جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات استان کردستان، فرصت ها و کشورهای هدف

صادرات استان کردستان، فرصت ها و کشورهای هدف - جتصا

چه فرصت‌هایی برای رشد صادرات استان کردستان وجود دارد؟

⚡ در این بخش قصد داریم شما را با ظرفیت ها و فرصت های بی نظیر صادراتی استان کردستان آشنا کنیم. برای درک این موضوع مقاله اختصاصی ظرفیت های صادراتی استان کردستان را تا انتها ببینید!

معرفی استان کردستان

کردستان از استان‌های کردنشین غرب ایران است. ساکنان این استان کرد هستند و به زبان کردی با لهجه‌های مختلف صحبت می‌کنند مرکز استان شهر سنندج است و در فاصله ۶۶۰ كيلومتري جنوب غرب تهران قرار گرفته است.

استان کردستان در دامنه‌ها و دشت‌های پراکنده رشته کوه‌های زاگرس میانی جای گرفته است، این استان از شمال به استان‌های آذربایجان غربی و زنجان، از شرق به استان های همدان و زنجان، از جنوب به استان کرمانشاه و از غرب به اقلیم کردستان کشور عراق محدود می شود و  230 کیلوکتر مرز مشترک با این کشور دارد.

کشورهای عراق، قطر، مالزی و روسیه مهم‌ترین مقاصد صادراتی استان کردستان‌ اند و با توجه به موقعیت آن می‌توان صادرات به استان کردستان را تا حد زیادی افزایش داد

در استان کردستان ارتفاعات، دامنه‌ها و رشته‌کوه‌های متعددی وجود دارند. رشته‌کوه‌های غرب کشور به‌صورت رشته‌های موازی، پهنهٔ استان را دربرگرفته‌اند و محدودهٔ طبیعی آن را تشکیل می‌دهند. در این کوهستان‌ها یخچال‌ها، قله‌های مرتفع و چشمه‌سارهای فراوان وجود دارد. دامنه‌های مناطق کوهستانی، به‌ویژه مناطق نزدیک شهرها در جنوب استان پوشش جنگلی و مرتعی وسیعی دارد.

استان کردستان از مناطق مهم کشاورزی و دامپروری ایران است این استان از منابع غنی معدنی (فلزی و غیرفلزی) ، موقعیت جغرافیایی مناسب، مرز مشترک با کشور عراق و قرارگرفتن در مسیر ترانزیتی جنوب و شمال غرب کشور سود می‌برد.

وجود ۳ بازارچه فعال مرزی در شهرهای بانه، مریوان و سقز، تعاونی‌های متعدد مرزنشین با حدود ۲۸۰ هزار نفر جمعیت، حضور بانک‌های تجاری، مؤسسات بیمه‌ای و شبکه بازارهای محلی و فرامنطقه‌ای پتانسیل بالایی در صادرات و واردات استان به وجود آورده است.

۳ بازارچه فعال مرزی در شهرهای بانه، مریوان و سقز، تعاونی‌های متعدد مرزنشین با حدود ۲۸۰ هزار نفر جمعیت.

استان کردستان با داشتن بیش از یک میلیون و ۲۲۰ هزار هکتار زمین قابل‌کشت مرغوب و مستعد دیم و آبی، از قطب‌های تولید محصولات کشاورزی کشور است، این استان ۴۳ هزار هکتار باغ دارد که سالانه ۳۳۰ هزار تن انواع میوه در آن تولید و برداشت می‌شود.

استان کردستان در تولید توت‌فرنگی رتبه اول کشور را دارد و تأمین‌کننده بخش زیادی از این محصول در کشور است. شهر یاسوکند در شمال شرق استان هم از قطب‌های تولید انگور کشور است.

⚡ استان در تولید آلبالو و به رتبه چهارم، گردو رتبه ششم و هلو رتبه هشتم کشور را دارد. این استان در تولید سبزیجات و صیفی‌جات هم ید طولایی دارد و علاوه اینکه در تولید گیاهان دارویی از استان‌های برتر کشور است. اقلیم مناسب و تنوع گیاهی مراتع و مزارع، استان کردستان را به یکی از استان‌های مستعد پرورش زنبورعسل تبدیل کرده است.

استان کردستان با داشتن بیش از یک میلیون و ۲۲۰ هزار هکتار زمین قابل‌کشت مرغوب و مستعد دیم و آبی، از قطب‌های تولید محصولات کشاورزی کشور است

⚡ این استان با توجه به منابع آبی فراوان و سدهای وحدت سنندج، سد شهید کاظمی سقز، دریاچه زریوار مریوان، سد گاوشان کامیاران، گلبلاغ بیجار، سنگ سیاه دهگلان و … پتانسیل قابل‌توجهی در پرورش ماهیان گرمابی، سردابی و حتی ماهیان زینی دارد.

صنایع غذایی و تبدیلی، صنعت لبنیات، صنعت کاشی و سرامیک، تراکتورسازی، چدن، انواع سنگ نما، بتن و فرآورده‌های بتنی، صنایع شیمیایی، شوینده‌های بهداشتی، منسوجات و پوشاک از صنایع مطرح استان کردستان است.

وجود ۱۸ ماده معدنی غنی و ۲۶۵ معدن فعال با تولید بیش از ۱۱ میلیون تن مواد معدنی در سال از ظرفیت‌های عمده صنعت و معدن استان کردستان است اما به دلیل نبود کارخانه‌های فرآوری، این مواد اغلب به‌صورت خام به فروش می‌رسد.

صنايع دستي استان کردستان هم بخشي از فرهنگ مردم اين اقليم است که بر اساس نياز و خلاقيت در طي زمان شکل گرفته و بسيار متنوع است.

کلاش بافی، قالیبافی، منبت‌کاری، نازک‌کاری چوب، دستبافی، پولک‌دوزی، سفالگری، سرامیک‌سازی و غیره عمده‌ترین صنایع‌دستی استان کردستان‌اند.

کلاش بافی از صنایع‌دستی شهرستان مریوان است و در شهریور ۹۶ با رأی داوران شورای جهانی صنایع‌دستی یونسکو (wcc) این شهر بعنوان شهر جهانی کلاش بافی ثبت جهانی شد.

وضعیت صادرات استان کردستان

گمرکات باشماق و سیرانبند از مرزهای فعال رسمی و بین المللی استان اند

⚡ بیشترین حجم صادرات استان کردستان مربوط به محصولات کشاورزی است که بالاترین ارزش مربوط به صادرات سبزی و نباتات به مقصد کشور عراق است. میوه‌های خوراکی و سوخت‌های معدنی در رتبه‌های بعدی اقلام صادراتی استان قرار گرفته‌اند و سایر محصولات صادراتی استان کردستان عمدتاً سیمان، فرش ماشینی، آدامس طبیعی (سقز) ، لواشک، کیک و کلوچه، ظروف پلاستیکی، کاشی و سرامیک، تراکتور، کولر آبی، آبگرم کن، منسوجات و پوشاک است.

گمرکات استان کردستان با شعبه‌های فعال در سنندج، باشماق مریوان، سیرانبند بانه به فعالان اقتصادی خدمات گمرکی می‌دهد. گمرک سیرانبند و باشماق از مرزهای گمرکی فعال رسمی و بین‌المللی استان‌اند و گمرک مریوان عمدتاً در واردات، ترانزیت، صادرات و امور مسافری فعال است. مرز رسمی باشماق مریوان یکی از مهم‌ترین مرزهای رسمی زمینی ایران با اقلیم کردستان عراق است.

تولید و صادرات توت‌فرنگی استان کردستان

استان کردستان مقام اول تولید توت فرنگی کشور را دارد و شهرستان‌های سنندج، کامیاران، سروآباد و مریوان بیشترین تولید را دارند

کشت توت‌فرنگی در استان کردستان سابقه بیش از ۱۵۰ ساله دارد و آب‌وهوا، شرایط اقلیمی، بارش مناسب و کشاورزان سخت‌کوش دست به دست هم داده‌اند تا این استان به قطب تولید توت‌فرنگی کشور تبدیل شود.

پرورش توت فرنگی در فضای باز و گلخانه انجام می‌شود. بیشترین سطح زیر کشت توت فرنگی فضای باز مربوط به استان کردستان و استان‌های مازندران و گلستان در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

⚡ استان کردستان با تولید بیش از ۵۰ هزار تن توت‌فرنگی در سال، رتبه نخست تولید توت‌فرنگی کشور را دارد. ۸۰ درصد توت‌فرنگی کشور در این استان تولید می‌شود و در تمام کشور توت‌فرنگی را غالباً با نام کردستان می‌شناسند.

عمده توت‌فرنگی استان مربوط به شهرستان سنندج با ۶۳ درصد سطح زیر کشت و ۵۵ درصد کل تولید استان است و شهرستان‌های کامیاران، مریوان و سروآباد هم به ترتیب در جایگاه‌های بعدی قرار دارند.

از ویژگی‌های خاص توت‌فرنگی، قابل‌کشت بودن در اراضی شیب‌دار است. غرب کردستان هم دارای اراضی شیب‌داری است که مستعد کشت توت‌فرنگی است. یکی از این مناطق اورامانات است که برای تولید توت‌فرنگی مساعد است و زمین‌های زیادی به کشت آن اختصاص‌داده‌شده است.

توت‌فرنگی کردستان از محصولات باغی بدون سم و کود است که طعم و مزه بسیار خوبی دارد و هرساله در تولید و سطح زیر کشت رتبهٔ اول کشور را دارد.توت‌فرنگی کردستان از محصولات باغی بدون سم و کود است که طعم و مزه بسیار خوبی دارد و هرساله در تولید و سطح زیر کشت رتبهٔ اول کشور را دارد.

توت‌فرنگی کردستان از محصولات باغی بدون سم و کود است که طعم و مزه بسیار خوبی دارد و هرساله در تولید و سطح زیر کشت رتبهٔ اول کشور را دارد. کوئین الیزا، سروا، کاماروسا و پاروس مهم‌ترین ارقام توت‌فرنگی استان است.

با توجه به طعم لذیذ و مصارف مختلف این میوه در تهیه انواع دسر، شکلات، بستنی و مربا می‌تواند به‌صورت تازه‌خوری و فرآوری در صادرات موفق باشد.

⚡ بازار کشورهای همسایه و کشورهای عربی پتانسیل‌های صادراتی و پرسود استان در صادرات توت‌فرنگی یا فرآورده‌های آن‌اند. البته توت‌فرنگی تازه محصولی است که حساسیت بالایی دارد و بعد از جمع‌آوری باید در شرایط مناسب نگهداری شود. به دلیل حساسیت بالای توت‌فرنگی در بسته‌بندی صادراتی آن هم باید بیش از محصول دیگر به آن توجه شود.

صادرات محصولات فرآوری شده توت‌فرنگی هم می‌تواند بسیار موفق باشد اما نیاز به کارگاه‌ها و کارخانجات صنایع تبدیلی است.

در کنار تولید موفق، بازاریابی، تحقیقات بازار و تبلیغات از اصول صادرات موفق است. انتخاب پربازده‌ترین بازارهای صادراتی، ایجاد ارتباط با خریداران عمده دست‌اول و توجه به سلیقه و نیاز مشتریان کشور هدف تا حد زیادی موفقیت صادرات را تضمین می‌کند.

تولید و صادرات سیب‌زمینی استان کردستان

نیترات سیب‌زمینی استان کردستان استاندارد و حتی پایین‌تر  از حد مجاز است و می‌توان برای صادرات آن حتی به کشورهای دیگر که حاضرند کالا را با قیمت بهتری خریداری کنند برنامه‌ریزی کرد

سیب‌زمینی جز صیفی‌جات پرمصرف دنیا است و تقاضای زیادی دارد. استان کردستان از قطب‌های تولید سیب‌زمینی کشور است. این استان یک میلیون و ۲۲۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی دارد که ۱۲ درصد آن آبی و مابقی دیم است. سیب‌زمینی از محصولاتی است که کاشت آن هم به‌صورت آبی و هم دیم امکان‌پذیر می‌باشد.

سیب‌زمینی استان کردستان به دلیل شرایط آب‌وهوایی، خاک مناسب و مدیریت تغذیه در تولید محصول سالم، کیفیت بالایی دارد و آزمایش‌های مختلف نشان داده است نیترات سیب‌زمینی منطقه در حد استاندارد و حتی پایین‌تر از حد مجاز است. شهرهای قروه و دهگلان بیشترین سهم کشت سیب‌زمینی استان را دارند.

استان کردستان از نظر تولید سیب‌زمینی در واحد سطح، رتبه اول و از نظر سطح زیر کشت رتبه پنجم کشور را دارد و ازآنجایی‌که تولید این محصول در کشور و استان بسیار زیاد است مازاد مصرف داخلی باید صادر شود و ازآنجایی‌که زمینه صادرات آن در کشورهای همسایه به‌ویژه عراق فراهم است بخش زیادی از سیب‌زمینی استان به عراق صادر می‌شود.

صادرات به کشورها همسایه خوب است اما صادرکنندگان استان به‌خصوص صادرکنندگان محصولات کشاورزی باید به تحقیقات بازار، کشف بازارهایی با بهترین بازده و ایجاد ارتباط با خریداران عمده این کشورها توجه کنند و صادرات را تنها به کشورهای همسایه محدود نکنند.

قطعاً فرصت‌های صادراتی بسیار بهتری در آن‌سوی کشورهای همسایه وجود دارد که متأسفانه خیلی از صادرکنندگان از آن بی‌خبرند و صادرات را تنها به کشورهای اطراف خلاصه می‌کنند.

امروز تحقیقات بازار و ابزارهای نوین صادراتی آمده‌اند تا در کشف پربازده‌ترین بازارها، برندسازی و ایجاد ارتباط مستمر و برد – برد به صادرکنندگان کمک کنند.

تولید و صادرات حبوبات استان کردستان

صادرات حبوبات از ایران بخصوص استان کردستان به عراق و بخصوص اقلیم کردستان عراق انجام می‌شود

کاشت حبوبات به‌عنوان کشت اصلی و اما بیشتر در رعایت الگوی کشت اراضی دیم استان در تناوب با محصولات دیگر کشت می‌شود و سالانه ۹۰ تا ۱۰۰ هزار هکتار از ۷۰۰ هزار هکتار اراضی دیم استان به کشت حبوبات اختصاص دارد.

شرایط آب‌وهوایی و خاک کردستان، از عواملی است که سبب شده است نخود این منطقه کیفیت بی‌نظیری داشته باشد به‌طوری‌که کیفیت نخود کردستان از نظر طعم و خوش پخت بودن کاملاً اثبات شده است. استان کردستان در تولید نخود رتبه پنج کشور را دارد.

نخود ریز تولید شده استان می‌تواند بهترین انتخاب در تهیه لپه زرد درجه یک باشد، به همین دلیل کارخانه‌ها این محصول را به‌صورت عمده تهیه و در تولید لپه مرغوب استفاده می‌کنند.

از نخود استان کردستان به دلیل فرهنگ مصرفی مردم اقلیم کردستان عراق و بخش مرکزی، استقبال زیادی از آن شده است و بیشتر صادرات نخود به این منطقه به‌صورت کیسه‌های ۳۰ و ۵۰ کیلویی است.

صادرکنندگان و تولیدکنندگان باید خود را از قیدوبند صادرات فله و بخصوص صادرات به کشورهای همسایه رها کنند و برای صادرات به کشورهایی با وضعیت اقتصادی بهتر که حاضرند در مقابل کالای باکیفیت پول بیشتری پرداخت کنند برنامه‌ریزی کنند.

ورود به بازارهای جدید قرار نیست در عرض یک سال و یکباره اتفاق بیفتد بلکه هر تغییری نیاز به زمان دارد. هر شرکت تولیدی یا بسته‌بندی اگر بتواند با هدف‌گذاری مثلاً ۲۰ درصدی برای ورد به بازار سایر کشورها برنامه‌ریزی کند بعد از مدتی خواهد توانست در این بازارها مشتری داشته باشد و چه‌بسا سودی که از صادرات مثلاً ۲۰ درصد محصول به کشورهای مرفه‌تر عایدش خواهد شد با سود ۸۰ درصدی صادرات به کشورهای همسایه برابری کند.

ضمن اینکه تجربه صادرات به کشورهای جدید هرچند محدود صادرکننده را برای ورود به بازارهای جذاب‌تر آماده می‌کند. از نحوه ارائه، بسته‌بندی‌های مختلف و تعامل با کشورهای مختلف مطلع می‌کند و باعث اعتبار تأمین‌کننده و قراردادهای بیشتر می‌شود.

تولید و صادرات انگور استان کردستان

چهل و پنج هزار هکتار باغ در استان کردستان وجود دارد که 70 درصد آنها باغ های انگور است

آب‌وهوا و اقلیم مناسب در کشت انواع محصولات باغی استان کردستان را در رتبه دوم کشوری تولید انگور سیاه قرار داده است.

 از مجموع باغات استان کردستان، ۱۷ هزار هکتار به کشت انگور اختصاص‌یافته است که ۱۲ هزار هکتار دیم و ۵ هزار هکتار هم به‌صورت آبی کشت می‌شود. کردستان در تولید انگور دیم رتبه دوم و در انگور آبی رتبه پانزدهم کشور را دارد. عمده باغات انگور استان در شهرستان‌های بانه، مریوان و سروآباد و مقداری هم در کامیاران، سنندج و سقز است.

مهم‌ترین ارقام انگور کشت شده استان کردستان در بخش دیم انگور ره شه یا انگور سیاه و خوشنام است و در بخش آبی به ترتیب ارقام کشمشی، فخری، عسکری و یاقوتی است. انگور “ره شه” باغات دیم کردستان به دلیل کیفیت بالا به طلای سیاه مشهور است. ۴۲ درصد انگور سیاه استان کردستان در شهرستان مریوان تولید می‌شود. شهرستان سروآباد و بانه هم در تولید انگور دیم پیشتازند.

انگور استان کردستان کاملاً ارگانیک است چرا که هیچ نوع سمی در تولید این محصول استفاده نمی‌شود و تنها در مواقع نیاز مزارع هرس و شخم زده می‌شود.

از انگور  فرآورده های متنوع مانند شیره انگور و کشمش که بازار صادراتی خوبی هم دارند به دست می آید. ایران جز کشورهای مطرح صادرات کشمش جهان است .

متأسفانه بخشی از خریداران محصولات ایرانی واسطه گران کشورهای همسایه‌اند که از ضعف بازاریابی صادرکنندگان ایرانی استفاده می‌کنند و محصول باارزش کشاورز را با حداقل قیمت خریداری می‌کنند.

صادرات کشمش اگر در بسته بندی های خرده فروشی انجام شود می تواند چندین برابر ارزآور داشته باشد

این موضوع بخصوص برای کالاهایی مثل کشمش که عرضه نسبت به مصرف داخلی بیشتر است دیده می‌شود. ازیک‌طرف مازاد عرضه در بازار داخلی و از طرف دیگر غفلت صادرکنندگان و تولیدکنندگان در بازاریابی صادراتی آنها را مجبور می‌کند تا کالا را با حداقل قیمت ممکن به خریداران و واسطه گران کشورهای همسایه بفروشند!

در صورتی که ابزارهای نوین بازاریابی به صادرکنندگان فرصت دیده‌شدن و معرفی کالا را در سطح جهانی می‌دهند و اتفاقاً خیلی از خریداران عمده دست‌اول کشورها به دنبال صادرکننده ایرانی می‌گردند و چون اثری از آنها در بازارهای بین‌المللی نمی‌یابند به‌ناچار سراغ واسطه‌ها می‌رود و کالا باواسطه حتی دست‌دوم به دست آنها می‌رسد.

جذب خریداران عمده دست‌اول، کشف بازارهای جایگزین و انتخاب بهترین بازارهای هدف از مهم‌ترین دست آوردهای تحقیقات بازار و بازاریابی نوین است.

ملایر شهر جهانی انگور از قطب های مهم وتولید و صادرات کشمش است

⚡ امکان صادرات موفق برای هر تاجر و تولید کننده کشمش بخصوص با منابع خوبی که در استان کردستان وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات کشمش را رعایت کند.

گردوی استان کردستان

گردوی چهارمین محصول عمده باغی و پس از پسته دومین محصول خشکباری کشور است

گردوی ایرانی به‌عنوان چهارمین محصول عمده باغی ایران و پس از پسته دومین محصول خشکباری محسوب می‌شود. گردو از نظر اقتصادی به‌خصوص صادرات غیرنفتی اهمیت زیادی دارد. 

به دلیل شرایط و ویژگی‌های خاص جغرافیایی باغ‌های گردو از ظرفیت‌های اصلی اقتصادی و صادراتی استان کردستان است. به همین دلیل این استان در ردیف استان‌های مطرح تولیدکننده گردوی کشور است و تعداد زیادی از کشاورزان استان کردستان مشغول پرورش این محصول‌اند.

استان کردستان با دارا بودن هفت هزار و ۳۳۴ هکتار باغات گردو و تولید سالیانه ۱۵ هزار تن محصول، مقام ششم تولید گردوی کشور را دارد. این استان در سرشاخه کاری باغات گردو از استان‌های پیشرو کشور است و در پروسه سرشاخه کاری بیشتر از ارقام چندلر، فرنت، فرانکلت و غیره استفاده می‌شود.

رعایت اصول صحیح باغداری و سرشاخه کاری باغات با ارقام برتر و پربازده از عوامل مهم افزایش تولید گردوی استان است و باعث شده است گردوی استان عملکردهای بالاتر از میانگین کشوری داشته باشد. متوسط عملکرد باغات گردوی استان ۲.۵ تن در هکتار است که با اجرای طرح سرشاخه کاری می‌توان انتظار داشت عملکرد این محصول دوبرابر شود. شهرهای سروآباد، سنندج و مریوان از مهم‌ترین شهرهای تولیدکننده گردوی استان کردستان‌اند.

گردو در صنعت داروسازی، صنایع آرایشی بهداشتی و صنعت غذایی ارزش و اهمیت خاصی دارد و یکی از کارهایی که می‌توان در صادرات گردو انجام داد فرآوری و تنوع دادن به صادرات گردو در قالب فرآورده‌های متنوع است.

گردو در صنعت داروسازی، صنایع آرایشی بهداشتی و صنعت غذایی ارزش و اهمیت خاصی دارد و یکی از کارهایی که می‌توان در صادرات گردو انجام داد .

⚡ صادرات گردوی ایرانی به بیش از ۳۰ کشور جهان انجام می‌شود؛ کشورهای حاشیه خلیج‌فارس، ترکیه و کشورهای اروپایی مانند آلمان و انگلستان بهترین بازار صادرات گردوی ایران‌اند. ایران سومین کشور تولیدکننده گردوی جهان است و همچنان ظرفیت‌های باقی‌مانده زیادی در صادرات گردو و فرآورده‌های آن وجود دارد که باید از آن استفاده کنیم.

توسعه بازارهای فعلی صادرات گردو و حضور در بازارهای جدید می‌تواند سود صادراتی صادرکنندگان را افزایش دهد. صادرات به کشورهای تراز اول علاوه بر اینکه سود بیشتری نصیب صادرکننده می‌کند باعث افزایش اعتبار می‌شود و خریدان عمده بیشتری به صادرکننده اعتماد می‌کنند.

  • نقطه شروع می‌تواند دریافت مشاوره، مطالعه و تحقیقات بازار و تقویت مهارت های بازاریابی باشد!
 هر یک کیلو گرم گردو ۴.۹ دلار ارزش اقتصادی دارد

⚡ امکان صادرات موفق برای هر تاجر و تولید کننده گردو بخصوص با منابع خوبی که در استان کردستان وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات گردو را رعایت کند.

تولید و صادرات عسل استان کردستان

عسل استان کردستان از کوهپایه های سرسبز زاگرس به دست می آید و خاصیت دارویی دارد

استان کردستان از کانون‌های اصلی تولید عسل طبیعی و مرغوب کشور است و با داشتن منطقه کوهستانی و طبیعت بهاری و کوهستان‌ها و دشت‌های سرسبز با انواع گل‌وگیاه معطر سرزمین کم‌نظیری در پرورش زنبورعسل است.

این استان با مساحت بیش از ۳ میلیون هکتار، یک میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار مرتع، ۳۰۰ هزار هکتار جنگل و یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار مزارع، فرصت بی‌نظیری در زنبورداری ایجاد کرده است.

⚡ استان کردستان جدای از کسب عنوان اول کشوری در مرغوبیت عسل، در تولید ملکه‌های بارورشده ایرانی زنبورعسل هم پیشتاز است. شهرستان سقز با دارابودن ۲۶ درصد کلنی‌های استان و تولید ۲۰ درصد عسل استان رتبه برتر تولید عسل استان کردستان را در اختیار دارد. شهرهای سنندج، مریوان، کامیاران و دیواندره رتبه‌های بعدی تولید عسل استان کردستان را دارند.

۱۱ فرآورده اعم از زهر زنبور، ژل رویال، موم، بره‌موم، زنبور پاکتی، ملکه‌های به‌گزینی و اصلاح نژاد شده، گرده گل و...

۱۱ فرآورده اعم از زهر زنبور، ژل رویال، موم، بره‌موم، زنبور پاکتی، ملکه‌های به‌گزینی و اصلاح نژاد شده، گرده گل، عصاره‌گیری برموم، زنبورسازی و تولید بچه، عسل و عسلک از زنبورعسل تولید می‌شود.

⚡ ایران با تولید ۹۰ هزار تن عسل در سال سومین کشور تولیدکننده این محصول در جهان است که شرایط تقریباً مساعدی در صادرات به سایر کشورها را دارد. اما متأسفانه اغلب صادرات عسل ایران به‌صورت فله و غیر بسته‌بندی است.

صادرات کالای تحت برند مزایای بی‌شماری دارد که با صادرات و ارسال کالای فله و غیر برند صادرکننده از آن محروم می‌شود.

در هر بار صادرات و فروش کالای تحت برند، شرکت یا شخص صاحب برند علاوه بر به دست آوردن ارزش صادراتی، کالای صادراتی صاحب یک ارزش کوچک می‌شود که این ارزش در طول زمان انباشته می‌شود و برند در ذهن مشتری نقش می‌بندد و کالا را از فروشنده مطالبه می‌کند.

اما فروش کالای غیر برند و فله هرچقدر هم باکیفیت باشد هیچ نام و نشانی از صادرکننده باقی نمی‌گذارد و برندسازی نصیب شخص یا شرکتی می‌شود که کالا را بسته‌بندی می‌کند.

مضاف اینکه در شرایط نامساعد بازار، اولین کالاهایی که از چرخه فروش خارج می‌شوند کالای بی‌نام‌ونشان است و محصولات تحت برند مقاومت بیشتری در بازار دارند زیرا هنوز مشتری آن را مطالبه می‌کند و برای آن خریدار وجود دارد.

تحقیقات بازار، بازاریابی‌های نوین و تبلیغات دیجیتال به صادرات کنندگان در کشف بازارهای صادراتی کمک می‌کند و از طرفی صادرکنندگان را در معرض دید خریداران بین‌المللی قرار می‌دهد تا ارتباط خریدار عمده و صادرکننده با سهولت بیشتری انجام شود.

صادرات عسل کردستان به دلیل نزدیکی مرزهای غربی به کشورهای همسایه بیشتر انجام می شود

⚡ امکان صادرات موفق برای هر تاجر و تولید کننده عسل بخصوص با منابع خوبی که در استان کردستان وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات عسل را رعایت کند.

تولید و صادرات آبزیان در استان کردستان

پرورش ماهی قزل آلا پرورش ماهیان زینتی و زالو، تولید خوراک آبزیان و بسته بندی مهمترین فعالیت های استان کردستان در صنعت آبزیان است

در حال حاضر شیلات استان کردستان در بخش تکثیر و تولید ماهیان سردابی، صید و صیادی در منابع آبی (دریاچه‌های طبیعی و پشت سدها) ، تکثیر و پرورش ماهیان زینتی و تکثیر و پرورش زالو فعالیت دارد.

تولید آبزیان در این استان به ۲ صورت گرم آبی و سردآبی است و بیشتر مراکز تولید ماهی استان در شهرستان‌های سروآباد، کامیاران، بیجار، سقز و سنندج است.

سه مجتمع پرورش ماهیان سردآبی در شهرستان‌های سروآباد، کامیاران و بیجار و ۱۳۰ مزرعه منفرد و خرد پرورش ماهیان سردآبی در استان وجود دارد.

صادرات ماهی از ایران به کشورهای مختلف صورت می‌گیرد و ایران توانسته است سهم خوبی در صادرات ماهیان مختلف داشته باشد.

⚡ امکان صادرات موفق برای هر تاجر و تولید کننده آبزیان بخصوص با منابع خوبی که در استان کردستان وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات آبزیان را رعایت کند.

صادرات گیاهان داوریی استان کردستان

 گل محمدی سیاه‌دانه زعفران بیدمشک، سماق، موسیر، گل رنک، سیر، سنجد و اسطوخودوس مهمترین گیاهان دارویی کردستان اند

ایران در تنوع گیاهی جزو ۸ کشور برتر دنیا است و ۹۰ درصد گونه‌هایی که به‌عنوان گیاهان دارویی شناخته شده‌اند در ایران دیده شده است. کشور ما به دلیل تنوع اقلیم به‌تنهایی از کل اروپا تنوع گیاهی بیشتری دارد!

تحقیقات نشان داده است بیشتر از ۲ هزار و ۳۰۰ گونه گیاهی در ایران وجود دارد که شاید حدود دو سوم آنها گونه‌های دارویی باشند و بخشی از آنها از قدیم‌الایام به‌وسیله طبیبان و حکیمان ایرانی شناسایی شده‌اند و در درمان بیماری‌ها استفاده می‌شده است.

 استان کردستان از استان‌های منحصربه‌فرد کشت گیاهان دارویی است چرا که تقریباً اکثر گونه‌های گیاهان دارویی در استان کردستان امکان کشت و تولید دارند!

زیست‌بوم ایران و به ویژه استان کردستان به‌صورت طبیعی خاستگاه حجم عظیمی از گونه‌های گیاهان دارویی بومی است در حالی که در حال حاضر حتی از یک‌صدم این ظرفیت عظیم و ملی که به‌صورت خدادادی در اختیارمان قرار دارد، استفاده نمی‌شود.

قسمتی از استان دارای مراتع درجه یک و بکر است که می‌توانند به‌عنوان ذخایر ژنتیکی و رویشگاه‌های طبیعی گونه‌های دارویی کشور باشند. در حال حاضر بیش از ۲۰۰ گونه به‌عنوان گونه‌های دارویی استان شناسایی شده است و این تنوع نشان می‌دهد استان کردستان از استان‌های مساعد رشد و کشت گیاهان دارویی است.

فعالیت در حوزه گیاهان ایجاد ارزش افزوده بسیار بالایی نسبت به سایر محصولات کشاورزی دارد و گاهی این ارزش تا ده ها برابر هم می‌رسد.

فعالیت در حوزه گیاهان ایجاد ارزش افزوده بسیار بالایی نسبت به سایر محصولات کشاورزی دارد و گاهی این ارزش تا ده ها برابر هم می‌رسد. سهم تجارت جهانی از محصولات گیاهی دارویی حدود ۱۲۴ میلیارد دلار است و سهم ایران تنها به ۵۷۰ میلیون دلار خلاصه می‌شود. یعنی فقط نیم درصد کل سهم تجارت جهانی گیاهان دارویی مربوط به ایران است!

⚡ مصرف گیاهان دارویی در جهان نه‌تنها به‌خاطر اثرات فوق‌العاده در درمان طبیعی بیماری‌ها و دوری از عوارض مصرف داروهای شیمیایی است بلکه مصرف آنها در صنایع بهداشتی و آرایشی، صنایع غذایی، کارخانه‌های شکلات‌سازی و کارخانجات عطرسازی روزبه‌روز در حال افزایش است.

طبق پیش‌بینی سازمان بهداشت جهانی تا سال ۲۰۵۰ حجم تجارت گیاهان دارویی جهان به ۵ هزار میلیارد دلار خواهد رسید که گردش مالی بسیار چشمگیر و قابل‌ملاحظه‌ای است.

مصرف کم آب، از مزایای کشت بسیاری از گیاهان دارویی است که با توجه محدودیت ابی کشور می‌تواند جایگزین بسیار خوبی برای محصولات پرمصرف باشد.

صادرات گیاهان دارویی و فرآورده های آن پتانسیل بالایی در رشد صادرات دارد و آینده بسیار روشنی برای آن متصور است

⚡ امکان صادرات موفق برای هر تاجر و تولید کننده گیاهان دارویی بخصوص با منابع خوبی که در استان کردستان وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات گیاهان دارویی را رعایت کند.

صنایع دستی استان کردستان و صادرات آن

گلیم های  سنندج(سنه) و بیجار در جهان بی نظیر و فرصت های صادراتی زیادی برای این دو محصول متصور است

زندگی سنتی در بسیاری از نقاط استان کردستان، باعث شده است تا صنایع‌دستی استان کیفیت و اصالت را طی سالیان دراز حفظ کرده باشد به‌گونه‌ای که فرش و گلیم استان به همراه محصولات ظریف مانند شطرنج شهرت جهانی پیدا کرده است.

نازك كاري چوب، دست بافي، خراطي، ساخت زينت آلات محلي، سوزن دوزي و روكاري، سفال سازي، حصيربافي، گيوه دوزي، نمدمالي و ساخت محصولات چرمي عمده صنایع دستی استان کردستان است.

در سرتاسر استان، کردها فرش هایی با دوام و مقاوم ،جمع‌وجور و با طرح و رنگ های شاداب می بافند. فرش‌بافان و گلیم‌بافان استان با استفاده از رنگ‌های گیاهی، ترکیب نقش و اصالت طرح و استحکام موجب برتری فرش دستی استان کردستان شده‌اند.

رایج‌ترین بافت گلیم کردستان بافت چاکدار است و می توان در بازارهای بین المللی کالا را عرضه کرد

شهرهای سنندج و بیجار مهم‌ترین مراکز تولید گلیم و قالی استان‌اند. برای بسیاری از متخصصان نام فرش بیجار نماد دوام و استحکام است.

بافندگان از شانه‌های سنگین چوب و فلز در زدن پودها و گره‌ها استفاده می‌کنند تا تاروپود به‌شدت درهم‌ تنیده شود و سطح فرش بسیار فشرده شود. این درهم‌تنیدگی و فشردگی باعث می‌شود شن، سنگ‌ریزه یا هر چیز ریز دیگر در آن نفوذ نکند.

فرش دستباف بیجار اغلب دارای گره‌های ترکی هستند و معمولاً به رنگ قرمز و آبی با عناصر بژ می‌باشند. فرش عشایر کرد که بیش‌تر به‌وسیله پشم‌های قهوه‌ای و بلوطی رنگ و گاهی با پشم شتر بافته می‌شوند؛ نیز بسیار نفیس و خاص‌اند.

فرش های سنندج به فرش های سنه معروف اند. طرح آنها لوزی و منشوری شکل، میر بوته و هراتی است و رنگ غالب این فرش ها قرمز و آبی تیره است.

صادرات گیوه علاوه بر عراق به کشورهای اروپایی در سالهای اخیر آغاز شده است

بافندگان در بافت این فرش ها از نخ استفاده می کنند که باعث می شود که پشت آنها به به صورت خالدار نشان داده شود. در این منطقه گلیم سنه هم بافته می شود که به باور مردم بهترین گلیم ایران است.

متاسفانه به دلیل کم کاری صادرکنندگان در بازاریابی ، حفظ بازار و البته بعضی مسائل دیگر، در حال از دست دادن بازار فرش در بسیاری از بازارها حتی بازارهایی که سالها نسبت به فرش ایران وفاداری داشته اند، هستیم.

⚡ در مجموع آینده بسیار روشن و پر رونقی برای صادرات صنایع دستی استان متصور است. اما راه درست آن ورود حرفه ای، مشورت با افراد باتجربه و البته شناخت بازار هدف است. همکنون قشر ثروتمندی در کشور چین بوجود آمده است. که ولع زیادی در خرید کالاهای گران قیمت، اصیل و باارزش دارند. این قشر در خرید کالاهای لوکس و اصیل گاها با یکدیگر رقابت می کنند. صنایع دستی استان کردستان می تواند بازار هدف خوبی برای این قشر در چین باشد.

یکی از چالش ها این است که تقریبا تمام صنایع دستی کشور طراحی آن به حداقل به ۵۰ تا ۱۰۰ سال پیش بر می گردد و ما در طراحی و بهبود صنایع دستی کار زیادی نکرده ایم!

یادمان باشد قرار نیست صنایع دستی همیشه جنبه تزئینی و نوستالژیک داشته باشند! یکی از ویژگی های صنایع دستی این است که علاوه بر اینکه با دست هنرمند خلق می شود یکی از نیازهای روز را هم پاسخ دهد و خریدار بتواند از آن استفاده کند!

متاسفانه به روز نکردن صنایع دستی مثل طرح فرش ها و گبه ها، عدم بروز کردن طرح های سفال ها و نقوش روی آن و یا تولید صنایع دستی متنوع کشور هیچکدام بر اساس نیاز و خواسته های مشتری به روز نشده اند!

چطور صادرکنندگان و تولیدکنندگان کردستان از فرصت‌های پیش رو استفاده کنند؟

مهارت‌های ارتباطی و فنی صادرات مثل دو بال یک پرنده به صادرکننده در پیشبرد اهداف صادرکننده به او کمک می‌کنند

طبیعت و فرهنگ وارداتی کشور طی سال‌ها باعث شده است تا تجار روی تقویت مهارت‌های صادراتی خود کار نکنند و شاید در خیلی موارد فرهنگ خرید را مشابه فرهنگ فروش می‌دانند!

اما حقیقت موضوع این است که جهان امروز در فضای بین‌الملل تغییر کرده است و برنده واقعی در صادرات کسی است که مهارت‌های صادراتی خودش را هم از نوع مهارت‌های ارتباطی (مهارت‌های معرفی کالا، مهارت مکاتبات، مهارت‌های درک خریدار – مهارت‌های مذاکره و مهارت‌های اقناع مشتری) و هم مهارت‌های فنی (مهارت‌های حمل‌ونقل کالا، اینکوترمز، بیمه کالا، تشریفات گمرکی و دریافت وجه صادراتی) ارتقا دهد!

آنگاه نه‌تنها صادرکننده به فروش بیشتری خواهد رسید بلکه به مرحله صادرات پایدار و نه فروش‌های مقطعی و یکبار مصرف می‌رسد!

ضمن اینکه استفاده از مشاور پشتیبان در یک بازار صادراتی می‌تواند نتایج بسیار خوبی برای صادرکننده رقم بزند!

هرچند اصول بازرگانی خارجی در کشورهای مختلف شباهت‌های زیادی به هم دارند اما جزئیات، فرهنگ خرید و از همه مهم‌تر قوانین و مقررات از کشوری به کشور دیگر ممکن است متفاوت باشد! بنابراین برای تکمیل زنجیره موفقیت در کنار تقویت مهارت‌های صادراتی استفاده از مشاوران پشتیبان است!

دیدگاه‌ها (1)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

    Amanj مهمان 29 مرداد 1402 پاسخ

    با سلام.
    طی یک جستجوی اتفاقی به این مقاله تحقیقی ارزشمند دست یافتم. ضمن دست مریزاد و خداقوت به نویسنده مقاله، از این بابت متاسفم که چنین مقالاتی و کارهای ارزشمندی، خواننده ندارد و مغفول می ماند و فعالان اقتصادی و تاجران از فرصت های صادراتی در اقلام و محصولات استان خود را بی نصیب کرده و نتیجتا اینکه محصولات قابل به صادرات استان، به ارزش پولی و جایگاه واقعی خود دست پیدا نکرده و دسترنج فعالان اقتصادی استان با کمترین حد از ارزش واقعی خود عرضه می گردد.

error: Content is protected !!