جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات استان گیلان، فرصت ها و کشورهای هدف

صادرات استان گیلان از ظرفیت هایی است که می توان روی آن به شدت حساب کرد. زیرا صادرکنندگان ایرانی به دلیل ظرفیت های دریاییی این استان می توانند به خوبی به سودهای بالایی برسند

✍ در این بخش قصد داریم شما را با ظرفیت‌ها، فرصت‌های بی‌نظیر صادراتی، کشورهای هدف و افزایش صادرات استان گیلان آشنا کنیم!

معرفی استان گیلان

استان گیلان، از استان‌های شمالی ایران به مرکزیت شهر رشت است. این استان، از شمال به دریای خزر متصل است و با کشورهای حاشیه دریای خزر مرز آبی دارد و از طریق آستارا با کشور جمهوری آذربایجان مرز خاکی دارد.

استان گیلان از غرب به استان اردبیل، از جنوب به استان زنجان و قزوین و از شرق به استان مازندران محدود می‌شود.

استان گیلان در منطقه شمال کشور قرار گرفته است و پر استعدادترین استان صادراتی شمال کشور است که به دلیل بندرگاهای دریایی آن است
موقعیت استان گیلان در کشور

عوامل متعددی مانند آب‌وهوای مساعد، خاک رطوبتی و حاصلخیز، منابع آبی و راه‌های ارتباطی مناسب، سبب تراکم جمعیت در استان گیلان شده است.

استان گیلان دهمین استان پرجمعیت کشور و دومین استان پرجمعیت شمال ایران پس از استان مازندران است. تراکم جمعیت این استان ۱۷۷ نفر در هر کیلومترمربع است که استان را در جایگاه سوم تراکم جمعیتی کشور قرار داده است.

گیلان زیبا منابع بسیار زیادی ائم از شیلات غلات کشاورزی و غیره برای تولید و سپس صادرات به کشورهای مختلف دارد

⚡ کشاورزی، دامداری، صیدماهی و پرورش زنبور عسل و کرم ابریشم از جمله مشاغل رایج استان است. مهم‌ترین محصولات کشاورزی استان گیلان عمدتا برنج و چای است که در شهرهای مختلف از جمله لاهیجان و رودسر کشت می شوند. از دیگر محصولات کشاورزی استان زیتون است که کشت آن در شهرستان رودبار رایج است.

بندر آستارا، بندر کیاشهر و بندر انزلی از مهم‌ترین مراکز صید ماهی استان‌اند. مهم‌ترین مراکز پرورش زنبورعسل استان اشکور بالا و پایین، عمارلو، دیلمان، آستارا و تالش است. دامداری هم در مناطق کوهپایه‌ای استان رونق دارد.

از دیگر محصولات زراعی استان گندم و جو، مرکبات، بادام‌زمینی، توتون و فندق است که به‌صورت انبوه در نقاط مختلف استان کشت می‌شوند.

تنوع مزارع در استان گیلان بسیار بی نظیر است و می توان برای آن برنامه ریزی کرد که می توان با احتساب کارهای مختلف آن را هدف قرار داد

⚡ استان گیلان با داشتن کمتر از یک درصد مساحت کشور سالانه نزدیک به سه میلیون تن محصول کشاورزی تولید می‌کند. این استان ۲۶ درصد برنج کشور را تولید می‌کند و جایگاه دوم کشوری را در تولید این محصول دارد. استان گیلان در تولید فندق، چای و گل‌گاوزبان رتبه اول کشور، کیوی رتبه دوم، زیتون رتبه سوم و مرکبات رتبه پنجم را داراست.

 در صنایع‌دستی ۸۵ رشته از هنرهای دستی هنرمندان گیلانی به‌ویژه بانوان استان، به ثبت رسیده که با توجه به استقبال از نمونه‌های ارسالی به سایر کشورهای، بستر صادرات صنایع‌دستی استان بسیار مناسب است.

وضعیت صادرات استان گیلان

آستارا در استان گیلان دارای سه مرز و گمرک ریلی، دریایی و زمینی است و مزیت بزرگ صادراتی
موقعیت جغرافیایی استان گیلان، فرصت های صادراتی بی نظیری در اختیار استان قرار داده است

⚡ استان گیلان با قرار گرفتن در حاشیه دریای خزر، مرز مشترک با جمهوری آذربایجان، نزدیکی به بازار اوراسیا، مزیت‌های کشاورزی و نیروی کار تحصیل‌کرده موقعیت مناسبی برای توسعه صادرات غیرنفتی کشور دارد.

برنج، چای، زیتون، گیاهان دارویی، بادام‌زمینی، سبزیجات، آبزیان و کیوی از محصولات باکیفیت و منحصربه‌فرد استان است که مزیت‌های صادراتی بالایی دارند. میوه عمده‌ترین محصول صادراتی گمرکات استان گیلان به سایر کشورهاست.

 شهرستان مرزی آستارا در گیلان و حاشیه دریای خزر با داشتن گذرگاه‌های زمینی، دریایی و ریلی با خارج کشور موقعیت ممتازی در تجارت خارجی دارد و شعبه‌های مختلف گمرک این شهرستان در بندر، مرز زمینی و مرز ریلی به طور شبانه‌روزی فعال‌اند.

منطقه آزاد انزلی از پورت ها و بندرگاهای بسیار مهم استان گیلان است که بخشی زیادی از کالاهایی که از طریق دریا به روسیه قزاقستان و سایر کشورها از این بندر حمل دریایی می شوند

⚡ منطقه آزاد انزلی به‌عنوان تنها منطقه آزاد شمال کشور در سال‌های اخیر به‌شدت در حال توسعه است و بیش از ۲۰ اسکله فعال خواهد داشت. کشتیرانی بین بنادر اکتائو قزاقستان و آستارا خان روسیه با بندر کاسپین منطقه آزاد انزلی از مزیت‌های بسیار خوب صادراتی استان است و باتوجه‌به معافیت‌های گمرکی و مالیاتی عامل تقویت ارتباطات صادرکنندگان با کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا خواهد بود.

استان گیلان به دلیل همسایگی با کشور روسیه بیشترین سهم کشوری را در صادرات به این کشور دارد. در ایران بخش بزرگی از صادرات و واردات به روسیه از راه بندر انزلی و امیرآباد و از طریق آستارا خان انجام می‌شود. استان آستاراخان روسیه از طریق ولگا  و دریای خزر به ایران مرتبط است.

تولید و فرصت‌های صادرات برنج استان گیلان

برنج استان گیلان بهترین برنج جهان است و اقتصاد گیلان، بر پایه کشاورزی، دامداری، صیدماهی و پرورش زنبور عسل و کرم ابریشم استوار است
برنج گیلان مرغوب ترین برنج جهان است

⚡ کشت برنج در استان گیلان سابقه تاریخی و دیرینه دارد. فرهنگ کشت برنج در سراسر استان که جزئی از سرمایۀ ملّی است در اشتغال و درآمد نقش مهمی دارد.

گیلان بزرگ‌ترین تولیدکننده ارقام بومی و باکیفیت برنج کشور است که با ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری، رتبه اول سطح زیر کشت و رتبه دوم تولید کشور را به خود اختصاص داده است. در گیلان هرجا آب کافی یافت شود و موقعیت زمین اجازه دهد، برنج تولید می‌شود. شهرستان‌های رشت و صومعه‌سرا بیشترین سهم را از مساحت شالیزارهای استان در اختیار دارند.

 ارقام برنج هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم‌های مرغوب و ارقام گوهر و سپیدرود جزو رقم‌های پرمحصول است که در شالیزارهای استان گیلان کشت می‌شود.

بیشترین رقم‌های کشت شده برنج استان، رقم‌های کیفی هاشمی و علی کاظمی است که بیش از ۸۵ درصد محصول برنج گیلان را شامل می‌شود.

برنج گیلان نه‌تنها در ایران بلکه در مقایسه با محصول کلیه کشورهای تولیدکننده جهان بی‌نظیر است و این کیفیت از اقلیم خاص استان است که تولید مرغوب‌ترین برنج جهان در این منطقه انجام می‌شود.

برنج ایرانی بهترین برنج جهان است که قابلیت صادرات به همه جهان را دارد

⚡ برنج مازاد تولید گیلان علاوه بر مصرف داخلی، به کشورهای خارجی متقاضی صادر می‌شود. کشورهای جمهوری آذربایجان، ترکیه، عراق، اتریش، کانادا و آلمان مقاصد صادراتی برنج گیلان‌اند.

برنج از جمله غلات پرمصرف جهان به‌حساب می‌آید که تقریباً یک‌دوم جمعیت جهان برنامهٔ غذایشان به این محصول وابسته است و این موضوع از مهم‌ترین دلایلی است که سبب شده صادرات برنج از گزینه‌های مدنظر تاجران باشد.

ذائقه بسیاری از مردم کشورهای هدف با برنج ایرانی سازگار شده است و بخاطر کیفیت و طعم بی نظیرش هر روز مشتریان بیشتری پیدا می کند.

⚡ با تمام شایستگی‌ها، متأسفانه برنج ایرانی بخصوص ارقام کشت شده استان گیلان به‌خوبی به بازارهای بین‌المللی معرفی نشده‌اند. در صورتی که با معرفی این محصول می‌توان بازارهایی را هدف گرفت تا بیشترین بازده را برای کشاورز و صادرکننده داشته باشند.

تولید و فرصت‌های صادرات چای استان گیلان

90 درصد چای مربوط به گیلان و 10 درصد مربوط به مازندران است

⚡ چای سیاه از محبوب‌ترین نوشیدنی‌ها است و پس از آب پرمصرف‌ترین نوشیدنی جهان است. تقریباً ۸۰ درصد جمعیت جهان در میان وعده‌شان چای سیاه می‌نوشند.

صنعت چای از صنایع برجستهٔ استان گیلان است و باتوجه‌به شرایط آب‌وهوایی کشت چای، بخشی از مناطق شمال کشور در محدوده طوالش استان گیلان تا نزدیکی چالوس استان مازندران به کشت چای اختصاص دارد. بیش از ۷۰ درصد باغ‌های چای کشور در استان گیلان و بقیه در منطقه کوچکی از غرب مازندران پراکنده شده‌اند.

گیلان با تولید ۹۰ درصد چای کشور، مرکز تولید چای ایران است. در برخی دیگر از نقاط کشور نظیر مازندران هم چای کشت می‌شود ولی محصول هیچ نقطه‌ای از نظر کیفیت با محصول چای گیلان بخصوص لاهیجان قابل قیاس نیست.

 برداشت برگ سبز چای در سه چین بهاره، تابستانه و پاییزه انجام می‌شود که چین بهاره از اوایل اردیبهشت‌ماه، تابستانه از نیمه دوم خردادماه و چین پاییزه از شهریورماه آغاز و تا پایان مهرماه انجام می‌شود.

⚡ ایران و بخصوص استان گیلان با داشتن موقعیت تولید چای مرغوب شرایط آن را دارد تا به سهم خوبی در بازار صادرات چای برسد. استان گیلان با تولید حجم بالای چای علاوه بر تأمین بخشی از بازار داخل کشور دستی بر صادرات چای دارد و هرساله تناژ بالائی از چای سیاه شکسته این منطقه به کشورهای همسایه و مورد تقاضا صادر می‌شود.

طی سال‌های اخیر فروش و تقاضای چای در سطح جهان افزایش داشته و این موضوع می‌تواند فرصت سودآوری و ارزآوری خوبی برای کشاورزان و صادرکنندگان داشته باشد. اگر به آمار تجارت بین‌المللی چای توجه کنیم ۷۵ درصد تولید و ۶۰ درصد صادرات چای دنیا در اختیار صرفاً ۴ کشور دنیا است.

اگر بتوانیم محصول باکیفیت تولید کنیم و به کشاورزان آموزش‌های لازم را بدهیم و از طرفی کارخانه‌ها زمان ماند برگ چای را به حداقل برسانند تا از کاهش کیفیت چای جلوگیری شود می‌توان چای مناسب صادرات را تهیه کرد.

در بازاریابی چیزی که کمتر انجام شده است، برندسازی چای ایرانی است. تولید محصول تحت شرایط کنترل شده و در کنار آن بازاریابی، مطالعه بازارهای هدف و برندسازی و بسته‌بندی می‌تواند شهرت ازدست‌رفته چای ایرانی را مجدداً به بازارهای بین‌المللی برگرداند.

عدم سمپاشی برگ‌های سبز چای استان باعث تولید یکی از بهترین چای های ارگانیک جهان در این استان است

⚡ عراق، قزاقستان، افغانستان، تاجیکستان، امارات، روسیه و آلمان مهم‌ترین کشورهای واردکننده چای از ایران‌اند! ضمن اینکه مصرف چای در کشور روسیه بسیار بالاتر از نرم جهانی است و از طرفی دسترسی استان گیلان به کشور روسیه نسبت به سایر رقبا می‌تواند روسیه را به یکی از جذاب ترین بازارهای چای استان گیلان تبدیل کند!

بعلاوه، چای ایرانی یک محصول کاملاً ارگانیک است و کشورهای اروپایی و تراز اول جهان که به سلامتی و امنیت غذایی بیش از سایر کشورها اهمیت می‌دهند می‌توانند بازارهای خوبی برای چای ارگانیک استان گیلان باشند.

تولید و فرصت‌های صادرات زیتون استان گیلان

گیلان در مساحت و تولید زیتون رتبه سوم کشور و قابلیت صادرات محصول را به خوبی دارد

⚡ زیتون درختی است با تنه راست و برافراشته و تاجی پرشاخ و گسترده با برگ‌های چرمی همیشه سبز و متقابل به ارتفاع ۱۰ که پس از چهار سال ثمر می‌دهد.

درخت زیتون ابتدا در آسیای صغیر (ترکیه) شناخته شد و اکنون در اکثر نقاطی که آب‌وهوای مدیترانه‌ای دارد کشت می‌شود. رودبار استان گیلان مهم‌ترین منطقه پرورش زیتون ایران است. کشت زیتون در گیلان سابقه دیرینه دارد و پایه‌های زیتون با عمری بیش از نهصدساله را می‌توان در باغ‌های قدیمی شهرستان رودبار دید.

انواع زیتون های استان گیلان و بخصوص شهرستان رودبار مناسب صادرات و عرضه به بازارهای خارجی است

⚡ گلوله، زرد، ماری، روغنی، فیشمی، شنگه، مانزالینا، کنسروالیا و آربیکن از ارقام زیتون باغداران رودباری است. رقم زیتون ماری دو درصد تولید زیتون رودبار را به خود اختصاص داده و از ارقام زودرس است. فصل برداشت زیتون اواخر تابستان تا نیمه فصل پاییز است و برداشت به شیوه‌های مختلف، از سنتی تا مکانیزه انجام می‌شود.

استفاده از ابزارهای نوین بازاریابی، مطالعه و تحقیقات بازار، توجه به سلیقه مشتری و تبلیغات هدفمند باعث ایجاد ارتباط بین صادرکننده و خریدار عمده دست‌اول خواهد شد.

کار بازاریابی حرفه‌ای و برندینگ تقریباً روی هیچ محصول ایرانی انجام نشده است و اکثر خریداران تاجران کشورهای همسایه یا خریداران بسیار سنتی و قدیمی‌اند که از ضعف بازاریابی صادرکنندگان ایرانی سوءاستفاده می‌کنند و کالای ایرانی را با قیمت‌های بسیار پایین خریداری می‌کنند.

از طرفی صادرکنندگان هنوز به صادرات به صورت حرفه‌ای نگاه نمی‌کنند و سلیقه و نیاز مشتری را نادیده می‌گیرند. درصورتی‌که توجه به سلیقه مشتری چه در نحوه ارائه کالا و چه بسته‌بندی تأثیر زیادی در استقبال خریداران از کالا خواهد داشت.

پاسخ خیلی از سؤالات سفارشی‌سازی و شخصی‌سازی محصولات در مطالعه بازار و کشف سلایق مشتری است. خیلی اوقات با تغییرات کوچک می‌توان کالا را برای کشور هدف شخصی‌سازی کرد و خریداران را جذب نمود.

صادرات زیتون می تواند بسیار پربازده باشد
کشورهای حاشیه خلیج فارس، اروپا، چین، هند و عراق برای صادرات زیتون بسیار مناسب است

⚡ تجارت زیتون در جهان بسیار پرسود و پررونق است و از طرفی زیتون ایران پتانسیل زیادی برای صادرات دارد. آب‌وهوای مناسب کشت زیتون و ظرفیت‌های صادراتی بسیار خوب در استان باید روی صادرات این محصول به‌صورت تازه و فرآوری شده کار شود. اصول بازاریابی و موفقیت در صادرات زیتون را اینجا ببینید

تولید و فرصت‌های صادرات آلوورا استان گیلان

شرکتهای فرآوری این گیاه دارویی یعنی آلوئه‌ورا در استان گیلان، خراسان رضوی و البرز فعال اند

⚡ در گذشته آلوئه‌ورا زمانی به‌عنوان درمان دارویی موردتوجه بوده است. امروزه ثابت شده است که این گیاه نه‌تنها به تغذیه بدن کمک می‌کند – بلکه هضم را آسان‌تر می‌کند و با وجود مواد مغذی مفید باعث تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن است و می‌تواند به‌صورت موضعی در بهبود سلامت و زیبایی صورت، پوست و مو استفاده شود.

یکی از مراکز پرورش بوته آلورا استان گیلان است. سطح زیر کشت این محصول در استان بالغ بر ۶ هکتار با ۷۹ بهره‌بردار است. با توجه به اهمیت گیاه آلوئه‌ورا و استفاده روزافزون آن در صنایع بهداشتی – درمانی و خوراکی کشت این گیاه در مناطق مستعد و شرایط گلخانه‌ای در استان توسعه‌یافته و نیاز کشور را برطرف ساخته است. بیشترین سطح کشت متعلق به شهرستان فومن است و شهرستان‌های آستارا، املش، تالش، رشت، رضوانشهر، صومعه‌سرا، فومن، ماسال از دیگر شهرستان‌های تولیدکننده این محصول‌اند.

آلورا از گیاهان است که مصرف عمده ای در تجارت بین الملل دارد و استان گیلان ظرفیت بسیار خوبی دارد و می تواند برای صادرات گیاهان دارویی برنامه ریزی کرد

⚡ با افزایش آگاهی از خواص این گیاه و اثرات آن در زیبایی و سلامت پوست و مو و کاربرد آن در محصولات زیبایی و آرایشی تجارت این محصول در جهان رو به رونق است و سوددهی آن بر سر زبان‌هاست. شرکت‌های فرآوری این گیاه دارویی در استان گیلان، خراسان رضوی، البرز فعال هستند و این واحدها می توانند برای صادرات محصولات خود بازاریابی کنند و با صادرات و کسب درآمدهای ارزی باعث جلب کشاورزان به کشت این محصول شوند!

در بازارهای جهانی آمار وارداتی این محصول بالاتر از ۲٫۵ میلیارد دلار بوده که عدد بسیار بالایی است. بزرگ‌ترین واردکننده‌های آن از جمله کشورهای آلمان، آمریکا، کره جنوبی، فرانسه، ژاپن و ایتالیا است.

صادرات گیاه آلوئه‌ورا در ایران بسیار ناچیز است و با توجه به حجم تجارت این گیاه در دنیا نیاز است تا تمرکز و توجه بیشتری به این محصول باارزش شود. خریداران عمده در سراسر جهان به دنبال محصولات یک‌دست، باکیفیت و تأمین مستمر هستند که اگر بتوانیم چنین محصولاتی تولید کنیم قطعاً مشتریان خوبی در |آن‌سوی مرزها خواهیم داشت.

⚡ بسته‌بندی که همیشه از موضوعات مهم صادرات است از بزرگ‌ترین معضلات صادرات و بخصوص محصولات کشاورزی است. بسته‌بندی، سورت بندی و ارائه کالا به صورت تمیز و مرتب و یکدست از موضوعاتی است که باید برای محصولی حتی آلورا به آن توجه کرد.

اگر فکر می‌کنید محصولی که تولید می‌کنید شایسته صادرات است باید به فکر بازاریابی، مطالعه و تحقیقات بازار و قرار گرفتن در میدان دید خریدار عمده دست‌اول کشور یا کشورهای هدف قرار بگیرید.

اگر بهترین محصول تولید شود اما خریداران از حضور شما مطلع نباشند و قابلیت‌های صادراتی شما را نبیند اتفاق بزرگی در صادرات نخواهد افتاد و در بهترین حالا واسطه گران کشورهای همسایه سراغ شما خواهند آمد و کالا را با قیمت بسیار پایین خریداری می‌کنند.

صادرات به کشورهای همسایه بد نیست اما صادرکنندگان باید افق‌های صادراتی‌شان را به کشورهایی با تراز بالاتر ببرند تا ضمن کسب اعتبار، همانند یک صادرکننده بین‌المللی واقعی رشد و پیشرفت کنند و از مزایای صادرات به معنای واقعی بهره ببرند.

گیاهان دارویی بخصوص الورا آینده بسیار روشنی دارد و استان گیلان استعداد بسیار زیادی برای پرورش انواع گیاهان دارویی دارد

⚡ توصیه می شود روند جهانی و آینده تجارت گیاهان دارویی را حتما ببینید!

تولید و فرصت‌های صادرات بادام زمینی استان گیلان

مصرف بادام زمینی در جهان رو به افزایش است و آستانه اشرفیه بهترین صادرات بادام زمینی

بادام‌زمینی یا پسته‌شامی، بومی آمریکای جنوبی است و بیشتر از آنجا به نقاط دیگر جهان من‌جمله ایران آورده شده است. بوتهٔ این گیاه که بوته‌ای یک‌ساله است ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر ارتفاع دارد. بادام‌زمینی دارای ساقه‌ای راست است. 

استان گیلان از مراکز اصلی کشت بادام‌زمینی کشور است. سطح زیر کشت بادام‌زمینی در استان گیلان حدود سه هزار هکتار و تولید غلاف آن حدود ۱۲ هزار تن با تعداد پنج هزار بهره‌بردار، است.

در استان، شهرستان آستانه‌اشرفیه با سطح زیر کشت بیش از دو هزار و پانصد هکتار و تولید ۸۰ درصد بادام‌زمینی کشور به مقدار ده‌هزار تن، مرکز عمده تولید بادام‌زمینی کشور است. بادام‌زمینی استان علاوه بر آستانه‌اشرفیه در شهرهای رشت، تالش، انزلی و رودبار به‌صورت پراکنده کشت می‌شود.

تعداد زیادی واحد فرآوری بادام زمینی در استان گیلان و بخصوص آستانه اشرفیه وجود دارد که این واحدها می توانند بخشی از محصولات را صادر کنند

 ⚡ هشت واحد کارخانه فرآوری بادام‌زمینی در آستانه با ظرفیت سالانه ۱۵۰۰ تن در سال فعالیت دارند و تعداد کارگاه‌های سنتی بادام در آستانه هم حدود ۲۰۰ واحد است.

 محصول بادام‌زمینی شهرستان آستانه‌اشرفیه با داشتن طول رشد بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ روز، کیفیت و طعم خوبی دارد که موجب شده است موردتوجه مصرف‌کنندگان قرار گیرد.

بادام زمینی های ایرانی به دلیل مختلف مورد توجه مشتریان خارجی هستند.

⚡ صادرات بادام‌زمینی از بخش‌های پررونق تجارت خشکبار جهان است و کشور ما در تولید و صادرات خشکبار جایگاه نسبتاً خوبی دارد. تولید محصول باکیفیت، توجه به بسته‌بندی، شناسایی کشورهای داری ظرفیت واردات و بازاریابی اصولی در بازارهای صادراتی بسیار مؤثر است.

بزرگ‌ترین کشورهای صادر کنند بادام‌زمینی به ترتیب چین آرژانتین و هلندند. تولیدکنندگان این محصول با به‌کارگیری اصول بازاریابی و بسته‌بندی توانسته‌اند محصولات خود را به بازارهای بین‌المللی صادر کنند.

بسیاری از شرکت‌های تولیدی سراسر جهان استراتژی بازاریابی خود را روی بازاریابی دیجیتال متمرکز کرده‌اند. هرساله فروش آنلاین نسبت به فروش سنتی ۱۵ درصد رشد را نشان می‌دهد که این نشان دهند افزایش چشمگیر تجارت جهانی در استفاده از بازاریابی دیجیتال و فروش محصولات است.

کیفیت بالای بادام زمینی طعم عالی
اندازه مناسب، رنگ و ظاهر مناسب از مزیت های صادراتی این محصول

⚡ ورود موفق به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و تولیدکننده بادام زمینی بخصوص با منابع خوبی که در استان گیلان وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات بادام زمینی را رعایت کند.

عسل استان گیلان

سالیانه ۵۵۰۰ تن عسل مرغوب در استان گیلان تولید می شود
پوشش گیاهی مناسب ظرفیت تولید بهترین عسل های ایران را در اختیار استان قرار داده است

⚡ گیلان از استان‌های عمده و مستعد تولید فرآورده عسل و سایر مشتقات آن است. این استان از قطب‌های اصلی و مهم تولید بسیاری از محصولات دامی و کشاورزی است و در تولید عسل هم رتبه ۶ کشوری را در اختیار دارد. شرایط اقلیمی و پوشش گیاهی مناسب باعث شده است تا جای‌جای استان گیلان مناسب پرورش زنبورعسل باشد.

بسیاری از زنبورداران استان پس از برداشت عسل بهاره با کندوهای خود به مناطق ییلاقی رودسر، ماسال، سیاهکل و رودبار و برخی هم به مناطق کوهستانی سبلان در استان اردبیل کوچ می‌کنند تا محصول تابستانه را در این مناطق خوش‌آب‌وهوا تولید کنند.

شهرستان‌های تالش، آستارا، رضوانشهر، ماسال، رودسر، املش و لنگرود مهم‌ترین مناطق تولید عسل استان گیلان‌اند.

عسل شهرهای استان گیلان ارگانیک و قابلیت صادرات به بسیاری از کشورهیا جهان را دارد

⚡ عسل از محصولات ایرانی است که در کشورهای خارجی طرف‌داران زیادی دارد به همین دلیل در چند سال اخیر این محصول به‌شدت مورد توجه تجار و بازرگانان ایرانی قرار گرفته است.

ما در کشور مازاد تولید و عرضه عسل داریم و بازار داخلی پاسخگوی چنین حجم بالای تولید و عرضه عسل نیست و باید بخشی از عسل تولید شده استان‌ها صادر شود.

صادرات عسل، تجارتی پرسود در جهان است اما بیشتر صادرکنندگان، عسل را با قیمت واقعی به فروش نمی‌رسانند. زیرا ما در بازاریابی، مطالعه و کشف بازارهای صادرتی بسیار ضعیف عمل کرده‌ایم و نمی‌توانیم کالا را به خریداران عمده محصول برسانیم.

بیشتر عسل ایران از طریق بشکه و به صورت عسل فله از ایران به سایر کشورها صادر می شود این عسل در سایر کشورها با بسته بندی صادرات مجدد می شوند

⚡ متأسفانه بسیاری از واسطه گران از بازاریابی ضعیف صادرکننده ایرانی در بازارهای جهانی سوءاستفاده می‌کنند و تا جایی که امکان دارد کالای بارزش ایرانی من‌جمله عسل باکیفیت و ارگانیک استان گیلان را با قیمت نازل خریداری می‌کنند.

در بسیاری کالاها حداقل بعد از دو دست واسطه‌گری، محصول فله ایران به دست تولیدکننده کشور ثالث می‌رسد و در آنجا کالا مجدداً بسته‌بندی و با برند آن کشور صادر می‌شود.

با این روش هیچ نام و نشانی از صادرکننده محصول ایرانی روی محصول نیست و بدتر اینکه فروش عسل به واسطه‌های سایر کشورها و نه تولیدکننده باعث فروش کالا با حداقل قیمت می‌شود.

 عسل های استان گیلان چند گیاه و در این استان عسل تک گیاه نداریم! این یعنی قابلیت صادرات

⚡ ورود موفق به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و تولیدکننده عسل یا فرآورده های عسل بخصوص با منابع خوبی که در استان گیلان وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات عسل و فرآورده های آن را رعایت کند.

تولید و فرصت‌های صادرات فندق استان گیلان

 فندق از محصولات خشکباری ایران که  در بازارهای روسیه جایگزین خوبی برای فندق ترکیه است

⚡ آب‌وهوای مناسب و خاک حاصلخیز استان گیلان سبب شده است تا ۸۵ درصد فندق کشور متعلق به این استان باشد. فندق در شهرستان‌های رودسر، املش، سیاهکل، رودبار، تالش و آستارا کشت می‌شود ولی شهرستان رودسر با در اختیار داشتن بیش از ۶۸ درصد باغ‌های فندق گیلان و تولید سالانه بیش از ۱۸ هزار تن ۷۹ درصد تولید استان را دارد و قطب تولید فندق استان گیلان است.

سالانه حجم نسبتاً بالای فندق ایران همچون دیگر دانه‌های آجیلی و خشکبار به کشورهای مختلفی همچون کشورهای همسایه، اسپانیا، فرانسه و یونان صادر می‌شود.

آمریکا بزرگ‌ترین صادرکننده فندق جهان است و در بازار جهانی سهم ۵۶ درصدی دارد. کشورهای فرانسه، اسپانیا، هنگ‌کنگ، چین و رومانی هم رتبه‌های بعدی را دارند و باتوجه‌به کیفیت فندق استان گیلان، ایران هم می‌تواند سهم خودش را از این بازار بگیرد. متأسفانه بسیاری از خریداران و مشتریان کالاهای ایرانی، سنتی، قدیمی و اغلب واسطه گران کشورهای همسایه‌اند در صورتی که ابزارهای نوین بازاریابی و تحقیقات بازار راه‌های ارتباط با خریداران عمده و صنعتگران سایر کشورها را باز کرده است.

خیلی اوقات خریداران عمده سایر کشورها به دنبال فروشنده دست‌اول یا تولیدکننده ایرانی‌اند اما به دلیل اینکه برخی تولیدکنندگان و تجار در ایجاد ارتباط و معرفی کالا و متقاعدکردن مشتری ضعف دارند یا اصلا در مسیر دید خریدار نیستند، خریدار خارجی هم ترجیح دهد با کسانی وارد معامله شود که بهتر ارتباط برقرار کنند و زبان مشترک داشته باشند!

پرورش و صادرات آبزیان استان گیلان

استان در تولید آبزی‌پروری و صنایع شیلاتی جزو سه استان برتر کشور و در تجارت و صادرات هم پیشرو است

فراوانی نهرها، رودخانه‌ها، تالاب‌ها و سایر آب‌های سطحی و مجاورت با دریای خزر، استان گیلان را به مناسب‌ترین منطقه صید و پرورش آبزیان تبدیل کرده است. فرهنگ مردم استان هم با ماهی عجین شده و آبزیان را به یکی از اصلی‌ترین غذاهای مردم منطقه تبدیل کرده است.

از نقاط قوت شیلات استان گیلان سابقه ۵۳ ساله‌ای است که در آبزی‌پروری کشور دارد و در کنار این سابقه، در استفاده از ابزارهای نوین هم پیشتاز کشور است.

تنوع ماهی و آبزیان استان گیلان بی نظیر است و بخش زیادی قابلیت صادرات به کشورهایی که به دریا دسترسی ندارند را دارند

⚡ استان گیلان در تولید ماهیان خاویاری، ماهیان گرمابی، ماهیان زینتی و تکثیر و بازسازی ذخایر از استان‌های ممتاز کشور است. این استان با ۴۶ مزرعه پرورش ماهیان خاویاری رتبه اول کشوری را در تولید ماهیان خاویاری دارد و در تولید ماهیان گرم آبی هم رتبه نخست مربوط به استان گیلان است.

شیلات گیلان در صنعت آبزی‌پروری به تنوع ۱۵ گونه کپور معمولی، کپور علفخوار، کپور نقره‌ای، کپور سرگنده، فیل‌ماهی، تاس‌ماهی ایرانی، تاس‌ماهی سیبری، ازون برون، هیبرید ماهیان خاویاری، زالو، حلزون، گیاهان آبزی، کپور دریایی، قزل‌آلا و ماهی آزاد دست‌یافته است.

امکانات بی نظیر استان  گیلان در دسترسی به گذرگاهای زمینی، ریلی و دریایی و نزدیکی به کشورهای حوزه CIS باعث شده است تا کمتر استانی چنین مزیت‌های صادراتی را داشته باشد.

نیاز امروز استان به واحدهای فرآوری و بسته‌بندی آبزیان بیش از هر زمان دیگری است و اینکه این واحدها بتوانند با استفاده از ابزارهای تحقیقات بازار نیاز و سلیقه مشتریان و خریداران عمده را در کشورهای هدف کشف کنند، نیز موضوع مهمی است.

 سالانه ۴۳ هزار تن ماهیان گرم آبی و ۵ هزار تن ماهیان سرد آبی در استان گیلان تولید می شود

⚡ شخصی‌سازی و توجه به سلایق مشتری هم در تولید و هم در سورتیگ و بسته‌بندی از الزامات صادراتی است که این واحدها باید به آن توجه کنند و البته تولید محصول باکیفیت و توجه به سلیقه مشتری از الزامات صادرات موفق اما کافی نیست. صادرات موفق زمانی رقم می‌خورد که شرکت‌ها خود را در معرض دید خریداران بین‌المللی و دست‌اول قرار دهند.

شناخت بهترین و پربازده‌ترین بازارهای صادراتی، معرفی کالا به خریداران عمده و قرار گرفتن در دید خریداران باعث ایجاد ارتباط و فروش صادراتی موفق خواهد شد.

خاویار پرورشی، شاه میگو، ماهیان زینتی، کنسرو تن و انواع ماهیان خوراکی از تولیدات استان گیلان به 26 کشور دنیا صادر شد

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و مزرعه‌دار آبزیان و بخصوص با منابع خوبی که در استان گیلان وجود دارد، امکان‌پذیر است به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات آبزیان را رعایت کند.

مرکبات و کیوی استان گیلان

باغ‌های مرکبات سطح وسیعی از باغ‌های استان‌های شمالی ایران، از جمله گیلان را به خود اختصاص داده است. پرتغال، نارنج، لیموشیرین، لیموترش، نارنگی، گریپ‌فروت، دارابی و بادرنگ از باغات مرکبات استان گیلان است.

کشت مرکبات در مناطق شرقی استان گیلان و اطراف شهرهای لاهیجان، رودسر و لنگرود رایج‌تر از مناطق غربی استان است. گیلان بیش از ۱۱ هزار هکتار باغ مرکبات دارد و زمان برداشت اغلب محصولات از اواخر آبان و اوایل آذر آغاز شده و تا اواخر دی هم ادامه دارد.

 روزانه حدود  ۳۰۰ تن کیوی از گیلان به کشورهای دیگر صادر می شود

گیلان رتبه پنجم تولید مرکبات کشور را دارد و دومین استان تولیدکننده کیوی کشور است، به‌نوعی کیوی استراتژیک ترین محصول باغی صادراتی گیلان محسوب می‌شود. ایران در رده هفتم تولید کیوی جهان قرار دارد و گیلان دومین استان تولیدکننده کیوی کشور است. حدود ۵۰درصد کیوی استان به کشورهای حوزه خلیج‌فارس، آذربایجان، روسیه، گرجستان، عراق و هند صادر می‌شود.

استان گیلان دارای ظرفیت‌های تولیدی و صادراتی زیادی است که باید از تک‌تک فرصت‌های آن استفاده کرد. علی‌رغم فرصت‌ها و مزیت‌های صادراتی کشور و بخصوص استان گیلان تاکنون فرصت‌سوزی‌های زیادی داشته‌ایم و بسیاری از کشورها باوجوداینکه محصول ضعیف‌تری تولید و عرضه کرده‌اند اما در تبلیغات و بازاریابی بهتر عمل کرده‌اند.

یکی از ضعف‌های بزرگ شرکت‌ها و صادرکنندگان ایرانی عدم توجه به بازاریابی، برندسازی و بسته‌بندی کالای صادراتی است. تولید محصول باکیفیت اما بدون بسته‌بندی و برندینگ تنها سود فروش کلاً را به صادرکننده می‌رساند اما در فروش محصول تحت برند، به‌ازای هر بار فروش، برند و نام تجاری یک ارزش پنهان در بازار پیدا می‌کند که به‌تدریج باارزش می‌شود.

سالانه هزار تا دو هزار تن مجموع مرکبات استان به کشور های منطقه قفقاز و  CIS صادر می شود

محصولات برند شده حتی در شرایط بحران هم نسبت به کالای غیر برند تاب‌آوری بیشتری در بازار دارد و برای آن تقاضا وجود دارد. اما کالاهای فله اولین کالایی خواهند بود که در شرایط کاهش تقاضا مجبورند بازار را ترک کنند.

مضاف بر اینکه کالای تحت برند اگر در برندینگ خوب عمل شود سایر خریداران همان بازار یا بازارهای مشابه سراغ صادرکننده خواهند آمد و متقاضی کالا خواهند بود.

چطور صادرکنندگان و تولیدکنندگان استان گیلان از فرصت‌های پیش رو استفاده کنند؟

سال‌ها تجارت خارجی ایران بر پایه واردات بوده است و شاید تجار زیادی داریم که در واردات مهارت‌های خوبی داشته‌اند! اما ما هرگز صادرکننده‌های خوبی نبوده‌ایم و علی‌رغم تولید محصولات باکیفیت خیلی اوقات محصولات ایرانی در کف قیمت‌ها خریداری و قیمت‌گذاری می‌شوند!

بخش زیادی از این معضل به ضعف مهارت‌های صادراتی در بین صادرکنندگان و تولیدکنندگان بر می‌گردد! محصول هرچقدر هم باکیفیت و از لحاظ قیمت مناسب باشد این تاجر و صادرکننده است که باید کالای خود را معرفی کند، مزیت‌ها و ویژگی محصول را توضیح دهد و مخاطب را ترغیب به خرید کند!

تجار خیلی از کشورها علی‌رغم اینکه محصولات ضعیف‌تری نسبت به کالای ایرانی عرضه می‌کنند صرفاً به کمک مهارت‌های صادراتی (مهارت‌های ارتباطی و مهارت‌های فنی) توانسته‌اند وضعیت بهتری در بازار داشته باشند!

⚡ ضمن اینکه ۷۰ درصد یک تجارت موفق به مهارت‌های صادراتی و ۳۰ درصد آن به جزئیات و شناخت بازار هدف بر می‌گردد! در اینجا مشاورین پشتیبان هستند که وارد کار می‌شوند و به صادرکننده کمک می‌کنند تا چگونه با جزئیات بازار هدف تعامل داشته باشند.

مثل اینکه تجار یک کشور خریدهای نقد دارند یا نسیه و در چه جاهایی حاضر به پرداخت نقدی هستند؟ نحوه دریافت وجه صادراتی چگونه است و تضامین چگونه بین تجار ردوبدل می‌شود؟ بهترین مسیرهای حمل‌ونقل به کشور مقصد چیست و چگونه بهترین شرکت حمل‌ونقل انتخاب شود؟ در ضمن مشاوران اطلاعات بسیار خوبی نسبت به کشور هدف بخصوص قوانین و مقررات و تعرفه‌های گمرکی دارند!

تقویت مهارت‌های صادراتی اعم از مهارت‌های فنی و مهارت‌های ارتباطی در صادرات و همچنین مشاوره از خبرگان بازارهای صادراتی می‌تواند فروش و ارزآوری صادرات را تا چندبرابر افزایش دهد

⚡ بنابراین تقویت مهارت‌های صادراتی و استفاده از مشاورین پشتیبان موفقیت صادرکننده بخصوص با منابع خوبی که در استان گیلان وجود را تضمین می کند و باعث ارتقاء صادرات استان گیلان خواهد شد!

دیدگاه‌ها (4)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

    سالار مهمان 10 اسفند 1401 پاسخ

    من مقالات شما در زمینه صادرات را پیگیری می کنم . واقعا لذت می برم. باید قدر خودمون رو بدونیم و البته بسیار هوشمندانه عمل کنیم. اگر با آگاهی بریم جلو قطعا جواب می گیریم. مرسی که هستید...

      میثم رسولی راد مدیر کل 11 اسفند 1401 پاسخ

      درست است دوست عزیز. صادرات اگر با چشم باز و اموزش باشد جواب می دهد در غیر این صورت می تواند خطرناک باشد. موضوع صادرات و تجارت بین الملل است. از اینکه مطالب ما مورد توجه شما قرار می گیرد بسیار خرسندیم. سعی می کنیم اطلاعات خوبی را از منابع موثق جمع آوری و انتشار دهیدم تا در حد خودمان صادرکننده گان با چشم باز اقدام به صادرات کنند.

    سید محمد محدثی مهمان 10 اسفند 1401 پاسخ

    واقعا از ظرفیت های صادراتی استانم به وجد آمدم بخصوص لینک هایی که برای هر محصول ایجاد کرده بودید مطالب بسیار خوبی بود. می خواستم ببینم بادام زمینی خودمان را کجا صادرات کنیم بهتر جواب میده و درامد ارزیش بیشتره؟ کارگاه سورت و بسته بندی داریم. ممنون

      میثم رسولی راد مدیر کل 11 اسفند 1401 پاسخ

      بلی. استان گیلان ظرفیت های بسیار خوبی برای صادرات دارد. این استان فقط به اندازه کشور هلند ظرفیت صادرات دارد. به شرط اینکه از منابعی که در اختیار دارد به خوبی و به صورت بهینه استفاده شود. قرار گرفتن در کنار دریای خزر و ارتباط بین المللی این استان با کشورهای آسیای مرکزی از سایر مزایای صادراتی این استان است. موفق باشید.

error: Content is protected !!