صادرات استان زنجان، فرصت ها و کشورهای هدف
چه فرصتهایی برای رشد صادرات استان زنجان وجود دارد؟
✍ در این بخش قصد داریم شما را با ظرفیتها، فرصتهای بینظیر صادراتی، کشورهای هدف و افزایش صادرات استان آذربایجان شرقی آشنا کنیم!
در این نوشته میخوانید:
معرفی استان زنجان
استان زنجان که از آن به عنوان فلات زنجان یاد میشود در شمال غرب کشور و بین هفت استان قرار گرفته است نام زنجان عربی شده واژه زنگان است و مردم منطقه هنوز هم تلفظ زنگان را بکار میبرند.
استان زنجان با هفت استان هم مرز است بهطوریکه از شمال با استان اردبیل و استان گیلان، از شمال شرقی و شرق به استان قزوین، از جنوب به استان همدان، از جنوب غرب به استان کردستان و از غرب به استان آذربایجان غربی و از شمال غرب به استان آذربایجان شرقی محدود است.
⚡ فرهنگ آذربایجان و زبان ترکی، فرهنگ استان گیلان و زبان گیلکی، استان کردستان با زبان کردی و نزدیکی به مرکز سیاسی کشور استان زنجان را به چهار راه فرهنگ، زبان و قومیتهای ایرانی تبدیل شده کرده است.
همسایگی با هفت استان، گلوگاه مرکز با شمال غرب و غرب، عبور جادهٔ شرق به غرب و ایران – اروپا در کنار خط آهنی که جنوب و مرکز آسیا را به اروپا و روسیه متصل میکند به این استان اهمیت ویژهای داده است.
استان زنجان شامل هفت شهرستان به نامهای زنجان، ابهر، طارم، خدابنده، خرمدره، ایجرود، ماهنشان ۱۶ شهر، ۱۵ بخش و ۴۶ دهستان است. این استان دارای دو منطقه کوهستانی و جلگهای (دشت) است که اکثر شهرها در دامنه کوهها و دشتهای بین رشتهکوهها قرار گرفتهاند.
بلندترین نقطه استان در ارتفاعات تختسلیمان و کمترین در قزلاوزن گیلوان است و ۳۶۰ کیلومتر از طول ۷۰۰ کیلومتری رودخانه قزلاوزن در استان زنجان جاری است.
⚡ در میان رشتهکوهها، سرزمینهای حاصلخیزی قرار گرفته است بهعنوانمثال میتوان از شرق به غرب مناطقی چون دره ابهر، دشت زنجان – ابهر، چمن سلطانیه و در کل خمسه زنجان (شامل زنجان، طارم، ایجرود، ابهر، و خدابنده) را نام برد.
استان زنجان، به علت منابع آب، تنوع آب و هوایی، و حاصلخیزی خاک، به صورت منطقه مناسب کشاورزی درآمده است.
کشاورزی استان به صورتهای آبی و دیمی است. کشاورزی دیمی بیشتر در نواحی کوهپایهای و دامنه کوهها انجام میشود.
این استان مقام اول تولید انگور کشور را دارد. محصولات عمده کشاورزی استان که برخی صادر هم میشوند انجیر، برنج، انگور، زردآلو، سیب، لوبیا، خیار، پیاز، گردو، فندق، بادام، زیتون، انار و سیر است.
از بین محصولات ذکر شده انگور، کشمش، زیتون، انار، برنج، سیر و انجیر جزء محصولات عمده استان زنجان است.
استان زنجان از قطبهای مهم کشاورزی و دامداری غرب کشور است که به دو شیوه صنعتی و سنتی صورت میگیرد.
دامپروری استان بیشتر به صورت رمه گردانی عشایری است. این استان در دامپروری صنعتی و تولید گوشت و شیر، جایگاه درخور توجهی در کشور دارد و از مراکز مهم پرورش مرغ و مرغداری کشور است.
در استان زنجان صنایعدستی از جمله گلیمبافی، گیوهدوزی ابریشمی و نخی، چاروق دوزی، رنگرزی، سفالگری، ملیلهکاری شامل سینی، سرویس بشقاب کاسه و وسایل مصرفی، ساخت انواع چاقو، کارد و قندشکن، جاجیمبافی نواری، کیسه بافی حمامی، نواری و حکاکی روی مس رواج دارد.
صادرات استان زنجان:
⚡ انواع فرآوردههای لبنی، کشمش، سیر، زیتون، محصولات صنعتی و معدنی، تخممرغ نطفهدار و جوجه یکروزه عمده محصولات صادراتی استان زنجان است. بیشترین کالای صادراتی استان زنجان به کشور عراق و ترکیه است و البته مقاصد صادراتی استان زنجان کشورهای روسیه، عراق، قطر، ترکیه، آلمان، هلند، آذربایجان و افغانستان بازارهای هدف محصولات صادراتی را هم شامل میشود
کشاورزی استان زنجان:
⚡ استان زنجان از استانهایی است که در کشاورزی حرف زیادی برای گفتن دارد، تا جایی که این استان قطب تولید حبوبات کشور و محصولات پرطرفدار زیتون، سیر، انگور و کشمش است.
۱۱ نوع اقلیم گوناگون در استان شناسایی شده که بر اساس تنوع اقلیمها، کشت ۶۸ نوع محصول زراعی و ۲۱ نوع محصول باغی، استان زنجان را در بین استانهای ممتاز کشاورزی جایداده است.
شرایط اقلیمی و آبوهوایی استان زنجان، مصرف پایین کود و سم در مقایسه با میانگین کشوری و تولید محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک، امکان صادرات محصولات کشاورزی استان را حتی به کشورهای اروپایی فراهم کرده است.
عمده محصولات زراعی و باغبانی استان زنجان که اغلب صادر هم میشوند زیتون، انجیر، انگور، سیر، برنج، زردآلو، سیب، لوبیا، خیار، پیاز، گردو، فندق، بادام، انار، سیر و کلم سفید است. استان زنجان در تولید انگور، سیر، کشمش و زیتون سرآمد کشور است.
⚡ طارم یکی از هشت شهرستان استان زنجان است که در شمال استان قرار گرفته است و در کشور و دنیا به نام طلای سبز آن را میشناسند. فقط در این شهرستان بیش از ۵۰ نوع محصول کشاورزی کشت میشود که از قطبهای کشاورزی استان و کشور است. برنج طارم که کیفیت بالایی دارد از جمله برنجهای مرغوب کشور به حساب میآید.
سهم شهرستان طارم در صدور محصولات کشاورزی استان بسیار قابلتوجه بوده و حدود ۵۰-۶۰ درصد برآورد میشود.
کمبود سردخانه و انبارش بخصوص در فصل برداشت و کمبود صنایع تبدیلی از مهمترین مشکلات کشاورزان استان زنجان است. استان زنجان بهشدت به سرمایهگذاری صنایع تبدیلی و بستهبندی نیاز دارد.
مقاصد صادرتی استان زنجان عمدتاً کشورهای عراق (بیش از ۴۰ درصد از محصولات کشاورزی تولیدی استان به کشور عراق صادر میشود)، روسیه، کویت، مالزی، هلند، آلمان، اتریش، ایتالیا، امارات، ارمنستان، کویت، بحرین، آذربایجان، افغانستان و ترکیه است.
استان زنجان به دلیل وجود تاکستانهای متعدد انگور در مناطق مختلف از گذشته از قطبهای اصلی تولید انگور و کشمش کشور بهحساب میآید.
بیدانه سفید و قرمز، عسگری، فخری، شاهانی، یاقوتی، قره اوزوم (انگور سیاه)، از ارقام انگور استان زنجان است که عسگری، بیدانه قرمز و بیدانه سفید (کشمشی) بیشترین ارقام کشت استان را تشکیل میدهند. فرآوردههای انگور استان کشمش، دوشاب، آبغوره، شیره انگور و روغن هسته انگور است.
صادرات کشمش:
⚡ ۱۶ هزار هکتار باغ انگور با عملکرد متوسط ۱۴ تن در هکتار در استان زنجان وجود دارد. این استان رتبه ششم تولید انگور کشور و عملکرد بالایی در صادرات دارد طور یکه در برخی سالها صادرات کشمش رتبه سوم صادرات استان را به خود اختصاص میدهد. شهرستان ابهر و خرمدره بیشترین تولید انگور و کشمش استان را دارند.
در تهیه کشمش از انگورهایی استفاده میشود که حبه گوشتی و پر قند با پوستی نسبتاً نازک داشته باشند. وجود دانه در انگور باعث پایین آمدن کیفیت کشمش میشود. به این دلیل در تولید کشمش بیشتر از رقمهای بیدانه سفید و قرمز استفاده میگردد. رقم کشمشی بیدانه فاقد بذر و قند بالایی دارد که از مهمترین صفات کیفی و متمایز این رقم است.
مهمترین رقم مورداستفاده تاکستانهای استان، بهویژه شهرستان ابهر و خرمدره هم کشمش بیدانه سفید و قرمز است که بیش از ۹۰ درصد سطح زیر کشت تاکستانهای استان را تشکیل میدهد. از این ۹۰ درصد، حدود ۷۰ درصد کشمشی بیدانه سفید و ۲۰ درصد بیدانه قرمزند.
حدود ۲۵ تا ۳۰ هزار تن کشمش در استان زنجان تولید میشود که ۶۰ درصد انگور استان به صورت سنتی و ۴۰ درصد به صورت فرآوری به کشمش تبدیل میشود که آماده صادرات به بازار کشورهای مختلف از جمله بازار کشورهای اروپایی است.
در استان زنجان حدود ۱۰ کارخانه تولید، تصفیه و بستهبندی کشمش تیزابی یا همان کشمش سلطانی وجود دارد که تعدادی از واحدها علاوه بر فرآوری و بستهبندی، صادرات نیز دارند. رنگ این نوع کشمش از زرد روشن تا قهوهای خرمایی، متغیر است.
حدود ۱۰ درصد انگور استان زنجان تازهخوری مصرف میشود و ۹۰ درصد به کشمش تیزابی تبدیل میشود.
کشمش زنجان به سبب استفاده از تیزاب، مقاومت بالایی در برابر آلودگی و باکتری داشته و دیرتر خراب میشود. تیزاب به کشمش رنگ روشن، سطح روغنی و شفاف میدهد و باعث میشود اندازه کشمش نسبت به سایر کشمشهای مشابه درشتتر باشد.
⚡ محلول تیزاب از تیره شدن کشمش جلوگیری میکند و محصول مرغوب، خوش آب و رنگ و خوش طعم تولید میکند. کشمش تیزابی استان زنجان از مرغوبترین کشمشهای صادراتی کشور به حساب میآید و این استان را به قطب تولید کشمش تیزابی ایران تبدیل کرده است. کشورهای گرجستان، ترکیه، عراق، روسیه و امارات متقاضی کشمش تیزابی ایران هستند.
کشمش تیزابی در انواع تیزابی طلایی و خرمایی تولید میشود. در کارخانههای کشمش استان زنجان بیشتر کشمش تیزابی خرمایی تولید میشود که به آن گوگرد نمیزنند.
استفاده از دود گوگرد باعث میشود کشمش نرم بمانند و دیرتر فاسد شود و رنگ آنها تیره نشود. اما به دلیل سلامت مصرفکننده، بر محدود کردن و یا عدم استفاده از دود گوگرد تاکید میشود.
در صادرات کشمش به اروپا علاوه بر کنترل سموم باقیمانده، به گوگرد اهمیت زیادی داده میشود و مقدار آن بهشدت کنترل میشود.
⚡ در بازارهای صادراتی کشمش کشورهای هدف ایران مثل امارات، عراق، قزاقستان، روسیه، قزاقستان، اوکراین، اسپانیا، الجزایر رومانی، ترکیه و پاکستان حضور مناسبی داشتهایم اما علیرغم اینکه ما در کشمش، بازار تقریباً موفق و متنوعی داشته و داریم بنا به دلایل مختلف در سالهای اخیر حضور ما در بازارها کاهشی بوده است.
در سالهای اخیر ترکیه و برخی کشورهای صادرکننده به تولید کشمش ارگانیک (فاقد سموم باقیمانده روی کشمش و گوگرد)، روی آورده و در افق صادراتی سعی میکنند در بازارهای مختلف برند کشمش ارگانیک را جا بیندازد و نیاز است تولیدکننده و صادرکننده ایرانی علاوه بر کیفیت و کمیت کشمش، موضوع کشمش ارگانیک را مورد توجه قرار دهند تا بتواند در آینده بازارهای فعلی را حفظ و بازارهای جدید را به دست آورند.
استفاده از سموم در تولید انگور و کشمش بهزودی به چالش اساسی تبدیل میشود و میتواند دسترسی صادرکننده ایرانی به کشورهای فعلی و بازارهای آینده را محدود کند!
در تبلیغ، معرفی و تولید محتوای تخصصی کشمش استان زنجان روی کشورهای هدف کار زیادی انجام نشده است و غفلت حضور فعال در سطح بینالملل ( به جز کشورهای همسایه) باعث میشود به تدریج نقش صادرکننده و تولیدکننده استان کمرنگ شود و رقبا جای صادرکننده ایرانی را بگیرند.
عدم توجه به مشاوره، تقویت مهارت های صادراتی و معرفی کشمش صادراتی در سایر کشورها باعث میشود صادرات کشمش مثل خیلی کالاهای دیگر به کشورهای رده پایین نزول کند و بالاخره به کشورهای همسایه یا کشورهای جهان سوم اکتفا کنیم!
⚡ در صورتی که به کیفیت و استاندارها توجه شود، و از بازار سایر کشورها برای خودمان کوهی نسازیم با کمی توجه و تمرکز قادر خواهیم بود در بازارهای صادراتی جذابتر و حتی کشورهای جهان اول حضور پیدا کنیم و به جای اینکه کالای خود را با جنگ قیمتی به کشورهای همسایه بدهیم کالا را با سود خیلی بیشتر به کشورهای تراز بالاتر صادر کنیم.
زیتون استان زنجان
⚡ استان زنجان با سطح زیر کشت ۲۰ هزار هکتار باغات زیتون و تولید ۲۵ تا ۴۵ هزار تن محصول بین ۳۰ تا ۴۰ درصد زیتون کشور را تولید میکند. در ایران شاید کمتر منطقهای بتوان یافت که طبیعتی مانند طارم داشته و در آن انواع محصولات کشاورزی و باغی کشت شوند.
با توجه به شرایط آب و هوایی مناطق یابل کشک طارم و وجود رودخانه قزلاوزن در این منطقه، زیتون طارم از مرغوبترین و باکیفیتترین انواع زیتون جهان به شمار میآید.
باغات و اراضی شهرستان طارم محل کشت انواع محصولات کشاورزی است که بدون شک زیتون سرآمد آنهاست. شهرت، ویژگی و کیفیت بینظیر، آن را به محصول استراتژیک استان زنجان و منطقه تبدیل کرده است.
ارقام زیتون داخلی طارم شامل: زرد زیتون، روغنی، شنگه، ماری و گلوله زیتون است که رقم زرد با ۹۰ درصد زیر کشت بیشترین سطح ارقام زیتون استان است.
⚡ ۷۰ درصد زیتون طارم کنسروی و ۳۰ درصد به صورت روغنی به بازار عرضه میشود. برای جلوگیری از خامفروشی تعدادی واحد فرآوری زیتون در طارم فعالیت میکنند و استحصال روغن زیتون توسط واحدهای روغنکشی فعال شهرستان انجام میشود. درصد استحصال روغن زیتون استان بین ۱۶ تا ۲۴ درصد در سالهای مختلف متفاوت است.
زیتون کنسروی طارم به سراسر کشور و بیش از ۱۲ کشور دنیا ارسال میشود. مهمترین خریدار زیتون و روغن زیتون استان زنجان، کشور ترکیه است. ایران نهمین کشور تولیدکننده کنسرو زیتون جهان است!
عدم استفاده از سموم شیمیایی در زمان تشکیل میوه تا برداشت زیتون طارم و استفاده اصولی از کودهای شیمیایی و کودهای دامی، زیتون طارم از نظر باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی در حد مجاز و استاندارد قرار داشته و کشورهای عراق، روسیه، پاکستان و افغانستان بازارهای هدف صادرات زیتون کنسروی استان زنجاناند.
بزرگترین واحد فرآوری و صادرکننده فرآوردههای زیتون کشور در شهر مشهد است که با خرید زیتون خام طارم و فرآوری آن و ایجاد ارزش افزوده کالای نهایی را به سایر کشورها صادر میکند و تا حد زیادی از خام فروش این محصول باارزش کشور جلوگیری میکند.
زیتونهای طارم زنجان در این کارخانه به ۴۰ نوع محصول تبدیل میشود که ۷۰ درصد آن به ۱۸ کشور از جمله، روسیه، گرجستان، ارمنستان، امارات، آلمان و عراق با نشان و برند ایران صادر میشود.
نبود نام تجاری رسمی و هویت صنایع زیتون شهرستان طارم و استان زنجان باعث شده است بخشی از ظرفیت تولید و صادرات زیتون استان مغفول بماند. متأسفانه نهتنها در بازهای صادراتی حتی هنوز بسیاری در کشور نمیدانند که باکیفیتترین زیتون و روغن زیتون مختص شهرستان طارم است.
⚡ نبود نام تجاری و هویت زیتون استان باعث میشود گاهی خریداران با کمترین قیمت کالا را خریداری کنند و سود اصلی را در بازارهای بینالمللی نصیب خود کنند. قبلاً کشورهایی مثل گرجستان، ارمنستان و روسیه زیتون طارم را خام خریداری و بعد از فرآوری در کشور خود به نام خود صادر میکردند.
بنابراین تعریف برند و معرفی هرچه بهتر زیتون طارم کشور و بازهای صادراتی باید موردتوجه قرار گیرد و تا جایی که امکان دارد از صادرات زیتون خام اجتناب شود و محصول صادراتی با برند و بستههای مصرفکننده به بازهای صادراتی روانه شوند.
در اینجا هم مانند هر محصول صادراتی ایران جای تبلیغات و بازاریابی اینترنتی و معرفی محصول باکیفیت استان زنجان خالی است و میتوان به کمک ابزارهای نوین صادراتی ظرفیتهای زیادی در بازارهای بینالمللی ایجاد کرد.
⚡ورود موفق به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و تولیدکننده زیتون بخصوص با منابع خوبی که در استان زنجان وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات زیتون را رعایت کند.
سیر زنجان:
⚡ استان زنجان دومین تولیدکننده سیر کشور است و شهرستان طارم از نقاط مستعد کشت سیر و از تولیدکنندگان عمده استان زنجان است. شهرستان طارم به عنوان دارنده مرغوبترین سیر کشور قادر است بهتنهایی سیر کشور را تأمین میکند. سیر این شهرستان به دلیل شرایط اقلیمی مناسب کیفیت، عطروطعم بسیار عالی دارد.
سیر کشت شده طارم شامل سیر محلی، سیر صورتی، سیر قرمز، سیر سفید و رقم آذر است. سیر علاوه بر تازهخوری در تولید سیرترشی و چاشنی غذایی نقش مهمی دارد و به عنوان گیاه دارویی در بیماریهای فشارخون و قلبی – کاهش کلسترول و خواص ضدمیکروبی کاربرد دارد.
نیاز عمده کشاورزان سیر کار استان زنجان و بخصوص شهرستان طارم کمبود انبار، سردخانه و واحدهای فرآوری سیر است. واحدهای فرآوری سیرترشی و پودر سیر در حد کافی نیست و گاهاً کشاورزان مجبورند با قیمت بسیار نازل محصول ارزشمند خود را بفروشند و حتی نمیتواند هزینههای کاشت و برداشت را جواب دهد.
صادرات سیر طارم به شکل تازه، خشک و فرآوری شده (پودر سیر یا ترشی سیر و غیره) به بازارهای هدف میتواند هم کشاورز و هم تولیدکننده را از سود صادرات سیر بهخوبی منتفع کند. افزایش سالیانه تقاضا این محصول در کشورهای همسایه فرصت خوبی برای صادرات این محصول ارزشمند باشد.
کیفیت سیر مرغوب طارم بهقدری مطلوب است که توانسته است در بین کشورهای مختلف دنیا محبوبیت خوبی به دست آورد. سیر استان زنجان همهساله بازارهای ثابتی در کشور روسیه دارد اما برای حفظ بازار روسیه و توسعه آن نباید دست روی دست گذاشت و خوشبین بود این بازار صادراتی پایدار خواهد ماند.
⚡ در کنار روسیه مقاصد صادراتی سیر استان زنجان بیشتر کشورهای حوزه خلیجفارس، آذربایجان و تاجیکستاناند. اما صادرات به بازارهای همسایه نباید هدف غایی صادرکننده سیر استان باشد و باید افق صادراتی این محصول ارزشمند را بالاتر ببیند تا بتواند به سودآوری قابلتوجهی دست پیدا کند.
اگر نحوه فرآوری، بستهبندی و بازاریابی بینالمللی بیشتر مورد توجه قرار گیرد در این صورت ضمن حفظ بازارهای فعلی میتوان بهراحتی بازارهای اروپا را هم هدف قرارداد.
کشورهای اروپایی از بهترین بازارهای هدف صادراتی انواع سیر است. اما کیفیت، سلامت و ارگانیک بودن سیر برای مصرفکننده اروپایی بسیار مهم است.
صنایع تولیدی استان:
⚡ شهرستان ابهر که به عنوان یکی از شهرستان صنعتی استان شناخته میشود؛ قطب کارخانههای بزرگ استان در تولیدات صنعتی به شمار میرود، بهطوریکه بیش از ۳ شهرک صنعتی فعال را در خود جای داده است.
عمده صنایع صنعتی صادراتی استان زنجان شمش روی، ترانسفورماتور، کابل، پروفیل، مفتول آهنی، کاغذ تیشو، شمش سرب، مواد پلاستیکی و غیره هستند.
قطعاً جای هر کدام از این صنایع در بازارهای بینالمللی زیادی خالی است که استفاده از بازاریابی اینترنتی فرامرزی میتواند فضاهای صادراتی زیادی برای هر واحد صنعی استان باز کند.
متأسفانه به دلیل طولانی شدن صنایع کشاورزی استان مجالی برای معرفی صنعت این استان نیافتیم اما قول میدهیم به بررسی صنایع استان زنجان به طور ویژه بپردازیم.
معادن استان زنجان:
پتانسیل و ذخایر معدنی متنوع استان زنجان شامل بزرگترین معدن سرب و روی خاورمیانه، گرانیت، گچ، مس، آلونیت، طلا، سیلیس، کائولن و خاکهای صنعتی، فلدسپات و براسیت، نمک و پرلیت و… باعث شده است استان زنجان در رشتههای مختلف معدن ظرفیتهای سرمایهگذاری بینظیری داشته باشد.
⚡ وجود معدن سرب و روی انگوران سبب شده این استان به عنوان قطب تولید روی کشور معرفی شود و ضرورت ایجاد صنایع جانبی از تولید پودر و سولفات روی، تولید اکسید روی و صنایع گالوانیزاسیون احساس شود.
عرضه کنندگان محصولات معدنی مانند تولیدکنندگان صنعتی و کشاورزی، در بازاریابی دیجیتال صادراتی فعال نیستند و عمدتاً از طریق ارتباطات و مراجعات حضوری محصولات خود را میفروشند اما حقیقت آن است که بازاریابی آن هم به شکل نوین جزء لاینفک صادرات محصولات معدنی بوده و بدون آن امکان یافتن مشتریان جدید و توسعه کار فراهم نخواهد شد.
استفاده از ابزارهای نوین بازاریابی و معرفی محصولات به خریدار محصولات معدنی ایرانی که در جهان خواهان بسیاری دارد باید به نحوی باشد که حتی در صورت سفر به ایران هم نتوانند به این اطلاعات دست پیدا کنند، نگاه بدبینانه این است که این اطلاعات باید دور از دسترس باشد.
در حالی که معرفی انواع محصولات، درصد خلوص، نحوه بستهبندی و راههای دسترسی بروی محیط وب و انجام بازاریابیهای اینترنتی، منجر به عقد قرارداد و فروش خوب محصولات ایرانی خواهد شد. اتفاقی که سالهاست در کشورهای دیگر رخ میدهد و در کشور ما بهشدت مغفول مانده است.
صنایعدستی استان زنجان:
بیش از ۵۵ رشته صنایعدستی در استان زنجان وجود دارد و صادرات صنایعدستی از موضوعات مهم کسب درآمد و رونق اقتصادی استان زنجان است.
⚡ در بین صنایعدستی مختلف صنعت مس زنجان به عنوان اصیلترین و باکیفیتترین مس بیشترین میزان فروش صنایعدستی را به خود اختصاص داده است و چاقو و زیورآلات سنتی و ملیله در رتبههای بعدی فروش صنایعدستی استاناند.
بافت انواع قالی و قالیچه هم در مناطق مختلف استان رواج دارد ولی بیشترین تولید در منطقه زنجان، ابهر و قیدار دیده میشود.
ملیلهکاری از رشتههای شاخص صنایعدستی استان زنجان است به طوریکه شورای جهانی صنایعدستی زنجان را بهعنوان شهر جهانی ملیله ثبت کرد.
مقصد صادرات چاقو و گیوهٔ زنجان کشور عراق، زیورآلات سنتی کشورهای حوزه خلیجفارس و صنایع چرمی کشور ترکیه است و ملیله هم بیشتر به عراق صادر میشود اما امکان صادرات حتی به برخی کشورهای اروپایی هم فراهم است.
⚡ در سالهای اخیر، بازاریابی و بستهبندی دو چالش اصلی فروش و صادرات صنایعدستی بوده است و در شرایطی که اکثر هنرمندان صنایعدستی افراد غیرمتخصص در بازاریابی هستند، اهمیت بیشتری پیدا میکند.
در نتیجه کار تحقیقات بازار و بازاریابی حرفهای به عهده صادرکننده صنایعدستی است تا با شناخت بازار هدف از تولیدکنندگان خواسته شود محصول را مطابق سلیقه مصرفکننده کشور هدف تولید کنند و دقت و کیفیت لازم را در تولید صنایعدستی به کار بگیرند. صادرکننده صنایعدستی باید پل بین بازار هدف و تولیدکننده باشد تا بتواند صادرات صنایعدستی را رونق دهد.
صادرات صنایعدستی استان زنجان با تمام شایستگیها عمدتاً با قیمتهای غیرواقعی به کشور عراق انجام میشود در صورتی که با کمک تحقیقات بازار و بازاریابی اینترنتی قادر خواهیم بود، این محصولات را به کشورهایی صادر کنیم که حاضرند ارزش واقعی آن را پرداخت کنند.
⚡ قشر ثروتمند کشور چین هم که روزبهروز در حال افزایش است و به خرید کالاهای لوکس علاقه زیادی پیدا کردهاند، میتواند هدف صادراتی مناسبی برای صنایعدستی استان زنجان باشد. کشورهای اروپایی نیز علاقه زیادی به صنایعدستی منجمله صنعت مس، فرش و گلیم استان و حتی ملیله دارند.
چطور صادرکنندگان و تولیدکنندگان استان زنجان از فرصتهای پیش رو استفاده کنند؟
سالهاست که پایه و اساس تجارت خارجی ایران بر اساس واردات شکل گرفته است و شاید مهارتهای خوبی در واردات داشته باشیم اما ایرانیها هرگز صادرکنندههای خوبی نبودهاند و یکی از دلایلش به ضعف مهارتهای صادراتی برمیگردد!
صادرکنندگان باید در دودسته مهارتهای خود را تقویت کنند! مهارتهای ارتباطی (چگونه شرکت و کالای خود را معرفی کنم؟ چگونه قبل از جلسه خود را آماده کنم؟ چگونه یک مکاتبه اثربخش داشته باشم؟ چگونه تخفیف بدهم؟ چگونه کالای خود را نزد خریداران جذاب کنم؟ و غیره)
مهارتهای دسته دوم مهارتهای فنی است! خیلی اوقات دانستن یک اصطلاح فنی، نحوه کار در بازارهای منطقهای از نحوه حملونقل، بیمه و دانستن چگونگی اعمال تعرفههای گمرکی میتواند به صادرکننده کمک کند تا دچار خطا و اشتباه نشود و بهترین تصمیمات را بگیرد!
ضمن اینکه مهارتهای صادراتی، وجه صادرکننده را نزد خریدار بالا میبرد و او را بهعنوان یک صادرکننده حرفهای و باتجربه نزد خریدار معرفی میکند!
موضوع دیگر این است که فرهنگ مشاوره در بین تجار ایرانی هنوز اهمیت پیدا نکرده است و خیلی اوقات بیبرنامه و بدون حساب و کتاب وارد یک بازار صادراتی میشوند و تازه آنجاست که به این نتیجه میرسیدند که اگر در ورود به بازار از یک مشاور خوب استفاده میکردند دچار هزینههای اضافه نمیشدند، تصمیمات بهتری میگرفتند و از ضررهای احتمالی جلوگیری میکردند!
تقویت مهارتهای صادراتی و استفاده از مشاوران زبده در یک بازار بهمراتب میتواند موفقیت یک صادرکننده در بازار را افزایش دهد!
دیدگاهها (0)