جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات به آذربایجان، فرصت ها و ظرفیت های خالی

چرا صادرات به آذربایجان

✍ با پتانسیلی که در ایران وجود دارد، اگر تاجر و صنعتگر ایرانی بتواند ۱۰ درصد واردات آذربایجان آن هم فقط در کالا و نه خدمات را از آن خود کند، هرساله حدود دو میلیارد دلار در انتظار صادرکننده ایرانی خواهد بود. برای درک این موضوع مقاله فرصت های صادرات به آذربایجان را تا انتها بخوانید.

معرفی کشور آذربایجان

کشور آذربایجان یکی از کشورهای تازه‌استقلال‌یافته شوروی سابق و بزرگ‌ترین کشور ناحیه قفقاز است، در همسایگی ایران از جنوب، ارمنستان و ترکیه در غرب، گرجستان و روسیه در شمال است.

جمهوری آذربایجان در جنوب قفقاز و منطقه اوراسیا و مابین آسیای غربی و اروپایی شرقی واقع شده است و دارای ۸۶۶۰۰ کیلومترمربع وسعت است و با کشورهایی ایران در جنوب، ارمنستان و ترکیه در غرب، گرجستان در شمال غربی و روسیه در شمال هم مرز است. همچنین این کشور دارای مرز آبی با کشورهای ترکمنستان و قزاقستان در کناره دریای خزر نیز هست.

آذربایجان در چهارراه اروپا و آسیای میانه واقع شده است. قلمرو آن در منطقه‌ای قرار دارد که زمانی مسیر ابریشم نامیده می‌شد، یک شبکه معروف از مسیرهای بین چین و اروپا. در طول قرن‌ها، بسیاری از پادشاهی‌ها و امپراتوری‌ها در به دست آوردن کنترل این منطقه با هم جنگیده‌اند.

کشور آذربایجان یکی از کشورهای تازه‌استقلال‌یافته شوروی سابق و بزرگ‌ترین کشور ناحیه قفقاز است، در همسایگی ایران از جنوب، ارمنستان و ترکیه در غرب، گرجستان و روسیه در شمال است.

جمعیت کشور آذربایجان ده میلیون نفر است
مهمترین شاخص های کشور آذربایجان

جمهوری آذربایجان در جنوب قفقاز و منطقه اوراسیا و مابین آسیای غربی و اروپایی شرقی واقع شده است و دارای ۸۶۶۰۰ کیلومترمربع وسعت است و با کشورهایی ایران در جنوب، ارمنستان و ترکیه در غرب، گرجستان در شمال غربی و روسیه در شمال هم مرز است. همچنین این کشور دارای مرز آبی با کشورهای ترکمنستان و قزاقستان در کناره دریای خزر نیز هست.

آذربایجان در چهارراه اروپا و آسیای میانه واقع شده است. قلمرو آن در منطقه‌ای قرار دارد که زمانی مسیر ابریشم نامیده می‌شد، یک شبکه معروف از مسیرهای بین چین و اروپا. در طول قرن‌ها، بسیاری از پادشاهی‌ها و امپراتوری‌ها در به دست آوردن کنترل این منطقه با هم جنگیده‌اند.

آذربایجان تا سال ۱۹۹۱ تحت سلطه اتحاد جماهیر شوروی بود که بعد از آن فروپاشی آن توانست استقلال خود را به‌عنوان جمهوری آذربایجان به دست آورد. اما از سال ۱۹۸۸ ارمنی‌ها ۲۰ درصد از خاک آذربایجان را اشغال کردند.

سه ویژگی جغرافیایی خط ساحلی با دریای خزر در شرق، فلات گسترده در بخش مرکزی و سلسله کوه‌های قفقاز در شمال، این کشور را از لحاظ جغرافیایی متمایز کرده است.

باکو پایتحت کشور آذربایجان است و  مهمترین شهر این کشور است و صادرات به آذربایجان از ایران رو به گسترش است
باکو پایتخت آذربایجان و مهمترین شهر این کشور

کمی بیش از نیمی از مردم آذربایجان در مناطق شهری زندگی می‌کنند. این کشور ۷۷ شهر دارد و باکو پایتخت جمهوری آذربایجان است که در ساحل غربی دریای خزر، در شبه‌جزیره آب‌شوران، قرار دارد و یکی از مناطق نفت‌خیز جهان است.

موقعیت کشور آذربایجان به گونه ای است که به عنوان پل بین اروپا و آسیاست
قرار گرفتن باکو در کناره دریای خزر موقعیت ویژه ای به این شهر داده است

⚡ باکو بزرگ‌ترین شهر کشور آذربایجان و منطقه قفقاز است و به دلیل بافت اروپایی و پیشرفت قابل‌توجه، به قطب گردشگری آذربایجان تبدیل شده است. این شهر مرکز صنعتی و علمی فرهنگی جمهوری آذربایجان است.

فرهنگ مردم جمهوری آذربایجان بنا به موقعیت جغرافیایی و میراث تاریخی متأثر از فرهنگ‌های مختلف منطقه قفقاز و خاورمیانه از جمله فرهنگ‌های ایرانی، ترکی، روسی و اسلامی است.

زندگی به سبک سنتی، احترام به خانواده، مهمان‌نوازی، خونگرمی، غذاهای متنوع و خوش طعم، لباس‌های محلی رنگارنگ و…. در این کشور نیز بسیار رواج دارد.

ترکی آذربایجانی، زبان رسمی جمهوری آذربایجان و مناطق آذری‌نشین ایران است. این زبان همچنین در نواحی شرقی ترکیه و جنوب گرجستان و داغستان رایج است.

درحالی‌که ترکی آذربایجانی زبان رسمی این کشور است، به دلیل حکومت شوروی، زبان روسی نیز رایج است. در برخی مناطق، مردم به زبان‌های انگلیسی، آلمانی و عربی هم مکالمه می‌کنند.

جمهوری آذربایجان یک جمهوری سکولار و واحد است که بیشتر متشکل از قوم‌های آذری و مسلمانان شیعه است که بخش عمده‌ای از جمعیت را تشکیل می‌دهند. (حدود ۹۵% از جمعیت آذربایجان مسلمان هستند. ۸۵% شیعه و ۱۵% اهل‌سنت هستند).

در حال حاضر جمعیت آذربایجان بیش از ده میلیون تخمین زده می‌شود.

جمعیت آذربایجان از سال 2016-2026 و جمعیت رو به رشد آذربایجان نشان از یک بازار صادراتی بسیار خوب است
جمعیت آذربایجان از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۶ – به میلیون نفر

اقتصاد آذربایجان

آذربایجان یک نظام اقتصادی مختلط است. در زمینه اصلاحات مبتنی بر بازار پیشرفت‌هایی صورت گرفته است، اما نظام اقتصادی ساختاری در گرو برنامه‌ریزی‌های سنگین دولت است.

در صنعت نفت و گاز کشور فرصت‌های شغلی بی‌شماری وجود دارد، و خدمات مالی نیز یکی از پویاترین بخش‌های اقتصاد است که منجر به رشد بانکداری، بیمه، لیزینگ و سایر تجارت‌های شرکت‌های مالی شده است.

در سال ۲۰۰۸ میلادی جمهوری آذربایجان بنا به گزارش بانک جهانی برترین کشور از نظر اجرای برنامه‌های اصلاحات اقتصادی بین ۱۰ کشور بوده است و در رتبه نخست قرار گرفت.

صنعت نفت و گاز آذربایجان از صنایع صادراتی این کشور است
فروش نفت و فرآورده های نفتی مهمترین منبع درآمد کشور آذربایجان

اما بودجه اقتصاد آذربایجان عمدتاً از طریق فروش منابع عظیم نفت و گاز تأمین می‌شود. شاخص‌های سالم اقتصاد کشور و بهبود مداوم رتبه‌بندی اعتبار بین‌المللی نتیجه سیاست مالی مسئولانه دولت و یک استراتژی اقتصادی بلندمدت است.

گشودگی در تجارت و سرمایه‌گذاری جهانی، با حمایت برخی از سازمان‌های نظارتی جهانی، به انتقال آذربایجان به‌نظام اقتصادی مبتنی بر بازار کمک کرده است.

دولت در پروژه‌های زیربنایی، از جمله تولید برق، تأسیسات و پروژه‌های حمل‌ونقل و ساخت‌وساز، سرمایه‌گذاری زیادی می‌کند. پایتخت آذربایجان، باکو، هم اکنون در رونق ساخت‌وساز است و همین امر منجر به ایجاد فرصت‌های تجاری قوی در معماری، ساخت‌وساز و مدیریت پروژه شده است.

پس از رکود جهانی سال ۲۰۱۵، آذربایجان با ارتقاء کشاورزی، حمل‌ونقل منطقه‌ای، جهانگردی و فناوری اطلاعات و ارتباطات برنامه‌ای در تنوع بخشیدن اقتصاد آغاز کرد. دولت به‌شدت به ماشین‌آلات و سایر نهاده‌های کشاورزی یارانه می‌دهد تا کشت و تولید برنج، مرکبات، چای، توتون و پنبه را هدف قرار دهد.

همچنین آذربایجان مجموعه‌ای از پروژه‌ها را در توسعه کریدورهای تجاری و ترانزیتی شمال – جنوب و شرق – غرب در تبدیل بندرها و منطقه آزاد تجاری به مراکز لجستیکی منطقه‌ای آغاز کرده است.

بخش کوچکی از راهرو بین شهرهای مرزی آستارا (ایران) و آستارا (آذربایجان) در بهار ۲۰۱۸ به بهره‌برداری رسید.

کریدور شمال جنوب از مهمترین کریدورهای اقتصادی جهان است که می تواند کالاها را از اروپا به چین و هند برساند
کریدور شمال – جنوب

⚡ طرح موسوم به «کریدور شمال-جنوب» (International North–South Transport Corridor) مسیری ریلی به طول بیش از ۷ هزار و ۲۰۰ کیلومتر خواهد بود که هند (به عنوان یکی از سه قدرت اصلی اقتصادی در دهه آینده) را از طریق ایران به روسیه و اروپا و همچنین روسیه را از مسیر ریلی ایران به بندرهای خلیج‌فارس متصل می‌کند.

پروژه آستارا (آستارای ایران) – آستارا (آستارای جمهوری آذربایجان) بخشی از کریدور ریلی «شمال – جنوب» است.

در ارتقا گردشگری، دولت دریافت ویزا برای شهروندان چندین کشور را حذف کرده و روند درخواست را ساده کرده است، و به شهروندان بعضی کشورها ویزای الکترونیکی و فرودگاهی می‌دهد.

دولت همچنین به‌عنوان بخشی از تلاش‌های خود در تقویت بخش ICT چندین پارک فن آوری نوین ایجاد کرده است.

علی‌رغم برنامه توسعه کشاورزی و گردشگری، نفت و گاز همچنان عامل اصلی اقتصاد این کشور است و مستقیماً ۴۴٪ از تولید ناخالص داخلی آذربایجان و بیش از ۹۰٪ صادرات از این بخش منشأ می‌گیرد اما تنها ۵٪ از اشتغال را به خود اختصاص داده است.

مهمترین شاخص های اقتصادی کشور آذربایجان که در انتخاب کشور هدف صادراتی کالا ایرانی مهم است
مهمترین شاخص های اقتصادی آذربایجان

مهم‌ترین شاخصه‌ها و فرصت‌های صادرات به آذربایجان:

شاخصه ها و فرصت های بازار صادراتی کشور آذربایجان در صادرات محصولات ایرانی بی نظیر است
کشور آذربایجان مقصد صادراتی بسیاری از کالاهای ایرانی

کشور آذربایجان یکی از همسایگان ایران است و از مهم‌ترین بازارهای صادراتی ایران نیز به شمار می‌رود.

در بین کشورهای قفقاز جنوبی، جمهوری آذربایجان با دارا بودن وسعت و جمعیت بیشتر، منابع نفت و گاز و آب‌وهوای نسبتاً مناسب تجانس جمعیتی، قومی و فرهنگی با شمال غرب ایران مهم‌ترین همسایه شمالی ایران محسوب می‌گردد. این کشور با وجود درآمد سالانه روبه‌رشد، اقلام بسیاری را از دیگر کشورها وارد می‌نماید.

ایران در سال‌های اخیر از شرکای تجاری مهم آذربایجان به شمار می‌آمده و اقلامی مانند: سیب‌زمینی، مواد پتروشیمی، مشتقات پلاستیکی، خرما و بسیاری از کالاها را به این کشور صادر می‌کرده است.

کشور آذربایجان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مقاصد صادراتی کالاهای ایرانی می‌باشد. باتوجه‌به شرایط خاص اقتصادی ایران، ظرفیت‌های استان‌های مرزی یکی از مهم‌ترین راه‌های ارزآوری برای کشور می‌باشد.

کشور آذربایجان بازار مناسبی برای صادرات محصولاتی از جمله سیمان، فرش، انواع محصولات کشاورزی، محصولات شیمایی و برخی محصولات صنعتی و غیره است.

عمده‌ای از اقلام صادراتی ایران به جمهوری آذربایجان: سیمان، سیب‌زمینی، کلینکر، شیشه، لوله، کاشی و سرامیک و سنگ ساختمانی، مواد غذایی، پوشاک و کفش، چینی‌آلات، خرما و میوه تازه و نیز محصولات کشاورزی مانند گندم، کنجاله، سبوس، دانه ارزن، دانه پنبه، تفاله چغندر و سایر کالاها را شامل می‌شود.

⚡ قیمت مناسب محصولات ایرانی، عامل مهمی در افزایش صادرات به آذربایجان تلقی می‌شود. این کشور در همسایگی ایران قرار گرفته و باعث می‌شود تا صادرات کالاهای ایرانی افزایش یافته و پیش‌بینی می‌شود روند روبه‌رشدی در سال‌های آتی برای صادرات کالا به آذربایجان از سوی ایران اتفاق بیفتد.

منطقه آزاد اقتصادی آلات جمهوری آذربایجان

منطقه آزاد اقتصادی آلات AFEZ در کشور آذربایجان
منطقه آزاد اقتصادی آلات AFEZ آذربایجان

جمهوری آذربایجان اقتصاد دانش‌محور و رقابت‌پذیر در سطح بین‌المللی و تقویت نقش بخش غیرنفتی در اقتصاد را دنبال می‌کند و منطقه آزاد اقتصادی آلات AFEZ نقش اساسی و بنیانی در تحقق این چشم‌انداز ایفا می‌کند. شرکت‌هایی که در این منطقه فعالیت خواهند کرد بتوانند در مناسبات اقتصادی رقابت‌پذیر باشد.

شرکت‌های دانش بنیانی که توان مالی خوبی دارند می‌توانند از این فرصت استفاده کنند تا در این منطقه وارد شده و سرمایه گذاری کنند. ضمن اینکه این منطقه می‌تواند هدف بسیار از شرکت‌های دانش بنیان ایرانی قرار گیرد تا در تولید و مشاوره به شرکت‌هایی که در این مناطق سرمایه‌گذاری می‌کنند همکاری داشته باشند.

این منطقه در نزدیکی بندر باکو قرار گرفته است، وسعت آن ۸۵۰ هکتار است و شامل ۳ سایت اصلی است! شرکت‌ها در این بخش قرار است در مسیر تولید و ارائه خدمات با ارزش افزوده بالا و صادرات – محور فعالیت نمایند و در بخش غیرنفتی اقتصاد با استفاده از فنّاوری‌‌ها و روش‌های نوین در سطح بین‌المللی، ارزش افزوده ایجاد کنند!

با توجه به پتانسیل و توان علمی شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی، با بازاریابی صحیح و هوشمندانه به نظر می‌رسد فرصت‌های خوبی در این منطقه برای شرکت‌های دانش‌بنیان و دانش‌محور ایرانی فراهم باشد.

فرهنگ خرید مردم جمهوری آذربایجان:

فرهنگ خرید و مصرف مردم این کشور، ترکیبی از فرهنگ سنتی و فرهنگ غربی است. جمهوری آذربایجان یکی از بهترین آب‌وهوای کشورهای منطقه قفقاز را دارد و به دلیل وجود مکان‌های دیدنی فراوان، گردشگران زیادی از کشورهای مختلف جهان به این کشور سفر می‌کنند.

در طول چندساله گذشته تنوع کالاها رشد چشمگیری یافته و قیمت رقابتی، باکو را تبدیل به مقصد مناسب خرید نموده است. البته بسیاری از کالاها از ترکیه وارد می‌شوند. اما فرش و گلیم، اشیای عتیقه و ظروف کریستال محبوب‌ترین کالاها نزد خریداران است و تولیدکننده و تاجر ایرانی می‌تواند از این فرصت به‌خوبی استفاده کند.

در نزدیکی میدان فواره شهر باکو می‌توان تراکم فروشگاه‌های فرش، تابلوفرش، لوازم الکتریکی و عروسک‌های سنتی را دید!

دیدگاه کلی تجار آذربایجان نسبت به مردم ایران

جمهوری آذربایجان بزرگترین در قفقاز و گذرگاه اروپا و آسیای شمال غربی و آسیاست! این موقعیت ممتازی در صادرات به آذربایجان است
مشترکات فرهنگی مردم کشور آذربایجان با ایرانی ها فرصت های صادراتی زیادی برای کشور ایجاد می کند

آذربایجان یکی از مهم‌ترین کانون‌های تمدن ایرانی در طول تاریخ بوده است. مردم قفقاز هیچ‌گاه خود را از فرهنگ، تمدن و تاریخ ایران جدا نمی‌دانند و هنوز آثار به‌جای‌مانده از تمدن و فرهنگ ایرانی در قفقاز باقی مانده است. باتوجه‌به نزدیکی فرهنگی و اجتماعی مردم جمهوری آذربایجان با مردم استان‌های ترک زبان ایران، مردم این کشور دیدگاه مناسبی نسبت به ایران و سابقه تاریخی و فرهنگی مردم ایران دارند.

البته توسعه روابط سیاسی دو کشور و رفع بعضی از تنش‌های موجود دو کشور که ناشی از مسئله قره‌باغ است در همگرایی و تجارت بیشتر مؤثر خواهد بود.

گذرگاه‌های مرزی ایران و آذربایجان:

گذرگاه مرزی آستارا

شهرستان مرزی بندر آستارا در غرب استان گیلان و همسایگی جمهوری آذربایجان کانون ارتباط زمینی، دریایی و ریلی ایران و اوراسیا و گذرگاه حمل‌ونقل منطقه‌ای است و روزبه‌روز توجه و علاقه کشورهای حوزه قفقاز و روسیه به استفاده از آن افزایش می‌یابد. فاصله این گذرگاه مرزی تا مرکز استان گیلان شهر رشت حدود ۲۰۰ کیلومتر است.

گذرگاه مرزی آستارا یا مرز آستارا از مهم‌ترین نقاط گمرکی ایران است که در داخل شهر آستارا و در حاشیه رودخانه مرزی آستارا چای به‌موازات دو شهر آستارای ایران و آستارای جمهوری آذربایجان کشیده شده است. اتصال دو از طریق پلی در منتهی‌الیه رودخانه آستارا چای انجام می‌شود.

⚡ فاصله مرز آستارا تا باکو حدود ۳۰۰ کیلومتر است. در واقع شهر باکو و آستارای آذربایجان که هم مرز ایران است با یک بزرگراه به هم وصل می‌شوند. از لحاظ کیفیت این مسیر بسیار هموار است.

پایانه مرزی بیله‌سوار:

بیله‌سوار مغان در ۱۶۵ کیلومتری شمال اردبیل و در همسایگی جمهوری آذربایجان واقع است.
پایانه مرزی بیله سوار از مهمترین مبادی مرزی کشور در استان اردبیل است

در مرز شمال شرقی استان اردبیل، شهرستانی وجود دارد که بیله‌سوار نامید می‌شود. مرکز شهرستان بیله‌سوار، شهر بیله‌سوار است که پایانه مرزی بیله‌سوار در استان اردبیل به‌عنوان دومین مرز پرتردد بین ایران و جمهوری آذربایجان، در این شهر قرار گرفته است.

فاصله این مرز از باکو حدود ۲۰۵ کیلومتر است که نسبت به فاصله ۳۰۰ کیلومتری آستارا کمتر است. شهر بیله‌سوار از سال ۱۳۷۰ به شهر ارتقا یافته است. این شهر در ۱۲۵ کیلومتری شهر اردبیل، مرکز استان اردبیل، قرار گرفته است. این شهر در مجاورت مرز مشترک ایران و جمهوری آذربایجان قرار گرفته است و یکی از دروازه‌های ورود به کشور جمهوری آذربایجان است.

چیزهایی که در مورد فرهنگ تجارت جمهوری آذربایجان نمی‌دانید

با شناخت فرهنگ مردم آذربایجان می توان نتایج بهتری در تعامل با آذربایجانی ها گرفت
شناخت فرهنگ تجاری مردم آذربایجان شانس موفقیت در مذاکرات تجاری را افزایش می دهد

تجار کشور آذربایجان هنگام سلام و احوالپرسی با یکدیگر دست می‌دهند و ارتباط مستقیم چشمی را برقرار می‌کنند. یک دست‌دادن گرم راهی برای رفتن به اولین جلسه است.

در بین زنان، یک مصافحه سبک برای اولین بار به خصوص با خارجی‌ها ملاقات کنند یک امر عادی است. بعضی اوقات با یک اشاره ساده احوال پرسی انجام می شود.

در جمهوری آذربایجان برای پیشرفت امور تجاری، باید قرار ملاقات تنظیم کرد. تجار کشور آذربایجان زیاد وقت‌شناس نیستند ولی از شما انتظار چنین کاری دارند. اگر سروقت در جلسه حاضر شوند چیز غیرطبیعی نیست ولی اغلب باید منتظر بمانید جلسه قبلی تمام شده و یا صحبت تلفنی شخص مقابل تمام شود.

در اولین برخورد بهتر است حال خانواده طرف مقابل پرسیده شود. از تجار آذری سؤالاتی درباره بچه‌ها، شغل، سمت و شرکت آنها بپرسید. آذری‌ها به‌شدت به کشور خود افتخار می‌کنند و بسیار لذت می‌برند.

ملاقات و جلسات تجاری ابتدایی، بیشتر به‌منظور ایجاد شناخت و آشنایی اولیه بازرگانان است.

زبان رسمی این کشور آذری است و تمامی نامه‌ها و اسناد به این زبان هستند. زبان روسی نیز توسط عده‌ای استفاده می‌شود ولی بیشتر محاسبات و جلسات رسمی به زبان ترکی آذربایجانی است.

بیشتر فعالان اقتصادی در آذربایجان به‌خوبی انگلیسی می‌دادند و در بین جوانان نیز انگلیسی در سطوح گوناگون صحبت می‌شود.

به خاطر داشته باشید که به‌آرامی و واضح صحبت کنید و همیشه جمع‌بندی جلسات را داشته باشید و توافقات را تأیید کنید.

قبل از اینکه مستقیماً وارد معامله شوید صحبت‌های کوتاهی انجام دهید و همیشه منتظر بمانید تا طرف مقابل صحبت را به موضوع تجارت عوض کند.

در جلسات از صحبت در مورد مسائل حساس نظیر ارمنستان و خصوصاً جنگ قره‌باغ، مذهب و دین اجتناب کنید. ارزش و موضع‌گیری‌ها از شخصی به شخص دیگر متفاوت است.

شناخت فرهنگ تجار آذربایجان به عقد قرارداد های تجاری بین بازرگانان دو کشور ایران و آذربایجان کمک زیادی می کند

⚡ بهتر است در هیچ کاری عجله نکنید یا بی‌تاب به نظر برسید. چانه زدن نقش زیادی در مذاکرات دارد. اگر کالای شما جای تخفیف بیشتری ندارد سعی کنید با آمار و واقعیت طرف مذاکره‌کننده را قانع کنید. تصمیمات تجاری در آذربایجان از بالابه‌پایین گرفته می‌شوند و ممکن است مدتی طول بکشد. آماده باشید چندین جلسه داشته باشید تا به تصمیم نهایی برسید!

صادرات آذربایجان:

چرا دانستن صادرات آذربایجان برای یک صادرکننده ایرانی مهم است؟

اول اینکه دید و شناخت کافی از کشور هدف به دست بیاوریم و دوم اینکه وقتی کشوری کالایی با حجم بالا به کشور ثالث صادر می‌کند به مزیت، استادی تجارت و تولید آن دست‌یافته است که می‌تواند الگوی صادراتی تاجر و صنعتگر ما باشد!

سوم اینکه بررسی کالای صادراتی کشور هدف ما را به یاد مواد اولیه یا کالای واسطه‌ای یا حتی محصول نهایی می‌اندازد که احیاناً می‌تواند پتانسیل خوب صادرات به آذربایجان باشد!

مجموع صادرات آذربایجان در سال ۲۰۱۹، ۱۹٫۸ میلیارد دلار بوده است. این کشور در سال ۲۰۱۹ از نظر تولید ناخالص داخلی ۸۹ مین اقتصاد جهان و ۷۴ مین صادرکننده بزرگ جهان و مقام ۸۸ مین واردکننده جهان را به خود اختصاص داده است.

از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی ۱۰۷ مین اقتصاد است و ۹۰ مین اقتصاد پیچیده جهان را مطابق شاخص پیچیدگی اقتصادی (ECI) به خود اختصاص داده است.

بیشترین صادرات آذربایجان نفت خام (۱۴٫۸ میلیارد دلار) ، گاز نفت (۲٫۳۷ میلیارد دلار) ، نفت تصفیه شده (۴۴۰ میلیون دلار) ، گوجه‌فرنگی (۱۸۹ میلیون دلار) و طلا (۱۷۹ میلیون دلار) است که بیشتر به ایتالیا (۵٫۵۳ میلیارد دلار) ، ترکیه (۲٫۸۸ میلیارد دلار) ، رژیم اسرائیل (۱٫۳۳ میلیارد دلار) ، آلمان (۹۵۸ میلیون دلار) و هند (۹۴۶ میلیون دلار) بوده است.

واردات از جهان-آذربایجان2019
صادرات آذربایجان و مهمترین مقاصد صادراتی این کشور

در جدول زیر مهم‌ترین مقاصد صادراتی آذربایجان در سال ۲۰۱۹ را می‌بینید

رتبهکشوردرصد
۱ایتالیا۲۸%
۲ترکیه۱۵%
۳اسرائیل۷%
۴آلمان۵%
۵هند۵%
۶چین۴%
۷روسیه۴%
۸اسپانیا۴%
۹چک۳%
۳۱ایران۰٫۲%
مهم‌ترین مقاصد صادراتی آذربایجان در سال ۲۰۱۹
ایران سی و یکمین مقصد صادراتی آذربایجان در سال ۲۰۱۹ بوده است.

آذربایجان چه کالاهایی را وارد می ‌کند (واردات آذربایجان چیست)؟

آذربایجان در سال ۲۰۱۹، ۱۴٫۲ میلیارد دلار واردات داشته است.

واردات آذربایجان می گوید با صادرات چه کالاهایی می توان نتایج صادراتی بهتری در آن بازار گرفت
واردات آذربایجان از جهان – سهم ایران تنها ۳ درصد

مهم‌ترین اقلام وارداتی آذربایجان در سال ۲۰۱۹:

رتبهشرح کالا ارزش تجاری (میلیون دلار)HS4 ID
1طلا         2,859۱۴۷۱۰۸
۲ماشین‌ها            ۵۴۵۱۷۸۷۰۳
۳نفت تصفیه شده            ۳۵۸۵۲۷۱۰
۴گندم            ۳۱۱۲۱۰۰۱
۵داروهای بسته‌بندی‌شده            ۲۳۶۶۳۰۰۴
۶تجهیزات پخش            ۲۳۲۱۶۸۵۲۵
۷گاز نفتی            ۲۰۳۵۲۷۱۱
۸نفت خام            ۱۶۷۵۲۷۰۹
۹لوله‌های آهنی            ۱۶۵۱۵۷۳۰۴
۱۰توربین‌های گازی            ۱۳۶۱۶۸۴۱۱
۱۱نمایش فیلم            ۱۲۸۱۶۸۵۲۸
۱۲شیرآلات            ۱۲۱۱۶۸۴۸۱
۱۳شکر خام            ۱۱۶۴۱۷۰۱
۱۴توتون و تنباکو            ۱۱۴۴۲۴۰۲
۱۵آهن گرم            ۱۱۳۱۵۷۲۰۸
۱۶چوب اره            ۱۱۳۹۴۴۰۷
۱۷هواپیماها، بالگَردها و / یا فضاپیماها            ۱۰۶۱۷۸۸۰۲
۱۸سازه‌های آهنی            ۱۰۱۱۵۷۳۰۸
۱۹جواهرات              ۹۷۱۴۷۱۱۳
۲۰اکسید آلومینیوم              ۹۶۶۲۸۱۸
۲۱سیم عایق‌بندی‌شده              ۹۲۱۶۸۵۴۴
۲۲ماشین‌آلات حفاری              ۸۷۱۶۸۴۳۱
۲۳پمپ‌های مایع              ۸۵۱۶۸۴۱۳
۲۴لاستیک              ۸۴۷۴۰۱۱
۲۵کودهای معدنی یا شیمیایی مخلوط شده              ۸۴۶۳۱۰۵
فهرست مهم‌ترین اقلام وارداتی آذربایجان در سال ۲۰۱۹

پیش‌ترین پتانسیل صادراتی از جهان به آذربایجان:

کل پتانسیل وارداتی استفاده نشده برای بازار آذربایجان ۶٫۴ میلیارد دلار است. دریابید کدام محصولات و صادرکنندگان بیشترین پتانسیل استفاده نشده را دارند.

محصولات که بیشترین پتانسیل صادراتی به جهان را دارند
مهمترین گروهای کالایی که قابلیت صادرات به اذربایجان را دارند و برای آن ظرفیت خالی وجود دارد

مهم‌ترین ظرفیت خالی صادرت به آذربایجان:

فلزات گران‌بها – ماشین‌آلات، برق – وسایل نقلیه موتوری و قطعات – فلزات آهنی – فولاد – تجهیزات الکترونیکی – گندم – اجزای دارویی – محصولات فلزی – مواد شیمیایی – محصولات غذایی (پردازش شده یا حفظ شده) – چوب – قطارها و قطعات – جواهرات و فلزات گران‌بها – چای و مات – محصولات کاغذی – محصولات تولیدی متفرقه – محصولات سرامیکی – دانه و محصولات دانه کاکائو – قند – نوشیدنی‌ها (غیرالکلی).

فکر می‌کنید کشور ما در کدام یک از گروهای زیر پتانسیل صادراتی خوبی دارد؟ ما طبق آمار و تجربه به هر یک از گروهای کالایی، پتانسیل صادراتی ایران به آذربایجان را از خیلی زیاد تا خیلی کم درجه‌بندی کرده‌ایم.

اگر فکر می‌کنید در گروهایی بازهم ظرفیت صادراتی کشور بیش از مقداری است که در نظر گرفته‌ایم برایمان بنویسید.

به‌هرحال جدول زیر مهم‌ترین گروهای کالایی آذربایجان که ظرفیت خالی واردات را دارند فهرست شده است که این ظرفیت خالی می‌تواند توسط کشورها پر شود.

چیزی حدود ۶٫۴ میلیارد دلار پتانسیل واردات آذربایجان که منتظر صادرکننده جهانی است. به نظر شما نقش بازاریابی صحیح و هوشمند چه مقدار از این بازار بالقوه و جذاب را نصیب ما خواهد کرد؟

مهمترین محصولاتی که قابلیت صادرات به جمهوری آذربایجان را دارند
مهمترین محصولاتی که قابلیت صادرات به جمهوری آذربایجان را دارند و بررسی ظرفیت های ایران

⚡ برای اینکه ببینید کالای شما ظرفیت صادرات به آذربایجان را دارد و آیا آذربایجان بازار مناسبی برای کالای شماست با ما تماس بگیرید!

کالاهای صادراتی ایران به آذربایجان:

ایران در سال ۲۰۱۹، ۴۲۶ میلیون دلار به جمهوری آذربایجان صادرات داشته است.

صادرات ایران به جمهوری آذربایجان شامل چه کالاهایی عمدتا می شود
مهمترین گروهای کالایی صادراتی ایران به آذربایجان
رتبهHS4ارزش تجاری (هزار دلار)درصد
۱گاز نفتی             136,15932%
2پلیمرهای اتیلن               35,6228%
3سرامیک بدون لعاب               19,3265%
4قطعات خودرو               12,2503%
5سیب‌زمینی‌ها               11,9503%
6سنگ ساختمانی               10,4202%
7شیشه شناور               10,3292%
8پلیمرهای وینیل کلراید                  9,6362%
9پارچه بافته شده رشته‌ای مصنوعی                  7,7472%
10پلیمرهای پروپیلن                  7,4332%
11ورق پلاستیک خام                  7,1162%
12ظروف تزئینی داخلی                  4,7621%
13بلوک‌های آهنی                  4,6971%
14سایر لوله‌های آهنی کوچک                  4,2121%
15اجاق‌گاز آهنی                  4,2011%
16میوه‌های گرمسیری                  4,0801%
17کربنات‌ها                  3,9050.9%
18کفش لاستیکی                  3,8550.9%
19درب پلاستیکی                  3,7800.9%
20سبزیجات دیگر                  3,6590.9%
21ظروف پلاستیکی                  3,5850.8%
22ماشین‌آلات پردازش سنگ                  3,5180.8%
23کالاهای پخته شده                  3,3420.8%
24سرامیک حمام                  3,2980.8%
25قند قنادی                  2,7690.7%
26محصولات پاک‌کننده                  2,6450.6%
27مرکبات                  2,6400.6%
28سیم مسی                  2,6150.6%
29انگور                  2,3910.6%
30بدنه خودرو                  2,3350.5%
جزئیات گروهای کالایی صادراتی از ایران به جمهوری آذربایجان

برای چه محصولات ایرانی در آذربایجان جای خالی وجود دارد؟

پلاستیک و لاستیک – سبزیجات – محصولات غذایی (پردازش شده یا حفظ شده) – میوه‌ها – محصولات سرامیکی – مواد شیمیایی – محصولات معدنی – حیوانات زنده (به جز مرغ) – محصولات شیشه‌ای – فلزات آهنی – فولاد – محصولات نساجی – آجیل – محصولات لبنی – دانه و محصولات دانه کاکائو – محصولات فلزی – پارچه نساجی مصنوعی – قند – کودها.

مهم‌ترین محصولات که می‌توانند ظرفیت خالی بازار کشور آذربایجان را بلافاصله پر کنند
مهم‌ترین محصولات که می‌توانند ظرفیت خالی بازار کشور آذربایجان را بلافاصله با محصولات ایرانی پر کرد

البته ظرفیتی‌های صادراتی ایران به جمهمری آذربایجان بسیار فراتر از اینهاست اما در این مقاله تنها به همین هیجده گروه بسنده می‌شود.

⚡ اگر با پتانسیلی که در ایران وجود دارد، تاجر و صنعتگر ایرانی بتواند ۱۰ درصد واردات آذربایجان آن هم فقط در کالا و نه خدمات را از آن خود کند، هرساله حدود دو میلیارد دلار نصیب تاجر ایرانی خواهد شد (در جدول، ظرفیت خالی به معنی این است که این ظرفیت توسط سایر کشورها پر نشده است و بلافاصله می‌تواند به‌وسیله تاجر ایرانی پر شود زیرا ایران در این گروها، مزیت رقابتی دارد):

ما سال‌ها کشور وارداتی بوده‌ایم و شاید ایرانی‌ها در واردات مهارت‌ خوبی داشته باشند اما اکثر صادرکنندگان ایرانی نه‌تنها مهارت‌های صادراتی خود را تقویت نمی‌کنند بلکه در ورود به بازارهای جدید هم از مشاوران بهره نمی‌گیرند که متأسفانه بارهاوبارها شاهد زیان و ضرر بازرگانان و تولیدکنندگان بوده‌ایم!

تقویت مهارت‌های صادراتی و استفاده از مشاوران مثل یک وکیل زبده می‌تواند بسیاری از چالش‌های پیش روی صادرکنندگان در ورود به بازارها را از میان بر دارد و موفقیت حضور کالای ایرانی در بازارهای صادراتی همچون بازار کشور آذربایجان را تا حدود زیادی تضمین کند!

دیدگاه‌ها (0)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

error: Content is protected !!