جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات به بحرین، فرصت ها و ظرفیت های خالی

صادرات به بحرین در بسیاری از کشورها

✍ اگر با پتانسیلی که در ایران وجود دارد، تاجر و صنعتگر ایرانی بتواند ۸ درصد واردات بحرین آن هم فقط در کالا و نه خدمات را از آن خود کند، هرساله بیش از ۱ میلیارد دلار نصیب تاجر ایرانی خواهد شد. برای درک این موضوع مقاله اختصاصی فرصت های صادرات به بحرین را تا انتها بخوانید.

اگر بازرگانان و صنعتگران ایرانی با پتانسیل ایران بتوانند 8 درصد واردات بحرین یعنی فقط کالا و نه خدمات را خریداری کنند، تاجران ایرانی سالانه بیش از یک میلیارد دلار دریافت خواهند کرد.

معرفی کشور بحرین

بحرین کشوری جزیره‌ای است که جزء مجمع‌الجزایر خلیج فارس است. این کشور مجموعه‌ای از جزایر بزرگ و کوچک سواحل عربستان سعودی است این کشور در همسایگی ایران، عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی قرار دارد.

بحرین در گذشته به سرزمین وسیعی گفته می‌شد که یک سوی آن بصره و سوی دیگر آن عمان بود. اما امروزه به مجمع الجزایری اطلاق می شود که در حاشیه جنوبی خلیج فارس و میان شبه جزیرۀ قطر در مشرق و جنوب، و خاک عربستان در مغرب قرار دارد.

دولت بحرین به عنوان یک شبه جزیره کوچک در جنوب ایران اما پتانسیل های صادراتی بالا برای محصولات ایرانی است

⚡ وسعت مجمع الجزایر بحرین ۷۶۷ کیلومتر مربع است که بزرگترین این جزایر جزیره بحرین است که در قدیم به تیلوس معروف بود. این جزیره ۸۵% مساحت کشور را تشکیل می‌دهد. شهر منامه در همین جزیره واقع شده است.

به دلیل وسعت کم بحرین مسئولان این کشور اقدام به پر کردن دریا و افزایش وسعت سرزمین خود کرده‌اند و با ساخت و سازهای هدفمند پیشرفت قابل توجهی داشته‌اند.

دولت بحرین در نظر دارد مساحت بحرین را در سال‌های آینده بیش از ۱۵ درصد افزایش دهد. بحرین به جزیره یک میلیون نخل هم شهرت دارد.

بحرین مرز زمینی ندارد و تنها با پلی روی خلیج فارس به طول ۲۵ کیلومتر به نام جاده یا پل ملک فهد از طریق جزیره اُم‌نَعسان (در دو کیلومتری شمال غرب جزیره بحرین) به کشور عربستان سعودی متصل است.

بحرین از طریق پل ملک فهد به عربستان سعودی متصل است.

⚡ بحرین به پنج استان تقسیم می‌شود. استان‌های بحرین عبارت‌اند از:

  • استان عاصمه
  • استان وسطی
  • استان محرق
  • استان شمالی
  • استان جنوبی
استان بحرین به پنج قسمت تقسیم می شود و شناخت هر بخش می تواند برای صادرکننده ایرانی در صادرات به بحرین مفید باشد

⚡ استان عاصمه از استان‌های پنجگانهٔ کشور پادشاهی بحرین است. شهر منامه مرکز این استان است، همچنین پایتخت کشور بحرین و بزرگترین شهر این کشور است.

دماغه راس البَر در جنوب جزیره است. جزایر محرق و سِتْرَه در شمال شرقی بحرین قرار گرفته اند. این جزایر با پلهایی به جزیره بحرین متصل اند. فاصله جزیره محرق با شهر منامه با راهی که روی دریا ساخته شده حدود ۵ ر۲ کیلومتر است.

جزایر دیگر بحرین عبارت‌اند از: جَدا در شمال ام نعسان، آل نَبیه صالح در مشرق بحرین (در شمال غربی ستره) و حوار در خلیج شلوا.

بیشتر جمعیت بحرین در دو شهر اصلی منامه و المحرب متمرکزاند. منامه با جمعیتی حدود ۱۵۷ هزار نفر بزرگترین شهر بحرین است.

این شهر مدتهاست که مرکز مهم تجاری خلیج فارس به حساب می‌آید. زمانی که شهر محرق به دلیل موقعیت دفاعی ممتازش برتری یافت و تا سال ۱۹۲۳ پایتخت بحرین بود، منامه پایتخت بازرگانی بحرین بود. زبان رسمی بحرین عربی و انگلیسی است.

 بحرین ۱٫۵۴۰٫۰۰۰ نفر جمعیت دارد و حدود ۸۱٫۲٪ کل جمعیت مسلمان‌اند، (حدود ۷۰٪ شیعه و بقیه اهل تسنن مالکی مذهب) ، سایر ادیان ۹٪ مسیحی (اتباع و مهاجران) و ۹٫۸٪ پیرو دیگر ادیان (بیشتر هندو) هستند. طبقه حاکم بحرین اهل سنت است.

جمعیت بحرین از سال 2016 و پیش بین آن تا سال 2026- جمعیت بحرین رو به رشد است.
جمعیت بحرین از سال ۲۰۱۶ و پیش بین آن تا سال ۲۰۲۶

اقتصاد بحرین

بحرین یکی از اقتصادهای روبه رشد را دارد و بازار صادراتی خوبی برای محصولات ایرانی خواهد بود

⚡ کشور بحرین به خودی خود کشور ثروتمندی نیست بلکه ثروت و درآمدش تا حدودی وابسته به کشورهای اروپایی و عربی از جمله عربستان سعودی است.

عربستان همواره نگاهی اقماری به بحرین داشته و درصدد تأثیرگذاری بر مناسبات داخلی این کشور بوده است.

اقتصاد این کشور بر پایه بانکداری، پتروشیمی، شرکت هواپیمایی، صنایع ساخت و تعمیر کشتی و ناوها و بنادر مجهز صنعتی استوار می‌باشد.

محصولات عمده کشاورزی بحرین خرما، موزه، انبه و حتی مرکبات است. پرورش اسب و شتر در کشور بحرین رواج زیادی دارد و ماهیگیری در این کشور رویکرد اقتصادی بالایی دارد.

بحرین نخستین کشور حوزه خلیج فارس است که نفت در آن اکتشاف شد اما تنها کشور منطقه خلیج فارس است که ذخایر نفتی اندکی دارد و کمتر از یک درصد مجموع ذخایر نفتی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در اختیار این کشور است.

البته هنوز نفت سهم مهم درآمدهای دولت منامه را تشکیل می‌دهد اما در مقایسه با دیگر کشورهای خلیج فارس صادرات نفتی آن ناچیز است.

صید مروارید در کشور بحرین یکی از بیزنس های قدیمی است

⚡ طی سال‌ها اقتصاد سنتی وابسته به صید مروارید دیگر جوابگوی نیاز اقتصاد بحرین نبود. تنها صنعت سنگین داخلی این کشور تولید آلومینیوم است که در مقیاس فراوان تولید و عرضه می‌شود، به‌طوری‌که بحرین رتبه نخست تولید این محصول در خاورمیانه و رتبه پنجم جهان را دارد.

اما اینها برای بلندپروازی‌های بحرین تا اینکه بخواهد در عرصه تجارت جهانی حرفی برای گفتن داشته باشد، به هیچ وجه کافی نبود.

در نتیجه دولت بحرین بازهم به دنبال تنوع بیشتر اقتصاد است و به دنبال جایگزین کردن نفت و گاز در اقتصاد خود است.

توسعه صنعت پتروشیمی اولویت اصلی توسعه صنعتی بحرین است. در پتروشیمی، پنج زیرشاخه در سال‌های اخیر به سرعت رشد کرده‌اند: مواد شیمیایی ساختمانی، مواد شیمیایی تصفیه آب، افزودنی‌های پلیمری و پلاستیکی، رنگ‌ها و افزودنی‌های روکش و مواد شیمیایی با پایه نفتی.

در کنار صنعت پتروشیمی و سایر صنایع، بحرین از بازترین اقتصادهای باز خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) است.

بحرین در قالب توافقنامه‌های تجارت آزاد، زیرساخت‌های عالی و مؤسسات مالی قوی، موقعیت مناسبی برای دسترسی تجار و سرمایه گذاران به بازارهای منطقه‌ای و بین‌المللی ایجاد کرده است.

بحرین مالکیت ۱۰۰ درصدی شرکت‌ها را بدون نیاز به شریک بحرینی مجاز می‌داند و مالیات بر درآمد شرکت‌ها، درآمد شخصی، ثروت، سود سرمایه، کسر مالیات یا وراثت ندارد.

بحرین هیچ محدودیتی برای بازگشت سرمایه، سود یا سود سهام به کشور اصلی نگذاشته است.

اقتصاد کشور بحرین در حال صعود و برای صادرکنندگان ایرانی بازاری است که می تواند درآمدهای ارزی خوبی داشته باشد

بنیاد هریتیج بر اساس شاخص آزادی اقتصادی ۲۰۲۰ بحرین را به عنوان شصت و سومین اقتصاد آزاد جهان رتبه بندی کرد که در بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس قطر و امارات متحده عربی را پشت سر می‌گذارد. بانک جهانی پس از اجرای بیشترین اصلاحات منظم، بحرین را به عنوان یکی از ۱۰ اقتصاد برتر بهبود یافته به رسمیت شناخت که تقریباً در تمام شاخص‌ها بهبود داشته است.

مهمترین شاخص های اقتصادی بحرین

مهمترین شاخص های اقتصادی کشور بحرین که در انتخاب کشور هدف صادراتی کالای ایرانی مهم است
مهمترین شاخص های اقتصادی بحرین

معرفی بنادر بحرین

۱٫ بندر المنامه

از آنجایی که این بندر در پایتخت بحرین قرار دارد اهمیت بسیار زیادی دارد.

بندر المنامه بندری مناسب برای تحلیه و دریافت کالاهای ایرانی. بندر المنامه بحرین

⚡ بندر منامه بیش از ۱۵ اسکله کانتینر داشته و هر سال بیش از ۲٫۵ میلیون تن بار را تحویل می‌داد. در سال ۲۰۰۹ بندر خلیفه بن سلمان برای انجام عملیات اصلی حمل بار از پایانه مینا سلمان افتتاح شد.

۲٫ بندر خلیفه بن سلمان

بندر خلیفه بن سلمان از بنادر جدید کشور بحرین است که می تواند ظرفیت های تجاری خوبی را برای کشور بحرین در رونق تجارت پوشش دهد
بندر خلیفه بن سلمان بحرین

این بندر از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین بنادر تجاری کشور بحرین است. در این بندر یک اسکله بسیار مهم وجود دارد. این بندر در حال گسترش می‌باشد و بحرین تمامی تلاش خود را می‌کند تا تمرکز بیشتری در ساخت و طراحی داشته باشد.

تجهیزات این بندر بسیار بیشتر از دیگر بنادر است تا به بهترین نحو ممکن تجارت در این بندر انجام شود.

۳٫ بندر مینا سلیمان:

این بندر از بنادر قدیمی بحرین است. این بندر از بنادر صنعتی بحرین است که درجه اهمیت آن نسبت به بندر خلیفه کمتر است.

۴٫ بندر محرق

این بندر هم از بنادر صنعتی می‌باشد که در برخی موارد کاربری نظامی دارد.

۵٫ بندر سیترا:

این بندر را به عنوان ترمینال نفتی بحرین می‌شناسند.

مناطق آزاد بحرین

مناطق آزاد بحرین. مناطق مناسب سرمایه‌گذاری در کشور بحرین است. کشور بحرین با ایجاد بنادر و اهدا مالکیت 100 درصدی به خارجی‌ها در صدد رشد اقتصادی است

⚡ مناطق آزاد تجاری پادشاهی بحرین با داشتن زیرساخت‌های مناسب و هدفمند، اتصال به بنادر و مناطق صنعتی از طریق سیستم‌های حمل و نقل متنوع، هزینه‌های عملیاتی پایین، مالکیت ۱۰۰ درصد خارجی، معافیت‌های مالیاتی و اتصال به عربستان سعودی و سایر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از جمله ظرفیت‌های این مناطق است.

پارک سرمایه گذاری بین‌المللی بحرین (BIIP) منطقه آزاد لجستیک (BLZ) ، و فرودگاه بین‌المللی بحرین (BIA) به عنوان مناطق آماده تجارت و سرمایه گذاری در نظر گرفته شده است. اسکله سرمایه گذاری بحرین (BIW) پروژه مهم دیگری است که در ایجاد فضای مناسب برای تولیدکنندگان و متخصصان بازرگانی فراهم شده است.

فرصت‌های صادراتی بحرین برای ایران

صادرات ایران به بحرین می تواند بیش از پیش رشد پیدا کند

⚡ به دلیل تشابه فرهنگی و همسایگی دو کشور برخی فرصت‌های اقتصادی و صادراتی برای تجار ایرانی در این کشور فراهم است. همسایگی با بحرین و تشابه فرهنگی از مزیت‌های صادراتی ایران و بحرین است از آن جا که بحرین سال‌ها جزء خاک ایران محسوب می‌شده، فرهنگ و زبان فارسی در این کشور دیده می‌شود و ایرانی‌های زیادی در این کشور زندگی می‌کنند.

با این حال به دلیل نفوذ انگلستان در این کشور، زبان انگلیسی رایج بوده و تا حدودی فرهنگ غربی نیز در این کشور رسوخ کرده است و قطعاً مهاجران و گردشگران نیز در تغییر فرهنگ مردم این کشور تأثیراتی داشته‌اند. هرچند که مردم بحرین در حفظ سنن و آداب‌ورسوم خود کوشا بوده‌اند و فرهنگ شرقی خود را تا حد زیادی حفظ کرده‌اند.

سایر عوامل مانند نزدیکی جغرافیایی، وجود بنادر مختلف در دو طرف، آرامش و ثبات در اقتصاد بحرین و ارتباط با تجار جهانی از طریق این کشور، از جمله عوامل جذابیت صادرات به بحرین برای تجار ایرانی است.

صنعت ساختمان و زیربنایی

به دلیل ساخت و سازهای گسترده در کشور بحرین بازار بسیار خوبی برای صادرات محصولات ساختمانی به این کشور است

⚡ صنعت ساختمان در بحرین به شدت در حال رشد است و فرصت های صادراتی برای ایرانیان بوجود می آورد. صنعت ساخت و ساز بحرین در سال ۲۰۱۹، ۲٫۶ درصد رشد داشته است. محرک اصلی این رشد، برنامه زیربنایی سرمایه گذاری ۳۲ میلیارد دلاری بحرین است که ۱۰ میلیارد دلار بودجه دولتی، ۷٫۵ میلیارد دلار کمک مالی شورای توسعه همکاری خلیج فارس و ۱۵ میلیارد دلار از بخش خصوصی می‌آید.

استراتژی توسعه اقتصادی به دنبال بهبود زیرساخت‌ها، صنعت، مسکن و ارتباطات است و مستلزم ایجاد پایگاه اقتصادی متنوع، خصوصی سازی گسترده، صنعتی شدن و آموزش نیروی کار ملی بحرین است. پروژه‌های مهم دولت در این رابطه عبارت‌اند از: پروژه نوسازی و توسعه شرکت نفت بحرین – پروژه زیربنایی حمل و نقل شاه حمد – نوسازی فرودگاه بین‌المللی بحرین – پروژه‌های مسکن و اقامتگاه – صنعت آب و فاضلاب و توسعه شبکه برق‌رسانی – راه‌آهن سبک و شبکه حمل‌ونقل عمومی – احداث راه‌ها مرکز نمایشگاه هنری.

صادرکنندگان سنگ و کاشی ایران می توانند از تامین کنندگان خوب بازار کشور بحرین باشند. بازار سنگ ایران می تواند مصرف و خریداران عمده کشور بحرین را هدف بگیرد.

⚡ با توجه به پروژه‌های چند ده میلیارد دلاری در بحرین، امکان صادرات محصولات و مصالح ساختمانی در انواع سنگ، فلزات، آجر، سرامیک و کاشی، شیشه، سیمان، فولاد، مصالح نوین ساختمانی که از لحاظ کیفیت در سطح بالایی باشند می‌تواند گزینه صادراتی خوبی به این کشور باشند.

صادرات محصولات کشاورزی- غذایی به بحرین

نزدیک به چهارصد کیلومترمربع مجمع‌الجزایر کشور بحرین بیابانی است و بنابراین محصول زیادی در بحرین کشت نمی‌شود.

بهترین محصولات کشاورزی که می‌توان از ایران به بحرین صادر کرد شامل

صادرات زعفران به بحرین

کشورهای حاشیه خلیج فارس از بهترین خریداران زعفران ایران هستند و دراین‌بین کشور بحرین حجم قابل توجهی از واردات زعفران ایرانی را به خود اختصاص داده است.

اعراب بحرین علاقه زیادی به زعفران ایرانی دارند و تولیدکنندگان می توانند در صادرات به بحرین از قابلیت های این بازار استفاده کنند

⚡ با توجه به اینکه زعفران در بحرین شناخته شده است. کافی است مناسب‌ترین زعفران این بازار انتخاب و با بازاریابی صحیح بتوانیم مشتریان خودمان را پیدا کنیم. سعی کنیم محصولی تحت برند و باکیفیت بالا به این بازار ارسال شود تا یک تجارت پایدار و پرسود نصیب تاجر ایرانی شود اما برای موفقیت در صادرات زعفران توصیه می شود اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات زعفران را مطالعه کنید.

صادرات سیر به بحرین

سیر ایران قابلیت های خوبی برای صادرات دارد و سیر ایرانی بخصوص سیر همدان در بین این کشورها بسیار شناخته شده است

⚡ در بین غذای ایرانی و عربی شباهت‌های زیادی وجود دارد. مواد گیاهی و طعم دهنده‌های طبیعی غذاهای ایرانی و غذاهای عربی تا حد زیادی مشترک است. با توجه به نزدیکی فرهنگی و ذائقه مردم بحرین، این کشور به عنوان یکی از همسایگان بالقوه بازار خوبی برای فروش محصولاتی مانند سیر است. کشور ایران در مناطق مختلف، پرورش دهنده ارقام مختلف سیر می‌باشد. انواع سیر صادراتی با کیفیت فوق العاده بالا عموماً در مناطق سردسیر نظیر استان همدان یا استان اردبیل کاشته می‌شوند. سیر همدان ایران بهترین سیر جهان است و می تواند در صادرات به بحرین موفق باشد.

صادرات ادویه به بحرین

 زیره سبز و زیره سیاه کرمان و خراسان، فلفل قرمز سبزوار و گرگان، سماق تبریز و گلپر شهرهای شمالی کشورمان پتانسیل‌های بالایی در صادرات به کشورهای عربی بخصوص بحرین دارند.

عرب‌ها به ادویه علاقه‌مندند و می‌توان در صادرات گیاهان دارویی که نقش ادویه و طعم دهندگی به غذا را دارند بسیار مؤثر باشند!

صادرات عسل به بحرین

عسل ایران قابلیت های زیادی در صادرات به بحرین دارد
بحرین بازار بسیار خوبی برای عرضه عسل ایرانی است

سود صادرات عسل توجه بسیاری از بازرگانان را به خود جلب نموده است. عسل صادراتی انواع مختلفی دارد که در دشت‌های پر گل ایران تولید و به کشورهای مختلف صادر می‌شود.

بیشترین عسلی که از ایران به کشورهای مختلف صادر می‌شود عسل‌های گون، مرکبات و عسلی چهل گیاه است.

در صورتی که عسلی تولید شده طبیعی باشد، و مواد شیمیایی و باقی مانده سم ها در آن کم باشد می‌تواند ارزش افزوده بالایی داشته باشند و قابلیت سود چندبرابری را برای فروشنده دهنده و تاجر ایرانی متصور است.

ایران دارای ۲۰ هزار تن عسل مازاد است که بخش زیادی از این عسل قابلیت صادرات دارند.

عسل مرغوب ایران بخصوص عسل های وحشی می تواند بخوبی بازار کشور بحرین را هدف قرار دهد
عسل های وحشی ایران در کشورهای عربی بازار خوبی دارد

⚡عسل سدر یا همان عسل کنار که از عسل‌های وحشی است طرف‌داران زیادی در کشورهای عربی دارد و چنانچه به درستی بازاریابی شود و از طرفی عسلی واقعی و کاملاً طبیعی به خریدار عرب تحویل شود می‌توان به‌تدریج برندهای عسل ایرانی را در این بازارها جا انداخت. برای موفقیت در بازاریابی و صادرات عسل توصیه می شود اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات عسل را مطالعه کنید.

عسل سدر از عسل های مورد علاقه مردم کشور بحرین است

صادرات خشکبار به بحرین

ایران از تامین کنندگان بزرگ خشکبار جهان است بازار بحرین از بازارهای خوب صادراتی به این کشور است
با توجه به توسعه اقتصادی و رشد مصرف در کشور بحرین، دورنمای بسیار خوبی برای صادرات خشکبار ایران به بحرین وجود دارد

خشکبار، آجیل و محصولاتی مثل پسته از کالاهایی است که به دلیل ماندگاری مناسب و عدم نگرانی در مورد فساد، قابلیت ذخیره‌سازی و نگهداری بهتر نسبت به مواد غذایی تازه و محصولات لبنی دارد و این یک مزیت بزرگ برای صادرکننده محسوب می شود.

در این گروه کالاها، راحت‌تر می‌توان به توسعه بازار هدف در بحرین، جابه‌جایی کالا و تحویل محصول نهایی به مصرف کننده بحرینی پرداخت.

⚡ از طرف دیگر در حال حاضر به دلیل رشد اقتصادی بحرین قشر ثروتمند روزبه‌روز در این کشور حال افزایش است و تمایل آنها به خرید کالای باکیفیت و لوکس مصرفی و خوراکی روزبه روز در حال افزایش است و مهم‌تر اینکه قشر گردشگری که به این کشور می‌آیند عموماً از کشورهای اروپایی و عربستان اند که قدرت خرید بالایی دارند و چنانچه صادر کننده ایرانی بتواند در کنار کیفیت از جاذبه‌های بسته‌بندی و تبلیغات در محصول صادراتی استفاده کند قطعاً آینده خوبی در انتظار صادرکننده ایرانی خواهد بود.

خشکبار ایرانی قابلیت های بالایی در صادرات به بحرین را دارد

صادرات مواد شوینده به بحرین

ایران از کشورهایی است که پیشرفت های زیادی در  مواد شوینده داشته و بازار کشورهای عربی بخصوص بحرین را هدف بگیرد
ایران از پیشتازان صنعت مواد شوینده و پا کننده در منطقه و حتی جهان است

کشور بحرین جزء کشورهای توریستی است با جاذبه‌های متنوعی از آن جمله سواحل پاک، ورزش‌های آبی، بیابان‌های گرم و درختان خرما اشاره کرد.

این حجم بالای گردشگر تقاضای مواد شوینده زیادی را در هتل‌ها و مراکز اقامتی بحرین ایجاد می‌کند.

دراین‌بین ایران از بهترین تولید کنندگان مواد شوینده جهان است که کیفیت قابل قبول و قیمت بسیار منطقی را به سایر کشورها پیشنهاد می‌دهد؛ بنابراین بازرگانان بحرین ترغیب می‌شوند مواد شوینده را از ایران خریداری کنند.

کیفیت خوب در کنار قیمت مناسب موجب رضایتمندی مصرف کنندگان بحرینی شده است. این بازار جای رشد دارد و تولید کننده و تاجر ایرانی نباید از این موضوع غافل بماند.

صادرات فرش و موکت به بحرین

فرش دستباف ایران آوازه خوبی در کشورهای عربی بخصوص بحرین دارد
بحرینی ها علاقه زیادی به کف پوش های ایرانی بخصوص فرش دست بافت ایرانی دارند

با توجه به رشد صنعت گردشگری و ساخت هتل‌ها و مراکز اقامتی بحرین، موکت و کف‌پوش ایرانی می‌تواند به راحتی جای خودش را در بازار این کشور پیدا کند. خوشبختانه تولید کنندگان موکت در ایران علاوه بر کیفیت بالا، قادر هستند کالا را با قیمت تمام شده معقولی به پایان برسانند. مضاف بر اینکه آوازه فرش ایرانی در بین کشورهای جهان بخصوص کشورهای عربی کاملا مشهود و شناخته شده است.

فرش دست بافت ایرانی جای خودش را دارد اما فرش ماشینی هم مطالبه گران زیادی در بحرین دارد و بیشتر صادرات فرش ایران به کشورهای همسایه به بحرین بوده است. در سال‌های اخیر شرکت‌های تولید کننده فرش ایرانی به سطح بالایی از پختگی و بلوغ رسیده‌اند که تحسین هر نظاره گری را به دنبال داشته است. با بازاریابی صحیح در بازار بحرین، امکان ایجاد تقاضای جدید در این بازار وجود دارد و می‌توان به‌راحتی سهم کشورهای رقیب را در بازار فرش بحرین نصیب تاجر و تولید کننده ایرانی کرد.

فرش ایرانی از بهترین محصولاتی است که می تواند در صادرات به بحرین استفاده شود
فرش ایرانی قابلیت‌های بالایی در صادرات به بحرین دارد و بحرینی‌ها از طرف‌داران فرش ایرانی‌اند

⚡ توجه به سلیقه و نیاز مشتریان و تولید محصولات بر اساس ویژگی های فرهنگی و مصرفی می تواند موفقیت تجارت فرش ( چه فرش دستبافت و چه فرش های ماشینی) را دو چندان کند. برای موفقیت در صادرات فرش توصیه می شود اصول بازاریابی و موفقیت در صادرات فرش های دست بافت و فرش های ماشینی را ببینید!

صادرات پوشاک به بحرین

مانتو ایرانی بخوبی می تواند در بازار کشورهایی مثل بحرین فروش داشته باشد
مانتو ایرانی و لباس ایرانی به دلیل خصوصیت های طراحی و تناسب با کشور مسلمان بحرین می تواند مورد توجه مصرف کنندگان بحرینی قرار بگیرد

پوشاک تولید ایران در بازار داخلی و کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس بازار خوبی دارد. بیشترین پوشاک صادراتی ایران به کشورهای عربی، مانتو و پوشش‌های اسلامی و البته کت و شلوار، پوشاک زنانه (مجلسی و راحتی)، پوشاک نوزاد و بچه‌گانه هم بازار خوبی را در این کشور دارند.

⚡ در حال حاضر پتانسیل فوق‌العاده‌ای در تولید پوشاک شکل گرفته است و متأسفانه تولیدکنندگان ایرانی در رقابت شدید قیمتی با یکدیگر در جذب مصرف کننده داخلی هستند و از پتانسیل بازارهای اطراف و قابلیت ارزآوری صادرات محصول خود بی خبرند.

سایر محصولات

سایر محصولاتی که قابلیت صادرات به بحرین دارند گلاب است که گلاب ایران با توجه به شهرت آن، قابلیت صادرات خوبی به کشور بحرین دارد.

گلاب علاوه بر مصرف مستقیم در آشپزی و شیرینی پزی مصرف مستقیم آن در کشورهای عربی جایگاه ویژه‌ای دارد!

محصولات پزشکی ایران پتانسیل بسیار خوبی در صادرات به بحرین دارند.

تفاهم نامه‌ها و پروتکل‌های همکاری مشترک بین وزارت بهداشت ایران و بحرین امضا شده است در حال حاضر طیف گسترده‌ای از تجهیزات پزشکی ایران به بحرین صادر می‌شود.

تجهیزات پزشکی ساخت ایران به راحتی می‌توانند از نظر قیمت با محصولات مشابه شرکت‌های اروپایی و چینی رقابت کنند.

فرهنگ تجارت بحرینی ها

با شناخت فرهنگ تجار بحرین می توان تعامل موفقی با بحرینی ها داشت و اساس یک تجارت موفق با بحرینی ها را شکل داد
شناخت فرهنگ تجاری مردم بحرین شانس موفقیت در مذاکرات تجاری با آنها را افزایش می دهد

احوالپرسی معمولاً با عبارت “سلام‌علیکم” و دست دادن گرم شروع می‌شود. سبک ارتباطی بحرینی‌ها بیشتر غیرمستقیم است تا مستقیم و ممکن است خیلی موارد از “نه” گفتن اجتناب کنند بهتر است به لحن صدا و نشانه‌های غیرکلامی توجه کنید. بیان مستقیم خواسته‌های شما ممکن است در شرایط خاص بی‌ادبانه تلقی شود.

بحرینی‌ها به انگلیسی تسلط خوبی دارند و می‌توانید مکالمات و مذاکراتتان را به انگلیسی با بحرینی‌ها انجام دهید. مردم بحرین تمایل دارند هنگام گفتگو با اعضای هم جنس خود، از تماس مستقیم چشمی در مکالمات خودداری کنند.

بهتر است مردان خارجی از خیره شدن مستقیم به چشمان زن بحرینی خودداری کنند و زنان خارجی هم از خیره شدن مستقیم به مرد بحرینی در مذاکرات خودداری کنند.

زیرا خیره شدن و تماس چشمی طولانی وجه خوبی ندارد. هنگام صحبت با یک بزرگ‌تر، تماس چشمی غیرمستقیم و غیر متناوب اغلب به عنوان احترام تلقی می‌شود.

برخورد و معامله با بحرینی ها اصول و قوانین خاص خودش را دارد که با رعایت این اصول شاس صادرات به بحرین افزایش پیدا می کند

در فرهنگ بحرینی از اشاره با انگشت بیشتر برای اشیاء استفاده می‌شود و نه برای انسان‌ها. برای دادن چیزی به بحرینی‌ها سعی شود از دست راست استفاده نشود و نه دست چپ.

مردم تمایل دارند با باز کردن دست و حرکت خراشیدن با انگشتان خود (انگشتان خود را به زمین نشان دهند) به یکدیگر اشاره کنند. تکان دادن کف دست ممکن است توهین/تهدید تلقی شود.

همیشه در طول مذاکرات آرامش خود را حفظ کنید زیرا اکثر بحرینی‌ها تمایلی به ابراز وجود در ملأ عام ندارند.

تصمیمات معمولاً از بالا به پایین گرفته می‌شوند و اغلب به زمان نیاز دارند. خودتان را بی حوصله یا بیش از حد مشتاق نشان ندهید و از هرگونه تاکتیک‌های فشار در فروش خودداری کنید.

بحرینی‌ها شخصاً آدم‌های وقت شناسی نیستند اما موضوعات جلسات تجاری فرق می‌کنند و سعی می‌کنند در جلسات به موقع حاضر شوند.

شما هم در جلسات و موقعیت‌های تلفنی وقت‌شناس باشید. وقت‌شناسی شما تأثیر خوبی روی روند مذاکرات خواهد داشت.

خانواده برای بحرینی‌ها بسیار بااهمیت است و ممکن است به‌خاطر موضوعات خانوادگی جلسات کاری را به تعویق بیندازند؛ بنابراین از این موضوع تعجب نکنید.

بحرینی ها از لباس محلی در جلسات استفاده می کنند

بحرینی‌ها گاهاً از لباس‌های محلی در جلسات استفاده می‌کنند و در جلسات رسمی‌تر از کت و شلوارهای شیک.

برای طرف ایرانی نیز کت و شلوارهای شیک با رنگ تیره توصیه می‌شود. خانم‌های ایرانی نیز می‌توانند با لباس‌های فرم و منظم و پوشیده در جلسات شرکت کنند.

جلسات ممکن است با موضوعات اصلی شروع نشود و معمولاً آغاز جلسه با بحرینی‌ها با موضوعات حاشیه‌ای شروع می‌شود. در طی جلسه، بحرینی‌ها ممکن است از موضوعات اصلی تا حدی خارج شوند ولی نگران نباشید به سرعت به موضوع اصلی برخواهید گشت. بهتر با جریان جلسه پیش روید و استرس نداشته باشید.

صادرات بحرین

صادرات به بحرین از طریق دریا و هوا برای ایرانی ها امکان پذیر است

چرا دانستن صادرات بحرین برای یک صادرکننده ایرانی مهم است؟

اول اینکه دید و شناخت کافی از کشور هدف به دست بیاوریم و دوم اینکه وقتی کشوری کالایی با حجم بالا به کشور ثالث صادر می‌کند به مزیت، استادی تجارت و تولید آن دست‌یافته است که می‌تواند الگوی صادراتی تاجر و صنعتگر ما باشد!

سوم اینکه بررسی کالای صادراتی کشور هدف ما را به یاد مواد اولیه یا کالای واسطه‌ای یا حتی محصول نهایی می‌اندازد که احیاناً می‌تواند پتانسیل خوب صادرات ما باشد!

مثلاً ممکن است بخشی از صادرات کشور ما به کشور هدف مجدد به سایر کشورها صادر شود (صادرات مجدد).

شناسایی مقاصد صادراتی کشورهایی که صادرات مجدد دارند و هدایت صادرات به مقصد اصلی موجب کسب منافع بیشتر برای صادرکننده ایرانی خواهد بود.

مجموع صادرات بحرین در سال ۲۰۱۹، ۱۳٫۲ میلیارد دلار بوده است. این کشور در سال ۲۰۱۹ از نظر تولید ناخالص داخلی ۹۴ مین اقتصاد جهان و ۸۳ مین صادرکننده بزرگ جهان و مقام ۸۹ مین واردکننده جهان را به خود اختصاص داده است. از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی ۴۰ مین اقتصاد است و ۵۱ مین اقتصاد پیچیده جهان را مطابق شاخص پیچیدگی اقتصادی (ECI) به خود اختصاص داده است.

بیشترین صادرات بحرین در سال ۲۰۱۹ عبارت‌اند از: نفت پالایش شده (۵٫۵۱ میلیارد دلار) ، آلومینیوم خام (۱٫۸۵ میلیارد دلار) ، نفت خام (۶۷۵ میلیون دلار) ، سنگ‌آهن (۴۹۸ میلیون دلار) و روکش آلومینیوم (۳۲۹ میلیون دلار) که بیشتر به امارات متحده عربی (۴٫۰۴ میلیارد دلار) ، عربستان سعودی (۱٫۶۳ میلیارد دلار) ، ژاپن (۱٫۰۵ میلیارد دلار) ، ایالات متحده (۱٫۰۱ میلیارد دلار) و کره جنوبی (۴۷۷ میلیون دلار) صادر شده است.

صادرات بحرین
صادرات بحرین به جهان
گروه کالایی ارزش( میلیون دلار)
محصولات معدنی                    6,943
فلزات                    3,738
فلزات گرانبها                       617
محصولات شیمیایی                       466
منسوجات                       232
پلاستیک و لاستیک                       208
محصولات حیوانی                       207
مواد غذایی                       205
ماشین آلات                       179
حمل و نقل                       132
سنگ و شیشه                         95
کالاهای کاغذی                         85
متفرقه                         54
ابزار                         46
محصولات چوبی                         13
کفش و سرپوش                            9
محصولات گیاهی                            7
هنر و عتیقه                            5
دو محصول حیوانی و گیاهی                            2
پوست حیوانات                            1
بحرین در سال حدود ۱۳ میلیارد دلار صادرات دارد                  13,245
صادرات بحرین در سال ۲۰۱۹

مهم‌ترین مقاصد صادراتی بحرین

بحرین محصولاش را به چه کشورهایی صادر می کند؟
مقاصد صادراتی بحرین

ایران در فهرست مقاصد صادراتی بحرین جایگاهی ندارد!

بحرین چه کالاهایی وارد می‌کند؟

 بحرین در سال حدود 14 میلیارد دلار واردات دارد و صادرکنندگان ایرانی به راحتی می توانند بازار این کشور را هدف بگیرند
حجم واردات بحرین به نسبت وسعت این کشور بسیار قابل توجه است

بحرین در سال ۲۰۱۹، ۱۳٫۲ میلیارد دلار واردات داشته است. (بحرین کشوری بوده است که در سال ۲۰۱۹ به اندازه صادرات خود واردات داشته است).

واردات بحرین از جهان2019 بحرین در این دوره 14 میلیارد دلار بوده است که بخشی از آن می تواند نصیب تجار ایرانی شود
مهمترین گروهای کالایی وارداتی به بحرین
رتبهشرح کالا ارزش تجاری (میلیون دلار)HS4 ID
1ماشین‌ها                                 848178703
2سنگ‌آهن                                 80552601
3جواهرسازی                                 724147113
4طلا                                 445147108
5توربین‌های گازی                                 384168411
6هواپیماها، هلیکوپترها و/یا فضاپیماها                                 335178802
7تجهیزات پخش                                 311168525
8کامپیوترها                                 292168471
9کشتی‌های با هدف ویژه                                 291178905
10پالایش نفت                                 22652710
11سیم عایق                                 217168544
12داروهای بسته‌بندی‌شده                                 21563004
13تنباکو رول                                 13542402
14قطعات خودرو                                 134178708
15قطعات هواپیما                                 118178803
16گوشت مرغ                                 11510207
17ساعت‌های فلزی پایه                                 105189102
18آلومینیوم خام                                 104157601
19مبلمان دیگر                                   98209403
20شیرآلات                                   95168481
21ترانسفورماتورهای الکتریکی                                   95168504
22لوله‌های آهنی                                   94157304
23ماشین‌آلات حفاری                                   89168431
24تهویه مطبوع                                   89168415
25تابلوهای کنترل برق                                   85168537
گروهای کالایی وارداتی بحرین

ظرفیت‌های خالی که در بازار بحرین وجود دارد

چه محصولاتی بیشترین پتانسیل صادرات به کشور بحرین را دارد

کل پتانسیل وارداتی استفاده نشده بازار بحرین ۷٫۸ میلیارد دلار است. دریابید کدام محصولات بیشترین پتانسیل استفاده نشده را دارند.

امکان صادرات چه کالاهایی به بحرین بیشتر فراهم است و می توان در صادرات به بحرین موفق عمل کرد
مهمترین گروهای کالایی که قابلیت صادرات به بحرین را دارند و برای آن ظرفیت خالی وجود دارد ( پتانسیل صادرات جهان به بحرین )

مهم‌ترین ظرفیت خالی صادرت به بحرین:

ظرفیت های خالی صادرات به بحرین

وسایل نقلیه موتوری و قطعات – تجهیزات الکترونیکی – ماشین‌آلات، برق – جواهرات و فلزات گرانبها – قایق و قطعات – هواپیما، فضاپیما و قطعات – اجزای دارویی – مواد شیمیایی – محصولات غذایی (پردازش شده یا حفظ شده) – فلزات (به جز آهن و گرانبها) – گوشت (مرغ) – محصولات نوری، ساعت و ابزار پزشکی – محصولات معدنی – محصولات و عطرهای زیبایی – فلزات آهنی – فولاد – برنج – محصولات فلزی – محصولات سرامیکی – پوشاک – قند.

فکر می‌کنید کشور ما در کدام یک از گروهای زیر پتانسیل صادراتی خوبی دارد؟ ما طبق آمار و تجربه به هر یک از گروهای کالایی، پتانسیل صادراتی ایران به بحرین را از خیلی زیاد تا خیلی کم درجه‌بندی کرده‌ایم. اگر فکر می‌کنید در گروهایی بازهم ظرفیت صادراتی کشور بیش از مقداری است که در نظر گرفته‌ایم برایمان بنویسید.

به‌هرحال جدول زیر مهم‌ترین گروهای کالایی بحرین که ظرفیت خالی واردات را دارند فهرست شده است که این ظرفیت خالی می‌تواند توسط کشورها پر شود.

چیزی حدود ۷٫۸  میلیارد دلار پتانسیل واردات بحرین که منتظر صادرکننده جهانی است. به نظر شما نقش بازاریابی صحیح و هوشمند چه مقدار از این بازار بالقوه و جذاب را نصیب ما خواهد کرد؟

مهمترین ظرفیت خالی صادرت به بحرین
مهمترین محصولاتی که قابلیت صادرات به بحرین را دارند و برای آن ظرفیت خالی وجود دارد

صادرات ایران به بحرین:

ایران در سال ۲۰۱۹، تنها ۱۵٫۹ میلیون دلار به بحرین صادرات داشته است.

صادرات ایران به بحرین 2018
صادرات ایران به بحرین ۲۰۱۹
رتبهHS4ارزش تجاری (هزار دلار)درصد
۱گوسفند و بز                  2,64217%
2ادویه‌ها                  1,78611%
3سیب و گلابی                  1,51010%
4فرش دستباف                     9776%
5گچ                     9326%
6آجیل‌های دیگر                     7415%
7روغن ضروری                     5564%
8انگور                     5333%
9خربزه                     5303%
10فرش‌های گره دار                     3172%
11سنگ ساختمان                     3042%
12شکر قنادی                     2472%
13غذاهای ترشی                     2432%
14غلات تهیه شده                     2382%
15لوله‌های مسی                     2131%
16سایر محصولات سرامیکی                     1921%
17سایر میوه‌ها                     1771.1%
18اجناس پخته شده                     1731.1%
19بستنی                     1701.1%
20فرش‌های تافت شده                     1500.9%
21پشم سنگ                     1320.8%
22میوه‌های خشک شده                     1270.8%
23مرباجات                     1220.8%
24شکلات                     1220.8%
25پنیر                     1030.6%
26سبزیجات خشک شده                     1010.6%
27محصولات شیر تخمیر شده                       990.6%
28لوازم‌خانگی پلاستیکی                       930.6%
29محصولات زیبایی                       880.6%
30آب‌میوه                       860.5%

بیش‌ترین پتانسیل صادرات ایران به بحرین:

ایران ظرفیت‌های صادراتی و کالاهای متنوعی برای صادرات به کشورهای عربی من‌جمله بحرین دارد

⚡ ادویه‌ها – میوه‌ها – سبزیجات – محصولات غذایی (پردازش شده یا حفظ شده) – فلزات آهنی – فولاد – محصولات معدنی – محصولات لبنی – پلاستیک و لاستیک – ماشین آلات، برق – آجیل – فلزات (به جز آهن و گران‌بها) – محصولات سرامیکی – مواد شیمیایی – محصولات فلزی – نوشیدنی‌ها (غیر الکلی) – فرش‌ها – محصولات شیشه‌ای – حیوانات زنده (به جز مرغ) – ماهی و صدف – دانه و محصولات دانه کاکائو.

صادرات به بحرین از طریق شناخت بیشترین محصولاتی که قابلیت صادرات به این کشور را دارند
پتانسیل صادرات ایران به بحرین
مهمترین محصولاتی که می توان برای صادرات به بحرین از ایران برنامه ریزی کرد
مهم‌ترین محصولات که می‌توانند ظرفیت خالی بازار کشور بحرین را بلافاصله با محصولات ایرانی پر کرد

البته ظرفیت صادراتی ایران به بحرین بسیار فراتر از اینهاست اما در این مقاله تنها به همین بیست گروه بسنده می‌شود.

⚡ اگر با پتانسیلی که در ایران وجود دارد، تاجر و صنعتگر ایرانی بتواند ۸ درصد واردات بحرین آن هم فقط در کالا و نه خدمات را از آن خود کند، هرساله بیش از ۱ میلیارد دلار نصیب تاجر ایرانی خواهد شد (در جدول، ظرفیت خالی به معنی این است که این ظرفیت توسط سایر کشورها پر نشده است و بلافاصله می‌تواند به‌وسیله تاجر ایرانی پر شود زیرا ایران در این گروها، مزیت رقابتی دارد.

کشورهای عربی همیشه فرصت‌های خوبی برای صادرات کالای ایرانی بوده‌اند، اما آمارها نشان می‌دهند ما در صادرات به چنین کشورهایی هرگز موفق نبوده‌ایم درصورتی‌که کشورهایی با مسافت‌های طولانی کالای خود را به منطقه ما می‌رسانند و کالای خود را عرضه می‌کنند!

یک دلیل عمده می‌تواند این باشد که مهارت‌های صادراتی در صادرکنندگان و تجار ایرانی در سطح پایینی بوده است و نتوانسته‌اند در مذاکرات، معرفی کالا، بسته‌بندی و خیلی از مهارت‌های دیگر موفق عمل کنند!

موضوع دیگر عدم استفاده از مشاوران در بازارهای صادراتی است! مشاوران واقعی کسانی هستند که در بازار کشور مقصد حضور فیزیکی دارند و بازار کشور مقصد را به خوبی می شناسند!

⚡ مشاورن قوانین، چالش ها، فرصت ها و نحوه تعامل با تولیدکنندگان و تجار آن کشور را تجربه کرده اند و می توانند اطلاعات خوبی به صادرکنندگان بدهند تا موفقیت صادرکنندگان در بازار هدف را تا حد زیادی تضمین کنند!

دیدگاه‌ها (2)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

    صالحی مدیر کل 15 دی 1401 پاسخ

    با سلام . امکان صادرات عسل به کشورهای عربی و دیگر کشورها محیاست. لطفا با جتصا تماس بگیرید تا راه های رسیدن صادرات پایدار عسل به شما گفته شود.

    زارعی مهمان 9 دی 1401 پاسخ

    سلام . ما از تولیدکنندگان عسل استان آذربایجان شرقی هستیم و عسل بسیار خوبی را هم تولید می کنیم و در ضمن می توانیم مقدار زیادی عسل هم از دوستان و مزرعه دارن اطراف مزرعه خودمان تهیه کنیم. با بهترین قیمت... چگونه می تونم اون رو صادر کنم به بحرین یا هر کشور عربی دیگه ای؟ ممنونم جواب بدین.

error: Content is protected !!