صادرات بادام درختی، فرصت ها و بازارهای جدید پیش رو
✍ در این متن سعی داریم شما را با صادرات بادام درختی، اصول بازاریابی و بازارهای نوظهور صادراتی آن آشنا کنیم.
فرصتهای صادرات بادام درختی
بادام درختی از خشکبارهای مهم ایران و سایر کشورهاست که به سبب ارزش غذایی، دارویی و بهداشتی بسیار موردتوجه است. کشور ایران در تولید بادام درختی مرغوب عملکرد خوبی داشته و در صادرات هم تا حدی موفق بوده است.
بادام درختی نوعی میوه است که درخت آن بومی ایران و کشورهای اطراف و آسیای مرکزی است، اما در مناطق بسیاری از جهان کشت میشود. بادام از آجیلهایی است که بخاطر خواص بینظیرش بسیار شناختهشدهاست. خواصی که از کنترل وزن و بهبود عملکرد مغز گرفته تا سلامت پوست و مو و سیستم گوارش را شامل میشود.
⚡ استفاده عمده بادام درختی بهصورت آجیل است که تازه یا خشک بهعنوان تنقلات یا میان وعده سالم استفاده میشود. از بادام در تهیه انواع کیکها و شیرینیجات و دسرها استفاده میشود و جز محصولات پرمصرف صنعت شیرینی است. همچنین به دلیل تأثیر بادام روی زیبایی پوست و مو، روغن آن در صنعت آرایشی بهداشتی بسیار پرکاربرد است و در تهیه انواع کرم، شامپو و صابون استفاده میشود.
همه اینها باعث می شود تقاضا برای بادام درختی در جهان روز به روز افزایش داشته باشد و صادرات آن را در آینده به یکی از تجارت های جذاب حوزه خشکبار تبدیل کند!
⚡ بادام درختی انواع مختلف دارد که به بادام سنگی، بادام پوست کاغذی، تلخ، سفید، مامایی، ربیع و منقا تقسیم میشوند. این ارقام از نظر اندازه و ضخامت پوست با یکدیگر تفاوت دارند. هرکدام از ارقام بادام، ویژگیها و خواص منحصربهفردی دارند.
- بادام سفید:
بادام سفید دارای مغز ترد، خوشمزه و به رنگ سفید است. این بادام بیشتر بهعنوان آجیل و تزئین غذا و شیرینی کاربرد دارد. شرایط اقلیمی و آبوهوای مناسب استان چهارمحال بختیاری باعث شده بهترین بادام سفید در این منطقه تولید شود.
- بادام سنگی
این نوع بادام همانطور که از اسمش پیداست پوست سفت و سختی دارد و به دلیل ضخامت پوست آن قیمت مناسبتری نسبت به سایر بادامهای درختی دارد. بادام سنگی را میتوان به صورتهای شور، تفتداده و خام استفاده کرد.
- بادام پوست کاغذی
⚡ این نوع از پر طرفدارترین بادامهای مصرفی است و به دلیل پوست نازک مصرف آن بسیار راحت است. بادام پوست کاغذی با نام بادام منقا هم شناخته میشود. این نوع بادام میتواند در آجیل به صورتهای شور و خام استفاده شود. درخت بادام پوست کاغذی بهصورت سالانه ثمر میدهد.
- بادام مامایی
⚡ به جرئت میتوان گفت بادام مامایی از مهمترین و محبوبترین بادامهای جهان است. این نوع بادام مقاومت زیادی در برابر سرما و آفتزدگی دارد و از نظر اندازه بسیار درشتتر از سایر بادامهای درختی است و طعم و مزه خوبی دارد. از دیگر ویژگی این نوع بادام پوست نازک آن است.
این بادام به مدت هشت سال در پوست چوبی و یک سال بهصورت مغز بدون هیچ آسیب و تغییر رنگ قابل نگهداری و انبارداری است. میوه این بادام به طور ذاتی جفت مغز بوده و درصد کمی از آن تک مغز است و چربی بالایی هم دارد.
⚡ این بادام بیشتر صادراتی است و عمدتاً در استان چهارمحالوبختیاری کشت میشود. بخش گستردهای از دامنههای زاگرس مرکزی و حاشیه زایندهرود در استان چهارمحالوبختیاری زیر کشت این نوع بادام است. شهرستانهای بن و سامان استان هم بیشترین برداشت بادام کشور را دارند.
وسعت باغات این استان ۱۲ هزار هکتار است که میانگین برداشت بادام در هر هکتار دو تن اعلام شده است. کشورهای عربی و هند از مهمترین خریداران بادام مامایی محسوب میشوند.
برخی مراکز فراوری بادام در شهرستان نجفآباد استان اصفهان است که مغز بادام مامایی در آنجا سورت، بستهبندی و صادرات بادام درختی از این شهر به کشورهای مقصد انجام شود.
- بادام تلخ
بادام تلخ قیمت بالاتری نسبت به سایر انواع دارد. این بادام به دلیل مقاومت زیاد در برابر آفتها و سرمازدگی پایه درختهای بادام شیرین میشود.
از کاربردهای این نوع بادام در گردهافشانی سایر درختان است که باعث ازبینرفتن آفت درختان میشود. بادام تلخ خواص بینظیری برای رشد مو، مژه و ابرو، بهبود پوست و … دارد.
⚡ بعضی از کشورها، بادام تلخ را تهیه میکنند تا روغن آن را بهصورت تازه تهیه کنند. روغن بادام تلخ در طب سنتی مورداستفاده است. بیشتر مصارف بادام تلخ، استعمال خارجی روغن آن است.
- بادام منقا
⚡ این بادام درختی تفاوت زیادی با پوست کاغذی ندارد. از ویژگیهای این نوع بادام علاوه بر پوست نازک، زود گلدهی و طعم خوشمزه آن است. بادام منقا یا منقی اگر در پوست خودش نگهداری شود بسیار تازهتر میماند و طعم دلپذیر آن نیز عوض نخواهد شد.
- بادام ربیع
⚡ درخت بادام ربیع در مقابل سرما نیمه مقاوم و عمر اقتصادی آن گاهی تا ۲۰ سال هم میرسد و جزء نهالهای مقاوم به کمآبی و گرما است که برای کاشت دیم بسیار مناسب است. مغز بادام ربیع کمتر برای مردم شناخته شده است اما تجار بادام آن را بهخوبی میشناسند. این نوع شباهت زیادی به بادام مامایی دارد و به همین خاطر قیمتی نزدیک به بادام مامایی دارد.
کشورهای تولیدکننده بادام
⚡ سالانه دو میلیون و ۱۱۳ هزار تن بادام در جهان تولید میشود که ایران با تولید سالانه حدود ۲۰۰ هزار تن پنجمین تولیدکننده این محصول در دنیا است. آمریکا، اسپانیا، سوریه و ایتالیا به ترتیب بزرگترین تولیدکنندگان بادام جهاناند و ایران پس از این کشورها در جایگاه پنجم تولید قرار دارد.
استانهای چهارمحالوبختیاری، خراسان شمالی، رضوی و جنوبی، فارس، آذربایجان شرقی، کرمان، مرکزی و زنجان بیشترین برداشت بادام در کشور را دارند که در این میان استان چهارمحالوبختیاری با ۲۰ درصد تولید بادام کشور، رتبه اول تولید این محصول را کشور دارد. ۶۵ درصد محصول بادام تولیدی استان را بادام مامایی صادراتی تشکیل میدهد.
⚡ بزرگترین صادرات غیرنفتی ایران پس از پتروشیمی صادرات خشکبار است که ارزش آن حدود ۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار است. برترین صادرکنندگان بادام آمریکا، اسپانیا، آلمان، فرانسه و در رده های پایین تر ایران قرار دارد.
مهمترین بازار صادرات بادام ایران کشور هند است در کنار هند بازارهای جدید و جذابتری برای صادرات بادام درختی ایران در حال شکل گرفتن هستند!
⚡ از ۸۰۰ هزار تن صادرات جهانی بادام، سهم ایران زیر یک درصد است و عمدتاً به ترکیه، کشورهای حوزه خلیجفارس، هند، آلمان و روسیه صادر میشود.
کشور آلمان و فرانسه با این که جز کشورهای مطرح تولید بادام نیستند اما جز صادرکنندگان این محصولاند و علت آن واردات ﺑﺎدام از ﺳﺎﯾﺮ ﮐﺸﻮرﻫﺎ و اﻧﺠﺎم ﻋﻤﻠﯿﺎت بستهبندی، ﻓﺮآوری و ﺻﺎدرات مجدد آن اﺳﺖ.
مغز بادام صادراتی ایران به دلایل مختلف از جمله کیفیت بالا و طعم لذیذش نسبت به بادامهای خارجی برتر است. همین موضوع باعث شده است مردم بسیاری از کشورها نسبت به مغز بادام صادراتی ایران علاقهمند باشند.
⚡ از دلایل محبوبیت بادام و سایر خشکبار ایرانی، کیفیت بالا، طعم خوب و ارگانیک بودن بادام ایرانی است. مصرفکنندگان کشورهای اروپایی و آسایی تراز اول به مواد غذایی ارگانیک که بهصورت طبیعی و نه تراریخته، کاشته شدهاند، اهمیت میدهند.
بادام در کشورهای همچون امریکا، تغییر ژنتیک داده شدهاند و این باعث میشود طعم و مزه آن متفاوت شود. اما بادام ایرانی طعم خود را حفظ کرده و همچنان ترد و خوشمزه است.
از مشکلات عمده صادرات بادام درختی ضعف بازاریابی و عدم آشنایی صادرکنندگان به بازارهای پربازده است. درحالی که برخی کشورهای با وجود تولید کم و حتی صفر این محصول تنها با واسطه گری و البته رعایت اصول بازاریابی و مهارت های صادراتی در صادرات به درآمدهای ارزی بالایی رسیدهاند!
بستهبندی بادام صادراتی
⚡ از روشهای متداول بستهبندی بادام صادراتی استفاده از بستهبندیهای کارتونی برای وزنهای بالای ۱۰ کیلوگرم است. مغزها باتوجهبه اندازه سورت بندی میشود و در پاکتهایی از جنس متقال ریخته و درب آنها دوخته میشود. این پاکتها در کارتونهای مخصوص و مستحکم قرار داده میشود و پس از آن با کشیدن پلاستیک شیرینک روی کارتن آماده صادرات است.
برای حجمهای کم از بستهبندیهای مختلف استفاده میشود. درنظرگرفتن سلیقه و نیاز مشتری در بستهبندیهای کوچک لازم است. بستهبندی اهمیت زیادی در نفوذ به بازارهای پررقابت امروزی دارد. در طراحی بستهبندی کالای صادراتی توجه به بازارهای مصرف، قدرت خرید مردم، فرهنگ و سلیقه آنها ضروری است.
برای جلب مشتری در کشورهای مختلف از روشهای خلاقانه زیادی در بستهبندی استفاده میشود. بستهبندی زیبا به معنای انتخاب طرح گران که هزینه زیادی برای صادرکننده دارد نیست. بلکه باتوجهبه قدرت خرید کشور هدف محصول را بستهبندی کنید و با تنوع بستهبندی دست خریدار را در انتخاب نوع بستهبندی باز بگذارید.
⚡ در کشورهای کمتر توسعهیافته بیشتر مردم به دنبال قیمت مناسباند بنابراین بستهبندی ارزان و مناسب که باعث افزایش زیاد قیمت محصول صادراتی نشود انتخاب صحیحی است.
در کشورهای توسعهیافته و برخی کشورهای ثروتمند عربی موضوع متفاوت است و باید در انتخاب بستهبندی دقت بیشتری شود.
فرصت ها و بازارهای جدید صادرات بادام درختی
بین سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹، صادرات بادام تازه یا خشک شده، ۱۰٫۸ درصد رشد کرد و از ۵٫۳۳ میلیارد دلار به ۵٫۹ میلیارد دلار رسید. بر اساس تحقیقات، اندازه بازار بادام در سال ۲۰۲۱ تقریباً ۴٫۹ درصد طی پنج سال آینده رشد خواهد کرد و برآورد میشود طی سالهای ۲۰۲۰ ارزش تجارت بادام در جهان از ۶٫۱۴۰ میلیارد دلار به ۸٫۱۸۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ برسد!
⚡ مهمترین فرصتهایی که برای بادام ایران در بازارهای صادراتی متصور است مشکلات اخیر کشور افغانستان است. احتمالاً این کشور نتواند محصولی که سالهای پیش به بازارها عرضه میکرد را تأمین کند یا شرکتها تا رسیدن به شرایط پایدار تمایل کمتری به خرید بادام از این کشور داشته باشند. در نتیجه تعدادی از خریداران به سمت خرید از ایران متمایل شوند. مهمترین کشورهایی که از این کشور خرید بادام داشتهاند، کشورهای هند، آلمان، امارات، عربستان، روسیه و ایتالیا بودهاند.
از عوامل موفقیت یک شرکت یا تولیدکننده خشکبار در صادرات بادام درختی، داشتن مهارت کامل و توانایی در معرفی بادام به کشورهای متقاضی است. آمارها نشان میدهد ایران در تجارت بادم عمدتاً یک کشور خام فروش است و حتماً باید در کنار افزایش صادرات بادام در فراوری بادام هم پیش برویم تا ارزش افزوده بیشتری نصیب تولیدکننده و تاجر ایرانی شود.
⚡ جدا از مشکلات احتمالی کشور افغانستان در تأمین بادام، کشور روسیه هم میتواند پتانسیل خوبی برای صادرات بادام ایرانی باشد. بخشی زیادی از واردات بادام کشور روسیه از کشور شیلی انجام میشود و با توجه به افزایش هزینههای حملونقل دریایی و اجماع عمومی کشورها علیه روسیه در جریان جنگ روسیه و اکراین، کشور روسیه هم میتواند مقصد خوبی برای صادرات بادام ایرانی باشد.
هنگکنگ و چین هم پتانسیل خوبی برای صادرات بادام ایرانی است. این کشورها هم ظرفیت خوبی در خرید بادام دارد هم اینکه کشور چین به دنبال تنوع تأمینکنندگان وارداتی و اتکای کمتر به امریکاست.
احتمالاً این کشور بخواهد بخشی از منابع بادام امریکایی را با تأمینکنندگان سایر کشورها جایگزین کند و اینجاست که تولیدکنندگان و تجار خشکبار اگر با هوشمندی وارد شوند میتوانند بخشی از این نیاز را تأمین کنند!
⚡ بازار اروپا هم همیشه از بازارهای جذاب صادرات خشکبار بخصوص بادام است که میتوان روی آن کار کرد و با بازاریابی اصولی و جلب اعتماد به درآمدهای خوب ارزی رسید. اروپا تنها ۱۰ درصد از تولید جهانی آجیل درختی را تولید می کند، اما با ۲۵ درصد سهم مصرف جهانی در سال ۲۰۱۷ بزرگترین مصرف کننده این محصول بوده است. بادام پرمصرف ترین آجیل در اروپا است و پس از آن گردو و فندق قرار دارند.
⚡ وقتی با هر خریدار و بخصوص واردکننده اروپایی وارد مذاکره میشوید سعی کنید بیشترین صداقت را در تجارت داشته باشید. کیفیتی را که توافق کردهاید، تحویل دهید و به زمانهای مقرر و توافق شده پایبند باشید. فرهنگ تجارت در اروپا این است که چنانچه بتوانید در وعدههای خود صادق باشید اروپاییها بهراحتی شما را کنار نخواهند گذاشت و اساس یک تجارت طولانی و سودآور شکل خواهد گرفت.
استفاده از ابزارهای تحقیقات بازار و بازاریابی نوین کمک زیادی به صادرکنندگان در ورود به بازارهای جدید بخصوص بازارهای اروپایی خواهد داشت. بازار داخلی تا حد زیادی از ابزارهای نوین تبلیغاتی سود برده است و الان نوبت صادرکنندگان و تولیدکنندگان است تا با واردشدن در این فضا به سودهای قابلتوجه صادراتی دست پیدا کنند.
غفلت از این موضوع خداینکرده باعث میشود حتی بهتدریج بازارهای موجود را هم از دست بدهیم. در دنیای امروز اهمیت بازاریابی دیجیتال بیش از هر موقع دیگری است. درحالیکه در شهر و کشور خود نشستهاید اما با این ابزار، تجارت خود را در معرض دید هزاران هزار خریدار عمده میگذارید و آنجاست که معجزه بازاریابی دیجیتال فرامرزی اتفاق میافتد.
موضوع دیگر عدم مهارت های صادراتی کارمندان و صاحبان کسبوکارهای ایرانی است! ایرانیها سالها کشور وارداتی بودهاند و شاید تجار در واردات تبحر و مهارتهای خوبی داریم اما هرگز یک کشور صادراتی موفقی نبودهایم! اما امروزه مهارتهای نوین در صادرات میتواند به صادرکنندگان کمک زیادی کند!
صادرات موفق در دنیای امروز مستلزم کسب مهارتهای نوین صادراتی، استفاده از مشاوران صادراتی و تحقیقات بازار است که تأثیر زیادی در موفقیت صادرات هر محصول منجمله صادرات بادام درختی خواهد داشت!
متشکرم از اطلاعات مفیدتون. درود برشما
ببخشید . سود صادرات بادام چگونه است ؟ کسی اطلاعی داره؟
در مجموع ایران از صادرکننده گان بادام است و سود صادرات آن هم خوب و در دامنه قابل قبولی است. اما سود صادرات به عوامل مختلفی از قبیل کشور هدف، کاهش واسطه ها ، نحوه تعامل شما و صادرات همراه فروش خدمات صادرات است...
می خواستم بادام درختی رو به هند صادرات کنم. کسی مشتری داره؟ میشه کمک شما؟ ممنون
بلی . هند بازار بسیار بزرگی است و در مجموع برای مغزها یا دانه ها مثل انواع بادام بازار بسیار مطلوبی است و می تونید روش حساب کنید. بازاریابی در هند هم روش های مخصوص به خود دارد اما در مجموع بازار بزرگ و جذابی است به شرط اینکه با اصول بازاریابی و نحوه تعامل با هندی ها آشنا باشید می تونید صادرات موفقی به این کشور داشته باشید.