جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات به ترکیه، فرصت ها و ظرفیت های خالی در بازار

چرا صادرات به ترکیه

⚡ اگر با پتانسیلی که در ایران وجود دارد ایران بتواند تنها ۵ درصد صادرات به ترکیه آن هم فقط در کالا و نه خدمات را از آن خود کند، بیش از ۹٫۳ میلیارد دلار نصیب تاجر ایرانی خواهد شد. برای درک این موضوع مقاله اختصاصی فرصت های صادرات به ترکیه را تا انتها بخوانید!

معرفی کشور ترکیه

ترکیه کشوری در جنوب شرق اروپا و جنوب غرب آسیا، در طول تاریخ قطب تجارت بین قاره بوده است. این کشور با خطوط ساحلی در دریاهای سیاه، اژه و مدیترانه با ارمنستان، آذربایجان، بلغارستان، گرجستان، یونان، ایران، عراق و سوریه مرزهای زمینی دارد.

ترکیه امروزی در سال ۱۹۲۳ پس از سقوط امپراتوری عثمانی به وجود آمد. از آن زمان، این کشور دارای اقتصاد ترکیبی بخش‌های خصوصی و دولتی است که به توسعه اقتصادی کمک زیادی کرده است.

قرار گرفتن این کشور در بین اروپا، آسیا و دریای سیاه، به آن نفوذ زیادی در منطقه داده است.

علی‌رغم جلسات فراوان درباره عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا، این گفتگوها در درجه اول به دلیل مسائل حقوق بشر ناکام مانده‌اند. ترکیه به کمک بخش خصوصی به رشد ناخالص داخلی ۷٫۴ درصدی در سال ۲۰۱۷ دست یافت، اما این رشد با چنین سرعتی ادامه نیافت!

ترکیه از همسایگان شمال شرقی ایران است و این همسایگی باعث می شود صادرات مورد توجه صادرکنندگان ایرانی باشد
ترکیه همسایه شمال غربی ایران با اقتصاد روبه رشد و دروازه ورد به اروپا

تقریباً ۵ درصد ترکیه در تراکیا در قاره اروپا و ۹۵ درصد باقیمانده به نام آناتولی در قاره آسیا است. جمعیت ترکیه حدود ۸۵ میلیون نفر است و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۶ به بیش از ۹۰ میلیون نفر برسد.

متراکم‌ترین منطقه اطراف بسفر در شمال غربی واقع شده و ۲۰٪ جمعیت در استانبول زندگی می‌کنند. به‌استثنای آنکارا، مناطق داخلی آناتولی مراکز شهری کوچک و پراکنده باقی‌مانده‌اند. یک الگوی کلی توسعه محیطی، به ویژه در امتداد ساحل دریای اژه در غرب، و سیستم‌های رود دجله و فرات در جنوب شرقی وجود دارد.

⚡ بخش قابل توجهی از مرزهای ترکیه در همسایگی شش کشور آسیایی ایران، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، گرجستان، عراق، سوریه و بخش کوچکی از آن در جوار دو کشور اروپایی یونان و بلغارستان قرار گرفته است.

زبان اکثر مردم ترکیه ترکی استامبولی، اما زبان‌های کردی (که بیشتر در شرق و نزدیک مرزهای ایران و بخش‌هایی از مرکز این کشور صحبت می شود) زبان عربی هم بیشتر در جنوب شرق و نزدیک مرزهای عراق تکلم می‌شود.

همچنین در قسمت‌هایی کوچکی از شمال ترکیه زبان گرجی تکلم می‌شود. سایر زبان‌های هم با تعداد کم توسط قومیت‌های مختلف استفاده می‌شود.

زبان انگلیسی در استانبول و آنکارا برای مقاصد تجاری به‌خوبی کاربرد دارد و بسیاری تحصیل‌کرده‌ها و تجار ترکیه در سطح قابل قبولی به این زبان آشنایی دارند.

تا سال 2026 جمعیت ترکیه به بیش از 90 میلیون خواهد رسید
جمعیت ترکیه از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰

اقتصاد ترکیه

سیگنال های اقتصادی ترکیه در مجموع رو به پیشرفت است و برنامه های تولیدی این کشور به معنی سودآور بودن صادرات به ترکیه است

ترکیه در شمار کشورهای پیشرفته جهان است و توسط صندوق بین‌المللی پول به عنوان اقتصاد در حال ظهور تعریف شده است. هفدهمین تولید ناخالص داخلی اسمی جهان را دارد و ذخایر خارجی از ۶ دسامبر ۲۰۱۳ ، به ۱۳۵ میلیارد دلار رسیده است.

اقتصاد آزاد ترکیه عمدتاً تحت تأثیر صنعت و به طور فزاینده بخش‌های خدماتی اداره می‌شود، اگرچه کشاورزی سنتی این کشور هنوز ۲۵٪ از اشتغال مردم را تشکیل می‌دهد اما صنایع خودرو، پتروشیمی و الکترونیک از اهمیت بیشتری برخوردار شده و از بخش‌های سنتی منسوجات و پوشاک در ترکیب صادراتی ترکیه پیشی گرفته‌اند.

ترکیه با ایجاد پل چندصدساله اروپا و آسیا، بیش از حد انتظار یک کشور شرقی – غربی درحال‌توسعه است. این کشور جایگاه هفدهمین اقتصاد بزرگ جهان و از جذاب‌ترین و پویاترین بازارهای صادراتی کالا و خدمات است. در سال ۲۰۱۷ ، نرخ رشد ترکیه ۶٫۱ درصد بوده است.

این کشور یکی از موفق‌ترین کشورهای اقتصادی و تجاری اوراسیا است و از برجسته‌ترین کشورهای توریستی – تجاری و توانسته است بدون اتکا به قدرت و درآمد نفتی وضعیت اقتصادی خود را بهبود بخشد.

بااین‌حال، گاهی عدم اطمینان داخلی و نگرانی‌های امنیتی جای خود را به ثبات سیاسی و پویایی اقتصادی داده است که باعث ایجاد نوسانات بازار مالی شده و بر چشم‌انداز اقتصادی ترکیه سنگینی می‌کند!

پس از آنکه ترکیه در سال ۲۰۰۱ دچار بحران شدید مالی شد، آنکارا اصلاحات اقتصادی و مالی را به عنوان بخشی از برنامه صندوق بین‌المللی پول تصویب کرد. این اصلاحات موجب تقویت بنیه اقتصادی کشور و آغاز دوره رشد شدید می‌شود که میانگین آن سالانه بیش از ۶٪ تا سال ۲۰۰۸ بود. برنامه خصوصی‌سازی تهاجمی باعث کاهش مشارکت دولت در صنایع اساسی، بانکداری، حمل‌ونقل، تولید برق و ارتباطات می‌شود.

 اما شرایط اقتصاد جهانی و سیاست‌های مالی باعث رشد توقف تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۰۹ در این کشور شد، ولی به لطف بازارهای مالی و سیستم بانکی توسعه‌یافته آن به کشور کمک کرد تا بحران مالی جهانی را پشت سر بگذارد و رشد تولید ناخالص داخلی در سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ را به ۹٪ افزایش دهد!

صادرات ترکیه از منابع طبیعی و محصولات با ارزش افزوده کم مانند فلزات، سنگ‌های قیمتی، انرژی، پوشاک و مواد غذایی گرفته تا کالاهای با ارزش بالاتر مانند وسایل نقلیه و ماشین‌آلات.

در حال حاضر عضو اتحادیه گمرکی اتحادیه اروپا است برای عضویت کامل در حال مذاکره است. بااین‌حال، این کشور با همسایگان خود از جمله سوریه و عراق با فشارهای ژئوپلیتیکی مواجه است.

شاخص‌های اقتصادی ترکیه بیانگر این است که این کشور در حال تبدیل‌شدن به یک بازار وارداتی خوب بخصوص برای کالاهای ایرانی است
مهمترین شاخص های کشور ترکیه
مهمترین شاخص های اقتصادی کشور ترکیه که در انتخاب کشور هدف صادراتی کالا ایرانی مهم است
مهمترین شاخص های اقتصادی ترکیه

مهم‌ترین شاخصه‌ها و فرصت‌های بازار ترکیه:

فرصت های صادراتی زیادی برای صادرات محصولات ایرانی به ترکیه وجود دارد و می توان با بازاریابی در ترکیه به مقاصد خود رسید

بازار خرده‌فروشی در ترکیه در حال بلوغ است

مصرف‌کنندگان در ترکیه بیشترین هزینه را برای غذا و نوشیدنی‌های غیرالکلی مصرف می‌کنند.

نرخ نفوذ اینترنت در مردم ترکیه ۶۷٫۳% و از هر ۱۰۰ نفر، ۹۸٫۲ نفر تلفن هوشمند دارند.

در حال حاضر ترکیه شاهد نوسازی اقتصاد و فضای کسب‌وکار است و تنها در طی سال‌های ۲۰۱۳-۲۰۱۷ ، بیش از ۳۱۰،۰۰۰ شرکت در این کشور تأسیس شده است.

صنعت و تولید اکنون طرح اصلی اقتصاد ترکیه است و بخش بزرگ تجارت با اروپا را تشکیل می‌دهد. اقتصاد ترکیه شامل خدمات بسیار متنوع از جمله املاک و مستغلات، سلامت و آموزش را در برمی‌گیرد و اصلاحات اساسی سیاسی، اقتصادی و قانونی در حال انجام است.

بااین‌حال رشد ترکیه باعث افزایش تقاضای انرژی شده طور یکه به‌عنوان واردکننده خالص انرژی، در مقاطعی از زمان کسری حساب‌جاری گسترده‌ای را از بابت واردات انرژی تجربه کرده است!

هم کنون این کشور خط لوله جدیدی در دوبرابر کردن ظرفیت انتقال، طراحی و اجرا کرده است و قصد دارد راهروی گاز اروپا، خاورمیانه و ناحیه خزری نیز باشد!

سیاست رسمی دولت کاهش اعتماد به واردات و تقویت توانایی‌های داخلی با نگاه بلندمدت در تبدیل‌شدن به صادرکننده جهانی کالاهای پیشرفته است. هدف بلندمدت دیگر این است که به قطب اصلی انرژی اروپا تبدیل شود. کل ذخایر اثبات شده نفت جهان در سال ۲۰۱۷ ۱٫۶۹۶٫۶ میلیارد بشکه بوده است و ترکیه از نظر جغرافیایی نزدیک به ۷۳ درصد ذخایر نفت و گاز جهان است!

بارگیری یک کامیون برای ارسال کالا به ترکیه از طریق ایران

اقتصاد تقریباً پایدار ترکیه، موقعیت جغرافیایی مناسب، رشد طبقه متوسط ​​، جمعیت جوان (میانگین سنی ۲۹ سال) و طبقه کارآفرین پویا این کشور را به بازار روبه‌رشد صادرکنندگان و واردکنندگان تبدیل کرده است.

حرکت کند اما مداوم ترکیه در عضویت اتحادیه اروپا انگیزه تصویب مقررات و استانداردهای پایدار در ترکیه را ایجاد کرده است که می‌تواند فروش و تجارت در بازار را هم آسان و هم سخت کند. آسان از این نظر که قوانین شسته‌رفته و چالش‌های ناشی از تغییر دائم قوانین و مقررات کاسته می‌شود و فرصت‌های برابر برای تاجران کشورهای مختلف بیشتر ایجاد می‌شود!

از طرفی ارتقاء استاندار کالا و خدمت در ترکیه کار را برای صادرات کنندگان به‌خصوص صادرکننده ایرانی سخت می‌کند و صادرکننده باید استاندارد کالا را بهبود دهد و به استاندارهای جهانی نزدیک شود.

ترکیه می‌تواند قطب تجاری منطقه محسوب شود و شرکت‌های ایرانی باید به فکر استفاده از ظرفیت هم‌جواری در دسترسی به فرصت‌های تجاری این کشور در حوزه‌های مختلف باشند.

البته ترکیه بازار پیچیده و چالش‌برانگیز است که نیاز به سازگاری و پایداری دارد. برخی چالش‌ها مشابه چالش‌هایی است که در کشورهای نیمه توسعه‌یافته دیده می‌شود. از جمله سیاست‌های متناقض، کاغذبازی، عدم شفافیت و غیره!

کانتینرهایی که آرم پرچم ترکیه روی انها حک شده است

⚡ ترکیه در سال‌های اخیر تسهیل سازی زیادی در تجارت و بازرگانی انجام داده است اما برنامه‌ریزی دقیق و صبر، رمز موفقیت تجارت در ترکیه است. بوروکراسی اداری و اجرای بی‌اثر مقررات همچنان از موانع اصلی تجارت است.

چیزهایی که در مورد فرهنگ تجارت ترکیه نمی‌دانید

با شناخت اصول مذاکره با تاجران ترک می توان موفقیت با تجار ترکیه ای را رغم زد
با شناخت فرهنگ تجاری مردم ترکیه می توان موفقیت بیشتری در مذاکرات تجاری به دست آورد

ارتباط مستقیم به طور گسترده‌ای به عنوان سبک استاندارد ارتباطات تجاری در ترکیه پذیرفته شده است. جلسات حضوری، ایمیل و تلفن به عنوان ارتباط رسمی در کسب‌وکارها به شدت استفاده می‌شود.

حفظ تماس چشمی در حین مکالمه یکی از جنبه‌های مهم ارتباط غیرکلامی تلقی می‌شود. پرهیز از تماس چشمی نشانه پنهان‌کاری و عدم صداقت نسبت به پیشنهاد تجاری است. مهم است که به‌عنوان نشانه‌ای از صداقت، تماس مستقیم چشمی هنگام صحبت را حفظ کنید. بین افراد یک جنس، لمس شانه هنگام ترک اعتماد و قدردانی را نشان می‌دهد.

خیره شدن در بین مردم ترکیه معمول است، بنابراین اگر به شما خیره شده نگران نباشید. استفاده از حرکات دست و حالت چهره هم در مکالمه بسیار رایج است.

زبان ترکی زبان رسمی کشور است و در هنگام تجارت به طور گسترده‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. حتی اگر انگلیسی در شرکت‌های چندملیتی صحبت می‌شود، ارتباط با صاحبان مشاغل محلی نیاز به زبان ترکی دارد.

در تجارت با بازرگانان ترک هوشمند عمل کنید تا اساس یک تجارت موفق رقم بخورد

کارکنان شرکت‌های متوسط و بزرگ به‌خوبی نحوه ایجاد ارتباط به زبان انگلیسی را می‌دانند.

سلسله‌مراتب در زمینه تجارت در ترکیه بسیار مهم است و فرایند تصمیم‌گیری از یک رویکرد بالابه‌پایین پیروی می‌کند

چانه‌زنی در تجارت معمول است.

هنگام برقراری ارتباط با مردم ترکیه اولین برداشت‌ها مهم هستند؛ بنابراین، راه خوب ایجاد اولین برداشت خوب این است که به ترکیه، منابع طبیعی، مردم، جغرافیا و تجربیات شخصی خود به‌عنوان بازدیدکننده صحبت کنید. نشان‌دادن علاقه و هیجان از چشیدن غذاهای محلی و نشان‌دادن دانش زبان نیز تأثیر خوبی خواهد داشت.

مردم ترکیه از جلسات منظم استقبال می‌کنند و سعی می‌کنند در همه سطوح تجارت (کارمند خرید یا فروش تا مدیرعامل در جلسات شرکت می‌کنند) و زمان کافی برای آماده‌شدن قبل از جلسه بگذارند. عدم حضور در جلسه پس از تأیید آن توسط طرف مقابل نوعی بی‌احترامی، بی‌ادبی و به معنای عدم تعهد است.

حفظ شبکه انسانی قوی از طریق تماس‌های شخصی و شغلی برای تجارت مهم تلقی می‌شود.

روابط شخصی نقش عمده‌ای در موفقیت تجاری دارد، زیرا بسیاری از مشاغل از طریق ارتباطات شخصی و اجتماعی ایجاد می‌شوند.

افراد معمولاً ترجیح می‌دهند با همکاران کاری خود معاشرت کنند، زیرا بر این باورند این کار روابط حرفه‌ای را تقویت می‌کند و به انجام سریع‌تر کارها کمک می‌کند.

به دلیل تعطیلات سال نو، تجارت در ماه دسامبر و ژانویه کندتر از حد معمول است. علاوه بر این، کارها در ماه رمضان و به‌خصوص پایان ماه به کندی پیش می‌رود و تعطیلات طولانی در عید فطر دارند.

در ترکیه، کار و زندگی شخصی عمدتاً با یکدیگر هم‌پوشانی دارند، زیرا بسیاری از مشاغل بر اساس روابط شخصی و اجتماعی بنا شده‌اند.

تلویزیون با تأثیرگذارترین رسانه خبری در کشور است.

با رعایت چند اصول ساده با ترک های ترکیه ای می توان اصول یک تجارت موفق و صادرات موفق با ترک ها را به انجام رساند

⚡ تجارت در ترکیه بیشتر مردسالار و تحت سلطه مردان است بااین‌وجود، در دهه اخیر پیشرفت‌های زیادی در زمینه دادن فرصت‌های بیشتر به زنان به دلیل تأثیر شرکت‌های چندملیتی رخ داده است.

صادرات ترکیه:

چرا دانستن صادرات ارمنستان برای یک صادرکننده ایرانی مهم است؟

صادرات ترکیه چه هست و چگونه می توان بر آن اساس در تامین مواد اولیه یا واسطه ای در صادرات به ترکیه برنامه ریزی کرد

اول اینکه دید و شناخت کافی از کشور هدف به دست بیاوریم و بتوانیم صنایع کشور هدف که در آن به بلوغ صادراتی برخی کالا یا خدمات رسیده است آشنا و اطلاعات بیشتری از کشور مقصد دستگیرمان شود

مهم‌تر اینکه مطمئناً وقتی کشوری کالایی با حجم بالا به کشور ثالث صادر می‌کند در تولید آن کالا به مزیت‌های و استادی آن کالا هم در تجارت و هم تولید دست یافته است و احتمالاً فرصت‌های وارداتی برای کشور ما در آن کالا کمتر است اما نمی‌توان به‌طورقطع گفت که کشوری که کالایی را صادر می‌کند حتماً واردکننده کالا نیست!

اما یقیناً می‌توان گفت وقتی کشوری در تولید به استادی و مزیت‌های تولیدی کالاهایی دست یافته است، به مواد اولیه یا کالای واسطه‌ای یا حتی محصول نهایی با کیفیت پایین‌تر یا فله آن کالا به شدت نیازمند است و می‌تواند پتانسیل خوب صادرات ما باشد.

ترکیه یکی از کشورهای خاورمیانه است که به دلیل موقعیت استراتژیک و اجرای برنامه‌ها و سیاست‌های اقتصادی درست، بازار اقتصادی موفقی دارد.

این کشور که به‌نوعی پلی میان اروپا و آسیا به‌حساب می‌آید، محل بسیار خوب تبادل کالاها از هر دو طرف است.

 این کشور در سال ۲۰۱۹ از نظر تولید ناخالص داخلی ۱۹ اقتصاد جهان است، این کشور ۲۹ مین صادرکننده بزرگ جهان و مقام ۲۶ مین واردکننده جهان را به خود اختصاص داده است. از منظر سرانه تولید ناخالص داخلی ۷۷ اقتصاد است و ۴۱ مین اقتصاد پیچیده جهان را مطابق شاخص پیچیدگی اقتصادی (ECI) به خود اختصاص داده است.

بیشترین صادرات ترکیه در خودرو (۱۲٫۷ میلیارد دلار) ، پالایش نفت (۶٫۶۳ میلیارد دلار) ، کامیون (۴٫۹۹ میلیارد دلار) ، جواهرات (۴٫۹۸ میلیارد دلار) و قطعات خودرو (۴٫۹۳ میلیارد دلار) است که بیشتر به آلمان (۱۶٫۸ میلیارد دلار)، انگلستان (۱۲٫۱ میلیارد دلار) ، عراق (۱۰٫۲ میلیارد دلار) ، ایتالیا (۱۰٫۱ میلیارد دلار) و ایالات متحده (۹٫۴۵ میلیارد دلار) صادر می‌کند.

در سال ۲۰۱۹ ، ترکیه بزرگ‌ترین صادرکننده میله‌های آهن خام (۲٫۷۷ میلیارد دلار) ، فرش دستبافت (۲٫۱۴ میلیارد دلار) ، آرد گندم (۱٫۰۵ میلیارد دلار) ، میله‌های آهنی گرم (۱٫۰۳ میلیارد دلار) ، سنگ مرمر، تراورتن و آلباستر جهان بوده است (۸۷۰ میلیون دلار).

صادرات ترکیه به جهان
صادرات ترکیه به جهان

جدول مهم‌ترین اقلام صادراتی ترکیه به جهان:

بخشTrade Value(میلیون دلار)درصد کل صادراتHS2 ID
حمل‌ونقل۳۰۲۸۱۱۶%۱۷۸۷
منسوجات۲۹۶۸۹۱۶%۱۱۶۱
ماشین‌آلات۲۸۶۰۲۱۵%۱۶۸۴
فلزات۲۴۲۳۵۱۳%۱۵۷۲
محصولات معدنی۱۳۷۳۸۷%۵۲۷
پلاستیک و لاستیک۹۸۰۰۵%۷۳۹
محصولات گیاهی۸۴۶۰۵%۲۰۸
محصولات شیمیایی۸۲۲۶۴%۶۲۸
مواد غذایی۸۰۶۱۴%۴۲۰
فلزات گران‌بها۷۴۹۷۴%۱۴۷۱
متفرقه۴۲۵۳۲%۲۰۹۴
سنگ و شیشه۳۷۱۵۲%۱۳۶۸
کالاهای کاغذی۲۷۶۱۱%۱۰۴۸
محصولات حیوانی۲۴۷۴۱%۱۰۳
سازها۱۲۹۹۱%۱۸۹۰
کفش و سرپوش۱۰۴۳۱%۱۲۶۴
محصولات زیستی حیوانی و گیاهی۱۰۲۸۱%۳۱۵
محصولات چوبی۹۴۱۱%۹۴۴
پنهان شدن حیوانات۷۹۱۰٫۴%۸۴۲
سلاح۳۳۲۰٫۲%۱۹۹۳
هنرها و اشیاء عتیقه۲۴۶۰٫۱%۲۱۹۷
جمع اقلام صادراتی ترکیه (میلیون دلار)                            187,471100%
مهمترین اقلام تجاری ترکیه به جهان

همان‌طور که مشاهده می‌کنید ترکیه صادرکننده کالای صنعتی و نیمه‌صنعتی با ارزش افزوده بالا است. رشد بالای صادرات خودرو و قطعات یدکی از این کشور به‌واسطه سرمایه گذاری مستقیم خارجی شرکت‌های بزرگ خودروسازی جهان در این کشور است و اینکه تسهیلاتی که کشور ترکیه به این شرکت‌ها داده است تا آنها این کشور را برای سرمایه گذاری انتخاب کنند.

عمده مقاصد صادراتی ترکیه: ۱- آلمان به ارزش ۱۶٫۸ میلیارد دلار. ۲- انگلستان به ارزش ۱۲٫۱ میلیارد دلار. ۳- عراق به ارزش ۱۰٫۲ میلیارد دلار. ۴- ایتالیا به ارزش ۱۰٫۱ میلیارد دلار. ۵- ایالات متحده آمریکا به ارزش ۹٫۴ میلیارد دلار. ۶- فرانسه به ارزش ۸٫۳ میلیارد دلار مهم‌ترین شرکای صادراتی ترکیه‌اند.

عمده تولیدات این کشور کالاهای صنعتی و نیمه‌صنعتی است که به کشورهای توسعه‌یافته جهان صادر می‌شوند.

ایران نوزدهمین مقصد صادراتی ترکیه است که ۲٫۶ میلیارد دلار صادرات از این کشور به ایران ثبت شده است. یکی از دلایل بالارفتن استانداردهای تولید و کیفیت بالای محصولات کشور ترکیه درگیر شدن این کشور با بازار کشورهای توسعه‌یافته و انطباق استانداردهای تولید با استانداردهای موردنیاز و مورد قبول آنها است. ترکیه طی ۱۵ سال اخیر در برندسازی صنعتی نیز بخصوص محصولات چرم و نساجی تلاش های گسترده و موفقی داشته است.

واردات ترکیه:

بیشترین واردات ترکیه شامل طلا (۱۱٫۵ میلیارد دلار) ، محصولات پالایش‌یافته نفت (۹٫۹۲ میلیارد دلار) ، نفت خام (۶٫۵۵ میلیارد دلار) ، قطعات خودرو (۵٫۷۲ میلیارد دلار) و آهن‌قراضه (۵٫۱۹ میلیارد دلار) است که بیشتر از آلمان (۲۱٫۲ میلیارد دلار)، چین (۱۸٫۲ میلیارد دلار) ، روسیه (۱۶٫۴ میلیارد دلار) ، ایالات متحده (۱۰٫۴ میلیارد دلار) و ایتالیا (۹٫۴ میلیارد دلار) وارد شده‌اند.

در سال ۲۰۱۹ ، ترکیه بزرگ‌ترین واردکننده آهن‌قراضه (۵٫۱۹ میلیارد دلار) ، نخ رشته مصنوعی غیر خرده‌فروشی (۱٫۶۲ میلیارد دلار) ، دانه‌های آفتاب‌گردان (۵۱۵ میلیون دلار) ، سبوس (۲۶۹ میلیون دلار) و نخ جوت (۲۰۸ میلیون دلار) در جهان بوده است.

واردات ترکیه در سال 2019
مهمترین واردات ترکیه از جهان
HS6 IDمهم‌ترین اقلام وارداتی ترکیه در سال ۲۰۱۹
۱۴۷۱۰۸۱۲طلا در اشکال اصلاح نشده غیر پولی
۵۲۷۱۰۰۰فرآورده‌های نفتی، قیر، مقره‌ها، به جز خام
۵۲۷۰۹۰۰روغن‌های نفتی، روغن‌های معدنی قیر، خام
۱۵۷۲۰۴۴۹ضایعات یا قراضه‌های آهنی،
۱۷۸۸۰۲۴۰هواپیمای ثابت بال، وزن خالی از منزل> 15000 کیلوگرم
۱۶۸۵۲۵۲۰دستگاه‌های دریافت و ارسال برای رادیو، تلویزیون و غیره
۵۲۷۰۱۱۲زغال‌سنگ قیر، جمع نشده است
۷۳۹۰۲۱۰پلی‌پروپیلن به اشکال اولیه
۵۲۷۱۱۲۱گاز طبیعی در حالت گازی
۶۳۰۰۴۹۰داروها در دوز مصرفی است
۲۱۰۰۱۹۰گندم به جز گندم دوروم، و مزلین
۱۶۸۴۰۸۲۰موتورهای دیزلی برای وسایل نقلیه موتوری
۶۳۰۰۲۹۰خون، سموم، فرهنگ‌ها، استفاده‌های پزشکی، مواد شیمیایی
۱۷۸۷۰۳۳۲اتومبیل‌های متوسط موتور دیزل
۱۷۸۷۰۸۹۹قطعات وسایل نقلیه موتوری
۱۱۵۲۰۱۰۰پنبه، کارتی یا شانه نشده
۵۲۷۱۱۱۱گاز طبیعی، مایع شده است
۱۵۷۴۰۳۱۱کاتدهای مس و مقاطع کاتد ساخته نشده است
۱۷۸۷۰۸۴۰سیستم انتقال قدرت برای وسایل نقلیه موتوری
مهم‌ترین ظرفیت‌های صادرات به ترکیه

تاریخچه و پیشینه مبادلات تجاری ایران و ترکیه:

روابط تجاری ایران و ترکیه از قدیم در سطح بالایی بوده و اگر هوشمندانه عمل کنیم می توانیم در صادرات محصولات ایرانی به ترکیه موفق عمل کنیم

ترکیه از همسایگان غربی ایران است که به دلیل موقعیت جغرافیایی منحصربه‌فرد، از لحاظ اقتصادی در خاورمیانه با استفاده از صنعت گردشگری و تولید پوشاک، مشکل کمبود منابع نفت و گاز خود را برطرف کرده و به یکی از مراکز مهم تجاری و اقتصادی منطقه تبدیل شده است.

سالیان دراز است که ایران و ترکیه از روابط سیاسی، فرهنگی و اقتصادی قوی برخوردار بوده‌اند. موقعیت جغرافیایی ترکیه آن را به کریدور مهم انرژی و لجستیک تبدیل می‌کند که اروپا را به خاورمیانه، قفقاز و آسیای میانه پیوند می‌دهد.

ترکیه از دیرباز هدف صادراتی ایران در زمینه‌های مختلف بوده است اما متأسفانه، همواره صادرات ایران به ترکیه با فراز و نشیب‌هایی همراه بوده است و زمینه دسترسی صنعتگر و بازرگان ایرانی به بازار ترکیه با موانعی روبرو بوده است.

بیشتر صادرکنندگان به ترکیه کشورهای آسیایی و برخی کشورهای اروپایی مانند آلمان بوده است و ایران هم یکی از مهم‌ترین کشورها از نظر صادرات محصولات به این منطقه است که در مقاطعی بیش از ۳٪ نیاز ترکیه به واردات را تأمین کرده است.

آمارهای منتشره گمرک ایران نشان می‌دهد بیشتر کالاهای صادراتی ایران به ترکیه مواد غذایی، محصولات کشاورزی، محصولات پتروشیمی و انواع سنگ‌های ساختمانی است.

مرزهای زمینی ایران و ترکیه سه مرز بازرگان، سرو و رازی است.

عده‌ای تجارت ایران با ترکیه را بخشی از تلاش در مقابله با تحریم‌های ایالات متحده که سعی در تضعیف صادرات تهران داشته است، مهم می‌داند. محصولات پتروشیمی سهم عمده صادرات ایران به ترکیه را تشکیل می‌دهد، اگرچه ممنوعیت‌های ایالات متحده تسویه‌حساب بانکی دو کشور را دشوار کرده است.

جدول حجم تبادلات و تراز تجاری ایران و ترکیه:

از سال ۲۰۱۸، وضعیت صادرات به ترکیه کمی به وضعیت قبلی بازگشت و توانسته است به شکوفایی اقتصادی هر دو کشور کمک کند اما تحریم‌های آمریکا و ویروس کرونا باعث افت چشمگیر روابط تجاری ترکیه و ایران در سال ۲۰۱۹-۲۰۲۰ شد ولی امید آن است تا بعد از بحران ویروس، وضعیت به شرایط عادی برگردد.

گسترش تجارت خارجی نقش مهمی در رشد و توسعه اقتصادی دارد. ازآنجاکه اقتصاد تک محصول ایران با تحریم‌های شدیدی روبرو است، در میان شرکای تجاری، ترکیه به دلیل جمعیت زیاد، افزایش درآمد سرانه، نرخ رشد اقتصادی، همسایگی جغرافیایی و فرهنگی با ایران، از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. فرصت‌ها و ظرفیت‌های قابل‌توجهی برای گسترش تجارت خارجی بین دو کشور وجود دارد.

صادرات ایران به ترکیه:

در میان کشورهایی آسیایی ایران یکی از کشورهایی است که سابقه فعالیت تجاری طولانی‌مدتی با ترکیه دارد. ترکیه به دلیل هم‌مرز بودن با ایران همواره به‌عنوان یکی از مقاصد اصلی تجار به‌حساب می‌آید. اگر به فکر صادرات کالای ایرانی به ترکیه هستید، باید بدانید رقبای اصلی در زمینه صادرات به ترکیه، کشور چین، هندوستان، روسیه، آلمان، فرانسه، ایتالیا و امریکا هستند.

صادرات ایران به ترکیه

اما هم اکنون به دلیل افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل شانس کشورهای دوردست برای تجارت در ترکیه سخت‌تر شده است و فرصت‌های صادراتی خوبی برای بازرگانان ایرانی وجود دارد تا صادرات به کشورهایی همچون ترکیه را شدت دهند!

البته اکثر صادرکنندگان ایرانی فاقد مهارت‌های حرفه‌ای در صادرات اند، ضمن از مشاوران حرفه‌ای صادرات که متخصص آن بازار و کشور هدف هستند کمتر استفاده می‌کنند! در صورتی که استفاده از مشاوران و تقویت مهارت های صادراتی شانس موفقیت در صادرات را بیش‌ازپیش خواهد کرد!

HS Codeمهم‌ترین گروهای کالایی صادراتی ایران به ترکیه در سال ۲۰۱۹درصد از کل
۱۵۷۲آهن و فولاد۱۹%
۷۳۹پلاستیک و مواد آن۱۴%
۱۵۷۴مس و مواد آن۱۴%
۶۳۱کودها۱۱%
۱۵۷۹روی و مشتقات آن۱۱%
۱۵۷۶آلومینیوم و مواد آن۶%
۵۲۷سوخت‌های معدنی، روغن‌های معدنی و محصولات تقطیر آنها۵%
۲۰۸میوه و آجیل، خوراکی؛ پوست میوه مرکبات یا خربزه۵%
۱۳۷۰شیشه و ظروف شیشه‌ای۲%
۶۲۸مواد شیمیایی غیرآلی؛ ترکیبات آلی و معدنی فلزات گران‌بها؛ فلزات خاکی کمیاب، عناصر فعال رادیویی و ایزوتوپ‌ها۲%
۶۲۹مواد شیمیایی آلی۱%
۱۶۸۴ماشین‌آلات و لوازم‌خانگی۱%
۱۵۷۳مقالات آهن یا فولاد۱%
۶۳۸محصولات شیمیایی۱%
۱۱۵۴رشته‌های ساخته شده توسط بشر۱%
۱۴۷۱فلزات گران‌بها، گوهرها و جواهرات۱%
۴۲۰آماده‌سازی سبزی‌ها، میوه‌ها، آجیل‌ها یا سایر قسمت‌های گیاهان۱%
۷۴۰لاستیک و مواد آن۱%
۸۴۱پوست و پوست خام (غیر از پوست خز) و چرم۱%
۵۲۵نمک؛ گوگرد؛ زمین، سنگ؛ مواد گچ‌کاری، آهک و سیمان۰٫۵%
۱۳۶۸سنگ، گچ، سیمان، آزبست، میکا یا مواد مشابه. مقالات آن۰٫۴%

⚡ برای بررسی پتانسیل صادراتی کالایتان به ترکیه تماس بگیرید!

صادرات زعفران به ترکیه

صادرات زعفران ایرانی به ترکیه

زعفران از محبوب‌ترین محصولات صادراتی ایران به بسیاری از کشورهای اروپایی و آسیایی از جمله ترکیه است. صادرات این محصول به ترکیه در سال‌های اخیر رشد خوبی داشته و از سودآورترین و محبوب‌ترین صادرات مواد غذایی برای تاجر و بازرگان ایرانی است.

چند سالی است که تجارت و صادرات چمدانی زعفران به یکی از جذاب‌ترین و پردرآمدترین مشاغل بازرگانی ایران تبدیل شده و یکی از راه‌های صادرات این محصول به ترکیه است.

زعفران یا همان طلای سرخ یکی از ادویه‌های محبوب جهان است و ایران به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین کشورهای تولیدکننده زعفران در جهان شناخته شده است. سالانه مقدار زیادی زعفران به دیگر نقاط جهان صادر می‌شود و صادرات زعفران یکی از تجارت‌های مهم ایران و عامل درآمد ارزی خوبی است.

صادرات زعفران به ترکیه در سال‌های گذشته رونق بسیار خوبی داشته است. کشور ترکیه به سبب همسایگی و دسترسی و داشتن اقتصاد گردشگری روبه‌رشد، بازار خوبی برای انواع مواد غذایی است و بازرگانان ایرانی توانسته‌اند تا حدودی وارد این بازار بزرگ شوند.

متأسفانه اخیراً برخی کشورها مانند افغانستان، شروع به تولید زعفران کرده است و تحت حمایت‌های بین‌المللی در جهت کاهش تولید مواد مخدر هستند.

کشور اسپانیا هم رقیب سرسخت زعفران ما در دنیا است اما به‌صورت مستقیم، آن را کشت نمی‌کند، این کشور زعفران را فله از ایران خریداری کرده و با برند و بسته‌بندی شکیل به کشورهای دیگر صادر می‌کند.

⚡ با وجود همه محدودیت‌ها و رقبا، شهرت و کیفیت زعفران ایرانی در دنیا باعث شده است صادرات این محصول همچنان پررونق باشد و سالانه درآمد قابل‌توجهی نصیب کشور کند. ترکیه یکی از طرف‌داران زعفران ایران بوده و هست و سالانه بخش قابل‌توجهی از صادرات زعفران، به این کشور اختصاص می‌یابد و این در صورتی است که کشاورزان ترکیه هم با کمک مزارع گلخانه‌ای، پیاز زعفران را کشت کرده و تولید آن را شروع کرده‌اند.

⚡ برای صادرات زعفران به ترکیه یا هر کشور دیگری نیاز به رعایت اصول بازاریابی زعفران، کسب مهارت های صادراتی و استفاده از مشاوران است تا بهترین نتایج از صادرات زعفران حاصل شود!

برای چه محصولات ایرانی در ترکیه جای خالی وجود دارد؟

لاستیک و پلاستیک – فلزات آهنی – مواد شیمیایی – فلزات (به جز آهن و فلزات گران‌بها)- کودها – میوه‌ها – محصولات شیشه‌ای – فرش – ماشین‌آلات و گروه برق – حیوانات زنده به جز پرندگان و حبوبات مهم‌ترین پتانسیل صادراتی ایران به ترکیه هستند.

مهم‌ترین ظرفیت‌های صادراتی ایران به ترکیه:
گروهای کالایی ایرانی که برای صادرات به ترکیه جای خالی وجود دارد
مهم‌ترین محصولات که می‌توانند ظرفیت خالی بازار کشور ترکیه را بلافاصله با محصولات ایرانی پر کرد

⚡ البته ظرفیتی‌های صادراتی ایران به ترکیه بسیار فراتر از اینهاست اما در این مقاله تنها به همین یازده گروه بسنده می‌شود اگر با پتانسیلی که در ایران وجود دارد ایران بتواند تنها ۵ درصد واردات ترکیه را آن هم فقط در کالا و نه خدمات از آن خود کند، بیش از ۹٫۳ میلیارد دلار نصیب تاجر ایرانی خواهد شد (در جدول ظرفیت خالی به معنی این است که این ظرفیت توسط سایر کشورها پر نشده است و بلافاصله می‌تواند به‌وسیله تاجر ایرانی پر شود زیرا ایران در این گروها، مزیت رقابتی دارد)

⚡ هر چند صادرات می تواند سودآور باشد و در کنار آن بسیاری از مزایای دیگر قرار دارد اما فروش صادراتی به کسب مهارت های صادراتی و استفاده از مشاوران خبره و آگاه است تا سود صادرات را تضمین کند! صادرات پیچیده است اما اگر همه کارها تحت نظارت مشاور انجام شود یا مهارت های صادراتی در صادرکنندگان تقویت شود آنگاه نتایج بسیار خوبی برای یک صادرکننده رقم می خورد!

دیدگاه‌ها (0)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

error: Content is protected !!