جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات استان لرستان، فرصت ها و کشورهای هدف

ظرفیت های صادراتی استان لرستان در بین استان های غرب کشور بی نظیر و بسیار سرآمد است

✍ در این بخش قصد داریم شما را با ظرفیت‌ها، فرصت‌های بی‌نظیر صادراتی، کشورهای هدف و افزایش صادرات استان لرستان آشنا کنیم!

معرفی استان لرستان

لرستان از استان‌های غربی ایران  و سیزدهمین استان کشور از نظر جمعیت است. مرکز استان لرستان شهرستان خرم آباد است. استان لرستان سرزمینی کوهستانی است و غیر از چند دشت محدود، سراسر آن را کوه‌های زاگرس پوشانده ‌است.

  آب‌وهوای استان لرستان متنوع است به‌طوری‌که تنوع آب‌وهوا از شمال شرق به جنوب غرب کاملاً مشهود است. در زمستان، هنگامی که در شمال لرستان برف و سرما جریان دارد، قسمت‌های جنوبی استان هوا مطبوع و بارانی است.

استان لرستان سومین استان پربارش کشور بعد از گیلان و مازندران و به دلیل قرار گرفتن در مناطق کوهستانی و منابع آب بسیار ، چشمه های فراوان و آبشارهای زیبا در استان به وجود آمده است.

اشترانکوه با چهارهزار و پنجاه متر ارتفاع بلندترین نقطه استان لرستان است و پست‌ترین نقطه در جنوبی‌ترین ناحیه استان قرار دارد و حدود پانصد متر از سطح دریای آزاد ارتفاع دارد.

 استان لرستان از شمال با استان‌های همدان و مرکزی، از شرق با استان اصفهان، از جنوب با استان خوزستان  و از غرب با استان‌های کرمانشاه و ایلام همسایه است.

محصولاتی چون انار، انجیر، سیب قرمز، شیر خام، عسل، زعفران، انواع حبوبات و شیلات در استان لرستان تولید می‌شوند و ظرفیت‌های خوبی برای صادرات دارند.

از لحاظ صنعتی هم استان لرستان در حال توسعه است که می‌توان به صنایع ساختمانی، سیمان، صنایع فلزی، سرامیک،  صنایع غذایی، پوشاک، صنایع دستی و شیمیائی اشاره کرد. معادن استان عمدتا شامل سنگ تراورتن، مرمریت، فلدسپات، تالک، سنگ آهک، سرب و روی است.

بیش از چهل گونه صنایع دستی در استان لرستان رواج دارند که عمدتا فرش بافی، ورشوسازی، گلیم بافی، قلمزنی روی ورشو، جاجیم بافی، خراطی چوب، نمد مالی، سیاه چادر بافی، گیوه دوزی و گیوه بافی است.

صادرات استان لرستان

یک سوم صنعت لرستان در بروجرد است که باید زیرساختهای صادرات آن تقویت شود

 نبود صنایع بسته‌بندی، مشکل بازاریابی، نبود شرکت‌های بازگانی و ورود به بازارهای داخلی و خارجی موجب شده است نام استان لرستان با تمام قابلیت‌های بی‌نظیر و مثال‌زدنی‌اش کمتر در صادرات مطرح و بعضاً محصولات تولیدی استان با نام سایر استان‌های دیگر صادر شود.

انار تنگ سیاب لرستان با برند سایر استان‌ها به خارج از کشور صادر می‌شود. انجیر سیاه لرستان هم سرنوشتی بهتر از یاقوت سرخ استان ندارد و انجیرستان‌های پلدختر همچنان در حسرت برند معتبر و بسته‌بندی شکیل و امروزی، به صورت فله به فروش می‌رسند و در بهترین حالت در جعبه‌های نامناسب به بازار عرضه می‌شوند.

فرش لرستان که به ‌اندازه قدمت استان حرف‌ها دارد گاها ز طریق واسطه گران سایر استان‌ها به خارج کشور صادر می‌شود و ظرفیت‌های عظیم معدنی که لرستان را به‌عنوان شهر سنگ جهان معرفی می‌کند، اغلب خام و دست‌نخورده به سایر استان‌ها ارسال می‌شود تا با تراش و فراوری نهایی، به نام همان استان‌ها صادر شود و دست مردم استان از سهم جهانی این ظرفیت خالی بماند.

لرستان در تولید حبوبات هم نقش مهمی دارد اما نقش سودآوری این محصولات در سبد اقتصادی استان ناچیز است. شهرستان دلفان منطقه مناسب کشت نخود در استان است که میانگین متوسط عملکرد آن در هکتار ۷۰۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم بوده و ۲۲ کیلوگرم از متوسط کشوری بالاتر است.

⚡ سهم لرستان از صادرات ایران معادل ۷۵ صدم درصد یعنی کمتر از یک درصد است. عدم شناسایی بازارهای هدف موجب شده صادرات استان لرستان به یک پروسه ناقص تبدیل شود که در نتیجه آن حتی فعالیت واحدهای فراوری مختل شده است.

⚡ هلند، پرتغال، ایتالیا، اسپانیا، آمریکا، بلژیک، کانادا، یونان، بلغارستان، کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس و کشورهای حوزه دریای خزر از جمله شرکای اقتصادی لرستان هستند که در این میان عراق و افغانستان بیشترین بازار هدف صادرات استان را به خود اختصاص داده‌اند.

با وجود ظرفیت های بالقوه  کشاورزی استان در خیلی از محصولات کشاورزی، تاجران و تولید کنندگان استان باید به خودباوری برسند و تا جائی که ممکن است فروش و صادرات محصول را خودشان به عهده بگیرند تا منافع اصلی نصیب خود استان شود.

اتحادیه‌ها، تعاونی‌ها و تشکل‌ها می‌تواند به صادرات محصولات کشاورزی استان کمک زیادی کنند یا اینکه خود تولیدکنندگان به صورت مستقل اقدام به صادرات کالا کنند. اما درهرصورت دریافت مشاوره و کمک‌گرفتن از افراد خبره می‌تواند کمک زیادی به آنها در صادرات کند.

موضوع استفاده از تحقیقات و مطالعه بازار، جذب مشتری و بازاریابی هم از موضوعات بسیار مهم و اساسی موفقیت در صادرات است و اتفاقاً این مسئله مختص صادرکنندگان استان نیست بلکه در تمام کشور تسری دارد.

حضور کم‌رنگ صادرکنندگان ایرانی در بازاریابی و محدود بودن به چند کشور همسایه از مشکلات عدیده صادرات کشور است. درصورتی‌که استفاده از ابزارهای تحقیقات بازار، انتخاب و کشف بهترین بازارهای صادراتی، ارتباط با صنایع و خریداران عمده کشورهای هدف و استفاده از ابزارهای دیجیتال در تبلیغات و بازاریابی، موفقیت بازرگانان را تا حد زیادی تضمین می‌کند.

تولید و صادرات انجیر استان لرستان

انجیر صادراتی استان لرستان- استان لرستان از استانهای مطرح تولیدکننده انجیر در کشور است.

انجیر میوه‌ای است که هر دو حالت خشک و تازه آن مفید و مغذی است. انجیر حاوی مقدار زیادی مواد مغذی از جمله ویتامین A ویتامین B1 ویتامین B2، کلسیم، آهن، فسفر، منگنز، سدیم، پتاسیم و کلرین است.

به علت ماندگاری کم انجیر، این محصول باید به‌صورت تازه‌خوری به‌سرعت مصرف شود یا به‌صورت مربا، سرکه، مارمالاد و شربت فرآوری شود یا اینکه در صنایع شیرینی‌پزی استفاده شود اما یکی از بهترین راه‌ها تبدیل انجیر به خشکبار است.

 لرستان با تولید ۲۵ هزار و ۳۵۰ تن انجیر جایگاه نخست کشور را دارد. میانگین برداشت انجیر سیاه در لرستان ۱۸ تن و در کشور ۱۴ تن در هکتار است؛ به طوری که از هر درخت انجیر به طور میانگین ۲۰۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم برداشت می‌شود . 

شهرستان پلدختر با دارابودن بیش از ۲۳۰۰ هکتار باغ بارور و با ۳۰ هزار تن تولید انجیر سیاه در سال مقام اول کشور را دارد. این شهرستان از قطب‌های مهم تولید انجیر سیاه کشور محسوب می‌شود.

۱۲۰۰ بهره بردار به‌طور مستقیم و ۶ هزار نفر به‌صورت غیرمستقیم در باغات انجیر لرستان مشغول کارند. سالانه ۲۰ هزار تن انجیر سیاه در شهرستان پلدختر تولید می‌شود که علاوه بر مصرف داخلی به کشورهای اروپایی، ترکیه، اتریش و مجارستان صادر می‌شود.

زودرس بودن این محصول شاخصه‌ای است که انجیر لرستان را در کشور ممتاز کرده به طوری که این محصول ۲۰ روز زودتر از محصول سایر کشورها روانه بازار می‌شود و این موضوع می‌تواند یک مزیت در صادرات انجیر تازه باشد.

سالانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن انجیر در جهان تولید می‌شود و ایران با تولید ۵۸ هزار تن انجیر در سال، رتبه پنجم تولید این محصول را در جهان و استان لرستان جایگاه نخست تولید انجیر سیاه کشور را دارد.

انجیر سیاه پلدختر مرغوب‌ترین و زودرس‌ترین انجیر سیاه کشور همچنان در گمنامی و بدون برند و با کمک واسطه به بازارهای داخلی و خارجی عرضه می‌شود.

تولید و صادرات انجیر تازه و خشک ظرفیت آن را دارد تا هرساله ارز قابل‌توجهی نصیب صادرکنندگان استان کند و توجه به ظرفیت‌های تولید و ایجاد ارزش افزوده می‌تواند کمک زیادی به صادرات و درآمدهای ارزی داشته باشد.

⚡ ایران رتبهٔ پانزدهم صادرات انجیر خشک یا تازه را در جهان دارد و اما فاصله زیاد رتبه ایران در تولید و صادرات نشان می‌دهد که چقدر ما در صادرات این محصول عقب هستیم و باید از ظرفیت‌های صادراتی خود استفاده کنیم. کشورهای هند، آلمان، فرانسه، آمریکا و اتریش به ترتیب بیشترین واردات انجیر را دارند.

انجیر تازه هم در زمره محصولاتی است که از نبود بسته‌بندی و نامناسب امکانات صادراتی رنج می‌برد. شناخت بازارهای هدف و سلیقه مشتریان موضوعات مهمی است که در تحقیقات بازار به آن می‌رسیم و بر اساس خواسته، سلیقه و فرهنگ مشتری، کالا را شخصی‌سازی می‌کنیم.

در حال حاضر انجیر لرستان به اروپا انجام می شود و می توان صادرات انجیر به قاره اروپا را بیش از پیش تقویت کرد

اگر فکر کنیم مصرف‌کننده مجبور به خرید هر کالایی است که تولیدکننده از قبل تولید کرده است، تصور اشتباهی است. توجه به سلیقه موضوع مهمی است که باعث می‌شود کالا موردتوجه خریدار قرار بگیرد و فروش اتفاق بیفتد.

این موضوع اتفاقاً در صادرات اهمیت بیشتری پیدا می‌کند زیرا فرهنگ و سلایق مشتری یک کشور ممکن است با فرهنگ و سلیقه‌ای که ما از مردم کشور خودمان در ذهن داریم بسیار متفاوت باشد و لازم شود تا در بسته‌بندی یا نحوه ارائه کالا تغییراتی دهیم. توجه به همین نکات ساده می‌تواند یک بازرگان را در تجارت موفق یا ناموفق کند.

 33 درصد انجیر آبی کشور در استان لرستان تولید می شود

⚡ ورود موفق به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و تولیدکننده انجیر بخصوص با منابع خوبی که در استان لرستان وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات گیاهان انجیر را رعایت کند.

تولید و صادرات انار استان لرستان

انار لرستان صادراتی
لرستان شرایط اقلیمی خاص و مثبت در آب‌وخاک دارد و حدود ۱۵ درصد محصولات باغی ارگانیک است که قابلیت صادرات به اروپا را دارد

از ظرفیت‌های استان لرستان به لحاظ کمی و کیفی تولید محصولات باغی است. سطح زیر کشت انار استان لرستان بیش از ۳۴۰۰ هکتار است که از این مقدار ۲۶۰۰ هکتار بارور و مابقی هنوز به مرحله باروری نرسیده است و طی سالیان آینده به ظرفیت استان اضافه خواهند شد. استان لرستان به لحاظ سطح زیر کشت و میزان تولید انار رتبه نهم کشور را دارد.

انار به لحاظ اقتصادی، امنیت غذایی و تنوع تولید یکی از بخش‌های مهم کشاورزی استان لرستان است. در استان از میوهٔ انار، آب انار، کنسانتره انار، رب انار، لواشک انار و مربای انار تهیه می‌شود.

منطقه سیاب کوهدشت از نظر عرض جغرافیایی در محدوده‌ای قرار گرفته است که دمای فوق‌العاده مناسبی برای کشت و توسعه باغات انار است. باغات انار سیاب شهرستان کوهدشت عملکرد بسیار بالایی در تولید انار داشته و دارای بهترین کیفیت در سطح کشور است.

ضخیم بودن پوست انار استان لرستان سبب ماندگاری بیشتر در انبار و سردخانه می‌شود و قابلیت صادرات به بازارهای دوردست بدون کاهش کیفیت را دارد. اغلب انار تولیدی سیاب محصول کاملاً سالم و ارگانیک است و از سموم و کودهای شیمیایی استفاده نمی‌شود.

در کنار صادرات انار، رب انار هم رشد مناسبی دارد. رب انار، از مهم‌ترین محصولات جانبی است که از میوه‌های تازه انار به دست می‌آید. مهم‌ترین بازارهای هدف تجارت رب انار ایران، کشورهای اروپایی و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس‌اند.

بازارهای صادراتی همیشه اناری را می‌پسندند که رنگ پوست آن صاف، بافت داخلی آن خوش‌رنگ و سایز آن درشت باشد و صادرات انار به این صورت رواج دارد. طبیعتاً هرچقدر وزن انار بالا باشد، بازار پسندی بیشتری دارد.

انار تازه به ۲۰ کشور جهان از جمله آلمان، انگلستان، امارات متحده عربی، اوکراین، سوئد، سوئیس، هلند و کره جنوبی صادر شده و کره جنوبی بزرگ‌ترین خریدار انار ایران بوده است.

قطعاً نقش تحقیقات بازار نه‌تنها در صادرات انار استان بلکه در صادرات فرآورده‌های آن اهمیت زیادی دارد.

اطلاع از بهترین بازارهای وارداتی، رقبایی که در بازار حضور دارند، فاصله آنها با کشور مبدأ، کیفیت و بسته‌بندی که سایر رقبا محصول را در آن کشور عرضه می‌کنند و قیمت خرید عمده در کشور هدف، دید و بینش بسیار خوبی به صادرکننده ایرانی در انتخاب بازارهای هدف خواهد داد.

موضوع دیگر اهمیت نقش بازاریابی و استفاده از ابزارهای نوین در معرفی کالاست. مسلماً انار لرستان از بهترین انارهای کشور و حتی جهان است اما صرف تولید محصول باکیفیت و درجه یک نمی‌توان انتظار صادرات موفق را داشت.

در کنار شناخت و مطالعه بازارهای صادراتی، استفاده از ابزارهای نوین بازاریابی و تبلیغات، بنگاه اقتصادی یا صادرکننده را در معرض دید خریدار عمده بین‌المللی قرار می‌دهد و با ایجاد جذابیت می خریدار را به ایجاد ارتباط و انجام معامله سوق می‌دهد.

با بسته بندی صحیح و بازاریابی اصولی می توان صادرات انار را تا چندبرابر افزایش داد
هر ساله بخشی از انار لرستان محصول از طریق پایانه گمرک بندر شهید رجایی به کره جنوبی صادر می شود

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر باغدار و صادرکننده انار و بخصوص با منابع خوبی که در استان لرستان وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در صادرات و بازاریابی انار و فرآورده های آن را رعایت کنند.

تولید و صادرات عسل استان لرستان

عسل گون گز و گون کتیرا، عسل آویشن، عسل شتیزه کوهی و عسل چندگیاه از انواع معروف عسل لرستان است
به دلیل طبیعت بی نظیر استان لرستان، عسل ارگانیک استان به نام و معروف است

کیفیت عسل طبیعی ایران در جهان زبانزد است، این مسئله ناشی از اقلیم خاص و شرایط طبیعی ویژه کشورمان است. روستای کفراج در دامنه کوه گرین دلفان لرستان، عسلی‌ترین روستای ایران است که ۷۰ درصد جمعیت این روستا به حرفه زنبورداری مشغول‌اند.

زنبورداران این روستا با شکستن رکوردهای برداشت از یک کلنی چندین بار به‌عنوان زنبورداران نمونه کشور برگزیده شده‌اند. بیش از ۲۸۰۰ تن معادل سه درصد عسل کشور در استان لرستان تولید می‌شود.

آب‌وهوا و تنوع پوشش گیاهی، استان لرستان را به یکی از استان‌های پیشرو تولید عسل تبدیل کرده است و در حال حاضر سه هزار رو ۱۰۰ نفر با ۳۱۴ هزار کندو مشغول فعالیت در صنعت زنبورداری استان لرستان‌اند. بهره‌برداران زنبورعسل استان علاوه بر تولید عسل در استحصال سایر فرآورده‌های زنبورداری از جمله موم، بره‌موم و زهر هم در استان فعالیت دارند.

عسل به دلیل کاربردی بودن در صنایع غذایی و دارویی همیشه موردتوجه بشر بوده است. صادرات عسل به دلیل تقاضای بالای کشورها بسیار پرسود است.

کیفیت شرط اساسی صادرات موفق عسل است. ارگانیک بودن، طعم و عطر عالی از ویژگی‌های دیگر عسل صادراتی است و می‌توان این ویژگی‌ها را در عسل استان لرستان که از طبیعت بکر استان استحصال می‌شود، دید.

صادرکنندگان با کمی تحقیق و بررسی می‌توانند عسل ناب استان را به الزامات صادرات اروپا برسانند و صادرات به اروپا را در برنامه خود قرار دهند.

صادرات به اروپا و کشورهای تراز اول اعتبار قابل‌توجهی برای صادرکننده خواهند آورد که باعث می‌شود سایر خریداران عمده هم تمایل داشته باشند با صادرکننده وارد مذاکره و درخواست همکاری دهند.

صادرات به اروپا سخت نیست اما نیاز به رعایت الزامات خاص است. متأسفانه بسیاری از صادرکنندگان به دنبال الزامات نیستند و تنها می‌گویند صادرات به اروپا سخت است. درصورتی‌که خیلی از محصولات ایرانی بخصوص محصولاتی که در آنها سموم و مواد شیمایی در حداقل مقدار است می‌توانند برای صادرات به اروپا گزینه‌های خوبی باشند.

بهترین کسانی که می‌توانند الزامات صادرات را به شما منتقل کنند واردکنندگان عسل یا هر کالای دیگر به اروپایند. چنانچه بتوانید بهترین بازارهای صادراتی را کشف کنید و انتخاب درستی انجام دهید با بازاریابی، خود را در معرض دید خریدار اروپایی یا دیگر کشورهای تراز اول خواهید گذاشت.

وقتی با هر خریدار از هر کشوری وارد مذاکره می‌شوید سعی کنید بیشترین صداقت را در تجارت داشته باشید. کیفیتی را که توافق کرده‌اید، تحویل دهید و به زمان‌های مقرر و توافق شده پایبند باشید.

عسل لرستان ارگانیک و حتی مناسب بازارهای اروپایی است
سالیانه حدود ۱۳۰۰ تن عسل از کندوهای استان استحصال می‌شود که بخش زیادی قابلیت صادرات حتی به بازارهای اروپایی را دارند

فرهنگ تجارت در اروپا این است که چنانچه بتوانید در وعده‌های خود صادق باشید اروپایی‌ها به‌راحتی شما را کنار نخواهند گذاشت و اساس یک تجارت طولانی و سودآور شکل خواهد گرفت.

⚡ورود موفق به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و تولیدکننده عسل یا فرآورده های عسل بخصوص با منابع خوبی که در استان لرستان وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات عسل و فرآورده های آن را رعایت کند.

سیب قرمز استان لرستان لرستان و فرصت های صادراتی آن

سیب لرستان بخصوص سیب گلاب بروجرد یک برند و معروف است که قابلیت صادرات بالایی دارد

برداشت میوه سلامتی از سطح باغ‌های استان لرستان، با نزدیک شدن به فصل پاییز، آغاز می‌شود. روستای شیخ میری سادات بروجرد، از بزرگ‌ترین باغ‌های متمرکز سیب کشور است و بیشترین سیب باکیفیت استان در این منطقه تولید می‌شود.

سطح زیر کشت باغات سیب استان لرستان ۵ هزار هکتار است که ۳۷۰۰ هکتار بارور و مابقی به‌صورت نهال‌اند. لرستان از نظر سطح زیر کشت سیب رتبه یازدهم کشور و از نظر تولید جایگاه پانزدهم کشور را دارد.

باتوجه‌به شرایط آب‌وهوایی و اقلیم مناسب، ۱۹۰۰ هکتار از باغات سیب استان در بروجرد قرار دارند و رکورد برداشت در بعضی باغات این شهرستان تا ۱۴۲ تن در هکتار هم رسیده است.

سیب تولیدی استان به‌ویژه سیب بروجرد از رنگ، بو، طعم، آبدار بودن، ظاهر بازارپسند و مزه فوق‌العاده برخوردار است و ظرفیت صادراتی بسیار خوبی دارد.

صادرات سیب درختی از ایران به دلیل تولید محصولات عالی و باکیفیت طرف‌داران زیادی دارد. ایران جزو بزرگ‌ترین تولیدکنندگان انواع سیب درختی جهان است ولی به دلیل عدم حمایت از تولیدکنندگان و سیاست غلط در مدیریت صادرات این میوه، عدم بازاریابی و برندینگ کشور را در رده‌های پایین صادرکنندگان سیب درختی جهان قرار داده است.

کشورهای عراق، عمان، امارات، روسیه و برخی کشورهای اروپایی تقاضای خرید سیب صادراتی ایران را دارند، بنابراین هرساله چندین هزار تن سیب صادراتی از کشور خارج می‌شود.

سیب تابستانی  یا سیب گلاب بروجرد به دلیل عطرش از بهترین انوع سیب‌ است و  متقاضیان زیادی در بازارهای صادراتی دارد

بسته‌بندی در صادرات سیب درختی بسیار تأثیرگذار است. درنظرگرفتن بسته‌های مناسب با اندازه استاندارد در صندوق‌های پلاستیکی یا کارتن‌های مقاوم باید مطابق استانداردهای کشور واردکننده انجام شود.

سیب صادراتی باید دارای پوست صاف، روشن و رنگ شفاف داشته باشد. همچنین سفت و بدون لکه باشد. در نظر داشته باشید که سیبی که نسبت به‌اندازه خود، دارای وزن بیشتری است، مرغوبیت بالاتری دارد. یکی دیگر از پارامترهای مهم تعیین کیفیت سیب، زمان مناسب چیده شدن است که در ماندگاری و کیفیت سیب بسیار مؤثر است.

قطعاً با بازاریابی صحیح می‌توان سیب بی‌نظیر استان را به کشورهای تراز اول هم صادر کرد. متأسفانه واسطه گران برخی کشورهای همسایه از غفلت عرضه‌کنندگان و صادرکنندگان ایرانی در بازاریابی و معرفی محصول سوءاستفاده می‌کنند و دقیقاً زمانی که مازاد عرضه در بازار داخلی داریم سیب ایرانی را با حداقل قیمت ممکن خریداری می‌کنند.

فرآوری سیب و تبدیل آن به محصولاتی باارزش افزوده خواهد توانست راهکار مناسب صادرات سیب باشد که البته نیاز به سرمایه‌گذاری و زمان است. راهکار کوتاه‌تر استفاده از ابزارهای تحقیقات بازار، بازاریابی نوین و تبلیغات هوشمند در کشورهای شناسایی شده است.

بازاریابی ضعیف در صادرات سیب از معضلات استان است

⚡ قطعاً با کیفیتی که در سیب استان لرستان سراغ داریم، امکان ورد به بازارهای تراز اول وجود خواهد داشت. تنها تولیدکننده و صادرکننده استان لرستان باید به خودباوری برسد که جایگاه سیب ایرانی بسیار بالاتر از جایی است که هم اکنون در آن قرار دارد.

حبوبات استان لرستان:

لرستان رتبه نخست تولید حبوبات و رتبه دوم سطح زیر کشت این محصول را در کشور دارد. حبوبات کشت شده استان عمدتاً نخود، عدس و باقلا بوده، ضمن اینکه از نظر تولید و کیفیت نخود، استان لرستان از استان‌های برتر کشور محسوب می‌شود.

سطح زیر کشت حبوبات استان حدود ۱۲۰ هزار هکتار است. کشت هفت رقم بذر اصلاح شده نخود موجب تنوع بالای این محصول در لرستان و کسب رتبه دوم تولید آن در کشور شده است. ۸۰ تا ۹۰ هزار هکتار از اراضی دیم استان سالانه به کشت نخود اختصاص دارد و با برداشت حدود ۶۰ هزار تن رتبه دوم کشور در دست استان لرستان است.

متأسفانه حدود ۹۰درصد حبوبات استان لرستان به علت نبود صنایع بسته‌بندی و فرآوری به سایر استان‌ها منتقل می‌شود. حبوبات از بهترین منابع غذایی پروتئین است که بعد از پروتئین حیوانی، ارزش غذایی بالایی دارد و چون منبع ارزان‌تری نسبت به پروتئین حیوانی است همه افراد جهان با هر نوع تغذیه حبوبات را در رژیم غذایی خود دارند.

تولید حبوبات برای کشور ایران به‌واسطه آب‌وهوای چهارفصل خود که قابلیت پرورش بسیاری از محصولات کشاورزی را دارد امری سهل است و به همین دلیل صادرات حبوبات به سایر کشورها بخش عمده‌ای از صادرات ایران را دربرگرفته است.

صادرات حبوبات از دسته تجارت‌های پرسود است و از طرفی حبوبات ایران هم در دنیا حرف اول را می‌زند؛ بنابراین اگر محصول عرضه شده مرغوبیت بالایی داشته باشند و بازاریابی خوبی انجام شود تقاضا برای حبوبات ایرانی بخصوص از طرف کشورهایی که در وضعیت اقتصادی بهتری هستند افزایش می‌یابد.

 بخش مهمی از صادرات حبوبات ایران شامل نخود، لپه، لوبیا و عدس است و بازارهای هدف فعلی ایران عمدتاً کشورهای عراق، پاکستان و افغانستان‌اند. کشورهای دیگر از قبیل عمان، قطر، امارات، دبی، ترکیه، ارمنستان و حتی کشورهای اروپایی از دیگر مشتریان حبوبات ایران‌اند.

صنایع‌دستی استان لرستان و فرصت های صادراتی آن

صنایع‌دستی استان به سه دسته عشایری، روستایی و شهری تقسیم میشود و هر بخش ویژگی های فرهنگی خودش را دارد
صنایع‌دستی لرستان به سه دسته صنایع‌دستی عشایری، روستایی و شهری تقسیم می‌شود.

دست سازه‌های صنایع‌دستی نه‌تنها کالاهایی برای مبادله و ظرفیتی برای رونق کسب‌وکارها در استان‌ها هستند بلکه سفیران فرهنگی هر منطقه‌ای هم محسوب می‌شوند

در استان لرستان صنایع‌دستی ثمره دست‌هایی است که عشق را از قلب خود جاری ساخته و با انگشتان خود آن را بر تاروپود گلیم و ماشته و جاجیم پیوند داده‌اند. صنایع‌دستی لرستان همواره مجالی برای بروز ذوق و سلیقه لرستانی‌ها در ادوار تاریخ بوده است.

صنایع‌دستی لرستان از لحاظ خواستگاه اجتماعی و مکان تولید به سه دسته صنایع‌دستی عشایری، روستایی و شهری تقسیم می‌شود.

انواع صنایع‌دستی عشایر لرستان سیاه‌چادر، قالی و گلیم، ماشته، هور، هور اسبو و صنایع‌دستی روستایی را قالی، گلیم، رنگرزی و جاجیم‌بافی تشکیل می‌دهند.

صنایع‌دستی شهری شامل آن دسته از صنایعی است که از دیرباز متناسب با امکانات و فرهنگ شهرهای مختلف پاسخگوی نیاز جوامع وابسته به دوره خاص به شکل‌گرفته‌اند. مهم‌ترین مرکز صنایع‌دستی شهری استان، شهرستان بروجرد است که در این زمینه قدمت دیرینه دارد.

گیوه‌بافی و گیوه‌دوزی، حرمی بافی، خراطی، منبت، معرق و چوب، سوزن‌دوزی، نقاشی روی شیشه و بسیاری از رشته‌های دیگر از صنایع‌دستی شهری استان لرستان محسوب می‌شوند.

 تاکنون اتحادیه ها و تولیدکنندگان استانن لرستان قادر به ارتباط گیری با سازمانهای مردم نهاد و بازار کشورهای هدف نبوده است

صنایع‌دستی روستایی که خاص جامعه روستایی است دنباله صنایع‌دستی عشایری با تغییرات گاه جزئی در تکنیک و ابزار است. عمده‌ترین این صنایع رنگرزی، جاجیم‌بافی، فرش‌بافی و گلیم‌بافی است که اگرچه باهدف مصرف تولید می‌شوند ولی به‌عنوان کالا در بازارهایی که خریداران آنها عمدتاً روستایی‌اند نیز عرضه می‌شود.

۷۵۰۰ هنرمند با مجوز اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان و بیش از ۱۲ هزار نفر به‌صورت مشاغل خانگی در حوزه تولیدات صنایع‌دستی استان فعال‌اند.

صنایع‌دستی استان در بازارهای خارجی طرف‌داران زیادی دارد که با حمایت بیشتر از هنرمندان صنایع‌دستی و آگاهی از نیازهای و سلایق کشورها و انجام درست بازاریابی برای این دست از محصولات شاهد افزایش حجم بیشتر صادرات خواهیم بود.

  از مهمترین شرایط صادرات صنایع‌دستی، کیفیت کالا و توجه به سلیقه و انتظار مشتری است. اگر شما بتوانید، کالای با کیفیتی تولید کنید حتماً می‌توانید از طریق بازاریابی خوب کالای خود را صادر کرده و در کشورهای دیگر به فروش برسانید.

صنایع‌دستی از صنایع مهم کشور است که سهم مهمی از صادرات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص داده است. ایران سومین تولیدکنندهٔ صنایع‌دستی و سی و نهمین صادرکننده این صنعت است که با اطلاع از شرایط صادرات صنایع‌دستی می‌توان این مقدار را بهبود بخشید.

در صنایع‌دستی مثل خیلی صنایع دیگر شکاف قابل‌ملاحظه‌ای بین رتبه تولید و رتبه صادراتی وجود دارد. متأسفانه به دلیل کم‌کاری‌ها، ایران در جهان به‌عنوان تولیدکننده و عرضه‌کننده صنایع‌دستی مطرح نیست که البته دلایل زیادی دارد اما یکی از مهم‌ترین آنها عدم توجه به بازارهایی با پتانسیل بالا و محدود بودن به چند کشور همسایه است.

تولیدکننده و عرضه‌کننده صنایع‌دستی کشور و بخصوص هنرمندان استان لرستان باید بداند که بازارهای خوبی برای صنایع‌دستی ایرانی در سراسر دنیا وجود دارد که می‌تواند کالا را با قیمت‌های بسیار خوبی به این بازارها عرضه کنند. منتها شناخت بازارهای هدف، اطلاع از سلیقه و نیاز مشتری، تولید باکیفیت و مستمر محصولات از اصول موفقیت صادرات صنایع‌دستی است.

تاکنون قادر به معرفی و اطلاع رسانی در خصوص ظرفیت صنایع دستی استان لرستان نبوده ایم و بازاریابی خوبی انجام نشده است

⚡ در مجموع آینده بسیار روشن و پر رونقی برای این صنعت متصور است. اما راه درست آن ورد حرفه ای، مشورت با افراد باتجربه و البته شناخت بازار هدف است. همکنون قشر ثروتمندی در کشور چین بوجود آمده است. که ولع زیادی در خرید کالاهای گران قیمت، اصیل و باارزش دارند. این قشر در خرید کالاهای لوکس و اصیل گاها با یکدیگر رقابت می کنند. صنایع دستی استان لرستان می تواند بازار هدف خوبی برای این قشر در چین باشد.

متأسفانه یکی از چالش‌های صادرات صنایع‌دستی استان لرستان و البته کشور، عدم به‌روزرسانی طرح‌های صنایع‌دستی است. بسیار از طرح‌ها و نقوشی که همکنون در حال تولید آن هستیم متعلق به ۵۰-۱۰۰ سال پیش است!

ما مفهوم صنایع‌دستی را فراموش کرده‌ایم و بیشتر فکر می‌کنیم که صنایع‌دستی باید بسیار قدیمی، نوستالژیک و دکوری باشد! درصورتی‌که در صنایع‌دستی هم باید نوآوری کرد و سلیقه و نیاز مشتری مورد توجه قرار بگیرد و البته محصول قابل‌استفاده هم باشد نه صرفاً جنبه دکوری و تزئینی!

نسل‌ها در جوامع و کشورها عوض شده‌اند و سلیقه آنها هم با مد روز تغییر کرده است! بنابراین تولید صنایع‌دستی شیک و مطابق مد روز می‌تواند عامل افزایش محبوبیت بازار و افزایش تقاضای مشتریان شود!

پرورش آبزیان در استان لرستان و فرصت های صادراتی

شهرستان دورود قطب تولید آبزیان است و  تنها مرکز تولید تخم ماهی چشم زده در استان لرستان است
جایگاه استان لرستان در پرورش ماهیان سردآبی و گرم آبی بی نظیر است

 استان لرستان به‌واسطه برخورداری از منابع آبی یکی از قطب‌های صنعت آبزی‌پروری کشور است، به‌طوری‌که سهم استان در صادرات آبزیان نسبت به سایر استان‌ها و خارج کشور بیش از ۷۰ درصد است.

 استان لرستان در بخش ماهیان گرم آبی در آب‌های داخلی، غیر از استان‌های ساحلی رتبه اول و در بخش ماهیان سرد آبی رتبه دوم را دارد.

شهرستان دورود یکی از شهرستان‌های شاخص لرستان در زمینه تولید و صادرات آبزیان است و ماهیان گرم آبی این شهرستان به کشورهای عراق و کویت صادر می‌شود.

این شهرستان با توجه به داشتن منابع آبی مستعد و وضعیت اقلیمی مناسب هم‌زمان امکان پرورش ماهیان گرم آبی و سرد آبی را در مناطق مختلف دارد و از «گهررود» رودخانه پیرعبدالله و رودخانه ماربره در صنعت آبزی‌پروری در این شهرستان استفاده می‌شود. شهرستان دورود در تولید ماهیان گرم آبی و سرد آبی بین شهرستان‌های استان لرستان رتبه اول را دارد.

عمده محصولات ماهیان سرد آبی و گرم آبی شهرستان دورود برند هستند که سالیان متمادی ماهیان گرم آبی به کشور عراق صادرات می‌شود و در اهواز به دلیل ذائقه مردم این نوع ماهیان به فروش می‌رود، ماهیان سرد آبی به‌عنوان ماهیان «گهررود» به ماهی قزل‌آلا معروف است و در بازار تهران به فروش می‌رسد.

مراکز فرآوری و بسته‎بندی ماهی در کوهدشت، الیگودرز، خرم‎آباد و سایر شهرستان‌های استان لرستان ظرفیت‌های بسیار خوب صادراتی را نه‌تنها در کشورهای همسایه دارند بلکه فرصت‌های صادراتی بزرگ‌تری برای آنها در کشورهای دوردست وجود دارد.

هم اکنون ظرفیت‌های بسیار خوبی در پرورش آبزیان کشور به وجود آمده است و ایران را به یکی از بزرگ‌ترین عرضه‌کنندگان ماهی‌های سردآبی دنیا تبدیل کرده است.

تولیدکنندگان و مراکز فرآوری و بسته‌بندی آبزیان باید از فرصت‌های پیش رو استفاده کنند و بتوانند با معرفی توانمندی‌های صادراتی به خریداران عمده سایر کشورها، بخصوص کشورهای تراز اول که در قبال کالای باکیفیت قیمت بیشتری پرداخت خواهند کرد، ارتباط بگیرند و منجر به قراردادهای پایدار و پرسود صادراتی شوند.

سالیانه بیس و شش هزارتن انواع ماهیان (سردآبی و گرم آبی) در ۶۵۳ مزرعه در لرستان تولید می شود
بخشی از ماهیان سردآبی استان لرستان به کشورهای روسیه و ارمنستان صادر می‌شود

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و مزرعه‌دار آبزیان و بخصوص با منابع خوبی که در استان لرستان وجود دارد، امکان‌پذیر است به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات آبزیان را رعایت کند.

چطور صادرکنندگان و تولیدکنندگان استان لرستان از فرصت‌های پیش رو استفاده کنند؟

با توجه به منابع بسیار خوبی که در استان لرستان وجود دارد امکان افزایش صادرات استان حتی تا سه برابر وضعیت فعلی به‌راحتی امکان‌پذیر است! مزیت‌های تولیدی و تجاری استان را که از هر نظر نگاه می‌کنیم واقعاً کم‌نظیر است!

اما مشکل اصلی صادرات استان لرستان که البته می‌توان به تمام کشور هم تسری داد ضعف مهارت‌های صادراتی در بین تجار و تولیدکنندگان است!

تقویت مهارت های صادراتی عامل افزایش صادرات استان لرستان
تقویت مهارت های فنی و مهارت های ارتباطی می توانند صادرات استان لرستان را تا ۳ برابر وضعیت فعلی افزایش دهند!

مهارت‌های صادراتی در دودسته اصلی قرار می‌گیرند دسته اول مهارت‌های ارتباطی و دسته دوم مهارت‌های فنی صادرات است!

اینکه چگونه مشتریان خارجی دست‌اول را شناسایی کنید! چگونه اولین ارتباط با آنها برقرار شود و کالا و خدمات خود را به آنها معرفی کنیم؟ چگونه مزیت‌ها و قابلیت‌های کالا را برای آنها توصیف کنیم؟ و مهم‌تر از همه چگونه مشتریان را به خرید از خود علاقه‌مند کنیم؟

اینها بخشی از مهارت‌های ارتباطی است که صادرکنندگان باید در مورد آن بدانند تا در مشتری یابی موفق عمل کنند! مهارت‌های فنی هم بخش دیگری از مهارت‌هاست که صادرکنندگان باید به آن مجهز شوند!

زمانی که خریدار با شما ارتباط برقرار می‌کند خواه‌ناخواه وارد مسائل فنی بازرگانی خواهید شد! خریدار ممکن است از نحوه تحویل بر اساس قواعد اینکوترمز، نحوه تصفیه‌حساب، بیمه محموله و غیره در حین مذاکره سؤالاتی داشته باشد!

یک بازرگان خوب و حرفه‌ای باید قادر باشد به تمام سؤالات و نگرانی‌های مشتری بین‌المللی پاسخ دهد و به مسائل فنی بازرگانی بین‌الملل اشراف کامل داشته باشد ضمن اینکه منافع خودش را هم ببیند تا ازاین‌حیث دچار خطا و زیان و ضرری نشود!

دیدگاه‌ها (0)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

error: Content is protected !!