جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات گردو و فرآورده های آن، فرصت ها جدید پیش رو

صادرات گردو و مشتقات آن - جتصا

چرا صادرات گردو ؟

✍ در این متن سعی داریم شما را با صادرات گردو و فرآورده های آن، اصول بازاریابی و بازارهای نوظهور صادراتی آن آشنا کنیم.

گردو از محصولات کشاورزی پرطرف‌دار بازارهای داخلی و خارجی است. ایران با دارابودن خاک حاصلخیز و آب‌وهوای چهارفصل سالیانه مقدار زیادی گردو تولید می‌کند.

نهال گردو انواع و نژادهای مختلف دارد. برترین نژاد درختان گردو متعلق به کشورهای ایران، ترکیه، اوکراین و آمریکاست. این نهال در آب‌وهوای ۱۰- تا ۳۸ درجه سانتی‌گراد رشد می‌کند، اما به سرما و وزش بادهای خیلی سرد حساس است. مغز، چوب گردو، پوست گرد و حتی برگ‌های این درخت جادویی هرکدام بسیار پرکاربردند.

ایران جزء 3 کشور بزرگ تولید کننده‌ گردو جهان است. اما در صادرات گردو جایگاه مورد انتظار را نداریم.
گردو ایران از خشکبارهای مطرح و خوش نام در برخی از بازارهای صادراتی است

گردو یکی از بهترین خوراکی‌ها تقویت مغز است و به دلیل اسیدهای چرب امگا ۳ به کاهش کلسترول خون کمک می‌کند و باعث سلامت قلب و عروق است. این محصول برای لاغری و کاهش وزن هم مفید است.

علاوه بر اینکه گردو یک میان وعده بسیار مقوی است در صنایع غذایی بخصوص کیک و شیرینی، شکلات و برخی غذاها استفاده می‌شود. گردو و فرآورده‌های آن در صنایع آرایشی بخصوص تهیه کرم‌ها و شامپوها هم بسیار پرکاربرد است.

⚡ کشورهای اروپایی؛ به‌ویژه کارخانجات پنیرسازی فرانسه، پنیرهای گردویی به بازار عرضه می‌کنند. کشورهای کره و چین از مغز گردو به‌عنوان تونیک و مقوی، تصفیه‌کننده خون و خون‌ساز و معالجه بیماری‌های ریه و حنجره استفاده می‌کنند. در برخی کشورها مثل آلمان هم نان گردویی بسیار رایج است.

از مغز گردو روغن تهیه می‌شود که هم به صورت خوراکی و هم به صورت داروهای سنتی به کار می‌رود. روغن گردو در کارهای صنعتی و هنری نیز کاربرد دارد.

تانن و آنتی‌اکسیدان‌های پوست سبز گردو این فرآورده را در صنایع آرایشی و بهداشتی داروسازی و چرم‌سازی بسیار پرکاربرد کرده است.

انواع گردوی صادراتی

تنوعی از گردوها و ارقام مختلف در ایران وجود دارند که بیشتر آنها قابلیت صادرات دارند
تقریبا همه انواع گردو در ایران یافت می شود

امروزه انواع مختلف گردو در ایران وجود دارد که کشاورزان بر اساس آب‌وهوا و خاک هر منطقه یک یا چند رقم را بیشتر کشت می‌کنند. به طور معمول انواع گردو بر اساس ضخامت پوست و مغز با یکدیگر متفاوت‌اند.

  • گردو پوست کاغذی

به‌خاطر پوست نازک این رقم، پوسته به‌راحتی جدا می‌شود. همین شکستن راحت باعث شده این رقم طرف‌داران زیادی داشته باشد. مغز این نوع گردو معمولاً سفید شیری است و بسیار شیرین و خوش طعم است. حجم مغز آن بالاست و تا ۷۰% چربی مفید دارد.

  • گردوی اسرائیلی پاکوتاه

به این نوع درخت، گردوی خوشه‌ای اسرائیلی هم گفته می‌شود. به این دلیل که میوه‌های آن اصولاً به شکل خوشه‌اند. یعنی چندین محصول در کنار هم و روی یک شاخه تشکیل می‌شود و جزء درخت‌های به‌اصطلاح پربارند. مغز این محصول کمی با گردوهای معمولی داخل بازار متفاوت است و به قرمز متمایل است. البته این مغزها از لحاظ پروتئین و امگا ۳ با بقیه محصولات تفاوت چندانی ندارند.

  • گردوی تویسرکان

پوست این محصول تقریباً مشابه نوع پوست کاغذی و نازک هست. در نتیجه، شکستن و جداسازی مغز آن بسیار راحت است. تویسرکان یکی از انواع گردوست که مغز آن رنگ روشنی دارد و بسیار خوشمزه و مرغوب است. یکی از مشخصات گردوی تویسرکان، چربی بالای موجود در مغز آن است که به بهترشدن بافت و خوش‌طعمی آن کمک می‌کند.

البته چربی گردو برای سلامت افراد ضرری ندارد بلکه مفید هم هست و کلسترول را کاهش می‌دهد اما افرادی که مشکل چربی خون دارند، بهتر است مقدار زیاد آن را به‌صورت یک‌جا مصرف نکنند.

  • گردوی دماوند

دماوند یکی از انواع گردوهای اصیل ایرانی است و همان‌طور که از اسمش پیداست، در دماوند کاشته می‌شود. درخت این نوع گردو در آب‌وهوای معتدل (مثل دماوند، آذربایجان، کردستان، آستارا و غیره) رشد بهتری دارد و طبیعتاً این رشد بهتر باعث افزایش کیفیت هم می‌شود. مغز گردوی دماوند به‌صورت بیضی‌شکل است و میوه آن قهوه‌ای روشن و متمایل به زرد است.

  • گردوی شهمیرزاد

انواع مغز شهمیرزادی باتوجه‌به کیفیت ممکن است سفید، قهوه‌ای روشن یا قهوه‌ای تیره باشند. معمولاً این مغزها به تفکیک رنگ مصارف مختلفی دارند. برای مثال از مغزهایی که رنگ تیره‌تری دارند، معمولاً در طبخ غذا استفاده می‌شود.

  • گردوی ضیاء آبادی

این نوع درخت یکی از انواع گردوهایی است که در سرما مقاومت خوبی دارد اما به گرما واکنش خوبی نشان نمی‌دهد و ممکن است خراب شود. گردوی ضیاءآبادی از دسته گردوهای خوشه‌ای محسوب نمی‌شود؛ درعین‌حال مغز پر و پوسته نازک و شکننده دارد.

تولید و صادرات گردو در جهان:

چین با تولید ۱٫۷ میلیون تن ، آمریکا با ۶۰۷ هزار تن ، ایران با تولید ۴۰۰ هزار تن و ترکیه با ۲۰۰ هزار تن تولید گردو در سال به ترتیب رتبه های اول تا چهارم کشورهای صادرکننده گردوی جهان را دارند.

ایران از کشورها عمده تولیدکننده گردوی جهان اما در صادرات گردو بسیار عقب هستیم
عمده کشورهای تولیدکننده گردو در جهان

 ۹ استان فارس، آذربایجان‌شرقی، همدان، لرستان، کرمان، قزوین، کرمانشاه، البرز و زنجان از اصلی‌ترین قطب‌های تولید گردوی کشورند که محصول برخی استان‌ها شهرت جهانی دارد.

اوج صادرات گردوی ایران در سال ۲۰۱۷ اتفاق افتاد و ایران در این سال به رتبه ۱۶ جهان رسید. اما متأسفانه در سال‌های اخیر صادرات گردوی ایران افت زیادی داشت و در سال ۲۰۲۰ به رتبه ۳۲ جهان نزول کرد (کلیه نتایج بر اساس کدهای ۰۸۰۲۳۱ و ۰۸۰۲۳۲ گزارش شده‌اند)!

کل تجارت گردو در سال ۲۰۲۰ به بیش از ۳٫۳ میلیارد دلار رسید و بزرگ‌ترین کشورهای صادرکننده این محصول آمریکا، مکزیک و شیلی بودند.

کشور چین باوجوداینکه رده نخست کشورهای تولیدکننده گردو جهان را دارد به دلیل مصرف داخلی صادرات کمتری دارد.

مغز گردو (Walnuts, fresh or dried, shelled) و گردو با پوست ( Walnuts in shell, fresh or dried) دو نوع معمول تجارت صادرت گردوست.

  • حجم تجارت جهانی مغز گردو در سال ۲۰۲۰، ۲٫۲۴۶ میلیارد دلار و حجم تجارت گردو با پوست ۱٫۰۵۶ میلیارد دلار بوده است.

تجارت “گردو با پوست” ایران: ۰۸۰۲۳۱

بخش از صادرات گردو با پوست است که از مهمترین کشورهای وارد کننده هند و غیره اند

صادرات گردوی با پوست ایران در سال ۲۰۲۰ حدود ۹۱۴ هزار دلار بوده است و کشورهای هند، ترکیه، پاکستان، کویت، ازبکستان و مکزیک مهم‌ترین واردکنندگان این نوع گردو از ایران در سال ۲۰۲۰ بوده‌اند.

بزرگ‌ترین واردکنندگان گردو با پوست جهان کشورهای مکزیک، ترکیه، ایتالیا، امارات، هند، اسپانیا، آلمان، مراکش، ویتنام، عراق و الجزایرند و کشورهای آمریکا، مکزیک، شیلی، چین، ترکیه و فرانسه بزرگ‌ترین صادرات کنندگان گردو با پوست جهان‌اند.

باوجوداینکه ترکیه سومین کشور آسیایی تولید گردوست و ‍پس از ایران قرار دارد از ایران گردو وارد می‌کند که هدف تجار این کشور صادرات مجدد با بسته‌بندی و برند متفاوت به کشورهای مصرف‌کننده است. گردوی ایرانی در کشور ترکیه شناخته شده است که به دلیل مرز مشترک صادرات گردو به ترکیه زیاد است.

سایر کشورهایی که می‌توانند هدف گردوی ایران باشند کشورهای امارت و عراق است.

بزرگ‌ترین کشورهای صادرکننده گردو به امارات کشورهای آمریکا، چین، شیلی، ترکیه و آرژانتین‌اند. سهم گردوی آمریکایی در این بازار رو به کاهش است اما صادرکنندگان چینی و ترکیه‌ای قصد پرکردن این خلأ را در بازار دارند.

⚡ مزیتی که ایران نسبت به این دو کشور دارد مسافت بسیار کم نسبت به این دو کشور است و چنانچه صادرکنندگان ایرانی بتوانند بازاریابی خوبی در این کشور داشته باشند می‌توانند از این فرصت استفاده کنند و سهم خوبی از این بازار بگیرند.

متأسفانه در سال‌های اخیر گردوی کشور ترکیه رشد بالایی در بازار عراق داشته است. در کنار ترکیه محصول سایر کشورها هم در این بازار به چشم می‌خورد.

مهم‌ترین کشورهایی که ظرفیت خالی برای واردات گردو با پوست دارند کشورهای ترکیه، ایتالیا، امارات، هند و مکزیک‌اند. برخی تجار این کشورها با هدف صادرات مجدد گردو را وارد می‌کنند و با تغییراتی به کشورهای مصرف‌کننده صادر می‌کنند.

 سالانه بخشی از گردوی ایران به کشور روسیه صادر می‌شود. گردوهای که به این کشور صادر می‌شود از نوع بسیار مرغوب است.

از نکات مهم انتخاب گردوی صادراتی مزهٔ آن است. مشتریان صادراتی به کیفیت مغز گردو بسیار توجه دارند. مغز گردوی تازه طعم و مزهٔ مطلوب و خاصی دارد که با کهنه شدن، این ویژگی از دست می‌رود و علاوه بر مزه کهنگی طعم گردو اصطلاحاً تیز شود.

صادرات مغز گردو:

مغز گردو برای صنایع غذایی بسیار جذاب است و کارخانجات مغز گردو را به جای خود گردو وارد می کنند

صادرات مغز گردوی ایران در سال ۲۰۲۰، ۱٫۷۲۰ دلار بوده است. مهم‌ترین مقاصد صادراتی ایران برای این محصول کشورهای ترکیه و هند بوده‌اند.

مهم‌ترین کشورهای واردکننده این محصول در جهان آلمان، ژاپن، اسپانیا، کانادا، هلند، کره جنوبی اند. در بین کشورهای همسایه امارات روسیه و هند مهم‌ترین کشورهای واردکننده این محصول‌اند.

وضعیت تقاضای گردو در جهان:

فرآورده های بسیار متنوعی می توان از گردو گرفت که چند برابر خود گردو ارزش افزوده خواهد داشت
استفاده از فرآورده های جانبی گردو در جهان روز به روز افزایش یافته است

مردم خیلی کشورها به دنبال رژیم غذایی گیاهی اند و گیاه‌خواری در جهان رو به افزایش است. به دلیل پروتئین گیاهی و سالم گردو، این محصول به‌تدریج در حال جا بازکردن در رژیم غذایی گیاه‌خواران چه به صورت مستقیم یا ترکیب با سایر مواد غذایی است.

در برخی کشورها استفاده گردو در نان از مرز شیرینی‌ها هم فراتر رفته و مصرف‌کنندگان متقاضی گنجاندن گردو در نان اند. طعم لطیف و خواص تغذیه‌ای گردو آن را به یک ماده افزودنی ایده‌آل تبدیل می‌کند و به دلیل تقاضای مصرف کننده در کشورهای مختلف صنایع مجبور می شوند تا گردو را بیشتر در فرمولاسیون‌های نان استفاده کنند.

محصولات جدید گردو، مانند شیر گردو و کره گردو، راه را به روی روش‌های جدید مصرف گردو باز می‌کند. این دو محصول بر اساس محبوبیت شیرهای گیاهی و کره‌های آجیلی ساخته شده است و پذیرش آسان‌تری در بازار دارند.

بسیاری از انواع جدید شکلات‌ها به دلیل خواص فوق‌العاده‌ای که دارند، گردو را در فرمول خود گنجانده‌اند که طعم عالی، سهولت نگهداری، قوام عالی، ارزش غذایی و باعث بهتر شدن طعم و بافت این محصولات است.

در بسیاری از کشورهای آسیایی مغز گردوی طعم‌دار به عنوان میان وعده سالم رایج است و این نوآوری ها در گردو می تواند ارزش افزوده زیادی برای صادرات گردو و فرآورده های آن داشته باشد.

در برخی کشورها گردو را با عناب ترکیب می کنند و شکلات های طبیعی بی نظیری به بازار می دهند! چیزی که در کشور ما جایش چه در بازار داخلی و چه با هدف صادراتی خالی است.

صادرات گردو به اروپا:

اروپا بزرگ‌ترین بازار واردات گردوی جهان است که تقریباً نیمی از کل صادرات گردوی جهان به قاره سبز است. چشم‌انداز مصرف گردو در اروپا مثبت است و رشد پایداری پیش‌بینی می‌شود. عامل اصلی افزایش رشد مصرف گردو در اروپا تمایل مصرف‌کنندگان به تغذیه سالم است.

 گردو ایران به 30 کشور جهان صادر می‌شود که مهم‌ترین آن‌ها در اروپا آلمان است که می توان صادرات گردو به این کشور را شدت داد
اروپا از بزرگترین بازارهای گردوی جهان است که تقاضای بالایی برای گردوی باکیفیت دارد

طی پنج سال گذشته به طور میانگین ​​سالانه مصرف گردو در اروپا ۱۲ درصد افزایش داشته است. طی این سال‌ها بیشترین افزایش مصرف در هلند دیده شد. بیشترین سرانه مصرف گردو در اروپا به ترتیب هلند و پس از آن فرانسه، اسپانیا و رومانی است.

در جهان مغز گردو به صورت خام یا پخته به عنوان میان وعده مصرف شود اما در اروپا بیشتر در آشپزی خانگی و کارخانجات صنایع غذایی مصرف می‌شود.

مصرف گردو به عنوان میان وعده در اروپا فصلی است و در ماه‌های زمستان به اوج می‌رسد و در تابستان کاهش دارد. اوج مصرف گردوی زمستانی در اروپا مربوط به جشن‌های کریسمس و سال نو است.

کشورهای ایتالیا، آلمان و اسپانیا بیشترین فرصت را به صادرکنندگان گردو می دهند. صادرکنندگان با تمرکز روی عرضه انواع گردوی هسته سبک، گواهینامه ایمنی مواد غذایی و رعایت استانداردهای مسئولیت اجتماعی شانس بیشتری نسبت به رقبا خواهند داشت.

صادرات به اروپا سخت نیست اما نیاز به رعایت الزامات و البته استفاده از ابزارهای نوین بازاریابی است. متأسفانه بسیاری از صادرکنندگان به دنبال الزامات نیستند و تنها می‌گویند صادرات به اروپا سخت است. درصورتی‌که خیلی از محصولات باکیفیت ایرانی کاملاً شایسته صادرات به اروپاست.

در حال حاضر کشورهای ایتالیا، آلمان و اسپانیا بزرگ‌ترین بازارهای وارداتی گردوی اروپایند و فرصت‌های خوبی در اختیار صادرکنندگان قرار می‌دهند. بازارهایی که سرانه مصرف بیشتری در اروپا دارند کشورهای هلند و اتریش‌اند. بازارهای روبه‌رشد کشورهای اروپای مرکزی مانند لهستان و جمهوری چک هم امیدوارکننده‌اند.

⚡ حدوداً ​​۷۳ درصد گردو وارداتی اروپا به صورت مغز و ۲۷ درصد به صورت گردوی با پوست است. در پنج سال گذشته، واردات گردوی اروپا از نظر ارزش و حجم به طور متوسط ​​سالانه ۱۱ درصد افزایش داشته است که عدد بسیار قابل توجهی است و برای صادرکنندگان ایرانی فرصت های بسیار خوبی است!

مصرف گردو در اروپا به شدت در حال افزایش است و می توان با بازاریابی گردو در اروپا سهم خوبی از این بازار را گرفت
اروپا و بخصوص آلمان از واردکنندگان عمده مغز گردو و گردوی باپوست است

کشور ایتالیا بزرگ‌ترین واردکننده گردو با پوست است که پوست را داخل کشور جدا و مغز را فرآوری می‌کند و آلمان بزرگ‌ترین واردکننده مغز گردو در اروپاست!

برای صادرات مغز گردو به اروپا تأمین‌کنندگان ایرانی هرگز نباید ارقام مرغوب و نامرغوب را باهم مخلوط کنند و در کشت هم از ارقام همگن استفاده شود. توصیه می‌شود صادرکنندگان ایرانی اگر تجهیزات خوبی برای جداسازی و سورتیگ گردو ندارند، این تجهیزات را تهیه یا نوسازی کنند و به‌جای فروش کالا به کشورهای واسطه روی صادرات مستقیم به بازارهای اروپا کار کنند.

وقتی با خریدار و واردکننده بخصوص خریدار اروپایی وارد مذاکره می‌شوید سعی کنید در تجارت صداقت داشته باشید و کیفیتی که توافق کرده‌اید، تحویل دهید و به زمان‌های مقرر و توافق شده پایبند باشید.

فرهنگ تجارت در اروپا این است که اگر در وعده‌های خود صادق باشید اروپایی‌ها به‌راحتی شما را کنار نخواهند گذاشت و اساس یک تجارت طولانی و سودآور شکل خواهد گرفت.

صادرات به اروپا و کشورهای تراز اول برای صادرکننده اعتباری می‌آورد که باعث می‌شود سایر خریداران عمده هم تمایل داشته باشند با صادرکننده وارد مذاکره و درخواست همکاری دهند.

بسته‌بندی گردوی صادراتی

بسته بندی گردوی صادراتی می تواند تاثیر زیادی در ارزش افزوده و یک صادرات موفق را رقم بزند
بسته بندی صادراتی گردو

هنگامی که گردو با پوست معامله می‌شود، پوست آن باید کامل و شکسته نشده باشد. بااین‌حال، ترک‌های سطحی کوچک مجاز است.

گردو و بخصوص مغز گردو باید عاری از هر ماده خارجی باشند. برای گردوی معمولی، قطعات کوچک چسبنده (حداکثر ۱۰٪) مجاز است.

عدم وجود حشرات، کپک، تیز شدگی گردو یا آسیب به صادرات و شهرت صادرکننده ضرر خواهد زد.

رطوبت گردوی صادراتی هم موضوع مهم دیگری است. رطوبت حداقل ۲۰% برای گردوی تازه و حداکثر ۱۲% برای گردو خشک و حداکثر ۵ درصد برای مغز گردو مناسب است.

با پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن دستگاه‌های مختلف بسته‌بندی محصولات بسیار راحت‌تر از گذشته انجام می‌شود.

گردو پس از پوست‌گیری توسط دستگاه‌های پیشرفته در دستگاه‌های سورتینگ از نظر کیفی طبقه‌بندی می‌شوند و پس از جداسازی محصولات مرغوب و درشت از محصولات باکیفیت پایین‌تر، با استفاده از ماشین‌آلات مختلف به‌صورت کاملاً تجاری بسته‌بندی می‌شوند.

گردوی صادراتی هم با پوست و هم به صورت مغز بسته‌بندی و صادر می‌شود. بیشتر گردوهای با پوست در وزن‌های ۱۰ کیلو و بالا به صورت فله در کیسه‌های مخصوص بسته‌بندی می‌شوند.

از ابعاد مختلف کارتون در بسته‌بندی گردو استفاده می‌شود. در صادرات گردو طرح‌ها و رنگ‌های مختلف روی بسته بسیار پرکاربرد است. بهتر است رنگ بسته‌بندی با گردو متناسب باشد.

از ترفندهای روان‌شناسی در بسته‌بندی استفاده شود مثلاً رنگ سبز حس ارگانیک و طبیعی بودن محصول را به مشتری القاء می‌کند و درج مجوزهای بهداشتی مرغوبیت و اصالت کالا را القاء می‌کند.

نقش تحقیقات و بازاریابی بین‌الملل در ارتقای صادرات :

تحقیقات بازار، بازاریابی نوین و تبلیغات بین‌المللی دیجیتال روش‌های ارزان و مؤثری هستند که می‌تواند خریدار عمده دست‌اول را به تولیدکننده و صادرکننده ارتباط دهد.

امروزه بازاریابی شکلش تغییر کرده است و حلقه مفقوده صادرات گردو هم عدم مهارت های صادرکنندگان است
بازاریابی صادراتی از حلقه های مفقوده صادرات موفق است

در حال حاضر استفاده از فضای دیجیتال از خریدهای جزء به خریدهای عمده و بین‌المللی کشیده شده است و خریداران در سراسر جهان با این فضا خو گرفته‌اند و شرط موفقیت صادرکننده هم حضور در این فضاها مطابق خواسته و نیاز خریداران عمده است.

ابزارهای بازاریابی نوین به نحوی کالا یا خدمات را به خریدار عمده معرفی می‌کنند که حتی در صورت سفر به ایران هم نمی‌توانند به این اطلاعات دست پیدا کنند و این همان چیزی است که دقیقاً خریداران عمده دنبال آن‌اند.

ورود به بازارهای جدید قرار نیست در عرض یک سال و یکباره اتفاق بیفتد بلکه هر تغییری نیاز به زمان دارد. هر تولیدکننده یا صادرکننده اگر بتواند با هدف‌گذاری مثلاً ۲۰ درصدی برای ورد به بازار سایر کشورها برنامه‌ریزی کند بعد از مدتی خواهد توانست در این بازارها مشتری داشته باشد و چه‌بسا سودی که از صادرات مثلاً ۲۰ درصد محصول به کشورهای مرفه‌تر عایدش شود با سود ۸۰ درصدی صادرات به کشورهای ضعیف‌تر برابری کند.

مشکل بسیاری از صادرکنندگان ما، عدم آگاهی از بازار سایر کشورها، فرصت های موجود، یافتن مشتریان در این کشورها و ایجاد ارتباط موثر است! در صورتی که می توان با دریافت مشاوره و تقویت مهارت های صادراتی به موفقیت های بیشتری در صادرات رسید!

ما سال‌های سال یک کشور واردکننده بوده ایم و تجار ما جز موارد معدود مهارت های صادر کننده گان حرفه ای را ندارند در صورتی که عملکرد حرفه ای و استفاده از مشاوران صادراتی به یک استاندارد در جهان تبدیل شده است!

رعایت همین اصول ساده علاوه بر یافتن مشتریان جدید و چگونگی ارتباط با آنها باعث روان سازی در تجارت و ارتقاء کسب و کارها خواهد شد!

دیدگاه‌ها (0)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

error: Content is protected !!