جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات استان کرمان، فرصت ها و کشورهای هدف

کرمان از استان های مستعد صادراتی ایران است که می توان بخش زیادی از محصولات را به این کشور صادر کرد و باید در صادرات به استان کرمان با هوشمندی عمل کرد

چه فرصت‌هایی برای رشد صادرات استان کرمان وجود دارد؟

فرصت های بی نظیری برای رشد محصولات صادراتی از استان کرمان به نقاط مختلف جهان وجود دارد
✍ در این بخش قصد داریم شما را با ظرفیت‌ها، فرصت‌های بی‌نظیر صادراتی، کشورهای هدف و افزایش صادرات استان کرمان آشنا کنیم!

معرفی استان کرمان

استان کرمان در جنوب شرق ایران و پهناورترین استان ایران است و حدود سه میلیون و دویست هزار نفر را در خود جای داده است. مرکز استان کرمان کلان‌شهر کرمان است.

این استان از شمال به استان‌های یزد و خراسان جنوبی، از جنوب به استان هرمزگان، از شرق به استان سیستان و بلوچستان و از غرب به استان فارس محدود می‌شود.

 ارگ بم، باغ شاهزاده ماهان، دهکده صخره‌ای میمند در شهربابک، کویر لوت و سه قنات جز آثار ثبت شده در یونسکو هستند.

آب‌وهوای کرمان بسیار متنوع است به گونه‌ای که در شمال و شمال غرب، آب‌وهوا خشک، جنوب و جنوب شرقی گرم و مرطوب و در جنوب غربی و مرکز هوا سرد و کوهستانی است.

استان کرمان به دلیل نزدیکی به بنادر ظرفیت های خوبی در صادرات دارد
موقعیت استان کرمان در کشور

صنایع استان را می‌توان به دو دسته صنایع‌دستی و صنعتی تقسیم کرد. صنایع‌دستی معروف استان شال‌بافی، حصیربافی، قالی‌بافی، گلیم‌بافی، ترمه‌بافی، قلم‌زنی، معرق چوب و چاقوسازی است.

صنایع ماشینی یا صنعتی استان به سه دسته کارگاهی کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم می‌شوند مانند سیمان، خانه‌سازی، مواد غذایی و لبنیات، نوشابه‌سازی، قند، زغال‌سنگ و مس که معروفیت جهانی دارد.

معادن زغال‌سنگ سیرجان قسمتی از نیاز کارخانه ذوب‌آهن اصفهان را تأمین می‌کنند و مس سرچشمه رفسنجان به گواهی کارشناسان از غنی‌ترین و خالص‌ترین معادن مس جهان است و از مشخصه‌های ویژه اقتصادی استان کرمان محسوب می‌شود.

از مهم‌ترین صنایع استان سنگ‌آهن گل گهر سیرجان است که نیاز ۵۰% فولاد مبارکه اصفهان و فولاد خوزستان را تأمین می‌کند.

استان کرمان سومین رتبه صادرات و ترخیص کالااز گمرکات با هدف صادرات به سایر کشورها را در بین استان های ایران دارد

⚡ کرمان توانسته است در چند سال متوالی رتبه نخست صادرات غیرنفتی کشور را از آن خود کند و در بازارهای جهانی به‌خوبی بدرخشد.

  • شهرستانهای انار، سیرجان، رفسنجان و بخش بهرمان، زرند، شهربابک و راور از بزرگترین مراکز تولید پسته جهان اند.

از دیگر کالاهای پربازده استان خرما است که شهرت جهانی دارد و کرمان توانسته است در صادرات خرما رتبه نخست کشوری را داشته باشد.

بزرگ‌ترین سطح زیر کشت گردوی کشور در شهرستان بافت قرار دارد که در تولید گردو این شهرستان مقام دوم کشوری را داراست.

زیره سیاه کرمان شاید بهترین زیره ایران و جهان باشد که مشتریان بسیار زیادی در خارج کشور دارد و مناسب صادرات به سایر کشورهاست

⚡ زیره سیاه کرمان که آوازه آن را کمتر کسی نشنیده است در شهرستان بافت و در ارتفاعات کوه شاه می‌روید که معطرترین و ارزشمندترین زیره کرمان است. زیره مرغوب از ارتفاعات جوپار، سیرچ و راین نیز برداشت می‌شود.

  •  سایر محصولات کشاورزی مهم استان کرمان سیب درختی، عسل، گل محمدی ، گلاب، مرکبات، محصولات جالیزی، پنبه ، ذرت، زعفران و گیاهان دارویی از قبیل به لیمو و گل گاوزبان است.

وضعیت صادرات استان کرمان

صادرات استان کرمان عمدتا به مقصد ۱۵ کشور همسایه و کشورهای چین و هند انجام می شود و در سال های اخیر نقش استان کرمان در صادرات بیش از گذشته است.

⚡ استان کرمان در چند سال گذشته نقش پررنگی در صادرات کشور داشته است و با ۵۶ نوع محصول صادراتی من‌جمله پسته، خرما، فولاد، مس و صنایع‌دستی هر ساله سهم عمده‌ای در صادرات غیرنفتی کشور داشته است.

استان کرمان دارای ۴ گمرک کرمان، رفسنجان، سیرجان و منطقه ویژه بم است. در گمرک کرمان تمام ورود و خروج قطعی و موقت کالا صورت می‌گیرد. همچنین امور مسافری و پستی نیز در این گمرک انجام می‌شود.

صادرات محصولات کشاورزی استان کرمان

در حال حاضر بیش از ۵۴ نوع محصول در مناطق مختلف استان کشت و تولید می‌شود که این وضعیت نشانگر استعداد ویژه استان است. عملکرد بالا و کیفیت مطلوب خارج از فصل و نوبرانه در مناطق گرمسیری استان گواه این مطلب است.

تنوع آب‌وهوایی استان کرمان باعث شده است این استان زیستگاه محصولات گرمسیری و نیمه‌گرمسیری و درختان میوه مناطق سردسیر باشد.

تنوع محصولات کشاورزی منجمله زیره و پسته استان کرمان بی نظیر است و باید برای صادرات محصولات کشاورزی این استان همت ویژه ای به خرج داد

⚡ پسته، گردو، خرما، مرکبات، زیره، ذرت، محصولات جالیزی، سیب درختی، عسل، گل محمدی، گلاب، پنبه، و … از محصولات مهم کشاورزی استان هستند که ازاین‌بین خرما، پسته و زیره جایگاه ویژه‌ای در محصولات کشاورزی استان دارند. 

تولید و صادرات خرمای استان کرمان

خرمای استان کرمان بهترین خرمای صادراتی ایران است بطوری که خرمای شرق استان کرمان به کشورهای اندونزی، ترکیه، هند، روسیه، مالزی، و کشورهای اروپایی مانند آلمان صادر می‌شود

⚡ با توجه به اقلیم مناسب کشت این محصول در کشورمان، ایران جایگاه ممتازی در جهان دارد. ایران توانسته است پس از کشور مصر بیشترین سطح زیر کشت خرما را به خود اختصاص دهد و پس از آن کشورهای الجزایر، عربستان، عراق، امارات و پاکستان از مهم‌ترین تولیدکننده‌های خرمای دنیا محسوب می‌شوند.(برخی ارقام خرمای استان کرمان قابلیت کم نظیر و حتی بی نظیر دارند!)

ایران تنوع زیادی در تولید خرما دارد که معروف‌ترین آنها خرمای ضیافتی، پیارم، استعمران، ربی، زاهدی، کبکاب، مرداسنگ و مجول است.

 استان کرمان با ۵۹۱۸۲ هکتار، بیشترین تولید خرمای ایران را دارد. مهم‌ترین مناطق تولید خرمای استان کرمان شهرستان‌های بم، نرماشیر، فهرج، ریگان، ارزوئیه و مناطق شهداد و گلباف کرمان است.

مهم‌ترین ارقام خرمای استان کرمان، مضافتی، حلیله و کلیته است. خرمای مضافتی در شهرستان بم استان کرمان و شهرهای هم‌جوار کشت می‌شود و بیشترین خرمای صادراتی ایران است و از نظر قیمت بعد از خرمای پیارم بالاترین قیمت را دارد.

خمای مضافتی بم معروفترین خرمای تر و نرم ایران که در استان کرمان و شهرستان بم کشت می شود و طرفداران زیادی در روسیه، هند، ترکیه و غیره دارد

⚡ خرمای مضافتی بم به دلیل طعم بسیار خوب، ظاهر گوشتی و بافت نرم طرف‌داران زیادی در کشورهای مختلف دارد. این خرما با رطوبت ۱۵ الی ۳۵ درصد (بسته به زمان برداشت) مرطوب‌ترین خرمای ایران است.

بیشترین فروش خرما در بازار داخلی در ایام خاص مانند ماه مبارک رمضان است در نتیجه باغدار، بازرگان، کارخانه‌های فرآوری و شرکت‌های بسته‌بندی خرما باید نگاهشان به صادرات باشد.

صادرات خرما از فعالیت‌های پردرآمد ایران به شمار می‌آید و اگر بر اساس اصول و قواعد صادراتی انجام شود، محصولی بسیار سودآور خواهد بود. کشورهای طرف‌دار خرمای مضافتی کرمان آلمان – روسیه – عراق – ترکیه – مالزی – گرجستان و بسیاری از کشورهای دیگرند.

سورتینگ و بسته بندی خرما از مهمترین تجهیزات و آماده سازی خرما برای صادرات و عرضه آن به بازارهای بین المللی در استان کرمان است

⚡ هر چند هنوز بسته‌بندی خرما در برخی مناطق سنتی است، اما با ورود شرکت‌های بسته‌بندی و صادراتی شرایط نگهداری، سورتینگ و بسته‌بندی وضعیت بهتری پیدا کرده است و از این نظر شرایط صادراتی خرمای کرمان نسبت به قبل وضعیت بهتری پیدا کرده است.

داشتن استاندارهای وزارت بهداشت و مجوز رسمی از وزارت صنعت و معدن – مجهز بودن به سردخانه جهت نگهداری کالا – بسته‌بندی مناسب با رعایت اصول صادراتی و تضمین کیفیت از الزامات صادرات خرما است.

بسیاری از کشورها هم هنوز ارزش غذایی و دارویی این محصول را به طور کامل نمی‌دانند که این کار احتیاج به فرهنگ‌سازی و تبلیغ بیشتر از سوی ما دارد و قطعاً ورود به بازارهای جدید سود چندبرابر نصیب تاجر ایرانی خواهد کرد.

از طرف دیگر بررسی عملکرد کشورهای رقیب مانند امارات، عربستان، مصر و تونس در بسته‌بندی، کیفیت و قیمت‌گذاری دید بازتری به صادرکننده می‌دهد و قطعاً تحقیقات بازارهای بین‌المللی می‌توانند کمک زیادی به تولیدکنندگان و صادرکنندگان خرما در این استان داشته باشند.

عمده‌ی ارقام خرمای بم، مضافتی است که در شرق استان تولید می‌شود و قابلیت صادرات دارد

⚡ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و باغدار تولید خرما و بخصوص با منابع خوبی که در استان کرمان وجود دارد، امکان‌پذیر است به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات خرما را رعایت کنند.

تولید و صادرات پسته استان کرمان

پسته عمده کالای صادرات استان کرمان است که بیشتر در نیمه دوم سال جمع می‌شود بیش از 70 درصد پسته ایران در کرمان تولید و صادر می‌شود
پسته کرمان از محصولات کشاورزی سنتی صادراتی ایران است

 کرمان بزرگ‌ترین تولیدکننده پسته ایران است و حدود ۷۰ درصد پسته کشور در این استان تولید می‌شود. باغاتی که پهنه وسیعی از کویر کرمان را در برگرفته و سرسبزی درختانش جلوه‌ای خاص به آن داده است!  عمده باغات پسته کرمان در شهرهای شمالی یعنی کرمان، رفسنجان، زرند، سیرجان، انار و راور قرار دارد.

پسته صادراتی انواع مختلفی دارد که از نظر شکل ظاهری با هم متفاوت‌اند که شامل فندقی، احمد آقایی، اکبری، کله‌قوچی و بادامی است.

یکی از بهترین کشورهای هدف در صادرات پسته کشور امارات است و از خریداران گران‌ترین پسته‌های ایرانی است که به دلیل سهولت صادرات و نزدیکی مرزهای جغرافیایی می‌تواند گزینه صادراتی پسته ایران باشد.

قیمت پسته به‌عنوان یک کالای لوکس با تقاضای زیاد در کشور کویت، بالاست و این کشور از جمله بازارهای خوب صادراتی پسته ایران به شمار می‌رود. کویت واردکننده عمده پسته باکیفیت ایرانی مانند اکبری کله‌قوچی است.

اروپا، چین، هند و کشورهای عربی از بازارهای خوب صادراتی پسته ایران اند

⚡ کشورهای آلمان (۱۲۹ میلیون دلار)، ایتالیا (۱۰۵ میلیون دلار)، هند (۸۴ میلیون دلار)، فرانسه (۲۵ میلیون دلار)، عربستان و امارات هرکدام با ۲۳ میلیون دلار از بزرگ‌ترین واردکنندگان مغز پسته‌اند.

کشورهای ایران (۱۱۴ میلیون دلار)، آمریکا (۱۰۶ میلیون دلار)، ترکیه (۸۳ میلیون دلار)، آلمان (۵۴ میلیون دلار) و افغانستان (۲۹ میلیون دلار) از بزرگ‌ترین صادرکنندگان مغز پسته هستند.

شناسایی کشورهای هدف کمک می‌کند بتوانید مطابق نیاز کشور مقصد، انواع پسته را تأمین و صادر کنید. برخی از کشورها به‌ویژه کشورهای اروپایی خواهان پسته باکیفیت هستند و معمولاً بهترین محصول با بالاترین کیفیت به این کشورها صادر می‌شود اما برخی از کشورهای کمتر توسعه‌یافته پسته‌هایی باکیفیت متوسط را وارد می‌کنند و در کیفیت سخت‌گیرانه عمل نمی‌کنند.

با سورتینگ و بسته بندی پسته در کارگاه های مخصوص این صنعت و با ماشین آلات نوین می توان نتایج خوبی از صادرات این محصول در استان کرمان گرفت

⚡ واحدهای فرآوری و بسته‌بندی پسته در شهرهای کرمان، رفسنجان و سایر شهرستان‌های استان کرمان با تمام مشکلات موجود باید به فکر حفظ بازارهای فعلی و توسعه بازارهای صادراتی باشند.

باتوجه‌به حجم پسته تولیدی ایران و کیفیت بالای آن تجارت این محصول به‌ویژه در سطح بین‌الملل بسیار سودآور است. هرساله حدود ۲۰۰ هزار تن پسته در کشور تولید می‌شود که فقط ۱۰ هزار تن مصرف داخلی دارد و بقیه باید صادر شود.

پسته استان کرمان و ایران رقیب سرخت و جدی به اسم آمریکا دارد که در بازارهای جهانی به لحاظ تناژ قابل‌رقابت است اما از نظر کیفیت، طعم و مزه پسته ایران از پسته آمریکا بسیار بهتر است.

بنابراین هنوز پسته ایرانی در جهان مزیت رقابتی بالایی دارد و با هوشمندی تاجر، کشاورز و واحدهای فرآوری و بسته‌بندی استان و البته حمایت دولت از کشاورز کرمانی که با وجود سختی‌های زیاد همچنان به تولید این محصول ارزشمند ادامه داده است، می‌توان به بازارهای صادراتی بیشتر و درآمدهای ارزی بالاتر دست یافت.

بسته بندی و برندسازی می تواند ارزش افزوده چندبرابری ایجاد کند
تولید و صادرات پسته بسته‌بندی جای خالی برندسازی در صادرات پسته استان کرمان

⚡ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان، باغ‌دار و واحدهای فرآوری و بسته‌بندی پسته بخصوص با منابع خوبی که در استان کرمان وجود دارد، امکان‌پذیر است به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات پسته رعایت شود.

تولید و صادرات زیره استان کرمان

ایران در تولید و عرضه زیره مرغوب رقیب تولیدکنندگان مطرح مانند هند و مصر است

⚡ “زیره” و “کرمان” دو واژه‌ای که پنجه در پنجه هم داشته و با هم تعریف می‌شوند. زیره سوغات ارزشمند و مهم استان کرمان است که این استان را وارد سرزمین ضرب‌المثل‌ها کرده طوری که بسیاری از مردم با ضرب‌المثل معروف “زیره به کرمان بردن” آشنا هستند. (زیره کرمان نه تنها در بازار داخلی بلکه در بازارهای خارجی هم آوازه دارد).

زیره دانه معطر و با طبع گرم و خشک و ضد نفخ است. انواع آن، زیره سبز و زیره سیاه است و به دلیل طعم خوب و بوی معطر آن علاوه بر مصارف دارویی در طبخ غذا استفاده می‌شود.

زیره سیاه طبع گرم و خشک دارد که عطر و مزه بی‌نظیر آن باعث می‌شود در انواع غذاها استفاده شود. این گیاه در حالت خشک شبیه دانه زیره سبز است. ادویه تهیه شده از این دانه فوق‌العاده خواهد بود و در غذای ایرانی، هندی، آلمانی و روسی استفاده می‌شود.

زیره سبز دانه‌ای است معطر، بدون کرک، یک‌ساله و در مصرف آب کم‌توقع است، این نوع زیره به نسبت زیره سیاه عطر کمتری دارد اما اگر بدان توجه شود، قدرت ارزآوری زیادی دارد.

استخارج ماده موثره و تهیه عرقیجات یا عصاره های آن روز به روز در حال افزایش است و می توان سود صادراتی بالایی از ارسال عصاره به جای زیره معمولی در بازارها به دست آورد

⚡ صنایع تبدیلی دنیا در ۲ کلاس روی زیره کار می‌کنند. در کلاس اول گیاه را تولید، خشک، بسته‌بندی و استریل و وارد بازار می‌کنند. در نوع دوم با روش‌های استخراج مواد مؤثر گیاه را خارج و به گیاه دارویی تبدیل می‌کنند و سپس ماده مؤثره را به کشورهای مختلف صادر می‌کنند.

متأسفانه صادرات زیره در ایران بیشتر فله است و کمی بسته‌بندی‌های خرده‌فروشی! در حالی که کار زیادی در تولید و صادرات ماده مؤثره و شکل دارویی آن انجام نشده است.

زیره سیاه ایران بیشترین سهم صادرات زیره را دارد که آن هم مدیون اسم‌ورسم زیره سیاه کوهی است که بیشتر در کوه‌های توابع کرمان یافت می‌شود. زیره سیاه کرمان مشهورترین نوع زیره است که شهرت جهانی دارد. متأسفانه تولید زیره سیاه به دلیل سختی و خشکسالی‌های اخیر از زیره سبز کمتر شده است.

تمام کشورهای دنیا درخواست خرید زیره استان کرمان را دارند اما ما می توانیم با استخراج عصاره ان یا به صورت مستقیم اما بسته بندی شده صادرات زیره به سایر کشورها را داشته باشیم

⚡ کشورهای ژاپن، قطر، بوسنی هرزگوین، آلمان، ترکیه، امارات و سایر کشورهای حاشیه خلیج‌فارس از واردکنندگان زیره ایران‌اند. این کشورها با دارا بودن درآمد سرانه بالا قدرت خرید این محصول لوکس را دارند.

مضاف بر این برخی کشورها با خرید فله زیره ایران، با بسته‌بندی و فرآوری، آن را در صادرات مجدد به سایر کشورها آماده و بازتولید می‌کنند! که با شناسایی کشورهای هدف واقعی و نه واسطه‌ای امکان صادرات و فروش به کشورهای مصرف‌کننده نهایی امکان سودآوری و ارزی آوری چندین برابری وجود دارد.

صادرات موفق زیره مستلزم کیفیت، بسته‌بندی متناسب با نیاز مصرف‌کننده و قیمت مناسب است. تاکنون نادیده‌گرفتن توان صادراتی استان و عدم شناخت بهترین بازارهای صادراتی، فرصت‌های زیادی را از صادرکنندگان گرفته است.

اما از منظر دیگر، شاید هیچ‌گاه تحقیقات در زمینه گیاهان دارویی چه جایگزین کردن آن در تغذیه و فرمولاسیون مواد غذایی و چه مصارف دارویی در جهان به این اندازه نبوده است!

مصرف‌کنندگان در سراسر جهان به صنایع فشار می‌آورند تا مواد شیمیایی و مضر را هم در فرمولاسیون‌های مواد غذایی و هم داروها تاحدامکان کاهش دهند و آن را با مواد طبیعی بخصوص گیاهان دارویی جایگزین کنند.

در مجموع دورنمای بسیار روشنی برای این صنعت و بخصوص زیره استان کرمان که از گذشته خواص دارویی و تغذیه‌ای آن برای بسیاری از کشورها بخصوص کشورهای توسعه‌یافته مبرهن شده بود، وجود دارد!

آینده و تصور بسیار خوبی برای افزایش مصرف گیاهان دارویی بخصوص با ظرفیتی که در استان کرمان وجود دارد متصور است و تنوع این محصولات در این استان بی نظیر است

⚡ برای اینکه اطلاعات بیشتری در مورد دورنمای تجارت گیاهان دارویی در جهان به دست آورید توصیه می‌شود مقاله اختصاصی دورنمای تجارت گیاهان دارویی در جهان را به طور دقیق مطالعه کنید.

تولید و صادرات مرکبات استان کرمان

استان کرمان سومین قطب تولید مرکبات کشور است

⚡ استان کرمان سومین قطب تولید مرکبات کشور است. محصول مرکبات شهرستان‌های جیرفت، عنبرآباد، ارزوئیه، کهنوج، قلعه گنج، رودبار، فاریاب، شهداد و منوجان در جنوب و جنوب شرق استان پتانسیل خوبی برای حضور در بازارهای بین‌المللی و داخلی دارند (کرمان سومین قطب تولید مرکبات کشور است).

ارقام مرکبات این مناطق واشنگتن ناول، والنسیا، گریپ‌فروت، پرتقال توسرخ، نارنگی، نارنج، لیموترش، لیموشیرین، لیسمون از باغات مرکبات جنوب کرمان برداشت می‌شود که در نوع خود بی‌رقیب و در حد ارگانیک است.

ویژگی تولید باغ‌های استان کرمان عدم استفاده یا محدود سم و کود شیمیایی است و همین امر کیفیت و طعم مرکبات و به‌خصوص پرتقال در استان را متفاوت و شیرین کرده است. هر سال بخش قابل توجه محصول به دلیل کیفیت بالا وارد کشورهای عربی می‌شود.

پیدا کردن بازارهای جدید و مرفه کشورهای عربی برای این محصول باارزش و ارگانیک کرمانی و تنوع کشورهای هدف صادراتی علاوه بر سودآوری بیشتر، موانع صادرات به کشورهای محدود و خطرات ناشی از آن را تا حد زیادی مرتفع خواهد کرد به طور یکه کشاورز و صادرکننده مرکبات کرمانی چنانچه از سوی یک یا چند کشور در دریافت محصول با محدودیت روبرو شود بتواند از بازارهای جایگزین استفاده کند.

محصولات گلخانه ای استان کرمان

گلخانه های تولید محصولات جالیزی

⚡ از گلخانه‌های شهرستان‌های جیرفت، فاریاب، عنبرآباد، کهنوج، رودبار، قلعه گنج، منوجان، ارزو و دیگر شهرستان‌های استان حجم زیاد محصولات خارج از فصل و گلخانه‌ای از قبیل گوجه‌فرنگی، توت‌فرنگی، خیار معمولی، خیار خاردار، خیار پاترون، بادمجان، سیب‌زمینی، هندوانه، توت‌فرنگی، انواع فلفل دلمه، پیاز، سیر و سبزیجات به دست می‌آید.

با وجود فرودگاه جیرفت، ارتباط این مناطق با کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس، و راه‌آهن در دسترسی به کشورهای CIS   (کشورهای آسیای میانه) مناطقی که ۶ ماه سال به علت سرما محصولی در آنجا رشد نمی‌کند، امکان‌پذیر می‌کند و این موضوع پتانسیل سرمایه‌گذاری در این مناطق را به‌شدت بالا می‌برد.

تجهیزات سرتینگ و بسته‌بندی این مناطق کافی نیست و فرصت‌های سرمایه‌گذاری مناسبی با توجه به پتانسیل‌های منطقه وجود دارد.

محصولات کشاورزی استان کرمان به کشورهای حوزه آسیای مرکزی بخصوص صروسیه صادر می شوند

⚡ در حال حاضر محصولات کشاورزی جنوب کرمان به کشورهای روسیه، آسیای میانه، حاشیه خلیج‌فارس، عراق و افغانستان صادر می‌شوند. اما ظرفیت‌ها صادراتی این محصولات به‌مراتب بیش از این است مضاف بر این ورود به بازهای جدید صادراتی علاوه بر تنوع دادن به بازهای صادراتی می‌توان محصولات را با قیمت‌های بیشتری به سایر کشورها صادر کرد.

ضرورت دیگر در توسعه صادرات محصولات گلخانه‌ای استان کرمان اشباع بازار داخلی و ورود دلالان در خرید کالا با قیمت‌های بسیار نازل از کشاورز است که می‌تواند سود کشاورز را به صفر و حتی به ضرر برساند. اما ورود به بازهای بین‌المللی و توسعه بازارهای صادراتی فعلی می‌تواند تا حد زیادی سود کشاورز کرمانی را تضمین کند!

تولید و صادرات قالی استان کرمان

بیش از ۷۰ هزار بافنده فرش استان کرمان ظرفیت بالای استان را نشان می دهد فرش کرمان در بازارهای بین المللی مشتریان خوبی دارد

⚡ کرمان از استان‌های سرآمد صنایع‌دستی و قطب تولید و صادرات فرش دستباف کشور است، فرش کرمان از زمان قاجار کالایی صادراتی بوده است و بسیاری از فرش‌های موجود در موزه‌های اروپا و آمریکا و کاخ‌های این کشورها مربوط به برند فرش کرمان است. نام قالی کرمان نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از بازارهای صادراتی خود یک برند است.

شهرت و آوازه قالی کرمان بیش از هر چیز به دلیل آمیختگی رنگ و طرح آن است. طرح و رنگ قالی کرمان از نفیس‌ترین، زیباترین، و خوش سبک‌ترین بافته‌های جهان به شمار می‌آید به‌طوری که کمتر می‌توان دو قالی از نظر رنگ و نقشه شبیه هم پیدا کرد.

زمانی فرش‌بافی اشتغال خانگی بزرگ‌ترین استان کشور بود اما وقتی به چند دهه اخیر نگاه کنید جدا از تحریم‌ها مدیریت تولید، صادرات و بازاریابی این کالای صادرات محور، دست خوش اشتباهات مکرری بوده است که این بازار گنجینه کرمان را به رکورد کشانده است.

سیر صعودی نرخ نهاده‌ها از جمله پشم و رنگ و از سوی دیگر نوسان ارز و سیاست‌های بانک مرکزی روند صادرات را وخیم‌تر کرده است.

کشورهایی مانند هند و چین به‌واسطه بازاریابی خوبی که انجام می‌دهند توانسته‌اند فرش‌های کم‌کیفیت خود را در سایه شهرت فرش‌های ایرانی معرفی و در بازارهای جهانی به نمایش در آورند.

طراحی، بافت و کیفیت مواد اولیه فرش کرمان قابل اهمیت است

⚡ اما هنوز هم قالی دست‌بافت کرمانی از مهم‌ترین فرصت‌های ارزآور استان است و به دلیل نام و آوازه فرش کرمان بسیاری از فعالان بازارهای بین‌المللی تمایل به خرید فرش دست‌بافت کرمان دارند.

بازار صادرات فرش دست‌بافت ایران کشورهایی‌اند که از دیرباز مشتری فرش دستباف ایرانی بوده‌اند. کشورهای اروپایی مثل آلمان، انگلستان، سوئیس، کشورهای عربی مثل لبنان، کویت، قطر، امارات و ژاپن در شرق آسیا از قدیم طرف‌دار پروپاقرص فرش دست‌بافت ایرانی بوده‌اند.

البته صادرات فرش مانند سایر اقلام صادراتی قوانین خاص خودش را دارد. صادرات فرش بافته شده از نخ‌های رنگ شده که غیراستاندارد هستند و تاروپود آنها از الیاف مصنوعی بافته شده، ممنوع است.

شناسایی بزرگ‌ترین واردکننده‌های فرش دست‌بافت جهان، توجه به سلیقه مصرف‌کننده کشور هدف و مطالعه فرهنگ کشور هدف بسیار مؤثر و ضروری است. با استفاده از ابزارهای جدید و تبلیغات دیجیتال در کشورهای هدف می‌توان قالی کرمان را بیش‌ازپیش به بازارهای جهانی معرفی کرد و شهرت ازدست‌رفته فرش استان را در جهان به جایگاه قبلی بازگرداند.

فرش دستبافت استان کرمان بسیار معروف است و مشتریان خوبی در اروپا ژاپن چین و حتی آمریکا دارد

⚡ شاید فرصتی که امروز در احیای صادرات فرش ایرانی باشد قبلاً هیچگاه محیا نبوده است. اول اینکه ابزارهای دیجیتال و تحقیقات بازار به سبک دیجیتال به کمک صادرکننده آمده است و برعکس غفلت از آن باعث می‌شود سهم فعلی بازار فرش به‌تدریج به رقبا واگذار شود و دومین فرصت، شکل گرفتن قشر جدیدی از ثروتمندان در تعدادی کشورهاست که می‌توانند هدف بازاریابی خوبی در صادرات فرش اصیل دست‌بافت ایرانی باشند.

قشر جدید ثروتمند به‌شدت به دنبال خرید کالای لوکس است و می‌خواهند بهترین کلکسیون از هر چیزی را جمع‌آوری کنند! و بیش‌ازپیش فرش نفیس ایرانی و بخصوص فرش اصیل کرمانی می‌تواند خودنمایی کند.

فرش کرمان به کانادا ژاپن چین امریکا انگلیس و کشورهای عربی صادر می شود

⚡ امکان صادرات موفق برای هر تاجر و کارگاه فرش بافی بخصوص با منابع خوبی که در استان کرمان وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات فرش دستبافت را رعایت کند.

چطور صادرکنندگان و تولیدکنندگان استان کرمان از فرصت‌های پیش رو استفاده کنند؟

سال‌هاست که فروش نفت و درآمدهای نفتی پایه و اساس تجارت خارجی ایران را بر اساس خرید و واردات شکل داده است و هیچ تمرکزی روی صادرات مواد غیرنفتی بخصوص صادرات حرفه‌ای و پایدار نداشته‌ایم!

در نتیجه بیشتر بازرگانان حتی کسانی که سال‌هاست در صادرات مشغول به فعالیت‌اند شاید تجربه‌هایی در صادرات داشته باشند اما هرگز به توسعه مهارت‌های صادراتی خود نپرداخته‌اند و بیشتر تجارت کشور هم با کشورهای همسایه بوده است!

اما تجارت و صادرات موفق در دنیای امروز نیازمند مهارت‌های صادراتی (مهارت‌های ارتباطی و مهارت‌های فنی) است تا اساس یک صادرات سودده و البته پایدار شکل بگیرد!

حقیقت این است که ما هیچ‌گاه صادرکنندگان خوبی نبوده‌ایم و شاید در مواد معدودی خوب عمل کرده باشیم اما اکثر تجار، تولیدکنندگان و صنعتگرانی که در دنیای بازار بین‌الملل و فروش صادراتی کار کرده‌اند مهارت‌های کافی در صادرات ندارند و ازاین‌حیث صدمه‌های زیادی دیده اند!

مشاوره صادراتی مزایای یادگیری بینش‌های ارزشمند را از کسی به همراه دارد که دقیقاً آنچه را که باید بدانید، مشاوران می‌داند، و پاسخ‌هایی عینی، دقیق و ارزشمند دریافت می‌کنید.

⚡ موضوع دیگر این است که فرهنگ استفاده از مشاور و پشتیبان در صادرکنندگان وجود ندارد و خیلی از صادرکنندگان با ورود به یک بازار دچار مشکل می‌شوند! ( تقویت مهارت‌های صادراتی و استفاده از مشاورانِ پشتیبان دو بال صادرکننده موفق امروزی است).

هرچند که اصول بازرگانی بین‌الملل در کشورهای مختلف تا حدود زیادی مشابهت دارد اما کشورهای مختلف قوانین، مقررات، شیوه‌های پرداخت و توزیع متفاوتی دارند که اگر در کنار یک صادرکننده یکی از پشتیبانان صادراتی وجود داشته باشد به‌مراتب نتایج بهتری خواهند گرفت! و هزینه‌های دوباره‌کاری، ازدست‌دادن زمان و سرمایه تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند!

با تقویت و افزایش و بهبود مهارت ها و ارتباطات و استفاده از مشاورین و تحقیق و مطالعه بازار هدف می توان شانس حضور و موفقیت در بازارهای صادراتی را تا چندبرابر افزایش داد

⚡ در مجموع تقویت مهارت‌های صادراتی و استفاده از مشاوران پشتیبان تا حد زیادی موفقیت در یک بازار صادراتی را تضمین می‌کنند! ضمن اینکه رفتار حرفه‌ای در نزد خریدار به فروشنده اعتبار می‌دهد و این اعتبار افزایش صادرات و درآمدهای ارزی را به دنبال خواهد داشت.

صادرکنندگان استان کرمان چگونه باید صادرات خودشان را ارتقا دهند؟

نزدیکی به دریا و اعتبار خوب استان از عوامل موثر موفقیت صادرات استان کرمان است

صادرکنندگان این استان باید بدانند در استانی زندگی می کنند که نه تنها شهرت و اعتبار خوبی دارد بلکه همچنان ظرفیت بالایی هم در صادرات دارد و باید تا حد امکان با تقویت مهارت های صادراتی و فروش های مستقیم، قدرت صادراتی خود را افزایش دهند.

دیدگاه‌ها (1)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

    دانیال مهمان 21 اردیبهشت 1402 پاسخ

    عالی سر فراز باشه استان کرمان!

error: Content is protected !!