جتصا - جوهر تجربه‌های صادراتی

صادرات استان مازندران، فرصت ها و کشورهای هدف

استان مازندران که با چهار کشور ساحلی این دریا یعنی ترکمنستان، قزاقستان، روسیه و جمهوری آذربایجان هم مرز است، در صادرات و لجستیک بین المللی از امتیاز ویژه ای در صادرات دارد
صادرات استان مازندران، فرصت ها و کشورهای هدف

✍ در این بخش قصد داریم شما را با ظرفیت‌ها، فرصت‌های بی‌نظیر صادراتی، کشورهای هدف و افزایش صادرات استان مازندران آشنا کنیم!

معرفی استان مازندران

استان مازندران به دلیل شرایط آب‌وهوایی ظرفیت‌های زیادی در کشاورزی دارد و هرساله بخش زیادی از این تولیدات علاوه بر مصارف داخلی کشور به خارج صادر می‌شود.

⚡ استان مازندران در ناحیه شمالی کشور قرار گرفته است و از شمال به دریای مازندران، از جنوب به استان‌های تهران و سمنان، از شرق به استان گلستان و از غرب و جنوب غرب به استان‌های گیلان و قزوین محدود است این استان به مرکزیت شهر ساری از استان‌های پرجمعیت کشور است.

آب‌وهوای استان مازندران، معتدل و مرطوب (معروف به معتدل خزری) است. امتداد کوه‌های البرز در جنوب، نزدیکی به دریا و پوشش گیاهی از دلایل اصلی تعدیل آب‌وهوای این منطقه است.

⚡ مازندران تنها استانی است که با سه محور هراز ، کندوان و سواد کوه با مرکز کشور مرتبط است و سه فرودگاه ساری ، نوشهر و رامسر ارتباط هوائی آن را با سایر نقاط ایجاد کرده است و راه آهن سراسری هم از آن عبور می کند .مهمتر اینکه به واسطه قرار گرفتن  در ساحل جنوبی بزرگترین دریاچه جهان  و همجواری با چهار کشور ساحلی این دریا یعنی ترکمنستان، قزاقستان، روسیه و جمهوری آذربایجان امتیاز ویژه ای در صادرات و لجستیک بین المللی دارد.

از قابلیت های استان در حمل و نقل دریایی با کشورهای همسایه، منطقه ویژه اقتصادی بنادر امیرآباد، فریدون‌کنار ، نوشهر و اسکله و سکوی نفتی نکا در شرق مازندران و اتصال آن به راه‌آهن سراسری ایران است.

استان مازندران به دلیل شرایط آب‌وهوایی ظرفیت‌های زیادی در کشاورزی دارد و هرساله بخش زیادی از این تولیدات علاوه بر مصارف داخلی کشور به خارج صادر می‌شود.

استان مازندران دارای ۲۲۰ هزار هکتار شالیزار و ۱۲۰ هزار هکتار باغ و تولید حدود ۸ میلیون تُن انواع محصولات کشاورزی، قطب مهم کشاورزی کشور محسوب می‌شود.

ظرفیت های تولیدی و صادراتی استان مازندران در کشور کم نظیر است بخصوص با راهای ارتباطی و تنوع محصولات

⚡ در مازندران بیش از ۴۵ محصول زراعی قابل‌کشت است و بزرگ‌ترین تولیدکننده ۱۷ محصول کشاورزی کشور مانند برنج، مرکبات، گل‌وگیاه، کیوی، گوشت سفید، آبزی‌پروری و نهال زیتون است.

 این استان رتبه نخست تولید مرکبات کشور، گل و گیاهان زینتی، گل و گیاهان آپارتمانی، برنج، درخت و درختچه زینتی و رتبه دوم تولید گل‌های شاخه بریده، توت‌فرنگی و چای را دارد. این توانمندها زمینه صادرات غیرنفتی محصولات استان را بیش از هر استان دیگری محیا کرده است.

استان مازندران شرکت‌های تولیدکننده ماشین‌آلات و ابزار کشاورزی بی‌نظیری دارد که در تولید این تجهیزات بسیار حرفه‌ای و توانمند هستند و ظرفیت‌های صادراتی بسیار خوبی حتی به اروپا دارند.

وضعیت صادرات استان مازندران

 عمده‌ترین کالاهای صادراتی استان مازندران، فرآورده‌های لبنی، مواد پلاستیکی، سیمان، چوب و اشیا چوبی که از طریق گمرکات نوشهر، امیرآباد، فریدون‌کنار، ساری و آمل به ۳۳ کشور صادر جهان صادر می‌شود.

روسیه، عراق، هند، عمان، قطر، کشورهای حاشیه دریای خزر و افغانستان مقاصد صادراتی محصولات مازندران اند. گمرک امیرآباد از مهمترین گمرکات کشور است.

روسیه، عراق، هند، عمان، قطر، کشورهای حاشیه دریای خزر و افغانستان مقاصد صادراتی محصولات باغی مازندران هستند.

وجود فرودگاه‌های بین‌المللی ساری، نوشهر و رامسر، برخورداری از سه جاده ارتباطی با استان تهران، عبور خطوط بین‌المللی فیبر نوری، شبکه ارتباطی در مسیر کریدور بین‌المللی شمال ـ جنوب از هلسینکی (فنلاند) به بندر لاوان (روسیه) تا ساحل دریای خزر فراهم آورده‌است و همچنین دو جاده بین‌المللی هراز و سوادکوه در این استان است.

بندر امیرآباد

بندر امیرآباد که پرکارترین بندر شمال کشور معروف است در ۵۱ کیلومتری شرق ساری قرار گرفته است این بندر با سرمایه گذاری‌های خصوصی و دولتی از یک بندر شیلات به یک بندر تجاری توسعه پیدا کرد هم اکنون و با ۱۵ اسکله ظرفیت‌های تخلیه و بارگیری فوق‌العاده‌ای برای استان ایجاد کرده است.

منطقه ویژه اقتصادی امیرآباد زیرساخت حمل‌ونقل مدرن چندوجهی، اسکله رو روریلی و کامیون برای ترانزیت و حمل یکسره کالا از مزیت های استان مازندران است

⚡ منطقه ویژه اقتصادی امیرآباد، زیرساخت حمل‌ونقل مدرن چندوجهی، اسکله رو – روریلی و کامیون جهت ترانزیت و حمل یکسره کالا و دسترسی آسان به بازار مصرف کشورهای سی آی اس  CIS با جمعیت حدود ۳۰۰ میلیون نفر این بندر را به عنوان پاشنه آشیل صادراتی استان قرار داده است. بندر امیرآباد پرکارترین بندر شمال کشور در ۵۱ کیلومتری شرق ساری قرار گرفته است.

ظرفیت‌ها و فرصت‌های جدید صادرت برنج مازندران

مرکز بین المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران

⚡ مرکز تجارت بین المللی برنج ایران در آمل مساحتی بالغ بر ۱۷۰٫۰۰۰ متر مربع را به خود اختصاص داده که ۵۰٫۰۰۰ متر مربع آن را انبارهای برنج و ۶٫۰۰۰ متر مربع را واحدهای بازرگانی و خدماتی و تالار بازرگانی تشکیل می دهد.

 کشت برنج، از دیرباز، از اساسی‌ترین مواد غذایی مردم ایران‌زمین، به‌ویژه استان‌های مازندران و گیلان است. کشت برنج در این استان انواع و اقسام مختلفی دارد و نوع طارم آن به لحاظ عطر، طعم و شکل ظاهری، نسبت به دیگر انواع معروفیت خاصی دارد.

استان با حدود ۲۱۴ هزار هکتار سطح زیر کشت اول، حدود ۱۱۰ هزار هکتار کشت دوم و رتون و تولید سالیانه حدود یک میلیون و ۴۲۰ هزار تن شلتوک ۴۵ درصد تولید برنج کشور را به خود اختصاص می‌دهد.

برنج‌های ایرانی انواع و اقسام مختلف دارد که از مرغوب‌ترین آنها برنج مازندران است که به دلیل ویژگی خاص اقلیمی سهم به سزایی در صادرات برنج‌ها کشور دارد.

⚡ برنج مازندران نه‌تنها در بین ایرانی‌ها محبوبیت زیادی دارد بلکه بسیاری از کشورها به‌خصوص همسایگان ایران از قبیل ارمنستان و عراق کاملاً آن را می‌شناسند و به‌شدت طرف‌دار آن‌اند.

مرکز بین‌المللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران در زمینی به مساحت ۱۷۰ هزار مترمربع در شهرستان آمل با هدف بسته‌بندی، سورتینگ، برندسازی و صادرات کیفی برنج احداث شده است و می‌تواند قدم بسیار خوبی در صادرات برنج باکیفیت ایرانی بخصوص برنج بی‌نظیر استان مازندران باشد.

در کنار چنین مرکز تخصصی، بازاریابی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین مراحل صادرات است که باید به آن توجه شود و تا جای که امکان دارد صادرات برنج باید تحت برند و بسته‌بندی باشد.

نیاز امروز ما در تقویت صادرات استفاده از ابزارهای نوین تحقیقات بازار، بازاریابی و تبلیغات بین‌المللی برای کالای ایرانی من‌جمله برنج است. باوجوداینکه در ایران و استان مازندران یکی از بهترین برنج‌های دنیا کشت می‌شود متأسفانه به اندازه مرغوبیت و کیفیتش اعتبار و شهرت ندارد.

هرچند اخیراً صادرات محدودی به کشورهای اروپایی انجام شده است اما وظیفه صادرکننده، کشاورز و تاجر ایرانی استان این است تا با استفاده از ابزارهای نوین بازاریابی و تبلیغات نام و آوازه برنج مازنی را به گوش بازارهای بین‌المللی بخصوص بازارهای تراز اول و اروپایی برساند.

تحقیق در مورد سلیقه مصرف‌کنندگان کشور هدف موضوع مهم دیگری است که باید بر اساس سلیقه و ذائقه مصرف‌کننده کالا را برای آن بازار سفارشی یا شخصی‌سازی کرد تا بیشترین نتایج صادراتی به دست آید.

بر حسب کشور هدف می توان بسته بندی های مختلفی را به کشورهای هدف پیشنهاد داد

⚡ اینکه هر رقم برنج مناسب چه کشوری است و مردم آن کشور بیشتر چه ارقام و طعمی را می‌پسندند. شیوه پخت رایج هر کشور چگونه است و اینکه مردم در چه بسته‌بندی‌هایی بیشتر برنج را می‌خرند از موضوعات مهمی است که پاسخ آن را تحقیقات بازار می‌دهد. مثلاً موضوع ساده بسته‌بندی می‌تواند در موفقیت صادرات نقش مهمی بازی کند.

بسته‌بندی مورد تقاضا ممکن است در کشورها از ۱ کیلویی تا ۵ کیلویی مناسب باشد. زیرا نحوه خرید مصرف‌کنندگان در بسیار از کشورها متفاوت از ایران است که بیشتر بسته‌های ۵ و ۱۰ کیلوگرمی می‌خرند تا بسته‌های ۱-۲ کیلوگرمی.

برنج‌های ایرانی انواع و اقسام مختلف دارد که از مرغوب‌ترین آنها برنج مازندران است.

⚡ بسته‌بندی باید به اندازه کافی شکیل باشد تا در جذب مشتری موفق عمل کند و مهم‌تر اینکه به اندازه کافی مقاوم باشد تا جابه‌جایی‌های احتمالی حمل‌ونقل را به‌خوبی تحمل کند یا اگر نحوه پخت روی بسته نوشته شود ایده خوبی است در صورتی که جامعه ایرانی نیاز به نحوه طبخ برنج روی بسته ندارد.

فرصت های صادراتی چای مازندران

چای پرمصرف‌ترین نوشیدنی پس از آب در جهان و از بااهمیت‌ترین محصولات ارزش‌آفرین کشاورزی است. ایران جزء کشورهای تولیدکننده چای و از مصرف‌کننده بزرگ دنیاست. ایران دوازدهمین کشور از نظر مصرف چای و پانزدهمین کشور از نظر مساحت باغ‌های چای در جهان است.

در غرب مازندران حدود ۱۲ کارخانه فرآوری چای است که 9 تای آنها فعالند. مازندران دومین استان تامین کننده چای داخلی کشور.

⚡ برداشت برگ سبز چای در استان مازندران از اردیبهشت‌ماه شروع و تا مهرماه ادامه دارد و ۱۰ درصد مجموع تولید استان مربوط به غرب مازندران بخصوص شهرستان‌های تنکابن و رامسر اختصاص دارد.

به طور کلی چای به سه دسته اصلی تقسیم می‌شود چای سیاه یا تخمیری، چای نیمه تخمیری که به چای اولانگ و پوچونگ معروف است که رنگ آن قهوه‌ای روشن است و چای تخمیر نشده که با نام چای سبز یا چای چینی آن را می‌شناسیم.

چای سبز و اولانگ عمدتاً در منطقه کشورهای آسیایی مثل چین و ژاپن استفاده می‌شود اما ساکنان غرب آسیا عمدتاً طرف‌دار چای سیاه‌اند.

در غرب مازندران حدوداً ۱۲ کارخانه فرآوری چای وجود دارد که از این تعداد ۹ کارخانه فعال‌اند. رکود بازار چای، نبود تشکل‌های قوی، سیاست‌های ضعیف حمایتی برای مصرف در بازار داخل و ضعف‌های صادراتی سبب شده تا بخش قابل‌توجه مزارع چای مازندران تغییر کاربری داده شود.

ایران سالم ترین چای جهان را در اختیار دارد اما به دلیل نبود آگاهی مردم از مزایای مصرف چای داخلی و عدم بازاریابی مناسب ، در کشور از چای داخلی استقبال چندانی نشده است و ذائقه مردم بیشتر با چای خارجی تطابق یافته است در صورتی که  چای وارداتی عمدتا از تولیدكننده بزرگ دنیا همچون سریلانكا، كنیا و هند خریداری می شود كه درصد زیادی از آنها حاوی اسانس و رنگ های مصنوعی است.

تفاوت چای استان مازندران و چای وارداتی ارگانیک و سالم بودن چای ایرانی بخصوص چای استان مازندران است. چای داخلی دیردم و فاقد رنگ و اسانس است و بعد از دم کشیدن طعم بسیار خوبی دارد.

زمان چیدن برگ سبز و رسیدن برگ‌های چای به کارخانه اهمیت زیادی و زمان ماند برگ‌ها هم در کارخانه باید به حداقل برسد تا کیفیت برگ سبز حفظ شود. توجه به همین نکات ساده چای تولیدی را به یک چای صادراتی مرغوب ایرانی تبدیل می‌کند.

هم اکنون در کشورهای جهان به ویژه کشورهای اروپایی تمایل زیادی به مصرف چای یا دم نوش‌های طبیعی و ارگانیک به علت خواص بسیار آن وجود دارد.

⚡ افزایش تقاضای چای ارگانیک در کشورهای آلمان، انگلیس، ژاپن و آمریکا، عده‌ای از باغداران چای در هند، سریلانکا و چین را متقاعد کرده است که به کشت ارگانیک روی بیاورند در حالی که چای ایرانی از ابتدا هم ارگانیک و کاملاً طبیعی بوده است و کم‌کاری‌های صادرکنندگان ما باعث شده است تا معرفی چای ایرانی به عنوان یک دمنوش طبیعی و گوارا مورد توجه خریداران عمده این محصول قرار گیرد.

چای ارگانیک در مقایسه با صنعت چای معمول، بسیار کوچک بوده و ۱٫۳ درصد از کل چای دنیا را شامل می‌شود اما تعداد تولیدکنندگان و حجم تجاری این محصول در بازار دنیا، جدیداً رکوردهای جدیدی را به ثبت رسانده‌اند.

پیش‌بینی می‌شود مصرف چای ارگانیک در جهان بخصوص از سمت کشورهای اروپایی، ژاپن و امریکا رو به افزایش است و این روند همچنان افزایش دارد و صنعت چای ایران نباید از قافله تولید و صادرات چای ارگانیک عقب بماند.

چای ایرانی برای صادرات موفق در وهله اول نیاز به آموزش کشاورزان دارد تا در کاشت، داشت و برداشت محصول نهایت دقت را داشته باشند برندسازی چای ایرانی می تواند کمک زیادی به صادرات کند

⚡ صادرکنندگان چای ایرانی برای صادرات موفق در وهله اول نیاز به آموزش کشاورزان دارند تا در کاشت، داشت و برداشت محصول نهایت دقت را داشته باشند و از همان ابتدا کشاورز باید بداند این محصول قرار است به عنوان آبرو و اعتبار چای مرغوب ایرانی به سایر کشورها صادر شود.

توجه به سلیقه مردم کشور هدف هم موضوع بسیار مهمی است که باید در تولید و بسته‌بندی محصول به آن توجه شود و در آخر با استفاده از ابزارهای نوین بازاریابی بین‌المللی و تبلیغات توجه خریدار عمده بین‌المللی به سمت صادرکننده جذب شود.

به دلیل نبود آگاهی مردم از مزایای مصرف چای داخلی و عدم بازاریابی مناسب در کشور از چای داخلی استقبال چندانی نشده است اما بازارهای صادراتی خوبی برای چای ایرانی وجود دارد

⚡ هم اکنون کشور قزاقستان با واردات ۱۲۶ تن چای ایرانی اولین مقصد صادراتی چای ایرانی است و به ترتیب عراق، افغانستان و آلمان در رتبه‌های بعدی صادرات چای کشورمان قرار دارند. روسیه به‌تنهایی ۱۰ درصد مصرف چای جهان را به خود اختصاص داده است و می‌تواند در کنار کشورهای اروپایی از مقاصد صادراتی خوب چای ایرانی باشد.

فرصت های صادرات مرکبات استان مازندران

مازندران از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان مرکبات کشور است، به‌طوری که سالانه حدود ۵۰ درصد مرکبات کشور در این استان تولید می‌شود. مرکبات شامل انواع پرتقال، نارنگی، لیمو، نارنگی ژاپنی و پرتقال والنسیا است که هر شهرستان بسته به شرایط اقلیمی آن ممکن است نوع یا رقم مرکبات متفاوت باشد. مازندران ۱۱۲ هزار هکتار باغ مرکبات دارد که ۱۱۰ هزار هکتار ارقام بارده است. همچنین از مجموع باغات مرکبات مازندران ۷۵ هزار هکتار زیر کشت ارقام مختلف پرتقال، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و بقیه زیر کشت محصولاتی از جمله نارنج و لیمو قرار دارند.

بیشتر باغات مرکبات استان مازندران در مناطق شرقی و مرکزی شامل ساری میاندورود، نکا، قائم شهر و بابل است.

⚡ حدود ۳۰ رقم انواع مرکبات در مازندران کشت می‌شود که حدود ۸ رقم شامل انواع نارنگی، لیمو، پرتقال و ارقام زینتی به‌صورت تجاری پرورش داده می‌شود.

بیشترین باغ های مرکبات استان در مناطق شرقی و مرکزی شامل ساری، میاندورود، نکا، قائمشهر و بابل است. تولید خوب و باکیفیت مرکبات، زمینه‌ صادرات این محصول به‌ویژه به کشورهای حوزه دریای خزر را فراهم کرده است.

با افزایش صادرات این محصول، باغداران، تولیدکنندگان، ذخیره‌سازان، تجار و بازرگانان و صادرکنندگان مرکبات از منافع اقتصادی خوبی بهره‌مند شده و بهبود اوضاع اقتصادی استان نیز رقم خواهد خورد. آرزوی هر باغداری که مرکبات را پرورش می‌دهد، صادرات مرکبات به‌صورت جهانی است.

حدود ۳۰ رقم مرکبات در مازندران کشت می‌شود که 8 رقم تجاری و قابلیت صادرات دارند

عراق، روسیه و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس بازارهای خوبی در صادرات مرکبات‌اند و به دلیل کیفیت خوب مرکبات استان مورد استقبال این کشورها قرار دارند. البته نقش تحقیقات بازار، بازاریابی و انتخاب بهترین بازارهای صادراتی می‌تواند کمک زیادی به صادرکنندگان مرکبات استان نماید تا بتوان کالا را با بهترین قیمت به خریداران بین‌المللی کالا فروخت.

گردوی استان مازندران

گردو از محصولات باغی استان مازندران است که در شهرستان‌های سوادکوه، ساری، بهشهرونکا موردتوجه باغداران قرار دارد و می تواند به سایر کشورها صادر شود

 ⚡ گردو محصول با ارزشی است که قابلیت مانده گاری طولانی دارد و می‌توان در زمان و شرایط مناسب، آن را به بازار عرضه کرد. از طرفی ﮔﺮدوی اﻳﺮاﻧﻲ ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ ﺳﺎزﮔﺎری را ﺑﺎ ﺷﺮاﻳﻂ مدیترانه‌ای دارد و زمستان‌های ﻣﻌﺘﺪل را می‌پسندد.

عمر درخت گردو طولانی است و قابلیت برداشت تا سال‌های طولانی همراه با سود بالا را داشته باشد. این محصول علاوه بر بازار داخلی قابلیت صادراتی بالایی هم دارد. تمام این ویژگی‌ها باعث شده است کاشت نهال گردو در شهرستان‌های سوادکوه، ساری، بهشهر و نکا موردتوجه باغداران قرار بگیرد.

 با توجه به استقبال کشاورزان به توسعه گردو کاری، طرح‌های احیای باغ‌های گردوی استان از بذری به پیوندی و سرشاخه کاری درختان گردو باهدف مقابله با سرما در استان برای بسیار از باغ‌های گردوی استان انجام شده است.

گردو در چین، ایران، آمریکا، ترکیه، کانادا و مکزیک کشت می‌شود. بهترین گونه‌های گردو از جمله گردو سیاه، گردوی انگلیسی و گردوی کانادایی را می‌توان در ایالات متحده و جنوب کانادا پرورش داد.

⚡ گردو به دلیل ارزش غذایی بالا و تأثیرات مثبت در عملکرد مغز از خشکبارهای پرمصرف و پرطرف‌دار دنیا است و صادرات آن بسیار پرسود است. ایران جزو سه کشور برتر تولید گردو است و در حال حاضر گردوی ایران به کشورهای زیادی از جمله کشورهای همسایه عراق، ترکیه و حتی انگلستان و آلمان هم صادر می‌شود. گردو در صنعت داروسازی لوازم بهداشتی، آرایشی و صنعت غذایی ارزش و اهمیت بالایی دارد.

⚡ معرفی گردوی ایران در بازهای بین‌المللی به حد کافی انجام نشده است و جز صادرات به چند کشور معدود اروپایی آن هم در حد محدود بیشتر آن به کشورهای همسایه صادر می‌شود.

صادرات به کشورهای همسایه خوب اما کافی و مطلوب نیست. در خیلی اقلام، خریداران عمده کشورهای همسایه که بیشتر واسطه و دلال هستند و نه صنعتگر با هدف سودهای کلان وارد بازار کشور می‌شوند و از غفلت تولیدکننده و صادرکننده ایرانی سوءاستفاده می‌کنند و با جنگ قیمتی کالای باارزش ایرانی را با حداقل قیمت ممکن خریداری می‌کنند.

در صورتی که استفاده از ابزارهای نوین بازاریابی و تحقیقات بازار صادرکننده را به خریداران عمده دست‌اول خواهد رساند و صادرکننده ایرانی می‌تواند با ایجاد قراردادهای طولانی‌مدت و عادلانه به سودهای صادراتی بالایی دست پیدا کند.

 گردوی ایران در بازهای بین‌المللی به حد کافی شناخته نشده است و جز صادرات به چند کشور آن هم در حد محدود بیشتر آن به کشورهای همسایه صادر می‌شود

⚡ ورود موفق به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و تولیدکننده گردو بخصوص با منابع خوبی که در استان مازندران وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات گردو را رعایت کند. گردو در داروسازی لوازم بهداشتی، آرایشی و صنعت غذایی ارزش و اهمیت بالایی دارد.

صادرات عسل استان مازندران

آب‌وهوای مناسب، باغات و شالیزارهای فراوان، جنگل‌های بکر و کوهستان و ییلاقات سبب شده تا تنوع تولیدات عسل در مازندران نسبت به سایر مناطق بیشتر و مطلوب‌تر باشد.

 شهرستان‌های بابل، سوادکوه، ساری و آمل  بیشترین تراکم زنبورداران استان  مازندران را دارند

⚡ زنبورداران مازندران همه‌ساله به دلیل تنوع گونه‌های گیاهی سه نوع عسل شامل عسل بهاره با تغذیه زنبورها از شکوفه مرکبات و کلزا، عسل تابستانه با تغذیه از شکوفه‌ها و شهد درختان و گیاهان جنگلی و عسل ییلاقی یا دارویی با تغذیه از انواع گیاهان دارویی به‌ویژه آویشن و گون تولید می‌کنند.

استان مازندران مقام اول تنوع عسل کشور را دارد و برخی عسل‌های تولیدی استان من‌جمله عسل مرکبات مازندران در کشور منحصربه‌فرد است.

تولید سالیانه عسل استان بیش از پنج میلیون کیلوگرم برآورد می‌شود که شهرستان‌های بابل، سوادکوه، ساری و آمل بیشترین تراکم زنبورداران استان را دارد و در حال حاضر ۱۰ درصد زنبورداری کشور به این استان اختصاص دارد.

زنبورداران در کنار تولید عسل از دیگر محصولات زنبورداری مانند ژل رویال، گرده گل، موم، بره‌موم و زهر زنبورعسل را استحصال می‌کنند که در صنایع دارویی، بهداشتی و غذایی کاربرد دارد.

کیفیت عسل صادرتی باید در سطح بالای باشد و استاندارهای یک عسل مرغوب را دارا باشد. عرضه محصول باکیفیت در کنار بازاریابی و تبلیغات مناسب و رعایت اصول بسته‌بندی باعث افزایش بازارهای صادراتی و سودآوری بیشتر می‌شود.

برخی صادرکنندگان بعد از چند دوره صادرات و کسب وجه صادراتی برای کسب سود بیشتر یا کاهش هزینه‌های تولید اقدام به کاهش کیفیت عسل یا تغییراتی دربسته بندی می‌دهند. درحالی‌که اگر مشتری خارجی اعتمادش به صادرکننده کم شود علاوه بر اینکه اعتبار صادرکننده ایرانی در بازارهای صادراتی خدشه‌دار می‌شود در خریداری بعدی سراغ عرضه‌کنندگان سایر کشورها خواهد رفت.

کیفیت عسل صادرتی باید در سطح بالای باشد و استاندارهای یک عسل مرغوب را دارا باشد و برندسازی حلقه مفقوده صادرات عسل است

⚡ ورود موفق به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و تولیدکننده عسل یا فرآورده های عسل بخصوص با منابع خوبی که در استان مازندران وجود دارد محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات عسل و فرآورده های آن را رعایت کند.

 صادرات گل‌های زینتی استان مازندران

باتوجه‌به شرایط مناسب آب‌وهوایی، نیروی کار متخصص و خاک حاصلخیز استان مازندران از استان‌های مستعد پرورش گل‌های زینتی کشور است. این استان رتبه نخست تولید درخت و درختچه زینتی و گل‌های آپارتمانی و رتبه سوم تولید گل‌های شاخه بریده کشور را دارد.

 استان مازندران رتبه نخست تولید درخت و درختچه زینتی و گل‌های آپارتمانی و رتبه سوم تولید گل‌های شاخه بریده کشور را دارد

⚡ حدود ۹۰ درصد تولید گل‌های گلخانه‌ای و زینتی استان مازندران در غرب استان تولید می‌شود و در بین شهرستان‌های استان، شهرستان عباس‌آباد ظرفیت بسیار خوبی در پرورش گل‌وگیاه زینتی، شاخه گل بریده و درختچه دارد که اخیراً با افتتاح فاز اول بزرگ‌ترین پایانه صادراتی گل‌وگیاه و محصولات کشاورزی استان مازندران در این شهرستان، سکوی صادراتی بسیار خوبی برای استان و بخصوص این شهرستان ایجاد شده است.

گل‌وگیاه زینتی صادراتی استان عمدتاً یاس هلندی، درختچه‌های سوزنی، شمشاد رسمی، افرای سرخ، کامیلیا، سیکاس، پالم کاج سیاه و زرشک زینتی است.

علی‌رغم تولید گل‌های زینتی بی‌نظیر استان نتوانسته‌ایم در صادرات موفق عمل کنیم در صورتی که کشورهایی با ظرفیت‌های بسیار پایین‌تر نسبت به کشور ما نتوانسته‌اند با تبلیغات و بازاریابی بین‌المللی به موفقیت‌های صادراتی خوبی برسند. در حال حاضر ایران هفدهمین کشور تولیدکننده گل‌وگیاه جهان است اما رتبه صد و هفتم بازارهای صادراتی را دارد.

مهم‌ترین عوامل ضعف صادراتی گل‌وگیاه استان، بسته‌بندی نامناسب، بازاریابی ضعیف، نبود نمایشگاه دائمی، ناشناخته بودن بازار هدف و ضعف دانش صادرکنندگان در فنون بازاریابی بین‌المللی است.

ناشناخته بودن سایر بازارهای هدف متأسفانه ما را به چند کشور همسایه محدود کرده است و صادرکننده خود را از منافع واقعی صادرات محروم نموده است. غفلت از تحقیق و مطالعه بازار، عدم توجه به بازاریابی بین‌المللی و تبلیغات حرفه صادرات ما را در این سطح پایین قرار داده است.

امروزه ابزارهای دیجیتال تحقیقات و مطالعه بازار، بازاریابی نوین و تبلیغات در فضای اینترنت و شبکه‌های اجتماعی کشورهای هدف فرصت معرفی کالا و خدمات را در کنار سایر صادرکنندگان بزرگ جهانی فراهم آورده است تا در کنار آنها در بازار جذاب بین‌المللی فعالیت کنیم.

متأسفانه بسیاری از واسطه گران کشورهای همسایه از غفلت و عدم اطلاع صادرکنندگان ایرانی استفاده می‌کنند و با صادرات مجدد کالای ایرانی با نام و برند خودشان سود سرشاری را نصیب خود می‌کنند و اندک سود صادراتی نصیب تولیدکننده و صادرکننده ایرانی خواهد شد.

گل‌وگیاه زینتی صادراتی استان عمدتاً یاس هلندی، درختچه‌های سوزنی، شمشاد رسمی، افرای سرخ، کامیلیا، سیکاس، پالم کاج سیاه و زرشک زینتی است

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و تولیدکننده گل های زینتی و بخصوص با منابع خوبی که در استان مازندران وجود دارد، محیاست به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات گل و گیاه را رعایت کند.

سیر استان مازندران و فرصت های صادراتی

 سیر مازندران به دلیل ماندگاری بالا و کیفیت و عطر طعم طرفداران زیادی دارد و شهرستان قائم‌شهر از مناطق مستعد کشت سیر استان است

سیر از محصولات ارزشمند کشاورزی است که علاوه بر مصرف خوراکی به صورت تازه، به صورت ترشی یا در تولید فرآورده‌های غذایی مختلف استفاده می‌شود و به دلیل خاصیت ضد انگلی و ضدمیکروبی آن، به‌عنوان گیاه دارویی کاربرد زیادی در پیشگیری یا درمان بیماری‌ها دارد.

سیر مازندران به دلیل ماندگاری بالا و کیفیت عطروطعم طرف‌داران زیادی دارد. سطح زیر کشت محصول سیر در استان مازندران بیش از ۳ هزار و ۱۰۰ هکتار است و شهرستان قائم‌شهر از مناطق مستعد کشت سیر استان است که در ۸۰۰ هکتار از زمین‌های مزروعی آن کشت می‌شود.

به دلیل نیاز پایین سیر به مصرف آب و کود، این گیاه جایگزین مناسب کاشت محصولات با مصرف آب بالا مانند صیفی‌جات و سایر محصولاتی است که نیاز به آب فراوان دارند و از طرفی قیمت‌های صادراتی خوبی هم دارد.

 به دلیل نیاز پایین سیر به مصرف آب و کود، این گیاه جایگزین مناسب کاشت محصولات با مصرف آب بالا مانند صیفی‌جات است

⚡ سیر باکیفیت پتانسیل صادراتی خوبی به بازارهای جهانی را دارد و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس نظیر عمان، امارات و اندونزی، از بازارهای خوب صادرات سیر ایران‌اند. کشورهای آذربایجان، روسیه و عراق هم از پتانسیل‌های صادرات سیر استان مازندران‌اند.

آبزیان استان مازندران

 استان مازندران با تولید سالانه بیش از صد هزار تن محصولات شیلاتی اعم از صید و آبزی‌پروری، از استان مهم تأمین نیازهای شیلاتی کشور و فعال در صادرات آبزیان است.

منابع شیلات استان علاوه بر صید از دریا، در فرادست و آب‌بندان‌ها، پرورش گونه‌های گرمابی و در استخرهای بتونی، پرورش ماهیان خاویاری و سردابی انجام می‌شود.

محصولات شیلاتی استان مازندران بیشتر خاویار پرورشی، انواع ماهیان گرم آبی زنده، قزل‌آلای رنگین‌کمان، صید تازه و منجمد کپور، فیتوفاک، بیگ هد و آمور، پودر ماهی، انواع خوراک آبزیان، ماهی کیلکا منجمد، گوشت ماهیان خاویار پرورشی و انواع کنسرو است.

همچنین خوراک آبزیان هم از محصولات جانبی صنعت آبزیان است که به کشورهای عراق، ارمنستان و تاجیکستان صادر می‌شود.

آبزیان استان مازندران به کشورهای مختلف صادر می شود بخصوص روسیه - حوزه آسیای مرکزی و حتی چین

⚡ صادرات ماهیان پرورشی گرمابی استان به کشورهای عراق و افغانستان در حد خوبی است و خاویار پرورشی هم حتی به کشورهای انگلیس، ژاپن، قطر، آذربایجان، روسیه و امارات متحده عربی صادر می‌شوند. کشورهای  cis هم از بازارهای مستعد صادرات آبزیان استان است.

استفاده از ابزارهای نوین بازاریابی و تبلیغات نه‌تنها به کشف و جذب بازارهای جدید کمک کند بلکه باعث توسعه بازارهای فعلی خواهد شد و باعث می‌شود مشتریان جدیدی از سایر مناطق همان کشور به سمت صادرکننده جذب شوند و اتفاقاً توسعه صادرات نسبت به ورود به بازارهای جدید راحت‌تر و سریع‌تر انجام شود.

وقتی خریدار کشور هدف متوجه شود سابقه صادرات آن محصول را به آن کشور داشته‌اید استقبال و اشتیاق بیشتری در خرید خواهد داشت و صادرکننده هم می‌تواند تجربیات فروش صادراتی خود را با فروشندگان جدید به اشتراک بگذارید تا مذاکرات و صادرات با سرعت بیشتری انجام شود.

 استان مازندران سالانه بیش از صد هزار تن محصولات شیلاتی اعم از صید و آبزی‌پروری را تولید و نقش فعالی در صادرات آبزیان دارد

⚡ ورود به بازارهای صادراتی برای هر بازرگان و مزرعه‌دار آبزیان و بخصوص با منابع خوبی که در استان مازندران وجود دارد، امکان‌پذیر است به شرطی که اصول موفقیت در بازاریابی و صادرات آبزیان را رعایت کند.

چطور صادرکنندگان و تولیدکنندگان استان مازندران از فرصت‌های پیش رو استفاده کنند؟

سال‌های سال تجارت خارجی ایران بر پایه واردات استوار شده است و درآمدهای نفتی باعث شده بود تا اهمیت چندانی به صادرات داده نشود!

این سیاست شاید باعث شده است که تجار مهارت‌های خوبی در واردات داشته باشند اما حقیقت این است که ما هرگز صادرکنندگان خوبی نبوده‌ایم!

تقویت مهارت های صادراتی عامل افزایش صادرات استان

⚡ مزایای استان مازندران در صادرات شاید بیش از هر استان دیگری باشد! دسترسی به بنادر، ریل، نزدیکی به پایتخت، دسترسی مناسب به آب نسبت به سایر نقاط کشور و خیلی از ویژگی‌های دیگر صادرات استان مازندران را تحت تأثیر قرار می‌دهد!

در کنار همه این ویژگی ها، برای صادرات موفق در رقابت امروز نیاز به مهارت‌های صادراتی است و بدون این مهارت‌ها نمی‌توان جایگاه خوبی در صادرات داشت!

یک تاجر موفق بیش از هر چیز نیاز دارد تا مشتری یا خریدار بالقوه را شناسایی کند، کالا و خدمات خود را معرفی کنید! از مزیت‌ها و ویژگی‌هایش بگوید، قیمت بدهد و مهم‌تر از همه خریدار را متقاعد به خرید کند. ضمن اینکه مهارت‌های فنی من‌جمله شناسایی و ارزیابی خریدار، نحوه حمل‌ونقل کالا، بیمه کالا، شبکه‌های توزیع و دادن نمایندگی و غیره را به‌خوبی شناسایی کند!

مهارت‌ها بخش زیادی از موفقیت صادرکننده را تضمین می‌کند اما هر بازار ویژگی‌ها، قواعد، اصول و قوانین خاصی دارد که ممکن است با کشور دیگر متفاوت باشد! مثل اینکه نحوه پرداخت و تسویه‌حساب تجار این کشور چگونه است؟

تعرفه‌های کالا و خدمات برای کالا و خدمات ایرانی چگونه‌اند؟ تفاوت‌های مناطق اقتصادی مختلف چگونه است و صدها پرسشی که یک خریدار در هنگام ورود به بازار با آن مواجه می‌شود؟

دیدگاه‌ها (4)

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.
  • امتیاز دادن به دوره فقط مخصوص خریداران محصول است.

*
*

    رحمانی مهمان 4 فروردین 1402 پاسخ

    برای صادرات انواع کیوی به کشور روسیه راهنمایی می خواستم. لطفا اگر اطلاعاتی دارید به من بدهید! از مطالب سایت تان استفاده کردم برای من واقعا جالب بود. این ظرفیت خالی که می توان برای رونق صادرات استان استفاده کرد. ولی من خودم احساس می کنم نیاز به استفاده از تجربه و راهنمایی دوستانی مثل شما دارم.

      میثم رسولی راد مدیر کل 4 فروردین 1402 پاسخ

      دوست عزیز. از پیغامتون بسیار سپاسگذاریم. صادرات میوه و بخصوص کیوی ایرانی به کشور روسیه وجود دارد. اما صادرات مواد غذایی منحمله میوه دارای الزاماتی است که باید رعایت شود و باید از تجربه صادرکنندگان و مشاوران زبده در این کار استفاده کنید. در مجموع صادرات به کشور روسیه می تواند بسیار جذاب باشد اما باید الزمات، قوانین و مقررات موضوعاتی هستند که در صادرات به این کشور باید جدی گرفته شوند که یا باید از مشاوران زبده در صادرات به روسیه استفاده کنید! در مجموع استان مازندران ظرفیت های بسیار خوبی برای صادرات میوه بخصوص کیوی به روسیه و سایر کشورها دارد. اگر نیاز به راهنمایی و مشاوره نیاز دارید مضایقه نخواهیم کرد.

    همتی مهمان 4 فروردین 1402 پاسخ

    از مطالب شما راجع به استان مازندران عزیز لذت بردم. آیا امکان صادرات آبزیان به چین را هم داریم. شنیده ام کشور چین بازار خوبی برای آبزیان، بخصوص آبزیان ایرانی هستند. با توجه به اینکه فاصله ما با خلیج فارس دور است و قطعا صادرات باید از طریق دریا و خلیج فارس انجام شود. آیا شانسی برای صادرات انواع آبزیان استان به کشور چین وجود دارد؟ ممنون راهنمایی کنید!

      میثم رسولی راد مدیر کل 4 فروردین 1402 پاسخ

      دوست عزیز. سلام. صادرات انواع آبزیان ایرانی بخصوص آبزیان استان مازندران به کشورهای آسای مرکزی و چین وجود دارد. صحبت شما کاملا درست است. کشور چین به علت جمعیت بالا از بازارهای جذاب صادرات آبزیان است. بخش زیادی از محصولات جنوب کشور از طریق بندر عباس و بندر چابهار به کشور چین صادر می شود. ( انواع ماهی های ماکول - غیر ماکول و میگو ). ضمن اینکه بخشی از آبزیان استانهای شمالی و مرکزی نیز در حال صادرات به کشور چین هستند. شما امکان انتقال محصول خود به دریای جنوب و سپس امکان صادرات به چین فراهم است. اگر نیاز به راهنمایی و مشاوره دارید مضایقه نخواهیم کرد . موفق باشید.

error: Content is protected !!