جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات استان قم، فرصت ها و کشورهای هدف

صادرات استان قم، فرصت ها و کشورهای هدف - جتصا

چه فرصت‌هایی برای رشد صادرات استان قزوین وجود دارد؟

✍ در این بخش قصد داریم شما را با ظرفیت‌ها، فرصت‌های بی‌نظیر صادراتی، کشورهای هدف و افزایش صادرات استان قم آشنا کنیم!

معرفی استان قم

استان قم در جنوب پایتخت و مرکز کشور واقع شده و جزء کوچک‌ترین استان‌های ایران است. شهر قم، مرکز این استان است.

استان قم از شمال با استان تهران، از شرق با استان سمنان، از جنوب با استان اصفهان و از غرب با استان مرکزی همسایه است و به خاطر وجود حرم مطهر حضرت معصومه و مسجد جمکران جایگاه ویژه‌ای دارد.

به جز جنوب و غرب استان، دیگر نقاط قم بیابانی است و بیشتر بخش‌های استان قم آب و هوای گرم و نیمه‌خشک دارد و البته با توجه به اختلاف ارتفاع زیاد نقاط مختلف استان در بخش‌هایی آب‌وهوای کوهستانی و نیمه بیابانی را می‌توان تجربه کرد.

نزدیکی به پایتخت، قرار گرفتن در مسیر مواصلاتی ۱۷ استان کشور و برخورداری از توانمندی‌های قابل‌توجه کشاورزی و صنعت و معدن استان قم از کانون‌های تجارت ایران است و می‌توان برای افزایش صادرات استان قم برنامه‌ریزی کرد

⚡ صنایع‌دستی و سوغات قم بسیار زیاد است. فرش‌های دست‌بافت، سفال، کارهای آجری و سرامیک، معرق، انواع حلوا، انگشتر دست‌ساز، مهره‌ها، لوازم تزئینی، منبت و… از جمله تولیدات استان قم هستند.

استان قم به دلیل نزدیک بودن به پایتخت، قرار گرفتن در مسیر مواصلاتی ۱۷ استان کشور و برخورداری از توانمندی‌های قابل‌توجه در صنعت و معدن از کانون‌های تجارت و قطب‌های صنعتی ایران معرفی می‌شود؛ در این استان تمام شاخص‌های توسعه از جمله بسترهای حمل‌ونقل زمینی، ریلی و هوایی وجود دارد.

این استان دارای معادن آهن، مس و طلا است و می‌توان قم را استان معدنی دانست. استان قم بعد از خراسان جنوبی رتبه دوم ذخایر عقیق کشور را دارد. بر اساس تحقیقات زمین‌شناسی کمربند عقیق قم از کوه‌های اطراف ورامین شروع می‌شود و تا کوه‌های استان سمنان ادامه دارد و معادن منگنز ونارچ بخش کهک از ظرفیت‌های معدنی خوب استان قم است.

 ذخایر عقیق قم بیش از ۳ هزار تن است که در صورت توجه می‌توان در زمینه صادرات هنر تراش سنگ و زیورآلات حرفی برای گفتن در سطح بین‌المللی داشت. قطعاً در کنار معادن استان باید واحدهای فراوری هم داشته باشیم تا بهره‌برداری از معادن استان توجیه اقتصادی داشته باشد!

شهرک صنعتی سلفچگان

⚡ وجود شهرک‌های صنعتی متعدد و منطقه ویژه اقتصادی سلفچگان استان قم، آن را به بهشت سرمایه‌گذاری و منطقه طلایی تبدیل کرده است.

استان قم هفت شهرک صنعتی شکوهیه، الغدیر، چاپ و نشر، سلفچگان، محمودآباد، ثامن‌الائمه (ع) – قنوات – و فناوری اطلاعات و ارتباطات (I.C.T) و چهار ناحیه صنعتی خورآباد، دستجرد، سیرو و طغرود را دارد.

در این میان دو شهرک صنعتی شکوهیه و سلفچگان ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری متنوع و باارزشی دارند.

⚡ در این میان دو شهرک صنعتی شکوهیه و سلفچگان ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری متنوع و باارزشی دارند. امروز منطقه ویژه اقتصادی سلفچگان می‌تواند یکی از مناطق بزرگ جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی به‌خصوص در بخش صنایع پیشرفته و پاک باشد.

کشاورزی استان قم

باغداری قم

⚡ باغداری استان قم به تبعیت از تنوع شرایط اقلیمی، دو سیمای کاملاً متفاوت دارد. نواحی کوهستانی و کوهپایه‌های جنوب و جنوب غرب استان با توجه به وضعیت اقلیمی معتدل، کوچکی و پراکندگی قطعات زمین، ترکیب غالب، باغ‌های میوه‌های هسته دار نظیر زردآلو، آلبالو و گیلاس و میوه‌های دانه‌دار نظیر سیب و به و میوه‌های مغزدار مانند گردو، بادام و فندق را تشکیل می‌دهد که عمدتاً به صورت پراکنده در دامنه و حاشیه رودخانه‌ها و آبراهه‌ها و در برخی نواحی به صورت مجتمع کشت شده است.

در نواحی دشت پیرامون شهر قم و دهستان قمرود و قنوات، درختان انار، انگور، انجیر و چند سال اخیر پسته از انواع غالب کشت درختان است. در نواحی دشتی، بیشترین سهم باغات به انار اختصاص یافته است.

اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات پسته را از اینجا مطالعه کنید.

واحدهای تولیدی:

صنایع استان قم دارای مزیت های صادراتی اند

⚡ قم از لحاظ صنعتی رتبه یازدهم را در میان استان‌های کشور دارد و اکنون ۱۱ شهرک و ناحیه صنعتی در قم ایجاد شده است و ۵۳۰۰ واحد صنعتی در این شهرک‌ها مشغول فعالیت هستند.

انواع محصولات لاستیک، پلاستیک و صنایع پایین‌دستی پتروشیمی، چسب، کفش و دمپایی، مبلمان، سوهان، لامپ‌های کم‌مصرف، انواع موتورسیکلت، لوازم‌خانگی، قطعات خودرو، صنایع غذایی و سلولزی و بسته‌بندی و صنایع معدنی همچون آهک، سیمان، منگنز و آجرنسوز ازجمله تولیدهای استان قم است.

کالاهای صنعتی استان به طور مستقیم و غیر مستقیم توسط بازرگانان و تولیدکنندگان به کشورهای مقصد در اروپا، آسیای میانه، آفریقا و عمدتاً کشورهای عربی انجام می‌شود.

از صنایع‌دستی قم می‌توان به اقلام زیر اشاره کرد:

فرش‌بافی، انگشتر سازی، کاشی‌سازی، گیوه‌بافی، معرق‌کاری، خراطی و مهر تسبیح‌سازی ومروار بافی و...

⚡ فرش‌بافی، انگشتر سازی، کاشی‌سازی، گیوه‌بافی، معرق‌کاری، خراطی و مهر تسبیح‌سازی ومروار بافی (نوعی حصیر)، سفالگری نواربافی، عبابافی، خورجین‌بافی، شعربافی چند نمونه از این صنایع هستند که همگی آنها قابلیت‌های بالایی در صادرات دارند.

صادرات استان قم

استان قم پتانسیل بالایی در افزایش صادرات دارد و فرش، کفش و دمپایی، صنایع پلیمری و فلزی مهمترین فرصتهای صادرات این استان اند

⚡ عمده کالاهای صادراتی قم محصولات فلز، مواد پلاستیکی، فرش، پسته، مفتول مسی، ماشین‌آلات و وسایل مکانیکی، فرآورده‌های غلات و اسنک، الیاف مصنوعی و محصولات گوناگون صنایع شیمیایی، سوخت‌ها و روغن‌های معدنی، کفش، آلومینیوم و مصنوعات است.

⚡ عمده کشورهای هدف صادراتی استان قم عراق، هند، ترکیه، افغانستان، امارات، ویتنام، پاکستان، ازبکستان، آذربایجان و چین، آلمان و سایر کشورهاست.

برخی مشکلات پیش روی صادرات استان قیمت تمام شده محصول، کیفیت پایین برخی کالاهای صادراتی، بسته‌بندی ناصحیح، بازاریابی ضعیف، نیروی انسانی آموزش ندیده، مشکلات حمل‌ونقل، پایانه‌های صادراتی و عدم تمرکز روی اولویت‌ها از مهم‌ترین چالش‌های صادرات استان قم است.

تولید موفق، باکیفیت و قیمت تمام شده، لازمه صادرات است. بالا بودن قیمت تمام شده، رقابت را در بازارهای خارجی از تولیدکننده می‌گیرد در نتیجه عواملی که هزینه‌های اضافه بر تولید تحمیل می‌کنند باید شناسایی شوند و قدرت رقابت تولیدکننده در بازارهای خارجی افزایش پیدا کند.

تا زمانی که نتوانیم بخشی از بازار هدف را به تولیدات خود وابسته یا شرایط مناسب عرضه محصول باکیفیت و قابل‌رقابت را فراهم کنیم، امکان به‌دست‌آوردن بازار جدید و حفظ بازارهای فعلی میسر نخواهد بود.

صنعت گردشگری استان قم:

فرصت‌های استان قم در گردشگری و تاریخ را به مســافران، زائران و گردشگران خارجی معرفی کرده و گردشگری استان قــم را به جایــگاه اصلی خود برســانند،

⚡ فعالان گردشــگری قم در سال‌های اخیر تلاش زیادی به خرج داده‌اند تا در کنار فرصت‌های مغتنمی چون وجود بابرکت حرم حضرت معصومه و مسجد مقدس جمکران، دیگر فرصت‌های استان در گردشگری و تاریخ را به مســافران، زائران و گردشگران خارجی معرفی کرده و گردشگری استان قــم را به جایــگاه اصلی خود برســانند،

تمدن ۷۰۰۰ ســاله قم در تپه‌های تاریخــی اســتان از جملــه قلی درویش، مســاجد قدیمــی و خانه‌های تاریخی، بازارها و کاروان‌سراهای باسابقه با دنیایی از رازها و احساس‌ها به همراه ظرفیت‌های بی‌نظیر جاذبه‌های طبیعت‌گردی چون تالاب مره، حوض ســلطان و گنبد نمکی در کنار صنایع‌دستی ماندگاری چون فرش دستبافت ابریشم، انگشترسازی و هنرهای اصیلی چون ســفال و کاشــی هفت‌رنگ قم، قطعاً دل هر شــیفته به اصالت، هنر و زیبایی را خواهد فریفت.

بهره‌گیری و به کار بســتن نگرش‌های نو بر اســاس جدیدترین گزاره‌های جهانی در گردشگری از جمله برندسازی یا برندینگ گردشگری در کنار ظرفیت‌هایی چون گردشگری سلامت در قم از ظرفیت‌های بالای ارزآوری این استان است.

شــهر قــم می‌تواند بــا تمرکــز بــر ظرفیت‌هایی چون فرش دســتبافت ابریشــم، انواع خوراکی‌ها و غذاهای رایج قم از جمله سوهان، حلوا و ارده، کباب و غذاهای سنتی در صنایع‌دستی و غذا آستین‌ها را برای پیوســتن به شــبکه شهرهای دارای برند در گردشــگری بپیوندد.

سوهان استان قم

تعداد زیادی از مجموعه‌های تولیدی قم قابلیت صادرات سوهان قم را به کشورهای مختلف من‌جمله عراق و روسیه را دارند

⚡ سوهان یا حلوا قمی گونه‌ای شیرینی ایرانی است که از جوانه گندم تهیه می‌شود و بهترین شیرینی محلی استان قم است که قدمت پخت آن به زمان قاجار بازمی‌گردد و هم اکنون بیش از ۲۵۰ تولیدکننده صنفی سوهان در استان وجود دارند و بیش از ۷۰ واحد صنفی توزیع این محصول ارزشمند را در سطح استان و سایر استان‌ها به عهده دارند.

سوهان قم، به دلیل طعم مطلوب و کیفیت بالا مورد توجه است و آوازه جهانی دارد! علی‌رغم تولید سوهان در برخی استان‌ها، هنوز سوهان قم معروف‌ترین سوهان ایران است و بیشترین و متنوع‌ترین نمونه سوهان در قم تهیه و تولید می‌شود.

سوهان در قم به شکل‌ها و انواع مختلف سوهان عسلی، سوهان گل، سوهان حبه‌ای، سوهان کنجدی، سوهان حلوایی، سوهان بادامی، سوهان گزی، سوهان لقمه، سوهان کره‌ای، سوهان پشمکی، دسر سوهان و غیره تولید و عرضه می‌شود.

با توجه به اینکه سوهان قم در دنیا نظیر ندارد توجه ویژه در جهانی‌شدن این محصول اهمیت دارد تا سوهان قم هم مانند زعفران، پسته و فرش باعث شود مردم دنیا ایران را به هنر مردمانش و محصولات بی‌نظیرش بشناسند.

سوهان قم می‌تواند جایگاه ویژه‌ای در سطح جهان کسب نماید اما صادرات محدود و کیفیت پایین برخی از تولیدات نیازمند توجه به علل عدم حضور تولیدکنندگان در صادرات سوهان است.

⚡ سوهان قم می‌تواند جایگاه ویژه‌ای در سطح جهان کسب نماید اما صادرات محدود و کیفیت پایین برخی از تولیدات نیازمند توجه به علل عدم حضور تولیدکنندگان در صادرات سوهان است.

متأسفانه هزینه بالای تولید به ویژه مواد اولیه و بسته‌بندی مشکلات زیادی برای تولیدکننده و صادرکننده به وجود آورده و تولیدکننده را مجبور به کاهش کیفیت محصول می‌کند در حالی که کالای نامرغوب گرچه در ابتدا به فروش می‌رسد اما در طولانی‌مدت بازار دائمی نخواهد داشت و حتی بازار فعلی خودش را به‌تدریج از دست خواهد داد! نباید کیفیت قربانی شرایط سخت تولید شود زیرا بدون کیفیت، تولید و صادرات معنائی نخواهد یافت.

اگر تولید شرایط خوبی پیش رو داشته باشد کیفیت نیز اهمیت یافته و خود به خود صادرات افزایش می‌یابد! کیفیت سوهان تا حد زیادی به مرغوبیت مواد اولیه برمی‌گردد، نوع روغن به کار رفته در سوهان بسیار مهم است. نوع کره حیوانی و موادی که در پخت مورد استفاده قرار می‌گیرد اهمیت دارد.

سوهانی که به دندان نچسبد و سفت نباشد مرغوب است. طعم سوهان نامرغوب به‌گونه‌ای است که خریدار با چشیدن متوجه می‌شود سوهان مرغوب نیست و کیفیت مواد اولیه آن پائین است. ترکیب مواد ارزشمند مانند جوانه گندم، زرده تخم‌مرغ، کره، زعفران، هل و انواع مغزها (بخصوص مغز پسته مرغوب و درجه یک که طعم و مزه متفاوتی به سوهان خواهد داد.) روی کیفیت سوهان اثرگذار است.

هر چه ترکیبات و مواد به کار رفته در این شیرینی باکیفیت‌تر باشد، سوهان کیفیت مطلوب‌تری خواهد داشت! استفاده از مواد متنوع و ترکیب آن­ها با هم موجب می‌شود این شیرینی لذیذ، خوشمزه، مغذی، مقوی و پر طرف‌دار باشد.

متأسفانه درجه بندی درستی در کیفیت سوهان وجود ندارد، در حالی که اگر صادرات با تعیین رتبه و درجه کالا صورت پذیرد تولید کننده روی ارتقای کیفیت سوهان‌کار خواهد کرد. محصول باکیفیت همیشه می‌تواند در عرصه جهانی جایگاه خود را پیدا کند و کیفیت رمز مهمی است که گاه فراموش می‌شود.

شناخت بازارهای جهانی در صادرات سوهان ضروری است و برای بازارهای صادراتی تولیدکننده نباید برای کاهش قیمت کیفیت را پایین بیاورد، بلکه برای حفظ مشتری بین‌المللی، سوهان باید با بالاترین کیفیت تولید شود، اما سعی شود قیمت تمام شده با حفظ کیفیت پایین بیاید تا سود بیشتری از فروش و صادرات نصیب تاجر یا تولید کننده شود!

توجه به سوهان نه به عنوان یک محصول یا یک سوغات بلکه به عنوان یک صنعت با قابلیت‌های صادرتی بسیار مهم است. مدل صادرات سوهان قم نظام‌مند و منسجم نیست و گاهاً توسط تجار عراقی حاضر در ایران خرید می‌شود و خود واحدهای تولیدی کمتر اقدام به صادرات مستقیم می‌کنند!

معرفی سوهان و افزایش صادرات به کشورهای اروپایی اولویت اتحادی تولیدکنندگان سوهان است

⚡ بسته‌بندی از مشکلات دیگر صادرات سوهان است! استاندارهای بسته‌بندی در عرضه به بازار کشورهای هدف رعایت نمی‌شود. در حالی که اگر بسته‌بندی باکیفیت همراه باشد می‌تواند صادرات را افزایش داد! سلیقه مشتری و نیازهای بسته‌بندی در محصول صادراتی باید مورد توجه قرار گیرد!

فرهنگ‌های مختلف برداشت‌های متفاوتی از رنگ، طرح و نوع بسته‌بندی دارند و قطعاً بسته‌بندی و طرحی که مناسب یک کشور عربی مثل قطر یا عمان است باید با محصولی که برای روسیه تولید می‌شود متفاوت باشد!

طبق بررسی‌ها، کشورهای منطقه بخصوص کشورهای حوزه خلیج‌فارس (کشورهای امارات قطر عمان – کویت) کشورهای آسیای میانه ( ارمنستان – قرقیزستان، قزاقستان، ترکمنستان، گرجستان) ، افغانستان، عراق، روسیه و حتی کشورهای اروپایی مثل آلمان تمایل زیادی به مصرف شیرینی و شکلات‌های بدون کاکائو دارند و ایران سهم ناچیزی در بازار این کشورها دارد! و سوهان قم پتانسیل بسیار بالایی برای حضور در بازار این کشورها دارد.

اساساً تبلیغات ابزار مهم جذب مشتری و تقویت بازار کالا است و بعد از کیفیت، نیاز اولیه یک کسب‌وکار صادراتی به حساب می‌آید. یک بازاریاب موفق صادراتی، با تلفیق اصول بازاریابی که تبلیغات یکی از ارکان آن است، راه را برای عرضه گسترده به بازار هدف صادراتی هموار می‌کند.

سوهان ایرانی تقریبا در همه جای دنیا بخصوص کشورهای همسایه شناخته شده است

⚡ صادرات سوهان و گز استان قم برای هر بازرگان و تولیدکننده استان قم محیاست به شرطی که اصول بازاریابی و صادرات شیرینی و شکلات را رعایت کند.

فرش ابریشم قم:

قم در تولید فرش دستباف ابریشم برند منحصر فرد جهانی است.

⚡ فرش قم از جمله فرش‌های دستباف ایرانی است که در دنیا به عنوان فرشی نفیس شناخته می‌شود. این فرش از بافت، طرح و نقش خاصی برخوردار است که آن را به یکی از فرش‌های ممتاز و خاص تبدیل کرده است. با وجود این که سال‌های زیادی از شروع بافت فرش ابریشم قم می‌گذرد ولی این فرش همچنان اصالت اولیه خود را حفظ کرده و در بافت آن مواد عالی و رنگ‌های طبیعی استفاده می‌شود.

ابریشمی که در تاروپود فرش قم به کار می‌رود خالص است و این فرش با استفاده از ابریشم‌های ظریف بافته می‌شود. در ترکیب رنگ و نقش فرش قم نوآوری و هماهنگی خاص و منحصربه‌فردی وجود دارد. طرح‌های فرش ابریشم قم از طرح‌های اصیل و چشم‌نواز ایرانی که تنوع رنگی فراوان دارد از بیست تا سی رنگ و در برخی موارد صد رنگ را هم شامل می‌شود!

نقش فرش ابریشم قم نیز متمایز است و در طراحی از داستان‌های تاریخی الگو گرفته می‌گیرد و در بافت فرش ابریشم قم از ده ها هنرمند استفاده می‌شود و با هماهنگی که در بافت آن دارند یک اثر هنری کم‌نظیر بافته می‌شود.

فرش دستبافت ابریشم قم نماد صادرات استان است چرا که این فرش زیبا با تاروپود ابریشمی چشم هر گردشگر و تاجر خارجی و داخلی را مجذوب خود می‌کند.

قم پایتخت تولید فرش ابریشم کشور است و ۹۰ درصد این صنعت به خارج از کشور صادر می‌شود و طبق آخرین آمارهای به دست آماده سالانه بیش از ۴۰ هزار مترمربع فرش دستبافت با هنرمندی دستان بافندگان قمی تولید و از استان صادر می‌شود.

بازار فعلی صادرات فرش دستبافت قم بیشتر کشورهای حوزه خلیج‌فارس، ژاپن و معدودی کشورهای اروپایی مثل آلمان است. در اروپا مهم‌ترین بازار هدف فرش قم کشور آلمان است.

⚡ بازار فعلی صادرات فرش دستبافت قم بیشتر کشورهای حوزه خلیج‌فارس، ژاپن و معدودی کشورهای اروپایی مثل آلمان است. در اروپا مهم‌ترین بازار هدف فرش قم کشور آلمان است.

پتانسیل صادراتی فرش استان قم علاوه بر بازارهای فعلی که امکان گسترش این بازارها کاملاً برای فرش نفیس استان وجود دارد، بازار چین هم، بازار بسیار خوب برای فرش استان قم محسوب می‌شود که درحال‌توسعه است. سایر کشورهای اروپایی در کنار آلمان نیز پتانسیل خوبی در پذیرش فرش قم دارند. امریکا و کانادا نیز بازارهای بسیار جذابی برای فرش استان قم هستند (صادرات به آمریکا به‌صورت غیرمستقیم امکان‌پذیر است).

در کنار حمایت‌های دولتی از بافنده و صادرکننده فرش قم، بافنده باید سلیقه بازار هدف را بهتر بشناسد و مطابق آن تولید و صادرات را انجام دهد.

ژاپن به لحاظ آنکه جمعیت قابل توجهی دارد و مردم آن درآمد بالایی دارند سنت نشستن روی زمین و استفاده از کف‌پوش بسیار رایج است و از واردکنندگان بزرگ فرش دستباف به شمار می‌رود.

مردم ژاپن اکثر موارد من‌جمله در معماری و متناسب قدشان، سایز کوچک فرش را می‌پسندند در نتیجه باید فرش‌هایی روانه این بازار شود که با معماری آنها تناسب داشته باشد (بیشتر فرش‌های ۶ متری) در صورتی که کشورهای عربی بیشتر سایزهای بزرگ فرش دستباف را می‌پسندند!

اینترنت بستری فراهم کرده تا با هزینه به مراتب کمتر نسبت به بازاریابی سنتی (مثل حضور در نمایشگاه‌ها، سفرهای پرهزینه، گرفتن نمایندگی در کشور هدف و بسیاری موارد پرهزینه دیگر)، امکان حضور در محیط‌های تبلیغاتی و شبکه‌های اجتماعی کشورهای هدف امکان‌پذیر شود تا مشتری به راحتی فروشنده را شناسایی و برای خرید اقدام کند. عدم حضور در این فضا یعنی باخت تولید کننده و تاجر ایرانی!

موضوع دیگر ضعف مهارت های صادراتی ( مهارت های ارتباطی و مهارت های فنی) صادرکنندگان است!

نام فرش دستبافت و بخصوص فرش ابریشم قم همیشه با نام ایران‌زمین گره‌خورده بود و هر جا در این کره خاکی اسم فرش دستبافت می‌آمد بلافاصله نام ایران به ذهن‌ها یادآور می‌شد! فرش ابریشم قم اعتبار صادرات استان قم است!

اما با چنین پیشینه و اعتباری متأسفانه ضعف مهارت‌های صادراتی باعث شد کم‌کم رقبایی که حرفی برای گفتن نداشتند در بازارهای بین‌المللی پیدا شوند و بهتر از ما محصول خود را معرفی و به فروش برسانند!

برند سازی فرش سد انجام کپی و جعل فرش قم است

⚡ امکان صادرات موفق برای هر تاجر و کارگاه فرش بافی بخصوص با منابع خوبی که در استان قم وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت و بازاریابی در صادرات فرش دستبافت را رعایت کند.

تولید و صادرات انگشتر در قم

کشورهای عربی و کشورهای شرق دور مهمترین خریدارن خارجی انگشترهای قم اند

⚡ بر اساس شواهد موجود و آثار به دست آمده از تپه صرم، تولید و استفاده از انگشتر بیش از ۲ هزار سال پیش از میلاد مسیح در قم معمول بوده است که اصالت تولید انگشتر در استان را نشان می‌دهد. هم اکنون شهر قم به‌عنوان شهر ملی انگشتر ایران در کشور خودنمایی می‌کند!

قم قطب انگشتر دست ساز کشور است و فرایند تولید این اثر هنری از صفر تا صد توسط استادهای انگشترساز انجام می‌شود؛ مراحل ریخته‌گری نقره در تولید رکاب، طراحی نقوش، مخراج کاری و سوار کردن نگین و صیقل انگشتر همه‌وهمه توسط استادکاران قمی انجام می‌شود.

استان قم قطب صنعت انگشترسازی است و بازار انگشتر استان از گذشته تاکنون پررونق بوده است. انگشتر از اقلام مهم سبد خرید سوغات گردشگران داخلی و خارجی است که عمدتاً اتباع حوزه خلیج‌فارس و جهان عرب هستند. ۹۰ درصد انگشترهایی که در کربلا به فروش می‌رسد کار دست انگشترسازان هنرمند قمی است.

در قم هنر انگشتر سازی با دستان استادهای انگشترساز با ظرافت و تنوع بالای طرح‌ها و خلاقیت در انگشتر سازی انجام می‌شود و همین موضوع قم را قطب تولید انگشتر دست‌ساز کشور نمود.

⚡ استان قم پس از خراسان رضوی بیشترین کارگاه تولیدی این رشته را دارد که با داشتن ۱۰۰۰ کارگاه انگشتر سازی و ۱۲۰۰ هنرمند انگشترساز قطب تولید انگشتر نقره دست‌ساز ایران است.

به دلیل شاهراه ارتباطی اکثر نقاط کشور از استان قم و فضای مذهبی استان، بارگاه مطهر و حضور گسترده گردشگران مذهبی در استان، رشته انگشترسازی در قم جای گسترش دارد و می‌تواند رونق بگیرد!

متأسفانه انگشتر قم در بخش بین‌المللی زیاد فعال نیست و محدوده آن کشورهای همسایه مانند عراق، عمان، عمارات، کویت، و قطر است و علی‌رغم کیفیت و نفیس بودن انگشتر قم، در همین بازارهای فعلی نیز انگشتر استان سهم بسیار کمی دارد!

حدود ۵۰ درصد تولیدات انگشتر استان به شکل چمدانی به کشورهای متقاضی صادر می‌شود که این نوع صادرات سود زیادی برای تولیدکننده به جا نمی‌گذارد و الگوی مناسب توسعه تجارت نیست.

صادرات چمدانی باعث می‌شود این هنر با زحمت، دقت و ظرافت هنرمندان قمی تولید می‌شود بدون آنکه نام شهر قم در ساخت انگشتر زنده شود در صورتی که با تبلیغات بین‌المللی و برندسازی می‌توان شهر قم را به ‌عنوان شهر جهانی انگشتر در جهان معرفی کرد!

بازار جهان اسلام مثل بازار سوریه، کشورهای آسیای مرکزی و کشورهای مسلمان شرق آسیا و افریقا تشنه این محصول باارزش قم هستند و حلقه مفقوده در رونق صنعت انگشتر قم، بازاریابی صحیح، هوشمند و برندسازی در بازارهای بین‌المللی است.

پایین بودن مهارت های بازاریابی تولید کنندگان انگشتر قم

⚡ در کنار فرصت بازارهای جدید بازارهای فعلی نیز پتانسیل‌های بالایی دارند و با کمی تبلیغات هوشمند و هدف‌دار می‌توان سهم خوبی از بازارهای فعلی بخصوص کشورهای حاشیه خلیج‌فارس، بازار هند و آسیای جنوب شرقی گرفت. زیورآلات از علاقه‌مندی‌های مشترک مردم این منطقه است.

پایین بودن مهارت بازاریابی تولید کنندگان و تاجران انگشتر قم و محدود بودن برنامه‌های تبلیغات بین‌المللی از مشکلات بازار انگشتری قم است.

در حال حاضر برای حفظ تولید و صنعتگر این حوزه نیاز به بازاریابی، صادرات و ایجاد بازار فروش جدید داریم. اگر در این صنف به دنبال توسعه تجارت هستیم باید جدی‌تر به دنبال صادرات بوده و با بازاریابی صحیح و اصولی بین‌المللی جای خودمان را در بازارهای فعلی گسترش دهیم و در کنار آن درهای بازارهای جدید صادرات هم به‌سوی ما گشوده خواهد شد.

با جرئت می‌توان گفت انگشتر سازی قم می‌تواند صادرات استان قم را متحول کند و بار دیگر نام این استان را در بین بازارهای بین‌المللی به نام انگشتر قم مطرح کند!

و محدود بودن برنامه‌ تبلیغات از مشکلات انگشتر قم است

⚡ برای صادرات موفق توصیه می شود، صادرات سنگ های قیمتی را اینجا ببینید.

چطور صادرکنندگان و تولیدکنندگان قم از فرصت‌های پیش رو استفاده کنند؟

سال‌هاست که ماهیت تجارت خارجی ایران بر پایه واردات بوده است و شاید تجار ایرانی مهارت‌های خوبی در واردات داشته و دارند! اما ما هرگز یک کشور صادرات محور نبوده‌ایم و علی‌رغم پتانسیل‌های زیادی که داریم آن‌طور که بایدوشاید از فرصت‌های صادراتی استفاده نکرده‌ایم و در جاهایی علی‌رغم مزیت‌ها و برتری‌ها بازار را به رقبا واگذار کرده‌ایم!

با تقویت مهارت‌های ارتباطی و فنی می‌توان صادرات را پایدار و همیشگی کرد و صادرات مقطعی و یکبار مصرف را به صادرات همیشگی و پایدار تبدیل کرد

⚡ بخش زیادی از این مشکلات و ناکامی‌ها به ضعف مهارت‌های صادراتی در بین تجار و تولیدکنندگان برمی‌گردد! این مهارت‌ها عمدتاً در دو دسته قرار می‌گیرند! دسته اول مهارت‌های ارتباطی است مثل اینکه چگونه مشتری خارجی را پیدا کنیم! چگونه کالا و ویژگی‌های محصول خودمان را به آنها معرفی کنیم؟ چگونه با آنها مکاتبه کنیم، چگونه مذاکره کنیم و چگونه تأثیر خودمان را بگذاریم!

خیلی اوقات عدم داشتن اطلاعات فنی ممکن است صدماتی به صادرکننده بزند

⚡ بخش دیگر مهارت‌های صادراتی به مهارت‌های فنی برمی‌گردد که این مهارت‌ها تأثیر مستقیمی روی صادرات دارند! اینکه چگونه کالای خود را از بهترین مسیر و کمترین هزینه حمل کنیم؟ وجه صادراتی را چگونه دریافت کنیم؟ و چگونه کالا را برای یک بازار خاص آماده‌سازی کنیم؟ قوانین و مقررات کشور هدف برای برچسب‌گذاری و بسته‌بندی چیست و چگونه بسته‌بندی خود را برای آن کشور یا منطقه سفارشی‌سازی کنیم؟

حقیقت این است که اکثر تجار و تولیدکنندگان در هر دو گروه دچار ضعف‌اند و مشکلات زیادی دارند! نه‌تنها در ارتباط‌گیری و معرفی کالای خود با مشتری خارجی چالش‌هایی داریم بلکه خیلی اوقات اصطلاحات و تعاریف دقیق بازرگانی خارجی را هم خوب نمی‌شناسیم و در نزد خریدار خارجی بیشتر به عنوان یک تازه‌کار و کسی که نمی‌شود به او اعتماد کرد، به نظر می‌رسیم!

بنابراین تقویت مهارت‌های صادراتی ارتباطی و هم مهارت‌های فنی نقش زیادی در موفقیت و پایداری صادرات دارد!

موضوع دیگر استفاده از مشاورین در ورود به یک بازار است! متأسفانه فرهنگ استفاده از مشاورین در بین تولیدکنندگان و تجار وجود ندارد و خیلی از بازرگانان، صنعتگران و تولیدکنندگان بدون شناخت از یک بازار وارد فضای فروش آن کشور می‌شوند!

در صورتی که هر بازاری فرهنگ خرید، مقررات، جزئیات و پیچیدگی‌های خودش را دارد و این مشاوران هستند که تا حدی زیادی ابعاد آن بازار را شناخته‌اند و می‌توانند یک پشتیبان خیلی قوی برای صادرکننده باشند!

دیدگاه‌ها (0)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

error: Content is protected !!