صادرات استان آذربایجان غربی، فرصت ها و کشورهای هدف
چه فرصت هایی برای رشد صادرات استان آذربایجان غربی وجود دارد؟
⚡ در این بخش قصد داریم شما را با ظرفیتها، فرصتهای بینظیر صادراتی، کشورهای هدف و افزایش صادرات استان آذربایجان غربی آشنا کنیم!
در این نوشته میخوانید:
معرفی استان آذربایجان غربی:
⚡ استان آذربایجان غربی در شمال غربی ایران قرار دارد و سیزدهمین استان بزرگ کشور است. این استان از شمال و شمال شرق با جمهوری آذربایجان و ارمنستان، از جنوب با استان کردستان از شرق با استان آذربایجان شرقی و زنجان از غرب با کشورهای ترکیه و عراق، و همسایه است. این استان تنها استانی است که با کشور ترکیه مرز مشترک دارد.
آذربایجان غربی با ۳ کشور آذربایجان، ترکیه و عراق مرز مشترک آبی و خاکی دارد و از طرفی در همجواری کشور چهارم یعنی ارمنستان بافاصله ۱۵ کیلومتری قرار دارد و از این نظر منحصربهفردترین استان ایران است.
وجود مرز مشترک با این سه کشور ظرفیت و استعداد قابلتوجهی برای آذربایجان غربی است.
طول مرز آبی و خاکی استان با کشورهای همسایه حدود ۸۳۰ کیلومتر است که ۱۳۵ کیلومتر آن مرز آبی با جمهوریهای آذربایجان (نخجوان) و ارمنستان، ۴۸۸ کیلومتر مرز خاکی با ترکیه و ۲۰۰ کیلومتر مرز خاکی با کشور عراق دارد.
مرکز استان آذربایجان غربی کلانشهر ارومیه با بیش از ۳ هزار سال قدمت قدیمیترین شهر منطقه شمال غرب ایران است. سایر شهرهای مهم استان ماکو، خوی، سلماس، چالدران، مهاباد، میاندوآب، نقده، شاهین دژ، تکاب، پیرانشهر، سردشت، بوکان و اشنویه است. فاصله شمالیترین شهر استان (ماکو) با جنوبیترین شهر (تکاب) بیش از ۶۰۰ کیلومتر است.
⚡ در حالت کلی، آذربایجان غربی یک منطقه کوهستانی محسوب میشود که رشتهکوههای مرتفع مانند دیواری سراسر مرز کشورهای ترکیه و عراق کشیده شده و منبع چشمههای آب و سرچشمه بسیاری از رودخانههاست. این استان از لحاظ تولید منابع آبی رتبه اول را بین استانهای غیر ساحلی کشور دارد.
استان آذربایجان غربی عمدتاً تحت تأثیر جریان هوای مرطوب اقیانوس اطلس و دریای مدیترانه است، متوسط بارندگی سالیانه استان، ۳۵۰-۳۰۰ میلیمتر است که باتوجهبه متوسط بارندگی کشور که حدود ۲۵۰ میلیمتر است شرایط بهتری دارد.
حدود ۴۰ درصد سطح استان را کوهستان، ۲۸ درصد را تپهماهورها و ۳۲ درصد را زمینهای هموار (دشتها و جلگههای میانکوهی) فرا گرفته است.
⚡ وجود مراتع مناسب و آب کافی زمینه توسعه صنعت دامپروری بهخصوص پرورش گاو، گوسفند، مرغ و حتی آبزیان شده است.
آذربایجان غربی با دارا بودن ۴۲۰ مزرعه پرورش در بین استانهای غیر ساحلی رتبه ۴ کشوری را به خود اختصاص داده است.
رودخانه ارس که از محدوده سه استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و اردبیل میگذرد برای هر سه استان شاهرگ حیاتی محسوب میشود.
طول مسیر رودخانه ارس از سرچشمه تا دریای خزر حدود یک هزار و ۷۲ کیلومتر بوده که بیش از نیمی از آن مرزهای مشترک سه کشور ایران، ارمنستان و آذربایجان است. از ابتدا تا انتهای آبریز رودخانه ارس ۴ کشور بهرهبرداری میکنند و حدود ۴۰ درصد اراضی حوضه ارس متعلق به ایران است.
این استان به دلیل موقعیت خاص مرزی و ترانزیتی از استانهای مهم کشور است و هاب آسیا به اروپا محسوب میشود.
⚡ مرز بازرگان که در شمال آذربایجان غربی و در مرز ایران و ترکیه قرار دارد، سالیان متمادی دروازه ورود ایران به بازارهای اروپا است و از بزرگترین پایانههای مرزی کشور است.
استان آذربایجان غربی ۹ گمرک و پنج پایانه مرزی فعال با سه کشور ترکیه، عراق و جمهوری آذربایجان دارد که از طریق پایانه مرزی پل دشت با جمهوری خودمختار نخجوان آذربایجان، از طریق مرز رسمی تمرچین با اقلیم کردستان عراق و از طریق سه پایانه رسمی بازرگان در ماکو، رازی در خوی (که خط آهن نیز از آن میگذرد) و سرو در ارومیه با کشور ترکیه هم مرز است.
پایانههای مرزی پلدشت و بازرگان در شمال استان، رازی و سرو در مرکز و مرز تمرچین در جنوب استان قرار دارند.
مرز کیله سردشت که هم اکنون به صورت بازارچه فعالیت میکند در صورت تأیید دولت مرکزی عراق ششمین مرز رسمی استان خواهد بود.
وضعیت صادرات استان آذربایجان غربی:
⚡ آذربایجان غربی از استانهای مرزی کشور است که از مهمترین ظرفیتهای آن، تجارت بینالمللی به ویژه با کشورهای همسایه نظیر ترکیه، عراق و جمهوری خودمختار نخجوان است.
عمده کالاهای صادراتی استان عمدتاً فرش ( فرش ماشینی و فرش دستبافت)، کفپوش، لوازمخانگی، رب گوجه، هندوانه، آب سیب، سیب درختی تازه، انگور تازه، سیمان، سنگ گرانیت، محصولات کشاورزی، مبل، محصولات پتروشیمی، سنگ و فرآوردهها، اشیای سرامیکی و شیشهای، و محصولات نساجی است که عمدتاً به کشورهای عراق، ترکیه، روسیه، افغانستان، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، پاکستان، رومانی، آلمان و سوریه صادر میشوند.
کشاورزی استان آذربایجان غربی:
⚡ گندم، جو، یونجه، چغندرقند از مهمترین محصولات زراعی استان آذربایجان غربی است. اما بخش مهمتر کشاورزی استان باغات آن است.
تولید سیب درختی با تولید سالانه ۱.۲ میلیون تن، انگور با سهم ۵ درصدی تولیدات کشور و میوههای هستهدار مثل زردآلو، هلو و گیلاس مهمترین محصولات باغی استاناند.
این استان با داشتن ۲۲ هزار هکتار باغ میوههای هستهدار و تولید سالانه ۶۸۰ هزار تن انواع میوه هستهدار آلو، آلبالو، زردآلو، هلو، شلیل و گیلاس رتبه سوم کشوری را به خود اختصاص داده و از جمله میوههای صادراتی هستند که برای استان آذربایجان غربی ارزآوری خوبی داشتهاند.
سیب استان آذربایجان غربی
⚡ در بین محصولات کشاورزی، سیب جایگاه ویژهای در استان دارد و آذربایجان غربی را میتوان قطب تولید سیب کشور دانست (این استان ۳۰ درصد سیب کشور را تولید میکند).
این استان علاوه بر داشتن بیشترین سطح زیر کشت، در راندمان تولید نیز رتبه اول کشوری را دارد و از مجموع ۱۲۰ هزار هکتار باغ استان ۵۰ تا ۶۰ هزار هکتار آن سیب است!
بیشترین تولید سیب استان به ترتیب در شهرستانهای ارومیه، اشنویه، میاندوآب، سلماس و مهاباد است و سالانه بیش از یک میلیون تن سیب در استان آذربایجان غربی از حدود ۶۰ هزار هکتار باغ سیب استان جمعآوری میشود.
سالانه یکسوم محصول تولیدی سیبدرختی استان به مصرف کارخانههای صنایع تبدیلی میرود.
این محصول توانسته علاوه بر تأمین نیاز داخلی، وضعیت خوبی در سبد صادراتی استان داشته باشد. توجه به زیرساختها از جمله سورت و بستهبندی، بهروزرسانی صنایع تبدیلی و تکمیلی و افزایش انبارها و سردخانهها در افزایش صادرات سیب استان نقش مهمی داشته است اما این صنایع پاسخگوی حجم تولید میوه استان نیست و البته برای رسیدن به بازارهایی با سطح بالاتر هنوز جای کار دارد.
⚡ استان آذربایجان غربی سیب بسیار باکیفیتی دارد و بازارهای مصرف آن نامحدود است کشورهایی واردکننده سیب دنیا، روی سیب ایران دیدگاه بسیار خوبی دارند.
مهمترین بازارهای مقصد صادرات سیب درختی استان افغانستان، پاکستان، هندوستان، عراق، روسیه، آلمان، هلند و برخی کشورهای دیگر است.
سیب ایران دارای مزیت صادراتی است؛ اما قدرت رقابت و درآمد آن نوسانی، ناپایدار و کاهشی است. توجه به کاهش هزینههای تولید و افزایش کیفیت، رعایت ضوابط بهداشتی و استانداردهای کشور مبدأ و تبلیغات و بازاریابی بینالمللی میتواند قدرت صادرات سیب ایران را افزایش دهد.
پایین بودن قدرت چانهزنی باغدار در فصل برداشت و مازاد عرضه، پایین بودن قیمت فروش داخل نسبت به هزینههای تولید و نامشخص بودن وضعیت صادرات، باغدار را در وضعیت نامطمئن و بلاتکلیفی قرار میدهد و آینده مشخصی پیش روی او قرار نمیدهد.
این حق تولیدکننده و باغدار زحمتکش سیب استان آذربایجان غربی است تا محصولشان به جای پوسیدن در گوشه انبارها و سردخانه روی مسیر و ریل صادرات قرار گیرد!
در سالهای پربار باغهای سیب استان همیشه یافتن بازارهای ثابت یا جدید صادراتی موضوعی بوده است که کشاورزان، تجار و صادرکننده با آن درگیر بوده است.
⚡ بهترین راه برونرفت وضعیت جاری، صادرات سیب و فرآوردههای آن به شکل نظامیافته، حرفهای و مشابه کشورهای صادراتی است. تثبیت و گسترش بازارهای فعلی و باز شدن درهای جدید بازارهای صادراتی فرصتی است که روشهای نوین بازاریابی، تحقیقات بازار و مشاوره از خبرگان بازارهای صادراتی در اختیار تجار قرار می دهند!
میوه خشک آذربایجان غربی
میوه خشک یا چیپس میوه اگر بدون شکر و مواد اضافی باشد، جایگزین فوقالعاده تنقلات غیر سالم است.
⚡ بعضی کشورها با تولید، بستهبندی و صادرات انواع میوههای خشک توانستهاند به سود سرشاری برسند و خود را در زمره قطبهای تولیدکننده و صادرکننده میوه خشک دنیا معرفی کنند.
استان آذربایجان غربی با داشتن باغهای متنوع و حجم زیاد انواع آلو، آلبالو، زردآلو، هلو، شلیل، سیب، گیلاس، گلابی، کیوی، قیسی، نارنگی و پرتقال و غیره در بین استانهای کشور از لحاظ تنوع میوه ممتاز است.
هر ساله مقدار زیادی میوه به صورت انبوه از باغهای استان برداشت میشود و این استان را به عنوان استان بسیار مستعد صادرات میوه خشک تبدیل کرده است.
بیشتر کشاورزان از عرضه همزمان محصولاتشان در بازار و کاهش قیمت، نبود سردخانه و نبود مشتری گلایه میکنند در حالی که با استفاده از صنایع تبدیلی میتوان محصولات کشاورزی را در خارج فصل و به شکل نوین مثل تولید میوه خشک به بازار داخلی یا صادراتی عرضه کرد.
ضایعات کشاورزی ایران و استان تا حد زیادی بالاست در حالی که با فرآوری سریع برخی محصولات باغی میتوان از ضایعات بی اندازه و هزینههای اضافی جلوگیری کرد.
ماندگاری میوه را از یک هفته تا یک سال افزایش داد و محصول فرآوری شده را با چند برابر قیمت میوه تازه در بازارهای خارجی به فروش رساند. صنایع تبدیلی میتواند بمب ارزش افزوده استان باشد.
کشورهای اروپایی نیاز شدیدی به خرید میوه خشک دارند و چون کیفیت، قیمت و طعم میوه خشک ایران بسیار مناسب است آن ها تمایل دارند این محصول را از ایران بخرند.
از فاکتورهایی که روی کیفیت میوه خشک مؤثر است طعم میوه است، بی اغراق میوههای ایرانی با طعم متفاوت، طبیعی و دلپذیر در دنیا کمنظیر است و در کمتر جایی از جهان میوهای با این طعم یافت شود.
بزرگترین واردکننده خشکبار دنیا اتحادیه اروپا است طوری که بیش از ۴۰ درصد واردات جهان در اروپا است.
⚡ اتحادیه اروپا به علت تولید محدود، محصول کافی برای کشورهای عضو ندارد و مجبور به واردات است. همچنین فرهنگ استفاده از میوه خشک و جایگزینی آن با چیپسهای صنعتی در این قاره روزبهروز در حال افزایش است.
در اروپا کشورهای اسکاندیناوی، آلمان، انگلیس روسیه، ایتالیا، انگلیس و اسپانیا متقاضی این محصول هستند اما توجه بهسلامت همگانی در این کشورها باعث میشود از محصولات ارگانیک و سالم استقبال شود و میوه خشک باید بدون مواد افزودنی شیمیایی و مضر تولید شوند تا بتوان به این کشورها صادرات کرد.
در آسیا کشورهای آسیای مرکزی، چین، عراق، کویت، قزاقستان، امارات، ترکیه، قطر، عمان و بحرین بیشترین پتانسیل صادراتی میوه خشک در آسیا را دارند.
اگر بتوانید بستر مناسبی فراهم کنید تا خریداران میوه خشک پیدایتان کنند و شما را بهعنوان فروشنده باکیفیت این محصول در ایران شناسایی کنند سود بسیار مناسبی از فروش این محصول به دست خواهید آورد.
⚡ ورود موفق به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و تولیدکننده میوه خشک بخصوص با منابع خوبی که در استان آذربایجان غربی وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات میوه خشک را رعایت کند.
گیاهان داروئی آذربایجان غربی
⚡ آذربایجان غربی به دلیل تنوع آبوهوایی و بارشهای مناسب ویترین انواع گیاهان دارویی و منابع طب سنتی کشور است.
این استان از مهمترین رویشگاههای انواع مختلف گیاهان وحشی و دارویی کشور است و همهساله در فصل بهار شاهد رویش انواع گیاهان خوراکی و کوهی در رویشگاههای استان هستیم. تاکنون حدود ۵۰۰ گونه گیاه دارویی در استان شناسایی شده است.
تنوع این گیاهان مصارف مختلفی داروئی، خوراکی و آرایشی دارد که بیش از ۵۰ گونه گیاه دارویی خوراکی است. گیاهان دارویی خوراکی آذربایجان غربی شامل شنگ، گندله، قازیاغی، دوه دابانی، آویشن، کهلک اوتی، نعناع کوهی، گول اقا، مزره کوهی، کنگر، ریواس، اوه لیک، سالمانجا، اسفناج دشتی و بولاغ اوتی و چند نمونه دیگر است.
تنوع گونههای گیاهی و برخی گونههای منحصربهفرد ایران باعث شده تا شرکتهای مهم داروسازی در کشورهای پیشرفته به مواد اولیه برخی از گیاهان دارویی کشور از جمله زیره، آویشن و مرزه به شدت وابسته باشند.
برداشت بیرویه و کندن گیاهان کوهی از ریشه، مجالی برای رشد مجدد آنها در سالهای بعد باقی نمیگذارد چنانکه در حال حاضر برخی گیاهان داروئی بسیار کمیاب شده است که راهکار آن کنترل برداشت و کشت گیاهان داروئی به جای برداشت از طبیعت است.
⚡ به دلیل استقبال روزافزون جهان در استفاده از داروهای گیاهی در کاشت، داشت، برداشت و فرآوری به صورت حرفهای و با هدف صادرات میتواند گزینهای بسیار خوبی در ارتقاء استان باشد چرا که مثلاً سودآوری یک هکتار گیاه دارویی ۲۰ برابر سودآوری محصولاتی مانند گندم است.
رزماری، اسطوخودوس، انواع زنبق، انواع آویشن و نسترن از جمله گیاهانی است که قابلیت کشت و پرورش دارند. در حال حاضر زمینه رویش و کشت انواع گیاهان دارویی در استان آذربایجان غربی فراهم است و در صورت توجه و توسعه کشت، میتوان برای تولید و صادرات بسترسازی بیشتری کرد.
البته ترویج صادرات گیاهان دارویی استان آذربایجان غربی نیازمند گامهای اساسیتر است و علاوه بر کشت انبوه، نیاز به راهاندازی و مجهز کردن مراکز فرآوری و صنایع بستهبندی است و مهمتر اینکه صنایع تبدیلی و فرآوری گیاهان داروئی استان باید به این خودباوری برسند که قرار داشتن در بهشت گیاهان داروئی کشور و محصول باکیفیت تنها راه موفقیت در بازارهای بینالمللی و کسب درآمدهای ارزی بالا از گیاهان داروئی استان نیست که البته شرط لازم اما کافی نیست!
بلکه در کنار تمام مزیت استان، توجه ویژه به تبلیغات و تحقیقات بازار بینالمللی از اهمیت زیادی برخوردار است. برای موفقیت در دنیای حرفهای، باید حرفهای شد. صادرات موفق امروز مستلزم تحقیقات بازار و در مرحله بعد دیدهشدن و قرارگرفتن در معرض دید خریدار بینالمللی و رفتار حرفهای است.
⚡ اگر صادرات گیاهان دارویی در آذربایجان غربی رونق بگیرد بازار آن در کشورهای همسایه و حتی کشورهای اروپایی میتواند رشد چشمگیری داشته باشد.
در این صورت کشورهای اروپایی بهخصوص آلمان، انگلستان، فرانسه، و کشورهایی مانند هندوستان، پاکستان و کشورهای حوزه خلیجفارس از عمدهترین خریداران گیاهان دارویی استان خواهند بود.
⚡ ورود موفق به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و تولیدکننده گیاهان داروئی بخصوص با منابع خوبی که در استان آذربایجان غربی وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات گیاهان داروئی را رعایت کند.
گل محمدی آذربایجان غربی
⚡ گل محمدی در آذربایجان غربی به قیزیل گول مشهور است و در ادبیات و فرهنگ مردم نیز جایگاه خاصی دارد. این استان ظرفیت تولید گل محمدی را در سطح گسترده دارد و اگر بسترهای لازم کشت این گیاه کم آب باتوجهبه خشکسالیهای اخیر فراهم شود، علاوه بر مقابله با خشکسالی زمینه صادراتی و ارزآوری خوبی برای منطقه دارد.
ارقام گل محمدی استان رقمهای مخصوص گلاب به منظور گلابکشی و رقم مربایی در تهیه مربا و مارمالاد است.
در آذربایجان غربی شهرستان خوی با گل محمدی عجین شده و کشاورزان این منطقه سالهاست با تولید این گل کمتوقع، بخش قابلتوجه تولید این محصول را بر عهده دارند.
اما در کنار خوی شهرهای ارومیه، مهاباد، و پیرانشهر هم در تولید گل محمدی و استحصال گلاب فعالیت دارند. سالانه بیش از ۸۰۰ هزار لیتر گلاب گل محمدی از مناطق مختلف استان استحصال می شود.
⚡ عرقیات و گلاب از اقلام مهم کشور در صادرات گیاهان داروئی به سایر کشورهاست و در صنایع غذایی، بهداشتی و آرایشی، داروسازی و عطرسازی کاربرد دارد. حجم قابلتوجهی از اسانس گل محمدی دنیا، به دلیل عطر و بوی بسیار خوش آن، در فرمولاسیون عطرهای گرانقیمت استفاده میشود.
⚡ به دلیل کمتوقع بودن نیاز آبی، این محصول میتواند در اراضی و مراتع فقیر و تخریب شده کشت شود و ارزش افزوده خوبی برای کشاورزان داشته باشد.
علاوه بر اقلیم مناسب استان آذربایجان غربی در کشت گل محمدی وجود بازارهای مطمئن صادرات گلاب و اسانس، نزدیکی به بازارهای مصرف کشورهای همسایه، کشورهای خلیجفارس و راه ارتباطی استان با اروپا، میتواند ضرورت کشت گل محمدی در استان را افزایش دهد.
⚡ اخیر بانوان کشور چین هم علاقه زیادی به مصرف گلاب و فرآوردههای گلاب به صورت مستقیم دارند! ضمن اینکه صنایع بهداشتی و آرایشی زیادی در چین نسبت به خرید فرآوردههای گلاب بخصوص به صورت کنسانتره علاقه پیدا کردهاند!
فرآوردههای گل محمدی
گلاب: از طریق تقطیر گلبرگهای گل محمدی به دست میآید اما بخش عمده آن آب است و اِسانس به مقدار کم در آن بهصورت محلول وجود دارد.
اسانس: از تقطیر گلبرگهای گل محمدی به دست میآید و خلوص بالایی دارد.
غنچه خشک: در تهیه دمنوش یا به همراه چای و نوشیدنیهای دیگر استفاده میشود.
⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان، باغدار و واحدهای فرآوری و بستهبندی گل محمدی و فرآورده های آن بخصوص با منابع خوبی که در استان آذربایجان غربی وجود دارد، محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات گل محمدی را رعایت کند.
آبزیان استان آذربایجان غربی
⚡ استان آذربایجان غربی با داشتن ۱۰ سد و ۹ رودخانه از قابلیت صید آبزیان از منابع آبی طبیعی رودخانهها، آبگیرها، منابع آبی نیمهطبیعی مثل دریاچه پشت سدها و مزارع پرورش ماهی بهره میگیرد.
استان آذربایجان غربی از استانهای پیشروی تکثیر و پرورش انواع آبزیان کشور است. این استان در سالهای اخیر روند روبهرشدی در تولید ماهی و انواع آبزیان داشته است و باوجوداینکه جزو استانهای غیر ساحلی است اما به دلیل تولید حدود ۱۶ هزار تن انواع آبزی در سال و تنوع بالا از قطبهای مهم کشور است.
در حال حاضر حدود ۴۰۰ مزرعه پرورش ماهی، ۵ مرکز تکثیر بچهماهی سردآبی، یک مرکز تکثیر بچهماهی گرمابی و ۱۰ مرکز تکثیر ماهیان زینتی در استان فعال است. گونه غالب سردابی ماهی قزلآلای رنگینکمان و گونههای گرمابی ماهیان کپور، آمور، فیتوفاگ و بیگ هد در مزارع و منابع آبی آذربایجان غربی پرورش داده میشوند. عمدهترین آبزیان صادراتی استان ماهیهای قزلآلا و ماهی کپور و غیره است.
⚡ منابع غنی و متنوع آذربایجان غربی باعث شده است این استان چند سال متوالی رتبه اول کشور در تولید و فرآوری ماهی را در بین استانهای غیر ساحلی کشور داشته باشد.
با توجه به کیفیت ماهی آذربایجان غربی، راهاندازی واحدهای بستهبندی و توجه بیشتر به تحقیقات بازار و تبلیغات دیجیتال فرامرزی میتواند نقش مهمی در افزایش صادرات داشته باشد و سودآوری خوبی برای پرورشدهنده و بازرگان استان بیاورد.
⚡ تا مدتها عمده مقاصد صادراتی آبزیان استان به کشورهای جمهوری آذربایجان، ترکیه و عراق بوده است و در سالهای اخیر بازارهای ارمنستان، روسیه و کشورهای اروپایی هم به جمع سبد بازارهای صادراتی استان افزوده شده است.
رمز موفقیت تولیدکنندگان و شرکتهای هر چند کوچک حضور در بازارهای بینالمللی است. در واقع تمام شرکتهای کوچک و بزرگ برای رشد و توسعه میبایست در بازارهای جهانی حضور داشته باشند و امروزه حضور و بازاریابی بینالمللی با توجه به شیوع بیماری، هزینه بالای شرکت در نمایشگاهها و محدودیتهای ملاقاتهای حضوری که در نهایت بتوانید با چند شرکت ملاقات کنید، استفاده از چنین روشهای سنتی، بازاریابی را هزینه بر، زمان بر و کماثر کرده است.
⚡ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و مزرعهدار آبزی بخصوص با منابع خوبی که در استان آذربایجان غربی وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات آبزیان را رعایت کند.
ظرفیتهای بسیار زیادی در استان وجود دارد اما بسیاری از صادرکنندگان کشور منجمله صادرکنندگان استان آذربایجان غربی نیاز به تقویت مهارتهای بازاریابی و استفاده از مشاوران در ورود به بازارهای جدید دارند تا بتوانند صادرات استان آذربایجان غربی را تقویت و بهبود دهند!
⚡ حضور بیبرنامه، حساب نشده و عدم استفاده از مشاوران در بازارهای صادراتی میتواند باعث شود سود صادرات را بهشدت کاهش دهد و حتی در مواردی باعث ضرر و زیان به سازمان شود! فرهنگی که متأسفانه در اکثر تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایرانی به چشم میخورد! در صورتی که برنامهریزی، تقویت مهارتهای صادراتی بخصوص مهارتهای فنی و ارتباطی و استفاده از مشاورین در طول فرآیند صادرات از الزامات موفقیت شرکتهاست!
دیدگاهها (0)