صادرات استان آذربایجان شرقی، فرصت ها و کشورهای هدف
چه فرصتهایی برای رشد صادرات استان آذربایجان شرقی وجود دارد؟
✍ در این بخش قصد داریم شما را با ظرفیتها، فرصتهای بینظیر صادراتی، کشورهای هدف و افزایش صادرات استان آذربایجان شرقی آشنا کنیم!
در این نوشته میخوانید:
معرفی استان آذربایجان شرقی
استان آذربایجان شرقی در شمال غربی فلات ایران قرار گرفته است. این استان، بزرگترین و پرجمعیتترین استان شمال غرب و از استانهای مرزی کشور است.
⚡ آذربایجان شرقی از استانها مهم، پرجمعیت و آباد ایران است که دارای مرز مشترک با جمهوریهای آذربایجان، نخجوان و ارمنستان بوده و به دلیل قرارگرفتن در مسیر جاده ابریشم و موقعیت ویژه جغرافیایی چهارراه ارتباطی ایران، اروپا و کشورهای CIS است.
شمال استان به رود ارس و جمهوریهای آذربایجان، ارمنستان و ایالت خودمختار نخجوان محدود میشود، از غرب و جنوب غرب به استان آذربایجان غربی، از شرق به استان اردبیل و از جنوب شرق به استان زنجان منتهی میشود.
مرکز استان، کلانشهر زیبای تبریز است که حدود ۶۳۰ کیلومتر با تهران فاصله دارد. مرند، مراغه و میانه هم از شهرهای مهم استاناند.
⚡ استان آذربایجان شرقی تنوع آبوهوایی زیادی دارد، بیشترین دما در تابستان در شهرهای میانه و جلفا، ۴۵ درجه بالای صفر و رکورد کمترین دمای ثبت شده مربوط به شهر بستانآباد با دمای منفی ۴۶ درجه زیر صفر بوده است.
این استان منطقه کوهستانی محسوب میشود که ۴۰ درصد سطح آن را کوهستان فرا گرفته است. از مناطق کوهستانی معروف منطقه، توده آتشفشانی سبلان در شرق و سهند در غرب و جنوب غربی است.
این استان محل اتصال دو رشتهکوه مهم و اصلی کوههای ایران، یعنی البرز و زاگرس است و بلندترین نقطه آن، قله کوه سهند است و سرچشمه رودخانههای متعددی است که در دامنههای اطراف آن جریان دارد.
در دل این رشتهکوهها ذخایر متنوع معدنی وجود دارد بهخصوص ذخایر مس و طلای استان که رتبه اول و دوم کشور را دارند.
قسمتهای کمارتفاع و پست استان بیشتر قابل سکونت و بهرهبرداری کشاورزی است، در میان ارتفاعات، حاشیه رودها و سواحل شرقی دریاچه ارومیه قرار دارند و دشتهای جلفا، میانه، یکانات، مرند، اهر و بستانآباد و نیز جلگههای تبریز، مراغه و دشت سراب از آن جملهاند.
زبان مردم استان آذربایجان شرقی، ترکی آذربایجانی است. اقلیتی فارسیزبان در مرکز استان و بخصوص شهر تبریز ساکن اند که به ترکی آذربایجانی تا حدودی مسلط اند.
✍ همجواری استان با کشورهای خارجی و دسترسی آسان به بازارهای اروپا و آسیای میانه باعث شده آذربایجان شرقی موقعیت ممتازی در حملونقل، ترانزیت و صادرات را داشته باشد. استان آذربایجان شرقی در گذشته و حال در ارتباطات اقتصادی با جمهوری آذربایجان و ترکیه به علت همزبانی نقش مهمی داشته است.
وضعیت صادرات استان آذربایجان شرقی
⚡ ظرفیتهای صنعتی، اقتصادی و تولیدی، استان آذربایجان شرقی را به قطب صادرات غیرنفتی کشور تبدیل کرده است. این استان همیشه جزو سه استان برتر صادراتی کشور بوده است و معمولاً هرسال تعدادی از صادرکنندگان نمونه کشور از این استاناند.
صادرکنندگان آذربایجان شرقی سابقه صادرات به ۱۰۵ کشور دنیا را داشتهاند و هم اکنون بازارهای هدف صادراتی استان به ۶۲ کشور میرسد که کشورهای حوزه اوراسیا و همسایه و حتی چین و اروپا در برنامههای توسعه تجارت خارجی قرار دارند.
عمده کالاهای صادراتی استان بیشتر صنایعدستی، شیرینی و شکلات، خشکبار، شیشه و مصنوعات شیشهای، فولاد و مواد چدنی، مواد پلاستیکی، مواد معدنی، محصولات پتروشیمی، قطعات خودرویی و تراکتور و چرم و کفش است که بیشتر به کشورهای عراق، سوریه، ترکیه، آذربایجان، گرجستان، افغانستان، پاکستان، بلغارستان، چین و ایتالیا صادر میشود.
⚡ آذربایجان شرقی سه اداره کل گمرک در تبریز، سهلان و جلفا، سه واحد گمرکی در مراغه، خداآفرین و نوردوز و سه دفتر گمرکی در فرودگاه شهید مدنی تبریز، شهرک صنعتی شهید سلیمی تبریز و شهر بناب دارد.
گمرک نوردوز تنها مرز زمینی ایران با کشور ارمنستان و کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا است که باید از این ظرفیت مهم در رونق صادرات استفاده کرد.
دو گمرک فعال مرزی در همسایگی با دو کشور خارجی ارمنستان و جمهوری خودمختار و تنها مسیر ارتباط زمینی کشور با اتحادیه اوراسیا مزیت بسیار خوب صادراتی برای استان ایجاد کرده است.
با وجود توافقنامه تجاری ایران و اعضای اتحادیه اوراسیا میتوان از پتانسیل صادراتی گمرک نوردوز استفاده کرد و صادرات به این کشورها را افزایش داد.
⚡ آذربایجان شرقی دروازه دسترسی به بازار ۳۵۰ میلیوننفری آسیای میانه است و استفاده از این مزیت استان میتواند موجب حضور گسترده کشورمان در بازارهای جهانی شود.
کشاورزی استان آذربایجان شرقی:
⚡ استان آذربایجان شرقی با دارا بودن ۴۱۴ هزار هکتار اراضی آبی و ۸۰۷ هزار هکتار اراضی دیم، جزء استانهای برتر تولیدات کشاورزی و دامی است. از جمله محصولات مهم و عمده استان انگور، زردآلو، سیب درختی، سیبزمینی، گردو، بادام، عسل، و … است.
این استان با دارا بودن ۴۵۰ گونه گیاه دارویی از استانهای ویژه تولید این گیاهان است که دلیل آن آبوهوای ویژه منطقه، کوهستان بکر و منابع آبی خوب استان است.
در استان آذربایجان شرقی هر شهرستان و منطقه محل رویش گیاهانی خاص همچون بابونه، مرزه، پونه، آویشن، کاکوتی، مریمگلی، خار مریم و صدها گیاه دیگر است که مشابه آن در نقاط بسیار کمی از کشور دیده میشود و حتی برخی گونها منحصر استان است.
استان رتبه اول حبوبات و رتبه اول تا دوم تولید عدس کشور را دارد. در تولید علوفه و یونجه رتبه اول کشور و مقام چهارمی تولید گل محمدی به استان تعلق دارد.
همچنین آذربایجان شرقی در تولید سنجد، زردآلو، سیب درختی، سیبزمینی، انگور و گردو رتبههای بالایی کشوری را دارد!
⚡ در استان نهضت گلخانهای هم اتفاق افتاده و مدرنترین گلخانه خاورمیانه در استان و شهرستان جلفا احداث و راهاندازی شده است.
صنعت استان آذربایجان شرقی:
⚡ استان آذربایجان شرقی و شهر تبریز از قطبهای صنعتی و مولد کشور است طوری که درصد زیادی از نیروی کار استان در صنعت مشغول به کار هستند.
صنایع تبریز بسیار متنوع است و از خودرو و صنایع وابسته گرفته تا نساجی، صنایع غذایی، نفت و پتروشیمی، فلزات و … را شامل میشود.
مناطق ویژه اقتصادی، منطقه آزاد تجاری صنعتی ارس و بیش از ۵۰ شهرک و ناحیه صنعتی و حدود ۵۰۰۰ واحد صنعتی فعال استان به رونق و توسعه منطقه کمک شایانی کرده است.
این صنایع عمدتاً صنایع غذایی، دارویی و بهداشت، نساجی و چرم؛ صنایع شیمیایی و سلولزی؛ صنایع کانی غیرفلزی، صنایع سنگین تولیدکننده ماشینآلات و تجهیزات و قطعهسازی؛ صنایع خودرو، نیرومحرکه و ریختهگری و صنایع نفت، فولاد و پتروشیمیاند.
⚡ آذربایجان شرقی اولین استانی است که در سال ۱۳۴۰ کارخانههای بزرگی همچون ماشینسازی تبریز و تراکتورسازی در آن احداث شد و نقش ویژهای در توسعه صنعت کشور ایفا کردهاند.
اما اخیراً بیمهریهای زیادی به صنایع استان شده است و آنها را درگیر مشکلات زیادی کرده است. به دلیل شرایط اقتصادی کشور بازار داخلی افت زیادی داشته و رقابت زیادی بین شرکتها و صنایع در فروش کالا و خدمات در بازارهای داخلیاند.
صنایع پرافتخار استان آذربایجان شرقی باید بدانند شاید بازار داخلی دیگر جوابگوی عرضه حجم زیاد کالا نیست و شرایط اقتصادی هم مردم را به خرید بیشتر سوق نمیدهد؛ بنابراین صادرات راه برونرفت صنایع از رکود و رقابت شدید بازار داخلی است.
قطعهسازی استان آذربایجان شرقی
در حال حاضر بیش از ۳۵ درصد قطعات مورد نیاز خودروسازی کشور در استان آذربایجان شرقی تولید میشود.
⚡ تولید ۹۷ درصد قطعات تراکتور و ۳۰ درصد انواع قطعات خودرو و وسایط نقلیه سبکوسنگین کشور در آذربایجان شرقی، نشان از توانمندی استان در صنعت قطعهسازی است.
در حال حاضر قطعهسازان استان غیر از صنایع خودروسازی، توان تولید و تأمین قطعات صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و صنایع ریلی را دارند.
صنعت خودروسازی استان صنعت استراتژیک است چرا که بنیان بسیاری از واحدهای تولیدی استان قطعهسازی و خودروسازی است بهنحویکه استان پتانسیل تولید ۷۰ درصد قطعات موردنیاز خودروی کشور را دارد.
صنعت قطعهسازی آذربایجان شرقی با تکیه بر تجربه و نیروهای فنی، متخصص و کارکُشته علاوه بر تأمین قطعات در شرایط تحریم میتواند در فضای بینالمللی و بازارهای صادراتی فعالیت یا پیشرفت کند.
بازار داخلی بازار تولید تحتفشار با سود ناچیز است که البته حمایت صنعت خودروسازی در شرایطی که هموطنان نیاز به خودرو دارند لازم و ضروری است اما توان تولیدی صنایع قطعهسازی استان به حدی است که میتواند وارد بازارهای بینالمللی شود و از تجربه و نیروهای خود در تنوع سازی محصولات استفاده کند.
متأسفانه واحدهای قطعهساز آذربایجان شرقی در سالهای اخیر به دلیل ضعف حمایتهای لازم کاهشیافته است، اما این بخش همچنان ظرفیتهای بالایی برای تولید ثروت از طریق ایجاد ارزش افزوده و حتی ورود به بازارهای بینالمللی را دارند.
صنایع چرم استان آذربایجان شرقی:
⚡آذربایجان شرقی و تبریز بزرگترین قطب تولید چرم ایران است و ۸۵ درصد صادرات چرم طبیعی کشور از تبریز انجام میشود.
از ایام قدیم کارخانجات عظیم دباغی و تولید چرم در استان دایر بوده و به تولید انواع چرم مشغول بودهاند. اولین کارخانه مدرن چرمسازی در شهر تبریز و در سال ۱۳۱۰ ایجاد شد و هم اکنون بزرگترین صنایع چرم کشور در این شهر قرار دارد و حدود ۳۶۰ واحد تولیدی در شهرک چرمشهر تبریز مشغول به تولید و فعالیت اقتصادیاند.
بیش از ۹۵% این واحدها در تولید چرم سنگین و بقیه در چرم سبک فعالیت دارند.
صادرات کفش تبریز:
⚡ تبریز پایتخت صنعت چرم و کفش ایران قدمت بسیار بالایی در این صنعت دارد طوری که قدیمیترین کفش چرمی جهان متعلق به آذربایجان و شهر تبریز با قدمت تاریخی ۵ هزار و ۵۰۰ ساله است.
کفش چرم تبریز از نمادهای قابل افتخار شهر و استان است و دلیل شهرت جهانی آن، کیفیت چرم، نوع ساخت و دوخت کفش است.
بیش از ۶۰ درصد کفش ایران و ۹۰ درصد کفش چرمی دستدوز کشور نتیجه هنرنمایی مردم این سرزمین است. همچنین تبریز بزرگترین تولیدکننده کفشهای ایمنی و پوتین نظامی است و بزرگترین کارخانه تولید زیره کفش خاورمیانه در این شهر قرار دارد.
⚡ بنابراین ظرفیت های صادرات کفش چرمی تبریز شاید در جهان کم نظیر باشد.
در ایران شهرهای تبریز، اصفهان، مشهد و تهران جزو تولیدکنندگان کفشاند اما شهر تبریز و استان آذربایجان شرقی در تولید کفشهای باکیفیت و چرم شهره جهانی دارد.
مهمترین چالشهای تولید کفش چرم استان نوسان قیمت ارز، کفشهای بیکیفیت چینی و قاچاق کفش ترکیه، کمبود و گرانی مواد اولیه و افت شدید خرید بازار داخلی است!
به علت مشکلات اقتصادی اخیر، تورم و کاهش قدرت خرید، بازار فروش کفش در بازار داخلی افت زیادی داشته است و کفش تبریز هم که باکیفیتترین و مرغوبترین کفش کشور است بیشتر از متوسط کشور افت داشته است.
⚡ آذربایجان شرقی و رأس آن شهر تبریز سابقه یک قرن تجربه در صادرات چرم و کفش را دارد و امروز چرم و کفش صنعتی و دستدوز تبریز به عنوان برند ملی شهرت جهانی دارد، هرچند سابقه طولانی این صنعت و شناخته شده بودن کفش تبریز در کشور پشتوانه خوبی است اما حضور رقبا در بازارهای جهانی چالشهایی برای صادرات به وجود آورده است.
نبود زیرساخت تولید مشترک در همکاری با سایر برندها، نداشتن استاندارد مدون تولید کفش، کمبود شرکتهای تخصصی و مستقل صادرات کفش و عدم آشنایی شرکتها با تحقیقات بازار و بازاریابی بینالمللی به سبک دیجیتال از دیگر مشکلات صنعت کفش است.
کفش تبریز علیرغم شایستگیهای بینظیرش با بینالمللی شدن فاصله گرفته است و نیاز است تا دوباره احیا شود و با توجه به خوشنامی که دارد اصلاً کار سختی نیست و خیلی زود میتواند شهرت جهانی خود را به دست آورد.
عده زیادی از تولیدکنندگان کاربلد با مقاومت در برابر مشکلات تا پای جان برای زنده نگهداشتن این صنعت تلاش کردند و در حال حاضر امیدشان به بازارهای جهانی برای صادرات و ارزآوری است.
زمان آن فرا رسیده است کفش تبریز و بخصوص هنرِ بینظیر کفش دستدوز تبریز هر چه بهتر به جهانیان معرفی شود و به رونق و جایگاه واقعی بازگردد.
در ایران و تبریز طراحی و مدلها محدود هستند و مشتری در خرید مجدد علاقهای به طرح قبلی و تکراری ندارد و دوست دارد طرحهای جدید و روز را تجربه کند و کفش تبریز هم نباید از قافله تنوع عقب بماند و باید با استفاده از طراحان به نام داخلی و بینالمللی سطح کفش تبریز را ارتقاء دهد.
⚡ نوآوری در طراحی، تحقیقات بازار کشورهای هدف، شناخت سلائق مشتری، بازاریابی دیجیتال فرامرزی، قرارگرفتن در دید خریدار بینالمللی با استفاده از روشهای نوین تبلیغات و اثرگذاری راه تولیدکننده و عرضهکننده کفش مرغوب تبریز به بازارهای بینالمللی را هموار میکند.
هم اکنون در همه دنیا کفش دستدوز تبریز خواهان دارد و حتی کشور چین که از تولیدکنندگان بزرگ کفش است به دنبال کفش دستدوز تبریز است.
در چین جامعه ثروتمند بزرگی شکلگرفته است که به دنبال بهترین و متفاوتترینهای جهان هستند و حاضرند برای متفاوت بودن هزینه کنند و کالاهای مرغوب ایرانی مثل کفش تبریز دقیقاً میتواند این قشر جامعه چین را هدف بگیرد.
در اروپا هزینه بالای تولید کفش به حدی است که کشورهای این قاره تا حد زیادی به واردات کفش متکیاند و این فرصتی برای تولیدکننده استان است تا با تولید کفش باکیفیت و طراحی جدید بازارهای فعلی را گسترش دهد و بازارهای جدید را به روی خودش باز کند.
در اروپا کشور آلمان با واردات حدود ۱۲.۲ میلیارد دلار دومین واردکننده کفش جهان بعد از ایلات متحده است.
در کنار خریداران چینی و اروپایی عدهای از خریداران عمده امریکا به دنبال راههای هستند تا دستشان به این کفش بینظیر و ارزشمند برسد اما به علت حضور کمرنگ تولیدکننده و صادرکنندگان در فضای تبلیغات بینالمللی ما را نخواهد یافت!
⚡ کشورهای همسایه مانند عراق، آذربایجان، امارات، ارمنستان، افغانستان و ترکمنستان از واردکنندگان کفش چرم ایرانی هستند که در صورت توانایی رقابت با کشور ترکیه و چین در بازار کشورهای همسایه موفق خواهیم بود و سهم بیشتری از صادرات را خواهیم داشت.
ورود موفق به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و تولیدکننده چرم و محصولات چرمی بخصوص با منابع خوبی که در استان آذربایجان شرقی وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات چرم و محصولات چرمی را رعایت کند.
صادرات شیرینی و شکلات:
⚡ آذربایجان شرقی و بخصوص شهر تبریز با تولید ۶۰ درصد شیرینی و شکلات کشور این شهر را به پایتخت شیرینی و شکلات ایران تبدیل کرده است.
بزرگترین واحد تولید شکلات و شیرینی کشور در تبریز قرار دارد و در حال حاضر جزو ۱۰ شرکت مطرح این صنعت در دنیا است.
با توسعه این صنعت استان در ۴۰ سال گذشته نهتنها کام بازار داخلی را شیرین کرده است بلکه در صادرات شیرینی و شکلات هم همیشه مقام اول را داشته و هرساله صادرات چند صد میلیون دلاری را رقمزده است طوری که حدود ۵۵ درصد صادرات شیرینی و شکلات کشور از استان آذربایجان شرقی انجام میگیرد.
صنایع شیرینی و شکلات استان تا حد زیادی در بستهبندی موفق بوده است و در این خصوص توانسته است در بازارهای بینالمللی با کشورهای مطرح رقابت کند.
خلاقیت، استفاده از آخرین متدها، طرحهای استاندارد و متناسب با بازار هدف باعث شده است صنایع استان این محصولات را در بستهبندیهای جدید و نوآورانه به بازارهای جهانی عرضه کنند.
بیشتر کشورهای منطقه مثل امارات، دبی، عراق، افغانستان، پاکستان، جمهوری آذربایجان و در فواصل دورتر کشورهای ساحل عاج، مالزی، روسیه و چین از عمدهترین بازارهای هدف صادراتی صنایع شیرینی و شکلات استان آذربایجان شرقی است.
⚡ در بازار داخلی صنایع شیرینی و شکلات از کاهش تقاضا، افزایش سرسامآور قیمت مواد اولیه و مشکلات ارزی رنج میبرد و از طرفی به دلیل کاهش قدرت خرید مردم شیرینی و شکلات به کالای لوکس تبدیل شده است که در سبد مصرفی مردم کمرنگ شده است و اولویت ندارد در نتیجه راهکار باقیمانده بسیاری از صنایع شیرینی و شکلات استان قطعاً صادرات است.
ظرفیتهای صادراتی بسیار زیادی فقط در کشورهای منطقه وجود دارد که شیرینی و شکلات باکیفیت استان میتوانند سهم قابل توجه بازار این کشورها را نصیب خود کنند.
تنها پنج درصد بازار شیرینی و شکلات خاورمیانه و آسیای میانه در اختیار ایران است اما ظرفیت افزایش بازار خاورمیانه تا ۲۰ درصد وجود دارد.
تنها در کشورهای اطراف، بازار ۱.۵ تا ۲ میلیارد دلاری صادرات وجود دارد اما صنایع ما کمتر از یکسوم این پتانسیل را استفاده میکنند.
در صورتی که می توان با کمی هوشمندی، تحقیقات بازار، استفاده از مشاوران و تبلیغات دیجیتال بینالمللی خریداران عمده و دستاول این کشورها را جذب کرده و محصول بی نظیر استان را به آنها فروخت.
شکی نیست که صنایع شیرینی و شکلات بازهم می تواند آمارها و درآمدهای حاصل از صادرات استان آذربایجان شرقی را جابجا کند!
⚡ ورود موفق به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و تولیدکننده شکلات و شیرینی بخصوص با منابع خوبی که در استان آذربایجان شرقی وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات شیرینی و شکلات را بداند.
صنایعدستی استان آذربایجان شرقی:
⚡ قالیبافی مهمترین صنایعدستی استان است اما در کنار قالیبافی صنایعدستی دیگری مثل گلیمبافی، جاجیمبافی، رنگرزی سنتی و چاپ کلاقه ای، سوزندوزی، سفالگری و سرامیکسازی، فرآوردههای پوست و چرم، هنرهای مرتبط با چوب، حصیربافی، طراحی سنتی و نگارگری، صحافی و جلدسازی سنتی هم در استان آذربایجان شرقی رواج دارد که بیشتر این صنایع قابلیت صادرات دارند.
قالی تبریز
⚡ قالیبافی آذربایجان شرقی ریشه کهن دارد بهطوریکه فرش تبریز از نمادهای اصلی استان است. از نقاط قوت فرش ایران بهخصوص آذربایجان تنوع اندازه، طرح، رنگ و رجشمار است. وجود طراحان و بافندههای ماهر، تبریز را به یکی از مراکز مهم تولید و عرضه فرش دستباف تبدیل کرده است طور یکه تبریز از سوی یونسکو شهر جهانی فرش شناخته شده است.
شهر تبریز به علت بافندههای ماهر، طراحان خوشذوق و نزدیکی به کشورها و بازارهای خارجی شرایط مساعدی در تولید و تجارت قالی داشته و دارد. ضمن اینکه سردرود از شهرهای حومه این کلانشهر به عنوان پایتخت تابلو فرش ایران است که همکنون در بازار چین مشتریان خوبی دارد!
آلمان، ژاپن و امارات متحده عربی از مشتریان عمده فرش ایرانیاند اما به دلیل عملکرد ضعیف صادراتی مثل عدم توجه به سلیقه مشتریان کشورهای هدف و تنوعبخشی، مسائل تحریمی، کاهش کیفیت و عدم توجه به بازاریابی، این بازارها در حال ضعیف شدن هستند و دستیابی به جایگاه گذشته ضروری و شاید کار سختی هم نباشد.
فرش دستبافت، مشتری خاص خود را دارد و در بازار داخلی متقاضی چندانی ندارد و با توجه به مشکلات اقتصادی مشتریهای داخلی هم کاهش پیدا کرده و از طرفی با افت صادرات فرشبافان زحمتکش استان چالش بزرگی خواهند داشت.
⚡ فرشبافی کار آسانی نیست و بافنده بعد از تلاش چندماهه و حتی سالانه انتظار دارد به دسترنج خود برسد اما بارها شده است برای فروش چنین محصول اصیل و نفیسی مدتها صبر کند و در نهایت مجبور شده است کالای خود را به قیمت بسیار پایین به فروش برساند.
ناامیدی و عدم انگیزه در بافندهٔ ماهر استان خطر بزرگی است که تاجر، صادرکننده و مسئولین باید اقداماتی انجام دهند و برای فرشهای ایرانی بازارهای جدیدی پیدا کنند و بازارهای فعلی را احیاء کنند.
بازرگانان و شرکتهای ایرانی و بخصوص استان آذربایجان شرقی باید هوشمندتر عمل کنند و با تحقیقات بازار به کشف سلیقه مشتری در کشور هدف بپردازند.
وقتی در کشورها نسل عوض میشود سلایق هم عوض میشود و بازرگان ایرانی نباید تصور کند فرشی که مثلاً ۲۰ سال در کشوری مشتری داشت همان طرح و رنگ هنوز هم در آن بازار متقاضی دارد.
این هنر تحقیقات بازار است تا با کشف سلائق مشتری از جنبههای مختلف، برسی وضعیت رقبا، کشف بهترین قیمت عرضه و صدها فاکتور دیگر به صادرکننده خواهد گفت که چگونه میتواند در بازار موفق عمل کند.
این کار صادرکننده و تاجر ایرانی است که با تحقیقات بازار به بافنده بگوید دنبال چه فرشی است و بافنده با تولید فرش متناسب بازار هدف، موفقیت تاجر ایرانی را افزایش دهد.
اما برای رسیدن به خریداران عمده دسته اول و حتی مشتری نهایی نیاز به حضور در فضای مجازی، تبلیغات هوشمندانه و قرارگرفتن در معرض دید آنهاست.
امروزه نقش تبلیغات در فضای مجازی بر هیچکس پوشیده نیست و بازرگان و صادرکننده فرش ایرانی و استان نباید بیش از این از آن غافل شود که خداینکرده ممکن است نهتنها بازارهای جدیدی به دست نیاورد بلکه بازارهای فعلی را هم به کشورهای هند، پاکستان، نپال و ترکیه ببازد.
⚡ ایرانیها بهغیراز مسائل فنی مزیت دیگری در بازار فرش دارند و مهمتر از همه برند فرش ایرانی است. نام ایران در تمام دنیا به فرش زیبنده است و حتی بعضی کشورها از غفلت ما در بازار استفاده میکنند و تولید خودشان را به نام فرش ایرانی عرضه میکنند.
برند فرش ایرانی در بازار اعتبار و جایگاه دارد و این را مدیون زحمات بافندههای ایرانی از قرنها پیش تا به امروز هستیم. این اعتبار یکشبه حاصله نشده و نباید با غفلت ما در زمان کوتاهی از بین برود.
عرضهکننده و صادرکننده فرش ایرانی بخصوص در بازارهای جدید خودش چند قدم از سایر صادرکنندگان دیگر کشورها جلوست و نیازی نیست بگوید فرش ایرانی چه هست و چه نیست.
دوم اینکه صادرکنندگان ایرانی با کمی هوشمندی بهراحتی خواهند توانست رقبایی مثل هند، پاکستان، نپال و ترکیه را کنار بزنند.
رقبای ما در فرش قوی نیستند این ما هستیم که خود را ضعیف نشان دادهایم و باعث شدهایم کشورهایی که بافندگان آنها در حد شاگردی استادان بافنده ایرانی هم نیستند در بازار فرش بینالمللی خودنمائی کنند.
⚡ ورود موفق به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و کارگاه فرش بافی بخصوص با منابع خوبی که در استان آذربایجان شرقی وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات فرش دست بافت را رعایت کند.
چطور صادرکنندگان و تولیدکنندگان آذربایجان شرقی از فرصتهای پیش رو استفاده کنند؟
به تولیدکنندگان و تجار استان توصیه میشود تا با رعایت اصول بازاریابی که بخش زیادی از آن شناخت بازار و صنعت میشود، قبل از ورود به بازارهای جدید یا برای شناخت بازارهای فعلی و جدید از مشاورین زبده صادرات استفاده کنند.
ضمن اینکه افزایش مهارتهای صادراتی به صادرکنندگان کمک میکند تا در کنار مشاورین بهترین نتایج را کسب کنند!
استان آذربایجان شرقی از استانهای پربازده کشور است و شاید بیش از هر استان دیگری پتانسیلهای صادراتی استفاده نشده دارد.
✍ تجار و تولیدکنندگان استان میتوانند با تقویت مهارتهای صادراتی و همراهی با یک مشاور قوی به نتایج باورنکردنی در بهبود صادرات استان آذربایجان شرقی برسند!
دیدگاهها (0)