جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات استان یزد، فرصت ها و کشورهای هدف

در حال حاضر فرصت ها و منابع بسیار خوبی برای ارتقاء و پیشرفت صادرات استان یزد وجود دارد که یم توان به طور اساسی آن را بهبود داد
محصولات متوعی را می توان به بازارهای بیشتری از استان یزد به کشورهای هدف صادر کرد که شاید کهمترین آنها صنایع دستی، قالی، کاشی و سرامیک باشد.

✍ در این بخش قصد داریم شما را با ظرفیت‌ها، فرصت‌های بی‌نظیر صادراتی، کشورهای هدف و افزایش صادرات استان یزد آشنا کنیم!

معرفی استان یزد

استان یزد  از استان‌های ایران به مرکزیت شهر یزد است که در مجاورت کویر مرکزی ایران و نزدیک به مرکز ایران قرار گرفته ‌است.  شهر تاریخی یزد دومین شهر تاریخی ایران بعد از بم  و بیست و دومین اثر تاریخی کشور در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. استان یزد از شمال و غرب به استان اصفهان از شمال شرق به استان خراسان جنوبی از جنوب غرب به استان فارس و از جنوب شرقی به استان کرمان محدود می شود.

 یزد از استان های برتر صنعت و کشاورزی و به رغم کم آبی رتبه نخست تولید برخی محصولات را دارد
استان یزد در مرکز و حاشیه کویر مرکزی ایران

یزد با میانگین بارش سالانه ۵۰ تا ۶۰ میلیمتر، خشک‌ترین مرکز استان ایران است. بارش اندک همراه با تبخیر شدید، دور بودن از دریا، نزدیکی به کویر خشک و پهناور نمک، رطوبت نسبی کم همراه با گرمای بسیار از عواملی است که استان یزد را به یکی از خشک‌ترین مناطق ایران تبدیل کرده است.

در یزد صنایع بزرگی همچون نساجی، نساجی پارچه‌های طرح دار و ساده،فرش، فولاد و معادن آهن، معادن زغال‌سنگ و معادن سنگ، کارخانجات کاشی، کارخانه‌های کابل و فیبر نوری و صنایع غذایی جای گرفته‌ است که حدود ۵۳ درصد مصرف برق استان را صنایع استفاده می کنند.

استان یزد در بحث صنایع بسیار پیشرفته است و به عنوان پنجمین استان صنعتی کشور ظرفیت های بسیار خوبی برای صادرات انواع محصوات دارد

⚡ استان یزد در رتبه‌بندی کشوری پنجمین استان صنعتی کشور است و از لحاظ زمین‌شناختی دارای ذخایر عظیم معدنی است. معادن مهم استان مانند آهن چغارت، مرمر بورق، ماسه سنگ متکسانه، سرب کوتک نقشی مهم و سازنده‌ای در تحولات اقتصادی و عمرانی استان داشته است.

یزد به عنوان یکی از استان‌های کویری کشور، از نظر بهره‌وری منابع آب در کشت محصولات باغی و زراعی، عملکرد مناسبی داشته و کشاورزان استان که همواره با محدودیت آب مواجه بوده‌اند در طول تاریخ شیوه‌های مناسبی در استفاده از مایع حیات به کار بسته‌اند.

این استان با وجود محدودیت منابع آب‌های زیرزمینی و کاهش بارندگی، هم‌اکنون از لحاظ تولید برخی محصولات کشاورزی و دامی برحسب نوع محصول در رتبه‌های دوم الی پنجم کشور قرار دارد و رتبه تولید محصولات کشاورزی و دامی یزد حتی از برخی استان‌های مستعد و برخوردار هم بهتر است.

۶۹ درصد زمین‌های قابل‌کشت این استان به کشت محصول باغی عمدتاً پسته، انار، زردآلو و گیاهان باارزش افزوده بالا مانند زعفران و گیاهان دارویی اختصاص دارد.

⚡ استان یزد در تولید روناس رتبه نخست، محصولات گلخانه‌ای رتبه دوم، پسته رتبه سوم، زردآلو رتبه چهارم، انار رتبه پنجم، زعفران رتبه ششم، خرما رتبه هشتم و زیتون رتبه نهم کشور را داراست که کسب این جایگاه برای استانی که در کانون کویر مرکزی ایران قرار دارد و از نظر بارش در رتبه آخر یا یکی مانده به آخر کشور قرار دارد، مبین بهره‌وری قابل‌توجه آب توسط کشاورزان استان است.

  • کشاورزان استان برای توسعه و ترویج گیاهان کم آب خواه مانند محصولات گلخانه‌ای، پسته، گیاهان دارویی، زعفران و گل محمدی در سال‌های اخیر تلاش زیادی کرده‌اند.

 وضعیت صادرات استان یزد:

استان یزد پس از تهران، اصفهان و آذربایجان شرقی چهارمین استان صنعتی و دومین استان معدنی کشور بعد از کرمان است که هر ماه انواع کاشی و سرامیک، نایلون، میل‌گرد، ظروف شیشه‌ای، اکسید مولیبدن و هیدروکربن به کشورهای عراق، پاکستان، افغانستان، ترکیه، هلند، گرجستان، کره جنوبی و دیگر کشورها صادر می‌کند.

این استان از ظرفیت‌های خوبی در صادرات برخوردار است و هم اکنون بیش از ۸۰۰ نوع کالا در سه هزار واحد تولیدی استان یزد تولید می‌شود که از این تعداد ۴۲۰ قلم کالا به کشورهای مختلف صادر می‌شود که برخی از این تولیدات از طریق گمرک یزد و بخشی هم از سایر گمرکات کشور صادر می‌شوند.

استان یزد پس از تهران، اصفهان و آذربایجان شرقی چهارمین استان صنعتی و دومین استان معدنی کشور بعد از کرمان است!

صادرات کالا از استان یزد به نقاط مختلف جهان و استان ظرفیت های خوبی در صادرات دارد

⚡۷۰ درصد تولید روناس، ۶۵ درصد پسته، ۳۰ درصد انار، ۲۵ درصد زعفران، ۶۰ درصد محصولات سبزی و صیفی گلخانه‌ای و ۷۰ درصد گل‌های تولیدی استان یزد به خارج صادر می‌شود. از استان سالانه حدود ۴۰۰ هزار تن محصول گلخانه‌ای به بازارهای روسیه، عراق و کشورهای حوزه خلیج‌فارس صادر می‌شود.

پسته استان یزد

یکی از محصولاتی که در سال‌های اخیر در استان یزد با رشد تولید همراه بوده است، پسته است و استان یزد را به قطب سوم تولید این محصول تبدیل کرده است، با وجود تداوم ۲ دهه خشکسالی استان و تبعات ناشی از آن، با افزایش بهره‌وری منابع آب موجود، کشاورزان یزدی محصول بیشتری جمع‌آوری کردند. بیشترین ارقام پسته استان یزد اکبری، احمد آقایی، کله‌قوچی و فندقی است.

شهرستان‌های خاتم با ۱۷ هزار هکتار، اردکان با ۱۰ هزار هکتار، مهریز با هفت هزار، ابرکوه با هشت هزار هکتار و تفت با ۶ هزار هکتار، بیشترین سهم تولید پسته استان را دارند. ۸۰ درصد پسته خشک استان یزد به کشورهای عراق، چین، پاکستان، امارات، قطر، هند و ترکیه صادر می‌شود.

پسته از محصولات کشاورزی استان یزد که با همت کشاورزان استان رتبه سوم  تولید در کشور را به دست آورده است

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و مزرعه‌دار پسته و بخصوص با منابع خوبی که در استان یزد وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات پسته را رعایت کند.

زردآلوی استان یزد و فرصت های صادراتی آن

⚡ یکی دیگر از محصولات پر طرف‌دار استان یزد زردآلوست که رتبه چهارم کشور را دارد. محصول زردآلو ابرکوه به طور متوسط در واحد سطح، ۱۸ تن است و در بعضی باغ‌های شهرستان به ۵۰ تن در هر هکتار می‌رسد.

تولید زردآلو در استان از نظر سطح زیر کشت در جایگاه دهم و از نظر تولید در رتبه چهارم کشور قرار دارد که مبین بازدهی بیشتر این محصول در استان یزد در مقایسه با متوسط کشور است.

محصولات زردآلوی استان بیشتر از نوع نوری، قیسی، تخم گردی، فلکه‌ای، خیاری، زرقانی، خانی و محلی است و دهستان فراغه بخش مرکزی ابرکوه به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده زردآلوی استان یزد یاد می‌شود که محصول آن علاوه بر عرضه در بازار استان‌های مختلف از جمله تهران، اصفهان و فارس به کشورهای حوزه خلیج‌فارس هم صادر می‌شود.

صادرات محصولات کشاورزی به دلیل اینکه در سبد غذایی قرار می‌گیرند و در سلامتی انسان‌ها نقش دارند قوانین آنها با شدت بیشتری اعمال می‌شود.

به‌عنوان یک تأمین‌کننده این محصول باید با قوانین صادراتی آشنا باشید. میوه‌های صادراتی باید از کیفیت بالای خوبی داشته باشند. یک اندازه بودن و عاری از لکه پوستی، خوش‌رنگ و خوش طعم بودن محصول، عدم استفاده از سموم از امتیازات مهم صادراتی بخصوص صادرات به کشورهای تراز بالاتر است.

کشورهای اروپایی و برخی کشورهای حاشیه خلیج‌فارس قوانین سختی در واردات محصولات کشاورزی دارند و اگر هدف صادرات به این کشورهاست باید قادر باشید محصولات باکیفیت تأمین کنید تا توان رقابت داشته باشید.

کشورهای هم مرز با ایران به دلیل نزدیکی جغرافیایی و حمل راحت‌تر برای شروع کار بسیار مناسب هستند وبا یک بازاریابی اصولی و ارائه محصولات خوب دربسته بندی‌های مناسب می‌توانید کار صادرات را شروع کنید.

سعی کنید در همان ابتدای کار به تمام تعهدات خود پایبند باشید تا مشتری بتواند در قراردادهای بعدی به شما اعتماد کند. واردکردن هرگونه خدشه در اعتماد طرف مقابل یعنی واردشدن ضربه به اعتبار جهانی کسب‌وکار شما.

⚡ خشکبار زردآلو هم بازار صادراتی خوبی دارد و می‌تواند سود بالایی داشته باشد. بازار عراق یکی از بهترین مقاصد صادراتی خشکبار زردآلو است. برخی از انواع مرغوب خشکبار زردآلوی استان یزد به بازارهای اروپا هم راه پیدا کرده است!

تولید و صادرات گل های زینتی استان یزد

استان یزد رتبه نخست کشوری در تولید گل رز را دارد و با وجود کم آبی در تولید انواع مختلف گل های زینتی مقام خوبی دارد

تعداد واحدهای گلخانه‌ای پرورش گل‌های زینتی استان حدوداً ۲۶ واحد است و شهرستان‌های تفت، یزد، مهریز و اشکذر از مناطق عمده تولید گل‌های زینتی استان‌اند. بزرگ‌ترین تولیدکننده گل رز کشور در استان یزد و منطقه نیر و ارنان قرار دارد.

در حال حاضر صنعت گل‌وگیاه یک صنعت جهانی و پویا است که در طول چند دهه رشد زیادی داشته است. کشت انواع گیاهان زینتی به دلیل شرایط آب‌وهوای مناسب ایران و درآمد حاصل از صادرات آنها، نقش بسزایی در باروری استعدادهای اقتصادی ایران و توسعه تولید ملی کشور می‌تواند ایفا کند.

از بین گل‌های زینتی کشور گلایل، رز، مریم، میخک و داوودی بیشترین تولید را دارند و برخی دیگر محصولات، مانند گیاهان آپارتمانی پوتوس، فیکوس، بنجامین، گل سینرر، آگلونما و گیاهان گلدانی داوودی، کالانکوئه، آنتوریوم و ژربرا هم از اهمیت تولیدی بالایی برخوردارند.

کشورهای اروپایی با بسته بندی مناسب برای گل علاوه بر کاهش ضایعات با ایجاد جذابیت وضعیت مناسبی برای صادرات محصولات ایجاد می کنند

⚡ باید بدانید بزرگ‌ترین کشورهای صادرکننده گل کشورهای هلند، کلمبیا و اکوادور هستند. این کشورها توانسته‌اند با به‌کارگیری اصول بازاریابی و بسته‌بندی در بازارهای بین‌المللی مطرح شوند و محصولات خود را به قیمت بالایی صادر کنند.

در ایران بسیاری از تأمین‌کنندگان به دلیل عدم آشنایی به قوانین صادراتی گل‌وگیاه و اصول نوین بازاریابی بین‌الملل با مشکلات زیادی مواجه می‌شوند در صورتی که با شناخت قوانین ازیک‌طرف و انتخاب صحیح بازار هدف و تبلیغات دیجیتال بر اساس شبکه‌های اجتماعی کشورهای هدف به بازارهای خوبی دسترسی پیدا کرد.

صادرات گل و گیاه در دنیا در حال افزایش است و می تواند ارز آوری خوبی برای کشور فراهم کند

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و کشاورز و بخصوص با منابع خوبی که در استان یزد وجود دارد، محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات گل و گیاه را رعایت کند.

تولید و صادرات گیاهان دارویی استان یزد

مردم استان یزد به طب سنتی و استفاده از گیاهان دارویی اعتقاد زیادی دارند به همین دلیل واحدهای عطاری سنتی زیاد است و توجه ویژه‌ای به کشت گیاهان دارویی در استان صورت گیرد.

اقلیم آب و هوایی استان به گونه ای است که انواع مختلف گیاهان دارویی در آن رشد و پرورش می یابد

⚡ ۱۴ رقم گیاه دارویی در استان کشت می‌شود که عمده آن زعفران، به‌لیمو، آویشن، نعناع فلفلی، مریم‌گلی، گل گاوزبان، شاتره، کاسنی، گل محمدی، زیره و غیره است.

⚡ تولید گیاهان دارویی به‌خاطرمصرف کم آب نسبت به دیگر گیاهان و برخورداری از بازار فروش، مقرون‌به‌صرفه‌تر از سایر فعالیت در بخش‌های مختلف کشاورزی است و باتوجه‌به چالش کم‌آبی و شرایط بحرانی منابع آب‌های زیرزمینی، ظرفیت‌های خوبی برای توسعه کشت گیاهان دارویی و محصول گلخانه‌ای در استان وجود دارد.

یکی از گیاهان دارویی معطر و پرطرف‌دار، گل محمدی است که در این استان با استقبال خوبی روبرو شده و هرسال بخشی از فرآورده‌های آن همچون گلاب حتی برای شست‌وشوی خانه خدا نیز اهدا می‌شود. بخشی از گل محمدی در واحدهای گلاب‌گیری، استحصال و بخشی هم به‌عنوان گیاهان دارویی به‌صورت خشک در بازار عرضه می‌شود.

بیشترین سطح زیر کشت گل محمدی مربوط به شهرستان‌های تفت، مهریز، اشکذر، خاتم، اردکان و ابرکوه است.

 گل محمدی از گیاهان دارویی پر طرف دار است و یزد از استان های مستعد تولید گل محمدی است.

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و مزرعه‌دار گل محمدی و بخصوص با منابع خوبی که در استان یزد وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات گل محمدی را رعایت کند.

صادرات گیاهان دارویی در همه جای دنیا صورت می‌گیرد. چین بیشترین صادرات گیاهان دارویی با سهم ۱۷ درصدی در بازار جهانی را داراست. کشور هند با ۸ درصد، مصر با ۷ درصد و اسپانیا با ۵ درصد در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

شناسایی کشورهای که بازده بالای واردات گیاهان دارویی دارند از اقدامات لازم و ضروری است. آلمان، آمریکا، چین، ایتالیا، اسپانیا، هند، روسیه، ژاپن و مالزی همگی از ظرفیت‌های صادراتی بالایی برای صادرات گیاهان دارویی برخوردارند.

از میان کشورهای همسایه ایران، امارات، عراق، ترکیه، عمان و قطر بازارهای خوبی برای صادرات گیاهان دارویی‌اند.

گمرک ایران در بخشنامه‌ای به گمرکات سراسر کشور قوانین صادرات محصولات و گیاهان دارویی را اعلام کرد. این اقلام در وزارت جهاد کشاورزی و بر اساس بررسی آخرین وضعیت گونه‌های تهدید شونده و در حال انقراض و ذخایر ژنتیکی کشور تهیه و به گمرک ارسال شده است؛ در این فهرست انواع گیاهان و محصولات دارویی در دوطبقه اقلام ممنوعه و مجاز دسته‌بندی‌شده‌اند.

قطعاً با شناسایی بازار هدف که چه کشوری بیشترین مصرف گیاه دارویی را دارد و برای صادرات ما مناسب است و تمرکز روی آن بازار می‌توان خریداران عمده خوبی را به جذب کنیم. گیاهان دارویی ایران در خیلی کشورها یک برند است و باید از این موضوع تاحدامکان استفاده کرده و با بازاریابی صحیح و هوشمند به درآمدهای ارزی خوبی برسیم.

در مجموع آینده بسیار روشنی برای تجارت گیاهان دارویی در جهان متصور است و یکی از تجارت های پرسود آینده فعالیت در حوزه گیاهان دارویی است. پیش بینی هایی که برای آینده کسب و کارهایی که در تولید و تجارت گیاهان دارویی فعالیت می کنند خارج از تصور است.

 شناسایی بازار هدف مناسب گیاهان دارویی برای صادرات ما مناسب است و با تمرکز روی آن بازار می‌توان خریداران عمده را جذب کنیم.

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و مزرعه‌دار گیاهان دارویی و بخصوص با منابع خوبی که در استان یزد وجود دارد، محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات گیاهان دارویی را رعایت کند.

تولید و صادرات زعفران – طلای سرخ استان یزد

 زعفران استان یزد به دلیل شرایط آب‌وهوایی و خاک مناسب، کیفیت خوبی دارد به عنوان طلای سرخ استان یزد

⚡ زعفران یا طلای سرخ نیز از جمله گیاهان دارویی درآمدزایی است که با مناطقی از استان یزد انس گرفته و موردتوجه کشاورزان قرار گرفته است و در واقع، روزگار بسیاری از مردم دیار کویر با این محصول خوش‌عطر و بو می‌گذرد.

زعفران تولیدی در این استان به دلیل شرایط آب‌وهوایی و خاک مناسب، از کیفیت بالایی برخوردار است و یزد رتبه ششم تولید این محصول را در کشور دارد. بیشترین سطح زیر کشت این محصول در استان یزد در شهرستان‌های بهاباد، بافق، مهریز و ابرکوه است.

آبیاری این محصول در پاییز است و در مقایسه با سایر محصولات به آب کمتری نیاز دارد و از سوی دیگر بازدهی آن هفت‌ساله است و برای بازدهی دوباره باید بعد از هفت سال، پیاز گیاه را جابه‌جا کرد.

زعفران از ادویه‌جات پرمصرف در همه جای دنیای است که به‌عنوان طعم‌دهنده به غذا بسیار استفاده می‌شود. کشور ایران بزرگ‌ترین تولیدکننده زعفران است و زعفران ایرانی در دنیا شناخته شده است.

⚡ متأسفانه بیشتر صادرات زعفران ایران به صورت فله است و باز هم سایر کشورها از ضعف بازاریابی و تبلیغات صادرکنندگان ایرانی استفاده می‌کنند و محصول ایرانی را با برند سایر کشورها صادر می‌کنند و سود اصلی صادراتی نصیب واسطه‌های خارج از کشور می‌شود. در صورتی که محصول تحت برند و بسته بندی سود چند برابری نسبت به محصول فله و غیر بسته بندی خواهد داشت.

زعفران‌های تولیدی از نظر کیفیت متفاوت‌اند و بسته به کشوری که به آنجا صادر می‌شود و قیمت‌گذاری آن کیفیت هم تعیین می‌شود. بسته‌بندی استاندارد و زیبا برای زعفران در بازارهای جهانی از اهمیت زیادی برخوردار است و اگر تمایل دارید این محصول را با برند خودتان صادر کنید باید نسبت به بسته‌بندی حساسیت زیادی به خرج دهید.

بسته‌بندی را متناسب با سلیقه مشتری خارجی و کشور هدف تعیین کنید. برای صادرات زعفران نیازمند دریافت مجوزهای لازم که شامل دریافت گواهی استاندارد و گواهی بهداشت از مراجع مربوطه هستید.

تقاضای زیادی در جهان برای زعفران وجود دارد و صادرات آن به دلیل حجم بالای تقاضا سودآوری زیادی دارد

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و مزرعه‌دار زعفران کار و بخصوص با منابع خوبی که در استان یزد وجود دارد، محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات زعفران را رعایت کنند.

تولید و صادرات زیتون استان یزد

زیتون یزد بسای مرغوب و قابلیت صادرات بسیار بالایی دارد و درختان باغی مساعدی دارد

⚡ استان یزد در تولید محصولات باغی با ۲ هزار و ۴۵۲ هکتار باغات زیتون از ۷۹ هزار هکتار محصول باغی استان، از نظر سطح زیر کشت و تولید، نهمین استان تولیدکننده زیتون کشور است. شهرستان یزد با ۸۸۷ هکتار و اردکان با ۳۸۹ هکتار بیشترین سطح زیر کشت درختان زیتون استان را دارند.

زیتون از حجم تجارت گسترده‌ای در دنیا برخوردار است و طرف‌داران زیادی در اقصا نقاط جهان دارد. زیتون و روغن زیتون از محصولات پرطرف‌دار کشورهای عربی است. آمریکا، فرانسه، آلمان هم از واردکنندگان بزرگ این محصول‌اند.

قوانین صادراتی و وارداتی زیتون در همه‌جا دارای حساسیت زیادی است. زیرا امکان فاسد و خراب‌شدن این محصول زیاد است. آشنایی به قوانین صادراتی این محصول کمک می‌کند تا محصولی را متناسب با استاندارهای جهانی تولید و عرضه کنید.

باتوجه‌به کشور هدف برای صادرات و قیمت‌گذاری آن، کیفیت محصول هم تغییر می‌کند. کشورهای مانند روسیه و کشورهای اروپایی خواهان محصولات باکیفیت‌اند و زیتون‌های صادراتی به این کشورها در اندازه متوسط به بالا تعیین می‌شود. صادرات به این کشورها در کنار قوانینی که اعمال می‌شود به دلیل قیمت‌گذاری بالا بسیار پرسود است.

در کشورهای کمتر توسعه‌یافته مانند عراق، پاکستان، این حساسیت به مقدار زیادی اعمال نمی‌شود و قیمت محصول بیشتر مورد توجه است تا برای آنها واردات مقرون‌به‌صرفه باشد. شما می‌توانید با قیمت‌گذاری مناسب و انجام بازاریابی حرفه‌ای در این کشورها محصول خود را صادر کنید.

روغن زیتون از محصولات جانبی زیتون است که به دلیل ارگانیک و مفید بودن برای بدن در همه جای دنیا استفاده می شود و طرفداران زیادی دارد

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و باغدار زیتون و بخصوص با منابع خوبی که در استان یزد وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات زیتون را رعایت کنند.

تولید و صادرات کاشی و سرامیک استان یزد

کاشـی و سرامیک تحول مهمی در حوزه علم و تکنولوژی است که تأثیر زیادی بر وضعیت زندگی انسان‌ها و بخش صنعت داشته است. این پدیده مهم در ایران دارای سابقه و قدمت چنـدین هزارساله اسـت و همـین موضوع این صنعت را در کشور ما از جایگاه ویژه و ممتازی برخوردار ساخته است!

صـنعت کاشـی و سرامیک از پررونق‌ترین صنایع استان یزد است و نقش مهمی در اقتصاد اسـتان یـزد ایفـا می‌کند. تعدد کارخانه‌ها، بنگاه‌ها و معادن مرتبط با این صنعت در استان مزیت مهم یزد در تولیـد کاشی و سرامیک به‌حساب می‌آید.

 کلیه شرک‌های کاشـی و سـرامیک اسـتان یـزد و صـنایع وابسته در محدوده خوشه کاشی سرامیک استان (در شهرستان‌های یزد، صدوق، میبد، اردکان، تفت و مهریز) اند.

محصولات خوشه کاشی و سرامیک یزد را می‌توان به بخش‌های زیر تقسیم کرد:

کاشی لعاب‌دار کف، کاشی لعاب‌دار دیوار (منوپروزا) ،کاشی پرسلان و گرانیتی، کاشی پخت سوم شامل انواع باند کف و دیوار و کاشی تک گل، کاشی مینیاتوری را شامل می‌شود. کاشی‌های لعاب‌دار کف، کاشی‌های لعاب‌دار دیوار و کاشی‌های پرسـلان و گرانیتـی محصولات اصلی خوشه را تشکیل می‌دهند.

از مهم‌ترین عوامل مؤثر بر رشد صنعت کاشـی و سـرامیک اسـتان یـزد سابقه فرهنگـی و تاریخی استان در ساخت کاشی و سرامیک است. اساتید کاشی‌کار از دیرباز در این سـرزمین بـه هنـر کاشی‌کاری پرداخته‌اند و این صنعت در استان یزد دارای قدمت ۷۰۰ ساله است.

 صـنعت کاشـی و سرامیک از پررونق‌ترین صنایع استان یزد است و نقش مهمی در اقتصاد اسـتان یـزد دارد

⚡ کشورهای عربستان، عراق، امارات و روسیه بزرگ‌ترین کشورهای واردکننده کاشی و سرامیک‌اند و نزدیکـی جغرافیـایی بـه مهم‌ترین بازارهـای کاشی جهان مزیت بزرگی است که باید از آن بهره کافی برد.  بازار هند و پاکستان، آسیای میانه، حوزه خلیج‌فارس و افغانستان بازارهای گسترده، روبه‌رشد و مهمی بـرای کاشـی اسـتان هـستند کـه صادرکنندگان کاشی باید فعالیت خود را در این بازارها بیش‌ازپیش افـزایش دهنـد.

متأسفانه به دلایل مختلف بی‌مهری‌های زیادی به این صنعت شده است و علی‌رغم بسیار از شایستگی‌ها نتوانسته‌ایم از ظرفیت و برند استان یزد در صادرات کاشی و سرامیک بهره ببریم.

یکی از ابزارهای که می‌تواند به احیای صادرات کاشی و سرامیک استان کمک کند استفاده از تحقیقات بازار، تعیین بهترین کشورهای هدف و اجرای بازاریابی نوین روی کشور یا کشورهای هدف است. با اجرای این کار خیلی از هزینه‌های شرکت در نمایشگاه‌ها و بازدیدهای حضوری از بین می‌رود و اتفاقاً با جذابیتی که می‌توان در این فضا ایجاد کرد مشتری را به سمت خود جذب کنیم به جای اینکه ما سراغ خریدار عمده برویم!

 از عوامل مؤثر بر رشد صنعت کاشـی و سـرامیک اسـتان یـزد سابقه فرهنگـی و تاریخی استان در ساخت کاشی و سرامیک است

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و تولیدکننده کاشی و سرامیک و بخصوص با صنایع خوبی که در استان یزد وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در صادرات و بازاریابی کاشی و سرامیک را رعایت کنند.

انار یزد و فرصت های صادراتی جدید

انار از جمله محصولات باغی است که با خاک شور و اقلیم کویری یزد سازگاری زیادی دارد و هرساله بیش از یک‌صد هزار تن محصول از انارستان‌های استان برداشت می‌شود که برخی ارقام از کیفیت صادراتی برخوردارند.

استان یزد با وجود منطقه کویری 10 درصد انار کشور را تولید می کند انار یزد سرآمد انارهای ایران

⚡ حدود ۶ هزار هکتار انارستان در استان کویری یزد وجود دارد که بخش عمده آن در شهرستان‌های میبد، اردکان، یزد، تفت و ابرکوه ایجاد شده و از ۴۰ رقم انار که در استان تولید می‌شود، ۱۱ رقم آن مرغوبیت لازم در صادرات را دارد.

استان در تولید انار رتبه چهارم کشوری را دارد و ۱۰ درصد انار ایران در این استان کویری تولید می‌شود. ارقام انار مرغوب استان را ملس یزدی، شیرین شهوازی، زاغ عقدا، قصرالدشت شیرازی، ملس سریزد و گِل تفت می‌باشد که از رقم‌های تولیدی نوع ملس، دانه سیاه، زاغ عقدا و حصیبی آن به عراق و دیگر کشورهای حوزه خلیج‌فارس صادر می‌شود.

 بخشی از این محصول به‌صورت تازه‌خوری، بخشی برای تبدیل به رب انار و ساندیس، فراوری و مقداری هم به‌صورت کنسانتره به هند و پاکستان برای تبدیل به ادویه صادر می‌شود.

اجرا و توسعه سامانه‌های آبیاری نوین در باغ‌های انار، تولید این محصول را به طور متوسط تا ۳۰ درصد و در برخی موارد تا مرز صددرصد افزایش می‌دهد.

صادرات انار به دلیل تقاضای زیاد برای این محصول بسیار سودآور است. میوه تازه انار برای مصارف خوراکی و تهیه فرآورده‌های صنعتی مانند آبمیوه بسیار موردتوجه قرار دارد. 

کشور ایران یکی از صادرکنندگان انار به کشورهای اروپایی بوده است و طی چند سال گذشته صادرات این محصول قابل‌توجه است.

زب انار یکی از فرآورده های با ارزش انر است که قابلیت صادرات دارد

⚡ یکی از مشتقات انار، رب انار است که در بسیاری از کشورها به‌ویژه کشورهای عربی در طبخ غذا از آن استفاده می‌شود. بهترین رب انار صادراتی محصولی است که بدون افزودنی تولید شود و طعم ویژه انار را به همراه داشته باشد. مهم‌ترین کشورهای واردکننده انار کشورهای امارات، انگلستان، آلمان، هلند، سوئد و سوئیس، اوکراین، روسیه و کره جنوبی‌اند.

انارهای صادراتی باید از مرغوب‌ترین نوع انتخاب شوند و باید دقت کنید که انارها هیچ لکه یا آسیب روی پوست بیرونی نداشته باشند و داخل میوه‌ها خراب نشده باشد. 

انتخاب مناسب فواصل کاشت، رعایت تراکم اصله نهال در هر هکتار، انجام به‌موقع، صحیح و اصولی هرس، اصلاح و باردهی و حذف پاجوش‌های نامرغوب، دستیابی به تولید کمی و کیفی محصول مرغوب و بازارپسند از عوامل مهم برای صادرات می‌باشد.

برای صادرات رب انار باید از بهترین نوع انار استفاده شود و از نظر بسته‌بندی، بهداشتی و استاندارد باشد. وجود برچسب‌های نشانه‌گذاری روی بسته‌بندی‌های رب انار صادراتی، ضرورت دارد.

انار صادراتی باید از مرغوب‌ترین نوع انتخاب شوند و باید دقت کنید انارها هیچ لک یا آسیب روی پوست بیرونی نداشته باشند

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر باغدار و صادرکننده انار و بخصوص با منابع خوبی که در استان یزد وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در صادرات و بازاریابی انار و فرآورده های آن را رعایت کنند.

صنایع دستی یزد و فرصت های صادراتی آن

 صنایع دستی استان یزد بسیار متنوع است و برخی از آنها از شهرت جهانی دارند

⚡ یزد شهر فرهنگ، تاریخ، هنر و معماری است که در هر گوشه‌وکنار آن زیبایی‌های زیادی وجود دارد که نظر هر بیننده را به خود جلب می‌کند. رنگ‌آمیزی‌های جذاب، طرح‌های اصیل و نوین، خلاقیت هنرمندان و استادان یزدی و هماهنگی با آداب‌ورسوم و سنت‌ها و ویژگی‌های فرهنگ محلی باعث جایگاه ویژه صنایع‌دستی یزد در بین مردم ایران و سایر نقاط جهان شده است.

مهم‌ترین صنایع‌دستی استان یزد عبارت‌اند از: قالی، قالیچه، گلیم، مخمل، زری، چادرشب، دستمال، مرس ریزه جیم، قناویز، اجرامی، شمد، ترمه، پرده، زیلو، روفرشی، کرباس، بقچه، لنگ، کیسه حمام، خورجین، پتو، سفال، سرامیک، حصیر، کاشی و گیوه.

در میان صنایع‌دستی قالی‌بافی، ترمه‌بافی، زیلوبافی، ساخت سفال، سرامیک و کاشی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. صنعت زرگری یا طلاسازی یزد هم از مهم‌ترین و مشهورترین صنایع کشور است. تولیدات زیورآلات سنتی یزد در جهان بی‌نظیر است و سال‌هاست به برندی برای این شهر جهانی تبدیل شده است.

 طلا با عیار ۲۰ در ایران تنها در استان یزد تولید می‌شود و بیشتر طلاهای تولید شده استان یزد، ساخت دست است و یزد نسبت به جمعیتش بالاترین تعداد سازنده طلای کشور را دارد! سالانه حجم زیادی از طلای یزد به سایر استان‌ها و حتی خارج از کشور صادر می‌شود مسئله‌ای که باعث شده است تا طلای یزد شهره جهان شود.

ایران سومین تولیدکننده صنایع دستی و سی و نهمین صادر کننده این صنعت است. از ۴۰۰ رشته شناخته شده صنایع دستی ۳۰۰ رشته در ایران تولید می‌شود که اکثر این تولیدات بومی خود کشور است و متاسفانه این تفاوت فاحش یعنی عقب ماندگی صادرات در صنایع دستی!

ظرفیت‌های زیادی در صادرات صنایع‌دستی کشور و بخصوص استان یزد وجود دارد که متأسفانه به دلیل کم‌کاری‌ها و عدم توجه کافی از جنبه‌های مختلف عملاً نتوانسته‌ایم جایگاه خوبی در صادرات این محصولات به جهان داشته باشیم. استان یزد در خیلی از صنایع‌دستی می‌تواند در جهان به یک برند تبدیل شود و این قابلیت کاملاً در استادکاران و هنرمندان استان وجود دارد.

 صنایع‌دستی ما در بسته‌بندی و در شناسایی سلیقه مشتریان از کشورهای دیگر جا مانده است. علت آن هم کم‌کاری‌های ما در کشف و شناخت بازارهای هدف است. مثلاً بسته‌بندی و نوع صنایع‌دستی که مردم کشور چین با کشوری مثل عراق متفاوت است زیرا آداب، فرهنگ‌های و قدرت خرید مردم در دو کشور با هم فرق می‌کند و دقیقاً یک محصول نمی‌تواند کارایی یکسانی در دو کشور داشته باشد.

خیلی اوقات مشکل ما این است که به مشتری می‌گوییم ما این محصول را تولید کرده‌ایم و انتظار داریم آن را بپسندد و بخرد درصورتی‌که معادلات در بازارهای جهانی فرق کرده است و توجه به سلیقه مشتری در دنیای امروز بسیار موردتوجه است و این کار هم زیاد سخت و پیچیده نیست. تنها کافی است با شناخت سلیقه و فرهنگ کشور هدف با تغییرات جزئی کالا هم در بسته‌بندی و هم در جزئیات کالا اصطلاحاً آن کالا را برای آن بازار اختصاصی و سفارشی کنیم و بعد از آن است که معجزه تحقیقات بازار را در جذب مشتری و فروش صادراتی خواهیم دید.

چرا باید فکر کنیم مشتری بین‌المللی رنگ و طرحی که فرهنگ ایرانی می‌پسندد را بخرد؟ مشتری خارجی کالا را می‌پسندد اما با طرح یا بسته‌بندی آن ارتباط برقرار نمی‌کند و از خرید کالا منصرف می‌شود یا مثلاً انتظار دارد مصادیق فرهنگ و تاریخ کشور خودش را روی بسته ببیند! همین موضوعات ساده می‌تواند در تصمیم خریداران تأثیرگذار باشد و باعث موفقیت یا عدم موفقیت صادرات شما باشد.

فرش به عنوان یک صنعت با ارزش در استان یزد قدمت بسیار طولانی دارد

⚡ در مجموع آینده بسیار روشن و پر رونقی برای این صنعت متصور است. اما راه درست آن ورد حرفه ای، مشورت با افراد باتجربه و البته شناخت بازار هدف است. همکنون قشر ثروتمندی در کشور چین بوجود آمده است. که ولع زیادی در خرید کالاهای گران قیمت و باارزش دارند. این قشر در خرید کالاهای لوکس و اصیل گاها با یکدیگر رقابت می کنند. صنایع دستی یزد می تواند بازار هدف خوبی برای این قشر در چین باشد.

سفال استان یزد و فرصت های صادراتی آن

منابع گل رس و قرن‌ها تجربه و کارآزمودگی تولید انواع ظروف سفالی و سرامیکی استان یزد و بخصوص شهر میبد به عنوان شهر سفال ایران مطرح است

سفالگري از قديمي ترين و شايد نخستين صنعت دست ساخت بشر از خاك است كه قدمت آن در ايران به۶۰۰۰ سال قبل از ميلاد مي رسد. ميبد مركز مهم سفال و سراميك استان يزد است كه عمده فعاليتهاي سفال وسراميك درآنجا متمركز است.

استفاده از منابع گل رس و برخورداری از قرن‌ها تجربه و کارآزمودگی تولید انواع ظروف سفالی و سرامیکی باعث شده است استان یزد و بخصوص شهر میبد به عنوان شهر سفال ایران شناخته شود.

صنعت سفال و سرامیک میبد که صدها سال به صورت سنتی تولید می‌شده است امروز با تکنولوژی جدید به یکی از شهرهای صنعتی سفال و سرامیک تبدیل شده است و قطب این صنعت در کشور است.

سفالگری و ساخت کوزه و سایر صنایع دستی استان یزد می تواند با هدف صادرات باشد زیرا از فرهنگ آن نشات می گیرد

⚡  كوزه‌ها و كاسه‌های ساخت استان يزد، به ويژه ساخته‌های شهر ميبد از ظرافت و زيبايی خاصی برخوردارند و نمونه‌های آن در ساير نقاط ايران به چشم نمی‌خورد. به طور مثال می توان به كواره‌های ساخت ميبد از جمله سفال ساده بی لعاب و سفال لعاب دار اشاره کرد. كواره هاي ساخت ميبد اساسا سه گونه سفا ل ساده بي لعاب، لعابدار واشيا كاشي و سراميك است.

برندسازی در صنایع‌دستی و بخصوص سفالگری یک تمایز خاص و ویژه است

⚡ نقوشی روی سفال‌های میبد یکی تصویر خورشید است که از خورشید درخشان حاشیه کویر الهام گرفته شده و به صورت زن نقاشی می‌شود که اصطلاحاً «خورشید خانم» نامیده می‌شود و دیگر تصویر گل‌های تزئینی، ماهی و پرنده است که به نظر می‌رسد ماهی را به کنایه از آب نقش می‌زنند که در این منطقه اهمیت حیاتی دارد. این نقوش بیشتر با رنگ‌های آبی، سبز، زرد و خطوط ظریف سیاه نقاشی می‌شود و از اصالت و زیبایی خاصی برخوردار است.

اگر به تاریخچه تجارت سفال ایران با سایر کشورها برگردیم قطعاً در سال‌های نه‌چندان دور ظروف سفالی از اصلی‌ترین کالاهایی بود که بین تجار ایران و سایر کشورها ردوبدل می‌شده است و تولیدکنندگان و تاجران ایرانی سود خوبی از آن می‌بردند.

سفال استان به واسطه مواد اولیه مانند خاک ارزان، نیروی کار، سوخت ارزان و قیمت تمام‌شده مناسب می‌تواند در جهان با دیگر کشورها رقابت کند اما موضوع مهمی که در مورد سفال استان و ایران وجود دارد عدم آشنایی کافی بازار جهانی با صنایع‌دستی ایران بخصوص سفال است که مانع فروش هرچه بیشتر است.

متأسفانه برخی صنایع‌دستی ما به کشورهای همسایه‌ای مثل عراق محدود شده است و صادرات به کشورهای توسعه‌یافته که حاضرند پول بیشتری به تولیدکننده و صادرکننده صنایع‌دستی ایران بپردازند محدود است.

برندسازی در صنایع‌دستی و بخصوص سفالگری یک تمایز خاص و ویژه به محصول می‌دهد و نبودش ضعف بزرگی است که متأسفانه اکثر صنایع‌دستی ایران برند مشخصی به خود نمی‌بیند و این یک ضعف بزرگ در صادرات صنایع‌دستی ماست!

⚡ نام تجاری می‌تواند ارزش افزوده و شهرت بیشتری ایجاد کند و برعکس نداشتن برند، موجب می‌شود بعضاً کالای ایرانی با نام کشورهای دیگر عرضه شود و سود اصلی نصیب تاجر خارجی شود و از دسترنج تولیدکننده و صادرکننده ایرانی به نفع خودش بهره ببرد.

چطور صادرکنندگان و تولیدکنندگان استان لرستان از فرصت‌های پیش رو استفاده کنند؟

تقویت مهارت های صادراتی عامل افزایش صادرات استان لرستان

پایه‌های تجارت خارجی ایران اساساً بر پایه واردات شکل‌ گرفته است! و شاید تجار ایرانی مهارت خوبی در واردات داشته باشند اما ما هرگز صادرکنندگان خوبی نبوده‌ایم!

گواه آن از دست دادن بازارهایی است که در اختیار کالای ایرانی بوده است اما نتوانسته‌ایم از موجودیت و حیثیت خود در آن بازارها دفاع کنیم و رقابت را به کشورهایی که اصلاً مزیت رقابتی در آن کالا نداشته‌اند، واگذار کرده‌ایم!

تغییرات زیادی در دنیای تجارت بین‌الملل اتفاق افتاده است اما صادرکنندگان ایرانی خودشان را وضعیت جدید و تغییرات بازارها به‌روز نکرده‌اند!

امروزه برای صادرات موفق در تجارت بین‌الملل نیاز به مهارت‌های صادراتی است تا فروش‌های موفق و پایدار شکل بگیرد!

اینکه چگونه مشتری بین‌المللی دست‌اول را شناسایی کنیم؟ کالا و خدمات خود را چگونه به آنها معرفی کنیم؟ چگونه کالای خود را برای خرید جذاب کنیم؟ چگونه با مشتری بین‌المللی مکاتبه کنیم؟ چگونه قیمت بدهیم و چگونه درخواست‌های تخفیف را مدیریت کنیم؟

اینها همه بخشی از مهارت‌های ارتباطی بودند که یک صادرکننده در حرفه خود باید با آنها آشنا باشد!

مهارت‌های گروه دوم مهارت‌های فنی‌اند! این مهارت‌ها باعث می‌شوند تا با خریدار به زبان تجارت بین‌المللی سخن بگوییم، مسائل را حل‌وفصل کنیم و حمل کالا تا مقصد را مدیریت کنیم؟ یک تاجر حرفه‌ای زبان تجارت بین‌الملل را به‌خوبی می‌داند و ضمن اینکه به پرسش‌های خریدار پاسخ می‌دهد تمام جوانب معامله را در نظر می‌گیرد تا دچار ضرر و زیان نشود!

تقویت مهارت های صادراتی و استفاده از مشاورین زبده می تواند صادرات استان یزد را تا چندین برابر افزایش دهد!

دیدگاه‌ها (0)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

error: Content is protected !!