جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات به لبنان، فرصت ها و ظرفیت های خالی

صادرات به لبنان و فرصت هایی که برای صادرات انواع محصولات ایرانی به این کشور وجود دارد کاملا بی نظیر است

✍ اگر با پتانسیلی که در ایران وجود دارد، تاجر و صنعتگر ایرانی بتواند ۱۰ درصد واردات لبنان آن هم فقط در کالا و نه خدمات را از آن خود کند، هرساله حدود ۱ میلیارد دلار (۹۰۰ میلیون دلار) نصیب تاجر ایرانی خواهد شد. . برای کشف این موضوع مقاله اختصاصی فرصت های صادرات به لبنان را تا انتها بخوانید.

معرفی کشور لبنان

معرفی کشور لبنان که دارای ساحل های بزرگی است و دسترسی خوبی به دریای مدیترانه و مسیرهای دریایی دارد

لبنان با مساحت ۱۰۴۵۲ کیلومتر مربع پس از بحرین، کوچک‌ترین کشور خاورمیانه است. این کشور در غرب آسیا و ساحل شرقی دریای مدیترانه قرار گرفته است که ۲۲۵ کیلومتر خط ساحلی دارد و جزیره قبرس نیز در نزدیکی سواحل این کشور قرار دارند.

مردم لبنان سه دین اسلام مسیحیت و یهودی دارند بنابراین برای تجارت با لبنانی ها با یک جامعه چند وجهی از لحاظ دینی و فرهنگی روبرو هستید

این کشور محل تلاقی مسیحیت با اسلام و دروازه‌ای جهان عرب به اروپا است.

این کشور از شمال و شرق با سوریه و از جنوب با فلسطین هم مرز است. نخستین ساکنان شناخته شده لبنان، کنعانی‌ها، مردمی از نژاد سامی بوده‌اند که یونانی‌ها آنها را فنیقی می‌نامیدند. فنیقی‌ها، دریانورد و بازرگان بودند.

بسیاری از مناطق این کشور کوهستانی است به جز مناطق ساحلی کم عرض و دره بقاع که بخش مهم صنعت کشاورزی لبنان را تشکیل می‌دهد. لبنان عمدتاً شامل دو رشته کوه شرقی و غربی، دره بقاع و نوار ساحلی است و ارتفاع مناطق مختلف آن بین صفر تا ۳۰۸۸ متر از سطح دریا است.

به دلیل تشابهات فرهنگی، مذهبی و تاریخی کشور ایران می تواند از ظرفیت های بازار لبنان استفاده کندو به این کشور صادرات داشته باشد
لبنان عمدتا کشوری کوهستانی که در حاشیه سواحل و دره ها امکان کشاورزی دارد

لبنان دارای آب و هوای معتدل مدیترانه‌ای در مناطق ساحلی و آب و هوای کوهستانی در مناطق مرتفع بوده؛ تنها کشور خاورمیانه است که بیابان و صحرا نداشته و برعکس، از ارتفاعات برف‌گیر با قابلیت اسکی برخوردار است.

لبنان ۱۶ رودخانه دارد که نهر اللیطانی و نهر العاصی مهم‌ترین آنها بشمار می‌روند.

لبنان دارای شش استان (یا محافظه) است که خود به ۲۵ منطقه یا شهرستان و تعدادی شهر و روستا تقسیم می‌شوند. بیروت، بقاع، شمال، جنوب، نبطیه و جبل لبنان ۶ استان لبنان به حساب می‌آیند.

مهم‌ترین شهرهای این کشور بیروت، صیدا، صور، بعلبک، طرابلس و نبطیه اند و بنادر اصلی لبنان بیروت، طرابلس، صیدا، صور و جونیه اند.

بیشتر تمرکز مردم لبنان در نزدیکی دریا و ساحل و بخصوص در شهر بیروت است

ازآنجاکه مردم لبنان در ۶۰ سال گذشته به شهرنشینی روی آورده‌اند، بیشتر جمعیت این کشور در شهرها به ویژه در پایتخت آن بیروت و اطراف آن سکنی گزیده‌اند. بیش از نیمی از لبنانی‌ها در بیروت زندگی می‌کنند. 

زبان رسمی لبنان عربی است، اما هر یک از اقلیت‌های نژادی به زبان خود سخن می‌گویند. زبان فرانسه نیز در لبنان کاربرد دارد.

از جمعیت لبنان، ۸۳% عرب لبنانی، ۸ درصد عرب فلسطینی، ۵ درصد ارمنی و ۴ درصد بقیه نژادها را تشکیل می‌دهد. رئیس‌جمهور از طایفه مارونی مسیحیان انتخاب می‌شود. نخست‌وزیر توسط رئیس‌جمهور از میان مسلمانان اهل‌سنت و رئیس مجلس از شیعیان انتخاب می‌شود.

⚡ شیعیان ۴۰ درصد مردم را شامل می‌شوند و بیشتر در بیروت و جنوب لبنان ساکن هستند. اهل‌سنت ۲۰ درصد جمعیت را در بر می‌گیرند که بیشتر در بیروت و طرابلس سکونت دارند و مسیحیان ۳۷ درصد جمعیت را شامل می‌شوند و در بیروت و مناطق اطراف آن ساکن هستند.

جامعه لبنان مدرن، تحصیل‌کرده و حتی قابل مقایسه با جوامع اروپای مدیترانه است. اکثر لبنانی‌ها دو زبانه اند که عربی و فرانسه صحبت می‌کنند.

به همین دلیل لبنان عضو سازمان بین‌المللی کشورهای فرانسوی زبان است. روی تمامی سکه‌ها و اسکناس‌های لبنانی دو زبان فرانسوی و عربی استفاده شده است. با این حال زبان انگلیسی مخصوصاً بین دانشجویان لبنانی رایج است.

جوانان لبنانی اغلب تحصیل کرده و تجارت با آنها لذت بخش است اکثر آنها اصول تجارت را خوب می فهمند که همین صادرات به لبنان را از سایر کشورها متمایز می کند
جامعه لبنان عموماً تحصیل‌کرده‌اند و به دلیل نزدیکی به اروپا و دریای مدیترانه در تجارت بیشتر شبیه اروپایی‌ها رفتار می‌کنند

⚡ به علاوه اینکه در شهرها و روستاها مؤسسات و دوره‌های زیادی برای آموزش زبان فارسی وجود دارد و لبنانی‌ها به یادگیری زبان فارسی تمایل نشان می‌دهند.

جمعیت لبنان از سال 2010 تا 2020 آمارها نشان می دهد این کشور در حدود 7 میلیون جمعیت دارد و بازار خوبی برای کالای ایرانی است
جمعیت لبنان از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰

اقتصاد لبنان:

اقتصاد لبنان یک اقتصاد وارداتی است که عمدتا بر صادرات طلا، جواهرات و کشاورزی می چرخد و در تولید ضعف های بسیار زیادی دارد

لبنان دسترسی خوبی به آب و خاک حاصلخیزی دارد اما کشاورزی بزرگی ندارد و تنها ۱۲ درصد نیروی کار کشور لبنان در کشاورزی مشغول به کارند و فقط ۱۲ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور را پوشش می‌دهد که پایین‌ترین رده اقتصاد این کشور است.

بر اساس آمار اتاق بازرگانی و صنایع لبنان، بخش کشاورزی ۱۲ درصد، صنعت ۲۱ درصد و خدمات ۶۷ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل می‌دهد.

کمبود مواد خام صنعتی و وابستگی به کشورهای عربی در تهیه نفت و فرآورده‌های آن باعث شده لبنان نتواند در فعالیت‌های مهم صنعتی مشارکت داشته باشد.

شهرک های صنعتی در لبنان عمدتا ضعیف و کوچک اند و می توان برای صادرات مواد اولیه به شهرک ها برنامه ریزی کرد

⚡ با این اوصاف صنعت لبنان محدود به مشاغل کوچکی همچون مونتاژ و بسته‌بندی مواد وارداتی، صنایع غذایی و نوشیدنی، کارخانه‌های مربوط به مواد ساختمانی و چوب، صنایع چرم، پوشاک و منسوجات، صنایع ابزارآلات و وسایل برقی، طلا و جواهرآلات، کارخانه‌های بخش مواد شیمیایی و شوینده‌ها، کارخانه‌های کائوچو و پلاستیک بوده است که ظرف سه دهه گذشته بیشترین صادرات صنعتی لبنان به کشورهای عربی به ویژه امارات، عربستان، عراق و پس از آنها اردن، کویت، سوریه و برخی کشورهای اروپایی بوده است.

ارتباط گرفتن تولید کنندگان ایرانی با خریدارن لبنانی بسیار خوب است و می تواند راه ارتباط با تجار و کارخانجات این کشور را باز کند

⚡ فرصتی که برای صادرکننده ایرانی در اینجا متصور است این است که تولید کننده و تاجر ایرانی می‌تواند با شناخت بهتر نیاز صنایع کشور لبنان در تأمین مواد اولیه و واسطه‌ای وارد این بازار شود و یا به گسترش بازار خود در لبنان برسد.

صنعت گردشگری لبنان در اقتصاد اهمیت فراوان داشته و به عنوان یکی از مهم‌ترین منابع درآمدی این کشور بوده است. پیش از جنگ داخلی بیروت را «پاریس خاورمیانه» می‌شناختند و غالباً نقش مرکز مالی، تجاری و شهری را در منطقه ایفا می‌کرد که گردشگران می‌توانستند در آن فرهنگ مدیترانه‌ای را تجربه کنند.

آثار باستانی کهن و متعلق به فرهنگ‌های مختلف و تنوع قومی و مذهبی باعث شده بود لبنان به‌عنوان مقصد فرهنگی شناخته شود. اما در بحران سوریه، گردشگری لبنان با افول مجدد مواجه شد!

لبنان از زیربناهای قانونی اقتصاد بازار آزاد، نیروی کار با تحصیلات بالا و محدودیت‌های کمی برای سرمایه گذاران گذاشته است اما بحران اقتصادی لبنان چالش بزرگی در این بازار است.

کاهش ارزش پول لبنان از چالش های اقتصادی این کشور است اما برای معامله با آنها باید از دلار استفاده شود

اخیراً واحد پول محلی (پوند یا لیره لبنان) بیش از ۸۰ درصد ارزش خود را در بازارهای ثانویه ارز از دست داده است. بنابراین برای معامله و دریافت ارز صادراتی با تجار این کشور حتما و حتما از ارزهای معتبر مثل دلار و یورو باید استفاده کرد.

مهمترین شاخص های اقتصادی کشور لبنان که در انتخاب کشور هدف صادراتی کالای ایرانی مهم است
مهمترین شاخص های اقتصادی لبنان

اخیراً کاهش مداوم واحد پول محلی منجر به افزایش تورم سالانه ۹۰ درصدی شده است که به مصرف کنندگان آسیب رسانده و تعداد بیشتری از لبنانی‌ها را زیر خط فقر قرار داده است.

مشاغل مجبور شده‌اند روزانه قیمت‌ها را ببندند یا تغییر دهند تا با نوسانات ارزی همراه نشوند.

سایر فرصت‌های صادرات به لبنان

بنادر لبنان پذیرای دریافت کالای ایرانی است. بنادر این کشور در حاشیه دریای مدیترانه امکان تجارت با اروپا را سهل کرده است

سابقه آشنایی مردم ایران و لبنان و روابط دو کشور به روزگاران کهن باز می‌گردد.

آداب لبنانی‌ها کمی به ایرانیان شباهت دارد و در هیچ مقطع زمانی این دو کشور با یکدیگر قطع رابطه نداشته اند.

در سال‌های اخیر افزایش تنش‌های لبنان با دولت‌های عربی و کشورهای حوزه خلیج فارس، تحریم‌های بین‌المللی، نرخ تورم و مدیریت ضعیف در اداره کشور مشکلات اقتصادی فراوانی در این کشور ایجاد کرده است و بسیاری از شرکت‌های بزرگ فعالیت‌هایشان را کاهش یا متوقف کرده‌اند.

پتانسیل صادرات مواد مختلف از ایران به کشور لبنان وجود دارد و باید تجار ایرانی از این فرصت ها استفاده کنند

اما همچنان دادوستد در این کشور وجود دارد و فضای بازار لبنان بیش‌ازپیش برای کالاهای ایرانی بسیار آماده است اقتصاد لبنان کاملاً غیردولتی است و امکان ورود و توسعه بازار شرکت‌های ایرانی کاملاً فراهم است.

محصولات ایرانی نسبت به کالاهای مشابه در بازارهای جهانی و بازار لبنان قیمت بسیار مناسبی دارد به اضافه اینکه کالای ایرانی با ذائقه لبنانی‌ها سازگار است.

⚡ لبنان تجارت آزاد با اروپا و اتحادیه عرب دارد و رقابت‌پذیری کالاهای ایرانی را در این بازار کمی سخت می‌کند بنابراین نیاز است هر چه سریع‌تر ایران توافق نامه‌های تعرفه‌های ترجیحی را با لبنان منعقد کند.

اما مزیت توافق نامه تجاری لبنان و اروپا و اتحادیه عرب این است که لبنان می‌تواند هاب صادرات مجدد کالای ایرانی به بازار آفریقا اروپا و حتی آمریکای لاتین باشد.

سرمایه‌گذاری‌های کلانی در بازار آفریقا توسط تجار لبنانی صورت گرفته و چنانچه شرکت‌های ایرانی بتوانند با شرکت‌های لبنانی مشارکت کنند و از نام و نشان شرکت‌های لبنانی و فعالیت آنها در بازارهای آفریقایی بهره بگیرند، بازار آفریقا بیش از پیش در اختیار صادر کننده ایرانی قرار خواهد گرفت.

لبنانی‌ها بزرگ‌ترین تجار آفریقا و آمریکای لاتین هستند.

مهم‌ترین زمینه های همکاری ایران و لبنان:

همکاری های بسیار خوبی بین ایران و لبنان وجود دارد که می توان در صادرات به لبنان از این مزیت ها استفاده کرد
خیلی از کالاهای ایرانی در بازار لبنان مزیت رقابتی خوبی هم در کیفیت و هم قیمت دارند

۱- صنعت ساختمان

ایران صنایع ساختمانی بسیار قوق دارد که می تواندبرای صادرات به لبنان از ان استفاده کند

بیشترین حجم پیمانکاری کشور به ترتیب در حوزه ساختمان، راه و ترابری، آب، تأسیسات و نیرو است و بیشتر شرکت‌های پیمانکاری در رشته ساختمان، راه و آب گرایش دارند.

هم اکنون لبنان نیاز مبرمی به احداث کارخانه‌های تولید مواد غذایی صنعتی به خصوص کارخانجات فراوری میوه، مرکبات و محصولات باغی دارد و ایران می‌تواند با احداث و راه اندازی کارخانه به صورت پیمانکاری یا مشارکتی با قیمت‌های بسیار مناسب‌تر نسبت به شرکت اروپایی اقدام به سرمایه گذاری یا صدور خدمات فنی و مهندسی در احداث و راهاندازی کارخانجات داشته باشد.

 متأسفانه شرکت‌های خدمات فنی مهندسی ایرانی در سطح بین‌المللی تجربه کمی دارند و تعداد کمی هستند اما برای وارد کردن شرکت‌ها به حوزه کار بین‌المللی می‌توان از کشور کوچکی مثل لبنان و پروژه‌های کوچک آغاز کرد. شرکت‌های بزرگ‌تر نیز می‌توانند در پروژه‌های متوسط و بزرگ این کشور فعالیت کنند.

مضاف بر اینکه در حال حاضر به تعداد شرکت‌های فنی مهندسی ایرانی، پروژه کافی داخلی وجود ندارد و ظرفیت زیادی از این پتانسیل در حال هدررفت است که این ظرفیت می‌تواند توسط تعداد زیادی از پروژه‌های شرکت‌های لبنانی پر شود.

در زمینه گردشگری، شرکت‌های ایرانی می‌توانند به بازسازی، نوسازی، احداث هتل و مراکز تفریحی در نقاط مختلف لبنان بپردازند.

۲- صادرات محصولات کشاورزی و غذایی

مواد غذایی ایرانی به دلیل کیفیتی که دارند می توان انها را از انبارها خارج و توسط لیفتراک به لبنان صادر کرد

طبق آمار گمرک لبنان، کل واردات محصولات کشاورزی لبنان در سال ۲۰۱۹ به ۳٫۱۱۲ میلیارد دلار رسیده است که عدد بسیار قابل‌توجهی است.

لبنان ۸۰ درصد نیاز غذایی خود را از واردات تأمین می‌کند. با توجه به محدودیت‌های اخیراً دولت لبنان در واردات، تاجران لبنانی مجبور خواهند بود به سراغ مواد غذایی ارزان‌قیمت‌تر بیایند و چنانچه تولید کننده ایرانی بتواند با قیمت مناسبی محصول خود مانند انواع غذاهای کنسروی و فرآوری شده و سایر مواد غذایی را به خریدار لبنانی عرضه کند، قطعاً خریدار لبنانی از فروشنده ایرانی استقبال خواهد کرد.

به‌علاوه اینکه در صورت رضایت مشتری لبنانی به دلیل ارتباط گسترده لبنانی‌ها در بازارهای آفریقا، اروپا و امریکای جنوبی، امکان صادرات به این کشورها نیز وجود خواهد داشت.

فرصت دوم برای تولید کننده ایرانی این است که به صورت مشارکتی با شرکت‌های لبنانی وارد بازار لبنان شود.

۳- صادرات دارو

لبنان با بیش از ۵۰ واردکننده دارو، بازار پیشرو دارویی واردتی حوزه منطقه شام است. بازار دارویی در لبنان حدود ۱ میلیارد دلار ارزیابی شده است.

داروهای ثبت شده حدود ۵۰ درصد از بازار و داروهای بدون نسخه (OTC) و داروهای عمومی حدود ۲۵ درصد از بازار را تشکیل می‌دهند.

فرصت های صادراتی داروی های ایرانی به لبنان زیرا ایران در این صنعت به شدت مزیت دارد
تجارت دارو در لبنان از تجارت بسیار پرسود و همه گیر است

⚡ تولید شرکت‌های دارویی در لبنان به دلیل هزینه‌های بالای تولید و دانش فنی کم ضعیف است. در نتیجه، واردات بیش از ۹۵ درصد از کل محصولات دارویی این بازار را تشکیل می‌دهد( البته در سال های اخیر برخی شرکت ها در داخل لبنان شروع به سرمایه گذاری و تولید دارو کرده اند)!

طبق اعلام اداره گمرک لبنان، کل واردات دارویی به لبنان در سال ۲۰۱۹ به ۱۲۴۲ میلیارد دلار رسیده است. تولیدات بازار داخلی لبنان پنج درصد تقاضای بازار را پوشش می‌دهد و عمدتاً تولید داروهای تحت لیسانس شرکت‌های بین‌المللی است.

کشورهای اصلی واردات دارویی لبنان عبارت‌اند از آلمان (۱۷٫۱٪) ، ایالات متحده (۱۱٫۸٪) ، فرانسه (۱۰٫۸٪) ، سوئیس (۱۰٫۵٪) ، ایتالیا (۵٫۸٪) و ایرلند ۶٫۲ و مابقی از سایر کشورها تأمین می‌شود.

واردات دارو در نیمه اول سال ۲۰۲۰ در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۱۹ ۵۰ درصد کاهش یافته است که این کاهش واردات بیشتر به دلیل تخریب بندر بیروت، و سیاست‌های سخت‌گیرانه دولت در خروج ارز است. در نتیجه انتظار می‌رود به‌زودی لبنان با کاهش دارو روبرو شود و بخواهد تأمین منابع دارویی خودش را از سایر کشورها از سر بگیرد.

مشارکت شرکت های ایرانی و دارویی لبنان در تامین و صادرات سایر کشورها

⚡ فرصت‌هایی که برای شرکت‌های ایرانی در پیش است این است که با توجه به اینکه داروسازی صنعت بسیار توسعه‌یافته‌ای در ایران است شرکت‌های داروسازی ایران می‌توانند وارد این بازار شده و سهم خودشان را از این بازار جذاب دارویی کسب کنند.

مضاف بر اینکه شرکت‌های داروسازی ایرانی که توان خوبی در سرمایه گذاری دارند علاوه بر صادرات می‌توانند اقدام به سرمایه گذاری در صنعت داروی این کشور کنند. اما اولویت اول استفاده از ظرفیت‌های بالای شرکت‌های داروسازی ایرانی است.

۴- فرصت های صادراتی فرش دستی و ماشینی:

صادرات فرش ایرانی به لبنان. کشور لبنان ظرفیت های خوبی برای پذیرش فرش ایرانی دارد
فرش دست‌بافت ایرانی کاملاً برای لبنانی‌ها آشنا و شناخته شده است

⚡ لبنانی‌های هنر دوست و با فرهنگ از گذشته دور با فرش و هنر فرش‌بافی ایران آشنا بوده‌اند به طوری که در کمتر خانه لبنانی فرش ایرانی وجود ندارد. درواقع نگاه لبنانی‌ها به فرش ایرانی فقط نگاه تجاری نیست بلکه نگاه فرهنگی و هنری است.

فرش دستباف و فرش ماشینی از مهم‌ترین محصولات صادراتی غیرنفتی ایران است و فرش کالایی است که ایران می‌تواند در دنیا آن را به رخ دیگران بکشد.

در تولید فرش هنرهای مختلفی مانند بافندگی، طراحی نقشه فرش و … با هم ترکیب می‌شوند و در نهایت این محصول ناب و دیدنی را تولید می‌شود.

ایران در صنعت فرش و قالی همچنان در دنیا حرف اول را می‌زند و برخی تاجران ایرانی در زمینه صادرات فرش به لبنان فعالیت دارند؛ کالایی که در لبنان از آن استقبال می‌شود و خریداران خود را دارد.

صادرات فرش دستبافت ایرانی

لبنانی‌ها علاقه خاصی به فرش دستباف ایرانی دارند و البته مشتری خرید فرش دستباف ایرانی قشر متوسط به بالا و مرفه لبنان است.

⚡ آمارها نشان می‌دهد ارزش صادرات فرش دستباف نسبت به فرش ماشینی بیش از ۵ برابر ارزش افزوده دارد و ارزآوری بسیار خوبی برای تولید کننده و تاجر فرش ایرانی وجود دارد.

 سایر فرصت‌های شرکت‌های ایرانی در لبنان در حوزه‌های لوازم‌خانگی، مصالح ساختمانی، صنایع وابسته به ساختمان، کنتورهای برق خانگی، ماشیم آلات کشاورزی، مواد غذایی، صنایع‌دستی و توریسم، بسته‌بندی، صنعت و معدن، سنگ‌های ساختمانی، بهداشت و درمان، حمل‌ونقل، کشاورزی، خدمات فنی مهندسی، کاشی و سرامیک، فرش و پسته فراهم است.

برای ارسال کالا می توان از روش های دریایی و ترکیبی مثل استفاده از کامیون و کشتی به کشور لبنان رسید
نقشه بنادر و شهرهای مهم کشور لبنان

⚡ ضمن اینکه با شرکت های حمل و نقل بین الملل خوبی که داریم حمل کالا به این کشور بخصوص از روش دریایی و ترکیبی ( زمینی – دریایی) کاملا به این کشور میسر است.

فرهنگ تجارت لبنانی ها

فرهنگ تجارت با لبنانی ها بسیار خاص است و باید به صورت حرفه ای عمل کرد و با شناخت و نحوه چگونگی ارتباط با آنها بتوان یک تجارت بر برد با آنها را ادامه داد

احوالپرسی معمولاً با دست‌دادن گرم همراه است و دست‌دادن معمولاً کمی تأخیر دارد.

شیوه ارتباط معمولاً بستگی به این دارد که مردم یکدیگر را چگونه می‌شناسند، اما به‌طورکلی افراد بیشتر غیرمستقیم هستند تا مستقیم.

مشاهده خشم در عموم مردم، به‌ویژه در خیابان و ترافیک، معمول است. مردم اغلب با صدای بلند صحبت می‌کنند و همیشه به معنی عصبانیت نیست. بیشتر اوقات نشان احساسات است.

خانواده جنبه بسیار مهمی از فرهنگ است و پرسیدن درباره خانواده فرد معمولاً مورد استقبال قرار می‌گیرد.

فرهنگ مردم لبنان در تجارت
با شناخت فرهنگ لبنانی می توان شانس موفقیت در مذاکرات تجاری با آنها را افزایش داد

تماس مستقیم چشمی تا حدی در جنس مشابه قابل قبول است و رابطه رئیس مرئوسی هر چه بیشتر شود تماس چشمی معمولاً در بین لبنانی‌ها کمتر می‌شود.

زمان معمولاً به‌عنوان عنصر ارزشمند در نظر گرفته نمی‌شود. دیرکردن در مهمانی‌ها و رویدادهای اجتماعی حتی ممکن است نشانه مد روز بودن باشد.

در تجارت و قرار ملاقات‌ها دیر کردن معمول است و اتفاق می‌افتند.

برای مردان – کت و شلوارهای شیک در جلسات اولیه رایج است. رنگ‌های تیره ترجیح داده می‌شوند. پوشش مناسب برای زنان معمولاً لباس محافظه‌کار، آراسته و پوشیده و در عین حال شیک انتخاب خوبی است!

⚡ چانه‌زنی مورد انتظار است و به طور کلی لبنانی‌ها در مورد قیمت خیلی صادق نیستند و ممکن است قیمتی‌هایی را که از سایر مشتریان یا کشورهای دیگر خریداری کرده‌اند، به درستی به شما اطلاع رسانی نکنند. یا در مورد سودی که خودشان در بازار به دست می‌آورند خیلی با شما صادق نباشند. این خصوصیت در برخی جوامع شرقی شایع است.

هدایا معمولاً در جلسات اولیه کاری رد و بدل نمی‌شوند. اگر به خانه لبنانی‌ها دعوت شوید، هدیه مناسب شیرینی یا گل خواهد بود و از دادن هدایای گران قیمت خودداری کنید. زیرا هدیه گران قیمت ممکن است رشوه تلقی شود.

صادرات لبنان:

چرا دانستن صادرات لبنان برای یک صادرکننده ایرانی مهم است؟

با شناخت صادرات کشور لبنان می توان به مواد اولیه مورد نیاز آن دست یافت

اول اینکه دید و شناخت کافی از کشور هدف به دست بیاوریم و دوم اینکه وقتی کشوری کالایی با حجم بالا به کشور ثالث صادر می‌کند به مزیت، استادی تجارت و تولید آن دست‌یافته است که می‌تواند الگوی صادراتی تاجر و صنعتگر ما باشد!

سوم اینکه بررسی کالای صادراتی کشور هدف ما را به یاد مواد اولیه یا کالای واسطه‌ای یا حتی محصول نهایی می‌اندازد که احیاناً می‌تواند پتانسیل خوب صادرات ما باشد!

مثلاً ممکن است بخشی از صادرات کشور ما به کشور هدف مجدد به سایر کشورها صادر شود (صادرات مجدد). شناسایی مقاصد صادراتی کشورهایی که صادرات مجدد دارند و هدایت صادرات به مقصد اصلی موجب کسب منافع بیشتر برای صادرکننده ایرانی خواهد بود.

مجموع صادرات لبنان در سال ۲۰۱۹، ۴٫۰۷ میلیارد دلار بوده است. این کشور در سال ۲۰۱۹ از نظر تولید ناخالص داخلی ۸۶ مین اقتصاد جهان و ۱۲۴ مین صادرکننده بزرگ جهان و مقام ۸۴ مین واردکننده جهان را به خود اختصاص داده است. از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی ۸۷ مین اقتصاد است و ۵۴ مین اقتصاد پیچیده جهان را مطابق شاخص پیچیدگی اقتصادی (ECI) به خود اختصاص داده است.

عمده صادرات لبنان طلا (۱٫۰۸ میلیارد دلار) ، جواهرات (۴۵۵ میلیون دلار) ، سلاح‌های گرم دیگر (۴۱۶ میلیون دلار) ، الماس (۲۱۰ میلیون دلار) و قراضه مس (۹۲٫۹ میلیون دلار) است که بیشتر به سوئیس (۱٫۰۹ میلیارد دلار) امارات متحده عربی (۶۱۹ میلیون دلار) ، کره جنوبی (۴۳۶ میلیون دلار) ، عربستان سعودی (۲۸۲ میلیون دلار) و کویت (۲۳۴ میلیون دلار) صادر شده است.

صادرات کشور لبنان به جهان و کشورهای مقصد
مهمترین کالاهایی که لبنانی ها صادر می کنند و کشورهای مقصد صادراتی آنها

در جدول زیر مهم‌ترین مقاصد صادراتی لبنان در سال ۲۰۱۹ را می‌بینید:

رتبهکشوردرصد
۱سوئیس۲۷%
۲امارات متحده عربی۱۵%
۳کره جنوبی۱۱%
۴عربستان سعودی۷%
۵کویت۶%
۶قطر۴%
۷ایالات متحده۳%
۸مصر۳%
۹هلند۲%
 ایران 
  • ایران در فهرست مقاصد صادراتی لبنان جایگاهی ندارد.

لبنان چه کالاهایی را وارد می‌کند (واردات لبنان چیست)؟

  • لبنان در سال ۲۰۱۹، ۱۶٫۱ میلیارد دلار واردات داشته است.
واردات لبنان از جهان در سال 2019 در این دوره 16 میلیارد دلار بوده است که بخشی از آن می تواند نصیب تجار ایرانی شود
مهمترین گروه کالایی که لبنانی ها وارد می کنند
رتبهشرح کالا ارزش تجاری (میلیون دلار)HS4 ID
1نفت تصفیه شده                              3,18452710
2ماشین‌ها                                 864178703
3داروهای بسته‌بندی‌شده                                 74163004
4جواهرات                                 428147113
5طلا                                 376147108
6الماس                                 373147102
7تجهیزات مخابراتی/تلفن همراه                                 341168525
8خون، آنتی سرم، واکسن، سموم و فرهنگ‌ها                                 23363002
9گاو                                 17710102
10گندم                                 15921001
11پنیر                                 14210406
12قطعات خودرو                                 137178708
13تجهیزات پزشکی                                 132189018
14لاستیک لاستیکی                                 11174011
15ذرت                                 10921005
16موتورهای احتراق                                 107168408
17توربین‌های گازی                                 101168411
18کالاهای پخته شده                                   9441905
19سرامیک بدون لعاب                                   90136907
20مبلمان دیگر                                   89209403
21گوشت گاو                                   8910201
22باتری‌های برقی                                   88168507
23شیر غلیظ                                   8710402
24تنباکو رول                                   8342402
25پلیمرهای اتیلن                                   8073901
مهمترین اقلام وارداتی لبنان

مهم‌ترین اقلام وارداتی لبنان در سال ۲۰۱۹

مجموع پتانسیل وارداتی دست نخورده برای بازار لبنان ۴٫۳ میلیارد دلار است. دریابید کدام محصولات و صادرکنندگان بیشترین پتانسیل استفاده نشده را دارند.

امکان صادرات چه کالاهایی به لبنان بیشتر فراهم است و می توان در صادرات به لبنان موفق عمل کرد
مهمترین گروهای کالایی که قابلیت صادرات به لبنان را دارند و برای آن ظرفیت خالی وجود دارد – ( ظرفیت های خالی صادرات به کشور لبنان )

مهم‌ترین ظرفیت خالی صادرت به لبنان:

اجزای دارویی – وسایل نقلیه موتوری و قطعات – جواهرات و فلزات گران‌بها – تجهیزات الکترونیکی – محصولات غذایی (پردازش شده یا حفظ شده) – حیوانات زنده (به جز مرغ) – فلزات آهنی – فولاد – محصولات لبنی – پلاستیک و لاستیک – ماشین‌آلات، برق – محصولات سرامیکی – غلات (به جز گندم و برنج) – قند – دانه‌های روغنی – محصولات کاغذی – گوشت (به جز مرغ) – روغن و چربی‌های گیاهی – محصولات و عطرهای زیبایی – بقایای گیاهی و خوراک دام – قهوه.

مهمترین محصولات که قابلیت صادرات به لبنان را دارند و برای آن ظرفیت خالی وجود دارد در این جدول آمده است
مهمترین محصولاتی که قابلیت صادرات به لبنان را دارند و برای آن ظرفیت خالی وجود دارد

صادرات ایران به لبنان:

  • ایران در سال ۲۰۱۹، ۶۵٫۹ میلیون دلار به لبنان صادرات داشته است.
صادرات ایران به لبنان بیشتر پسته، خرما آهن آلات و غیره است
مهمترین اقلام صادراتی ایران به لبنان
رتبهHS4ارزش تجاری (هزار دلار)درصد
۱آجیل‌های دیگر               24,47137%
2میله‌های فولادی                  9,13814%
3فرش‌های گره‌دار                  5,0478%
4عصاره مالت                  2,1163%
5میله‌های آهنی خام                  2,0613%
6سخت‌پوستان                  2,0293%
7مخمر                  1,9673%
8میوه‌های گرمسیری                  1,7213%
9ظروف شیشه‌ای تزئینی داخلی                  1,4752%
10میله‌های آهنی نورد گرم                  1,4012%
11انگور                  1,1382%
12ماشین‌ها                     8661%
13قطعات خودرو                     8121%
14لوله‌های مسی                     7781%
15سازه‌های آهنی                     6991%
16ورق پلاستیک خام                     6491%
17فرش دستبافت                     6381.0%
18سنگ مرمر، تراورتن و آلاباستر                     6230.9%
19فرش‌های تافت شده                     5540.8%
20پلیمرهای استایرن                     5000.8%
21آب معطر                     4980.8%
22سایر میله‌های فولادی                     4350.7%
23پلیمرهای پروپیلن                     4320.7%
24ماهی‌های فرآوری شده                     3340.5%
25سنگ ساختمانی                     2810.4%
26تجهیزات ورزشی                     2640.4%
27بروشورها                     2250.3%
28سخت‌پوستان پردازش شده                     2160.3%
29شیرآلات                     1750.3%
30پلیمرهای اتیلن                     1630.2%
جزئیات ااقلام صادراتی ایران به لبنان

فضای خالی صادرات محصولات ایرانی به لبنان

آجیل – پلاستیک و لاستیک – محصولات غذایی (پردازش شده یا حفظ شده) – فرش‌ها – فلزات آهنی – فولاد – محصولات سرامیکی – میوه‌ها – محصولات لبنی – حیوانات زنده (به جز مرغ) – مواد شیمیایی – محصولات شیشه‌ای – ماهی و صدف – سبزیجات – روغن و چربی‌های گیاهی – حبوبات – اجزای دارویی – محصولات معدنی.

پتانسیل صادرات ایران به لبنان
ظرفیت خالی صادراتی ایران به لبنان
مهمترین محصولاتی که می توان برای صادرات به لبنان از ایران برنامه ریزی کرد

⚡ برای اینکه ببینید کالای شما ظرفیت صادرات به لبنان را دارد و آیا این کشور بازار مناسبی برای کالای شماست با ما تماس بگیرید!

البته ظرفیتی‌های صادراتی ایران به لبنان بسیار فراتر از اینهاست اما در این مقاله تنها به همین هفده گروه بسنده می‌شود.

اگر با پتانسیلی که در ایران وجود دارد، تاجر و صنعتگر ایرانی بتواند ۱۰ درصد واردات لبنان آن هم فقط در کالا و نه خدمات را از آن خود کند، هرساله حدود ۱ میلیارد دلار (۹۰۰ میلیون دلار) نصیب تاجر ایرانی خواهد شد.

در جدول، ظرفیت خالی به معنی این است که این ظرفیت توسط سایر کشورها پر نشده است و بلافاصله می‌تواند به‌وسیله تاجر ایرانی پر شود زیرا ایران در این گروها، مزیت رقابتی دارد.

ایرانی‌ها سال‌ها یک کشور وارداتی بوده‌اند و شاید تجربه خوبی در واردات داشته باشیم اما علی‌رغم بسیاری از شایستگی‌ها و توانمندی‌ها در محصولات مختلف (مثل فرش دستباف ایرانی، زعفران، ظروف مسی، گیاهان دارویی، خرما، کاشی و سرامیک و بسیاری از کالاهای دیگر) هرگز در صادرات قوی عمل نکرده‌ایم!

از دلایل اصلی این موضوع ضعف مهارت‌های ارتباطی و همچنین سایر مهارت‌های صادراتی است! چیزی که نبود آن به‌شدت در بین صادرکنندگان ایرانی حس می‌شود و باید صادرکنندگان این مهارت‌ها را در خود تقویت کنند تا به نتایج بهتری در صادرات دست پیدا کنند!

موضوع دوم، عدم استفاده از مشاوران در بازارهای صادراتی است! مشاوران کسانی هستند که اطلاعات، قوانین و مقررات، چالش‌های حمل‌ونقل، توزیع و دریافت وجه صادراتی را به‌خوبی در کشور هدف می‌شناسند و می‌توانند این اطلاعات را به طور کامل در اختیار صادرکنندگان قرار دهند!

دیدگاه‌ها (2)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

    صابر سید خندان مهمان 12 فروردین 1403 پاسخ

    اطلاعات بسیار مفیدی بود. برای حمل به لبنان آیا مسیر زمینی و مطمئن وجود دارد؟

      موسی رسولی راد مدیر کل 12 فروردین 1403 پاسخ

      با سلام. مسیرهای جدید امن تر و در زمان کمتری قابل انجام اند. در صورت حمل به لبنان - سوریه و اردن تماس بگیرید.

error: Content is protected !!