صادرات استان خراسان رضوی، فرصت ها و کشورهای هدف
چه فرصتهایی برای رشد صادرات استان خراسان رضوی وجود دارد؟
✍ در این بخش قصد داریم شما را با ظرفیتها، فرصتهای بینظیر صادراتی، کشورهای هدف و افزایش صادرات استان خراسان رضوی آشنا کنیم!
آنچه در این نوشته می خوانید:
معرفی استان خراسان رضوی
خراسان رضوی در شمال شرق کشور قرار گرفته است. این استان از شمال با کشور ترکمنستان، از شرق با افغانستان، دارای مرز مشترک است و پنجمین استان بزرگ کشور بوده و به خاطر وجود حرم مطهر امام رضا (ع) جایگاه ویژهای دارد.
خراسان رضوی در زمینه های زیادی در کشور پیشرو است؛ خراسان رضوی در بسیاری از شاخصهای ملی رتبه اول تا سوم را دارد؛ ۷۳ درصد تولید زعفران جهان در اختیار خراسان رضوی است، در تولید گیاهان دارویی رتبه اول و قطب دوم پسته ایران خراسان رضوی است.
خراسان رضوی با وسعت زیاد ازنظر شرایط طبیعی بسیار متنوع و هر یک از نواحی مختلف آن ویژگیهای خاصی است.
⚡ ذخیرههای زغالسنگ، مس، روی، آهن، منگنز، خاک نسوز و همچنین سنگهای ساختمانی در استان وجود دارد.
ذخایر اورانیوم، رادیوم و توریم در این استان کشف شده که ارزش اقتصادی بالایی دارند. بخش دیگری از درآمد استان از کشاورزی، دامپروری و صنایعدستی تأمین میشود.
استان خراسان رضوی از نظر میزان صادرات، پنجمین استان کشور است. تنوع کسبوکارها، تولیدیهای صنعتی، قابلیتهای کشاورزی، تولیدات متنوع و قابلتوجهی را در خراسان رضوی به وجود آورده است.
⚡ خراسان رضوی از لحاظ تعداد واحدهای تولیدی پس از تهران و اصفهان رتبه سوم و از نظر اشتغال صنعتی پس از استانهای تهران و اصفهان رتبه سوم و از نظر سرمایهگذاری پس از منطقه آزاد اروند و استانهای تهران و اصفهان رتبه چهارم را دارد.
وضعیت صادرات استان خراسان رضوی
⚡ استان خراسان رضوی با ظرفیت مرزی، تولیدات گسترده و توان تولید محصولاتی با مزیتهای نسبی، از مهمترین استانهای صادراتی کشور محسوب میشود.
از راهبردها و برنامههای صنعتی استان، افزایش صادرات و کشف بازارهای جدید صادراتی است تا بتوان به نقطه مطلوب صادرات و افزایش تولید، رونق اقتصادی و کاهش بیکاری در استان دستیافت.
برخی مشکلات پیش روی صادرات استان قیمت تمام شده بالای محصول، کیفیت پایین برخی کالاهای صادراتی، بستهبندی ناصحیح، نیروی انسانی آموزش ندیده، مشکلات حملونقل، پایانههای صادراتی و عدم تمرکز روی اولویتهای صادراتی استان است.
تولید موفق، باکیفیت و قیمت تمام شده مناسب، لازمه صادرات است. بالا بودن قیمت تمام شده، رقابت را در بازارهای خارجی از تولیدکننده میگیرد.
در نتیجه عواملی که هزینههای اضافه بر تولید تحمیل میکنند را باید شناسایی کرد و قدرت رقابت تولیدکننده را در بازارهای خارجی افزایش داد.
⚡ از دیگر مشکلات صادرات استان برندینگ است و صادرکننده در این حوزه تخصص کافی و لازم را ندارند و نمیتواند بازارسازی خوبی در کشور هدف داشته باشند. همانطور که تولید کالا یک زنجیره است، فروش و توزیع هم زنجیره مختص به خود را دارد، باید در این حوزه، تجار آموزش ساخت برند و بازارسازی را ببینند و به شرکتهایی که در این زمینه تخصص دارند رجوع شود تا کار برندسازی برای آنها انجام شود.
⚡ مشکلات و کمکاری در شناسایی بازارهای جدید صادراتی سبب شده است ۹۰% محصولات استان تنها به چهار کشور صادر شود و سهم ناچیزی در بازار سایر کشورها داشته باشیم. در حالی که در آنسوی مرزها فرصتهای زیادی وجود دارند که متقاضی کالای ایرانی هستند و ما خودمان را تنها محدود به چند کشور همسایه کردهایم.
تا زمانی که نتوانیم بخشی از بازار هدف را به تولیدات خود وابسته یا شرایط مناسب عرضه محصول باکیفیت و قابلرقابت را فراهم کنیم، امکان بهدستآوردن بازار جدید و حفظ بازارهای موجود میسر نخواهد بود.
وضعیت صادرات استان خراسان رضوی
⚡ در استان خراسان رضوی پنج گمرک باجگیران، مشهد، سرخس، لطفآباد و دوغارون در حال فعالیت هستند که از جمله مبادی ورودی و خروجی بااهمیت کشور به شمار میروند.
بر اساس آمار اتاق بازرگانی در مجموع بیش از ۲۷۰۰ تعرفه کالا از گمرکات مختلف استان صادر میشود. اقلام عمده کالاهای صادراتی استان مواد غذایی (زعفران، رب گوجهفرنگی، پسته، تخم پرندگان، سیبزمینی سیب تازه)، کفپوشها، روغنهای سبک، کاشی و سرامیک، کابل و هادیها، مواد پلاستیکی و کیسههای پلیاتیلن است.
⚡ مهمترین کشورهای هدف صادراتی استان خراسان رضوی افغانستان، ترکمنستان، امارات متحده عربی، عراق، تاجیکستان، اسپانیا، قزاقستان، هنگکنگ، ازبکستان و قرقیزستان هستند. بیش از ۷۰ درصد صادرات استان به سه کشور افغانستان، ترکمنستان و تاجیکستان بوده است که هرگونه مشکل و تنش سیاسی و دیپلماتیک با این سه کشور صادرات استان را بهشدت تحت تأثیر قرار میدهد.
برخی کشورهای هدف صادراتی در مجاورت خراسان رضوی قرار دارد و تاکنون محصولات دام و طیور نظیر گوشت، لبنیات، تخممرغ، فرش، موکت و لوازمخانگی به آنها صادر شده است.
در همسایگی استان با کشورهای ترکمنستان و افغانستان دو بازارچه مرزی باجگیران و دوغارون در تبادلات مرزی فعال هستند و صادرات و واردات غیرنفتی از طریق افراد دارای کارت پیلهوری از طریق این بازارچهها انجام میشود.
ساکنین شهرستانهای مرزی در قالب ۱۹ شرکت تعاونی و یک اتحادیه شرکتهای تعاونی از امتیاز صادرات و واردات کالا از طریق این کارت برخوردارند.
عمده صادرات کالا از خراسان رضوی به کشورهای هدف از مرز زمینی انجام میشود اما در این میان مسیر ریلی به ترکمنستان و کشورهای آسیای میانه نیز برای صادرات استفاده میشوند.
تشریفات گمرکی صادرات و واردات استان خراسان رضوی از مرز هوایی گمرک مشهد نیز در فرودگاه هاشمینژاد برای بارهای خرد فراهم است. در این گمرک شرکتهای خدمات بار هوایی بستهبندی تخصصی کالا (مطابق استاندارد بینالمللی فرودگاهی) را برای کالای صادراتی انجام میدهند.
این شرکتها با ایجاد ارتباط و قرارداد ترانزیت کالا با شرکتهای بزرگ خدمات هوایی در سایر استانهای کشور، به صادرکننده خراسانی خدماترسانی میکنند.
کالاهای پربازده استان خراسان رضوی
پسته خراسان رضوی
⚡ تولید پسته مرغوب و باکیفیت در خراسان رضوی در بهترین باغات و بهترین زمان ممکن برداشت میشود بااینوجود، بخش اعظم محصول به سایر استانهای کشور انتقال و به نام پسته همان استانها به مقصد کشورهای خارجی صادر میشود. تاکنون پسته خراسان رضوی نتوانسته به جایگاه واقعی خود به عنوان برندی برای استان در بازار مصرف داخلی و خارجی دست یابد.
خراسان رضوی هیچ تشکل و اتحادیه تخصصی در زمینه خرید و صادرات پسته ندارد و این باعث شده است بخش اعظم پسته تولیدی این استان بهصورت خام یا فراوری شده به استانهایی دیگر مانند کرمان و تهران برده شده و از آنجا به خارج از کشور صادر شود و تنها حدود۱۰ تا ۱۵ درصد پسته استان به نام خراسان رضوی صادر میشود.
در استان خراسان رضوی دو یا سه باغ پسته وجود دارد که باغداران و تجار، محصولات آن را با برند خودشان صادر و ثبت میکنند، حتی گواهی محصولات ارگانیک را نیز دریافت کردهاند، اما این میزان صادرات خیلی محدود است.
⚡ امروزه به دلیل کاهش بارندگی و خشکسالی پیش رو، کشت پسته به دلیل استفاده کم از آب مورد توجه کشاورزان و باغداران خراسانی قرار گرفته است و به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب خراسان رضوی محصول پسته خراسان رضوی میتواند به زودی رشد کند.
نکته اساسی پیش روی صادرات پسته، کیفت، مرغوبیت و بستهبندی مناسب در حمل و نقل آن است که باید به آن توجه شود. برخی کشورها نسبت به کیفیت پسته حساسیت زیادی دارند.
کشورهای اروپایی در این زمینه سختگیرتر هستند و عموماً پسته باکیفیت به این کشورها صادر میشود؛ بنابراین ممکن است بر اساس کشور مقصد نوع کیفیت پسته صادراتی متفاوت باشد.
به طور نمونه کشور آلمان نسبت سم آفلاتوکسین حساسیت زیادی دارد و تنها پستههایی با درصد پایین آفلاتوکسین به این کشور صادر میشود.
آلمان، هنگکنگ، ویتنام، ایتالیا، هند، اسپانیا و عراق به ترتیب بیشترین میزان واردات پسته جهان را دارند.
تبلیغات و بازاریابی درستی برای پسته ایرانی در کشورهای هدف صورت نمیگیرد و با توجه به توان و قدرت تبلیغات کشورهای رقیب مانند امریکا، پسته ایرانی بهخوبی به دنیا معرفی نشده است و این به دلیل عدم توانایی و بهکارگیری افراد خبره در تبلیغات بینالمللی است.
کمتوجهی به کیفیت و بهداشت محصول از باغ تا صادرات و ضعف سیستمهای نظارت و کنترل بهداشتی از جمله سم آفلاتوکسین و سموم باقیمانده باعث میشود وجه کالای صادراتی ما در کشور واردکننده خراب شود و علیرغم شایستگی محصول ایرانی، کالای ایرانی به عنوان کالای بیکیفیت شناخته شود که علاوه بر ضربه به وجه صادرات، خریدار کالا را با قیمت های بسیار نازل از فروشنده ایرانی طلب کند.
بااینوجود پسته از خشکبارهای بسیار باارزش در بین تمام کشورهای دنیا است و کشورهای زیادی خواهان این محصول لوکس هستند که میتوان با رعایت استاندارهای صادراتی و بازاریابی درست جایگاه ویژهای در بازارهای جهانی ایجاد و به سود بالا دستیافت.
مشکل دیگر صادرات خامفروشی این محصول باارزش است. متأسفانه فقط حدود ۲ درصد پسته تولیدی فرآوری میشود و مابقی به صورت فله از کشاورز خریداری میشود و بعد از آن به سایر کشورها برای فرآوری یا صادرات مجدد ارسال میشود. زحمت اصلی را کشاورز، تولیدکننده و بازرگان ایرانی میکشد و سود چندبرابر نصیب تاجر خارجی میشود!
⚡ غفلت ما از حضور در بازارهای صادراتی پسته تا جایی است که حتی برخی کشورها پسته ایرانی و خراسانی را خام و فرآوری نشده خریداری کرده و با بستهبندی و بازاریابی مناسب صادرات مجدد میکنند و سود قابلتوجهی عایدشان میشود.
راهکار این است که کشاورز یا تاجر ایرانی به کمک متخصصان تحقیقات و توسعه بازارهای صادراتی، سلیقه مردم کشورهای هدف را شناسایی و به تدریج و مرحله به مرحله بر اساس اولویتها وارد بازار این کشورها شوند و سود چند برابری که واسطهها میگیرند به دست کشاورز و صادر کننده ما برسد.
⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان، باغدار و واحدهای فرآوری و بستهبندی پسته بخصوص با منابع خوبی که در استان خراسان رضوی وجود دارد، محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات پسته را رعایت کند.
زعفران خراسان رضوی
⚡ سهم ایران از تولید زعفران جهان ۹۲.۵ درصد، سهم خراسان رضوی از تولید این محصول در ایران حدود ۷۵ درصد و سهم این استان از صادرات زعفران ۹۰ درصد است.
⚡ سالانه به طور میانگین ۳۵ درصد زعفران کشور و خراسان رضوی به امارات متحده عربی و اسپانیا صادر میشود که هر سال بر اساس آمار گمرک ایران حدود ۳۰۰ تن زعفران به ارزش حدودی سیصد میلیون دلار از کشور صادر شد.
زعفران نخستین محصول صادراتی خراسان رضوی است که سرمایهگذاری قابلتوجهی در تولید و تجارت این محصول در استان انجام شده است.
صادرات زعفران خراسان رضوی از سال ۱۳۸۸ تاکنون ۱۶۰ درصد رشد کرده و ۱۰ کشور نخست مقصد صادراتی زعفران خراسانی کشورهای امارات متحده عربی، اسپانیا، عربستان، ایتالیا، هند، چین، هنگکنگ، فرانسه، آلمان و ترکمنستان بودهاند.
در ابتدا ایران تنها صادرکننده زعفران دنیا بود. اما به دلیل کم کاری کشاورزان، تاجران و مسئولان کمکم فضا برای ورود سایر کشورها مهیا شد و به تدریج بازارهای صادراتی را از دست دادیم.
سرمایهگذاریهای صنعت زعفران به دلایل مختلف رضایت فعالان حوزه زعفران را جلب نکرده است و باعث شده است جایگاه خوبی به عنوان صادرکننده زعفران در دنیا نداشته باشیم.
⚡ در کنار مشکلات معمول صادرات زعفران ضعف تجارت الکترونیک، عدم تحقیقات بازار و نداشتن مهارت های صادراتی صادرکنندگان در معرفی محصولات، نبود نشان تجاری (برند ملی) زعفران ایرانی در بازارهای جهانی خودنمایی میکند.
متأسفانه زعفران ایرانی با برند کشورهای دیگر در دنیا شناخته میشود و حضور دلال و باعث میشود سود اصلی نصیب واسطهها شود و کمترین سود نصیب کشاورز و تاجر ایرانی شود.
- اگر قصد صادرات زعفران را دارید یا در صادرات زعفران به موفقیت چشمگیری نرسیدهاید توصیههای زیر را بررسی کنید:
- بازاریابی صادراتی
اولین قدم پیش روی صادرکنندگان، بازاریابی است. شناسایی بازار هدف و راههای ورود به بازارهای مستعد میتواند از طریق اطلاعات و آمار موجود و استفاده از تجربه افراد خبره یا شرکتهای تحقیقات بازار و بازاریابی باشد.
عدم بازارسازی مناسب زعفران ایران سبب شده تا مصرفکننده از جایگاه اصلی این کالای گرانبها اطلاعی نداشته باشند. بازاریابی و معرفی کالا به مرزهای خارج از کشور اهمیت زیادی دارد و اگر بتوانید این مرحله را با موفقیت پشت سر بگذارید گام بزرگی در مسیر موفقیت برداشتهاید.
- تهیه زعفران باکیفیت
اگر شما تولیدکننده زعفران هستید پس باید بدانید چگونه زعفران باکیفیت و عالی تولید کنید و اگر مستقیم از تولیدکننده خرید میکنید باید مشخصه زعفران درجهیک و سایر درجهبندیها را بدانید. زیرا کیفیت زعفران صادراتی و درجهبندی آن برای همه خریداران اهمیت دارد
- برندینگ
مسئله بسیار مهمی که بسیاری از صادرات کنندگان از آن غافلاند برندینگ است. بیشتر زعفران ایران به صورت فله و بسیار پایینتر از قیمت واقعی در بازارهای جهانی به فروش میرسد و این موضوع سبب شده است بسیاری از کشورهای از جمله چین، اسپانیا و امارات که از واردکنندگان بزرگ زعفران ایران هستند پس از خرید زعفران فله با قیمت پایین و با بستهبندی شکیل، آن را تحت برند به سراسر دنیا صادر کنند و از این طریق سالانه میلیاردها دلار ذخیره ارزی به دست بیاورند.
ایران بیشترین صادرات زعفران را به هنگکنگ، عمارات، اسپانیا، کویت، قطر، آلمان، فرانسه و چند کشور دیگر صادر میکند.
- بستهبندی جذاب و مناسب
برای تجارت موفق در مرزهای خارج از کشور باید نسبت به بستهبندی محصول صادراتی حساسیت ویژه داشته باشید و اولین فاکتوری که میتواند مشتری را جلب کند ظاهر بستهبندی کالاست است. هرگز از کنار بستهبندی به راحتی عبور نکنید.
توجه به سلیقه مصرفکننده در کشور هدف، ظرف بستهبندی، عکس و رنگ برچسب بستهبندی را موردتوجه قرار دهید. بستهبندی باید در عین اینکه هزینه زیادی نداشته باشد ظرافت و زیبایی خاصی هم داشته باشد.
فرهنگ کشور هدف را در بستهبندی لحاظ کنید و بدانید برای هر بازار مصرف بستهبندی خاصی مورد نیاز است.
توجه به همین نکات ساده بازار صادرات شما را بسیار پررونق خواهد کرد و صادر کننده را به درآمدهای ارزی بالا خواهد رساند.
- رعایت استاندارهای صادرات زعفران
در صادرات زعفران مجوزهای لازم را کسب کنید. یکی از آنها گواهی استاندارد و بهداشت نباتی است که کار پیچیده و زمانبری نیست.
- ورود شرکتهای دانشبنیان:
در سالهای اخیر شرکتهای دانشبنیان در زمینه زعفران در استان خراسان وارد شدهاند و تلاش میکنند تا حیثیت طلای سرخ را به کشور عزیزمان برگردانند؛ بنابراین استفاده از دانش شرکتهای دانشبنیان در تولید، جمعآوری، فرآوری و بستهبندی زعفران خراسانی میتواند کمک بزرگی به موفقیت در بازارهای صادراتی کند.
⚡ ورود موفق به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و تولیدکننده زعفران بخصوص با منابع خوبی که در استان خراسان رضوی وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات زعفران را رعایت کند.
سنگ فیروزه نیشابور – خراسان رضوی
صادرات سنگ فیروزه محرکی توسعهٔ اقتصادی کشور است و نیشابور دارای بزرگترین معدن سنگ فیروزه جهان است.
⚡ بهترین فیروزه جهان در ایران وجود دارد و منبع اصلی فیروزه آسیایی، ایران است. پس از ایران، این جواهر آبی را میتوان در شمال افریقا، استرالیا و سیبری یافت و در جنوب غربی قاره امریکا نیز معادن با ارزشی وجود دارد اما فیروزه ایران به دلیل درخشندگی و زیبایی خاصی که دارد، متفاوت است.
به دلیل کمکاریهای صورتگرفته در خصوص معرفی این سنگ باارزش به دنیا متأسفانه صادرات آن بیشتر بهصورت خام وبا قیمت بسیار پایینتر از ارزش واقعی انجام میشود. همچنین برخی کشورها از جمله افغانستان و اسپانیا، فیروزهٔ ایرانی را با نام کشور خود صادر میکنند.
عدم وجود دستگاههای مدرن تراشکاری و فراوری بهتر سنگهای قیمتی سبب شده تا سنگهای قیمتی بهخصوص فیروزه بهصورت خام از کشور خارج شوند.
کشور ترکیه از جمله خریداران اصلی فیروزه نیشابور است که آن را بهصورت خام خریداری میکند و با فراوری و تراشکاری آن را به نام فیروزه ترکیه صادر میکند.
درصورتیکه میتوان با تبلیغات و بازاریابی حرفهای، این کالای گرانبها را با نام کالای ایرانی به دنیا معرفی کرد و جلوی رکود در این صنعت قدیمی را گرفت.
و نکته دیگر اینکه، بسیاری از مردم دنیا از خواص این سنگ آگاهی ندارند و میتوان با معرفی این کالا و خواص آن متناسب با اعتقادات هر بازار، بازارهای زیادی برای این محصول ایجاد کرد.
سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی خواص ویژهای دارد که بین مسلمانان این اعتقاد قویتر است، به همین خاطر فیروزه نیشابور پتانسیل بالایی در صادرات به اغلب کشورهای مسلمان مانند قطر را دارد که حاضرند پول زیادی بپردازند.
صادرات سنگهای قیمتی حاشیه سود بالایی دارد و بهتر است افرادی که دسترسی به تأمینکنندههای بزرگ این محصول دارند تجارت خود را آغاز کنند.
⚡ در حال حاضر کشورهای زیادی خواهان سنگ فیروزهاند که از جمله میتوان به کشورهای جنوب شرق آسیا مثل مالزی و اندونزی و سایر کشورها مثل لبنان، برزیل، چین، ترکیه، کشورهای حاشیه خلیجفارس همچون عمان، کویت، قطر و امارات اشاره کرد.
کشورهای ارمنستان، ایتالیا هم رشد مثبت یکساله و پنجساله در واردات سنگ فیروزه داشتهاند.
⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان، و تولید کننده و سنگ تراش سنگ های قیمتی بخصوص با منابع خوبی که در استان خراسان رضوی وجود دارد، محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات سنگ های قیمتی رعایت شود.
پوشاک و منسوجات خراسان رضوی:
⚡ هم اکنون بیش از ۴۰۰ واحد تولیدی صنعت نساجی در حوزه فرش، پوشاک، فرآوردههای رنگرزی، ریسندگی و بافندگی دارای مجوز فعالیتاند و بیش از این تعدادی هم واحدهای تولیدی غیررسمی در استان فعالیت میکنند.
صنعت نساجی بهویژه صنعت پوشاک در استان ظرفیتهای بسیار دارد و تولیدکنندگان ایرانی قادر به تولید پوشاک مرغوب و باکیفیت مطلوب و متنوع میباشند بهطوریکه تاجر و تولیدکننده خراسانی تاکنون موفق شده است کالای خود را به کشورهای آسیای میانه، آفریقا، آمریکای لاتین و حتی اروپا صادر کنند و تاکنون تولیدکنندگان پوشاک خراسانی تقاضای خوبی برای صادرات داشتهاند.
کشورهای همسایه پوشاک ایرانی را با نرخ مناسبتری نسبت به تولیدات دیگر کشورها میتوانند تهیه کنند و این فرصت بسیار مناسبی برای تولیدکنندگان خراسانی است تا از فرصت استفاده کنند و جای خود را در بازار صادراتی در مرحله اول در بازار کشورهای همسایه و در مرحله بعد سایر بازارها باز کنند و درآمد ارزی خوبی را نصیب خود کنند.
نکته مهم اینکه، صادرکننده پوشاک خراسانی باید به برندسازی توجه کند و طوری باشد که مصرفکننده در بازار کشور هدف در خرید مجدد به دنبال پوشاک و برند او باشد و نام محصول ایرانی را به زبان بیاورد. به زبان ساده این همان برندسازی است.
در حال حاضر تعداد برندهای معروف ایرانی که روی برندسازی پوشاک بازار صادراتی کار کرده باشند بسیار محدود است و چنانچه شرکتهای خراسانی تولید پوشاک (یا هر شرکت تولید پوشاک ایران عزیز) بتوانند محصول باکیفیت و بستهبندی مناسب عرضه کند و کار تبلیغات و توسعه بازار نیز به شکل هوشمند برای آن بازار انجام شود در زمان نه خیلی طولانی خواهند توانست به بازارهای صادراتی راه پیدا کرده و از منافع سرشار این بازارها بهره ببرند.
⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر شرکت تولید پوشاک ایرانی و بخصوص منابع خوبی که در خراسان رضوی وجود دارد، امکانپذیر است به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات پوشاک را رعایت کنند.
صادرات سنگهای ساختمانی:
سنگهای ساختمانی استان خواهان زیادی در دنیا دارد و توان صادراتی در حوزه سنگ ساختمان بالا است اما متأسفانه حوزه معدن استان ظرفیتهای مغفول زیادی دارد، یکی از این ظرفیتها معادن سنگهای ساختمان است بهطوریکه گفته میشود ۱۵ ذخیره سنگهای ساختمانی کشور در استان خراسان رضوی است.
⚡ وجود سنگهایی مثل گرانیت پرمگسی، مروارید مشهد، مرمریت محمدآباد عریان، مرمریت سبزوار و مرمر پرتقالی و عسلی از سنگهای بینظیر جهان خراسان رضوی است که میتواند درآمد ارزی بالایی برای استان و کشور داشته باشد.
در حال حاضر بیشتر صادرات سنگهای ساختمانی به کشورهایی با قدرت اقتصادی پایین عرضه میشود و متأسفانه خریدار خارجی که بیشتر از کشورهای همسایه هستند از ضعف و مشکلات فروشنده ما با خبر است و تا میتواند میخواهد سنگ را به قیمت پایین خریداری کند.
از آن جا که بازار داخلی اشباع است و از طرفی هزینههای تولید هم افزایش پیدا کرده است، فروشنده ایرانی مجبور میشود کالای باارزش خود را به سود پایین به خریدار خارجی بفروشند. مضاف بر اینکه دولت هم اخیراً با تغییرات تعرفهای فشار بیشتری به صادرکننده سنگ ایرانی وارد میکند.
اما راهکاری که میتوان متصور شد این است که شرکتهای استخراج معادن و سنگهای ساختمانی با بازاریابی هوشمندانه سراغ مصرفکنندگان و خریداران دستاول سنگ در کشورهای هدف بروند تا کالای خود را مستقیم و بدون واسطه به دست خریدار واقعی برسانند و در مقابل ارزش واقعی کالای خود را دریافت کنند.
اما ضعف سیاری از شرکتهای ایرانی در صادرات، نبود مهارتهای صادراتی (ضعفهای ارتباطی و ضعفهای فنی صادراتی) است! قطعاً تقویت این مهارتها میتواند نتایج بسیار مثبت و پایداری برای صادرکنندگان بر جا بگذارد!
⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر شرکت تولیدتولیدکننده سنگ های ساختمانی و بخصوص با منابع خوبی که در خراسان رضوی وجود دارد، محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات سنگ های ساختمانی را رعایت کنند.
صادرات عسل از استان خراسان رضوی:
⚡ خراسان رضوی منطقه خشکی است اما عسل استان از کیفیت خوبی برخوردار است. در حال حاضر از گیاهانی نظیر برازمبل، کلپوره، آویشن، خارشتر و گون و… در سطح استان خراسان رضوی عسل تولید میشود.
از معضلات زنبورداران خشکسالیهای اخیر و پسرویهای مراتع است که مشکلات زیادی در تولید، پرورش زنبور و تولید عسل مرغوب ایجاد کرده است.
بااینحال عسل کوهستان مرغوبتر بوده و عسلهای آویشن، کلپوره و برازمبل در استان کیفیت بالایی دارند. شهرهای مشهد، چناران و نیشابور عسلهای خوبی برای صادرات دارند.
- عسل کلپوره بردسکن، کاشمر و هزار مسجد و عسل خارشتر دشتهای وسیع تربتجام عسلهای مطبوعی هستند.
⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان، تولیدکننده و واحد بسته بندی عسل مرغوب و بخصوص با منابع خوبی که در استان خراسان رضوی وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات عسل را رعایت کنند.
صادرات مواد معدنی:
خراسان رضوی معادن بسیار غنی دارد. ۴۶ نوع ماده معدنی در خراسان رضوی وجود دارد و مهمترین آن سنگآهن است، این استان قطب سنگآهن شرق کشور است. صنایع معدنی سنگان خاف از صنایع بزرگ معدنی کشور است که با حمایت دولت مشغول فعالیت است.
علاوه بر آن معادن مس، سیلیس و کرومیت از دیگر ذخایر معدنی ارزشمند استان به شمار میروند که واحدهای صنعتی و فرآوری زیادی در کنار آنها شکل گرفته است که مهمترین آنها صنایع استخراج کانیهای فلزی، کانیهای غیرفلزی، ساخت فلزات اساسی و غیره است که هر کدام علاوه بر تأمین نیاز داخل ظرفیتهای صادراتی بالایی دارند.
صنعت گیاهان داروئی خراسان رضوی:
⚡ خراسان رضوی ۳۵۰ گونه از مجموع سه هزار گیاه دارویی شناخته شده کشور را به صورت خودرو یا پرورشی داراست. پرورش و کشت گیاهان دارویی به دلیل نگهداری آسان، مصرف اندک آب و ارزش اقتصادی بالا مورد اقبال کشاورزان است.
علاوه بر اینکه میتوان گیاهان داروئی را بهصورت مستقیم، خشک یا پودر شده به سایر کشورها صادر کرد اما فرآوری گیاهان دارویی ارزش افزوده بسیار بالایی ایجاد میکند و میتواند در حوزههای درمانی، بهداشتی، غذایی و صنعتی آماده و فرآوری شود و سپس با چندین برابر ارزش افزوده به سایر کشورها صادر شود.
با بهکارگیری صنایع تبدیلی و تکمیلی در این حوزه میتوان تحول عظیم در بخش اقتصاد ایجاد کرد. در این میان خراسان رضوی در حوزه کشت گل محمدی نیز جایگاه قابل قبولی دارد و گل محمدی بعد از فرآوری توان صادراتی بسیار بالایی دارد.
⚡ به هر حال تجارت گیاهان دارویی در جهان سالانه بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار تخمین زده میشود اما ایران بهرغم قدمت هفت هزارساله در طب سنتی و برخورداری از هزاران نوع گیاه دارویی، سهم چندانی در این زمینه نداشته است.
پیشنهاد میشود صنعتگر و کشاورز خراسانی اولویت خود را بر فرآوری و ایجاد ارزش افزوده به گیاهان داروئی کنند و سپس فرآوردهها و محصولات جانبی را با چندین برابر ارزش به سایر کشورها صادر کنند. چنانچه برای برخی از گیاهان داروئی در کوتاهمدت این فرصت وجود ندارد، با نگهداری، بستهبندی صحیح و برندسازی اقدام به صادرات کنند تا بیشترین سود نصیب تاجر و کشاورز ایرانی شود.
در کنار راهحلهای بالا، توصیه میشود صادر کننده با متخصصان تحقیقات بازار و برندسازی به بهترین بازار و خریدار محصولات خودشان را پیدا کنند تا بیشترین سود نصیب تاجر ایرانی شود.
⚡ ورود موفق به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و تولیدکننده گیاهان داروئی بخصوص با منابع خوبی که در استان خراسان رضوی وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات گیاهان داروئی را رعایت کند.
چطور صادرکنندگان و تولیدکنندگان خراسان رضوی از فرصتهای پیش رو استفاده کنند؟
تولید لوازم پزشکی، داروسازی، کاشی و سرامیک، ادوات کشاورزی، فرش و موکت، کیف و کفش، الکتروموتورها و تابلوهای برق، لوازمیدکی خودرو، محصولات غذایی و آشامیدنی، محصولات شیمیایی، محصولات لاستیکی و پلاستیکی
منسوجات، ماشینآلات و دستگاههای برقی، محصولات کاغذی، انتشار و چاپ و تکثیر، ابزار پزشکی، خدمات مهندسی، استخراج معادن، مبلمان و مصنوعات چوب، صنایع چرم و هزاران صنعت و محصول دیگر را می توان از استان خراسان رضوی صادر کرد!
همه پتانسیلی که در استان خراسان رضوی برای صادرات و ارزآوری وجود دارد تنها بخش کوچک و البته ساده این ظرفیت استفاده شده است!
ما بهواسطه درآمدهای نفتی، سالها یک کشور واردکننده بودهایم و شاید تخصص و مهارتهای خوبی در واردات داشته و داریم! اما ما هرگز صادرکنندههای خوبی نبودهایم و گواه آن از دست دادن مزیتها و بازارهایی هستیم که آن نام ایران با آن کالا شناخته میشد (کالاهایی همچون فرش ایرانی – پسته ایرانی – زعفران ایرانی و غیره)
⚡ اما متأسفانه به تدریج در حال از دست دادن این بازارهای جذاب هستیم و یکی از دلایل عمده آن ضعف مهارتهای صادراتی در بین صادرکنندگان است. این مهارتها به دو بخش مهارتهای ارتباطی و فنی صادرات تقسیم میشوند که صادرکنندگان میتوانند با تقویت این مهارتها در خود و بخش فروش به نتایج بسیار خوبی برسند و از اعتبار محصولات ایرانی دفاع کنند.
- هنوز هم در خیلی موارد نام محصول ایرانی خود یک برند است و صادرکنندگان و تجار میتوانند از نام محصول و کالای ایرانی در بازارهای بینالمللی دفاع کنند!
دیدگاهها (0)