جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات استان مرکزی، فرصت ها و کشورهای هدف

صادرات استان مرکزی، فرصت ها و کشورهای هدف- جتصا

چه فرصت هایی برای رشد صادرات استان مرکزی جود دارد؟

✍ در این بخش قصد داریم شما را با ظرفیت‌ها، فرصت‌های بی‌نظیر صادراتی، کشورهای هدف و افزایش صادرات استان مرکزی آشنا کنیم!

معرفی استان مرکزی

این استان در محصولات صادرات محور، استعدادهای خوبی دارد محصولات صادراتی در بخش‌های صنایع غذایی، معدنی، نساجی، کشاورزی، شیمیایی، برق دارد

 استان مرکزی از شمال به استان های تهران و قزوین، از غرب به استان همدان، از جنوب به استانهای لرستان و اصفهان و از شرق به استانهای تهران، قم و اصفهان محدود است.

بیشتر مردم استان مرکزی به زبان فارسی سخن می‌گویند. زبان ترکی هم در اکثر روستاهای اطراف اراک، سربند و ساوه رایج است. در دلیجان مردم به زبان راجی حرف می‌زنند که ریشه در زبان‌ها و واژه‌های دوره ماد دارد.

اساس اقتصاد استان را به ترتیب اهمیت، خدمات، صنعت و کشاورزی تشکیل می‌دهند. تقریباً حدود ۱۹ درصد مساحت استان اراضی کشاورزی، ۵۷ درصد اراضی مرتعی، ۲۴ درصد اراضی غیر مزروعی از قبیل دریاچه‌ها، کویرها، جاده‌ها و شهرها تشکیل می‌دهند.

محصولات کشاورزی استان شامل گندم، جو، حبوبات آفتاب‌گردان، پنبه، چغندرقند، گوجه‌فرنگی و پیاز است. تولید برخی از فرآورده‌های کشاورزی در شهرستان‌های این استان بیش از میزان مصرف محلی است.

استان با وجود صنعتی بودن در زمره ۱۰ استان نخست کشور در بخش کشاورزی است که ۹۰ هزار بهره‌بردار شامل ۲۰ درصد شاغلان استان در این حوزه فعال هستند.

استان مرکزی به دلیل برخورداری از زمین‌های حاصلخیز زراعی و تولید برخی محصولات کشاورزی و دامپروری از مناطق مهم کشور محسوب می‌شود

⚡ استان مرکزی به دلیل برخورداری از زمین‌های حاصلخیز زراعی و تولید برخی محصولات کشاورزی و دامپروری از مناطق مهم کشور محسوب می‌شود. تقریباً ۵۰ درصد مردم استان در روستاها زندگی می‌کنند و شغل اصلی آنها کشاورزی و دامداری است.

استان مرکزی رتبه چهارم تولید بچه‌ماهی قزل‌آلا، رتبه اول در تنوع تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم تولید گل‌ها شاخه بریده، رتبه دوم سطح زیر کشت و تولید انار کشور، رتبه ششم تولید پسته، مقام هشتم تولید گل محمدی، مقام نهم تولید انگور، رتبه سوم تولید لوبیا و رتبه پنجم تولید جو را به خود اختصاص داده است.

استقرار ایستگاه انار ساوه، پژوهشکده گل و گیاهان زینتی محلات، ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای خمین، شعبه ششم تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، ایستگاه تحقیقات ماهیان زینتی و مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی از ظرفیت‌های علمی و تحقیقاتی استان مرکزی است.

در کنار کشاورزی، استان مرکزی از استان‌های صنعتی کشور محسوب می‌شود، وجود صنایع مادر در اراک این شهر را به یکی از قطب‌های صنعتی کشور تبدیل کرده است. وجود تعداد زیادی کارخانه و تولیدی شهرستان ساوه هم گویای این مهم است.

مهم‌ترین کارخانه‌های صنعتی استان شامل لاستیک‌سازی، ماشین‌سازی، آلومینیوم‌سازی، کابل سازی - کمباین سازی و...

⚡ مهم‌ترین کارخانه‌های صنعتی استان شامل لاستیک‌سازی، ماشین‌سازی، آلومینیوم‌سازی، کابل سازی – کمباین سازی، کارخانه هپکو کارخانه‌های، کارخانه ادوات کشاورزی، رنگ روناس – پالایشگاه – پتروشیمی – نیروگاه آذرآب و کارخانه‌های مهمی که در شهرستان ساوه هستند از طرفیت‌های بی‌نظیر صنعت استان مرکزی است. از قطب‌های مهم تأثیرگذار در بازرگانی و صنعتی کشور است.

در استان مرکزی ۱۱۲ معدن مختلف وجود دارد که بیشترین آن مربوط به مصالح ساختمانی است، از مهم‌ترین معادن استان مرکزی سنگ‌آهن شمس‌آباد اراک، معادن سرب، روی، منگنز، بارتیتین، سنگ تراورتن، گچ و سنگ نمک است. در اطراف شهر نیمور محلات معادن تراورتن فراوانی یافت می‌شود.

صنایع‌دستی استان مرکزی عمدتاً انواع فرش، گلیم، قالی – جاجیم – زیلو، سفالگری و کارگاه‌های متعدد صابون‌سازی آشتیان است صابون‌پزی آشتیان در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است.

فرش ساروق اراک، قالی ساوه و جاجیم خمین، سفال ساوه و محلات و همین‌طور زیلو محلات شهرت ملی و صادراتی دارند.

صادرات استان مرکزی

استان مرکزی در بسیاری از صنایع سنگین و همچنین در کشاورزی از استان‌های سرآمد و مطرح کشور است که حدود 100 کشور مقصد صادراتی این استان‌اند

⚡ بر اساس آمار، صنعتگران و تولیدکنندگان پرتلاش استان مرکزی در زمینه فعالیت گمرکی و تسهیل امور صادرات و واردات جزء ۵ استان برتر کشورند.

استان مرکزی علی‌رغم وسعت کوچکش در تولید محصولات صادرات محور، استعدادهای بی‌نظیر و ویژه‌ای دارد که از جمله می‌توان به صادرات محصولات صنایع غذایی، معدنی، نساجی، کشاورزی، شیمیایی، برق و پتروشیمی اشاره کرد و تاکنون بخش کوچکی از استعدادهای استان در صادرات بکار گرفته شده است.

۲ هزار و ۸۰۰ واحد صنعتی در استان مرکزی فعالیت می‌کنند که از این تعداد حدود ۳۰۰ واحد در حوزه صادرات خارجی فعال‌اند.

مهم‌ترین اقلام صادراتی استان شامل هیدروکربورها، شمش، میل‌گرد آج‌دار، شیشه، بلورجات، پلی‌اتیلن سبک‌وسنگین، ایزوگام، شمش آلومینیوم، مقاطع فولادی، مواد غذایی، کاشی، سرامیک و غیره است که عمدتاً به کشورهای ترکیه، امارات متحده، عراق، آذربایجان، پاکستان افغانستان، ازبکستان، بلغارستان و … صادر می‌شود.

پرورش ماهی در استان

استان مركزی رتبه اول صادرات و تنوع تولید ماهیان زینتی دارد و 90 درصد صادرات این ماهیان در كشور از این استان انجام می شود.

⚡ استان مرکزی جز استان مطرح کشور در پرورش ماهی است و توانسته است رتبه اول تولید ماهیان زینتی، رتبه سوم پرورش ماهی قزل‌آلا، رتبه چهارم تولید بچه‌ماهی قزل‌آلا، رتبه سوم پرورش ماهیان در استخر ذخیره دومنظوره و رتبه پنجم تولید ماهیان خاویاری را در کشور از آن خود کند. شهرستان‌های اراک، شازند، فراهان، کمیجان بیشترین تولیدات را داشته و در سایر شهرستان‌های استان هم ماهیان پرورشی تولید می‌شود.

استان مرکزی جایگاه مناسبی در تولید بچه‌ماهی قزل‌آلا دارد به‌طوری که نخستین واحد پرورش ماهی خاویار استان در شهرستان ساوه ایجاد شد و بعد از آن دو واحد در اراک و دلیجان افزوده شدند. استان مرکزی جزو ۸ استانی است که به دانش استحصال خاویار دست‌یافته است و از ذخیره گاه های اصلی شاه میگو در آب شیرین کشور در سد نقوسان تفرش، کلاله شهرستان اراک و سد ۱۵ خرداد دلیجان است.

۱۶ واحد پرورش تفریق و پرورش تخم چشم زده در استان فعالیت می‌کنند. عمده مزارع تفریق بچه‌ماهی قزل‌آلای استان مرکزی در شهرستان‌های اراک، خنداب، شازند و خمین واقع شده و این استان در تولید بچه‌ماهی رتبه سوم کشور را به خود اختصاص داده است.

بزرگ‌ترین کارخانه تولید کنسرو ماهی کشور در شهرستان ساوه است و همچنین دو کارخانه خوراک آبزیان در شهرستان‌های شازند و کمیجان در استان فعالیت می‌کنند.

تلاش های اتحادیه تولید و تجارت آبزیان موجب شد بازارهای کشورهایی مانند عمان و مالزی به بازار صادراتی هدف ایران افزوده شود

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و مزرعه‌دار آبزی بخصوص با منابع خوبی که در استان مرکزی وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات آبزیان را رعایت کند.

 ماهیان زینتی استان مرکزی:

صادرات ماهیان زینتی از استان مرکزی در حال افزایش است بطوری که گردش مالی سالانه صنعت پرورش ماهیان زینتی در جهان ۱۵ میلیارد دلار است

⚡پرورش ماهیان زینتی، صنعتی نوپا و از کسب کارهای ارزان و پرمنفعت است که با سرمایه اندک می‌تواند مولد اشتغال و تولید ثروت باشد. استان مرکزی به ویژه شهرهای جنوبی از جمله محلات، خنداب و دلیجان از خاستگاه‌های اصلی تولید و صادرات ماهیان زینتی کشورند.

استان مرکزی رتبه اول صادرات و تنوع ماهیان زینتی کشور را دارد و ۹۰ درصد صادرات این ماهیان در کشور از این منطقه انجام می‌شود.

پرورش و تجارت ماهیان زینتی هر ساله برای کشورهایی چون مالزی، سنگاپور، چین و تایلند که در رأس کشورهای تولیدکننده آبزیان زینتی‌اند، درآمدهای صادراتی بالایی می‌آورد و این مهم باید در استان و بخصوص شهرستان محلات که به قطب ماهیان زینتی کشور شهرت یافته با نگاهی جدی و برنامه اصولی دنبال شود. 

تمایل فزاینده مردم کشورها به داشتن آکواریوم در خانه و استقبال در اماکن عمومی باعث شده است در ۱۲۵ کشور جهان، اقتصاد شکوفایی حول این صنعت شکل بگیرد. بخش عمده ماهیان زینتی از نواحی گرمسیری و استوایی به کشورهای توسعه‌یافته صادر می‌شود.

بر اساس آمار سالانه حدود ۲۰۰ میلیون قطعه ماهی زینتی در ایران پرورش و تکثیر می‌شود که در شرایط دشوار اقتصادی و نیاز مبرم کشور به صادرات و ارزآوری مکی توان با گسترش کسب‌وکارهایی چون پرورش ماهیان زینتی و صادرات آن که از مشتریان قابل‌توجهی در خیلی کشورها برخوردار است، به درآمدهای ارزی خوبی دست‌یافت.

برای موفقیت در صادرات ماهیان زینتی، تحقق و مطالعه بازارهای صادراتی و انتخاب بهترین و متناسب‌ترین بازارها نقش مهمی در موفقیت صادرکنندگان دارند.

⚡ برای موفقیت در صادرات ماهیان زینتی، تحقق و مطالعه بازارهای صادراتی و انتخاب بهترین و متناسب‌ترین بازارها نقش مهمی در موفقیت صادرکنندگان دارند.

صادرات موضوعی است که با الگوی برداری محض یا صرفاً توصیه یک شخص نمی‌توان بازار صادراتی را انتخاب کرد و نیاز به استفاده از تحقیقات بازار، تقویت مهارت های صادراتی و بازاریابی بین المللی است تا خود را در معرض دید خریداران عمده دست‌اول قرار دهمی و اساس یک تجارت طولانی مدت و سودده را رقم بزنیم!

در حال حاضر ابزارهای بازاریابی نوین و تبلیغات به کمک صادرکنندگان آمده است و فرصت معرفی و تبلیغات را در کنار شرکت‌های بزرگ‌تر فراهم کرده است و اتفاقاً خیلی موارد موفقیت صادراتی در استفاده از ابزارهای بازاریابی نوین و تبلیغات بین‌المللی است و نه بزرگی بنگاه اقتصادی.

در دنیای واقعی مثل این است که یک مغازه هرچند هم بزرگ را در انتهای کوچه بن‌بست و کم رفت‌وآمدی قرار دهیم و برعکس یک مغازه کوچک در سر نبش و یک مسیر پر رفت‌وآمد می‌تواند فروش و مشتریان بیشتری نسبت به مغازه بزرگ انتهای بن‌بست داشته باشد.

بازاریابی نوین دقیقاً همین کار را برای یک کسب‌وکار می‌کند و موقعیت کسب‌وکار را در مسیر دید خریداران عمده دست‌اول سایر کشورها قرار می‌دهد تا کسب‌وکار شما را بشناسند و با شما ارتباط بگیرند.

پرورش گل‌وگیاه زینتی استان مرکزی

 مقصد گیاهان زینتی عمدتا به کشورهای عراق، افغانستان، قزاقستان، آذربایجان و روسیه و حتی برخی کشورهای اروپایی است.

 استان مرکزی با وجود برخورداری از تنوع اقلیمی مناسب از قطب‌های مهم تولید گل و گیاهان زینتی کشور است.

محلات بیشترین سطح زیر کشت و پرورش انواع گل‌وگیاه زینتی کشور را دارد و تولید ۳۵۰ گونه مختلف گیاهان زینتی، آپارتمانی و فضای سبز، محلات را به یکی از قطب‌های پرورش و تجارت گل‌وگیاه ایران تبدیل کرده است.

سالانه بیش از ۲۰۰ میلیون شاخه گل و گیاهان زینتی از جمله گل‌های گلدانی در استان تولید می‌شود که گل‌کاران محلاتی رتبه اول استان را دارند

۱۸ درصد سطح زیر کشت گل‌وگیاه، ۱۲ درصد تولید انواع گل شاخه بریده، ۸۰ درصد تولید گل‌های فصلی نشایی، ۲۱ درصد تولید درخت و درختچه‌های زینتی و ۱۴ درصد گیاهان آپارتمانی کشور در محلات تولید می‌شود.

گل‌های شاخه بریده این شهرستان از گونه‌های گلایل، میخک، داوودی، لیسیانتوس، آنتوریوم و لیلیوم است که در فضای باز و گلخانه تولید می‌شوند.

 مهم‌ترین گل‌های آپارتمانی این شهرستان حسن یوسف، گل سنگ، کاکتوس، دیفن باخیا، پتوس و فیکوس و گل‌های نشایی و فصلی شامل انواع اطلسی، بنفشه، میمون، سلوی، پریوش و آهار است.

⚡ استان مرکزی با تولید ۱۰۸ میلیون بوته گل‌های فصلی نشایی و  ۲۱ میلیون و ۷۰۰ هزار گل‌های گلدانی در سال به ترتیب مقام اول و سوم کشوری را دارد.

مقصد صادرات این گل‌ها بیشتر کشورهای حوزه خلیج‌فارس است ولی به دلیل واسطه‌های خارج استان، آمار و ارقام صادرات این محصول در استان مرکزی دقیق نیست.

در کشور و بخصوص استان مرکزی با توجه به شرایط اقلیمی مناسب گل‌وگیاه زمینه مناسب ارزآوری و صادرات این محصول فراهم است اما تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم.

⚡ باوجوداینکه رتبه هفدهم کشورهای تولیدکننده گل‌های زینتی جهان را داریم اما متأسفانه در صادرات رتبه ۱۰۷ را داریم که این مسئله نشان می‌دهد تاکنون کم‌کاری و کاستی‌های زیادی در صادرات این محصول داشته‌ایم و باید از ظرفیت‌های صادراتی کشور و بخصوص استان بیش‌ازپیش استفاده کرد.

با توجه به اقلیم استان، گل‌های زینتی استان بعضاً در جهان بی‌نظیر است اما به دلیل بازاریابی ضعیف و آنچه شایسته گل‌های زینتی استان بوده است تاکنون انجام نشده است، معرفی و تبلیغات ضعیف و در حد صفر این محصول، صادرات گل‌های زینتی کشور و بخصوص استان را در چنین سطح پایینی قرار داده است.

اگر بازاریابی خوبی برای گل‌وگیاه‌های زینتی استان انجام شود و کشورهایی که ظرفیت‌های صادراتی خوبی دارند شناسایی شوند و سلیقه مشتری در نوع گل، بسته‌بندی و غیره لحاظ شود قطعاً موفقیت‌های زیادی در صادرات گل‌های زینتی استان خواهیم داشت.

با بسته بندی مناسب می توان بازاریابی بهتری  انجام داد و سود ارزی بیشتری بدست آورد

⚡ در حال حاضر کشورهای ویتنام، عراق، ارمنستان و حتی هلند (به‌صورت محدود) مقاصد اصلی و شرکای تجاری گل‌وگیاه ایران هستند اما قطعاً بازارهای محدود و سطح پایین نمی‌تواند هدف نهایی صادرات این محصول باارزش استان باشد.

بازاریابی صحیح، اصولی و حرفه‌ای باعث می‌شود تا افق صادراتی صادرکننده از کشورهای همسایه که عمدتاً به دنبال خرید کالا با حداقل قیمت از تولیدکننده ایرانی هستند، به کشورهایی معطوف شود تا حاضرند بعضاً سود چندبرابر نسبت به خریداران کشورهای همسایه پرداخت کنند.

ورود موفق به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و تولیدکننده گیاهان داروئی بخصوص با منابع خوبی که در استان مرکزی وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات گل و گیاه را رعایت کند.

محصولات کشاورزی پربازده استان مرکزی

به‌طور کلی ۱۹ درصد از مساحت استان مرکزی اراضی کشاورزی و ۵۷ درصد مرتع و بقیه غیر مزروعی (شهرها، جاده‌ها، دریاچه و…)است.

محصولات کشاورزی استان شامل گندم، جو، آفتابگردان، حبوبات، پنبه، چغندرقند، گوجه فرنگی، پیاز، انگور، خشکبار، سبزیجات، انار، طالبی، هلو، پسته، بادام و گردو است. محصولات بهاره این شهرستان سیب زمینی، پیاز، هندوانه، گوجه، خیار و خربزه است.

لوبیا یکی از محصولات کشاورزی  پر بازده استان تولید لوبیا است که بیش از ۹۰٪ آن در شهرستان خمین کاشت می‌شود

لوبیا یکی از محصولات کشاورزی  پر بازده استان تولید لوبیا است که بیش از ۹۰٪ آن در شهرستان خمین کاشت می‌شود. به همین سبب استان مرکزی به عنوان یکی از قطب‌های تولید لوبیا در کشور مطرح بوده و ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای کشور در این استان و در شهرستان خمین قرار دارد.

شهرستان خمین قطب تولید لوبیای استان محسوب می‌شود و شهرستان‌های شازند، اراک و خنداب نیز به ترتیب به لحاظ میزان تولید در جایگاه‌های بعدی قرار می‌گیرند.

 در شهرستان خمین که یکی از قطب‌های تولید لوبیا در استان مرکزی است کشاورزان با بهره گیری از جدیدترین یافته‌های پژوهشگران مرکز تحقیقات لوبیا رقم‌های اصلاح شده را کشت می‌کنند. میانگین کشوری برداشت لوبیا در هرهکتار ۳ تن است اما این میزان در شهرستان خمین ۶ تن در هکتار است.

 ارقام صدری، صالح، کوشا، غفار، دادفر، یاقوت، افق، درسا، شکوفا و الماس از جمله ارقام اصلاح شده لوبیا در مرکز تحقیقات لوبیا خمین استان مرکزی است.

سهم کشاورزان استان مرکزی در صادرات محصول لوبیا در کشور ناچیز است و نبود صنایع تبدیلی و عدم شناسایی بازارهای هدف از جمله دلایل افت صادرات لوبیای استان محسوب می‌شود.

انار استان مرکزی

انار ساوه یکی از مرغوبترین انارهای کشور بوده که ۱۲ رقم تجاری در ساوه تولید و قابل عرضه است.

⚡ ساوه شهر یاقوت‌های سرخ پاییزی است و معروف‌ترین انار دنیا را دارد که حتی برخی از سیاحان و جهانگردان نیز در سفرنامه‌های خود از آن یاد کرده‌اند. در فصل پاییز در کنار گشت و گذار در ساوه می‌توانید این میوه‌ی پاییزی و محصولات دیگر مربوط به آن را تهیه کنید.

انار ساوه غنی از ویتامین ث و آنتیاکسیدان ها هستند، می‌توانند به تاخیر علائم پیری کمک کنند. این آنتی اکسیدان‌ها با التهاب پوست و درمان آکنه و خال‌های تیره مبارزه می‌کنند.  استان مرکزی اولین تولید کننده کیفی و دومین تولید کننده کمی انار در ایران است و محصول انار ساوه استان دارای شهرت جهانی است. میانگین برداشت محصول در هر هکتار از باغات انار استان ۴۵ هزار تن است که ملس ساوه، ملس تبریز، یوسف خانی و الک از جمله ارقام ممتاز انار باغات است.

در بازار امروز بسياري از عوامل سبب شده اند كه بسته بندي ابزار مهم فروش كالا مطرح شود.

⚡ ایران بعداز هند و چین جایگاه سوم تولید انار را در جهان دارد و هر ساله از ۹۰ هزار هکتار از باغات کشور بیش از یک میلیون تن انار برداشت می‌شود.

سالانه ۱۵ هزار تن انار به ارزش ۱۵ میلیون دلار از کشورمان به کشورهای حاشیه خلیج فارس، اتحادیه اروپا، روسیه و ژاپن صادر می‌شود. میوه تازه انار برای مصارف خوراکی و تهیه فرآورده‌های صنعتی مانند آبمیوه بسیار مورد توجه قرار دارد.

 یکی از مهم‌ترین صادر کنندگان انار به اروپا، کشور ایران است. کشور کره جنوبی هم تجربه خوبی از انار ایران دارد و بازار این کشور به‌خوبی انار ایرانی را می‌شناسند. سهم تجارت میوه انار در چند سال اخیر تقریباً قابل قبول بوده است.

مجموع باغات استان مرکزی ۷۵ هزار هکتار است که شهرستان ساوه با ۱۲ هزار هکتار باغ انار دومین میزان تولید و زیر کشت دارد.

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر باغدار و صادرکننده انار و بخصوص با منابع خوبی که در استان مرکزی وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در صادرات و بازاریابی انار و فرآورده های آن را رعایت کنند.

پسته استان مرکزی

۳۸ واحد ضبط و فرآوری پسته در شهرستان زرند به عنوان قطب تولید پسته استان مرکزی فعالیت دارند

⚡ از مجموع ۱۱ هزار هکتار باغ پسته استان مرکزی، بیش از ۱۳ هزار تن پسته برداشت می‌شود که ۹۰ درصد آن، در شهرستان‌های شمالی استان انجام می‌شود.

شهرستان‌های ساوه و زرندیه قطب تولید پسته استان مرکزی هستند و  پسته این شهرستان‌ها در کیفیت با نقاط پسته خیز کشور قابل رقابت است.

 ارقام احمد آقایی و فندقی از ارقام اصلی کشت پسته ساوه هستند و ارقام کله قوچی و اکبری در رده‌های بعدی قرار دارند.

عاری بودن این محصول از آلودگی به آفلاتوکسین، مقاومت در برابر سرما، کیفیت مطلوب مغز و خندانی پسته از مزیت‌های این محصول در ساوه است.

ایران نخستین خاستگاه و دومین تولید کننده پسته جهان است و هر ساله ۳۳۰ هزار تن محصول از باغات کشور برداشت می‌شود. با استفاده از ابزاهای مناسب تبلیغات می‌توان پسته کشور و بخصوص پسته بی نظیر استان را بیش از پیش در صادرات پسته ارتقاء دهد.

یکی از ویژگی‌های پسته استان مرکزی که به مرغوبیت آن افزوده، تولید پسته ارگانیک است که حدود ۲۰۰ هکتار از باغ‌های پسته استان ارگانیک است.

شهرستان زرندیه کانون تولید پسته استان مرکزی است که ۸۰درصد پسته تولیدی این شهر قابلیت صادرات دارد.

تسهیل در صادرات پسته موجب ارزآوری بیشتر برای کشور خواهد بود.

⚡ بازارهای اروپا و کشورهای توسعه یافته مشتاق پسته ارگانیک اند و این استان می‌تواند نقش بسیار خوبی در صادرات این محصول به کشورهای تراز اول بازی کند.

صادرکنندگان پسته استان نباید صادرات را به کشورهای همسایه محدود کنند بلکه محصولی با چنین خواصی مناسب صادرات به بازار کشورهای تراز اول است و استفاده از ابزاهای نوین تحقیقات بازار، شناخت سلیقه  مشتری در کشور هدف، طراحی محصول مطابق سلیقه و خواست مشتری و تبلیغات بین المللی کالا می‌تواند به یک صادرات موفق و پولساز کمک زیادی بکند.

متاسفانه واسطه‌ها در برخی کشورها با اینکه صاحب محصول نیستند از غفلت صادرکننده ایرانی استفاده می‌کنند و با سفارشی سازی محصول مطابق خواسته و نیاز مشتری و تبلیغات بین المللی سود اصلی صادرات را از آن خود می‌کنند و حداقل‌ها نصیب تولید کننده و صادرکننده ایرانی می‌شود.

افزایش تولید پسته باعث بیشتر شدن صادرات آن خواهد شد

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان، باغ‌دار و واحدهای فرآوری و بسته‌بندی پسته بخصوص با منابع خوبی که در استان مرکزی وجود دارد، محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات پسته را رعایت کند.

انگور استان مرکزی

بیشتر باغات انگور استان مرکزی در شهرستانهای خنداب، اراک، ، ساوه و زرندیه شازند، آشتیان و کمیجان قرار دارند

⚡ وسعت تاکستان‌های استان مرکزی بیش از ۱۵ هزار هکتار است و این منطقه رتبه نهم تولید انگور کشور را دارد، متوسط برداشت انگور از هرهکتار در استان مرکزی ۱۰ تن است. شهرستان خنداب با شش هزار و ۳۶ هکتار تاکستان ز نظر وسعت تاکستان و تولید انگور بیشترین سهم را در استان مرکزی دارد.

استان مرکزی، آذربایجان شرقی و غربی، قزوین و زنجان از مهم‌ترین استان‌های تولید انگور کشور محسوب می‌شود.

۷۰ درصد از ارقام انگور تولیدی استان مرکزی از نوع بیدانه است که سالانه هفت هزار تن کشمش از آنها تولید می‌شود که از این مقدار حدود ۵۰۰ تن به استان‌های همجوار و خارج کشور صادر می‌شود.

انگور بیدانه،  قرمز، عسگری، یاقوتی و خلیلی مهم‌ترین ارقام این محصول در استان است.

امروزه با پیشرفت علم وابزارآلات کشاورزی وشیوه های نوین آبیاری محصولات، سبب شده تا کشورها بتواندد محصولاتی با کیفیت تر وبا هزینه مناسب‌تر تولید کنند. در شرایطی که تولید محصولات کشاورزی تجاری نبوده و همچنان معیشت محور باشد طبیعتاً کشاورز به نیت صادرات، تولید نمی‌کند و استانداردی‌های لازم رعایت نمی‌شود.

ایران با تولید سالانه ۴ میلیون تن انگور رتبه یازدهم تولید و موقعیت دوم صادرات کشمش دنیا را دارد

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان، باغ‌دار و واحدهای فرآوری و بسته‌بندی کشمش بخصوص با منابع خوبی که در استان مرکزی وجود دارد، محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات کشمش را رعایت کند.

کشت گل محمدی در استان مرکزی

گردش مالی گل محمدی در جهان حدود دو میلیارد دلار است و گل محمدی استان مرکزی از بهترین محصولات گیاهان دارویی کشور است

⚡ گل محمدی نام نوعی گل رز است که از برخی نمونه‌های آن گلاب می‌گیرند. این گونه رز مقاومت بالایی در مقابل کم‌آبی دارد و مناسب کشت دیم یا اقلیم‌های کم آب است.

ایران رتبه اول تولید گل محمدی و گلاب جهان  را دارد و هر ساله از ۲۷ هزار هکتار گلستان‌های گل محمدی کشور ۶۰ هزار تن گل برداشت می‌شود.

محصول عمده گل محمدی، گلاب، غنچه و گلبرگ خشک است که در صنایع دارویی، عطرسازی، فراورده‌های بهداشتی – آرایشی و صنایع غذایی استفاده می‌شود. مصارف صنایع دارویی گل محمدی بیشتر در درمان دردهای رماتیسمی، قلبی، تقویت اعصاب و معده و رفع بعضی از سردردهاست و در صنایع غذایی عمدتاً در تهیه شربت مربا و صنایع شیرینی‌سازی و بستنی استفاده می‌شود.

استان مرکزی توانسته است طی چند سال گذشته سطح زیر کشت این محصول را افزایش دهد و از استان‌های مطرح تولید گل و گلاب کشور باشد.

شهرستان‌های دلیجان و خمین  دو قطب اصلی تولید گل و گلاب استان مرکزی اند و هر ساله گلاب تولید شده و اسانس حاصل از آن علاوه بر مصرف داخلی به خارج استان  و مقداری به خارج از کشور صادر می‌شود..

به دلیل اینکه در تولید و فرآوری این نوع گل‌ها از هیچ نوع سموم شیمیایی و آفت کشی استفاده نمی‌شود از درجه مرغوبیت بسیار بالایی برخوردارند. این امر سبب رونق اقتصادی گل محمدی صادراتی شده است و متقاضیان زیادی در اکثر کشورها دارد.

به دلیل اینکه گل محمدی در شرایط آب‌وهوایی خشک رشد می‌کند و نیاز به آبیاری ندارد از بهترین محصولاتی است که می‌توان با هدف صادرات در مناطقی که آب کافی ندارند برای کشت آن برنامه ریزی کرد.

کیفیت محصول صادراتی همیشه حائز اهمیت است یک گل محمدی خوب باید دارای رنگ شفاف، پررنگ و بسیار تمیز باشد و گل‌های آن رنگ‌پریده نباشند

⚡ کیفیت محصول صادراتی همیشه حائز اهمیت است یک گل محمدی خوب باید دارای رنگ شفاف، پررنگ و بسیار تمیز باشد و گل‌های آن رنگ‌پریده نباشند. گل‌هایی که برای صادرات انتخاب می‌شود باید یک اندازه باشند و دربسته بندی‌های مناسبی قرار بگیرند تا عطر، رنگ و طعم آنها در طول صادرات دستخوش تغییرات نشود.

 شناسایی بازار مناسب فروش صادراتی، از مهم‌ترین مراحل پس از برداشت یا حتی قبل از به دست آمدن محصول و فرآوری است. طبق آمارهای منتشر شده، بازار تقاضای فرآورده‌های گل محمدی طی سال‌های گذشته با افزایش روبرو بوده است.

بازارهای صادراتی این محصول در کشورهایی چون لهستان، عربستان، ویتنام، کره جنوبی و فرانسه از سال ۲۰۱۹ دارای رشد مثبت بوده است.

چین با صادرات ۲۳ درصد گل محمدی جهان عمده‌ترین صادرکننده این محصول در جهان است. هند، لهستان، آلمان و اندونزی به ترتیب با ۹، ۷، ۶ و ۵ درصد از سهم صادرات این محصول در جهان در رتبه‌های بعدی قرار می‌گیرند.

هند، ایتالیا، امارات، پاکستان، هنگ‌کنگ، اسپانیا و عراق بیشترین پتانسیل صادراتی( درخواست واردات) گل محمدی در آسیا را دارند.

بازاریابی دیجیتال با استفاده از ابزارها و کانال‌های د یجیتال، شیوه‌های سنتی بازاریابی بخصوص صادرات را متحول کرده است و نسبت به روش‌های قدیم بازاریابی صادرات مثل احداث دفتر در کشور هدف، شرکت در نمایشگاه‌ها یا حضور در کشور هدف و ملاقات‌های حضوری با تعداد محدوی مشتری بالقوه به شدت کاهش پیدا کرده است.

 افزایش صادرات و تجاری سازی از الزامات تکمیل چرخه تولید گیاهان دارویی ازجمله گل محمدی استان مرکزی است

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان، باغ‌دار و واحدهای فرآوری و بسته‌بندی گل محمدی و فرآورده های آن بخصوص با منابع خوبی که در استان مرکزی وجود دارد، محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات گل محمدی را رعایت کند.

در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد صادرات استان مرکزی به کشورهای همسایه انجام می‌شود هر چند که صادرات به کشورهای همسایه خوب است! اما فرصت‌های صادراتی بهتری هم در تجارت به سایر کشورها که نیازمند کالای ایرانی‌اند هم وجود دارد که می‌توان سود صادراتی خوبی از صادرات به چنین کشورهایی به دست آورد!

در ورود به بازارهای جدید و حتی ادامه فعالیت در بازارهای فعلی بیش از سخت تلاش کردن به هوشمندی و شناخت کافی نسبت به بازار هدف نیاز است! تقویت مهارت‌های صادراتی و استفاده از مشاوران می‌تواند سودآوری در صادرات را تا حد زیادی تضمین کند.

دیدگاه‌ها (1)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

    شاهین مهمان 8 مهر 1402 پاسخ

    با سلام . تشکر از شما بابت تولید محتوای بسیار خوب و کاربردی

error: Content is protected !!