بندرهای پاکستان امکان گسترش تجاری از طریق بنادر وجود دارد.

خط راه‌آهن زاهدان به کویته پاکستان، تنها مسیر ارتباط ریلی دو کشور است و در حمل بار فعال است. ظرفیت خط ریلی زاهدان به کویته در کاهش هزینه‌های صادرات کمک زیادی به بازرگان و صادر کننده ایرانی خواهد کرد.

حمل‌ونقل ریلی ایران و پاکستان به دلیل فرسودگی ریل‌ها حداکثر یک‌بار در هفته در حال انجام است که با بازسازی این ریل‌ها می‌توان تا سه بار حمل ریلی به این کشور را افزایش داد.

قطار ایران به پاکستان برای حمل کالاهای ایرانی به کشور پاکستان

این خط راه آهن معروف به خط عریض است که از کویته پاکستان شروع شده و تا زاهدان حدود ۲۰ ایستگاه دارد. مشکل آن عریض بودن خط است( که سیستمی قدیمی است) که تنها قطارهای خاص پاکستان قادر به عبور از این خط آهن هستند!

خط کشتیرانی مستقیم به صورت رسمی از ایران به پاکستان وجود ندارد و اگر محموله‌هایی از طریق دریا به این کشور حمل شوند حمل‌های غیرمستقیم یا استفاده از پرچم سایر کشورهاست.

پایانه مرزی میرجاوه ایران-تفتان پاکستان

شهر میرجاوه در فاصله حدود هشتاد کیلومتری شهر زاهدان و  دسترسی به این شهر در نزدیکی هنگ مرزی پاکستان است.
پایانه مرزی میرجاوهایران-تفتان پاکستان

شهرستان میرجاوه، یکی از شهرهای کوچک استان سیستان و بلوچستان است که در ۷۵ کیلومتری جنوب شرقی زاهدان و در همسایگی کوه آتشفشان نیمه فعال تفتان و هم مرز پاکستان است و یکی از قدیمی‌ترین پایانه‌های مرزی کشور با قدمت بیش از صد سال است.

در اواخر قاجار و اوایل پهلوی این منطقه تحت سیطره نیروهای انگلیسی بود و برای انتقال نیرو و تجهیزات و دسترسی آسان بین این مناطق اقدام به احداث خط آهن کویته – میرجاوه، زاهدان نمودند.

 میرجاوه اولین و مهم‌ترین مرز قانونی جنوب شرق است که علاوه بر آمد و شد گردشگران داخلی و خارجی، از طریق راه‌آهن، ایران را به شبه‌قاره هند متصل می‌کند. این پایانه مرزی شرقی‌ترین و استراتژیک‌ترین دروازهٔ ورودیِ ایران است که نمای کلی توسعه کشور در نظر گردشگران و بازرگانان به حساب می‌آید.

بیشتر صادرات ایران به پاکستان از طریق مرز زمینی صورت می‌گیرد و عمده این صادرات از طریق این مرز است!

مرز ریمدان ایران و گبد پاکستان:

مرز ریمدان در شهرستان دشتیاری، در نقطه صفر مرزی ایران و پاکستان و نزدیک‌ترین گذرگاه مرزی سیستان و بلوچستان به کشور پاکستان است. این مرز در ۱۲۰ کیلومتری بندر مهم چابهار قرار دارد که پس از مرز رسمی میرجاوه، دومین مرز رسمی ایران و پاکستان در تبادل کالا و جابه جایی مسافر است. فاصله آن تا بندر گوادر پاکستان حدود ۷۰ کیلومتر و با بندر کراچی حدود ۷۰۰ کیلومتر است.

پایانه مرزی ریمدان شهرستان دشتیاری استان سیستان و بلوچستان دومین نقطه اتصال ایران و پاکستان که با چابهار ۱۲۰ کیلومتر فاصله دارد

این مرز با توجه به موقعیت مکانی مناسب ظرفیت آن را دارد تا با تکمیل زیرساخت‌ها و حل مشکلات پیش‌رو به منطقه بزرگ تجاری و اقتصادی تبدیل شود و صادرات به پاکستان از این مسیر تقویت شود!

با فعال شدن مرز رسمی ریمدان در محدوده شهرستان محروم و دورافتاده دشتیاری فرصتی ارزشمند برای ایجاد اشتغال و رونق تجارت و امرار معاش بهینه مرزنشینان فراهم می شود.

مرز ریمدان، زمینه اتصال پاکستان، هند و چین را به این منطقه تجاری تسهیل خواهد کرد.

⚡ مرز ریمدان از مرزهای فعال صادرات محصولات ایرانی به کشور پاکستان است که به دلیل نزدیکی به شهرهای کراچی و لاهور صادرات از این مرز را جذاب می‌کند.

مرز پیشین ایران و مند پاکستان:

 این پایانهٔ مرزی در شهرستان راسک استان سیستان و بلوچستان و نزدیکی شهر پیشین قرار دارد
مرز پیشین ایران و مند پاکستان:

گذرگاه پیشین سومین گذرگاه رسمی ایران و پاکستان است که صادرات و واردات کالا با پاکستان را تسهیل می‌کند.

مرز پیشین جنوبی‌ترین گذرگاه استان سیستان و بلوچستان با پاکستان خواهد بود. فاصله پایانه مرزی پیشین از بندر چابهار ۱۸۰ کیلومتر است.

مرز کوهک:

مرز کوهک در استان سیستان و بلوچستان محل مهمی برای تجارت با کشور پاکستان است
مرز کوهک – ایران و پاکستان

دیگر دروازه مرزی، مرز کوهک، از توابع شهرستان سراوان در استان سیستان و بلوچستان است. این دروازه مرزی به منظور ترانزیت کالا و بهبود معیشت مردم منطقه تاسیس شده است. به طور کلی دروازه‌های مرزی استان سیستان و بلوچستان دروازه‌های تازه تاسیس و رو به رو شدند که هنوز برای ارتقای جایگاه اقتصادی آنان ظرفیت‌های فراوانی وجود دارد.

چیزهایی که در مورد فرهنگ تجارت پاکستان نمی‌دانید

شناخت فرهنگ تجاری مردم پاکستان شانس موفقیت در مذاکرات تجاری با بازرگانان و تجار این کشور را افزایش می‌دهد
با شناخت فرهنگ تجار پاکستانی، می توان در مذاکرات تجاری موفق تر عمل کرد

سلام و احوالپرسی مردان: دست دادن و آغوش گرفتن معمول است. دست دادن ممکن است کمی تأخیر کند و در زنان مصافحه و بغل گرفتن امری عادی است.

در سلام و احوالپرسی مردان از زنان – غالباً تکان دادن سر کافی است. در بعضی موارد دست دادن انجام می شود اما بهتر است منتظربمانید خانم دستش را دراز کند و الا به شدت از دست دادن به خانم ها امتناع کنید.

گذاشتن دست روی سینه راهی برای سلام و احترام است. از خیره شدن به طرف مقابل اجتناب شود زیرا این کار بی ادبی و غیراخلاقی تلقی می شود و تصور غلط ایجاد می کند.

پاکستانی‌ها تمایل به ترکیبی از ارتباطات غیر مستقیم و مستقیم دارند. هنگام صحبت با افراد مسن تر بیشتر غیر مستقیم است و هنگام صحبت با افراد هم سن یا جوان‌تر، سبک معمولاً مستقیم است.

پاکستانی‌ها بر خلاف غربی‌ها در زمان اولین ملاقات از لبخند زدن خودداری می‌کنند و این لزوماً به معنی جدیدت زیاد نیست!

وقتی از شما خواسته می‌شود کاری انجام دهید بهتر است از جواب دادن با “نه” مستقیم خودداری کنید. زیرا پاکستانی‌ها پاسخ مستقیم ” نه ” را نمی‌پسندند و احساس می‌کنند به آنها بی‌احترامی شده است؛ بنابراین می‌توانید این‌گونه پاسخ دهید.

جواب بهتر می‌تواند چیزی شبیه به “تلاش خواهیم کرد” ، یا بهتر است با “ان شالله” پاسخ دهید. یا اینکه می توانید بگوئید: “پیشنهاد خوبی است”؛ اما به دلیل . .. و با ایجاد موانعی به طور غیر مستقیم به آنها اعلام کنید که این کار امکان پذیر نیست یا بگوئید برای بررسی موضوع به زمان بیشتری نیاز دارید.

آداب و رسوم کشور پاکستان شاید کمی عجیب باشد. خریدار پاکستانی گاهی دست می‌دهند و گاهی سعی می‌کنند تنها به شما سلام کنند

شوخ طبعی در برقراری ارتباط نقش دارد ولی اصلاً در مسائل قومی و مذهبی شوخی نکنید.

معمولاً قطع کردن صحبت طرف مقابل قابل قبول تلقی می شود. تماس مستقیم چشمی جنس و سن مشابه معمولاً عادی است. تماس چشمی غیرمستقیم معمولاً هنگام صحبت با بزرگان و اعضای جنسیت مخالف معمول است.

در جلسات تجاری و سطح بالاتر مردان کت و شلوار با رنگ تیره و زنان هم لباس رسمی  و محافظه کار می پوشند و ممکن است روی لباس محلی خود کت یا جلیقه پوشیده شود. در جلسات غیر رسمی یا سطح پایین‌تر هم ممکن است لباس‌های محلی یا کت و جلیغه روی لباس محلی پوشیده شود.

وقتی صحبت از عناوین می شود، نام‌های پاکستانی معمولاً به عنوان نام، نام میانی و قبیله آورده می شوند. آنها را می توان به ترتیب نام قبیله، نام، نام میانی نیز صدا کرد یا بهتر است به عنوان مستر / میسیز و به دنبال آن نام قبیله یا از نام قبیله ای که به دنبال آن “صاحب/ بیگم” می‌آید استفاده شود.

کارت ویزیت معمولاً با استفاده از دست راست یا دو دست رد و بدل می شود. از دادن کارت ویزیت با دست چپ خودداری کنید. بعد از گرفتن کارت ویزیت طرف مقابل، مدتی به کارت ویزیت دریافت شده نگاه کنید.

اگر واقعاً قصد دعوت مهمان پاکستانی به ضیافت را ندارید از دعوت تعارف گونه شبیه آنچه در ایران است خودداری کنید؛ زیرا طرف پاکستانی آن را جدی می‌گیرد و چنانچه شما به آنچه گفته‌اید عمل نکنید ممکن است بی‌احترامی قلمداد شود.

 هرچند پاکستانی ها مانند هندی ها ممکن است از تکنیک سیب گاز زده استفاده کنند
با شناخت فرهنگ تجارت در پاکستان می توان معامله های دو سر برد را رقم زد.

چانه زنی یکی از عناصر اصلی مذاکرات است و در فرهنگ پاکستانی جا دارد. بهتر است همیشه آرام بمانید. تصمیم گیری کار دشوار برای آنهاست بنابراین انتظار پاسخ فوری نداشته باشید اما اگر قیمت و کیفیت قابل قبولی به طرف پاکستانی پیشنهاد داده باشید حتماً به شما بر می‌گردند.

در مجموع تصور پاکستانی‌ها از مذاکرات، تفکر برد، برد است و به فکر تجارت طولانی‌مدت هستند! این یکی از مزیت‌های عمده تجار پاکستانی نسبت به برخی از تجار یا واسطه گران کشورهای همسایه است!

صادرات پاکستان:

چرا دانستن صادرات پاکستان برای یک صادرکننده ایرانی مهم است؟

اول اینکه دید و شناخت کافی از کشور هدف به دست بیاوریم و دوم اینکه وقتی کشوری کالایی با حجم بالا به کشور ثالث صادر می‌کند به مزیت، استادی تجارت و تولید آن دست‌یافته است که می‌تواند الگوی صادراتی تاجر و صنعتگر ما باشد!

سوم اینکه بررسی کالای صادراتی کشور هدف ما را به یاد مواد اولیه یا کالای واسطه‌ای یا حتی محصول نهایی می‌اندازد که احیاناً می‌تواند پتانسیل خوب صادرات باشد!

صادرات پاکستان به جهان
صادرات پاکستان به جهان

مجموع صادرات پاکستان در سال ۲۰۱۹، ۲۶٫۶ میلیارد دلار بوده است. این کشور در سال ۲۰۱۹ از نظر تولید ناخالص داخلی ۴۲ اقتصاد جهان و ۶۷ مین صادرکننده بزرگ جهان و مقام ۴۹ مین واردکننده جهان را به خود اختصاص داده است.

از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی  159 مین اقتصاد است و ۱۰۰ مین اقتصاد پیچیده جهان را مطابق شاخص پیچیدگی اقتصادی (ECI) به خود اختصاص داده است.

طی پنج سال گذشته، صادرات پاکستان از ۲۸٫۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۴ به ۲۶٫۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ تغییر کرده است.

مهمترین محصولات پاکستان، ملحفه‌های خانگی (۳٫۵۲ میلیارد دلار) ، برنج (۲٫۲۵ میلیارد دلار) ، کت و شلوارهای مردانه غیر بافتنی (۱٫۷۱ میلیارد دلار) ، نخ پنبه خالص غیر خرده فروشی (۹۹۲ میلیون دلار) و لباس‌های زنانه غیر بافتنی (۹۵۱ میلیون دلار) بوده است.

مهم‌ترین مقاصد صادراتی پاکستان، ایالات متحده (۳٫۸۲ میلیارد دلار) ، چین (۲٫۰۶ میلیارد دلار) ، آلمان (۱٫۷۸ میلیارد دلار) ، انگلستان (۱٫۶۳ میلیارد دلار) و افغانستان (۱٫۱۸ میلیارد دلار) بوده است.

در جدول زیر مهم‌ترین مقاصد صادراتی پاکستان در سال ۲۰۱۹ را می‌بینید.

رتبهکشوردرصد
۱ایالات متحده۱۴%
۲چین۸%
۳آلمان۷%
۴انگلستان۶%
۵افغانستان۴%
۶امارات متحده عربی۴%
۷اسپانیا۴%
۸فرانسه۳%
۹ایتالیا۳%
۱۳۵ایران۰%
مهم‌ترین مقاصد صادراتی پاکستان در سال ۲۰۱۹

بزرگ‌ترین مناطق صنعتی پاکستان

⚡اهمیت این مناطق به این خاطر است که صادرکنندگان ایرانی بتوانند پتانسیل‌های صادرات مواد اولیه به پاکستان را بهتر شناسایی کنند! با دریافت اطلاعات کارگاه‌ها و شرکت‌های تولیدی این مناطق به سرنخ‌های بسیار خوبی برای صادرات مواد اولیه یا کالای واسطه‌ای به پاکستان دست خواهید یافت.

۱- منطقه صنعتی کُرنگی

پارک صنعتی کرنگی ایالت سند - شهر کراچی 101هکتار خوشه های صنعتی

۲- مرکز صنعتی بی قاسم

پارک صنعتی بن قاسم در بزرگراه ملی، شهربن قاسم، کراچی، سند

۳- منطقه صنعتی راچنا

پارک صنعتی راچنا - جاده شیخ پورا - لاهور
87 هکتار قطعات خودرو، محصولات چرمی، بسته‌بندی و واحدهای پردازش مواد غذایی علاوه بر صنایع دیگر

۴- پارک صنعتی نو شهرو فیروز

پارک صنعتی نو شهرو فیروز پارک صنعتی نوشهررهو فیروز ده واگان، نزدیک ناگرو شاه میرزا، منطقه نوشهرو فروزه، سند

مناطق اقتصادی پاکستان

مناطق اقتصادی پاکستان ظرفیت های جدید صادرات و رمایه گذاری برای صادرکنندگان ایرانی است

۱- منطقه ویژه اقتصادی Rashkai

صنایع ذیل در این منطقه مستقرند: پوشاک و محصولات نساجی – مصالح ساختمانی منزل – کالای عمومی-لوازم الکترونیک و برقی-تجهیزات اتومبیل و مکانیک.

۲- منطقه ویژه اقتصادی بستان در ایالت بلوچستان

فرآوری میوه- ماشین‌های کشاورزی- مواد معدنی و سنگ‌های قیمتی- صنایع سرامیکی- یخ و سردخانه -تجهیزات الکتریکی- مونتاژ موتورسیکلت – صنایع دارویی و صنایع غذایی حلال.

۳- منطقه ویژه اقتصادی شهر صنعتی علامه اقبال

صنایع نساجی- مهندسی- رنگ‌های شیمیایی- کشاورزی و فرآوری غذا- فولاد و بسته‌بندی.

پاکستان چه کالاهایی را وارد می‌کند (واردات پاکستان چیست)؟

پاکستان در سال ۲۰۱۹، ۵۲٫۸ میلیارد دلار واردات داشته است.

واردات پاکستان از جهان
پاکستان چه کالاهایی و از چه کشورهایی وارد می کند

در سال ۲۰۱۹ پاکستان ۵۲٫۸ میلیارد دلار واردات داشته است که این کشور را به ۴۹ مقصد تجاری جهان تبدیل کرد. طی پنج سال گذشته، واردات پاکستان از ۵۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۴ به ۵۲٫۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ تغییر یافته است.

واردات اخیر پاکستان محصولات پالایش نفت (۴٫۷ میلیارد دلار)، نفت خام (۳٫۲۹ میلیارد دلار)، گاز نفت (۳٫۲۴ میلیارد دلار) ، روغن پالم (۱٫۶۶ میلیارد دلار) و آهن قراضه (۱٫۴۳ میلیارد دلار) انجام شده است.

مهم‌ترین شرکای واردات پاکستان چین (۱۴٫۷ میلیارد دلار) ، امارات متحده عربی (۵٫۹۳ میلیارد دلار) ، ایالات متحده آمریکا (۲٫۵۹ میلیارد دلار) ، عربستان سعودی (۲٫۲۳ میلیارد دلار) و اندونزی (۲٫۰۸ میلیارد دلار) بوده اند.

مهم‌ترین اقلام وارداتی پاکستان در سال ۲۰۱۹:

رتبهشرح کالا ارزش تجاری(میلیون دلار)HS4 ID
1نفت تصفیه شده         4,70452710
2نفت خام         3,29252709
3گاز نفتی         3,24452711
4روغن نخل         1,66031511
5اهن قراضه         1,427157204
6پنبه خام         1,072115201
7بریکت زغال سنگ         1,07052701
8تجهیزات پخش            973168525
9ترانسفورماتور برق            694168504
10دانه‌های سویا            66721201
11چای            60120902
12پلیمرهای پروپیلن            58573902
13حبوبات خشک            57920713
14پلیمرهای اتیلن            57073901
15قطعات خودرو            516178708
16داروهای بسته بندی شده            48663004
17کودهای معدنی یا شیمیایی مخلوط شده            46863105
18آهن گرم            438157208
19نخ رشته مصنوعی غیر خرده فروشی            425115402
20ماشین‌ها            422178703
21دستگاه‌های نیمه هادی            404168541
22کشتی‌های مخصوص            390178905
23هیدروکربن‌های حلقوی            35962902
24خون، آنتی سرم، واکسن، سموم و فرهنگ‌ها            35463002
25ماده رنگ آمیزی مصنوعی            32863204
مهم‌ترین کالایی وارداتی به پاکستان

محصولات با پیش‌ترین پتانسیل صادراتی از جهان به پاکستان:

کل پتانسیل وارداتی استفاده نشده بازار پاکستان ۲۸٫۷ میلیارد دلار است. دریابید کدام محصولات و صادر کنندگان بیشترین پتانسیل استفاده نشده را دارند و صادرکننده ایرانی می تواند برای صادرات به پاکستان برنامه ریزی و اقدام کند!

پتانسیل صادرات جهان به پاکستان
ظرفیت های خالی بازار پاکستان که می تواند به سرعت توسط سایر کشورها پر شود ( پتانسیل صادراتی جهان به پاکستان)

مهم‌ترین ظرفیت خالی صادرت به پاکستان:

ظرفیت های حالی صادراتی ایران به کشور پاکستان چه هستند- قطعا ایارن ا کنون از این ظرفیت ها استفاده نکرده است

تجهیزات الکترونیکی – روغن و چربی‌های گیاهی – پلاستیک و لاستیک – مواد شیمیایی – دانه‌های روغنی – ماشین آلات، برق – وسایل نقلیه موتوری و قطعات – پارچه نساجی مصنوعی – فلزات آهنی-فولاد – الیاف نساجی گیاهی – چای و مات – اجزای دارویی – کودها – حبوبات – محصولات سرامیکی – محصولات فلزی – محصولات کاغذی – میوه‌ها.

⚡ فکر می‌کنید کشور ما در کدام یک از گروهای زیر پتانسیل صادراتی خوبی دارد؟ ما طبق آمار و تجربه به هر یک از گروهای کالایی، پتانسیل صادراتی ایران به پاکستان را از خیلی زیاد تا خیلی کم درجه‌بندی کرده‌ایم. اگر فکر می‌کنید در گروهایی بازهم ظرفیت صادراتی کشور بیش از مقداری است که در نظر گرفته‌ایم برایمان بنویسید.

به‌هرحال جدول زیر مهم‌ترین گروهای کالایی پاکستان که ظرفیت خالی واردات را دارند فهرست شده است که این ظرفیت خالی می‌تواند توسط کشورها پر شود.

روابط اقتصادی و دیپلماتیک ایران و پاکستان در حد بسیار خوبی است
در مجموع مراوادات سیاسی ایران و پاکستان هم در وضعیت بسیار خوبی قرار دارد

⚡ چیزی حدود ۲۸٫۷ میلیارد دلار پتانسیل واردات پاکستان که منتظر صادرکننده جهانی است. به نظر شما نقش بازاریابی صحیح و هوشمند چه مقدار از این بازار بالقوه و جذاب را نصیب ما خواهد کرد؟

مهمترین محصولات که قابلیت صادرات به پاکستان را دارند.
مهمترین محصولاتی که قابلیت صادرات به پاکستان را دارند و بررسی ظرفیت های ایران

صادرات ایران به پاکستان:

ظرفیت های بی نظیر صادرات و روابط دیپلماتیک خوب باعث رونق صادرات محصولات مختلف از ایران به پاکستان است

ایران در سال ۲۰۱۹، ۵۰۰ میلیون دلار به پاکستان صادرات داشته است.

صادرات ایران به پاکستان در سال 2019 که مواد نفتی و پتروشیمی در صدر است
صادرات ایران به پاکستان در سال ۲۰۱۹
رتبهHS4ارزش تجاری(هزار دلار)درصد
۱Petroleum Gas             199,28740%
2نفت تصفیه شده             107,23921%
3اهن قراضه               69,70314%
4برق               31,0936%
5کک نفتی               13,4293%
6سرامیک بدون لعاب                  9,2162%
7حبوبات خشک                  6,4651%
8گوسفندها پنهان می شوند                  6,1131%
9میوه های گرمسیری                  6,0841%
10پیازها                  5,2601%
11سیمان                  4,5621%
12آجیل های دیگر                  4,0751%
13ژله نفتی                  3,6731%
14لاستیک مصنوعی                  2,6501%
15گوجه فرنگیها                  2,5871%
16دانه های ادویه                  2,2600.5%
17انگور                  2,1980.4%
18گوگرد                  1,6020.3%
19ضایعات پلاستیک                  1,4850.3%
20فرو آلیاژها                  1,4790.3%
21سایر ترکیبات نیتروژن                  1,1170.2%
22کربن                  1,1070.2%
23ماشین آلات سنگ کاری                     9270.2%
24آمونیاک                     9010.2%
25بریکت زغال سنگ                     7850.2%
26ریسمان و طناب                     7660.2%
27میوه های خشک                     7480.1%
28الکل های غیر حلقوی                     6630.1%
29ظروف تزئینی داخلی                     6570.1%
30کشک                     6520.1%
عمده گروهای کالایی صادرات ایران به پاکستان

فضای خالی صادرات محصولات ایرانی به پاکستان

پتانسیل صادرات ایران به پاکستان اینجا ببینید چه کالاهایی می تواند از ایران به پاکستان صادر شود
محصولات ایرانی که برای صادرات به پاکستان جای خالی وجود دارد

مهم‌ترین پتانسیل صادراتی ایران به پاکستان به شرح ذیل است:

پلاستیک و لاستیک – مواد شیمیایی – میوه‌ها – آجیل – محصولات فلزی – سبزیجات – محصولات سرامیکی – پوست، چرم و محصولات آن – حبوبات – محصولات معدنی – فلزات آهنی-فولاد – کودها – ماشین آلات، برق – فرش‌ها – چای و مات – چربی حیوانی – محصولات غذایی (پردازش شده یا حفظ شده) – محصولات لبنی – ادویه‌ها – روغن و چربی‌های گیاهی

مهمترین محصولاتی که می توان برای صادرات به پاکستان از ایران برنامه ریزی کرد
مهم‌ترین محصولات که می‌توانند ظرفیت خالی بازار کشور پاکستان را بلافاصله با محصولات ایرانی پر کرد

⚡ اگر تاجر و صنعتگر ایرانی بتواند ۱۰ درصد واردات پاکستان آن هم فقط در کالا و نه خدمات را از آن خود کند، هرساله بیش از پنج میلیارد دلار نصیب تاجر ایرانی خواهد شد (در جدول، ظرفیت خالی به معنی این است که این ظرفیت توسط سایر کشورها پر نشده است و بلافاصله می‌تواند به‌وسیله تاجر ایرانی پر شود زیرا ایران در این گروها، مزیت رقابتی دارد.

⚡ برای اینکه ببینید کالای شما ظرفیت صادرات به پاکستان را دارد و آیا این کشور بازار مناسبی برای کالای شماست با ما تماس بگیرید!

مهم‌ترین موانع رشد صادرات ایران به پاکستان

ضعف اتاق های بازرگانی و نداشتن مهارت های صادراتی در بین صادرکنندگان ایرانی مهمترین موانع رشد صادرات شرکت های ایرانی به پاکستان است

۱٫ ضعف اتاق‌های بازرگانی مشترک، اتحادیه‌ها و تشکل‌ها صادراتی

۲٫ پاکستان عضو سازمان تجارت جهانی است و می‌تواند تعرفه‌های ترجیحی یا تجارت آزاد را بر اساس قوانین و مقررات این سازمان با کشور یا کشورهای عضو منعقد و اجرایی کند درصورتی‌که ایران جزء WTO نیست.

۳٫ ضعف بسترهای حمل‌ونقل دو کشور بخصوص در بخش ریلی

۴٫ تحریم‌های بانکی و کمبود صرافی‌های بین ایران و پاکستان

۵٫ خام‌فروشی و فروش کالای فله از طرف تجار ایرانی و عدم عرضه محصولات بسته‌بندی

۶٫ ضعف مهارت‌های صادراتی تجار ایرانی باعث شده است تا ایرانی‌ها با تجار درجه پایین یا حتی واسطه‌های درجه دوم و سوم این کشور کار کنند.

⚡ با تمام محدودیت ها، به دلیل پایین بودن هزینه های تولید در ایران نسبت به خیلی از کشورها، تشابه فرهنگی و حسن همجواری صادرات به پاکستان بسیار جذاب و پرسود است و خیلی از تجار بعد از ورود به بازار این کشور به این راحتی حاضر به از دست دادن آن نیستند. اما ورود موفق به هر بازاری مستلزم تقویت مهارت های صادراتی و استفاده از مشاوران خبره است!

اهمیت مهارت های صادراتی در صادرات به پاکستان

هر صادرکننده برای رسیدن به صادرات پایدار، حرفه‌ای و پربازده نیاز به سه دسته مهارت دارد هر یک از این مهارت‌ها در بخشی از فرایند صادرات وارد می‌شوند، نقش خودشان را ایفا می‌کنند و نتایج به‌مراتب بهتری نسبت به صادرات سنتی و غیرحرفه‌ای برجای خواهند گذاشت!

در صادرات به پاکستان مثل صادرات به هر کشوری نیاز به سه دسته مهارت داریم. مهارت های ارتباطی مهارت های فنی و مهارت های بازاریابی نوین

⚡ جالب اینکه حتی کسانی که سال‌ها در کار صادرات‌اند ابراز می‌کنند که اگر قبلاً چنین مهارت‌هایی داشتند کمتر اشتباه می‌کردند، زمان خودشان را با واسطه‌ها هدر نمی‌دانند و به‌مراتب وضعیت بهتری نسبت به موقعیت فعلی داشتند!

مهارت‌های بازاریابی در صادرات باعث می‌شود تاحدامکان به خریداران و توزیع‌کنندگان اصلی در کشور مقصد دسترسی پیدا کنیم. قراردادها و فروش‌هایی با حجم بیشتر، قیمت بهتر و زمان‌های طولانی‌تری منعقد کنیم و در زمان‌های کمتری به سودهای پربازده و البته متعارف دست پیدا کنیم!

مهارت های ارتباطی در صادرات به پاکستان از جمله مهارت هایی است که هر صادرکننده ایرانی باید از آن مطلع باشد

مهارت‌های ارتباطی باعث می‌شوند تا وقتی با خریداران عمده مواجه شدیم بدانیم، چگونه تأثیرگذاری اولیه را داشته باشیم چگونه با سؤالات آنها برخورد کنیم، چگونه مکاتبه کنیم، اعتمادسازی و متقاعدسازی کنیم و نهایتاً چگونه در تجارت حرفه‌ای برخورد کنیم تا آنها هم به ما اعتماد کنند.

شاید در کارتان واقعاً حرفه‌ای باشید؛ اما اگر آن‌طور که بایدوشاید رفتار حرفه‌ای از خود نشان ندهید، نتیجه نمی‌گیرید! خیلی از شرکت‌ها و افراد حقیقی علی‌رغم پتانسیل‌های بی‌نظیری که در تولید و تأمین کالا دارند؛ اما صرفاً به دلیل اینکه نمی‌توانند تأثیرگذاری خوبی روی خریداران داشته باشند با شکست مواجه می‌شوند!

⚡ البته حرفه‌ای بودن را تنها در رفتار حرفه‌ای تعریف نمی‌کنیم و هرچند رفتار حرفه‌ای در چشم خریدار موضوع بسیار مهمی است؛ اما یک صادرکننده که به صادرات پایدار و سودآور فکر می‌کند در عمل هم باید به‌خوبی ظاهر شود! قوانین و مقررات را به‌خوبی بداند، با اینکوترمز آشنایی کامل داشته باشد بیمه و حمل‌ونقل بین‌المللی را به‌خوبی بشناسد و بداند چگونه یک قرارداد خوب و حرفه‌ای با خریدار منعقد کند!

به عبارت بهتر یک صادرکننده حرفه‌ای و آگاه نه‌تنها در اجرای مراحل صادرات به‌خوبی عمل می‌کند و از بسیاری از ضرر و زیان‌ها جلوگیری می‌کند؛ بلکه به دلیل آشنایی با این مهارت‌ها با کاهش هزینه‌هایی که ایجاد می‌کند می‌تواند به سودهای جانبی هم دست پیدا کند!

تخصص در اجرای یک صادرات موفق در دسته مهارت‌های فنی قرار می‌گیرند! مهارت‌های فنی باعث می‌شود هرآنچه که از در مراحل قبل از خود نشان داده‌اید در اجرای صادرات واقعی هم نشان دهید که یک صادرکننده حرفه‌ای و آگاه هستید!

یکی از دغدغه‌های خریداران عمده تأمین پایدار و کار با افراد حرفه‌ای است و مسلماً اگر صادرکننده در تأمین مستمر خود را اثبات کند خریداران عمده هم به این راحتی با چنین فروشندگانی قطع ارتباط نمی‌کنند!

دیدگاه‌ها (16)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

    سرور حیدری مهمان 11 اردیبهشت 1402 پاسخ

    سلام
    روزبخیر . واقعاً مطالب جالب، به روز و کاملی که باید از چندین سایت خارجی جمع آوری میشد در سایتتون مطالعه کردم. بنده در بخش روابط بین الملل یکی از ارکان نیمه دولتی مشغول هستم و اطلاعات بارگذاری شده بسیار مفیدفایده بود. اگر مقدور باشه از همین سایت فرصت های تجاری ایران با سایر کشورها هم گذاشته بشه که نور علی نور میشه. ممنون از زحماتتون.

      میثم رسولی راد مدیر کل 11 اردیبهشت 1402 پاسخ

      می توانید برای مشاوره تماس بگیرید و از ظرفیتهای خالی برای شروع یا افزایش صادرات استفاده کنید. خوشحالیم که از مطالب سایت استفاده کردید. 09120865285

    زابد مهمان 6 فروردین 1402 پاسخ

    واقعا از این مطالب در سایت تون استفاده کردم. ساکن زاهدان هستم و به نظرم می تونم در تجارت با کشور پاکستان موفق عمل کنم. هنوز نمی دونم چه محصولی انتخاب کنم. آیا می تونید به من در انتخاب کالایی که سودش هم خوب باشه کمک کنید؟

    ندا مهمان 25 بهمن 1401 پاسخ

    روغن موتورهای ایرانی از اماراتی به نظرم با کیفیت تر هستند . چطور میشه خریدار پاکستانی را قانع کرد از ایران تهیه کنه روغن موتوروش رو؟

      صالحی مدیر کل 25 بهمن 1401 پاسخ

      هر چند پاکستانی ها بخش زیادی از روغن موتور خودشان را از امارات تامین می کنند و امارات هم روغن پایه رو از ایران تامین می کنه و البته در امارات روغن های بازیافتی زیادی هم داریم اما هزینه های تولید در ایران پایین تر است و می توان روغن موتور ایرانی را بیش از گذشته به این کشور صادر کرد. مقاله صادرات روغن موتور به پاکستان را حتما مطالعه کنید. ضمن اینکه برای راهنمایی بیشتر با مجموعه تماس بگیرید تا راهنمایی تون کنیم. موفق باشید...

    فرزاد مهمان 10 بهمن 1401 پاسخ

    سلام. از این مطالب که در سایت تون بود واقعا استفاده کردم. نمی دونم چطوری ازتون تشکر کنم. هیچ جای دیگه این اندازه کامل راجع به کشور پاکستان و صادرات به این کشور نتونستم اطلاعات جامعی پیدا کنم. ما یکی از تولیدکنندگان بویلرهای صنعتی در خراسان هستیم. آیا می تونیم صادرات بویلرهای صنعتی به این کشور داشته باشیم. ظاهرا بخش ها و شهرک های صنعتی زیادی در این کشور وجود داره که میشه صادرات کرد.. ممنون

      صالحی مدیر کل 10 بهمن 1401 پاسخ

      سلام دوست عزیز. خوشحالیم از مطالب سایت و بخصوص این مقاله استفاده کنید. خوشبخانته در کشور صنایع تولیدی ماشین سازی و تجهیزات واقعا هم در کیفیت، تکنولوژی و تنوع در وضعیت خوبی هستیم و تولیدکنندگان ایرانی بسیار خوش نام اند. بلی امکان صادرات وجود دارد.

    حسن عابدی مهمان 9 بهمن 1401 پاسخ

    می خواستم ببینم آیا امکان دیگ بخار به این کشور وجود دارد. ظاهرا مناطق صنعتی بسیار خوبی در این کشور وجود دارد که اید بتوان صادرات محصولات صنعتی به این کشور داشت.

    جتصا مدیر کل 28 آذر 1401 پاسخ

    با سلام . بلی امکان صادرات هر دو نوع خرما وجود دارد. لطفا با کارشناسان تماس بگیرید . ضمن اینکه بسته آموزشی صادرات به پاکستان بزودی تهیه و در اختیار شما قرار می گیرد.

    صلاح الدین مهمان 28 آذر 1401 پاسخ

    ما تولیدکننده خرمای زاهدی و مضافتی هستیم! ضمنا می توانیم مقدار زیادی از انواع دیگه خرما هم هر چقدر بخواهید تامین کنیم. تا حالا یکی دو تا مشتری از هند هم داشته ایم. امکان صادرات خرما به پاکستان را داریم. شما می تونید کمک کنید؟ ممنون.

    امیررضا مهمان 22 آذر 1401 پاسخ

    فکر می کنم بهترین مطلب و کامل ترین مقاله ای بود که در مورد صادرات به پاکستان مطالعه کردم! واقعا تو اینترنت در مورد صادرات اطلاعات بسیار کم و با کیفیت بسیار پایینی است. میشه با استاد رسولی تلفنی صحبت کنم؟

      جتصا مدیر کل 23 آذر 1401 پاسخ

      با سلام . خوشحالیم از اطلاعات و مقالات سایت استفاده کرده اید. تمام تلاش ما با فراهم کردن اطلاعات دسته اول، کاربردی و مفید است تا صادرکنندگان با اطلاعات کامل اقدام به صادرات کنند. برای تماس با تلفن های مستقیم داده شده در سایت استفاده کنید.

      محمد باقر مهمان 3 بهمن 1401 پاسخ

      سلام
      واقعا از این مقاله استفاده کردم خیلی برای من جالب بود.
      خودم پاکستانی هستم از شهر کراچی
      به زبان اردو و فارسی مسلط هستم.

        صالحی مدیر کل 3 بهمن 1401 پاسخ

        خوشحالیم از مقاله استفاده کردید دوست عزیز. وفق باشید و ان شالله در تجارت خودتان موفق باشید.

          amiramini111 مهمان 5 اسفند 1401

          سلام.چگونه میتوان با تجار پاکستانی ارتباط برقرار کرد و اقلام مورد نیاز اونها را تامین کرد.....البته برای واردات به ایران هم از پاکستان نیاز به کمک هست.....ممنون میشم شماره تماس جهت تماس تلفنی را مرقوم بفرمایید.امینی هستم.
          0989132889598

        Amir مهمان 5 اسفند 1401 پاسخ

        سلام.جناب محمد باقر ، ممنون میشم از طریق تماس تلفنی جهت پتانسیل و همکاری در خصوص صادرات و واردات از پاکستان به ایران و بالعکس صحبتی داشته باشیم.
        امینی هستم.
        0989132889598

error: Content is protected !!