صادرات استان قزوین، فرصت ها و کشورهای هدف
چه فرصتهایی برای رشد صادرات استان قزوین وجود دارد؟
✍ در این بخش قصد داریم شما را با ظرفیتها، فرصتهای بینظیر صادراتی، کشورهای هدف و افزایش صادرات استان قزوین آشنا کنیم!
در این نوشته میخوانید:
معرفی استان قزوین
استان قزوین یکی از ۳۱ استان ایران است و با دارا بودن تنها ۱ درصد مساحت کشور نزدیک به ۸ درصد در اقتصاد و تولیدات ایران نقش دارد و با استانهای مازندران، گیلان، همدان، زنجان، مرکزی و البرز همسایهاست .
استان قزوین از نظر جغرافیایی از جذابترین استانهای کشور است که از یک سو به دشت میرسد و از سوی دیگر به کوههای البرز. اين استان در دامنه جنوبي رشته کوههاي البرز واقع شده است که به دليل داشتن ارتفاعات متعدد و بارندگي متوسط از نقاط معتدل کشور به حساب ميآيد.
اين استان از شمال به استانهاي گيلان و مازندران، از غرب به استانهاي زنجان و همدان، از جنوب به استان مرکزي و از شرق به استان تهران محدود ميباشد.
با توجه به تفاوت ارتفاع و موقعیت جغرافیایی استان قزوین، شرایط آبوهوایی شهرهای استان متفاوت است. در شمال و ارتفاعات جنوب غربی استان آبوهوا سرد کوهستانی است و در دامنهها و کوهپایهها هوا معتدلتر است، در دشتها آبوهوای خشک تا نیمهخشک حکمفرماست و در بخشهایی از استان قزوین، مانند طارم و درهٔ شاهرود، حتی نشانههای آبوهوای مرطوب گرمسیری هم احساس میشود.
⚡ قزوین در تولید محصولات کشاورزی جایگاه ویژهای دارد. تنوع اقلیمی زمینه مساعد کشت انواع محصولات گرمسیری و سردسیری نقاط مختلف استان را فراهم کرده است بهطوریکه انواع محصولات کشاورزی در سطح وسیعی از مزارع استان کشت میشوند. دشت قزوین با وسعت بالای خود حجم زیادی از محصولات باغی و زراعی را پوشش میدهد.
بهعنوانمثال پسته قزوین از مرغوبیت خوبی برخوردار است و با سطح زیر کشت ۴ هزار هکتار، اغلب برای استفاده در صنایع غذایی و شیرینیپزی به کشورهای آلمان و حوزه خلیجفارس صادر میشود.
این استان در منطقه طارم سفلی رتبه اول تولید زیتون کشور را داراست. پیشبینی میشود با گسترش باغداری نوین و توسعه باغهای مدرن زیتون، طارم سفلی به تنهایی نیاز زیتون و روغن زیتون کشور را تأمین و حتی بتوان بخشی از آن را صادر کرد.
شهرستان تاکستان هم از حیث تولید انگور جایگاه منحصربهفردی دارد. از دیگر محصولات استان گیلاس، آلبالو و ذغال اخته است که در استان بهخوبی به ثمر مینشینند.
استان قزوین به علت نزدیکی به پایتخت و دارابودن بیش از ۳۴۰۰ واحد تولیدی نقش مهمی در صادرات غیرنفتی کشور ایفا میکند.
⚡ در واحدهای تولیدی استان قزوین بیش از هزار نوع محصول صنعتی تولید میشود طوری که قزوین قطب تولید شیشه و بطریهای شیشهای، بزرگترین تولیدکننده محصولات شوینده، از بزرگترین تولیدکنندگان قطعات خودرو و از استانهای پیشرو در تولید کاشی و سرامیک، محصولات فولادی، روغنهای تصفیه مجدد، بزرگترین تولیدکننده چرخخیاطی و پیشرو در تولید لوازمخانگی شامل یخچال، فریزر، ماشین لباسشویی، بخاری، اجاقگاز، آبگرم کن و ظروف تفلون است.
در صنایع دستی، فرش و گلیم در فروشگاههای صنایعدستی قزوین بهوفور یافت میشوند. منجوقدوزی (نمنم دوزی) و موج بافی دو نمونهٔ دیگر از صنایعدستی استان اند. موج پارچهای است که از آن در ساخت پتو، پشتی، رویهٔ کرسی و سجاده استفاده میشود. پنبافی از دیگر صنایعدستی استان است که در تزیین لباس؛ مثل دور یقه، لبهٔ دامن یا آستین و یا کمربند استفاده میشود.
وضعیت صادرات استان قزوین
⚡ استان قزوین با دارا بودن بیش از ۲۱۶ کیلومتر آزادراه در مسیرهای، تهران-قزوین، قزوین-زنجان و قزوین-رشت، و داشتن ۲۲۱ کیلومتر بزرگراه، ۷۰ کیلومتر راه اصلی و ۲۲۶ کیلومتر جاده بین شهری، از شاهراههای مهم ارتباطی کشور محسوب میشود.
استان قزوین ۸ استان کشور را بهطور مستقیم پیوند میدهد و ۱۱ استان ارتباطشان از این استان انجام میشود. وجود چنین شبکه ارتباطی مزیت بسیار خوبی در صادرات محصولات محسوب می شود.
عمده کشورهای همجوار همچون ترکیه، کشورهای آسیای میانه ، عراق، افغانستان، ، پاکستان و امارات مقاصد صادراتی استان اند.
استان قزوین توانسته است در صادرات کالاهای غیرنفتی استان موفقی باشد. این استان در صادرات برخی محصولات رتبههای برتر کشوری را دارد و هم اکنون، بیش از ۲۵۰ صادرکننده در استان فعالیت دارند. این استان رتبه نخست صادرات شویندههای کشور و تنها تولیدکننده و صادرکننده سی دی و دیویدی و چرخخیاطی کشور است.
همچنین استان رتبه های خوبی در صادرات کشمش، شیشه ساختمانی ، کاشی و سرامیک، مشتقات نفتی، مواد غذایی، مصنوعات پلیمری، سیم و کابل و فراوردههای دام و طیور کسب کرده است.
استان قزوین دارای یک گمرک است که در آن واردات، صادرات قطعی و واردات موقت انجام میشود. همچنین امور مربوط به کارنه تیر مبدأ و مقصد و امانات پستی هم در این گمرک انجام میشود.
تولید و صادرات انگور و کشمش استان قزوین
⚡ انگور بهعنوان ” ملکه میوهها ” مشهور است و بر اساس رنگ به سه نوع قرمز، سبز و سیاه آبی طبقهبندی میشود. در استان قزوین بیش از ۷۲ هزار هکتار باغ انگور وجود دارد. بیشترین سطح زیر کشت این محصول مربوط به انگور ارقام بیدانه سفید، قرمز و عسگری است.
قزوین رتبه دوم تولید انگور و رتبه نخست تولید کشمش کشور را داراست. ۷۰ درصد انگور تولید شده استان به کشمش تبدیل و بیشتر به کشور عراق، روسیه، کشورهای حاشیه خلیجفارس و اروپا صادر میشود.
بخشی مهمی از صادرات غیرنفتی کشور انگور و کشمش است و در این بین استان قزوین از قطبهای مهم تولید انگور باکیفیت و صادراتی محسوب میشود. این استان از نظر سطح زیر کشت انگور رتبه دوم کشور را به خود اختصاص داده است.
⚡ باغداران استان بخشی از انگور استحصال شده را برای تهیه کشمش استفاده میکنند که در بازارهای داخلی و خارجی با استقبال خوبی روبهرو است. کشمش استان علاوه بر تأمین بخشی از نیازهای داخلی به کشورهای مختلف مانند عراق، کشورهای حاشیه خلیجفارس، روسیه و حتی برخی کشورهای اروپایی صادر می شود.
در ایران انواع مختلف انگور شامل، انگور سبز، انگور بیدانه یا با دانه، انگور قرمز یا یاقوتی، انگور سیاه، انگور سبز کشمشی تولید میشود. دراینبین انگور سبز بیدانه از پر طرفدارترین نوع انگور صادراتی است. از دیگر انواع انگور صادراتی نوع کشمشی است که باکیفیت درجه یک به فروش میرسد.
⚡ برای صادرات انگور و کشمش آنچه بسیار اهمیت دارد تهیه محصولی باکیفیت برای حضور در بازارهای بینالمللی است. انگور صادراتی باید سالم، خوشرنگ و آبدار باشد تا بتواند استانداردهای لازم را از نظر بازارهای جهانی کسب کند.
انواع انگور استحصالی کشور شامل تازه و خشک شده به بیش از ۸۰ کشور صادر میشود. سودآوری صادرات انگور تقریبا قابلتوجه است، بنابراین صادرکنندگان در تلاش اند سهم بیشتری از بازار کشورهای هدف را بگیرند.
مشتریان خارجی برای خرید انگور حساسیت زیادی دارند و برخی از آنها ترجیح میدهند انگوری را خریداری کنند که با روش ارگانیک پرورش داده شده است.
بستهبندی انگور برای صادرات از موضوعات بسیار مهم است و باید بهگونهای صورت گیرد که در حین حمل و جابهجایی محصول دچار آسیبدیدگی نشود. سبدهای پلاستیکی بهترین گزینه هستند که بهصورت مشبک ساخته شده و انگورها را از آسیب یا ضربه محافظت میکنند. طراحی بستهبندی استاندارد از ضروریات یک صادرات موفق بشمار میرود.
از مشکلات صادرات انگور پدیدههای طبیعی غیرقابلکنترل در تاکستانهاست که ممکن است محصول یک سال در اثر بارش تگرگ یا سرمازدگی دچار آسیب شود. خشکسالی نیز باعث کاهش رشد انگور میشود. بروز هر یک از عوامل و واردشدن آسیب به محصولات سبب کاهش حجم تولید و کاهش صادرات میشود.
⚡ رعایت استانداردهای بهداشتی پرورش انگور مانند استفاده حداقل از آفتکشهای شیمیایی منجر میشود محصولات سالمتر باشند. استفاده بیش از حد سموم هم باعث کاهش کیفیت محصول میشود و این به معنی ازدستدادن بازارهای درجه یک صادراتی است. استفاده از شیوههای نوین بهجای شیوههای منسوخ شده باعث افزایش بهرهوری و کیفیت محصول میشود.
ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان، کارخانه فرآوری کشمش و بخصوص با منابع خوبی که در استان قزوین وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات کشمش را رعایت کند.
تولید و صادرات پسته استان قزوین
⚡ پسته از گیاهان مقاوم به شرایط نامساعد محیطی مثل شوری آب، خاک، خشکی و کمآبی است و بهعنوان یکی از مهمترین محصولهای اقتصادی در بسیاری از مناطق خشک مانند شهرستان بوئینزهرای استان قزوین کشت میشود.
تابستانهای گرم، خشک و طولانی و زمستانهای سرد و معتدل از محیطهای مناسب کاشت درخت پسته است.
استان قزوین حدود پنج هزار و پانصد هکتار باغ پسته بارور دارد که بیش از هشتاد و پنج درصد آن در شهرستان بوئینزهرا و بقیه در باغستانهای سنتی قزوین قرار دارند.
مهمترین ویژگی پسته قزوین مغز پسته سبز است. دانسیته بالا و چربی مناسب، ورقه نمودن و خلال نمودن پسته از نیازهای اصلی صنایع تبدیلی و شیرینیسازی است که آن را مناسب صنایع تبدیلی و شیرینیسازی میکند. از دیگر مزایا و ویژگیهای پسته قزوین این است که به دلیل برداشت سریع و زودرس ارقام محلی فاقد سم آفلاتوکسیناند.
در شهرستان قزوین بیشتر چهار رقم کله بزی، بقالی، تجاری و بادامی برداشت می شوند و در شهرستان بوئینزهرا ارقام پسته قرمز، پسته سفید، کال خندان و بادامی را بیشتر می توان دید. دیگر ارقام هم مانند احمد آقایی، اکبری، کله قوچی، خنجری دامغانی به صورت پراکنده در استان کشت می شوند.
⚡ پسته قزوین بیشتر در زمینه صادرات و فرآوردههای مواد غذایی شامل خشکبار، آجیل، صنعت شیرینی و مربا استفاده میشود که کیفت ارقام بومی قزوین؛ به دلیل رنگ سبز عالی، دانسیته بالا و چربی مطلوب، برای صنایع غذایی بسیار مناسب است.
در حال حاضر هشتاد و پنج درصد پسته استان قزوین از جمله پسته قرمز، کال خندان، خنجری و آق پسته با توجه به رنگ، املاح معدنی و کیفیت بالای آن به کشورهای آسیای میانه، حوزه خلیجفارس و اروپا صادر و پانزده درصد هم در بازارهای داخلی مصرف میشود.
در مجموع صادرات استان قزوین با پسته عجین شده است! تهیه و تأمین پسته درجه یک با هدف صادرات، از موضوعات مهم و تعیینکننده موفقیت صادرکننده است. بسته به نوع نیاز مشتری فاکتورهایی که باید در تهیه پسته در نظر گرفت بسیار متفاوت است.
برای برخی کشورها ارگانیک بودن محصول بسیار مهم است و قبل از صادرات باید تأییدیههای سالم بودن محصول بخصوص در زمینه سم آفلاتوکسین دریافت شود.
⚡ در برخی کشورها بهویژه کشورهای کمتر توسعهیافته، قیمت محصول اهمیت بیشتری دارد تا واردات برایشان صرفه اقتصادی داشته باشد. برخی مشتریان ممکن است به بستهبندی و برچسبزنی خاصی نیاز داشته باشند یا برخی از آنها نیاز به واردات پسته فله داشته باشند که البته صادرات پسته تحت برند و بستهبندی بهشدت توصیه میشود.
⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و مزرعهدار پسته و بخصوص با منابع خوبی که در استان قزوین وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات پسته را رعایت کند.
تولید و صادرات فندق استان قزوین
⚡ در میان میوههای روغنی، فندق قابل هضم ترین و مغذیترین آنها به شمار میرود. فندق خشک حدود ۷۰ درصد وزن خود، چربی و ۱۵ تا ۲۰ درصد مواد پروتئینی دارد و به دلیل فقدان مواد هیدروکربنی، مصرف آن به مبتلایان دیابت توصیه میشود.
مغز فندق حدود ۶۰ درصد روغن دارد و طعم آن ملایم است. روغن مغز فندق در مصارف مختلف همچون تغذیه، نقاشی و عطرسازی کاربرد زیادی دارد.
استان قزوین رتبه دوم تولید فندق را پس از استان گیلان در کشور دارد. باغهای فندق استان قزوین عمدتاً در منطقه الموت روستاهای هیر، ویار، یارود و آکوجان قرار دارد؛ روستای یارود در منطقه رجایی دشت الموت قطب فندق کاری استان است.
استان قزوین تولیدکننده مقادیر قابلتوجهی مغز فندق است، به همین دلیل توانایی صادرات آن را به کشورهای مختلف دارد. ارگانیک بودن مغز فندقهای الموت مزیت مهم و قابلتوجهی است که یک امتیاز ارزشمند در صادرات این محصول به حساب میآید.
کشور ترکیه با تولید ۷۵ درصد فندق کل جهان، بزرگترین تولیدکننده فندق است. این کشور بیشترین صادرات فندق را در اختیار دارد.
صادرات مغز فندق خام تولید شده منطقه الموت قزوین به کشورهای مختلف انجام میشود. مغز فندق کاربرد و مصارف مختلفی دارد، نوع مصرف و کاربرد مغز فندق در کشورهای مختلف متفاوت است. از صنایع غذایی بگیرید تا داروسازی و تهیه کرمهای بهداشتی!
⚡ برای صادرات فندق باید بازارهای پربازده را شناسایی کنید. آمار و اطلاعات در زمینه واردات و صادرات این محصول به شما کمک خواهد کرد تا ظرفیتهای جهانی صادرات این محصول را شناسایی و روی آنها تمرکز کنید. کشورهای کانادا، چین، هنگکنگ، ایتالیا و آلمان جز واردکنندگان بزرگ فندقاند.
شناسایی مهمترین واردکنندگان محصول، پیدا کردن بازارهایی که تناسب بیشتری با محصول شما دارد یا رقابت در آن کمتر است، تقاضا در آن بازار در حال افزایش است یا خیر، کالا بیشتر در چه ابعاد و اندازههایی به بازار عرضه میشود.
آیا به مصرف خردهفروشی میرسد یا در صنایع بزرگ و کارخانجات استفاده میشود. یا ممکن است کالا توسط واسطهها بستهبندی و مجدد صادر شوند و بسیاری پرسشهای دیگر که پاسخ آنها را تحقیقات یا مطالعه بازار پاسخ میدهد و با پاسخ به این پرسشها صادرکننده با دید و شناخت بهتری کالا را برای کشور هدف شخصیسازی (سفارشی) و تبلیغ میکند.
ضمن اینکه هر چه شناخت شما نسبت به بازار هدف بیشتر و دید بهتری نسبت به خریداران داشته باشید در مذاکره قویتر ظاهر میشوید و نیاز و خواسته خریدار عمده را بهتر درک میکنید و شانس توافق و معامله تا حد زیادی افزایش مییابد.
تولید و صادرات زیتون استان قزوین
⚡ زیتون از مفیدترین و پردرآمدترین محصولاتی است که در اقلیم جغرافیایی کشورمان کشت میشود؛ این محصول در ۲۶ استان تولید میشود که پنج استان گیلان، زنجان، قزوین، گلستان و فارس ۸۶ درصد تولید و سطح زیر کشت زیتون کشور را در اختیار دارند.
با توجه به اقلیم خشک و کمبود آب در کشور، تولید زیتون به علت نیاز آبی محدود از توجیه خوبی برخوردار است. استان قزوین هم بهعنوان دومین تولیدکننده زیتون کشور، سالانه حدود ۲۰ هزار تن محصول را روانه بازار میکند.
خاستگاه زیتون در استان قزوین بخش طارم سفلی است. طارم به مرکزیت سیردان در ۱۳۵ کیلومتری قزوین قرار دارد و دومین تولیدکننده زیتون کشور به شمار میرود که کیفیت و نوع آن زبانزد خاص و عام است.
زرد زیتون، روغنی، شنگه، ماری، گردگلوله و سیاه زیتون از مهمترین ارقام زیتون استان قزوین است، زیتون هم مانند بسیاری از محصولات دیگر برای بهره برادری بیشتر نیاز به مراقبت و برنامهریزیهای خاصی دارد.
بازار روغن زیتون بهعنوان یکی از بخشهای مهم تجارت مواد غذایی در جهان شناخته میشود که سریعترین رشد را طی سالهای گذشته داشته است، به طوری که تقاضای جهانی آن هرسال نسبت به سال گذشته، رشد بیشتری نشان میدهد.
آفت مگس که در دهه ۸۰ از آن سوی مرزها به باغهای زیتون کشور هجوم آورد؛ در سالیان گذشته خسارات فراوانی به باغداران این محصول وارد کرد، اما با تلاش مسئولان و کارشناسان حوزه حفظ نباتات در سالهای اخیر این آفت بهخوبی کنترل شده و آمار خسارتهای وارده آن هرساله به طرز چشمگیری کاهشیافته است.
استفاده از یافتههای علمی باعث شده محصولات باغی در باغهای مدرن و فوق مدرن قزوین با رنگ مطلوب، بهبود طعم و مزه و افزایش عملکرد روبرو باشند و شاهد تولید ارقام تجاری این محصول باشیم.
⚡ بازار کشورهای حاشیه خلیجفارس، کشور عراق و روسیه برای صادرات زیتون مناسباند اما صادرکننده ایرانی نباید صادرات را تنها در کشورهای همسایه ببیند و چنانچه بتواند با استفاده از ابزارهای تحقیقات بازار و تبلیغات بینالمللی به خریداران عمده دستاول و بخصوص کشورهای تراز اول که حاضرند در قبال کیفیت پول بیشتری پرداخت کنند برسند سود قابلملاحظهای از صادرات خواهند داشت.
شناخت درست بازارهای هدف ، بازاریابی مناسب و ایجاد ارتباط میان صادرکننده و خریدار از گامهای اصولی و صحیحی است که باید در صادرات استان قزوین به آن توجه کنید.
صادرات روغن زیتون در کنار صادرات زیتون اهمیت زیادی دارد و کشور اسپانیا و ایتالیا بهعنوان بزرگترین مصرفکنندگان روغن زیتون نیز در جهان شناخته میشوند و ایالات متحده آمریکا نیز سومین مصرفکننده روغن زیتون در جهان محسوب میشود.
⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان ، باغدار و تولیدکننده زیتون و بخصوص با منابع خوبی که در استان قزوین وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات زیتون را رعایت کند.
تولید و صادرات شیشه استان قزوین
⚡ غنی بودن استان قزوین از معادن سیلیس و نزدیکی به بازار مصرف، صنعت شیشه را به یکی از صنایع پیش روی استان تبدیل کرده است.
در استان ۲۶ واحد تولیدکننده شیشه و مشتقات آن از جمله شیشه قزوین، فلوت فارسجین، آبگینه و لیا و واحدهای جانبی همچون شیشه دارویی رازی در حال فعالیتاند. استان قزوین ئر تولید شیشههای فوق شفاف، دوجداره، سکوریت، شیشههای اتومبیل، شیشههای ساختمانی، شیشههای ضدگلوله، شیشههایی با فناوری نانو، شیشه ۱۹ میلیمتری و شیشههای متنوع صنعت داروسازی توانمندیهای بینظیری دارد.
بیش از ۷۰ درصد شیشههای دارویی کشور در استان قزوین تولید میشود و شرکتهای فعال در استان، علاوه بر تأمین نیاز داخلی، بیش از ۲۰ درصد تولیدات خود را به کشورهای همسایه و اروپا صادر میکنند. استان قزوین تنها تولیدکننده شیشههای دارویی رنگی، ویال، کارپول دندانپزشکی، پوکههای آمپول و مقرههای شیشهای در کشور است.
این شرکتها در مجموع بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن انواع شیشههای بستهبندی دارویی و غذایی رنگی را در سال تولید میکنند
تولید شیشه نیاز به انرژی فراوان دارد و ایران سرشار از انرژی بخصوص منابع گاز است که برای تولید شیشه اهمیت فراوانی دارد. ازطرفی گاز در ایران ارزان است. ثانیاً، سایر منابع موردنیاز تولید شیشه مثل سیلیس هم در ایران منابع خوبی داریم است و تقریباً در تولید شیشه نیاز به واردات مواد خام نیست.
⚡ با توانمندیهای صنعت شیشه در استان قزوین بهجرئت میتوان گفت که این صنعت از بهترین صنایع صادراتی استان و حتی کشور است و میتواند ارزآوری بالایی برای کشور بیاورد. با توجه به افتوخیزهای بازار داخلی شرکتهای تولیدکننده شیشه باید برای صادرات آنهم به طور حرفهای و در افق بالاتر از کشورهای همسایه برنامهریزی کنند.
قابلیتهای صنعت شیشه استان علیرغم بسیاری از مشکلات در حد بالایی است و حتی برخی کارخانجات محصولاتی تولید میکنند که تنها در انحصار کشورهای محدود است اما متأسفانه نام و آوازه شیشه ایرانی و بخصوص شیشه استان قزوین آنطور که بایدوشاید جهانی نشده است.
هم اکنون ظرفیتهای خالی زیادی در کارخانجات تولید شیشه استان وجود دارد که برای رونق و استفاده بهینه از این ظرفیت تنها باید به صادرات آنهم به طور حرفهای و اصولی پرداخت و مسلماً نقش تحقیق، مطالعه بازار و انتخاب هوشمندانه بازارها کمک زیادی در موفقیت صادراتی خواهد داشت.
بسیاری از صادرکنندگان بدون شناخت و مطالعه بازار و صرفاً به توصیه اشخاص وارد بازارهایی میشوند که ممکن است نه سود خوبی برای آنها داشته باشد و نه اینکه بتوانند طولانیمدت دوام بیاورد. بعضاً برخی دلالان و واسطههای سایر کشورها از ضعف اطلاعاتی صادرکنندگان استفاده میکنند و کالا را با پایینتر قیمت ممکن از صادرکننده خریداری کنند که در نهایت به نفع صادرکننده نخواهد بود.
موضوع بعد استفاده از ابزارهای دیجیتال در کمک به بازاریابی است. اینکه چگونه در معرض دید خریداران بینالمللی دستاول و نه واسطه سایر کشورها قرار بگیرید و چگونه خود را به عنوان یک صنعتگر یا صادرکننده حرفهای نشان دهید تا اطمینان خریدار خارجی جلب شود از موضوعات مهم دیگر در ارتقا صادراتی است.
امروزه ابزارها و محیطهای تبلیغاتی زیادی مختص کشور هدف وجود دارد تا بتوان با بازاریابی صحیح و حرفهای آن هم به زبان بینالمللی، کالا و خدمات را معرفی و تبلیغ نمود تا بتوان توجه و اطمینان طرف مقابل را جلب کرد تا ارتباط شکل بگیرد و صادرات اتفاق بیفتد.
صنایعدستی استان قزوین
⚡ استان قزوین ظرفیتهای زیادی در صنایعدستی دارد. گلیمبافی، رودوزیهای سنتی، معرقکاری، جاجیمبافی، آینهکاری سنتی، مسگری، چرمدوزی، پاپیه ماشه، گره چینی، گچبری سنتی، نقاشی پشت شیشه، از مهمترین هنرهای مطرح صنایعدستی قزوین است.
طبق آخرین برآوردها حدود هفت هزار و پانصد نفر به طور مستقیم و غیرمستقیم در صنایعدستی استان قزوین فعالیت دارند که ذخیره بسیار خوبی برای توسعه ارزآوری و صادرات استان قزوین هستند.
⚡ صنایعدستی استان قزوین در بین کشورهای همسایه طرفداران زیادی دارد که شامل جمهوری آذربایجان، ایتالیا، آلمان، یونان، لبنان، سوریه، قطر و عراق است که متأسفانه بخشی از صنایعدستی بهصورت چمدانی از کشور خارج میشود و به دلیل عدم ثبت گمرکی اطلاعات آماری دقیقی وجود ندارد.
مضاف بر اینکه صادرات چمدانی سود و مزیتهای صادرات حرفهای را نخواهد داشت و بیشتر اوقات کالا به قیمتهای بسیار پایینتر و توسط دلالان و واسطههای سایر کشورها خریداری میشوند.
عمده صنایعدستی صادر شده از قزوین به خارج از کشور شامل آبگینه، سفال، شیشههای تزئین شده، سفالهای لعابدار و گیلم بوده است. صنایعدستی توان ارزآوری قابلتوجهی برای کشور دارد که این موضوع کمتر موردتوجه قرار گرفته است.
اگر بتوانید، کالای باکیفیت تولید کنید حتماً میتوانید از طریق بازاریابی کالای خود را صادر کرده و در کشورهای دیگر به فروش رسانید.
⚡ برای صادرات صنایعدستی باید بازار هدف را شناخت و بر اساس نیاز و سلیقه مشتری کالا را اصطلاحاً برای بازار شخصیسازی کرد.
بسیاری از این شخصیسازیها و متناسبسازی کالا با تغییرات کوچک مثل تغییرات در اندازه، شکل، طرح، رنگ و بستهبندی انجامشدنی است. مثلاً مصرفکنندگان چینی علاقه دارند تا نقش و نگارهای تاریخی کشور خود را روی محصولات یا بستهبندی ببیند و این موضوع برایشان جذابیت دارد.
برعکس ممکن است برخی کشورها تمایل به استفاده از کالاهایی داشته باشند که طرحهای غربی و پرزرقوبرق را روی کالا یا بستهبندی ببینند! خیلی اوقات عدم توجه به همین موضوعات ساده میتواند سرنوشت و موفقیت را در بازارهای صادراتی رقم بزند.
اغلب کشورها به جز کشورهای معدودی مانند آلمان، ایران را به عنوان تولیدکنندهٔ صنایعدستی نمیشناسند و بیشتر کشورهای آسیای جنوب شرقی، هند، چین و حتی برخی کشورهای آفریقایی را صاحبسبک میدانند در صورتی که هر استان و ناحیه کشور سبک و سیاق خاصی در تولید صنایعدستی دارد که ریشه در فرهنگ غنی و اصیل اقوام مختلف ایرانی دارد.
تحقیقات و مطالعه ناکافی بازار، عدم هماهنگی صنایع دستی با نیاز و سلیقه مشتری و عدم معرفی و تبلیغات از عواملی بوده است تا صنایعدستی کشور و بخصوص استان آنطور که بایدوشاید معرفی نشده باشد و متأسفانه در کالاهایی هم که از قدیم مزیت و شهرت جهانی داشتهایم بهتدریج در حال از دست دادن بازارها هستیم.
مطالعه و تحقیق در مورد بازارها، نه تنها به تولیدکننده در نوآوری و خلاقیت کمک زیادی میکند بلکه او را در صنعت خودش متمایز میکند و صادرکننده بهتدریج بازارها را میشناسد و راه صادرات موفق را کشف میکند.
⚡ در مجموع آینده بسیار روشن و پر رونقی برای این صنعت متصور است. اما راه درست آن ورد حرفه ای، مشورت با افراد باتجربه و البته شناخت بازار هدف است. همکنون قشر ثروتمندی در کشور چین بوجود آمده است. که ولع زیادی در خرید کالاهای گران قیمت و باارزش دارند. این قشر در خرید کالاهای لوکس و اصیل گاها با یکدیگر رقابت می کنند. صنایع دستی قزوین می تواند بازار هدف خوبی برای این قشر در چین باشد.
چطور صادرکنندگان و تولیدکنندگان قزوین از فرصتهای پیش رو استفاده کنند؟
تولیدکنندگان و حتی تجار زیادی در کشور وجود دارند که اصول حرفهای صادرات را رعایت نمیکنند و به عبارت بهتر مهارتهای صادراتی را در خود پرورش ندادهاند! نتیجه آن این شده است که در بسیاری از کالاهایی که مزیت رقابتی داریم و سال ها بازار آن کشور به ایران و کالای ایرانی تعلق داشته است به تدریج بازار را به تازهواردها واگذار کردهایم!
بخش زیادی از این مشکلات به عدم توانایی و ضعف مهارتهای صادراتی (مهارتهای ارتباطی و مهارتهای فنی) برمیگردد! امروزه در جهان تجار و تولیدکنندگان حرفهای این مهارتها را بهشدت در خود توسعه دادهاند و معجزه تقویت مهارتهای صادراتی کار خودش را انجام میدهد!
موضوع دیگر این است که متأسفانه فرهنگ استفاده از مشاوران و متخصصان در بازارهای صادراتی وجود ندارد! ورود بیبرنامه و بدون حساب و کتاب به بازارهای صادراتی ممکن است نهتنها سودی برای صادرکننده نداشته باشد بلکه در شرایطی باعث ضرر و زیان هم به شرکتها و صادرکننده هم میشود!
هر بازار صادراتی ممکن است جزئیات، فرهنگ و شبکههای توزیع خاص و منحصربهفردی داشته باشد و بهترین راه برای شناخت جزئیات و پیچیدگیهای بازار استفاده از مشاورین عالی بازارهای صادراتی است!
دیدگاهها (0)