جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات به افغانستان، فرصت ها، ظرفیت های خالی و مشاوره

چرا صادرات به افغانستان

⚡ با پتانسیلی که در صادرکنندگان ایرانی وجود دارد اگر تاجر و صنعتگر ایرانی بتواند ۳۰ درصد صادرات به افغانستان را جذب کند، بیش از سه میلیارد دلار در انتظار صادرکننده ایرانی خواهد بود. برای درک این موضوع مقاله اختصاصی فرصت های صادرات به افغانستان را تا انتها بخوانید!

معرفی کشور افغانستان

افغانستان از قدیمی‌ترین کشورهای خاورمیانه است که به دلیل قرار داشتن در مسیر جاده ابریشم، از مهم‌ترین گذرگاه‌های بازرگانان بوده است.

مساحت افغانستان ۶۵۲۰۰۰ کیلومترمربع است و چهل و یکمین کشور بزرگ جهان است. جمعیت آن ۳۹ میلیون نفر است و پیش‌بینی می شد تا سال ۲۰۵۰ به ۶۴ میلیون نفر برسد هر چند بخاطر مسائل داخلی اخیر پیش بینی می شود جمعیت افغانستان در حال حاضر به ۳۵ میلیون نفر کاهش پیدا کرده است!

موقعیت ژئوپلیتیکی، جغرافیا و تاریخ (درگذشته، بخش‌های غربی افغانستان در تصرف ایران بود) این کشور سبب شده است فرهنگ و تمدن کهنی در این کشور شکل بگیرد اما با گذشت زمان و جنگ‌های داخلی و خارجی نتوانست به راحتی با تکنولوژی و مدرنیته همگام شود و در حال حاضر در فهرست کشورهای جهان سوم است.

افغانستان در مرکز قاره آسیا واقع شده و اقلیم آن خشک است. این کشور کاملاً محصور در خشکی و به دریاهای آزاد راهی ندارد. تابستان گرم و زمستان سرد و بارندگی آن حدود ۲۵۰ میلی‌متر است. البته مناطق مختلف آب و هوای مختص به خودش را دارد. برخی نقاط بیابان‌های گرم و در برخی مناطق حتی جنگل‌های سرسبز هم دیده می‌شود.

اشتراکات فرهنگی، دینی و همزبانی باعث سهولت صادرات به افغانستان است
اشتراکات فرنگی و زبانی عامل تقویت کننده تجارت با تجار افغانستان

طول مرزهای افغانستان ۵۵۲۹ کیلومتر است و همسایگان این کشور ایران در غرب: ۹۳۶ کیلومتر (استان‌های خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان با افغانستان هم‌مرز هستند)- پاکستان در جنوب: ۲۴۳۰ کیلومتر- ترکمنستان در شمال: ۷۴۴ کیلومتر- ازبکستان در شمال: ۱۳۷ کیلومتر- تاجیکستان در شمال: ۱۲۰۶ کیلومتر- چین در شمال شرق ۷۶ کیلومتر از تنگه واخان با استان مسلمان‌نشین سین کیانگ، قرار دارند.

در افغانستان، فارسی دری، پشتو، ازبکی، ترکمنی، نورستانی، بلوچی و پاشایی صحبت می‌شود. بیشتر فارسی‌زبانان در نیمه شمالی کشور زندگی می‌کنند. فارسی در کنار پشتو یکی از دو زبان رسمی افغانستان است.

تقریبا هفت زبان در افغانستان رایج است اما در بیشتر افغانستان فارسی دری رایج است
تنوع گفتار در کشور افغانستان

⚡ صرف نظر از مشکلات و مسائل داخلی اخیر، جمعیت در افغانستان رشد تقریبا ثابتی را تجربه کرده است و پیش بینی می شود جمعیت این کشور تا ۱۰ سال آینده به بیش از ۴۰ میلیون نفر برسد هر چند جمعیت کنونی آن هم قابل توجه است!

جمعیت افغانستان از سال 2010 تا 2020 درحال‌رشد است و این یعنی افزایش پتانسیل صادرات به افغانستان
جمعیت افغانستان از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰

اقتصاد افغانستان:

دورنمای اقتصاد افغانستان حکایت از این دارد که این کشور  تا سال‌های سال یک کشور وارداتی باقی خواهد ماند

افغانستان یک کشور کم توسعه یافته (LDC) محصور در خشکی است. اقتصاد افغانستان پس از دهه‌ها درگیری در حال بهبود است و از سال ۲۰۰۱ تاکنون رشد چشمگیری داشته است. افغانستان دارای صادرات محدودی است و روی بازارهای کمی متمرکز شده است. عمده کالاهای صادراتی فرش، قالیچه و میوه‌های خشک است.

اقتصاد افغانستان تا حد زیادی به کمک‌های خارجی وابسته است. در سال ۲۰۱۸ ، تخمین زده می شود، ۸۰٪ هزینه عمومی توسط کمک‌های مالی خارجی تأمین شده است. هزینه‌های دولت ۵۸ درصد تولید ناخالص داخلی است و بیشتر هزینه‌ها صرف تأمین امنیت می شود.

شرکای اصلی صادراتی افغانستان، پاکستان، هند و ایران هستند. نفت، ماشین آلات و تجهیزات، اقلام غذایی و فلزات عمده‌ترین کالاهای وارداتی هستند و شرکای اصلی واردات پاکستان، چین، ژاپن، روسیه و ایران اند.

افغانستان پس از حدود ۱۲ سال مذاکره در مورد شرایط الحاق خود، در ژوئیه ۲۰۱۶ به عنوان ۱۶۴ مین عضو به سازمان تجارت جهانی (WTO) پیوست. پیرو این توافق‌نامه تسهیل تجارت WTO را رسماً پذیرفته است. افغانستان از زمان تأسیس این سازمان در سال ۱۹۹۵، نهمین کشور کم توسعه یافته بود که به WTO پیوست.

متوسط نرخ تعرفه واردات در افغانستان ​​۷٪ است جزء پایین‌ترین نرخ در منطقه آسیای جنوبی (سومین نرخ از هشت کشور) که قصد دولت در ایجاد اقتصاد باز و مبتنی بر بازار را نشان می‌دهد.

شاخص های اقتصادی افغانستان نشان می دهد که به شدت به واردات نیازمند است
شاخص های اقتصادی افغانستان

فرصت های صادرات به افغانستان

به دلیل ماهیت وارداتی می توان برای صادرات به افغانستان برنامه های طولانی مدت تدوین کرد
به دلیل واردات محور بودن افغانستان، فرصت های صادراتی خوبی برای تجار و بازرگان ایرانی در این کشور وجود دارد

هم مرز بودن این کشور با ایران و توسعه نیافتگی و عقب ماندن صنعت و تولید این کشور فرصت‌های زیادی در اختیار صنعتگر، تاجر و شرکت‌های خدماتی ایرانی قرار می‌دهند. هرچند روحیه مصرف‌گرایی در این کشور کمتر است، اما تنوع کم اقتصاد باعث شده تا بسیاری از کالاهای مصرفی روزمره را نیز از سایر کشورها وارد کند.

افغانستان کشوری است که کمک‌های مالی زیادی از جوامع بین‌المللی دریافت می‌کند و در مجموع یک کشور واردات محور است! در این بین ایران توانایی تأمین بسیاری از نیازهای جامعه افغانستان را با قیمت مناسب دارا می‌باشد و از سوی دیگر بخش قابل‌توجه جامعه افغانستان علاوه بر هم‌سویی فرهنگی با جامعه ایران، تجربه تجارت و زندگی در ایران را داشته و با کالاهای ایرانی آشنا هستند و به استفاده کالای ایرانی تمایل جدی دارند.

بازرگان ایرانی باید تلاش کند تا عرضه کالای خود را همسو با نیاز افغانستان تغییر دهند. اگر تاجر ما با هوشمندی بازاریابی کند آن وقت قادر خواهد بود سهم زیادی از این واردات را از آن خود کند.

به طور متوسط، ایران سالیانه سه میلیارد دلار صادرات به افغانستان دارد و رقبایی از چین، پاکستان و ترکیه نیز به این بازار ورود کرده‌اند؛ بنابراین اگر در جهت تحکیم و حفظ سهم خود در بازار افغانستان تلاش نکنیم، موقعیت فعلی خود را از دست خواهیم داد.

یکی از نکات مهم تجارت ایران و افغانستان، استعداد جمعیتی این کشور است. در سال ۲۰۲۰، جمعیت افغانستان در حدود ۳۸ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر تخمین زده می‌شود. ۴۲ تا ۴۵ درصد این جمعیت زیر ۱۵ سال هستند و ۵۵ درصد بین ۱۵ تا ۶۵ سال قرار دارند. در سال ۲۰۱۷، ۵/۲۲ درصد از جمعیت این کشور بین ۱۵ تا ۲۴ سال سن داشتند که نشان می‌دهد این کشور جمعیت فوق‌العاده جوانی دارد.

در حالی که پنجره جمعیتی ایران رو به میان‌سالی می‌رود، افغانستان تا چند دهه آینده کشوری جوان خواهد بود که نیاز به همکاری و رفع نیاز جامعه جوانش خواهد داشت.

بر اساس آمار سازمان تجارت جهانی (WTO) در سال ۲۰۱۸ افغانستان بیشترین واردات کالا را از ایران داشته که نشان از فرصت طلایی برای تجار ایرانی دارد.

⚡ آمارها نشان می‌دهد که در این سال کشورهای ایران (۱۷ درصد)، چین (۱۵)، پاکستان (۱۴)، قزاقستان (۱۰ درصد)، ازبکستان (۷ درصد)، ترکمنستان (۵ درصد) و هندوستان (۴ درصد) به ترتیب بیشترین نقش تأمین کالای وارداتی افغانستان را داشته‌اند.

وجود کیلومترها مرز زمینی مشترک در کنار فرهنگ و زبان مشترک باعث شده است تا تجار ایرانی بتوانند بخشی از نیازهای صادراتی این بازار بزرگ را تأمین کنند ولی از آنجائی که تاجران ایرانی معمولاً در بازاریابی ضعیف هستند.

بخش قابل توجه این بازار نه از تلاش‌های بازاریابی بلکه به خاطر مزیت‌هایی که ذکر شد (به‌خصوص قیمت مناسب کالای ایرانی) به دست آمده است.

با یک بازاریابی صحیح و اصولی می‌توانیم قدم خودمان را در این بازار محکم کنیم و به سهم بیشتری از این بازار بگیریم. کشورهایی مانند هند، چین و پاکستان از جمله رقبای ایران در بازار افغانستان اند!

⚡  نفت، انواع سوخت، محصولات روغنی، انواع سنگ‌های معدنی، گچ، سیمان و میکا، آهن و فولاد، محصولات پلاستیکی، تجهیزات پزشکی، تجهیزات تصویربرداری و انواع ماشین‌آلات، انواع روغن‌های گیاهی و حیوانی، شیشه و ظروف شیشه‌ای، انواع سبزی‌ها خوراکی و میوه‌ها و لوازم‌خانگی به ترتیب مهم‌ترین کالاهای پرطرف‌دار ایرانی در بازار افغانستان است.

گمرکات رسمی مشترک افغانستان با ایران

مرز دوغارون تایباد

مرز دوغارون در تایباد استان خراسان جنوبی بزرگترین گذرکاه ایران و افغانستان است
مرز دوغارون در استان خراسان رضوی

مجهزترین گمرک ایران با افغانستان است. بازارچه مرزی دوغارون از پررونق‌ترین بازارچه‌های مرزی ایران است و در سال‌های اخیر رتبه نخست صادرات کالا به کشور افغانستان را نیز دارا بوده است.

منطقه ویژه اقتصادی دوغارون در نقطه صفر مرزی با کشور افغانستان و در ۱۸ کیلومتری شهرستان تایباد و ۲۲۰ کیلومتری مشهد واقع شده است، قرارداشتن در مسیر جاده ابریشم و کریدورهای بین‌المللی و وجود گمرک دوغارون با بیش از صدسال قدمت، تنها مرز رسمی کشورمان با افغانستان بوده که این منطقه را از دیگر مناطق متمایز نموده است.

منطقه ویژه اقتصادی دوغارون از نظر مساحت بزرگ‌ترین منطقه ویژه اقتصادی کشور است که عمده زیرساخت‌های آن در سال ۸۶ با سرمایه گذاری بخش خصوصی ایجاد شده است. بیشتر حجم صادرات ایران به افغانستان از طریق پایانه مرزی دوغارون تایباد صورت می‌گیرد.

فعالیت‌های حاضر منطقه ویژه اقتصادی دوغارون انبارداری، ترانشیپمنت کالا، ذخیره سوخت، صادرات و واردات کلیه محصولات به کشور افغانستان و دیگر کشورهاست. عمده کالاهای صادراتی این بازارچه که حدود ۱۲۰۰ نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در آن کار می‌کنند، شامل میوه و تره‌بار، مصالح ساختمانی، مواد غذایی و مواد شیمیایی است.

⚡ از دیگر مزایای این منطقه می‌توان به فاصله نزدیک (۱۲۰ کیلومتری) با ولایت هرات که کانون مبادلات و فعالیت‌های اقتصادی افغانستان می‌باشد اشاره کرد.

پایانه مرزی میل ۷۸(ماهیرود)

مرز ماهیرود در خراسان جنوبی از گذرگاهای اصلی صادرات به افغانستان است
مرز ماهیرود در خراسان جنوبی

گمرک ماهیرود واقع در مرز مشترک ایران و افغانستان، و ۲۰ کیلومتری روستای ماهیرود شهرستان سربیشه استان خراسان جنوبی قرار دارد. نام دیگر این گمرک، “میل ۷۸” است. پایانه مرزی ماهیرود (میل ۷۸) در فاصله ۲۰۰ کیلومتری مرکز استان خراسان جنوبی و ۱۳۰ کیلومتری مرکز استان فراه (افغانستان) جانمایی شده و تنها معبر رسمی فعال در استان خراسان جنوبی با کشور افغانستان است.

در گذشته مرز ماهیرود در مسیر جاده ابریشم بوده است، به همین سبب مبادلات کالا از رونق فراوانی برخوردار بوده است و همچنین تجار از این مسیر با کشور افغانستان تجارت داشته‌اند.

هم‌جواری استان فراه افغانستان با استان خراسان جنوبی این فرصت را ایجاد می‌کند تا محصولاتی که در خراسان جنوبی و استان‌های هم‌جوار تولید می‌شود به بهترین شکل از مجرا و مسیر پایانه مرزی ماهیرود بازار صادراتی خودش را به آن کشور و بلکه کشورهای دیگر پیدا کند.

چنانچه بازار افغانستان به شکل مناسب و حرفه‌ای هدف کالاهای ایرانی قرار گیرد و از روش‌های نوین بازاریابی بهره بگیریم صادرات می‌تواند تا چند برابر افزایش یابد.

عمده کالاهای صادراتی از این گمرک سیمان، گازوئیل، مصالح ساختمانی، آهن‌آلات، مواد غذایی، منسوجات، خوراک دام و کود شیمیایی صیفی‌جات، هیدروکربن، نمک، عایق رطوبتی، روغن سوخت، کاشی، سرامیک و قیر بوده که این کالاها نه تنها به افغانستان، بلکه اظهار نامه‌های گمرکی به مقصد عراق، پاکستان، ترکمنستان و ارمنستان نیز صادر شده است.

پایانه مرزی میلک:

پایانه مرزی میلک در استان سیستان و بلوچستان تنها مرز این استان با کشور افغانستان
پایانه مرزی میلک در استان سیستان و بلوچستان

این پایانه مرزی در محدوده شهرستان هیرمند مجاور پل میلک و حاشیه رودخانه مرزی هیرمند قرار گرفته و از طرف افغانستان نزدیک شهر زرنج مرکز ولایت نیمروز افغانستان قرار دارد و تنها مرز رسمی استان سیستان و بلوچستان با افغانستان است.

پایانه مرزی میلک در فاصله ۲۶۱ کیلومتری زاهدان، ۴۷ کیلومتری شرق شهرستان زابل و تا نزدیک‌ترین شهر افغانستان ” زرنج “، حدود چهار کیلومتر فاصله دارد.

نزدیکی به بندر چابهار، قرار گرفتن در دالان ترانزیتی شرق و کمک به گسترش تجارت ایران و افغانستان از استان و استان‌های مجاور از ویژگی‌های خاص این مرز است.

 بازارچه مرزی میلک مهم‌ترین گذرگاه تجاری کشور محسوب می‌شود که به طور مستقیم کالاهای بارگیری شده از بندر چابهار و چند کشور خارجی دیگر از طریق این بازارچه به افغانستان صادر می‌شود.

متأسفانه از این گذرگاه مرزی تقریباً هیچ کالای بومی استان سیستان و بلوچستان به افغانستان صادر نمی‌شود (به غیر سیمان)، و انتظار این است که تولیدکنندگان و تاجران استان با بازاریابی و گسترش مهارت های صادراتی خود را به حدی برسانند که از مزایا و پتانسیل‌های این مرز استفاده کنند.

صادرات خدمات به افغانستان:

نکته قابل توجه دیگر این‌که فقط کالا در جریان صادرات از ایران به افغانستان دارای اهمیت نیست، بلکه بخشی از حجم صادرات شامل خدمات فنی و مهندسی است.

سیاست ایران در تعاملات تجاری با افغانستان انتقال دانش فنی است، کشور افغانستان با بیش از ۳۰ میلیون جمعیت در بخش توسعه زیرساخت‌های صنعتی ظرفیت بالایی دارد، لذا فرصت‌های صادراتی قابل‌توجهی در بخش صادرات خدمات فنی و مهندسی توأم با انتقال دانش فنی برای ما فراهم است.

براین‌اساس با وجود ظرفیت بسیار قابل توجه ایران در صادرات کالا به افغانستان، اما هنوز ایران نتوانسته از این توان و ظرفیت استفاده کند و ظرفیت صادرات کالا و خدمات مهندسی و فنی از ایران به افغانستان بسیار بیشتر از میزان فعلی است، اگرچه همچنان حجم قابل‌توجهی از بازار افغانستان در اختیار کالاهای تولیدی ایران است.

فرصت‌های کوتاه مدت در تأمین کالا و خدمات:

۱- خدمات کشاورزی، ساختمانی و مهندسی

۲- مواد و مصالح ساختمانی

۳- رایانه، ادوات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری، تجهیزات و خدمات جانبی

۴- تجهیزات و خدمات مخابراتی

۵- ژنراتورهای مولد برق

۶- خدمات آموزشی و تربیتی

۷- انواع و اقسام کالاهای مصرفی

۸- ماشین‌آلات سنگین شامل کامیون، تریلر، اتوبوس، گریدر، بلدوزر، دامپر، مخلوط‌کن و سایر دستگاه‌های مشابه

۹- تجهیزات امنیتی و حفاظتی

 فرصت‌های صادراتی میان‌مدت و بلندمدت:

 ۱- سیستم‌های برقی الکترونیکی

۲- تجهیزات و ماشین‌آلات مربوط به معادن و مخازن نفت و گاز و خدمات مهندسی مربوط به اکتشاف و تولید

۳- طرح‌های آبیاری و فناوری

۴- ماشین‌آلات و تجهیزات مربوط به صنایع غذایی و دستگاه‌های بسته‌بندی خشکبار و کشمش

۵- فرودگاه و تجهیزات فرودگاهی

دستگاه‌ها و تجهیزات غربی به علت گرانی و نگهداری پرهزینه در افغانستان فروش خوبی ندارند. خدمات پس از فروش، هزینه‌ای بسیار گزاف دارد خرید قطعات یدکی، اعزام کارشناس، هزینه رفت و آمد و اقامت مترجم و مبلغی به عنوان هزینه پیش‌بینی‌نشده برای کشوری مثل افغانستان، سرسام‌آور بوده و از عهده تأمین هزینه‌های آن برنخواهد آمد.

صادرات انواع دستگاهها ماشین آلات و تجهیزات گزینه های مناسبی برای صادرات به کشور افغانستان اند

⚡ افغان‌ها ترجیح می‌دهند بسیاری از این کالا و خدمات را با قیمت ارزان‌تر (هر چند با فناوری نه چندان پیشرفته) از کشورهای ایران و پاکستان دریافت کنند. نزدیکی مسیر، اشتراکات فرهنگی – زبانی و وجود فناوری متناسب با نیاز افغان‌ها از جمله مزیت‌های است که تجّار ما می‌توانند در ارائه خدمات خود و صرفه‌جویی در وقت و هزینه‌های اضافی، از آن بهره‌مند شوند.

فرهنگ تجارت مردم افغانستان

با شناخت فرهنگ مردم افغانستان در تجارت می توان موفقیت های صادراتی بهتری با تجار این کشور رقم زد
شناخت فرهنگ و رفتارهای تجاری مردم افغانستان موفقیت مذاکرات تجاری با آنها را افزایش می دهد

برای مردان – کت‌وشلوار و کروات با رنگ‌های تیره در بیشتر موقعیت‌های تجاری معمول است. بیشتر مردان لباس سنتی افغانستان متشکل از پیراهن بلند و شلوار می‌پوشند.

لباس زنان همیشه باید پوشیده باشد ضمن اینکه در افغانستان معمولاً در تجارت نقش بسیار کم رنگی دارند.

در خطاب قرار دادن عنوان آقا و خانم به همراه نام خانوادگی استفاده می‌شود. مانند فرهنگ ایرانیان، افراد از عناوین برای پزشکان، وکلا، مقامات دولتی و غیره استفاده خواهند کرد.

اکثر بازرگانان، کارت معرفی تجاری ندارند، بنابراین اگر کارتی دریافت کنید، بهتر است با احترام با آن رفتار کنید.

جلسات تجاری معمولاً به موقع شروع نمی‌شوند، با این حال خوب است که یک خارجی وقت شناس باشید. گفتگوی کوچک تقریباً مقدم بر مکالمه رسمی است.

بهتر است قبل از پرداختن به تجارت، خانواده و غیره پرس و جو کنید. ذهنیت “سریع به انتهای معامله رسیدن” معمولاً بی‌ادبانه تلقی می‌شود. ایجاد ارتباط و حفظ خلق و خوی دوستانه کمک خوبی به پیشبرد قرادهای تجارت شما با طرف مقابل می‌کند.

چانه زنی در تجارت با تجار و بازرگانان افغانستان بسیار معمول است

تماس مستقیم چشمی معمولاً عادی است. تماس چشمی غیرمستقیم معمولاً هنگام صحبت با بزرگان و اعضای جنسیت مخالف معمول است.

افراد معمولاً با استفاده از انگشت اشاره به سوی چیزی اشاره می‌کنند و به وضوح انگشت اشاره کاربرد دارد. قلاب زدن انگشتان اشاره و سایر انگشتان به معنی توافق است.

“انگشت شصت به سمت بالا” یعنی خوب، باحال، مثبت، خوش شانس، متشکرم، شما باحال هستید، موافقم. انگشت شست به سمت پایین، مفاهیم برعکس دارند. وقفه در جلسات رایج است و دستور کارها به سادگی دنبال می‌شوند. بهتر است صبور باشید و پیگیری کنید.

اگر برای شام یا نوشیدنی به خانه یک افغان دعوت شدید، یک هدیه به همراه داشته باشید. هنگام ورود به خانه‌ها و دفاتر کفش خود را درآورید. هدایای مناسب دسر یا شیرینی با بسته بندی و به شکلی ظریف ارائه می‌شوند.

تجار و مردم افغانستان بسیار مهمان نواز هستند و با ایجاد یک رابطه خوب با آنها می توان اساس یک تجارت موفق را رقم زد

⚡ چانه زنی در بیشتر شرایط قابل قبول است. تصمیمات از بالا به پایین می‌آیند و ممکن است مدتی طول بکشد تا به نتیجه برسید. با توجه به این نکته، همیشه بهترین کار این است که با بالاترین شخصی که به آن دسترسی دارد، مذاکره کنید.

صادرات افغانستان:

چرا دانستن صادرات افغانستان برای من مهم است؟

اول اینکه دید و شناخت کافی از کشور هدف به دست بیاوریم و دوم اینکه وقتی کشوری کالایی با حجم بالا به کشور ثالث صادر می‌کند به مزیت، استادی تجارت و تولید آن دست‌یافته است که می‌تواند الگوی صادراتی تاجر و صنعتگر ما باشد!

سوم اینکه بررسی کالای صادراتی کشور هدف ما را به یاد مواد اولیه یا کالای واسطه‌ای یا حتی محصول نهایی می‌اندازد که احیاناً می‌تواند پتانسیل خوب صادرات باشد!

صادرات افغانستان به جهان عمدتا طلاست
صادرات افغانستان به جهان

مجموع صادرات افغانستان در سال ۲۰۱۹، ۲٫۲۴ میلیارد دلار بوده است. این کشور در سال ۲۰۱۹ از نظر تولید ناخالص داخلی ۱۱۳ اقتصاد جهان و ۱۳۸ مین صادرکننده بزرگ جهان و مقام ۱۱۸ مین واردکننده جهان را به خود اختصاص داده است. از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی  182 مین اقتصاد است و ۱۲۳ مین اقتصاد پیچیده جهان را مطابق شاخص پیچیدگی اقتصادی (ECI) به خود اختصاص داده است.

بیشترین صادرات افغانستان در سال ۲۰۱۹، طلا (۹۶۸ میلیون دلار) ، انگور (۲۱۴ میلیون دلار) ، رزین حشرات (۱۲۹ میلیون دلار) ، سایر آجیل‌ها (۱۱۳ میلیون دلار) و میوه‌های گرمسیری (۹۷٫۴ میلیون دلار) است که بیشتر به امارات متحده عربی (۱ میلیارد دلار) ، پاکستان (۵۴۴ میلیون دلار) ، هند (۴۸۵ میلیون دلار) ، ایالات متحده (۳۵٫۶ میلیون دلار) و چین (۲۹٫۱ میلیون دلار).

رتبهکشوردرصد
۱امارات متحده عربی۴۵%
۲پاکستان۲۴%
۳هند۲۲%
۴ایالات متحده۲%
۵چین۱%
۶ترکیه۱%
۷آلمان۱%
۸دانمارک۱%
۹عربستان سعودی۱%
مهم‌ترین مقاصد صادراتی افغانستان

افغانستان چه کالاهایی را وارد می ‌کند (واردات افغانستان چیست)؟

افغانستان در سال ۲۰۱۹، ۶٫۹۲ میلیارد دلار واردات داشته است.

افغانستان از کشورهای واردکننده محض است و می تواند هدف صادراتی خوبی برای کالاهای ایرانی باشد
واردات ۷ میلیارد دلاری در سال توسط کشور افغانستان

در سال ۲۰۱۹ افغانستان ۶٫۹۲ میلیارد دلار واردات داشته است که این کشور را به ۱۱۸ مقصد تجاری جهان تبدیل کرد. طی پنج سال گذشته، واردات افغانستان از ۱۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۴ به ۶٫۹۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ تغییر یافته است.

واردات افغانستان در سال ۲۰۱۹، آرد گندم (۴۳۶ میلیون دلار) ، تجهیزات مخابرات و ارتباطی (۳۳۶ میلیون دلار) ، نفت تصفیه شده (۳۲۵ میلیون دلار) ، دخانیات (۳۱۷ میلیون دلار) و قطعات هواپیما (۲۶۶ میلیون دلار) بوده است.

مهم‌ترین شرکای وارداتی در سال ۲۰۱۹، افغانستان امارات متحده عربی (۱٫۶۲ میلیارد دلار) ، پاکستان (۱٫۱۸ میلیارد دلار) ، هند (۸۹۱ میلیون دلار) ، چین (۶۰۰ میلیون دلار) و ایالات متحده آمریکا (۵۹۶ میلیون دلار) هستند.

مهم‌ترین اقلام وارداتی افغانستان در سال ۲۰۱۹:

افغانستان هر سال حدود 7 میلیارد دلار واردات دارد که  که بخشی از آن می تواند نصیب تجار ایرانی شود
مهمترین کالاهای وارداتی و شرکای تجاری وارداتی افغانستان

سال ۲۰۱۹ افغانستان ۶٫۹۲ میلیارد دلار واردات داشته است که این کشور را به ۱۱۸ مقصد تجاری جهان تبدیل کرد. طی پنج سال گذشته، واردات افغانستان از ۱۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۴ به ۶٫۹۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ تغییر یافته است.

واردات افغانستان در سال ۲۰۱۹، آرد گندم (۴۳۶ میلیون دلار) ، تجهیزات مخابرات و ارتباطی (۳۳۶ میلیون دلار) ، نفت تصفیه شده (۳۲۵ میلیون دلار) ، دخانیات (۳۱۷ میلیون دلار) و قطعات هواپیما (۲۶۶ میلیون دلار) بوده است.

مهم‌ترین شرکای وارداتی در سال ۲۰۱۹، افغانستان امارات متحده عربی (۱٫۶۲ میلیارد دلار) ، پاکستان (۱٫۱۸ میلیارد دلار) ، هند (۸۹۱ میلیون دلار) ، چین (۶۰۰ میلیون دلار) و ایالات متحده آمریکا (۵۹۶ میلیون دلار) هستند.

فهرست مهم‌ترین اقلام وارداتی افغانستان در سال ۲۰۱۹:

رتبهشرح کالا ارزش تجاری (میلیون دلار)HS4 ID
1آرد گندم          43621101
2تجهیزات مخابرات و وسایل ارتباطی          336168525
3نفت تصفیه شده          32552710
4توتون و تنباکو          31742402
5قطعات هواپیما          266178803
6پارچه بافته شده رشته‌ای مصنوعی          248115407
7لاستیک          19474011
8شکر خام          18841701
9قطعات خودرو          161178708
10داروهای بسته‌بندی‌شده          14663004
11وسایل نقلیه تخصصی          117178705
12ماشین‌ها          114178703
13روغن نخل          11231511
14برق          10152716
15سیمان            9752523
16برنج            8321006
17گندم            7921001
18گاز نفتی            7652711
19ابزار اندازه گیری دیگر            73189031
20چای            7120902
21حبوبات خشک            6420713
22خون، آنتی سرم، واکسن، سموم و فرهنگ‌ها            6263002
23سازه‌های آهنی            61157308
24لباس غیر فعال گره‌ای            59116211
25دخانیات فرآوری شده            5642403
فهرست مهم‌ترین اقلام وارداتی افغانستان در سال ۲۰۱۹:

پیش‌ترین پتانسیل صادراتی از جهان به افغانستان:

محصولات با پیش‌ترین پتانسیل صادراتی از جهان به افغانستان:

امکان صادرات چه کالاهایی به افغانستان بیشتر فراهم است و می توان در صادرات به افغانستان موفق عمل کرد
مهمترین گروهای کالایی که قابلیت صادرات به افغانستان را دارند و برای آن ظرفیت خالی وجود دارد (پتانسیل وادات جهان به افغانستان)

مهم‌ترین ظرفیت خالی صادرت به افغانستان:

تجهیزات الکترونیکی – وسایل نقلیه موتوری و قطعات – غلات (فرآوری شده) – هواپیما، فضاپیما و قطعات – محصولات غذایی (پردازش شده یا حفظ شده) – روغن و چربی‌های گیاهی – قند – اجزای دارویی – پلاستیک و لاستیک – میوه‌ها – فلزات آهنی – فولاد – محصولات معدنی – برنج – سبزی‌ها – ماشین‌آلات، برق – چای و مات – گندم – محصولات نوری، ساعت و ابزار پزشکی – فرش‌ها (به‌خصوص فرش ماشینی و موکت).

⚡ فکر می‌کنید کشور ما در کدام یک از گروهای زیر پتانسیل صادراتی خوبی دارد؟ ما طبق آمار و تجربه به هر یک از گروهای کالایی، پتانسیل صادراتی ایران به افغانستان را از خیلی زیاد تا خیلی کم درجه‌بندی کرده‌ایم. اگر فکر می‌کنید در گروهایی بازهم ظرفیت صادراتی کشور بیش از مقداری است که در نظر گرفته‌ایم برایمان بنویسید.

به‌هرحال جدول زیر مهم‌ترین گروهای کالایی افغانستان که ظرفیت خالی واردات را دارند فهرست شده است که این ظرفیت خالی می‌تواند توسط کشورها پر شود.

⚡ چیزی حدود ۸۵۰ میلیون دلار پتانسیل واردات افغانستان که منتظر صادرکننده جهانی است. به نظر شما نقش بازاریابی صحیح و هوشمند چه مقدار از این بازار بالقوه و جذاب را نصیب ما خواهد کرد؟

مهمترین محصولات که قابلیت صادرات به افغانستان دارند و برای آن ظرفیت خالی وجود دارد در این جدول آمده است
مهمترین محصولاتی که قابلیت صادرات به افغانستان را دارند و بررسی ظرفیت های ایران

صادرات ایران به افغانستان:

صادرات ایران به افغانستان کالاهای متنوعی است و می تواند حجم و تنوع کالاهای صادراتی را افزایش دهد

ایران در سال ۲۰۱۸، ۳٫۴۶ میلیارد دلار به افغانستان صادرات داشته است.

صادرات ایران به افغانستان2018
صادرات ایران به افغانستان۲۰۱۸

کالاهای صادراتی ایران به افغانستان:

رتبهHS4ارزش تجاری (دلار)درصد
۱نفت تصفیه شده۵۰۹۴۲۵۳۶۹۱۵%
۲زغال‌سنگ نارس۲۹۹۷۴۴۶۲۵۹%
۳سنگ‌فرش‌ها۱۱۲۳۲۰۵۲۴۳%
۴میله‌های آهنی خام۱۰۰۳۷۵۵۰۳۳%
۵فرش دستبافت۹۰۴۳۲۶۴۸۳%
۶هیدروکربن‌های حلقوی۷۱۶۴۱۸۴۶۲%
۷بلوک‌های آهنی۷۰۱۸۴۶۹۲۲%
۸قند قنادی۵۹۸۱۱۱۳۹۲%
۹شیر۶۲۵۴۷۸۴۲۲%
۱۰گاز نفتی۱۳۱۶۹۹۳۶۱۴%
۱۱سیب و گلابی۵۴۵۱۹۷۳۶۲%
۱۲گوجه فرنگی پردازش شده۴۹۰۱۳۴۱۱۱%
۱۳کالاهای پخته شده۶۳۵۰۵۸۰۹۲%
۱۴میله‌های آهنی نورد گرم۴۲۵۹۵۷۴۰۱%
۱۵ماکارونی۳۷۲۷۲۹۹۳۱%
۱۶کودهای ازته۳۵۱۸۳۳۷۲۱%
۱۷سیم عایق‌بندی‌شده۱۰۰۸۹۳۷۰۵۳%
۱۸سایر محصولات پلاستیکی۳۴۵۲۰۳۲۹۱%
۱۹سیمان۵۶۶۴۰۱۴۶۲%
۲۰آهن نورد تخت اندود شده۲۸۱۱۰۸۵۶۱%
۲۱سرامیک بدون لعاب۲۶۸۲۲۲۵۰۱%
۲۲ادویه‌ها۲۶۷۲۶۳۸۴۱%
۲۳غذای حیوانات۲۳۴۵۲۰۶۳۱%
۲۴داروهای بسته‌بندی‌شده۲۶۷۸۷۰۰۹۱%
۲۵روغن نخل۲۱۴۷۱۶۸۰۱%
۲۶درب پلاستیکی۵۷۳۲۹۷۳۱۲%
۲۷شکلات۲۱۱۶۳۸۸۰۱%
۲۸گاز غیرنفتی۱۹۹۴۲۴۷۸۱%
۲۹میوه‌های گرمسیری۱۹۷۸۰۴۰۲۱%
۳۰گوجه‌فرنگی‌ها۱۸۹۵۵۵۲۴۱%
مهمترین کالاهای صادراتی ایران به افغانستان

پتانسیل صادرات ایران به افغانستان:

پتانسیل کالاهای صادراتی ایران به افغانستان
پتانسیل صادرات ایران به افغانستان

مهم‌ترین پتانسیل صادراتی ایران به افغانستان به شرح ذیل است:

محصولات غذایی (پردازش شده یا حفظ شده) – فرش‌ها – پلاستیک و لاستیک – فلزات آهنی – فولاد – میوه‌ها – سبزیجات – محصولات معدنی – محصولات لبنی – مواد شیمیایی – کودها – غلات (فرآوری شده) – ماشین‌آلات، برق – ادویه‌ها – محصولات شیشه‌ای – آجیل – محصولات نساجی – پارچه نساجی مصنوعی – محصولات سرامیکی – محصولات فلزی – نوشیدنی‌ها (غیرالکلی)

ظرفیتهای صادراتی ایران به افغانستان که عمدتا صنایع غذایی است
ظرفیتهای صادراتی ایران به افغانستان که می تواند به سرعت توسط تاجر ایرانی پر شود

⚡ البته ظرفیتی‌های صادراتی ایران به افغانستان بسیار فراتر از اینهاست اما در این مقاله تنها به همین نوزده گروه بسنده می‌شود اگر با پتانسیلی که در ایران وجود دارد ایران بتواند ۴۰-۵۰ درصد واردات افغانستان آن هم فقط در کالا و نه خدمات را حفظ کند، هرساله بیش از سه تا چهار میلیارد دلار نصیب تاجر ایرانی خواهد شد (در جدول، ظرفیت خالی به معنی این است که این ظرفیت توسط سایر کشورها پر نشده است و بلافاصله می‌تواند به‌وسیله تاجر ایرانی پر شود زیرا ایران در این گروها، مزیت رقابتی دارد)

بخش زیادی از تجارت خارجی ایران به واردات وابسته است و شاید تجار ایرانی مهارت‌های خوبی در واردات داشته باشند اما ما هرگز صادرکنندگان حرفه‌ای نبوده‌ایم و کمبودی که در یک تجارت موفق بخصوص صادرات احساس می‌شود، اهمیت ندادن به مشاوره قبل از ورد به یک بازار خارجی و عدم توجه به تقویت مهارت های صادراتی است!

دریافت مشاوره و تقویت مهارت های صادراتی موضوعی است که می تواند صادرات را بیش از پیش برای صادرکنندگان روان تر وسودآور کند!

⚡ برای اینکه ببینید کالا شما چقدر توان فروش و رقابت در بازار افغانستان را دارد با ما تماس بگیرید!

دیدگاه‌ها (0)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

error: Content is protected !!